Keresés

Részletes keresés

Sch.... Creative Commons License 2015.03.06 0 0 270

ehhh...kéne az az edit gomb.

 

Pedagógiai, sportelméleti, sportpszichológiai és oktatásmódszertani + történelmi oldalról meg vagyok győződve a dussack helyességéről. Azért nem fogom elvetni, mert 10-ből 9 embernek nincs elég motivációja hozzá. Mert akkor egyrészt a saját elvárásaimnak nem felelek meg, másrészt azzal az 1 fővel szúrok ki, akiért érdemes ezt az egészet oktatni.

Előzmény: Sch.... (269)
Sch.... Creative Commons License 2015.03.06 0 1 269

Shamsir: http://www.regenyei.com/Mas.html csak győzd kivárni :-))

 

"és nincs az a szenvedélyes érdeklődés" - igen, ezt ismerem. Volt kezdő edzésem, és rájöttem, hogy nem nekem való.

Ezért is döntöttem úgy, hogy nem tartom feladatomnak felkelteni a érdeklődést. A vívás nekem nem hobbi, meg nem szabadidősport. Bárkinek szívesen megmutatom, hogy tartok, megmutatom, mit tudok, és tanuljunk együtt, de soha többé nem fogok kompromisszumot kötni a mennyiség vs minőség oldalon a minőség kárára.

Aki nem tud havi 4000 forintról lemondani emiatt (5 doboz cigi) az hogy fog lemondani a kényelemről, a lustaságról, a csokis sütiről?

Ha kevesen vagyunk, hát kevesen vagyunk.

Előzmény: Szebényi Tibor (267)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2015.03.06 0 0 268

Az én bambuszos polifoamom, meg a huszár kollégáé is könnyű, előbbi talán fél kiló sincs, utóbbi 50-60 deka lehet. De mint lentebb is írtam, ha lesz érdeklődés, akkor fejlesztünk. Én a polifoamos kardokat már egy-két éve nem használtam, nem fejlesztettem, a sima 63 dekás faszablyámmal gyakorlok (meg versenyzek mostanában). Valakivel meg kéne csináltatni egy 70-80 deka körüli shamshir formájú szablyát a mamlúk énemhez, ez izgat mostanában.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (262)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2015.03.06 0 0 267

Én sem értek egyet a versenyellenességükkel. Ezt a kung-fu-ból hozták. Oké, ott lehet, hogy nem divat versenyezni, de ezt az elvet hiba átültetni a magyar szablyavívásba. Ráadásul olyan szakmai vezetővel, mint Pézsa Tibor...

 

A polifoam kard egyetlen és hatalmas előnye, hogy biztonságosan meghozza a laikusok kedvét a víváshoz. Csak akkor van értelme komolyabb cuccokban gondolkodni, ha már van egy-két elkötelezett ember. Amíg a havi 2500 forint edzésdíj beszedése is nehézkesen megy, és nincs az a szenvedélyes érdeklődés, addig lelkendezhetek én a marhabőr dussackról. ;)

Előzmény: Sch.... (265)
sz332 Creative Commons License 2015.03.06 0 1 266

A taktikai körhöz, csak fejből idézve:

 

Ha nyitás van, hajts végre egyszerű támadást

Ha valaki egyszerű támadást hajt végre ellened, az ellen védés-visszatámadás

A védés-visszatámadásra játszót cselezéssel lehet megfogni

A cselezésbe meg bele kell támadni egyszerű támadással

 

:)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (261)
Sch.... Creative Commons License 2015.03.06 0 0 265

"MSZVI szervezésében semmilyen versenyt nem fogsz látni, legalábbis jelen véleményük alapján."

 

Ezzel nem értek egyet. De az ő dolguk. Én kimondottan bátorítok mindenkit, aki hozzám jön, hogy járjon versenyekre, meg más csapatok, edzők által szervezett szemináriumokra. Nem érzem fenyegetésnek a megmérettetést meg a széles látókört sem.

 

A polifoam csöveket használtam anno hosszúkarddal, meg szablyával is. De elvetettem. Sok olyan rossz dolgot tanít, amit később alig bírsz levetkőzni, és csak nagyon kevés olyat, ami hasznos is. Sokat töprengtem rajta, hogy akkor mit lehetne 150k HUF beruházás nélkül tenni a szabadvívásért, és eljutottam oda, ahová az eleink bő 500 éve, azaz a bőr dussackhoz.

