Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A kora (hogy kb 20 éves), a vesszö és a bogyó alapján lehetne akár kismis licsisztij (lücsüsztüj) is, jól túlterhelve, valamiért késön fakadva, pláne, ha magnélküli, de.
Egy fajta beazonosításához kell többek között:
-mikor fakad
-milyen színü a duzzadt rügy, mennyire szöszös
-milyen színü/alakú a vitorla (hajtáscsúcs a kis levelekkel, kacsokkal
-milyen színü a vesszö
-milyen: a levél alakja, válla, a levélnyél, a levél fonákja
-milyen rövid/hosszú az ízköz
-mikor virágzik más fajtákhoz képest
-milyen a bogyók alakja
-milyen a fürt alakja
-mikor érik
-van-e magja
-milyen a héja
és még más egyebek.
csak a fürtröl készült fotó alapján majdnem lehetetlen az azonosítás.
Szeretném kérni a segítségeteket hogy milyen fajta csemegeszőlő lehet a képen látható. Úgy örököltem, sajnos nem tudtam beazonosítani. Kb. 20 éves lehet a tóke. Szép nagy fürtöket nevel, jó izű. Peronoszra érzékeny. Augusztus vége - szeptember eleje az érési ideje. Köszönöm a segítségeteket.
Ecetet vagy még inkább almaecetet is rakj bele a sör+szörp kombó mellé. A méhek rühellik, a darazsak bezsongnak töle, mert a túérett gyümölcsöt imitálja. Ha pedig már kellö számú "apró" darázs és légy van a löttyben, akkor mennek rá a lódarazsak is.
Bizonyára mindenkinek gondot okoznak a darazsak. Szeretném tudni melyek a legjobban bevált módszerek, mert készítettem ugyan darázscsapdát, de néhány légyen kívül darazsat nem nagyon látok bennük.
Lehet, hogy a csali nem jó?
Bábolnai csalit tettem bele, de talán nekem kellett volna egy mixet csinálni pl. cukorból, sörből meg ki tudja miből.
Kis gumi lánctalpas nagyon pici szélességű. A cimborámnak 2tonnás gépe van..
Van aki úgy telepít, hogy árokásó kanállal méteres mely árkot ás, tehát nem ulteto gödröt. Ennek az aljára beteríti az istállótrágyát. Visszatemeti majd kijelöli pontosan a tőkék helyét és így egy frankó meglazított sávra tudsz telepíteni.
Tavaly előtt 30db gyümölcsfa ültetéshez egy kis árokásót béreltünk. 1 m3-es gödrök aljába 1 talicska érett marhatrágya, visszatöltve, kanállal megdöngölve. Aztán jött a 60x60-as ültető gödör. Idén a növekedés már több mint látványos!
Jól néz ki. Azért a homok más, mint a lösz. Valószínűleg nagyobb ültetőgödröt kell csinálnom, csak azt nem tudom, hogy az eddigiek alapján egyáltalán azon kívül hogy tudja kiterjeszteni a gyökérzetét? Biztos, hogy lassabban, mint homokon. Télen-tavasszal teszek egy próbát, megpróbálok jó nagy gödröket ásni.
a szuvenírrel csak egy baj van, ahogy az összes kék/hússzínű fajtával: a foltosszárnyú muslica előszeretettel petéz bele, főleg a fürt belsejébe. A cizellázást meghálálja.
Az a 3,34 kiló rengeteg. Én nem mertem volna a harmadát se rajta hagyni.
Viszont hamarosan eljön a ti idötök. (Ti=azon szölötermelök, akiknek a szölöje hatalmas szölötermö területen van, körbe mindenhol csak szölö és szölö) Ott, ahol kis parcellák vannak, halmazatilag körbe véve dzsumbujjal, ott rövid idön belül fel kell hagyni a szölömüveléssel. A Szent György-hegyen a növényvédelmi felelös már nem ajánlja az új szölö ültetését, annyira fertözött a hegy az FD fitoplazmával. A biodinamikus szöltermesztést teljesen, az eddigiek szerinti biomüveöést úgyszintén el lehet felejteni. A kiskerti szölöt úgyszintén teljesen, pláne a csemegeszölöt (l.: "én nem mérgezem magamat és a családomat mindenféle mérgekkel...")
Felénk akkora az aszály, hogy már a cseresznyefák is kezdenek elszáradni, a 80 éves sombokor meg a végét járja. felétek több esö volt a vegetációs idöszakban, mint felénk.
Az alfoldi sivatagban 2022ben telepített területen, 15-20% termésritkítás után 3,34kg/töke termést szüretelt a múlt heten IsKol olvtárs nálam. Ez felszorozva hektár szintre 130mázsa feletti mennyiseget jelent. Szélső sor. Az egyik oldalon még sosem permeteztem. Egy csepp plusz vizet nem kapott tőlem.
Ez brutál sok. Nem így volt tervezve, becsúszott.
Jövőre jobban odafigyelünk.
2022 extra száraz év.
2023 esős év,
2024 aszályos év.
2025 olyan amilyen.
Talán a telepítés évében még fotót is tettem ide fel.
Ugy emlékszem az első évben nagyon zoldmunkát sem vittük túlzásba.
Ezért gondolom, valami technológia probléma lehet nálad.
Meg tudná valaki mondani, hogy mi az a fajta, ami kiköpött a vénusz, csak nem sötétek a bogyói, hanem hússzínüek, a bogyó íze pedig jobban emlékeztet az otellóra? Meg nem olyan erös a növekedése.
Löszbe a gyökér 60cm-nél meg is áll. Nagyobb gödör kell, az aljába trágya, arra visszatölteni, döngölni és abba az ültető gödröt. A gyökér így tud fejlődni.