Igen, aztán Rádiháza után már előttünk mentetetek, és Bázakerettye előtt sikerült nekünk egy jó kis keverést beiktatnunk, Gyakorlatilag kétszer másztuk meg a Lispeszentadorján utáni dombot, egyszer a turistautak.hu által jelölt kék jelzésen, majd vissza, és másodszorra már a valódin. Itt egy kicsit morálisan ingatag is voltam, mert az első dombmászáskor, amikor kiderült, hogy nem egészen ott vagyunk, ahol lennünk kellene, akkor megfordult a fejemben, hogy az első úton, ami jó irányba visz, bemegyek a faluba, de aztán sikerült ellenálnom a csábításnak. Előtte még a dombtetőn belemerészkedtem az ott lévő akácosba, ahol a valódi kéket sejtettem (rengeteg koronás keresztes pók vigyorgott körben rám a lámpafényben :D), mentem egész addig, míg a gps azt nem mutatta, ott vagyok az úton, de ugyanúgy csak pókhálókat láttam. Visszamentem a kilátóhoz, ahol Laci várt addig, és visszaereszkedtünk megkeresni, hogy hol a jel. Megtaláltuk, végigmentünk rajta, és akkor láttam, hogy három méterrel álltam fél órával előbb az úttól, a bokrok közt..
Mindezt megúszhattuk volna, ha figyeljük a piros-kék elágazást :D
A 7domb környéke gyönyörű, még 106 km megtétele után is, Nekem vasárnap éjjel az jutott eszembe, hogyan tudnám e gyönyörű tájat élvezni, legyőzve a fáradságot, fájdalmat, az alváshiányt, stb. Én is ezt a szakaszt nem jártam be eddig, Egyébként a jelek teljesen OK-k, Kiss Laci bácsi jóvoltából, gondolom. Én nem láttam szürke lefestett jelet, de lehet hogy a sötét miatt. Jó kis gombász helyek ezek, most szerintem van is bőven benne vargánya, nyulica meg galambica, sőt talán még őzláb is lehet. Egyébként én Valkonyától Homokkomáromig több dombot számoltam, de lehet hogy akkor már a fájdalomtól halucináltam is. A festegetős embereknek meg azt üzenem innen, hogy álljon inkább neki parlagfüvet irtani, csak nehogy kárt tegyen magában közben.
Mindíg nagy élvezettel olvasom a beszámolóitokat , tied és Kékdroidét is .Nagyon szépen leírtad a túrázók tragédiáját az útvonalat is pontosan ecsetelted és a szenvedéseitekben a magaméra ismertem
"Aztán talán olyan háromnegyed kettő-kettő fele mentünk el, akkor még három ember kinn volt. Remélem nekik is sikerült!"
László, akinek a telefonjáról beszéltél az eltűnt bólyánál, fél három körül sikeresen beért a célba. Vszeg hamarab is ott lehetett volna, ha az éjszakában nem kellett volna rám várnia pár percet minden ellenőrzőpontnál, míg összeszedem magam :)
(28:55-32:15-ig már többféle menetidőnk volt nekünk is :D). Mikor beértünk, még elidőztünk egy ideig a célban. Aztán talán olyan háromnegyed kettő-kettő fele mentünk el, akkor még három ember kinn volt. Remélem nekik is sikerült!
Megírtam az élményeimet az idei túráról, ha valaki esetleg kíváncsi rá/van ideje elolvasni:
Én is gratulálok minden Rocki130-on indulónak, nekem is sikerült elöször abszolválnom a távot nem túl jó menetidővel. Ok: Bázakerettye elöttől vizhólyagok nehezitették utamat. Szeretném kiemelni azon sporttárs teljesitményét magam elé, aki Valkonyán lett nagyon rosszul, majd utána összszedte magát és teljesitette a még hátralévő kb. 25 km-t. Megkérdeztem ezen a végső távon (ahol váltva vagy én vagy ő ment elöl) Tőle mi történt: Ő azt mondta, egy betegsége miatt összeborult valami. Még1szer gratula. Ezenkivül köszönet Robinak, Tibinek és Ildikónak a társaságot és a segitséget. Nagyon meg kell gondolnom, hogy elinduljak-e még ezen a távon. Azért a zöld 8X30 mm-es jelvény az gyönyörű. Hihetetlen kézműves munka.
A 27-i MÁLYVÁD túrán idén is szeretettel várunk mindenkit.
Fontos változás, hogy a régi rajthely iskoláját idén felújítják, úgyhogy csak 2011-ben egy másik helyen leszünk Gyulán:
5. Számú Általános Iskola és Sportiskola (LILA Iskola)</b>, Gyula, Nürnbergi utca 2
(A vasútállomástól 1400 m-re, a buszállomástól 1500 m-re, az eredeti rajthelytől 1000 méterre) A változás miatt az egyes távok hossza is különböző mértékben változik (nő).
A honlapunkon mindenféle térképek segítik a megközelítést (a vasútállomás felől, Békéscsaba felől), valamint mutatják a túraútvonal változásait.
(A túrához adott, letölthető nagy PDF térképet még nem frissítettem)
A Pilisszántó, kőőrlő - Csévi-nyereg szakasz ebből a szempontból a kritikus. Ott tavaly seprűként nem sok dolgunk akadt, csak egy-két csonkot szedtünk össze Alpi bácsival a mellékelt képen látható, feliratos, eredetileg fényvisszaverős szalagok maradványaiból.
Vasárnap másképp lett meleg, Palinban szerencsére jó szembeszelünk volt, nem ütött annyira meg a hőség. Majd a héten szeretnék beszámolni, meg majd Repkény képeit is feltöltöm, ha megengedi - kár, hogy az akksi Szentpéterföldén azt mondta, hogy csütörtök.
Jesszus! Gratulálok Nektek! Annyit filóztunk a vonaton hazefele, hogy ismét tűz a nap, párás az idő és mi lehet a még talpon maradtakkal. Az akaraterő, és a küzdeni tudás ismét a ti sikereteket hozta! Ügyesek vagytok!
Szia! Szalag egy szál se volt. Viszont a jelzések nagyon rendben voltak. A Rockenbauer Pál Déldunántúli Kéktúra jelzései ( a tt. útvonalán ), és a kapcsolódó, a túrához tartozó jelzések is kifogástalanok voltak. Sok munka van benne.
Már majdnem nekiültem, hogy írok egy beszámolót a zalai hétvégéről, de előtte hülye módon végigolvastam az utolsó 3 nap "termését". Na, ettől aztán szépen elment a kedvem. Csak fössetek, szalagozzatok. Én meg túrázok.
A felcímkézett szalagon lehet, hogy egyértelműsíteni kell a célját (eleve egyedi szalag?), hogy messzebbről látsszon, és akkor talán nem nézik szemétnek, és talán nem szedik le. Valamint lehet, hogy érdemes néhány helyen kirakni kis hirdetményt (mint a veszett rókás papírok) amely előre informál a versenyről, és akkor is van esély, hogy nem szedik le. Igen, a Budai, meg a Pilis macerásabb.
BM! Kétszer elnyelte. Akkor biztos engem is üldöznek. :)
Egyébként ez tényleg paranoia kissé.
A szög kontra tűzőgép kapcsán hadd ne kelljen már megmagyarázni, milyen különbséget jelent pár centi...
A nagy hagyományokkal bíró vagy annak szánt rendezvények esetében nekem pl. - ZE-vel és sokakkal ellentétben - elfogadható a saját jelzés, amennyiben igényes (sablon, stencil, visszafogott, nem sűrűbb, mint kell). Tehát nem kelti a tag és szemét érzetét. Így a Budai. Viszont az könnyen lehet, hogy ha már minden fa totemfa lesz, jelentősen lehülyézem magam ezért a véleményemért.
Azt javasoltam is pár napja, hogy jobb lenne a lebomlóval is valami logóféléket kifesteni az amorf izék helyett. Az önmagában magyarázná a felfestés jogosságát, legalábbis információt adna és egyben a rendezvény reklámja is lehetne. És akkor a nagy napon az arra sétálók nem csak bután néznénak, hogy "má megen mi van itt", hanem tudnák. És akár el is kezdenének drukkolni, ha éppen látnak egy versenyzőt.
(Pl. a Balatoni bringaúton lévő nyilak helyett is tök jó lett volna valami dizájnos felfestés (nem tudom, kié), jobban is nézne ki, reklám is lenne, informálná is az arra járókat. Így meg csak nyilak, és 5-6 év alatt nem tudtam meg, mire jók, bár tippem van.)
Egyébként az informálás lenne az első fontos lépés a vágyott versenyhangulat felé is. (Csak úgy e kapcsán eszembe jutott.)
Mindig keserűen emlegetitek, itt miért nincs, ami Svájcban. Szerintem ez az egyik ok. Ott az emberek be vannak vonva a szervezésbe, sőt, sokan részesülnek a haszonból is, hisz vendéglátásból élnek. Zimmerferis gyerekként tudom, hogy az ember jobban odafigyel egy rendezvényre, ha a vendégeinek drukkolhat.
Itt sokszor a helyiek még azt sem tudják, miért jön a sok ember hirtelen a falujukba, városrészükbe. Pedig lehet, hogy érdekelné őket, sőt, lehet, hogy segítenének. Nem csak a helyfoglalás miatt lenne érdemes sokszor megkeresni a polgármestert, hanem azért is, hogy az ottani közösség tudjon a rendezvényről, idővel a magáénak érezze. Ez persze nem csak versenyre igaz, túrára is, még mielőtt javaslat helyett támadásnak veszi bárki.
Nézd, a továbbiakban én ezekről a témákról nem vitázom itt.
Amikor elöszőr szögeltem a BÉF-en, nekem esett boldog-boldogtalan, lehúzták rólam a keresztvizet. Én voltam a vandál.
Amikor MGruber beírja, hogy ő tűzőgéppel ugyan ezt csinálja nincs rá reakció. Amikor Bubu beteszi a képet a Cseh túráról nincs rá reakció. Persze ez más.
Amikor én festek lebomlóval, lásd fent. Amikor ttúrások festenek, enyke-bejnye.
Ez a kettős mérce. Született már pár beszámoló Irottkő, Káli, K40, Budai stb. túrákról. Nem vettem észre, hogy felháborodott volna az írója az olajfesték vagy a túra saját jeleitől.Ez van.
A szabványon kívüli, nem engedélyezett festés midnen esetben rossz, legyen az akár a legstrammabb, legszuperebb rendező legcsodásabb túrájához kapcsolódó festés. A lebomló festék is azzá válik, ha cseszik lebomlani - tetézve azzal, hogy sok helyen, és igénytelenül kinéző módonjelenik meg a környezetben.
A szögelés szintén problémás (akár te, akár más csinálja) - bár vastag kéreg esetében a fa élő részét nem érintve tényleges kárt nem okoz.
Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt bennünket a Kétágú-hegyen. Remélem, legalább annyira jól érezték magukat, mint mi, rendezők. Jó volt beszélgetni, várni a tájékozódási túra résztvevőit a célban, vagy csak gyönyörködni a kilátásban. Volt néhány hónapos és 79 éves résztvevő is. Köszönjük még egyszer, Kukucsnak a vadmalacot külön is :)
Ne keverd az engedélyezett, szabványos állandó túristajelzést a terepen az engedélyben meghatározott ideig kinthagyható, nem szabványos, ideiglenes jelzéssel. Az utóbbi, amennyiben a megadott időn túl is a terepen marad, úgy szemét, vizuális és (anyagtól függően vegyi) környezetszennyezés.
Az állandó jelzések felfestése során, ha jól csinálják a festést, csak azoknak a fáknak a kérgéből hántanak le egy keveset, ahol az szükséges - a kéregnek ez egyébként már nem élő része, a fának kárt nem okoz.
Amekkora csapatot, amennyi anyagot mozgattok, amennyi részfeladat van, nem biztos, hogy komolyabb projektmenedzsment-alapok és gyakorlat nélkül végig lehet csinálni durvább hiba, vagy fölösleges erőforráshasználat nélkül. A feladatokat, felelősségi köröket, döntéseket le kell osztani, kritikus pontokat egy, azaz egy ember fogjon össze, ne legyenek párhuzamos szervezések.
Most UV-re, vagy biológiai úton bomlik? nem az a gond, hogy ilyet használsz te is, meg remélhetőleg mindenki, aki ideiglenesen fest, hanem az, hogy a lebomlás ideje messze több,mint amennyi ideig kint lehetne a terepen a festés - ráadásul igencsak igénytelenül kinéző foltok, vonalak, nyilak képében van jelen.
Nem szemetelek, ez nem szemét, illetve ha ez szemét, akkor minden jelzés szemét ami a fákon van, sőt azért még a fák kérgét is lehántják néhol, amit mi nem teszünk.
Nevezd meg ki az a más is aki rendez magas szinteken túrát, szeretném látni kihez hasonlítanak.
Nem a segítők szájhősök, hanem azok akik fecsegnek, hogy ezt-azt kéne, de amikor a munka van, híre sincs merre jár. (Én ezt mondtam, nem pedig amit te itt írsz. Az a gáz amikor nem azt írod le amit én, hanem mást adsz a számba.)
Az én segítőim korrekt hétköznapi hősök, akik munkájukkal tesznek a közért. Ezúton is köszönöm a munkájukat.
Lécci jelents már fel, hogy biológiai úton lebomló festéket fogok használni az összes túránkon, amit erre fejlesztettek ki.
Megköszönném ha nem adnál a számba ki nem mondott dolgokat...
Továbbá egy példa arra, hogy nemcsak az MTB-sek és a futók "szemetelnek". De nyilván nem az a cél, hogy saját szemetelésünket más szemetelésével igazoljuk, hanem hogy ezekre a kérdésekre megnyugtató megoldást találjunk. Szerintem volt nagyon jól használható eleme a diskurzusnak, kiemelve athosz által megosztott technikákat, amelyek szerintem mindenkinek hasznára váltak.
A szó a programozó "szakirodalomból" jön, így hívják azt a megoldást, amely képes kezelni a felhasználó hibáit, bénázását, akár gyakorlottlanságát. Használják már köznyelvben is, és nem degradáló szóként.
Nagyra értékelném ha nem használnád a hülyebiztos szófordulatot.
Más. A Kőszegi-hegységben futkosok mostanság. Bazi nagy ( kb fél méteres) I 70 festések vannak az utakon több helyen. Gondolom ez az Irottkő 70 túráé. Meg vannak egy méteres nyilak nagy R betűvel. Ez mi?
Őszintén szólva nekem bőven elég is volt az a 40 km. Pont annyi volt, ami számomra jelen felkészültségemben teljesíthető volt. Talán egyszer majd eljutok arra a szintre, hogy többet is tudok menni és talán meglesz a 130, de fél év túrázás után ezt még nem mertem volna bevállalni ;)
A témában járatlanok kedvéért: a kép nem a Bükk-fennsík gyalogtúra, hanem a másnapi Bükk Maraton MTB verseny kellékeit mutatja. De nem az a fontos, hogy kié-mié, hanem hogy van ilyen. Valaki kirakott kb. 300 db ilyen táblát (becslés az elágazások száma és az úvonal hossza alapján), és feltételezem, hogy valóban össze is szedi.