Az én szablyavívásomhoz találták ki. Szóval, mi azt fogjuk a jövőben használni. Nagyon sok dolgot tanít, kevés nem jót, és belátható időn belül megvehető 30k HUF összegből, amibe már a maszkot is beleszámoltam. Aki elkezdi a vívást, és kb havi 4000 forintot félretesz, az pont összespórolja, mire odajut, hogy használhatja majd. Legalábbis nálam. :-)

 

Előzmény: Szebényi Tibor (260)
Sch.... Creative Commons License 2015.03.06 0 0 264

Így jár, ha valaki read-only üzemmódban tolja :-)

Szóval igen, róla van szó. Vannak jópofa videóik is a neten, érdemes megnézni. Egyébként ha nyári nyaralást tervezel, és vívni is akarsz közben, akkor Mallorcán van egy éves rendezvényük, valami elképesztően szép környezetben ;-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (259)
Sch.... Creative Commons License 2015.03.06 0 0 263

A Destreza vulgara "vulgáris vívás" spanyolul. Igazából lehet, hogy benéztem, mert én ezt egy spanyol barátomtól ismerem, aki volt itt Mo-n rapírt oktatni, és ő mutatta, ergo most, hogy így előkerült, nem tudom, hogy van-e róla anyag. A lényege, hogy ez a katonák, bérgyilkosok és egyéb kocsmai csavargók vívásformája volt, hogy Eugenio barátomat idézzem, akitől tanultam ezt :-)

Narvaez és Carranza írt róla könyveket, csak nem tudok spanyolul, hogy pontosan mi van benne. Azok a könyvek viszont a wikin ott vannak.

 

http://wiktenauer.com/index.php?title=Special%3ASearch&profile=default&search=destreza&fulltext=Search

Előzmény: Vuduman (257)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.06 -1 0 262

Szóval, kb. egy klasszikus megoldás.

 

Az eszköz súlyáról van valami elképzelésed? Próbálták valamivel nehezebbé tenni?

Az általad készített bambuszos változatnak kb. mennyi a súlya?

 

Nem különösebben meglepő, hogy Tamásnak nem annyira tetszik a szabadvívás téma, ugyanakkor edzés után volt az egész, nem? Hogy előtte vagy utána felnőtt emberek mivel töltik az idejüket, gondolom nem sok beleszólása lehet. A versenyzéssel kapcsolatban még akár változhat is a társaság véleménye (bár tényleg nem túl valószínű ;-) ), akár olyan módon is, mint pl. az Öt Elem tagjainak.

Előzmény: Szebényi Tibor (260)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.06 -1 0 261

Az olimpiai vívás taktikáját összefoglaló táblázat.

 

http://szablyavivas.blogspot.hu/2015/03/taktikai.html

Szebényi Tibor Creative Commons License 2015.03.05 0 0 260

Egyszerű, egyenes műanyag csőre húzott polifoam volt, textilborítással, kör alakú cubával. Nem egy kifinomult szablya, de a többieknek a szabadvívás ízére ráérezni tökéletes volt.

Ha komolyra fordul ez a kiegészítő edzés, én is viszem a bambuszból készített íves polifoam szablyáimat.

Úgy láttam, Tamásnak annyira nem tetszett a dolog, meg amúgy is ment kung-fu edzést tartani. MSZVI szervezésében semmilyen versenyt nem fogsz látni, legalábbis jelen véleményük alapján...

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (258)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.05 -1 0 259

Keresés: "destreza vulgar" rapier

 

Egy érdekes találát:

 

"The Spanish destreza vulgar

Description: Workshop about the Spanish destreza vulgar, fencing with rapier and rapier and dagger. Which is a garatusa, a encadenada or torneada, how make a encomendada. The participant needs to sword and dagger, the level of participant’s  may be low.

Duration: 1 ½ hours

Instructor: Eugenio Garcia-Salmones               Country: Spain"

 

Eugenio 2013-ban Magyarországon is járt, konkrétan az Ars Ensis nyári edzőtáborában.

Mivel beszél angolul, talán érdemes lenne rákeresni.

Előzmény: Vuduman (257)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.05 -1 0 258

Ez kimondottan jó hír!

 

De miért nem tudtok sportkarddal szabadvívni? Egy normális ellenféllel szemben, aki legalább minimális pengevezetési képességgel rendelkezik, már egy hosszú ujjú pólóban vagy egy polárban is ki lehet próbálni a szabadvívást. Mi is így kezdtük! A párom akkor szakította le egy mellvágással (?) a kedvenc ingem zsebét. Most már csak túrázásra jó...

 

Milyen polifoam kardokat használ a huszár kollega?

Mit lehet tudni ezekről az eszközökről?

Csak ti vívtatok? Tamásnak nem volt kedve kipróbálni?

 

Remélhetőleg el fog indulni egy érdekes folyamat. Kimondottan hasznos lenne egy sportkardos vagy polifoam gyakorlos verseny a MSZVI szervezésében.

