Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.11 -1 2 113

1/2 OFF:

 

Sir "-1",

 

Ha már veszed a fáradságot és beolvasol a topikba, utána meg módszeresen megjelölöd az összes hozzászólásomat (itt és másik topikban), akkor nem lenne-e több értelme inkább valami érdekes témaval előállni vagy netalán szakmai érveket fűz egy adott "leminősítéshez"?!

 

Értem én, hogy valami személyes ok miatt nem kedvelsz és ezért műveled ezt a "firkálást", de nem lenne könnyebb, ha pl. egyáltalán nem olvasnád a topikot vagy ha mégis, akkor némileg szakmaibb szinten folytadnád. Mindenki számára érdekesebb lenne, ha egy normális vita keretében történne az érvek ütköztetése.

 

Csak egy példa: linkelek egy kiváló angol cikket az ír botvívásról, a téma egyik külföldi szaktekintélyétől. Ezzel mi gond? Olvastad egyáltalán a cikket?? ;-)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.10 -1 1 112

Sch....,

Próbáltad felvenni a kapcsolatot Tóth Tihamérral (Vértes Egyesület)?

 

Emlékeim szerint 2012-ben vívtam egy sráccal (~14-16 éves) az egri várban, aki elmondása szerint oda járt edzeni. Teljesen racionálisan tudott szablyavívni.

 

Más.

Talán a srácokat érdekelheti :-)) Valamikor áprilisban ennek az egyesületnek lesz egy ifi (?!) versenye Pesten. Konkrétumokat - időpont, helyszín - az oldalon találsz. Semmit sem tudok a szabályrendszerről, eszközökről stb. Lehet, hogy lassan érdemes lenne elvinni őket egy versenyre, akár nézőként is.

Előzmény: Sch.... (110)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.10 -1 0 111

 

Kissrác a lépcsőn: "Oops...Talán jobb lenne megvárni, amíg a bácsik lerendezik a vitát?!"

Sch.... Creative Commons License 2015.02.09 0 0 110

Ulrich: Köszi

 

Tibor, ebben nem vagyok olyan biztos. Ha ellövik egy hatfontossal az ember fejét, sokat már nem kell ezen a világon szenvednie... :-)

Előzmény: Szebényi Tibor (109)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2015.02.09 0 0 109

"A szablya bizonyos értelemben „humánus” fegyvernek számított, mert a csata közben észre sem vehető sok apró vágástól lassan vérzett el az áldozat."

 

Uhh... ágyúgolyóhoz képest biztosan. :)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (108)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.09 -1 0 108

Sch....,

 

"Megtartották a Gartai Muskétás Egység toborzóját

Hazánkból terjedt el a hungarikumnak is kikiáltott huszár harcmodor, ezért a külföldi ezredeknél a magyar nótát, és bizony az itthoni ízes káromkodást is megtanulták a katonák. Az ennél magasztosabb célra törő gartai legények várják a jelentkezőket.

Rendkívüli eseményre várta az érdeklődőket nemrégiben a Gartáért Alapítvány: Megtartották a Gartai Muskétás Egység toborzóját, remélve, hogy mind több fiatal csatlakozik a Rábaközből a hatfős csoporthoz és törekvéseikhez. Dr. Pintér Gábor kuratóriumi elnök az alapítvány régi ötletét valósította meg a térség történelmi hagyományainak felelevenítésével. A valamikori kapuvári várhoz tartozó muskétások „reinkarnációi” valamilyen jeles kapuvári esemény kapcsán szeretnének nyilvánosan színre lépni.

– Elmondhatjuk, hogy Garta is katonai település volt, hiszen a muskétásokból és a Szent Katalin utca környékén letelepedett családjaik magvából alakult ki a mostani városrész népessége – fogalmazott dr. Pintér Gábor.

Áder Attila a Nádasdy család birtokában lévő kapuvári várról beszélt, ahol a török időkben száz-százötven fős védősereg állomásozott. A Gartai Muskétás Egység tagja leendő társaival minél több eseményen szeretne részt venni, melyen hozzá hasonló érdeklődésű személyekkel találkozhat. Tudomása szerint Kőszegen, Sárváron is működik az övékéhez hasonló csoport, de Szombathelyen is rendeznek hagyományőrző fesztiválokat.