Látom elbújhatok a teljesítményemmel a sok 130-as mellett, de hát még nem vagyok egy sokat próbált teljesítménytúrázó :P
Tapasztalatok: bár nem volt extrém meleg, mint a Löszölőn, de a páratartalom kitett magáért. Kellemes túra volt, persze a neheze ott kezdődött, ahol nekem véget ért. Köszönöm a szervezést és a kellemes társaságot kiscsibesz-nek, Ildikónak és Tibinek, akik persze utána még teljesítették a 130 további szakaszait is. Innen is nagy gratula nekik és minden teljesítőnek :)
Apropó: eszembe jutott egyik nap, hogy autósboltokban kapható öntapadós fényvisszaverő. Lehet, hogy egy tesztet megér a diófán meg a többin, hogy mennyire erős a tapadása, ki lehet-e váltani a szöget vele.
Nekem tetszik ez a megoldás. Azt is szeretem, amikor jelölik, akár egy X-el, vagy lezáró vonallal, hogy merre nem. Annak is van információértéke. (Külföldön is gyakori.)
Az, hogy miért úgy, otrombán, és miért nem távolítják el. (Ahogy te pl. eltávolítottad, mikor kiderült, hogy nem bomlik időben.)
Igen, felmerült, hogy van-e rá egyáltalán szükség, de a lényeg az volt, hogy ha már a szervezők a hülyebiztos mellett döntenek, akkor a jelzés, legyen az festék, szalag, bármi, ne szennyezzen.
Sajnálom, ha csak mellékágat olvastad, és úgy szóltál hozzá.
A kiindulás az volt, laci69 csak esetleges alternatívát mutatott, ami sokkal elfogadhatóbb!
Mi csak a békés egymásmellett élést szeretnénk elősegíteni javaslatainkkal.
Tudom, én nem rendezek futóversenyt, de ha a motokrosszosok szemetelnek az erdőben, azt is szóvá tenném, pedig motokrosszos versenyrendező sem vagyok...
Uh, sikerült teljesíteni. Igazából bele se gondoltam, hogy ez 130 kili lesz. Úgy vágtam neki mint egy ötvenesnek, szóval nem gondoltam bele abba, hogy ez ilyen hosszú lesz. Sajnos Bázakerettye után nem bírtam magammal, és elkezdtem gyorsabban menni. Az idő egyesek szerint meleg volt, de szerintem abszolút tűrhető. A jelzések nagyon jók voltak. A legvégén a városban még futottunk is, így végül, papírforma szerint 06:20-ra értünk be, de a mi óránk szerint 06:23. Mindegy, a lényeg hogy volt egy jó hétvégénk:)
A rendező csapat összeszedését alapvetően ketten végezzük, és idén is így lesz ;-) Eddig ebből komolyabb gond nem volt, pech, hogy éppen a te esetedben jött elő némi (Ebola és köztem lévő) kommunikációs zavar.
Hogy legyen némi friss ropogós túrabeszámoló-féle is, címszavakban a hétvégéről.
Bükk-fennsík 50
Késői indulás, kellemes klíma. Ismerős terep, a Bükk varázslatos "aurája", töbrök, fenyvesek. Néhány furcsa résztáv-adat, kemény tempó. Barátságos pontőrök, fullextrás ellátás Hereg-réten. "Adrenalin" cukorka Répáshután, sok-sok ponton ásványvíz. Bükkszentkereszten falunap, Fehérkőlápán zenés buli, célban szuper hangulat, beszélgetések, vonatfotózás... Jó volt na :-) Köszönöm Tibetnek és Vadmalacnak a fuvart!
Kétágú-hegy kör, tájékozódási túra
Bubuval és édesanyjával Esztergom érintésével "Psztlélek földút" buszmegállóig tömegközlekedés, onnét (ezek szerint pygmeáékhoz hasonlóan) Sasfészek-th érintésével a rajtba. De nem a Bubu által gondolt rajtba :-) A turistaházban Bubu pecséteket gyűjt (van új bélyegzőjük, nagyon szép). Bubu teljes nyugalommal beindul az Öreg-szirt felé, pedig a rajt nem is ott volna... közben szembejönnek már a tájékozódási túra résztvevői.
Rajtba épp a hivatalos záráskor érünk, de még elindulhatunk ;-) Döme és két rendező társul hozzánk. Gyanúsan könnyen kiszerkesztjük / megtaláljuk az érintendő pontokat a térképen. A telefonpózna-csonkos meghatározás nagyon megtréfál bennünket, pedig csak alaposabban kéne értelmezni a leírást. Érintjük aztán a "Bubu-féle" rajtot is, szép a kilátás! Egy másik kilátóponttól némi hajmeresztő árokmászás következik, Bubu élvezi, mi már nem annyira. Meglesz később a telefonpózna és a felette lévő kilátópont is (habár ez utóbbi nem a hagyományos kiülős hely). Itt kettéválik a csapat, Dömével és Bubuval becélozzuk a 10 pontot, a többiek visszamennek a célba.
Sáros-völgy útleszakadás meghatározása ismét megtréfál, ezúttal csak engem, Bubuék helyesen értelmezték. Iránymenet Lencse-hegyre, majd a horhos aljába, ahol a frissen elfűrészelt (és valószínűleg arrébb is tett) farönk miatt egy tévesztőbóját tájolunk be. A célba is természetesen iránymenetben érkezünk, a Fehér-szirt valódi csúcsrendszerén keresztül. Célban kellemes beszélgetések, Bubu italellátmányt kap (még a rajtban Bubu kekszet is), aztán mennünk kell, mert megy a vonat.
Úticél: Tábla-hegy, Strázsa-hegy. A tuhu-n már szereplő Z jelzés még nincs felfestve, ezt Vadmalac is jelezte nekünk. A Sátorkő-barlanghoz viszont vezet egy csoffadt jelzésalap, azt követjük. Egykori katonai területen hosszantolunk, aztán megkerüljük az impozáns mészkősziklákkal "megszórt" Strázsa-hegyet. Ezután már csak a Strázsa-hegyi tanösvényt kell meglelnünk, amit a rabtemető érintésével sikerül is. Kertváros vasútállomás Bubu szerint már nincs messze, ehhez képest eléggé ki kell lépni, hogy meglegyen a becélzott vonat. A Dezső megbízható, késés nélkül érünk Pestre.
Köszönöm Bubuék társaságát, és nem utolsósorban Tibetnek és Vadmalacnak a túra rendezését!
Ipoly mente 95 teljesítve 5,5 óra alatt, MTB-vel, kényelmes tempóban. 6 nap Tátra-Fátra után jó volt megint -félig- felvidéki túrán részt venni, no és volt kuriózum is a dologban: Briginek ez volt az első bringás tt-je, nekem pedig 2009 szeptembere óta az első, továbbá egyikünk sem tekert még ennyit. Nagyon jó útvonal, jó szervezés, szép idő -annyira, hogy pirultam a bringás gatya és trikó felületén kívül, azon belül valahogy nem-, szép emelkedők-lejtők, és hát a múltkori Királyháza 30 után ismét hazai pálya volt.
Semmi ilyen címzés nincs, nem kell terepfutó-boszorkányüldözéseket vizionálni, akármennyire is szeretnéd, szemétről volt szó. Ennek egy újfajta és ronda verziója a pink mészkő. Az, hogy ez egybeesik a terepfutókkal, az egy dolog, de ettől még nem csanya vagy athosz a célpont, akit le szeretnénk kollektíven vadászni.
Egyébként - vedd észre - más is rendez túrát itt a topikon, mégpedig magas színvonalon, csak kicsit alázatosabban viselkedik mint te. Ja és más nem akar mindenáron UTMB-t farigcsálni a versenyéből :), és nem utolsósorban több teret enged a társainak (én nem megyek segíteni túrára, ahol már az elején megkapom, hogy a segítők szájhősök, meg megbízhatatlanok, tök jó előre gondolosan megköpködni azt, aki az önkéntes munkájával hozzájárul a sikeredhez, így garantáltan ömleni fognak hozzád az emberek!). Azért mert te önszántadból! a szükséges munka ötszörösét teszed a túrába, nem kell leszólni azokat, akik ezt máshogy csinálják. Én rühellek indexen vitázni, de éppen a te stílusod a hipergáz, ami mellett már nehéz szó nélkül elmenni.
Úgyhogy mivel a vita holtpontra jutott, vissza lehetne kanyarodni a ttúrákhoz? És mondjuk csak akkor folytatni tovább, ha valakinek építő jellegű ötlete van??
Apró különbség, hogy ő "birtokon belül" a munkáját végezte. MIndegy, nekem is jöhet a kellő időben a levél, hogy köll a segítő kéz (csak lécci, ne ketten szervezzétek a csapatot...) - ha lehet azért egy 50B-t szeretnék végigjárni, vagy ha lesz rendezői bejárás, akkor úgy megcsinálni, és akkor ponytot is őrzök szívesen.
Ahogy fejlődik a "világ", változnak a dolgok, igyekszünk lépést tartani vele, így van ez pl. az útvonal jelölésével is. Bejött ez a festék, ami kb. háromszor annyiba kerül mint a normál társai. Erre a dologra most ezt látjuk a legkorszerűbbnek, nem sajnáljuk rá a pénzt. Ezzel szemben főként olyanok kritizálják a dolgot akik nem futnak, nem rendeznek futóversenyt és nem is kívánnak mást tenni, a szájuk jártatásán kívül. (Tisztelet a kivételnek, de emellett úgy gondolom, ha már teszi akkor nem illik kritizálni. Az én szememben a kettő ütközik.) Ha lesz jobb vagy korszerűbb váltani fogunk, ez természetes. A szalagukat is gumival rögzítjük és mindegyiket cimkével látjuk el.
Úgy gondolom ez a festékes sztori, főként Csanyának, a Mátrabérc Trail csapatának és Nekem van címezve, hiszen ebben a közegben, csak mi használjuk. Innentől kezdve nem elmélkedésnek érzem a dolgot, hanem személyes inzultusnak.
A hangnem ez, ha valaki tisztességes stílusban írés nem a fikázást érzem a sorai között. Köszönöm!
Szerintem semmi baj a stílussal...bárki kiakadhat ha úgy érzi hogy mindent megtesz valaminek az érdekében,teszi a dolgát,és úgy érzi hogy igaztalanul bírálgatják,kritizálják.
Főleg ha csak a partvonal mellől teszik,nem a pályáról...
Végül LP-ék javaslatára Psztlélek melletti pihenőből indultunk, és a Sasfészek érintésével mentünk. Gréta technikai szünetei miatt hol együtt, hol külön sétáltunk, kellemes babatempóban.
Ismét olyan helyeken jártam, ahol eddig nem igazán, hintázhattam gigahintán, és a végén még szinte sziklának látszó köveken is mászhattam. Na jó, csak kicsiket, de akkor is élveztem. (Lefelé mérsékelten.)
Útközben vicces volt látni az itt-ott felbukkanó tájékozódókat.
A ponton (célban, rajtban, hogy is nevezzük) igen jó hangulat és kilátás fogadott bennünket. Dinnyével még kinéztünk az igazi csúcsnak hitt helyre is, a kilátás ott is megfelelő :) volt. És hosszú évek után újra találkoztunk Kukucsékkal! :)
Szóval jó kis nap volt.
Köszönjük Malacnak és Tibetnek a ttúrát, LP-nek és Gethének pedig a fuvart, társágot, meg hogy útra tettek minket az elején.
Kár ezért a hangnemért, ez most kb. olyan stílus, ahogy a Piros kritikákat fogadtad pár évvel ezelőtt. Nem méltó egy (futóverseny) rendezőhöz. Akkor sem, ha épp kiakadtál valamin...
A tevékenységed során szemetelsz, és ha valaki szóvá teszi, hogy ez nem jó, közlöd vele, hogy takarítsa el a szemetedet, különben ócska hangember.
Hm, érdekes kommunikációs csavar, akár még politikus is lehetsz.
A rendezvény utáni takarítás is a szervezés része, ahogy azt K. Csabi is leítrta; tehát a rendező szervezet és segítőik dolga.
Utóbbiak között eddig is voltam, és a fentiek ellenére ha a szokott időben a szokott levelet megírod, eztán is leszek. (Bár kicsit már elbizonytalanodtam: az is baj, ha segítek, az is baj, ha nem, és különben is, nincsenek 6-7 perces kilométereim, hogy lehet úgy bármit is csinálni... Hogy is van ez?)
Egyébként hova ez a nyilvános toborzás, már látszik, hogy nem lesz elég ember?
Praktikus tanács: jól hangzik ez a "seprűvel sétafikálva" szössz, de nem túl okos. Minek súrolni bármit, ami pár nap alatt lebomlik? Miért nem elég azt, ami a következő hétre nem bomlott le? Aftertúra kicsit okosabb lenne... Meg az is, ha előrelátóan fújnál, szerintem Athos szívesen ad tanácsot.
Akkor az időtájt érhettél a célba, amikor én Valkonyán megköszöntem a szervezést és hazajöttem aludni :) Szóval meglett az első feladott túrám. Fizikailag teljesen rendben voltam, csak éppen a szememet nem bírtam nyitvatartani. Aztán amíg a kocsira vártam a turistaház előtt, elbeszélgettem a szomszédokkal, negyed óra alatt mindent megtudtam a faluról, mennyi a mozgóárusnál a kenyér, és milyen mélyen megy a csatorna az utcában :)
Rockenbauer Pál 130 km teljesítve immár negyedjére. 24 óra 20 perc alatt gyalogoltam végig. Napközben végig rendesen fülledt idő volt, ráadásul a gyomrom is fájt majdnem végig, így duplán küzdeni kellett. Érdekesség hogy túrán szerintem ennyi folyadékot még nem fogyasztottam. Lényeg a lényeg, nehéz volt, de megvan a negyedik is :)
Igen, egy-egy 50-60M összértékű projektnél, ahol 8-10 beszállító, (al)válalkozó dolgozik, a cég saját emberei mellett (akik nem dedikáltan adott projekthez vannak rendelve), ott igen fontos a részletes projektterv, valamennyi be- és kiszállítás, munkafolyamat pontos időzítése, minden "must have" dologra megfelelő emlékeztető aggatása, taszkok kezelése, blokkoló taszkok csúszása esetén eszkaláció a proj.man. felé, illetve rajta keresztül, stb.
Nehéz meló, mint írtam, volt hozzá szerencsém - csak épp más területen, úgyhogy ha gondolod üljünk le, és nézzük át, mit, hogyan szerveztek, miben, hol lehetnek problémák, mit célszerű részletesen megtervezni és a végrehajtást szigorúan behajtani, és mi az, ami kezelhető lazábban.
