Igen, mert amiket sorolsz, azoknak magas az inerciája. De szarufát akkor sem gyámolítunk deszkával. Palló inkább szóba jöhet, de a lehajlás miatt azt sem tudod feltenni bontás nélkül, mivel a csavarjaidat lehetőleg semleges övben szeretnéd tudni.
Tetőcsere után eladóvá váltak a régi cserepek. Ilyenekről lenne szó:
Pontosan nem tudom milyen típus, de azt hiszem békéscsabai. Kb. 1200-1300 db lehet (a tető felülete 110 m2, - 7 db tetőablak). 30 évet szolgáltak a tetőn, jelentős részük biztos jó, mert beázást nem tapasztaltunk.
Amennyiben valaki egyszerre elviszi az egészet úgy 10.000.-Ft. Amennyiben nem az egész kell, akkor 25 Ft/db.
A cserepek Bp-en, XVI. kerületben találhatóak. Érdeklődni: 36-20-235-05-33 számon.
Mintha a teherhordást kifogásolnád. A 'szekrényes' tartóról hallottál ?
A modern változata a zárt szelvény az acéltermékeknél. Ugyan nem is kell zártnak lenni elég az L , az U és az I tartókra vagy a H szelvényre gondolni. Statikailag teljesen másképen viselkednek mint külön külön az elemek.
A ház ahol lakom a padláson két oldalról nagyjából 15 x 2,5 cm -es megfelelő hosszúságú deszkákkal erősítették meg a szarufákat. Kitűnőek.
Vágás nagyflexxel, turbós gyémánt koronggal, fúrás vídiás fúróval , nem rátehénkedve, ütvefúrás nélkül.
Lukon átveted a drótot (1,6mm vastag horganyzott lágyhuzal) , kötsz egy hurkot, a másik felét pedig a felette lévő sor lécéhez kötöd. Vagy a felette lévő sor tetejébe versz egy szeget és azon hurkolod át a drótot.
Vagy ha nem akarod fúrni akkor vágsz egy V alakot a cserép tetejébe 2cm mélyen, úgy , hogy a V-betű alja még ne érjen össze, és akkor arra is tudod kötni a drótot.
Lenne egy kérdésem: Hogyan kell kötözni a vágott betoncserepet?
Vápa mellett kb 10cm hely van még a tetőnél.A bádogos jól kicseszett velem, mert az egyik oldalon jól mérte le a távolságot és ott centin belül fut le a vápa T falccal.
A másik oldalon viszont elnézte szerintem, mert (készen hozta a Vápát) a fent leírt gond van vele.Aztán elintézte azzal, hogy majd vágott cserepet kell odarakni, és kötözni.
Kéretik egy kis segítség a témában.A vágás megy, meg ha kell a fúrás is.... pár instrukció jól jönne!
Talán az esetedben a legegyszerűbb lenne a szarufaközöket fullra tölteni szálas szigetelővel (akár a gerendákat hízlalni is). Erre jöhetne egy jó minőségű páraáteresztő fólia, 5x5 léccel leszorítva (vagy magasabbal is akár, lejtés függő is), erre deszkázat (NEM OSB!) , alátétlemez és egy jobb minőségű zsindely. Csatorna a zsindely rétegéről érkező vizet vezesse, cseppentő közbeiktatásával (csatvas a deszkába süllyesztve), de cseppentő kell a fólia szintjére is külön + rovarháló, lehetőleg fém. Felül nem pontszellőzőt használnék hanem vonal menti szellőztetés mellett tenném le a voksom.
Ez a legegyszerűbb. De tudom ajánlani még a pir rendszert is. Ezt a fent említett rendszerbe a fólia alá a szarufára közvetlenül tudod rögzíteni.
Mindegyiknél kb ennyi. Ez csak a munkadíj. Legutóbb egy félig ismerős, ill távolabbi ismerős tetőfedő volt itt(én nem is tudtam h tetőfedő..), eddig ő volt a legmeggyőzőbb, látszott h tényleg ért hozzá, és igényesen is csinálná nem kókányolna, és nem beszéli be az ügyfélnek amit az nagyon nem akar. Nála 2800-300e ft/m2 a tetőhéjalás. Belül a burkolás 2e körül.
De Én még mindig a 86m2 fedés-bont-fólia-léc-bádog-szigetel anyag+munka 300.000,- on vagyok leakadva. Szedjük már csokorba, hogy milyen anyagokra van ehhez szükség és ezek mennyibe kerülnek.
Ez a verzió is megfordult a fejemben :) Lehet h ez is lesz. A gipszkartonozást is meg tudom talán csinálni magam, némi utánanézés után :) A külső fóliára meg csinálok pár (pici)lukat, hogy a pára ki tudjon menni. A szarufa 13 centis, sztem akkor 10es lesz a gyapot. 5ös lécet nem enged sajna a tetőtér, mivel a ferde sík már most is az ablakok sarkánál fut(az egyik szobában, a másikban nem, ott meg lehetne oldani). Amire én gondoltam: 2 centis lécek keresztben, közéjük 2 centis EPS? Rá meg a gipszkarton, EPS és lécek alatt meg a párazáró(vagy EPS és a GK közt?). CSak így nem lesz légrés bent, ez nem gond?
Szeretnem lecserélni a tetöt, ( online hullámlemez 10 éves) sajnos beázik, cserepes lemezt teszek fel.
Az lenne kérdésem nogy van fent egy réteg "bramac" folia, de azt mondja a kereskedö, hogy ennek ellenére tegyek alá "páraáteresztö" fóliát.
Értem én hogy a hidegben a lemez tul oldalán pára keletkezik (hőhid) és annak valahová el kell távozni, a tetö xzigetelése jo, a hó lassan olvad le, pedig egész nap éri azt. hagyjam fent a régi fóliát, és tegyem fölé az új folát is ?
Ja anyaggal. Én is azt hittem, egy ilyen kis ház tetőcsere 500-600e körül megáll. A héjalás az, h cserepezés le, nád ki, gyapot be a szarufák közé rá páraáteresztő fólia, aztán cserepek fel, tetőszerkezet a helyén marad.
Anyag díj is van benne gondolom. Az 1m-ben biztos. A fedésben is ? Mi az a héjalás le-fel? Milyen fólia, milyen bádogok, miként szellőzik lent-fent. Nem értem mi kerül 2x 10db szarufa egymásnak borításán 1 millióba...A lambéria nem olcsó, de ennyit nem dobhat az áron. Azt érzem az arányokon, hogy próbálnak megvezetni. Ne vedd kötözködésnek, a Te érdekedben/védelmedben jegyzem csak meg.