Keresés

Részletes keresés

djboriska Creative Commons License 2020.12.08 -3 1 181741

Magnéziumot azért szeretünk adni a vízhez, mert édwsebb picit komplexebb lesz tőle a kávé. Puffert pedig azért mert megfogja kicsit a savakat (ízben!) tehát nem lesz olyan harsány bántó savassága a kávénak. Sokkal harmonikusabb balanszosabb lesz a kávé egy jól beállított pufferrel. Nyilván hozzá lehet szokni közel nullás vízzel készített kávéhoz, mint ahogy az Omniához is. Nos én egyikhez se szeretnék ”hozzászokni”. Meghagyom ezeket a kompromisszumokat másoknak. Inkább a max ízkomplexitásra és a balanszra próbálok lőni. Az ROs kávét meg az omniát meghagyom másoknak.

Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.08 0 0 181740

Pontosan.  Ugyanígy járnak el a térítőkön belüli városokban is, különben a tiszta víz igen hamar felfalná a vízhálózatot. 

Előzmény: Elektronikus (181739)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.08 0 0 181739

Ezért is van az például, ahol tengervízből sótalanított vízzel látnak el településeket, a vizet meszes adalékkal lúgosítják vissza, úgy engedik rá a csőhálózatra, hogy ne támadja, korrodálja.

Előzmény: Freedom of mind (181737)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.08 0 0 181738

Vettem észre sajnos. :(

Előzmény: H_G (181723)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.08 0 0 181737

Sok mindent érintettél, csak pár válasz ezekre:
A tiszta, visszasózástól mentes víz a propagandával ellentétben tökéletesen fogyasztható mint ivóvíz. A tea és a leves és úgy általában az ételek is valóban sokkal finomabbak teljesen tiszta vízzel elkészítve. DE!

A tiszta víz azért olyan agresszív oldószer mert a levegőből beoldott CO2-től a pH-ja eltolódik a savas irányba. Mindent old, a bojlert, a csövezést stb. , kivéve ha az rozsdamentes (ergo saválló) acélról van szó. 
A kávé valóban ízetlen RO vagy desztillált vízzel elkészítve, de nem azért mert az emberek megszokták a kemény vizet és mert az ásványi anyagok ízmódosító ágensként lépnek fel, hanem mert az oldott fémsók aktív részt vesznek a kávé ízanyagainak az extrakciójában. A legfontosabb kávézás szempontjából a magnézium, ehhez csak némi puffert szoktak tenni, hogy a bojler biztonságban legyen.
A közös etalon amirő írtál, jelenleg az ún. SCA víz aminek meghatározott paraméterei vannak.



Előzmény: Elektronikus (181735)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.08 -1 0 181736

Még egy adalék, egyes gyártók, akik nem merik bevállalni az ásványmentesített víz esetleges problémáit, szokták ajánlani, hogy csak étel, ital készítéséhez használandó, nem fogyasztásra.

 

Valaki kérdezte is fórumon, hogy mi van?

 

Egyszerűen csak az van, hogy a kávé, tea, leves stb. már hozzáad  a vízhez anyagokat, ami többé már nem "üres", így nincs gond.

Előzmény: Elektronikus (181735)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.08 -2 1 181735

Ellentmondásos, hiszen ha azt mondjuk, hogy az RO-víz agresszív, hatékonyan old, akkor a kávéból is az old a legjobban. Az ásványi anyagok ezt az oldóképességet inkább csak rontják szerintem, ugyanakkor az ízvilágot módosítják. A kalcium meszes íze, a magnézium, nátrium, szulfátok, vas, talán ezek a legfőbb ízmódosítók.

 

Vízkövet a kalcium-, illetve magnézium-hidrogén karbonát kiválása képezi, illetve vasas, mangános lerakódások is lehetnek a vízvezetékekben.

 

Ja, hogy sokan nem szeretik a tiszta RO-vizet, mert nem érzi benne a kalcium, magnézium megszokott, meszes / szappanos ízét? Megszokás kérdése, az ízérzékelés is relatív. Rövid megszokás után az RO-víz tűnik teljesen semleges*, tiszta víznek, ahhoz képest a többi meszesnek. Többé vagy kevésbé.

 

*Avagy ízetlennek, ezúttal a szó jó értelmében. A víznek nincs íze elvileg, mint etalon, vagy mint az elektromosság / elektronika világában a földpotenciál, 0 pont, viszonyítási pont, GND, amihez képest értelmezzük a pozitív és negatív feszültségeket.

 

A tesztelők lehetséges problémája, amikor szeretnének egymással összehasonlítani kávékat / gépeket, hogy nem egyforma a víz. Itt is egy közös etalon lehetne az RO-víz. Ja, nem tetszik az ízvilága.

 

Nekem mindegy, annyira nem érdekel már ilyen szinten, én a kávét, teát, levest is megszoktam tiszta vízzel.