Hitelbe kapok minden árut, a túra előtti héten. Minden nap valami érkezik, hogy ne kelljen egyszerre pakolni, no meg el se férne, hiszen több köbméter cuccról van szó. (Zöldség és gyümölcs, hús, felvágott és sajt, egyébb) Mivel nem tudok mindent hűtteni és a nagykernek is van nyitvatartása, necces, hogy mikor és mi érkezik. Családi házunkban tároljuk a dolgokat. Rengeteg dolgot kell pucolni előkészíteni, összehajtani, összevágni, bezacskózni. Persze mindig kimarad valami, így is, tavaly a kenyeret cserkeltem el... Minden helyről százezres kategória a megrendelt holmi. Elhiheted, tudom miről beszélek. Hasonló belelátása nem sok embernek van. A teljesség igénye nélkül:
Csanya, T100 - de az körtúra
MedveGyu, M115 - az egy kicsit különleges, szinte családi pontok vannak, ahova sokan saját holmit visznek
BTK (Athosz-Börcsök) - körtúra ami egyenlőre picit egyszerűbb a kevés résztvevő miatt, de nőni fog
Nem ittam, összekeversz egy volt kollégámmal. Az, hogy gigameló, az stimmt, azonban az egyes feladatok időben történő elvégzése (se nem hamarabb, se nem később) csak szervezés kérdése.
Van mögöttem néhány nagyobbacska szakmai projekt, aminek a tétje picit komolyabb volt, mint az, hogy elkavar-e egy-két futó :-) vagy hogy csak az engedélyben rögzített időben lesz kint bármi is a terepen. Például egy komplett cég teljes működését veszlyeztette volna egy fél óránál nagyobb csúszás... Ezeket a dolgokat részletesen megtervezni, az összes "mi van akkor, ha..." szálat elvarrni... Nagyon jó és izgalmas melók voltak, szerettem csinálni.
És hogy konstruktív legyek: igen, ha gondolod, megyek segíteni - ha épp nem esik be valami olyan meló, ami miatt nem, hogy szabit nem kapok, hanem 4x24-ben ügyelek hét közben.
BEAC Maxin régebben rendszeresen előfordult. Egyébként megnéztem az általad betett linket, és aszerint 1000 fő alatti rendezvényeknél csak akkor szükséges, ha rendelet kifejezetten előírja, vagy elsősorban veszélyeztetett csoport számára rendezik (idősek, vagy valamilyen betegséggel küzdők).
Külföldön elsősorban egynémely osztrák túrán találkoztam mentőkkel: pl. Zillertaler Steinbockmarsch, Badener Volkswandertag, stb.
Ahogy mondod! Szándék és megvilágítás kérdése minden. Én azt nem értem, hogy minek ez a hacacáré, hiszen egyazon dolog tartja össze itt az embereket. Lájk
Elméletileg koldulásért is lehet pénzbírságot kiszabni... Egy teljesítménytúra esetében szerintem értelmezhetetlen az idézett jogszabály szerinti orvosi biztosítás.
"Kisebb létszámú, 1000 fő alatti rendezvény esetén rendezvénybiztosítás akkor szükséges, ha a rendezvényt kifejezetten betegek vagy időskorúak számára szervezik, illetve jogszabály az esemény, sportesemény jellegére tekintettel azt kötelezően előírja."
Csanya megkért egy kis jelzésfestésre a tavalyi VTM-en.
Az egyik kanyarban egy méretes csalánosra fújtam. Jó sokat.
Verseny után visszaballagtunk a fiammal, kezébe adtam egy botot, megmutattam a célpontot, majd fél perc múlva híre mahva sem volt a jelölésnek... Az aljnövényzet/levél gyorsan eltüntethető, de ősznél tovább garantáltan nem marad meg.
Ugyan ezen a szakaszon kidőlt fát vonszoltam az ösvényszélre. Monnyuk majd besz@rtam, de inkább erre fújtam. Verseny után egyszerűen félregörgettem, úgy, hogy a jelölés alulra kerüljön. Ez a görgetés sem ment simán, eszköz kellett hozzá, így nem féltem, hogy egy arra vetődő veszi a fáradtságot a fa elmozdítására.
A földre is fújtam. Ezt sem volt nehéz a túra után széttaposni. Arra ügyeltem, hogy ne az ideális íven legyenek a jelölések.
Ma futottunk Fridivel egy kört a Pilis körül. A Z- mentén geodéták tűztek ki vmit. Arról beszéltünk, hogy az általuk használt, kihegyezett 50-60 cm-es karók, frankón leütve elég maradandók, nehezen mozdíthatók, egy kalapáccsal felszedhetők és a kilógó rész gazdagon fújható. 20-30 cm lógott ki belőlük és már messziről virítottak a nem kis aljnövényzetben.
az elsőhöz: így van, UV erősség függő, ezért ők is időtartományt adnak meg 5-15 nap.Szerintem városi fújáokon tesztelték, nem magaslati sziklákon.
A másodikhoz: A Vértes és Budai -ban évente szerintem kb 3-4 olyan futás lehet ahol fújás volt eddig. Kérdésem a jelenlévőkhöz: kinek hány nap lett rózsaszín, vagy narancs az utóbbi 365 napból? Gondolom nem kétszámjegyű. Én évi 300+ napot a hegyen vagyok, de elég ritán futottam bele fújásba. Ráadásul mint kiderült, most a vita egy mtb rendezvény miatt indult, nem is futás miatt. Úgy érzem túllihegtük már a dolgot. Továbbra is kérésem a tolerancia és türemel, mint a legelső ezzel kapcsolatos posztban is kértem. Azóta volt itt minden, viszont ezekből kevés. Továbbra is törekedni kell a jobb jelölési megoldás megtalálására, ez sem kérdés. Véleményezés úgy érzem már volt elég, adjunk utat az építő ötletelések, ha még forszírozzni kívánja a témát valaki.
Igaza van annak is, aki szerint a terepfutót nem érdekli a természet, mert az még díszletnek is felesleges, csak azért van, hogy fizikai szinten nehezítő körülmény legyen. Ha nem így lenne, akkor nem kéne futóbolondbiztosra kijelezni a pályát.
Igaza van annak is, aki szerint mindenki azt csinál a természetben, amit akar, amíg nem károsítja.
Vannak dolgok, amiket egy telefonnal is el lehet intézni helyben, de néha a jogszabályok olvasgatása (és ismerete) is hasznos. Például: A PVV túra rendező szervezete a TTT volt, ami illetékmentességben részesül. Vagyis megspórolhattad volna a 3eFt-ot. Pilisvörösvár hatályos rendeletei is elérhetők a neten, így a közterület igénybe vételéről szóló is. Nem olyan rögös az az út, mások már kitaposták neked. :)
ÁÁ Szerintem nem csak ez a beacos maxi szexi, az elelnők úr pocakocskája is szexi mikó rajta van a zsája, egyszer meg már a csánya is kiírhatna egy versenyt pocakosberciknek. :P
anno úgy kezdődött hogy elindultam a rögös úton és folyvást jöttek az akadályok és az akadékoskodók (onnan az ismeretség a jegyzővel)
aztán arra jutottam hogy nem kérek engedélyt mert a műszaki osztályra kellett volna kérelmet írnom akkor 3 ezer forintos illetékbélyeggel (pvv túra) aztán jól nem kértem...
azóta postásként egy normális ügyfél a jegyző sőt telefonszáma is el van mentve mert borravalós ügyfél és megéri a jó viszony mindkettőnknek
te tudod a legjobban hogy nem fogok linkelgetni meg szkennelgetni (főleg a stílus miatt)
igaz hogy eltérhet és el is tér
az se mindegy hogy tömeges az áthaladás vagy sem (tömegrajt vagy tól-ig)
/ugyanis az egyiknél hosszú percekre korlátozva lehet a normális forgalom/
...van pár jó linkem de azt sokan nem bírják idegekkel mert magukhoz nyúlnak tőle... :)
Te úgysem kérsz semmilyen engedélyt sem, egyik rendezvényedre sem, mit számít ez neked!? :)
Mutass légy szíves egy írásbeli kérelmet vagy megkeresést, és egy arra adott írásbeli választ, vagy linkelj egy ide (is) vonatkozó törvényi, rendeleti helyet, akkor elhiszem neked. Áthaladással nem korlátozod a közterület rendeltetésszerű használatát, ezért nem kell hozzá engedély. Amennyiben igénybeveszed a területet (pl. ellenőrzőpont számára), akkor már igen. Mivel önkormányzati (rendeleti) hatáskör a közterület használatának szabályozása, ezért ez helyileg eltérhet. Megnéztem pár idevágó rendeletet, többek között a BH túránkra adott területhasználati engedélyben hivatkozottakat is.
most csak belebfögés szinten, ugye folyton sulykolják, hogy ha a hegyekbe megy az ember, akkor faktor-faktor-faktor, mert magasabb az UV-sugárzás a magasságban. Simán lehet, hogy 1500-2000 m felett már van annyi sugárzás, amitől a festék tényleg lebomlik a megadott idő alatt, itt meg nem (akár légköri okokból is, mondjuk páratartalom). És jellemzően erdőhatár felett megy az a verseny, nem? Ez egy paraméter, lehet, hogy más is belejátszik.
Persze ki tudja, h az UTMB területén mennyi versenyt rendeznek (egy útvonalon), de azért egy Vértes, vagy Budai-hg elég kicsi ahhoz, hogy 2-3 verseny már átfedjen, és akkor már 2-3x annyi jelzés van kinn!
A legfontosabb: zöldhatóság (területileg illetékes Köznyezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség). Ezen kívül még vadásztársaság, tűzoltóság. Továbbá az önkéntesek regisztrációja szükséges (2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről). Viszont az összes önkormányzattól amin az útvonal áthalad áthaladási engedély nem kell.
Megszólítva érzem magam mivel négy évig voltam búvárúszó!:-)))
Jelölésként egy oxigénhiányos állapotban nem annyira koncentrálóképes futónak jónak tartom a festést,csak bomoljon el gyorsan,egy-két héten belül!
Egyébként miről beszélünk?Az erdészek minden egyes kivágandó fát lefújkálnak, aztán meg sokszor tarra vágnak stb...ehhez képest egy kis rózsaszín nyilacska igazán elfér a rengetegben.
Csanya UTMB videóját "reggeli helyett" néztem végig....q.va jó volt,csodálatos verseny,fantasztikus emberekkel,gyönyörű környezetben!Sokáig a hatása alatt voltam.
ez nem viselkedés aki ismer tudja aki nem vagy megismer vagy sem...ez van
egyszerűen egy idő után megunom a szép kerek mondatokat mert hiába
amit megtapasztaltam hogy működik abban biztos vagyok és itt pár ember megpróbálja elmagyarázni hogy az nem úgy van...te mit tennél??
Kedves xyz
az nem úgy van hanem mert ezen a túrán nem így volt meg ezen sem meg azon sem és az azt mondta hogy jön de nem jött el sőt fel se hívott...ez egy ideig megy és aztán filmszakadás
kb. 80 saját rendezvény mellett, ugyanennyi segítés is van a zsákomban. Ez több száz, sok-sok + és - vélemény és élmény olvasása, meghallgatása. Nehéz újat mondani nekem. Emellett az embernek van egy saját véleménye, rendezési stílusa és koncepciója. 17 év tapasztalása mellett, volt időm megszokni, hogy mi és miként működik vagy nem működik. Zajlik egy polémia és amikor ennek a megvalósításáért tenni kell, ki fog ürülni a sor. Ilyen a futó frissítőpontokon való segítség is...
Én áltaálban annak a véleményére adok, akiről látom, hogy értelmesen szól hozzá és írja le. Ettől még egyáltalán nem biztos, hogy ismerem az illetőt. Sok más témában is kértem már tanácsot az interneten keresztül, és kaptam is, meg is fogadtam és használom a mai napig. Pedig ezeket 90%-ban olyanok adták, akikről semmit nem tudok.
Még szerencs, hogy neked nem a szád, hanem a kezed jár. :)))) LOL, nem vagy semmi.
Már félve merem csak megkérdezni, hogy ha mást rendez az ember, akkor az már nem is számít? Szalagoztam meg jelöltem eleget, elhiheted - bár úgyis azt írod, hogy csak a szája jár, meg fröcsög. Inkább élj a saját világodban.
Nyilván bárki beleszólhat bármelyik témába hiszen a fórum nyitott. Az már más kérdés mennyire hiteles valakinek a hozzászólása, mennyire adnak a szavára a fórumozók. Gondolom te is jobban adsz olyannak a szavára ttúra ügyben aki már bizonyított neked, akit ismersz, tudod, hogy tudja miről is beszél.
"Nem gondolod komolyan, hogy aki sosem ment futva, az tudja mit jelent tájékozódni 6-7 perces kiliknél?"
Nem is ezt mondtam. De egy búvárúszónak is lehet jó ötlete a pályajelölésre. Ezért nem mondok olyat hogy elősször teljesítse ezt meg ezt, és azután foglalkozok a véleményével.
A következő esetre talán illik a gondolatmeneted.
ZE 116602 : "Aki minimális tájékozódásra sem képes/nem hajlandó, azt csak sajnálni tudom,..."
Én meg azt sajnálom, aki még sose jutott el abba az állapotba, amikor már nem volt képes tájékozódni.
Kell mégengedély: ÁNTSZ, összes erdészettől amit az útvonal érint, összes erdő tulajdonostól amit az útvonal érint ( igen, Józsi bácsitól is kell engedély mert az övé a falu széli akácos...), az összes önkormányzattól amin az útvonal áthalad áthaladási engedély, az összes önkormányzattól területfoglalási engedély. Hirtelen ennyi. Biztos van még néhány. Ha valaki tud még, léci írja meg.
Először szóltam hozzá a témához. Ezt ne nevezd nyálverésnek.
Feltettél egy kérdést, s mivel nem olyan választ kaptál, mint amire számítottál, agresszívvá váltál. Ezt nem neveznám intelligens viselkedésnek, hanem valami egész másnak.
Egy dolgot azért még a "nagy" ebolának is tudni kell. Nem a tied az erdő! Valami köze csak legyen már hozzá annak is, aki az év összes többi napján gondozza.
De nyugodjál le nem fogom meg senki kezét, és nem jelentgetek fel senkit, de ne nézd le a másikat, mert nem te sz...tad a spanyolviaszt.
És akkor mi a gond? Nem fújod ki 2-3 nappal a ferseny előtt, hanem csak egy nappal. Szervezés kérdése az egész. Ha ilyen van, lesz, akkor úgy szervezi meg a endező a dolgait, hogy a túra előtti napon megy jelölni.
És hány percet kell, kéne eltölteni ilyen tempójú futással, hogy beleugathassak a jelölésfelfestésekbe, vagy, hogy tudjam, mit jelent a tájékozódás ilyen tempónál? 30p, 60p, 120p....?