Tóth Tihamér, a magyar vitézek, huszárok életével foglalkozó „Vértes” Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület tagja a szablyavívás alapjaiba avatta be a vállalkozó kedvű kapuvári harcosokat. A fiatalember nyerges–szíjgyártó civil munkája sem esik messze a
megidézett katonai hivatástól, mert hagyományőrző felszerelések készítésével foglalatoskodik. A rábaközi muskétások ruhája már készül, a csizmát pedig a 2007-ben alakult Vértes Egyesület elnöke hozta el nekik. A harminc állandó gyerek, és tizenöt felnőtt taggal, valamint húsz főnyi apródcsapattal rendelkező „Vértes” egyesületnél vívást és íjászatot tanítanak, s megkedveltetik a fiatalokkal a történelmet. A mozgalomhoz csatlakozott tanulók felelősségteljsebben viselkednek az élet minden területén.

Riportalanyunk bemutatta a rajta látható tipikus téli huszárviseletet: szűk huszárcsizma, lovaglónadrág, közepes hosszúságú zsinóros dolmány (manapság leginkább dzsekinek vagy zakónak lehetne titulálni), rajta rövid ujjú, prémmel bélelt mente. Utóbbi ruhadarabot
nyaranta nyakba akasztva, hátukra dobva is cipelték, hiszen ez volt a takaró, az ágy, a kabát.

Ma a szablyavívást iskolai keretek közt nem lehet elsajátítani, ezért egymás közt gyakorolják, és tapasztalataikat továbbadják. A török időben szinte ugyanígy történt a magyar katonák kiképzése. A szablya bizonyos értelemben „humánus” fegyvernek számított, mert a
csata közben észre sem vehető sok apró vágástól lassan vérzett el az áldozat. A gyaloghasználatos muskéta viszont hanghatása miatt nagyobb lélektani hatást fejtett ki, mint amilyen célzóképessége volt, hiszen a több percen át tölthető, bonyolult használatú
fegyverrel sokszor mellélőttek. Jóval később, az 1700-as években feljegyezték a következő érdekes statisztikát: minden 3600-adik lövésre jutott a porosz seregnek egyetlen vérző találat.

A huszárság születésének időszakában a hajdú nem volt feltétlen elfogadott foglalkozás, mert az élet nehézségei gyakran embertelenné tették őket. A magyar hajdúk (gyalogos, puskás katonák) és huszárok Európa-szerte keresettek voltak kitartásuk, keménységük miatt. Ha
Tóth Tihamér mostani öltözetében megjelenne a török korban, szinte észrevétlenül elvegyülhetne a tömegben.

– Elindult valami – mondta Pintér Gábor. A kapuvári muskétások a későbbiekben a várhoz kötődő hagyományőrző fesztivált rendeznének. A rábaközi lovasbandériumhoz csatlakozva, a kulturális és egyházi rendezvényeken akár díszőrséget álló, fakarddal is küzdő gartai muskétások hosszabb távú terveik közt apródiskola létesítése is szerepel."

Beküldés dátuma: 2015. 02. 03.

http://www.molnarkft.hu/hirek/megtartottak-a-gartai-musketas-egyseg-toborzojat

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.06 -1 0 107

Pontosan úgy, mint egy igazi párbajban, nem az elért pontszám a lényeg [1], hanem az, hogy a) kiállt, b) miként viselkedett (mensurban: jól tűrte a fájdalmat).

 

1: Tisza István vs Károlyi Mihály párbajában ~16:0 (1 lapos vágás) volt eredmény, mégse cikizték túlságosan.

Előzmény: dezsoKE (105)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.06 -1 0 106

Néhány szempont.

 

1. Az 1 csepp, 2-3 cm hossz ez az abszolút minimum.

2. Soha nem hallottam bármilyen korlátozásról, ami a vágások erejét szabályozta volna.

3. A vívóeszköz egykezes és nagy valószínűséggel úgy van tervezve, hogy ne is lehessen túl

    nagyot vágni. Vékony penge, súlypont közel a markolathoz (nem lennék meglepve, hogy

    a PoB 5-10 cm lenne a kosártól, ami mellesleg hatalmas).

4. Soha nem hallottam arról, hogy valakinek kettévágták volna a fejét mensur közben vagy

    úgy nézett volna ki, mint szegény Mecséry.

 

Szóval, ez ne legyen akadály ;-))

Előzmény: dezsoKE (97)
dezsoKE Creative Commons License 2015.02.06 0 0 105

Vagy a tizenhetedik ilyen alkalommal azon agyal, hogy basszus, nincs sebem, nem fognak komolyan venni. Ez a balfek itt kalimpal elottem, most hagyjam magam? :-)

Előzmény: Sch.... (104)
Sch.... Creative Commons License 2015.02.06 0 0 104

Az ügyes. De a végtelenségig senki nem lehet elég ügyes. :-)

Előzmény: dezsoKE (103)
dezsoKE Creative Commons License 2015.02.06 0 0 103

Es ha valaki egy ilyenben nyer es nem serul?