Előzmény: Szebényi Tibor (255)
Vuduman Creative Commons License 2015.03.05 0 0 257

Csak "megnézem" szinten, de köszi a forrásokat.

Ehhez a destreza vulgarához adnál még egy keresőszót, mert igy nem nagyon dob ki semmit, kellene valami (espada, sable etc. nem tudom melyik a jó)

Előzmény: Sch.... (254)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.05 -1 0 256

Lehet, hogy véletlen, de sírásós link előbb itt jelent meg (8 órája), utána pedig a FB-on (5 órája).
Talán mások is olvasnak minket??? ;-))

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (252)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2015.03.05 0 0 255

Majd egy hónapnyi edzést kihagytam most, mert külföldi továbbképzésen voltam, betegek voltak a gyerekek, stb., pedig volt jelentős történés az edzésen.

 

Jelenleg a WT-s edzésen végig fejvédben és sportkarddal vagyok, a többiek meg váltogatják egymást a kincstáriban velem szemben. :) Szabadvívás még nincs. Azaz mégis van, az egyik huszár kolléga hozott magával polifoam gyakorlókardokat, a "hivatalos" edzés után azzal aprítottuk kicsit egymást. Így igen jó volt: finom technikázás, aztán levezetésnek durr bele! ;)

 

Egyre jobban tud vívni a csapat, szerintem természetes, hogy megjelent az igény a szabadvívásra. Így pedig előbb-utóbb az is megjelent, akkor is, ha a WT iskola ezt valamiért nem szorgalmazza.

Ezek után viszont kényszerpálya jellegű lesz a dolog: miután a többiek is belekóstoltak, erre fognak vágyni... 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (251)
Sch.... Creative Commons License 2015.03.05 0 0 254

Rapírral egyébként csak műkedvelői szinten foglalkoztam, ahhoz nem értek. De ha "mocskos" rapírvívás érdekel, akkor a spanyol destreza vulgara az, amit keresel. Ha nagyon-nagyon kifinomult, akkor Thibault.

 

Előzmény: Vuduman (246)
Sch.... Creative Commons License 2015.03.05 0 0 253

Ha érdekelnek korabeli források,akkor ajánlanám figyelmedbe ezt az oldalt:

 

www.wiktenauer.com

 

Elképesztő mennyiségű anyag van fent.

Előzmény: Vuduman (246)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.05 -1 0 252

Sch....,

 

Mielőtt elkezdenél latinul tanulni, tudod "contra turkos et...", lenne egy apró tippem.

 

Lefejezett törökök, gödörbe hányt magyarok

http://sirasok.blog.hu/2010/08/11/lefejezett_torokok_godorbe_hanyt_magyarok

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.05 -1 0 251

Pár apró észrevétel.

 

Egy krónikás, ha lát valami érdekeset, akkor rögzíti, mert az adott jelenség visszatükröz valamit a korszellemből vagy annak egy apró szegmenséből. Az idézett rész pár nap-hét múlva teljesen elmerül az FB-es infómocsárban, néhány bitbuborék kiséretében. Csak megmentettem az utókornak... Tegnap pl. rákerestem a fegyvernem szóra a HM topikban, találtam is vicces Wazull-hozzászólást (2007) Clementről, majd idézem.

 

A másik fontos szempont: az igényesebb hozzászólások mellett kell lennie "kisszínesnek" is. ;-)

 

Harmadik szempont: per pillanatban nem látok komoly társalgást az Edzett pengékről, vagy Tomanóczy könyvéről, esetleg Horváth Géza 260+ oldalas művéről. Sőt, a WT szablyavívásról szóló beszámolók is lassan elapadtak... :-(((

Előzmény: Szebényi Tibor (248)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.05 -1 0 250

Az első kettőt igen.

 

Hutton könyvét kb. 2-3 napja töröltem a gépről. Nem azért, mert rossz könyv lenne, hanem mert egy-egy meglévő könyv tényleges tanulmányozásához kell min. 2-3 év. Tényleg minden mondat, minden vessző "megemésztéséhez". És akkor talán elmondhatja az ember, hogy alapszinten érti a szerző mondanivalóját. Persze egy Beke-Polgárhoz ennyi is kevés. Arlowból is csak részeket olvastam el. Így kénytelen voltam szelektálni.

 

Capo Ferro egy csodálatos könyvet írt, bár az is lehet, hogy csak némileg kölcsönvette Giganti könyvét. Számomra lényegtelen, mert csodás képek vannak benne. Korábban azt gondoltam, hogy rapierral szeretnék vívni. Tévedtem.