 

Bojler belsejében sem láttam problémát (van egy automata és egy karos gép a konyhában), mindamellett főzés előtt kiengedem belőle az állott vizet, ha netán lenne benne oldott anyag, így próbálom minimalizálni.

Előzmény: ogrEicsab (181732)
djboriska Creative Commons License 2020.12.07 0 1 181734
Előzmény: djboriska (181733)
djboriska Creative Commons License 2020.12.07 0 1 181733

Bizonyos koncentráció alatt nem tud kiválni a vízkő. Hiába “van benne” ásványi anyag ebben az esetben nem tud kicsapódni. Erre vannak ilyen számolàsok is. https://www.cleanwaterstore.com/resource/calculators/langlier/
Cserébe a nullàs közeli vízzel óvatosan. Az elég agresszív oldószer, korrodál. A kazán érdekében én kerülném a nullàs körüli vizet. Erre a korrózióra is vannak kalkulátorok. 

Előzmény: koszanova (181731)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.12.06 0 2 181732

62 mg/l van a Nordában. Kb. 1 évig Nordáztam, vízkőmentesítés nélkül. Utána szétszedtem a bojlert és zéró vízkő volt benne. Most saját magamnak keverem a vizet, ami TDS mérővel 140 ppm. Szintén zéró a vízkő. Nem mindegy, hogy az az ásványi anyag milyen ásványi anyag ?! :)

Az ízek kioldódásához pedig szükség van ásványi anyag(ok)ra, próbáld csak ki! ;)

Előzmény: koszanova (181731)
koszanova Creative Commons License 2020.12.06 0 0 181731

A fordított ozmózist nyilván értem, de a Norda mellett miért nem? Hiszen van benne oldott ásványi anyag.
Viszont btw ez nem ilyen egyéni dolog, hogy kinek mi ízlik? Ki lehet általánosan mondani, hogy ezzel jó/azzal rossz? Most kezdtem beleásni magam mélyebben, hogy már az eszközzel rendelkezem, ês az elején nem zárnék ki semmit. Mindenki kövesse csak el a hibákat, amit el kell követnie. :)

Előzmény: ogrEicsab (181730)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.12.06 0 0 181730

Visszasózatlan RO víz mellett sem és Norda mellett sem kell vízkőmentesíteni, de az előbbi mellett még a kávénak sem lesz jó íze.

Előzmény: koszanova (181729)
koszanova Creative Commons License 2020.12.06 0 0 181729

Tisztított vízzel használom, amiben nincs visszapótolva az ásványi anyag (fordított ozmózis), de az előző tulaj ha jól emlékszem, Norda vízzel használta. Mivel most került hozzám, mindenképp akarom tisztítani. 
De akarok a vízzel is kísérletezni, milyen vízzel lesz a legjobb. 

Előzmény: ogrEicsab (181728)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.12.06 0 0 181728

Vétek egy ilyen gépet olyan vízzel használni ami mellett vízkőmentesíteni kell. Ez mondjuk csak az én privát véleményem…

Előzmény: koszanova (181725)
koszanova Creative Commons License 2020.12.06 0 0 181727

Köszönöm, közben pihent, és utána nagynehezen felkapta. Aggódtam, hogy két hétig alatt tönkretettem az elnyűhetetlent, de végül meglett. 
Majd lesz még kérdésem lefolyással, nyomással kapcsolatban, de ettől a kis infarktustól eltekintve eddig bevált. Az előzővel nem tapasztaltam ilyen nehézséget, az csak simán tette a dolgát. 

Előzmény: PetiCalvus (181726)
PetiCalvus Creative Commons License 2020.12.06 0 0 181726

A gőzt próbáltad kinyitni?

Előzmény: koszanova (181725)
koszanova Creative Commons License 2020.12.06 0 0 181725

Sziasztok!

szert tettem egy fullos classicra (https://caffe35.webnode.hu/kavegepek/), és vízkőmentesítésnél miután kifogyott a vízkőmentesítős víz, ne kapja fel a vizet, amivel átmosnám. Milyen trükkje lehet, amire nem gondoltam? Az első néhány másodpercben mintha üresen kerregne, azután mintha történne valami, mert változik a hangja, de nem jön a víz. Nyomás sem épül fel, tehát nem a kimenetnél van eltömődve. Nem akartam leégetni, mert úgy tűnt, csak kínzom, de nem történik semmi. 

Valami tippjenvan valakinek? Köszönöm előre is!

ogrEicsab Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181724

Hogy, hát így: https://caffe35.webnode.hu/major-szabalyozas/

Ez nem egy otthoni sufni tuning feladat, ezt szakemberrel szokták megcsináltatni. Az egyetlen Mo.-n aki ezt normálisan, lelkiismeretéden műveli a Borda Laci ( caffe35, vagy Fragola néven is ismert ).

Előzmény: fistic (181722)
H_G Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181723

Vannak lomisok, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs az árult tárgyról.