Szóval, ha valaki bebizonyosítsa hogy az okoskodáskodáson kivült tenni is akar a történések érdekébeen akkor bíztosítsa hogy bizonyítsa, mert adddig csak testnedvverésrül lehet szója. csányáék már bebiztosították a rendezgetéseikkel akarnak toszogatni a dolgok értelmében, most ez a sok szószatyor jön a kefélőjével
Meghívtak egy UTMB előtti partira a rendezők, megfogom kérdezni Polettiéket, milyen problémáik szoktak felmerülni a pályajelöléssel kapcsolatban. Majd beszámolok. A verseny 3 országot érint, sok fajta embert, kommunát, érdekes lehet.
Én továbbra is festékpárti vagyok. Lehet kérni kéne a gyártótól egy special edition száriát 48 órás bontási idővel. Komolyan. Szerintem simán meg lehet oldani.
Továbbra is várom e mellett, ha van jó ötlete valakinek. A miért nem jó ez vagy az, azt már nagyon jól tudom, ebben további megerősítésre nincs már szerintem szükség.
Nem az a baj, hogy kell a megerősítés az útvonalon, hanem az, hogy ez a rendezvény után kint marad, legyen az össze nem szedett szalag, vagy UV hatására lassan eltűnő festék. Ez egy speciális szemét, de attól még szemét, így nem odavaló.
Szerintem azon kéne a fejünket törni, hogy úgy legyen jelezve az esemény akár festékkel is, hogy az ne legyen ott hetekkel is a rendezvény után UV-ra várva.
Nem kijelölök és létesítek, hanem megerősítem a jeleket. Érdekes, a Halmi erdőben a kerületi lakosok és az ott futkorászók megköszönték, hogy a felfestéssel is gondoskodunk a résztvevőkről? Ez miért van? Talán mert a szándékot nézték...
Nem gondolod komolyan, hogy aki sosem ment futva, az tudja mit jelent tájékozódni 6-7 perces kiliknél?
Larzen!
Rendet kéne raknod a fejedben. Csanyával jártunk az UTMB-n, de nem akarunk magyar UTMB-t rendezni, pusztán azokat az elemeket, amik tetszenek , lemásoljuk. Szerintem ez nem nagy baj. 12+1 frissítő van a Piroson és 10+1 a Terep 100-on. (Nem 20!) Van ahol csak víz van, azért, hogy ne kelljen cipelnie a futónak, túrázónak. Mindenkinek másra van szüksége, neked kevésre, nekem sokra. Ki merem jelenteni, a 90% a mi megoldásunkat kedveli jobban és ezért hajlandó fizetni is. Nemrég, az első osztályú étterem és a lacikonyha hasonlatát hoztad fel. Ebből világosan látszik, hogy csak az érzelmek beszélnek belőled és nem "használtad" még egyik versenyt sem. (Az elmúlt években!) Miért van az, hogy egy aszfaltos futóversenyre hajlandó vagy tízezreket kifizetni, a terepfutásért pedig sajnálod a pénzt? (Holott a terepen sem adnak kevesebbet!) Nem a pénztárcádban kívánok matatni, ezt hangsúlyozom, de tényleg nem értem. Talán az aszfalton pedig könnyebb lenne cipelni, ott mégse teszed, a terepen pedig viszed magaddal. Visszatérve a hasonlatra, a mi versenyeinken, a lacikonyhán, csak 20% a nevezés, a fullos étteremhez képest. Mert ez sufnituning az UTMB-hez képest, ezért kérünk csak ennyi pénzt. Szerintem téged elvi dolgok mozgatnak a két versenyel szemben. Tudomásom szerint Csanya, a munkáért amit a honlapért végzel, ingyenes indulást ajánlott, de nem fogadtad el, miért? Talán , ha kipróbálnád, másképpen látnád a dolgot. Közel 700 elégedett futót és túrázót szolgáltunk ki a Piroson, ami szerintem jó tükör. Sajnos a bolti árak minket is levernek. Naponta 800-1000 forintot reggelizem el, igaz ez az ebédem is, mert a melóm folyamatos. Egy ilyen versenyért, akkor nem sok az 5-6-7000 forint. Teljes ellátást kapok, jelölik az útvonalat, díjazást kapok és megrendezik nekem. (A Piroson minden pontőr helyére juttatása, több mint 100.000 forint.) Kicsit gondolj bele az elveidet félretéve. Ezek jó versenyek korrekt áron, neked egy dolgot kell eldöntened: Kell vagy sem...
Elvileg lehet gyalog menni, gyakorlatilag nem, az elején futni kell, hogy biztosan végigérj szintidőn belül. Erre a szűk 100Km re 26 órás a szintidő, de van bene 5600m szintemelkedés (+ugyanennyi lejtő), ez teszi nehézzé. Az eseményt a teljesítménytúrázás csúcsának is lehetne nevezni, hisz az élmezőny is sokat gyalog teljesít a távból. Spontán nevezni nem lehet, kvalifikálni kell magad 1 pont megszerzésével. Az átlegéletkor 40 fölötti a résztvevőknél.
Útvonaljelöléses téma kicsit túl van már cifrázva! Nagyon egyszerű lenne pedig a megoldás! Teljesítménytúrán csak a jelzetlen szakaszokon vagy a nagyon necces részeken kellene szalagot kitenni és a festés totál felesleges. Ez a számos megoldás valójában jó ötlet, mivel tudja a seprű, hogy hány darabot is kell beszedjen, de ilyen megoldással már találkoztam TT-én, csak A4-es laminált lap formájában. Mivel TT, a tájékozódás, térkép használat is beletartozik részvételbe. Valaki futóként vesz részt rajta akkor tudomásul kell vegye, hogy a tájékozódás is az Ő dolga! Viszont nem elhanyagolandó, hogy minden esetben legyen seprű aki leszedi a szalagokat és az esetlegesen elmaradt szemetet összeszedje! Nagyon sok TT után kint lógnak a szalagok, papírok a fára szegelve. Nagyon ocsmány tud lenni! Terepfutóversenyen pedig magyarországon csak a festést célszerű használni. A nevében is benne van, VERSENY! Ezért itt abszolút a sportoló fizikai teljesítményére megy ki a játék. Nem feladata a tájékozódás! Tájfutásnak hívják ahol tájékozódni is kell! A festék hiába lebomló, futóversenyeken is kellene seprűnek lennie, hogy a szemetet összeszedje és egy drótkefével ügyesen le tudná kaparni bárhonnan a festéket és nem kellene a lebomlásra várni! Legyen TT vagy futóverseny, minden esetben az utó munkákat is legalább olyan komolyan kellene venni mint az előkészületeket és a lebonyolítást! Terepfutó-Teljesítménytúrázó ellentétet pár ember gerjeszti. Mi értelme van? Örülni kellene, hogy van egy szűk réteg kis hazánkban akik szeretik a természetet és bármilyen formában is, de sportolnak. Mi pl. azt az elvet valljuk, hogy tegyünk is a természetért ne csak kihasználjuk. Rendszeresen járunk szemetet szedni. Érdekes, hogy nem túl nagy a résztvevők száma!!
A hétvégi Lillafüredről induló túrával kapcsolatosan írok, hogy még van egy hely a kocsimban (Budapestről indulunk 4 fő+1 kutya), ha valakinek már csak ez hiányzik az induláshoz - hogy odaérjen.:) Itt vagyok elérhető: 06 20 262 0037. Üdv
Úgy vettem észre, hogy azindex válógatós. Csak azokat a hozzászólásaimat zabálja meg, amellyeket hosszú ideig írtam. Amiben nincs elég munka az nem kell neki. Ezért most is kimentettem, mielőtt elküldtem volna, így nem lettem mérges.
Ez nem lebomló/ronda, hanem milyen a jó szalagozás téma, ezt már le szerettem volna írni régóta:
Szerintem nem kellenek univerzális elvek, legyen túránként egy jól kommunikált irányvonal (pl. csak kritikus elágban szalag vagy végig szalag vagy nincs szalag), abban viszont legyen a túra következetes és az induló alkalmazkodjon ehhez. Én teljesen fölöslegesnek tartom a jól jelölt útvonalakon a szalagozást, annál idegesítőbb meg végképp nincs, ha az egyik részen 5millió szalag lifeg a fákon, utána meg még az elágazásokban sincs semmi sokáig (több csapat szalagoz és nem beszélik meg?). Akkor hagyatkozzunk inkább csak a térképre. Szóval szerintem a vegyes megoldás a legrosszabb. És fontosnak tartanám azt is, hogy az aktuális irányvonal világosan le legyen írva az itinerben, túrakiírásban, lehessen tudni előre, pontosan azért, mert egyre nagyobb a szórás a régi kizárólagos egyenfapados megoldáshoz képest.
Szóval az lenne az optimális, ha az induló is tájékozódna előre, hogy az aktuális verseny/túra éppen milyen stílusú rendezvény és ennek megfelelően készülne föl. Az útvonal hozzávetőleges ismerete meg szerintem alap kellene legyen, hetekkel-hónapokkal előtte megnézhető, bejárható, memorizálható, ennyit meg kellene tudni tenni. A felkészülés része az erőnléti edzés, a koszt összeállítása, a felszerelés beszerzése, ez is beleférhet nyugodtan. Ahogy látom, abból van sok vita, hogy az induló tévesen elvár valamit (mert a Nike-ról jön mondjuk, és utcai versenyekhez szokott), és utólag nehezményez valamit, ami elkerülhető lenne, ha valaki szólna neki, hogy hé, haver, itt picit mások a feltételek. Pl. csak gyalogosan megközelíthető hegytetőre ne akarjon valaki már vizet, úgy, hogy nincs is ilyen ígéret a rendezők részéről, mert akkor a hiba pont nem a rendezőben van.
Úgy látom, hogy a verseny-teljesítménytúra pusztán a jellege miatt is sok ütközésre ad okot, hiába tűnnek első látásra nagyon közeli rokonoknak.
Amúgy meg egy picit nevetségesnek tartom én is, hogy egy verseny körül forogjon a világ, és az egész mo-i közeget erre akarjuk átgyúrni, csak mert valaki belebuzult egy konkrét versenybe és minden más szar és kezdő és gyenge és amatőr...
A másik elképzelésem még nem forrta ki magát, és kis hazánkban inkább utópia.
Az összes rendezőnek + költséget jelentene.
Elképzelésem: egy internetes bárki által megnézhető oldal létrehozása. Ha bármilyen rendezvényre /gyalogos, futó, bringás, egyházi, iskolai, munkahelyi/ szalagot szeretnének kitenni, akkor 1000 ft-ért kapnának egy jelszót, és ezzel egy sort tudnának szerkeszteni, azaz írni tudnának az adatbázisba. (Az utolsó héten már nem lehetne változtatni rajta.) Rendezvény neve, címe, ideje, szalag leghamarabbi kihelyezésének időpontja /általában 1 hét/ legkésőbbi leszedésének időpontja, szalag leírása szín, csíkozás stb., szalagozás helye, esetleg felelős személy telefonszáma. Csak az adatbázisba bekerülés után kellene megadni az engedélyeket??? A rendezvény előtt minimum 3 nappal be kellene kerülni az adatbázisba. És itt jönne a lényeg. Aki ezt nem tette meg, az azt kockáztatná, hogy bárki leszedje a szalagozását. Szerintem lennénk egy páran, akik mielőtt túrázni megyünk megnéznénk az adatbázist, és ami nem szerepel benne, azokat a szalagokat begyűjtsük.
Az adatbázist ne csak időbeli, hanem területi rendezettségben is meg lehessen nézni, színnel kiemelve az érvényes idejű, azaz még le nem szedhető szalagokat. Nagyjából ennyi, de menet közben biztosan kellene finomítani, esetleg az egészet át kellene formálni.
Amikor az első privát iszinikre mentünk, akkor láttunk egy szalagot a Somlyóvár-fele menet. Következő évben újból láttuk, de nem voltunk biztosak a dolgunkban, ezért nem szedtük le. Tán a mai napig is ott van...
Szalag ügyben már filóztam én is, de még sose raktam vagy szedtem le szalagokat, így nem akartam okoskodni. Most megteszem. A szalagokat szerintem nem simán sorszámozni kellene 1-1000-ig, hanem az utat 5-10 km-es szakaszokra bontani, és betűvel jelölni. Pl.: A 1-100-ig, B1-48-ig, C1-74-ig. A szalag egyik végét kilyukasztani, és egy drótkarikára fel/le tűzni.
A faluba. Alaphelyzetben az is egy nagy teljesítmény, ha 11-ig egyáltalán összecuccolunk :-(
Ha nem is megyünk együtt, fent a "célban" találkozhatunk azért, ha mennétek tájékozódni, legfeljebb megvárunk, nekünk ez amúgy is afféle piknikezős, ismerősökkel dumálós "túra"
Arra kell törekedni, hogy az a jel ne csak egyértelmű legyen, hanem másnapra (két hét múlva) már ne legyen ott. És amíg ott van, addig se az nemtörődöm szemetelés képzetét keltse.
Kell találni megoldást.
Lehet, hogy megérne egy kísérletet nyomatni vastagabb szalagokat, jól látszó (FUTÓ)VERSENY felirattal, és azzal akár hagyományos módon, akár vízszintesen lerakva jelölni. Az pl. a jószándékú leszedegetőknek ez elég lenne, hogy ott hagyják. De ezt is be kell szedni persze. És a bolond nénin ez sem segít. De csak nem sétál az mindig mindenhol.
Dinnyének támadt tegnap egy ötlete tegnap, ami pl. túrán hasznosítható, ahol nem kell hülyebiztos jelölés, csak megerősítés vagy jelzettlen rövid szakaszok kijelzése. Ha minden jól megy, ki is próbáljuk majd.
A lényege, hogy sorrendben kirakott beszámozott szalagok lennének kint, és így a seprű is ellenőrizni tudja, hogy kihagyott-e egyet, és ha igen, kb. hol, hová kell majd visszamenni.
Ha már felirjuk a szalagra a túra nevét, ez már nem sokkal nagyobb munka.
Budapesti terep kupán Hűvösvölgyből végig a kéken kellett menni Virágos-nyeregig. Ez a feladat sem sikerült mindenkinek pl Hajduska sem volt az Árpád-kilátónál. Nem mondható kezdőnek Balázs, de ezt a hibát kinek róvod fel a rendezőnek aki szalagozott és sok szalag eltűnt vagy a versenyzőnek. Ha van már a rajtban azonosítható jel amit követni kell akkor egyértelmű a helyzet vitás esetben.
Nekem ekkor mindig az alábbi mondatok jutnak az eszembe:
Volt már olyan, hogy egy könyvre azt mondtad, nem jó? Író vagy? Volt már olyan, hogy egy festményre azt mondtad, nem jó? Festő vagy? és még lehetne sorolni a végtelenségig.....
Nem tudom már merre tart az itteni eszmecsere, de az elején abból indult ki az egész, hogy mennyire nem jók azok a jelölések, amik az adott rendezvény után hetekkel, akár évekkel is kint vannak. Ehhez, hogy hozzá tudjon valaki értelmesen szóéni, közen nincs annak, hogy futó, gyalogos, vagy bármi más.
Érdekes, amikor én mondtam ugyanezt (hogy ti. kimentetek a Mt Blanc-ra, azóta ilyen versenyeket akartok rendezni), akkor tiltakoztál.