Előzmény: Sch.... (102)
Sch.... Creative Commons License 2015.02.06 0 1 102

Tényleg kéne egy edit gomb...

 

Ezek a szövetségek - bundok - általában főiskolai és egyetemi szövetségek voltak. Így egy állon végigfutó heg elárulta az illetőről, hogy

 

- tanult ember, a felső-közposztályba tartozik

- bátor

- vannak összeköttetései, társadalmi pozíciója

- van reputációja, mert egy elismert szervezet tagja

 

Szóval egy jó ajánlólevélnek számított. Katonai pályán is nagyon népszerű volt. Egyik leghíresebb példa pl. Otto Skorzeny, akinek a neve azért ismerős lehet a hadtörténet iránt érdeklődőknek.

Előzmény: Sch.... (101)
Sch.... Creative Commons License 2015.02.06 0 0 101

A mensur felszerelése XIX századi. Akkoriban a látható hegek egyfajta "hovatartozási jel" szerepét töltötték be, teljesen más viszonyulással, mint manapság. Ha vágott volt az arca, az egyből és egyértelműen elárulta a illetőről, hogy adott társadalmi rétegbe tartozik, adott csoport tagja. ez a beazonosíthatóság nagyon sokat számított az akkori Németország erősen "kasztjellegű" társadalmában. Nem véletlenül volt nagyon-nagyon megvetendő dolog a saját magadnak okozott sérülés és heg.

 

Mivel az idők változnak, ezért az általad is leírt fejvéd -nyakvéd-alkarvédelem-meztelen felsőtest elterjedtebb manapság. Én se örülnék, ha összeszabdalt pofával kellene tárgyalnom, ezért mi is inkább ebbe az irányban gondolkodunk.

Előzmény: Szebényi Tibor (98)
dezsoKE Creative Commons License 2015.02.06 0 0 100

Pedig csak akkor kezdodik el igazan! :-)

Előzmény: sz332 (99)
sz332 Creative Commons License 2015.02.06 -1 0 99

Esetleg - de nem biztosan - kapcsolódhat a régi singlestick hagyományhoz, ott akkor volt vége a küzdelemnek, ha eleredt az ellenfél fején a vér :D

Előzmény: Szebényi Tibor (98)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2015.02.06 0 0 98

Az érdekes, hogy miért így alakult a mensur védőfelszerelése? A fémszemüveg a szemek védelmére oké, de amúgy miért az arc van szabadon, ha a testre meg néha láncinget húznak? Miért nem fejvéd-nyakvédővel és csupasz karokkal meg felsőtesttel csinálják? Ha a karomon szereznék sérüléseket, az még hagyján, de ez így kicsit betegnek tűnik, olyan, mintha direkt arcra mennének. 

Előzmény: Sch.... (92)
dezsoKE Creative Commons License 2015.02.06 0 0 97

A kendo nem igazan alkalmas ilyen kis sebek ejtesere, de ezt te is pontosan tudod. :-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (96)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.06 -1 0 96

"Egy jo ideig meg foglalkoztatni fog..."

 

Sch.... épp vívópartnert keres mensurhoz. Itt a soha vissza nem térő lehetőség! :-)

Előzmény: dezsoKE (95)
dezsoKE Creative Commons License 2015.02.06 0 0 95

Koszi mindenkinek mensur temaban, igy mar arnyaltabb a kep. Egy jo ideig meg foglalkoztatni fog...

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.06 -1 1 94

sz332,

 

Egy jól megírt és alapos cikk az ír botvívásról:

http://hemamisfits.com/2015/02/03/what-is-irish-stick-fighting/

 

Ha esetleg még nem láttad volna.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.06 -1 0 93

Sch....,

 

Last Man Standing ;-)

Sch.... Creative Commons License 2015.02.06 0 0 92

A modern ember nem találkozik valódi erőszakkal, vagy ha igen, akkor csak nagyon-nagyon ritkán, és akkor is csak bizonyos körülmények között, jellemzően erőszakos bűncselekmény kapcsán.

A kontrollált erőszak megélése ezért teljes mértékben hiányzik a tapasztalati köréből.

A kard azonban az erőszak eszköze, alapvetően egy olyan készség, amit sebek okozására alkottak. Az, aki minél közvetlenebbül és mélységeiben végig szeretné járni azokat a tapasztalási lehetőségeket, amik benne rejlenek, előbb-utóbb eljut oda, hogy a védőfelszerelés és a szabályrendszerek behatárolják.