 

Ha tényleg érdekel a vívás, és hajlandó vagy időt, energiát stb. áldozni erre a hobbira, akkor egy idő után érteni fogsz hozzá, alapszinten mindenkép. Az általad említett technikák szakértője Sch..., talán sz332-nek is lennének tippjei.

Előzmény: Vuduman (246)
sz332 Creative Commons License 2015.03.04 -1 0 249

Csak erős idegzetűeknek...

Szebényi Tibor Creative Commons License 2015.03.04 0 1 248

Ne Ulrich, kérlek ne adj pofont a színvonalnak! ;)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (245)
dezsoKE Creative Commons License 2015.03.04 0 0 247

Szamurajok gyakorolNak? Csak nem valami BJK-s szamurajromantika megint?

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (245)
Vuduman Creative Commons License 2015.03.04 -1 0 246

Jó, hát vágod, hogy nem értek a viváshoz.

Egyébbként a "mocskos" európai vivás része érdekel, meg ami ezekkel összefügg.

Mármint a "hogyan nyirtuk egymást annak idején" témakörben :P

 

Ezeket ismeritek ?

 

Alfred Hutton: Old sword play- the system of fences

Ridolfo Capo Ferro: GREAT REPRESENTATION OF THE ART AND OF THE USE OF FENCING

Donald J. LaRocca: The Academy of the sword- Illustrated fencing books 1500-1800

 

A középső azért van negybetűvel, mert azt be tudtam másolni a pdf-ről :)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (242)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.04 -1 1 245

Bájos társalgás az egyik FB csoportban.

 

A:
"...igen a katanával sem lehet mindent elvágni, habár kétség kívül kiváló, és szélsebes kard. A megfelelő kezekben mire lecsapna egy longswordos, addigra már 3 * végzett volna vele egy szamuráj."

B:
"Pontosan miért lenne gyorsabb a katana, mint bármi más? 1-1.5kg-os penge, mindenféle súlyozás nélkül, "gyorsaságát" maximum abból nyeri, hogy rövid."

A:
"Abból, hogy a szamurájok folyamatosa gyakorolnak vele, és 1 mp alatt, ahogy kihúzzák a hüvelyből máris 3 a közelükben lévő emberrel végezhetnek. Szóval nem at mondom, hogy a katana gyorsabb, de a megfelelő kezekben igenis elképesztő sebességel végezhet az ellenféllel."

B:
"Ez úgy általában minden fegyverre igaz - ha nagyon sokat gyakorolsz vele akkor nagyon jó leszel vele, a katanától a hosszúkardon át egészen a szív alakú szeneslapátig."

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.04 -1 0 244

Próbáltam megtalálni a konkrét helyet a könyvben, ahol említi a szuronyvívást, de eddig nem sikerült.

 

Végre a kezembe került Horváth Géza (1939-) [1] Ide veled régi kardunk c. könyve. Eszméletlen részletgazdag! Nagyon élvezem!! Ismételten köszönöm a tippet.

 

1) Horváth Zoltán (1937-) olimpiai bajnok öccse.

 

Ui.:

A magyar őstörténettel - kevésbé pongyala kifejezéssel korai magyar történelemmel - kapcsolatos részt nem ajánlanám gyengébb idegzetű embereknek.

Előzmény: sz332 (239)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.04 -1 0 243

Erről már beszéltünk korábban.

 

A Szovjetunióban pedig valamikor a 60-as évek  elején (1963?) volt az utolsó országos szuronyvívó verseny. 2000 után rengeteg szuronyvívó könyvet - főleg a XIX. századból, de bőven akad a XX. sz. elejéről is - töltöttek fel a netre. Ebből egy jó vívó hónapok alatt elfogadható szuronyvívóvá tudja képezni magát. Csak megfelelő gyakorlófegyver kell hozzá, rugalmas szuronnyal, és hajrá!

Előzmény: dezsoKE (240)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.03.04 -1 2 242

Semmi gond, hiszen ez egy "komoly" "szakmai" kérdés ;-)

 

Teljesen hasonlóképpen gondolom én is: aki ír, az nem mínuszozik és fordítva.

A helyes reakcióval kapcsolatban is teljes az egyetértés.

Előzmény: Vuduman (241)
Vuduman Creative Commons License 2015.03.04 -1 0 241

Hali

 

Kis off, ha nem haragszol Ulrich.

Egyáltalán nem biztos, hogy olyan minuszozik, aki ír is ide.

A hm-en minden hsz-om le van minuszolva, biztos vagyok benne, hogy nem azok akik írnak is oda.

A helyes reakció erre:  :)

Előzmény: Szebényi Tibor (225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!