Csak mondjuk az UTMB-n azért van húsz etetőpont, mert 160 kilométer, a VTM-en és a Piroson meg miért is? Csak az emberek a hegyekért mennek, azt meg nem tudjátok megoldani.
Van erre mondás, amikor a kicsi nagy akar lenni, de csak erőlködés lesz belőle. Na, ilyen irányba mennek a versenyeitek.
Lehet hogy nem igaz, de hallottam, hogy pl. Trient lakosságának 70 %-a segítőként vesz részt a trienti ponton. (Na jó, mondjuk csak 147-en laknak a településen) Az ottani lakosság szívügyének tekinti a rendezvényt. Más szemlélet, más világ.
Nyilván ízlésekről nem érdemes vitázni, de a kiragadott példád speciel pont egy engedélyezett és "szabványosított" jelzés. Még az új Cartographia térképeken is szerepel.
Inkább az a zavaró, amikor a sárga kereszt a sárga Mária és a Magyar zarándokút sárga jelzései közel vezetnek egymáshoz, és aki kicsit is gyengébben lát, és nincs tisztában ezeknek a jelentésével, az könnyen összetéveszti őket.
Talán azok közül, akik nem érték el a kvalifikációs szintet, vagy épp pihenőn vannak, vagy csak egyszerűen próbálnak a következő évi rendezvényre belülről készülni ?
Szerintem is valahol errefelé kell keresni a megoldást!
Ésszerű, szigorú és következetes hatósági fellépést.
Ha a Tátrában letérsz az ösvényről, hamar rádköszönhet valaki, hogy mit keresel ott és érdekes módon sem kerékpárosok, sem quadosok elől nem kell félreugrálni állandóan.
Viszont sokkal gyorsabb addig is eljutni a kompromisszumokig, és ha csak kicsit sikerült valamit találni, ami több fél számára is elfogadható, máris nem volt semmiért az a sok hűhó, Pygmeának igaza van ebben.
Én már attól is hátast dobtam, hogy Siófokon a borongós időben akadt csak pár ember is, aki kiállt csápolni az utca mellé novemberben.
Gyakran szoktam nézegetni athos 2009-es zseniális CCC-UTMB videóját, és mindig libabőrös leszek tőle.
Nem a segítők, meg feszes kompromisszumok kellenek ide, hanem úgy általában az emberek szemléletváltása (lassú és hosszú, akár lehetetlen is), mert máris nem gond a szalag, mivel nem kötné át senki, vagy nem lenne gond az ország néhány versenyének állandó útvonalán valami egyéni jelzés, mert elfogadják, stb, stb.
Most megkövezhetnek páran, de nekem nincs bajom a Meteor állandóan fent lévő saját jelzéseivel sem, ahogy a mufflon jel se zavar a Budai 50 útvonalán. Néhány útvonalon nem tartom problémásnak, hogy nem csak a szabványos jelzések vannak fent, mert akkor ezzel az erővel kössünk már bele a "Mária zarándokút" jeleibe is, de az "Élet gyöngyei" Magyar Camino zarándokutat is említhetném.
Nézd, ha a sok hűhóből csak annyi fejlődés lesz, hogy a mindenféle versenyek és túrák szervezői újragondolják, hogy tudnak értelmesebben jelölni, és megértik, hogy az is a feladatuk, hogy másnapra a jelölés ne legyen ott, már volt értelme.
Nem hinném, hogy engem kopipésztel. Csupán volt egy versenyen (ahogy én is) ami megváltoztatta az életét. Van egy verseny ahol éjfélkor is tapsol és örjöng a tömeg minden versenyzőnek legyen akár az első vagy az 1896-os. Ahol névszerint szurkol neked az ötéves és a nyolcvanéves egyaránt. Ahol az éjszakában fáklyákat tartó helyiek közt futsz. Ahol 7.500 versenyzőt 2.500 segítő szolgál ki mosolyogva három napon keresztül.
Szoktam vak lenni és szoktam nem köszönni, de nem szándékosan, egyszerűen bamba vagyok. Az értetlenkedés annak szól, hogy minek ez a sok hűhó semmiért.
Csanya is változott és tapasztalt, no meg persze én is. Nyílt a világképem, a lehetőségeim és a vágyaim.
Nem szólok bele mi van a Mecsekben, mert nem én élek ott, nekem csak elképzeléseim vannak. Ha kérdés merül fel bennem, felhívom Grubert, mert tudom, azon a "pályán", ő a "penge". Ilyen egyszerű.
Ezeket a melléfogásokat birizgálja ez a Pisti meg Hanna. Mióta olvastam, azon visítok, hogy ki megy Kőszegről a Bakonyi Mikulásra...vazze, ez tehetség. Remélem egyszer megismerem az íróját.
VTM-re idén ütközés miatt nem mentem, épp csak túrázóként volt alkalmam kicsit belekóstolni, amikor Várgesztesen leültettek egy-egy székbe minket, kaptam sört (!!!), és akkor ott végérvényesen el is dőlt, hogy ott nekem kell futóként is indulnom. Ne hidd, hogy teljesen vak vagyok, és ne feledkezz meg arról sem, hogy nekem túrákban a spártaiak jönnek be jobban, és ezzel futóversenyeknél is így vagyok. A városi félmaratonokon is legalább a fele frissítőpontnál meg se álltam soha, mert nekem ott is sűrűn vannak 4 km-ként.
Sajnálatos, hogy elég kevés szabad hétvégém van ahhoz, hogy amikor el tudunk menni valahová, akkor résztvevőként. (Idén a Kinizsivel együtt nem járok 350 km-nél). Illetve de, egyszer sikerült beállnom segíteni, éppenséggel az egyik Piroson, amikor elég korán még Dömösön kiszálltam. Beálltam kenyeret kenni Pygmea mellé kb., de erre nyilván nem emlékezhetsz, hisz vissza se tudtál köszönni (kettőből nulla).
Egyébként se értem, miért támadsz egyből észérvek helyett, mikor én csak azért bátorkodtam itt beleszólni a nagyok dolgába, hogy segítsem keresni azokat a lehetséges módokat, ami a lehető legkisebb réteget zavarná, beleértve a hatóságokat is.
Személy szerint engem eddig sohasem nem zavartak a rikító (másképp diszkóspicsa színű) pöttyök- nyilak, és nekem cseppet sincs szükségem külön irányító-segítő emberekre, a habzsi-dőzsi frissítőpontok esetleges hiánya se nekem szokott fájni. Nekem fele annyi segítő se kellene résztvevőként mondjuk a Piroson, mint amennyi legrosszabb esetben is van. Ez a rengeteg ember nekem szokatlan is.
Tudnod kell az elvárást; még azt is megkérdezheted, miért alakult úgy; még azt is elmondhatod teljesen nézőként is, hogy a versenytánc szerinted nem a tánc igazi lényegét hozza; azt is mondhatod, hogy nem szép - és azontúl egy feladat van: olyan padlót kell építened, amely az elvárást teljesíti, és minden egyéb műszaki-környezeti elvárásnak is megfelel.
Ehhez nem kell táncolni.
Én pl. sokkal jobb kaját tudok főzni futóknak (is), mint Csanya. Pedig ő fut, én meg nem.
((Hosszú utat tettél meg azóta, hogy a régesrégi Piros kapcsán mindenben ellentmondtál Csanyának, addig, hogy szinte kopipészteled. Nos, nem az "érvelési technikáját" - höhö - kellett volna átvenned, van értéke is, nem egy.))
Nem csak a szintidő miatt gondoltam erre, hanem a minőség miatt is. Félretéve a tréfát, ha valaki egy jól rendezett versenyen meg végig akkor lát bele igazán. VTM, T50-100, 8Bucka...
Amúgy meg büszke vagyok rá, hogy mecseki vagyok. Itt nálunk nem lehet festegetni, meg egyáltalán semmi rongálást véghezvinni. A NATO is megpróbálta, bele is törött a bicskájuk, el is húztak innen.
Az szóljon bele a terepfutó rendezésekbe, aki már legalább egy versenyt teljesített. A Vértesi Terep Maraton nem olyan nehéz és van idő felkészülni. Ha Pygmea vagy FM indul és sikeresen célbaér, bevállalom a nevezést és nyilvánosan meghajolok.
De nem tudom milyen használat közben. El tudom képzelni, mi lenne, ha polkáznék rajta, na de az mégse olyan. Tudod, mindenki képzelte kisgyerekként, hogy ő a nagy focista, énekesnő, tehénpásztor és sokminden, de az csak képzelgés...
Én is, hogy egyszer beérjenek Olipapa szavai és ez a sportos réteg is tudjon egymásért és egymás mellett tenni. Érdemes visszaolvasgatni az írásait, egy komoly sportember, így gondolkodik, lehet tanulni tőle. Mindig más dimenziónak gondoltam és az is, de megismerve egyre emberibb vonásai vannak. Köszi OLI!
Pl a méhészeknél ez pont forditva van. A csípésektől egyre ellenállóbbá válnak, egy idő után már szinte meg sem érzik a csípéseket.
Ez valóban így van, már pici korom óta csípnek meg méhék, mivel generációk óta méhészkedünk a családban. Azt túlzás állítani, hogy meg sem érzem, de közel nem dagad fel annyira, mint 20 évvel ezelőtt. Öregapám annó már álarcot sem használt, kb mint a szúnyogcsípés!
Én Vasárnaphelyrül mögyek és elviszlek a bringával ha megülsz a csomitartóban, igaz, csak egy keröke van, de gurgulászik. Meg is aludhatunk ottan és akkor át tudunk menni a BUEK túrára stoppolgatva. Na, mit mondol erre? :)
Szerintem a futó fusson és gondolkodjon a futás lehetséges változásairól, a gyalogos pedig tegye ezt a gyaloglásról. Senkit sem akarok megbántani, de mindenki hangosan gondolkodik olyan dolgokról, amiről halovány fingja van csak. Én a "jóktól" akarok tanulni és fejlődni, nem pedig visszafejlődni szeretnék a rendezések terén. Nem sajnálva a pénzt, valóban megveszem a legkorszerűbb termékeket, amiket erre gyártanak, de senki ne akarja elmagyarázni, hogy ami jó az nem jó. Ha megfelel a Mont-Blanc nemzeti parkba, akkor nekünk miért is nem jó? Megmondom ennek a Felhészbeszólógatósnak a szavaival: Mindenki beleszól mindenbe, ami nem az ő asztala. Megteheti, joga van hozzá, csak semmi értelme, mert nem hiteles. Mintha én, a versenytánc parkettájáról tartanék előadást... Valóban polémia...
Hányszor is voltál már segítő egy rendezésen?? Úgy gondolom, ha nem teszek érte, illetlen dolog kérkedni, hogy mit lehetne és mit nem még több segítővel.
Azon én is elgondolkodtam, hogy nem lenne-e elég, az az elv, hogy fuss, amíg azt nem mondjuk (nagy-erős jelöléssel, előjelzőkkel - vagy akár emberrel), hogy fordulj, addig ne is törödj semmi leágazással!
Ezzel egy csomó jelet meg lehetne spórolni, kevesebb maradhatna kinn véletlenül.
De valószínűleg nem az igazi, mert hosszabb szakaszokon még összeszedettebb állapotban is elbizonytalanodik az ember.
Ez is megoldható azzal, ha csak a jelzésváltásoknál kerül ki megerősítő külön jelzés, vagy segítő irányító ember - úgy is, mint feltételes EP. Ez is persze csak kompromisszum, és nem szüntetné meg azt a feltételt, hogy a versenyző kicsit gondolkodjon közben, és ne csak magára a versenyre- erőpróbára koncentráljon.
Valószínűleg azért nem érzem még át, hogy mekkora probléma a jelzésváltásokat fejben kezelnie a versenyzőnek, mert én síkon futva is annyira lassú vagyok akár friss állapotban, hogy még van időm közben nézelődni. Annak ellenére, hogy én is megfigyeltem magamon, hogy érezhetően nehezebben figyelek a jelzésekre futás közben, mintha csak gyalogolok.
ööö, én nem tettem át semmit sehonnan, 30 éve a természetben sportolok, az aszfalton, városban versenyzést bringán és futva is kihagytam az életemből. Szerintem nem a természetet szeretné itt bárki is megváltoztatni, hanem a versenyzés alapfeltételeit próbálnánk megteremteni, mint pl egyenlő feltételek, mérhetőség, ellenőrizhetőség, a sportképességek alapján kialakult rangsor, biztonság. A sík és vadvizi kajaknál is ugyanezek a kritériumon megtalálhatók mindkét sportban a versenyek helyszínének különbözősége mellett is, mint ahogy mtb- országút, műfal /sziklamászás, uszodai és nyíltvizi úszás, stb nál is.
Időnként eltűnődöm azon, hogy a futók, bringázók, motorosok, gyaloglók miért is teszik át a sportuk helyszínét a természetbe a városból. Biztos van valami plussz. És aztán eltűnődöm azon, hogy ezek után miért kezdik a városi versenyek képére formálni az erdei (=mezei, sziklás, bármi) versenyeiket. Miért nem tekintik ezt egy pöttyet más(ik) tevékenységnek, kicsit más szabályokkal és elvárásokkal - hogy alkalmazkodjon a terephez, ne megváltoztatni akarja.
Ezért az egy bekezdésért megérte az egész vita. Köszönöm, hogy leírtad! Teljes mértékben egyetértek vele.
Mi a répáért jársz te a Csányához segédkezni a testeddel, amikóór nem szereted a futkosókat, de okóóskodni azt bírol.
Mihájlov..
Szedegesd már össze magad, hogy a muterod is böszke lehhessen rájad, beszélgessé tösztelettel, mer ez az Olika magas györek és jóól homlokonvág azt orrodraesel.
védelgetném a futótársadalmat bár magam nem futkosom sokat, de ha megy a busz menni kell
drágán adják a festéket eztet Ebolka is megmondja minden alkarommal tehát a futófestők jószándékkal bírnak ha ezt a buxájuk bánja is
aki nem ment gyorsan mert hízott kucu az ne beszéljen róla mik is a tájékozgatás jó feltételei
KÜLFÖLDIÁBAN jó kis versák vannak és ezeket ez a Csánya meg Ebolka jól másolgatja és ha vannak sikerek ebben a koppintgatásban abba nem a hibácskát kell keresni hanem a belesegítgetést hiszen ez is sportos mint a túrházás és aki a más sporolását nem szereti jobb ember nem lehet a söjtöri Deákni vásznánál
kapkodjátok össze egymást és ne vau bele nem értésrül
Én néha, főleg 13-15 óra után sokkal rosszabb állapotban szoktam lenni mint az általad említett targonca, mikor már a hat perces ezrek is nehezen mennek. Viszont szerencsére körülöttem majd mindenki, ilyen állapotban van, így kiegyenlített a küzdelem. Igen, mi droidok vagyunk, gépek, vagy targoncák, van aki így, van aki úgy nevezi. Én magamat a tankhajó, vagy gözmozdony kategóriába szoktam sorolni.