Jelen társadalmi-politikai-kultúrális közegünkben van egy szint, amit nem lehet átlépni, legalábbis nem a törvényes keretek között. Emiatt jelen pillanatban a mensur, és az ehhez hasonló, kontrollált, de vérre menő formák azok, amelyek a leginkább messzire viszik az embert ebben.

Nagyon jellegzetes élmény egy éles penge előtt állni. Pl, amikor meg akarnak késelni. Van, akit ez érdekel, és belefér neki, van, aki számára ez nem vonzó, de nem vagyunk egyformák, és a bejárt út sem azonos. Nem a vér és a seb a lényeg, hanem az a tapasztalat, hogy a hibáknak valós tétje van. Nincs védőfelszerelés, ami megóv, nincs bíró, akit az egód okolni tud a vereségért. Vagy te, meg az ellenfél. Aki vérzik - veszít. Ez szerintem egy nagyon ősi késztetés és tapasztalás.

Engem érdekel, de simán el tudom fogadni, hogy az emberek nagy részének ez nem fér bele ilyen-olyan indokok miatt.

sz332 Creative Commons License 2015.02.05 -1 0 91

Amint Ulrich is leírta. Ez a fajta vívásforma célja az, hogy fegyelmet verjen az emberbe. Itt most persze a párbaj részt látod, egyébként amikor gyakoroltak, akkor egy sisakot viseltek. Hasonló a német

schlager vívás is, ott volt egy kitörés előre, de a hátsó láb nem mehetett sehova. Ennek célja a valódi harcra való felkészítés volt, ahol tartani kellett a sort, mert ha valaki kilépett, akkor azt az ellenfél

bedarálta. Ezért is fontos megjegyezni, hogy a harctéri vívás, amikor csoportban dolgoznak, eléggé más, mint amikor párbajt vívnak.

Előzmény: dezsoKE (89)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2015.02.05 -1 0 90

DezsoKE,

 

Érdemes elolvasni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Academic_fencing
http://en.wikipedia.org/wiki/Dueling_scars

 

Valószínűleg minden kérdésedre megtalálod a választ.

 

"...a cel, hogy folyjon egy kis ver?"

"Na, de mekkora verzo sebrol van szo? Vagy elojon a messzirol toszogatok, mint egy BJK-s parbaj (mergezett penge)?"

 

A cél = bátorságpróba. A vér csak mellékterméke a folyamatnak. Ha jól lattam, akkor már egy csepp is elég volt, hosszban pedig legalább 1 hüvelyk. Mondjul egy olyan karddal, aminek 20 cm hosszban borotvaéles a hegy felőli 1/3-da és 5 cm a fokéle, nem kunszt.

A mensurhoz képest a BJK-s, ütőfával megvívott "párbaj" egyértelműen...

 

 

Előzmény: dezsoKE (89)
dezsoKE Creative Commons License 2015.02.05 0 0 89

Es ez egy plasztikai sebeszet reklamfilmje, vagy valami nagyon macso dolog osszevagdalt arccal elni?

Előzmény: sz332 (88)
sz332 Creative Commons License 2015.02.05 -1 0 88

Ez az állóhelyzetben végrehajtott Mensur. Ebből a helyzetből indulsz, ellépni, stb. nem lehet, viszont az idővel szépen lejjebb megy a kéz, aztán nem sikerül a védés, és szevasz :D

Előzmény: dezsoKE (87)
dezsoKE Creative Commons License 2015.02.05 0 0 87

Ezek valami kotott technikak, amiket gyorsabban kell csinalni, es ha korbeertel, meg tudod vagni?

Előzmény: sz332 (86)
sz332 Creative Commons License 2015.02.05 -1 0 86

Csak hogy tisztázzuk miről beszélünk, ez a Mensur:

 

 

Előzmény: dezsoKE (85)
dezsoKE Creative Commons License 2015.02.05 0 0 85

Nem igy ertem. Szoval ez egy virtus dolog, hogy a kardom hegyevel vagy elevel valami minipici sebet ejtsek az ellenfelemen. Es hogy duborogjon ettol az adrenalin. Es ha a seb nagyra, melyre, hosszura sikerul? Meselj kerlek, mert nem teljes a kep.

Előzmény: Sch.... (84)
Sch.... Creative Commons License 2015.02.05 0 0 84

Ne egy egzakt szabályrendszert képzelj el, ez nem egy verseny.

 

Svéd cimbik:

 

Előzmény: dezsoKE (83)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!