 

Előzmény: Freedom of mind (181718)
fistic Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181722

Ok, de hogy? Mi van ha nem is a késtartokban a hiba hanem a menetben...?

Előzmény: ogrEicsab (181720)
Elbandyhun1 Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181721

Sziasztok, egy La San marco Sm92 instantot néztem ki 3 éves nagyon szép állapotú 105e ft-ért tud valaki véleményt vagy jobb választást javasolni, otthoni használatra lenne, elsősorban eszpresszóhoz, köszi

ogrEicsab Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181720

Nem késcsere alkalmával “szoktuk”. Vannak olyan típusok amik gyárilag is már igen pontatlanok. A Mazzer nem ilyen, viszont az évek és az esetleges nem hozzáértő használat során ezek is pontatlanok lehetnek idővel. Fel szokták szabályozni, tehát párhuzamossá tenni a késtartókat. Ennek “tuning” kések használata esetén van nagyon nagy jelentősége, de mezei használatnál is megmutatkoznak a pontatlan daráló hátrányai.

Előzmény: Freedom of mind (181713)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181719

Én csak egyvalakit tudok aki talán tudja mit csinál, otthon nekiállni nem illik. A síkkéses őrlőknél a késtartókat szokták egyébként esztergálni, de nem tudom, hogy igazából van-e értelme. A régi őrlőmben a késeket én alufóliával állítottam be, mert eredetileg sem voltak egy síkban. Valahol egy youtube videón találtam a módszert, és tökéletesen bevált. Hogy egy egyébként szénné nyúzott őrlőt mely teljes felújítást kap fel kell szabályozni az rendben, de az is csak drága őrlők esetében éri meg szerintem. Egy szimpla késcsere esetén nem hinném, hogy érdemes ezen gondolkodni.

Előzmény: fistic (181712)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181718

Értem, logikus. Mire ezeket túljutottam, találtam egy régen hirdetett Major-t a jófogáson. A késén láthatóan átment legalább egy kavics. Gondoltam, így is úgy is lecserélném, de válaszra se méltatott az eladó mikor az előéletéről kérdeztem és kavicsot megemlítettem. De már másodjára hirdeti meg ugyanazt, mert korábban is fent volt hosszú ideig, aztán lejárt a hirdetés. Nem értem az ilyeneket, de tényleg. Most hirdetni akarja vagy eladni? Ha engedett volna valamit az árból, azonnal megvettem volna, de így már ötször meggondolom, még akkor is ha újra meghirdeti mert feltételezem, hogy valami sumákság forog fenn.

Előzmény: ogrEicsab (181715)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181717

Vissza veheted a titán kést, mondtam! És akkor el is tudod adni.

Előzmény: aranyarpi (181716)
aranyarpi Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181716

Mégse... mert aki megvette volna a Titán késsel hirdetett gépet akarta megvenni, mert szerintem is az a jobb kés persze ez ízlés kérdése. Viszont addig álitgattam az opvt 9-11 között és boiler elé raktam mert ezen a classicok mögött e van hogy ezzel a késsel is tudok olyan őrleményt daralni amivel lehet jó kávét főzni . .. ez mostanra sikerült és sajnos se a darálót se a classicot nem tudtam eladni mert olyan kávékat főztem a regikeses darálóval mint egy kocsmában .. 

Előzmény: ogrEicsab (181711)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181715

Igen, ezek így mind igazak. Talán annyi még, hogy a 151B az a háromfázisú Major, a 151C pedig a Major Drogheria (Grocery) kése is. És igen, ahogy haladunk felfelé az ábécében, úgy nő a kések agresszivitása is.

Előzmény: Freedom of mind (181714)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181714

Elkezdtem magam kiismerni a kések között. Eddig annyit tudtam meg, hogy a 151A a Major kése. A 151B a Royal egyfázisos, a 151C pedig a Royal 3 fázisos késpár. Azért nem képes elindulni a Major a 151C-vel ha kávé marad benne mert az túl agresszív, harapós kiképzésű a Major motorjához. A 151B-vel talán olyan gond nincs, de ott nincs akkora eltérés az A és a C között amennyire eddig sikerült kiderítenem.

Előzmény: ogrEicsab (181697)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181713

Filterezni otthon sosem filtereztem, cuccom sincs hozzá. Bevallom azt sem tudtam, hogy másfajta víz kell neki. Az omniroast-ot viszont én is mindig gyanakodva méregettem. Otthon mindössze egyszer próbálkoztam meg vele. Azt nem mondanám, hogy rossz volt, sőt. De az őrlőm hangja az nem tetszett. Első alkalom után ijedten nézegettem a késeket mert azt hittem, hogy kavics került a babok közé.

Előzmény: djboriska (181698)
fistic Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181712

Azt elmondanátok, hogy késcsere alkalmávalmit szoktatok esztergálni a darálón és miért ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!