Egyébként utcai maratonokon jellemzően végighúznak egy csíkot a pályán mutatva az elit futóknak a legideálisabb ívet.
Ez nem is rossz ötlet, de tényleg. Néhány futó a rajt előtt közvetlenül részekre bontva a pályát maguk közt felszórná az útvonalat valamilyen jól látható anyaggal, ami egy nap alatt felszívódik, elpárolog, lebomlik, stb. Na ki tud ilyen környezetbarát jól látható anyagot, amit nem mos el az eső?
Ha valaki tud egy autót ami Nagykanizsára megy pénteken és még van benne egy hely, kérem írjon. Heves és a mellette lévő megyék területéről érdekelne. Előre is köszi.
Azt próbálom elképzelni éppen, hogy lehet-e alternatíva a barbie színárnyalatú folt helyett magát a túristajelzést festeni kövekre
Nem, mivel pont az a lényeg, h ne keljen azt figyelni mikor kell áttérni egyik jelzésről a másikra.
A jelölő festékkel az a gond, h mivel UV sugárzásra bomlik le ahol nem éri a Nap ott lassan tűnik el. Illetve a leggyorsabban lebomló festéket kell venni mert az is elég. Lehet CrossKovácsi rendezői 1 hónapos festéket vettek és így tovább marad kint a festék, sajnos.
Egyelőre még nem tudom, de az biztos, hogy nem nagyon messziről, mert a Hanna már végig saját lábon kell jöjjön és ő egy menetben olyan 5-8 km-re van hitelesítve. Ha már megvan a hely, írok.
Minket csak valami nagyobbfajta jégesővel kombinált földrengés akadályozhat meg abban, hogy menjünk. Erre meg elég kis esély van, Tibet valahogy mindig megoldja a jó időt :-) Örülnék, ha találkoznánk, hát gyertek ti is!
Na jó, lássuk be, a hozzászólásod előtt is tudtam, hogy jó lesz, mert az szokott lenni, de ha jöttök, még a faluról odajutáson is elkezdek gondolkodni...
Négyesben csak akkor ha valakit itthon felejtünk ;-)
Idézett mondatod szerint ezúttal úgy tervezem, hogy mi szülők elhelyezkedünk a törpék hasán és a hajunkkal (vagy fülünkkel, kinek mi van) kapaszkodunk ezerrel a praclijukba és haggyuk, hogy vigyenek...a nagylány meg, mint többszörös teljesítő, majd mutatja az utat. Tisztára királyság lesz :-)
Pedig olyan jó állapotban még soha nem jártam ott korábban. Annak ellenére sem, hogy akkor tényleg hazamentem Rádiházáról. A pizza nem látomás volt, gőzölgött még és vannak páran akik szintén látták rajtam kívül.
Azt próbálom elképzelni éppen, hogy lehet-e alternatíva a barbie színárnyalatú folt helyett magát a túristajelzést festeni kövekre, ha már az a fő szempont, hogy a futó főleg lefelé néz. (Ezzel nem is vitatkozom, mióta velem is előfordul, hogy futómozgást végzek, ráadásul ha sötét van, akkor övlámpával, aminek egyetlen hátránya, hogy a fára festett jelzéseket a fénykúp már nem világítja meg.)
A Nagy-Szénás közvetlen környékén egyébként is ráférne egy kis erősítés a KÉK-re, ugyanakkor terepfutóknak szánt pöttyöket nem nagyon láttam a Budai-50 alatt menve, azaz épp a Terep 100/50 napján. (ha szándékosan nem kerültek oda, azt is megértem, a Szénások elvileg védett hely)
Én nem akarlak bántani, hiszen ti tudjátok mire van szükségetek, hát megoldjátok ahogy sikerül.
Viszont a természetvédelmi engedély 1x pontja:
A rendezvény befejezése után, az érintett területről haladéktalanul (24 órán belül) el kell távolítani a rendezvény során keletkezett hulladékot, szemetet, valamint a kihelyezett jelzéseket.
Amikor pontőrködtem nálatok, és elhagytuk a pontot, az útba eső festékeket megpróbáltam letörölgetni valamennyire a fákról, és a földön is eltaposgatni, de azért nem sikerült maradéktalanul, hiszen a fák kérge elég göcsörtös volt. A szemetet is összeszedtük, ami a környékünkön keletkezett.
Szóval törekedtünk legalább a rendrakásra.
Jó volna valami eljárást kidolgozni (pl. vizes spricni) amivel a jelzések jobban leszedhetőek lennének.
Szerintem sokáig nem tartható ez az állapot, hogy hetekig fentmaradnak a jelzések, és sokan kritizálják esetleg a hatóságnál és akkor majd jövőre jól nem adják meg az engedélyt...
Nos, ha a városvédő + versenytánc topikban írsz arról, hogy a táncverseny miért olyan hangos, hogy nem tudsz tőle aludni, vagy miért karistolták össze a városháza műemlék intarziás padlóját, akkor igazad lesz.
Akkor hiába mondanák, hogy azért, mert az a forgás ezt igényelte, joggal mondhatnád, hogy oldják meg máshogy.
"Igen sikerül, nekem is szokott. Csak mondjuk száz túrázó résztvevőből kettő kummog a rendezőnek a célban a jelzések miatt, ugyanazon az útvonalon meg negyven futó a fentiek okán."
És másik negyven futó meg nem. Csak ők halkabban csinálják a nem kummogást.
Voltam már célban, sokadik ponton, és tényleg ilyesmi az arány az elvárások tekintetében. Van, aki a rendezőt szidja, van, aki a saját bénaságát, van, aki meg csak megy, és nincs baja, nem is érti a pampogást.
Teljesen eltérőek az igények is.
Lehet ebből a legnagyobbat kiemelni, és azt kiszolgálni, az is egy válasz a dologra. (Nem az én válaszom lenne, idén nem is lesz verseny nálunk.)
Lehetne egy átlagot csinálni, és azt mondani, hogy ennyire jelölünk, aki többet igényel edzzen fejben.
Lehetne ultrazöld választ adni: alkalmazkodj teljes mértékben a választott környezethez. Még ez is logikus megoldás lenne, hisz nem a fa jött be a rekontánra, hanem a futó ment ki az erdőbe.
A sokat igényelt tolerancia azt is jelenti, hogy nem a saját tapasztalatot tekinti az ember mindenhatónak, hogy csak és kizárólag úgy lehet (szétesve, agytalanul - összeszedetten, iránytűvel), hanem legalább belegondol, hogy van más lehetőség is, és lehet, hogy az messzebb vezet.
Én már pl. feladtam a reményt, hogy az oxigénhiányos emberek valaha is megértik a szempontokat, ami alapján véleményt formálok, az viszont talán még átmegy: a fentiek közül bármelyik stílust választja egy szervező, ne szennyezze - főleg hosszú távon - a helyszínt.
És igen, saját ház táján is próbálok söpörni. Időpontban 4 emberrel, pár héten belül festékes vödörrel, Bubura szigorú nézéssel. :)
Aki minimális tájékozódásra sem képes/nem hajlandó, azt csak sajnálni tudom, az számomra olyan, mint az üzemcsarnokban a festékcsíkot követő automata targonca. (Nem, nem ötletet akarok adni, hogy a teljes távon az út tengelyében fújjatok egy csíkot...)
Nem szeretnék sokat segíteni, de nem akkora súly (még én is elbírom) egy szögmérő... és általában a tájolón van, az pedig szükséges :-) ... bár nekem sokszor a megérzés többet segít a térképnél és a tájolónál is.
Ugy latszik, pontosabban kellett volna fogalmaznom... Termeszetesen a terepfuto-versenyre gondoltam. Nyilvan maskor a jeloles nem is jatszik. A pontos utvonaljeloles biztositja az egyenlo felteteleket. Ennyi.
(Ha mar tanc ... Ha primasversenyt rendezek, aztan kiderul, hogy kottabol kell jatszani, ott a ciganyprimas meghalt. Menuhin meg az asztalnal. :))
Szerintem a festegetés mértékével van gond. Nem értek egyet azzal, hogy hülyebiztosra kell csinálni. Elfogadhatónak tartom az elágazásokban földre fújt jelzéseket, ami amúgy is megkopik a verseny végére. Helytelen árnyékos helyeken fatörzsre, és akárhol sziklákra fújni. Konkrét példa (olipapa): nem láttam értelmét a Múzsláról lefelé egynyomos ösvényen a megerősítő jelzéseknek (de komolyan, aki ott letéved, megérdemli) - nem arról a szakaszról beszélek, ahol nekifordulunk a Diós-pataknak. Ugyanúgy sokalltam a VTM jelzéseit a fákon, de úgy látom, csanya tanult belőle, inkább a földre fúj ő is már.
Amit laci069 felrakott képet az meg förmedvény, akkor is, ha az mtb szövetség elfogadja. Úgy emlékszem, amikor a Szilvásvárad maraton útvonalát kereszteztük pár éve, figyelmeztető táblákat raktak ki. Az nem elég? Végülis nem outi versenyről van szó, ahol az épített környezetben sík aszfalton jelölik a kátyúkat. Persze itt meg lehet fogni, nem montizok.
12 éves koromban olvastam a szexről egy könyvet. Azt gondoltam mindent tudok a témáról. Azóta volt pár megtapasztalásom és kiderült a gyakorlat más. Na, megyek a könyvtárba elolvasok pár könyvet a táncról, aztán teleírom a Versenytánc topikot az okosságaimmal. Hogy is van? Ja tudom már a kályhától kell indulni.....-)
"kritikus elágazásokban szépen oda lehet kötni a követendő út két oldalára"
Na, erről beszélek amikor azt mondom fogalmatok sincs róla milyen egy futóverseny jelőlése. Nincsennek kritikus elágazások, csak elágazások vannak. Mindet jelöljük. Már leírtam edzeni, edzeni, edzeni, nevezni, versenyezni, beszámolni....
Tetszik, vagy sem, de a rendezvényeket engedélyhez kötik, és az, aki jogkövető akar lenni, az ha esetleg szív mások miatt, az nagyon fogja utálni az ilyen dolgokat. Nem vitázom tovább - szerintem a plusz festés, ha igénytelen, akkor vizuális környezetszennyezés, és akkor sem fog tetszeni, ha pomponlányok csapatostól fognak tombolni minden arrafelé kódorgó futónak meg gyalogosnak :-)
Említetted a pénzt... 100k Ft-ból rengeteg szalag kijön, a kritikus elágazásokban szépen oda lehet kötni a követendő út két oldalára (nem lezárva a rossz irányt, csak szépen jelezve, hogy erre. Akár 10-20cm magasan kihúzva is kirakható. Ja, igen, azt össze is kell szedni, ergo dupla munka.
((Nem, Csanya, nem próbálom ki, maradok a táncnál. És arról el tudom magyarázni, miről szól, anélkül, hogy kipróbálnád. Sőt, meg tudom mutatni anélkül, hogy utána nyoma lenne a parkettán...))
Van, aki azt a választ adja, hogy milyen jó az aszfaltoshoz képest, hogy szabadabb, szebb, változatosabb, és a tájékozódás feladatát kihívásként éli meg, ami még jobbá teszi a dolgot és része; van, aki meg teljesen másokra akar hagyatkozni, és csak egy furcsább pályán mozgásként űzi. És biztos még számtalan válasz létezhet. Nekem a második furcsa, nem tetszik, de elfogadom.
Viszont a tolerancia eddig tart és nem hetekkel későbbig - ha értitek, mire gondolok.
Oli:
Én is adtam egy ötletet, más is másfajtát. Lehet még fejlődni szerintem. De azt ne próbálja megmagyarázni senki, hogy a Laci által belinkelt kép a csúcsa ennek a fejlesztési folyamatnak.
Futottam én is a Kinizsit úgy 10.16 alatt elsőre, hogy pár helyet benéztem, mert nem ismertem a Kesztölc utáni részt és akit hívtam bringást gps-el, addigra lemaradt. Nem volt finom érzés, de jó móka volt azért így utólag.
A csehek így oldják meg. Sima fehér papírra vélhetőleg lézernyomtatóval készített, a cseh szabvány szerinti méretarányos (100x100 mm) színes turistajelzéseket helyeztek ki a túra előtt az összes kritikus helyre, útelágazásba. Itt csak azért tér el a formája az alatta lévő jelzésekétől, mert a kép Lengyelországban készült, valahol a 18. és az 56. km között (a túra ezen szakasza ment a szomszédos állam területén). Csehországban a kihelyezett papírjelzés teljesen illeszkedik a hagyományos festett jelzések közé, nem rontja az esztétikai élményt, közelebb érve ugyanakkor látszik, hogy ezt a túra előtt rakták ki, vagyis a túra/verseny kijelölt útvonalát mutatja.
Ahol nem turistautakon halad a rendezvény útvonala, ott ugyanilyen nyilak mutatják a helyes irányt, csak nem színesek, hanem maga a nyíl is fekete (esetleg a fehér mezőbe be is szokták írni a túra nevét).
A kép a Týnit'ské lápoty od dubu k dubu 105 km-es teljesítménytúrán készült (amely egyúttal IVV túra, futóverseny és UTMB kvalifikációs futam is egyszerre), de ugyanígy oldják meg a jelölést Olafék többi túráján is, pl. a Prágai Százason (amely ma már szintén futóverseny is egyúttal).
Az itiner egy A4-es lap, a jellegzetes pontokat, távadatokat és a követendő jelzést tartalmazó táblázattal, alul pedig a kis négyzetek az igazolások számára.
Van megoldás egyébként. Az a neve: Pénz. Konkrétan 100.000 Ft. Ennyiért (érdekes módon) lehet engedélyt kérni és kapni nem jelzett útvonalakra is. Mindenki boldog lenne. A futók szaladgálhatnának a legszpatosabb, legnehezebb lejtőkön, emelkedőkön. A rendezők fújhatnának. A ttúrázók meg nem is látnának minket.-)
Helyben vagyunk. A hivatal. Érdekes, hogy ez előkerül. Tárgyaljuk ki megint hány törvényszegést követ el egy ttúra rendezője? Eltekintek tőle. Mondj valami okosabbat.
Svájc. Érdekes, hogy Svájcban nem ciki ha valaki bottal megy, cicanadrágot visel, zselét eszik stb. Ott ha elfutsz egy étterem előtt, a vendégek felállnak az asztaltól és tapsolnak. És bizony tapsolnak az ezredik futónak is. Magyarországon ha keresztül futsz egy falun, akkor jó eséllyel kapsz "okos" beszólásokat olyan kövér,ápolatlan, sült bunkó emberektől, hogy azt gondolod ezeket tuti tenyésztik mert természetes módon nem lehet ilyet előállítani. A leggyakoribb beszólások: Havat hol hagytad? Síléc otthon maradt? Balettozni indulsz? Nekem mondjuk megvan erre a tuti receptem: Fél méter távolságból hisztérikus nevetés. Garantáltan a torkán akad a szó....
A még régebbi időkből meg az ismeretlen terepen futás rekordereié volt a világ... Meg a túlélés. Az, hoyf "festés" az kétféle lehet: ronda, gusztustalan és rendezetlen, illetve normális, felismerhető és rövid időn belül eltüntethető. A bugyiszínű festés az előbbire tűnik jó példának. Sajnos. Gyorsan, igénytelenül meg lehet csinálni, és nemkell utána foglalkozni vele. Egészen addig, amíg mondjuk 2-3 héttel a rendezvény után egy hatósági bejárásnál bele nem botlanak, és egy kalap alá véve a futkorászókat meg a gyalogosokat az utóbbiaknak is azt nem mondják, hogy nem.
Persze voltak komoly eredmények a Festés Előtti Időkből. Olyanok futották akik ezredszerre futották azt az útvonalat. Nem magyarázom, lásd az elöző hozzászólásom.
Mondhatnád, sőt mondhatod is. A képlet tök egyszerű egy témához hozzászólnak olyanok akik tudják miről beszélnek és olyanok akik nem tudják ( csak gondolják...). Na, ha olyan beszél a futásról aki csak tévében látott olyat, az nem autentikus. Ilyen egyszerű ez. Elméletileg ért hozzá, gyakorlatilag meg nem.
Elméleti vonalon gondoltam egyre. Ha pl. lenne takarófesték, vagy lebomlást segítő spray, ami eltakarja/lebontja az eredeti jelölőfestéket, és a "seprű" átfújná az eredeti jeleket, így az a verseny után 2-3 nappal már nem lenne látható.
Ezek után én meg arra lennék kíváncsi, hogy a Svájciakat miért nem zavarja annyira a természet vandál rongálása, hogy ilyennel foglalkozzanak. Sebaj. Itt a lehetőség, hogy újra megmutassuk a Magyar mentalitást, és az szigorú értelmesen megválasztott Szmog határérték után valamiben újra élen járjunk, netán leelőzzük a Nyugatot a természet védelmében...
Egy útkereszteződésen a futó a gyalogoshoz képest dupla tempóval, tehát fele annyi idő alatt halad át. Két-három lépésnél többet nem lép anélkül, hogy a földöl kinézné a lépés helyét. Két földre nézés között kell felmérni a terepet, az irányokat, a jelzéseket, a belógó ágakat, utána megint nézhet le a földre.
Vagy megáll itinerezni, de az egyik másik sport. Vagy megáll jelzést keresni, de akkor joggal panaszolja ezt a rendezőnek.
Tényleg próbáld ki, nem kell rá sokat edzeni, keress egy lejtősebb részt, és fuss át egy-két elágazáson. Ajánlom például a Lajosforrás-Csikóváralja szakaszt. Én jópár BEAC után azt hittem, az egy jól jelzett szakasz, oda nem kell szalagozás futóknak.
Pygmea, 116547
Igen sikerül, nekem is szokott. Csak mondjuk száz túrázó résztvevőből kettő kummog a rendezőnek a célban a jelzések miatt, ugyanazon az útvonalon meg negyven futó a fentiek okán.
Aki túl sok jelzésváltással tervezi meg a terepfutó versenyének az útvonalát, az szerintem (hogy finom legyek) nem jól csinálja a dolgot - a sok ösvény valóban problémás, pláne, ha a "másik oldalon", a túristajelzések felfestésénél sincs minden rendben: elágazás közepére festett jelzés kapujel plusz megerősítő felfestés helyett, vagy csak egyik irányból követhető jelzések, estébé...
Konklúzió: mindkét oldalnak van mit söpörnie a saját területén - picit jobb,"profibb" jelzések az egyik, és csöppet nagyobb odafigyelés az útvonal kijelölésénél és alkalmi felfestéseknél a másik oldalon.
A Rocki hosszút távján osztanak valahol meleg ételt? Vagy van lehetőség meleg étel vásárlására?
2008-ban voltam utoljára, de akkor nem volt. És ahogy elnézem a nevezési díjat nem tartom valószínűnek. Pedig akkor mondtuk a rendezőknek, hogy szerintünk ilyen távra jó lenne valami meleg étel olyan 60-70-80 km környékén, és ezért simán emelhetnének az áron is pár százat. Így is tok olcsó a túra.
Egy bizonyos jelzés színt és típust még oké követni, de mikor 20p-ként vált más jelzésre az útvonal, az már nem megy memóriából, ezért alkalmatlan a túristajelzés.
Túl sok az ösvényünk egyébként (ami nem baj, csak ebből a szempontból). A nagy alpesi hegyeken sokkal ritkább az úthálózat, így sokkal könnyebb dolga van az ottani rendezőknek mikor jelölnek.
Ennyire félreérthetően írtam? Nem szóltam rájuk egyáltalán, még csúnyán sem néztem. Ez tök természetes nálam, hogy a gyorsabbat elengedem. Akár lábon jön, két keréken, lóval... Engem nem zavar a bicajos az erdőben, és pont azt írtam, hogy ahogy észrevettem más túrázót sem. A bicajos is köszönt, mi is köszöntünk és ennyi. Már csak azért is fura lenne ez, ha zavarna, vagy beszólnék, mert én is elég sokat tekertem erdőben. Soha nem volt nekem sem attrocitásom abból, mert előztem valaki. Mindig félreálltak kedvesen a gyalogosok, ráadásul mindig időben.
Ha ennyire "agyhiányos" (nem pejoratív értelemben!) állapotig juttok, akkor a festés sem segít, úgyhogy tök mindegy, van-e vagy nincs - talán az út két oldalán végighúzott szalag lenne a megoldás, vagy pedig a villanypásztor :-))
A jó megoldás az lenne, ha el lenne takarítva a rendezvény nyoma...
Amikor az ember már elveszíti az időérzékét, halucinál, mindene fáj, a beszéde is lassú és akadozó a fáradtságtól, elég nehéz lenne feleleveníteni a bemagolt itinert. Ha neked megy, le a kalappal! Én speciel örülök, ha a jelzésen bírok maradni. Volt, hogy tök egyértelmű jelzés volt, mégis mellé mentem.
Különben várom, hogy a sok ezt sem lehet az sem jó mellett, valaki építőleg megadja mi a tuti jelölés. Ha valaki tud olyat ami a legkevésbé zavaró, legkevésbé károsító, gyors és biztos kijelölést jelent, olyan jelölési mód, aminek segítségével szemmel végigtalálni a pályán, sikítson! A világon több ezren keresik a megoldást, de mint máshol, itthon is egyelőre a fújás és a szalag dominál terepen rendezett futóversenyeknél.
Nem fogsz egyenlő esélyekkel indulni, ez tény és való - ha ők jönnekide, akkor ők is hátrányban lesznek, hiszen te a hazai terepet sokkaljobban fogod ismerni, és akár szalag/festés/akármi nélkül is fogod tudni, hogy merre kell menni, ha azt mondom, hogy a Hosszú-árkon le a Nagy-szénásról.
Ha kapok egy térképet, akkro azt alaposan megnézem, nem hinném ugyanis azt, hogy 10-15 perc nincs arra, hogy felkészüljön az ember így _is_ a megmérettetésre.
Tehát definitive arról szól, hogy agy kikapcs a festést/szalagot követve rohanni. Oké, megértem - csak ettől még nem kéne birka módra összerondítani a tereptárgyakat.
Nem ez a cél. A terepfutás nem erről szól. A tájfutás igen, az is szép sport.
A terepfutás topicban is volt már erről szó. Pl. kimész külföldre, kezedbe nyomnak egy idegen nyelven írt itinert, egy még sosem látott térképvázlatot. Mihez kezdesz? Egyenlő esélyekkel indulsz a helyiekkel? Ellenben azzal ha a rendező rajt előtt meglobogtat egy szalagot vagy megmutatja milyen színű festést kell követni.
20-30km-es futkorászásokról volt szó. Egyébként az első K100-am előtt több szakaszt bejártam előre, rengeteget nézegettem, memorizáltam a térképet, úgyhogy sem a nappali, sem az éjszakai szakaszon nem volt komolyabb szükség külön térkép- és itinernézegetésre - legfeljebb azért, hogy tudjam, mennyi még az annyi :-))
Éjszaka fejben tájékozódás - normális lámpa esetén szerintem a sötét háttéren lévő fehér alapra festett színes jelzés sokkal jobban észlelhető a dupla kontraszt miatt, mint a változó, relative sötét alapra fújt nem fehér, elmosódottabb szélű festés. Kivéve persze azt az esetet, ha ez jelentősen nagyobb méretű.
A hegyre fel túra pár kilométerből megoldható és gyönyörű panorámás helyen várunk benneteket. Aki kalandra vágyik elindul a tájékozódási túrán, ahol 10 pontból legalább 5 pontot kell érintenie. A minimumot szinte bárki meg tudja csinálni vagy ha egyedül nem meri vállalni, általában tud valaki(k)hez csatlakozni. A pontok is tartogatnak meglepetéseket :-) Csalódni senki nem fog. Aki csak pihenni akar, ott marad velünk és beszélget régi ismerősökkel vagy megismerkedik újakkal.
Szeretettel várunk mindnekit !
Kisgyerek sem akadály, szoktak feljönni hozzánk szülőkkel :-).
Az amorf felfestések és a szabványos jelzések viszonya kb. olyan, mint az utacnévtáblák és falra fújt tagek viszonya. Mindkettő idegen az épülthez képest, csak az egyik a rendezettség és gondoskodás, a másik az elhanyagoltság érzetét kelti.
Ez komoly? A magyar erdők (jelzések, tisztások, esőbeállók, turistaházak stb.) állapotára érted? mert akkor inkább tragikomokius.
A Budapest Terep Kupa szalagozott útvonalon haladt. A szalagokra ráírtuk, hogy milyen rendezvény útvonalát jelöli. Ezzel is 'elszámoltathatóak' lettünk. A verseny másnapján már elkezdtük a leszedést és két nap alatt végeztünk is (nem csak a saját szalagjainkat, hanem minden hulladékot is felszedtünk).
Hittük eddig.
Szeretném ha jeleznétek, hogy merre találtatok szalagokat, kimegyek és körbe nézek arra felé. Sajnos elképzelhető, hogy átkötött szalagokról van szó, mert verseny közben is történt ilyen eset. Volt, hogya futó látta amint egy idősebb hölgy bőszen átkötögeti a jelzéseket.
Fújni mi csak a településeken belül fújtunk az aszfaltra, vagy szegélykőre, zöld színnel, mert láttuk, hogy a Crosskovácsi mit hagyott maga után...
>>A túristautakon bringázás nem gond ha egyébként nincs tiltva (pl fokozott védelem)
Rosszul tudod, nézz utána! (Erdőtörvény, Természet védelméről szóló törvény) Szerintem is az lenne a jó, ha kerékpározni ugyanúgy lehetne ugyanott, mint ahol a gyalogosan túrázni, vagyis a jelzett turistautakon, de a jelenlegi törvényi szabályozás pont fordított: kerékpározni ott lehet csak, ahogy erre kijelölt út van! Gondnak éppen nem gond, csak max. 100eFt-ra büntethetnek, védett természeti érték veszélyeztetése vagy zavarása miatt.
Mindig ezzel jössz. De láttunk már nem egy komoly futásrekordot a Festés Előtti Időkből.
Mi több, nálad fiatalabb lévén még arra is emlékszem, mikor te is tudtál szalagok nélkül is futni.
(És ha személyeskedni is akarnánk: efemm elég jól elfutkosott az erdőben évekig.)
Időnként eltűnődöm azon, hogy a futók, bringázók, motorosok, gyaloglók miért is teszik át a sportuk helyszínét a természetbe a városból. Biztos van valami plussz. És aztán eltűnődöm azon, hogy ezek után miért kezdik a városi versenyek képére formálni az erdei (=mezei, sziklás, bármi) versenyeiket. Miért nem tekintik ezt egy pöttyet más(ik) tevékenységnek, kicsit más szabályokkal és elvárásokkal - hogy alkalmazkodjon a terephez, ne megváltoztatni akarja.
Az amorf felfestések és a szabványos jelzések viszonya kb. olyan, mint az utacnévtáblák és falra fújt tagek viszonya. Mindkettő idegen az épülthez képest, csak az egyik a rendezettség és gondoskodás, a másik az elhanyagoltság érzetét kelti.
Már ezért is nagyon zavaró, de van még egyéb hatása is: ahol rendetlenség van, ott még nagyobb rendetlenség lesz - ismerjük az erre vonatkozó kísérletet. Ahol össze van fújkálva a fa-kő, ahol koszlott műanyag szalagok lengenek, ott nagyobb valószínűséggel dobnak majd egyéb szemetet is.
Voltak már próbálkozások mindenféle jelölésre (saját rendezvényünkön is), látszik az igyekezet. (Ha már mindenképp a városi stílus kell...)
Viszont ezen stílusú a felfújás láthatólag nem az igazi.
Már azzal is többre mennénk, ha ezzel a csodafestékkel (sajnos nem annyira csoda) egy sablonnal fújogatnának. Mondjuk a verseny logóját, monogrammot, bármit. Csak hogy lássék az értelme, és kicsit rendezettebb legyen.
Én pl. már a szalagban sem hiszek. A leggondosabb seprű is otthagy párat. És frekventált helyeken (Bhg) ez x*pár lesz (x=rendezvények száma), ami sok.
Most mondhatnám, hogy tessék fejben gyúrni, hogy eljusson a futó arra a szintre, hogy 20-30km itinerét, terepi dolgait leírás és térkép tanulmányozása alapján fejben tudja tartani, és futás közben ezekből összerakni azt, hogy merre kell menni - a terepen lévő túristajelzések segítségével, vagy akár azok nélkül. Megy az, csak kell hozzá pár év intenzív agymunka is. - De nem mondom, csak hangosan gondolom :-P
Úgy gondolom, hogy egy-egy túra/terepfutás/kerékpár rendezvény miatt felfestett jelzésekkel az a gond,
hogy nem bomlanak le egy hét alatt.
Mivel a Budai-hegységben szinte minden hétre kerül egy rendezvény, így minden rendező körbefújhatná az egész hegységet.
Sajnos voltam magam is olyan rendezvényen, ahol rózsaszín festékkel fújtak, majd két hét múlva is ott voltak a jelek, mivel még nem bomlott le.
Ezzel az egésszel az a legfőbb gond, hogy eljön kirándulni valaki olyan, aki egyébként évente egyszer vagy kétszer megy el sétálgatni, az inkább a vandalizmust fogja látni.
Főleg olyanok fogják ezt vandalizmusnak látni, akik nem tt-nak, vagyis nem is tudják, hogy milyen okból kerültek ki a felfestések.
Ha eljön valaki olyan kirándulni, sétálni aki egyébként a városban a falakat, emlékműveket, villamosokat, oszlopokat ...stb. festegeti, az azt fogja látni, hogy kibővűlt a felfesthető terület nagysága, így majd eljön az erdőbe és a fákra fogja festeni remekműveit.
Azt hiszem, hogy a Börzsönyben található rengeteg D-209 felfestés is, nem teljesítménytúrázótól való, hanem egy városi hülyétől.
Összegezve: Nem hiszem, hogy nekünk, természet kedvelőknek kell felhívni a figyelmet a rongálók számára!!!
A festék (ahogy már egyszer linkeltem) 5-15 nap lebomlást ír, ez a gyári adat. Mivel a bontást a nap UV sugarai végzik, a lombkoronával takart részeken ez több lehet!
321 fél csoport nem valószínű, a magyarok nem szeretnek ennyire mozogni, de még külföldön sem. Kint kiraknak akár egy fára is több fajta jelzést, hisz elfér egymás alatt és kész, meg is van oldva, mindenki követi a saját jelzéseit és nem azon bosszankodnak, hogy a mi jelzésünkön kívül miért van még másé is kirakva.
Túrázni és bringázni is kijelölt helyeken lehet, vagy alkalmi külön engedély. A túristautakon bringázás nem gond ha egyébként nincs tiltva (pl fokozott védelem) A legjobb persze az lenne, ha lennének külnö jelölt erdei kerékpár útjaink, de ezek száma olyan minimális, hogy csak ide bezsúfolni az összes bringást nem életszerű. Megint csak: kultúráltan el lehet férni egymás mellett. Persze tudom vannak barom bringások, de a baromság nem sportformafüggő, mindenütt előfordul. Szerintem ne szólj rájuk legközelebb csak azért, mert ott bringáznak, inkább köszönd meg ha jelzi hogy jön, kérdezd meg hogy van, kívánj jó bringázást. Ha bunkó és letol az útról, az más, akkor kérd meg, hogy kiáltson legközelebb hogy ha közeledik. Attól mert te rájuk szólsz, hogy miért teker ott, nem fognak máshol tekerni, csak folytatódik az adok-kapok, beteszek a másiknak, beszólok, stb. Ezen túl kéne már lépni.
Tessék elmenni futni, edzeni, eljutni arra az edzettségi állapotra, hogy lebírj futni 20-30 vagy több km-et. Utána tessék benevezni egy terepfutóversenyre. Lefutni. Majd végig gondolni, jó volt-e, hogy nem kellett itinert olvasgatni, tájolni, helyieket kérdezgetni a helyes irányról, telefonos segítséget kérni. Addig amíg ez nem megy, ne okoskodjon nekem senki, hogy elég a turista jelzés a fákon. A te tempódhoz lehet, hogy elég, de a futókéhoz nem.
"Nem tetszik ez a "ha másnak lehet (fújni/festeni/szegelni) akkor nekem is" hozzáállás!"
Nem írtam és nem is gondoltam ilyet. Csak szarul jön ki, hogy osszátok az észt a futó/bringás jelzések miatt, de azért mindenki elmegy a Meteorra. Ha annyira zavarna titeket ugyan miért nem irtok levelet a Meteor szervezőinek, miért nem bojkottáljátok azt a túrát. Biztos van még ttúra ami letér a kijelölt turista útról. Bükki 900? LOL!
Nekem meg nem tetszenek a dagadt emberek. Mégse megyek oda hozzájuk, hogy figyu foggyá má le.
Szerintem a tolerancia teljesen megvan, nem ezzel van a gond. A legnagyobb baj itt az, hogy jó két héttel a rendezvény után még szinte maximálisan virít sok helyen a kifújt festék. Ha lebomló lenne, akkor ennyi idő után is ilyen állapontban kéne még lennie?
Egyenjogú, ezt sem vitatja senki. Nem tudom, hogy pl hányan szóltak azoknak a bicajosoknak, akikkel én is, és sok más túrázó találkozott pl. a P jelzésen. Tudtommal csak kijelölt helyeken lehet-ne kerákpárral közlekedni az erdőben, de a P jelzés nem ilyen. Mások is, akiket láttam, meg én is szépen félreálltunk és elengedtük őket.
Mi lenne akkor, ha 321 féle csoport jönne az erdőbe és az egyenjogúságra hivatkozva ők is fel akarnák fújni a saját jelölésüket? Azért én a fákon lévő jelzéseket nem ilyennek látom. Erősítsék meg azokat, vagy olyan jelzéseket helyezzenek ki, amiket a rendezvény után maradéktalanul be tudnak gyűjteni, el tudnak tüntetni károsítás nélkül.
Sajnálom azokat, akiknek ez ennyire bántja a szépérzékét.
Kiváncsi lennék hány gyerek örült annak, hogy ilyen szép pottyokat látott a köveken. Nekik ettől vidámabb lett a napjuk.
Egész kedvet kaptam arra, hogy élőben is megnézzem. Így képről nem zavar. Sőt!
Számomra meg nagyon is fontos, hogy lebomló-e vagy sem. Egyik esetben örülök neki, van egy kis "szín" a túrában, másikban egyetértek veled, vandalizmus.
Nem teljesen mindegy. Azért arra is kíváncsi lennék, hogy az ajánlott festékeknek mennyi a lebomlási ideje. Mint köztudott a papírzsepi is lebomlik, mégsem tartozik a kedvenceim közé. Mindkettőt esztétikai környezetszennyezésnek tekinthetjük.
Viszont egy héttel azelőtt vélhatően több száz bringásnak jelentett segítséget a plusz jelölés. Ti is egy csoport idegen vagytok és ők is, no meg mi is az erdőben. Egyenjogú, egyenrangú idegenek. Erre írtam már, hogy nagyobb toleranciát várnék a kölönböző csoportok között. Nem csak teljesítménytúrázók járják az erdőt, mások is jól szeretnék érezni maguk az aktivitásuk közben. Ti is jelöltök a fákon, régóta, bevált módszerekkel. Új szelek is fújnak, amik -mivel próbálnak ők is erdőbarát megoldásokat találni-, semmivel sem rosszabb jelölési rendszerek a túristajeleknél környezetkárosítási szempontból. Ahogy már írtam, a világon mindenütt elférnek ezek az aktív emberek egymás mellett sportjaikkal, jelölésükkel. Arra kéne törekedni, hogy itt is így legyen és nem azon, hogy a különbözőség feszültségforrás legyen.
A legnagyobb károkat maga az erdőgazdaság csinálja a favágásokkal és ehhez kapcsolódó tevékenységeik közben, ezt mindannyian látjuk, vandalizmust ennél ténylegesen fel lehet fedezni, időleges jelölésnél ez a jelző azért nagyon erős túlzás. Inkább ott kéne fellépni valahogy közös erővel, hogy normálisan végezzék a dolguk.
Egyébként elég sok országokban bíróskodtam már mtb versenyeken és sehol nem volt gond jelölőfesték használatával, sem nemzeti parkokban, sem sehol.
Szerintem kurvára mindegy, hogy lebomló-e vagy sem. Amikor én ott voltam, akkor ott volt, a verseny meg már egy hete elmúlt. Több száz embernek meg kellett néznie ezeket az ocsmányságokat. Ez vandalizmus, nem más.
Egyébként kb. 3 éve már, a Vadrózsa túrán kaptam szúrást a fejem tetejére egy lódarázstól, a Muzsla-nyeregben. Akkor egy púp nőtt oda, lüktetett, majd estére már leapadt. Épp a zöld háromszögön indultam lefelé, amikor utolért VadMalac és adott egy Ca tablettát, mert az épp nem volt nálam. Most volt nálam pezsgőtabletta, de víz nem, a teába meg nem akartam beledobni. A Fekete-fejen volt szolgáltatásként víz, de ott meg már nem foglalkoztam a Ca pezsgőtablettákkal, mondván, ha addig nem lettem tőle rosszul, talán már a későbbiekben sem lesz gond. A túráról hazaérve pedig otthon megittam egy pohár vízben feloldott pezsgőtablettát.
Erzsikét szombaton délután, a túráról hazafelé a János kórházban meglátogattuk, akkor már jobban volt, csak éppen - lépéshibáéhoz hasonlóan - bedagadt a bokája.
Amúgy - a szúrást szenvedettek nevében is - köszönöm az érdeklődést és a hasznos információkat, tudnivalókat.
A jobb kezemen szúrt meg erősebben, az bedagadt és fájt is egy kissé, most már csak viszket a bőrfelület, a gyulladás már elmúlt. A fejemen és oldalt a nyakamon kisebb szúrások lehettek csak, mert azok már aznap délután sem fájtak.
Viszont mgruber például 5 szúrást kapott, de végig tudott jönni ő is a túrán.
Ez szinte biztosan mtb verseny maradvány. A nemzetközi szövetség által kért jelzés éles, kiálló kövek, ilyesmik esetén, biztonságosabbá téve a gyors áthaladás (defekt, bukás, stb elkerülése okán) A szabályzat biológiailag bomló festéket kér.
Nem hiszem, csak a zöld erdőben nyílván olyan színt kellett keesni, ami eléggé feltűnő. Itt nem is ezzel van a baj a részemről, a szín számomra lényegtelen.
Én az UV fényben világító terepfutó/terepgyalogos -srácok/csajok erre gyertek! feliratú- hologrammokra szavazok. Minden futó/gyalogos kapna egy 5 kilós ketyerét amivel, láthatóvá tehetné számára az utat.
Ennek a továbbfejvesztett változata az éjszakai rendezvényeken alkalmazható, UV-fény visszaverős, hologrammos cuccos cucc, immáron 10 kilós ketyerével.
Én is tervezem, hogy majd fogok túrázni, úgy ahogy most te. Utánaolvasok, gyönyörködök közben a tájban, beszélgetek, időnként megpihenek, szendvicsezek, jól érzem magam, utána zsibbadt lábaimról leveszem a cipőm és hátradőlök és aszondom, ez tök jó volt!..
Most hétközben naponta több órát edzek, egészségesen élek, sokat nem adva a primér élvezeteknek. Verseny előtti nap glikogén raktárt töltök, előző este összerakom előző nap a zseléimet és az izo-t. Rendes alvás után ébredve irány a rajthely, fölveszem a technikai futóruhát, lábakara a Hoká-t, bemelegítek, felrakom a rajtszámot, az időmérő csipet, majd a rajt után erőt beosztva pulzuskontrollal futok. Figyelem a jelzéseket, és mellette a lábam alatti dolgokat, hogy ne essek hasra. Előzgetek, vagy épp engem előznek. Néha kitekintek a tájra hol járok és elgondolom, hogy milyen szép és majd egyszer jó lenne itt nyugisan túrázni is, de most más a feladat... Aztán eléhezek, vagy nem, görcsöl az izomzat, vagy nem, gyomrom rakoncátlankodik és elmegy az egésztől a kedvem, vagy nem, de általában célbaérek és ott olyan jó lenni. Legalább olyan jó, mint gondolom túra után célba érni. Illetve az út is nagyon jó, utólag mindenképp. És a kör kezdődik előről...
A Meteor és a Budai jelzéseit tudomásom szerint -szerencsére- nem újítotják meg, egyszer felfestették őket, azóta ott vannak. Egyébként jobb lenne, ha nem lennének! Sajnos, ahogyan PLaci írta, a szalagot le lehet szedni, a festéket meg nem.
A sárga körök jelzés a Via Margaritarum zarándokút jelzése, ami turistautakra épül rá, csak a fontosabb elágazásaik vannak jelezve.
Azért is szívügyem, hogy ne fújjunk feleslegesen, mert engem már túrendezőként fenyegetett meg erdészet azzal, hogy a következő évben nem kapok engedélyt, amikor a túrám időpontja környékén kőre fújt privát irányító feliratok jelentek meg az útvonalamon, egy időben közeli terepkerékpár verseny (résztvevőinek) jóvoltából.
Nem tetszik ez a "ha másnak lehet (fújni/festeni/szegelni) akkor nekem is" hozzáállás! Menk ki, erősítsd meg a turistajelzést, akkor legalább nem csak a rendezvényed profitál a munkádból, hanem a többi erdőjáró, turista, kiránduló is. Sőt talán még a terepfutó is, ha nem versenyen van és ráér a turistajelzést figyelni. :)
Szlovákiára gondoltam... De mondom, meglátjuk - nagyon nem úgy nézett ki a festés, hogy el akarna rövid időn belül nyom nélkül tünni.
A "M", a <3 illetve a gyöngyök útja, vagy a mária-út, illetőleg a sárga duplakereszt nyíllal (valami zarándokút ez is) szabványon kívüli, elfogadott felfestés, való igaz. A kék, piros, sárga és zölt sáv, kereszt, L, háromszög, kör, omega, dőlt kereszt, körtúra jelzések viszont azok.
A kőre fújt mindenféle krix-krax meg sem nem szabványos, sem nem elfogadott jelzésképet ad, elvileg időszakos, gyakorlatilag meg vagy olyan, vagy sem.
Öt év alatt KETTŐ átkötött szalaggal találkoztam. Az egyiket a BIA-25-ön, a másikat meg a sárgán követte el valami jótét lélek - mindkét esetben korrekten követhető a jelzés és/vagy normális az útvonal leírása. Ja, hogy azt el is kéne olvasni, fel is kéne készülni az útvonalból...? Netán menet közben tájlkozódni/gondolkodni is kéne...?
No látom sikerült elindítani egy lavinát, pedig nem volt szándékomban. A rózsaszínű jelzésekkel kapcsolatban nem tudtam, hogy minek, miért van kint. A bicajos verseny meg nem volt olyan rég, így bízunk benne, hogy lebomlót használtak (bár szerintem nem). Ettől függetlenül még pl. a Börzsönyben láttam felszögezett fényvisszaverőket, felcsavarozott fényvisszaverőket...
Nekem semmi bajom nics a futókkal, sem a versenyeikkel. Mitől lenne más, mint egy gyalogos túrázó? Max annyiban, hogy gyorsabban halad. Mind a két táborban lehetnek ugyan olyan k.csög emberek. A lényeg, hogy senki nem hagyjon semmi olyat az erdőben, ami előtte nem volt ott.
A festék reméljük, tényleg lebomlik normális időn belül, mert ha nem, akkor tótzicsi, hogy az illetékes erdészet/DINP/akárkik közül elég, ha egy berág, és azt mondja hogy nem járul hozzá az évi x rendezvény jelentős részének a megtartásához.
Olaszország, Franciaország, Svájc. Mindháromban Tempo Marker festéket használnak a futóversenyeknél. Svédországban fára szögelt prizmák mutatják a futó/sífutó utakat. Ha nagyon demagóg akarok lenni, akkor a turista jelzés is tájidegen. Ja, és mi van a Meteor és a Budai saját jelzéseivel? No meg a mitomén mennyi sárga kis kör jelzéssel Pszentlászlótól Hűvösvölgyig vagy tovább, nem tom....
Igen, lehet szalagozni és igen leszedik, átkötik, eldobják. Zsákutca.
Aha, vannak a "JO" (biztos szabvanyos) jelzesek, amik neked tetszenek, szep a szinuk, es nem ronditjak a sziklakat, viszont messzirol latszanak. Ugyanmar....
Pont errol beszeltem, hogy folosleges ez a szembenallas (kocsog futo, csak rombol, nem gyonyorkodik a tajban, bezzeg az oldszkul turazo, bakancsban, az az igazi). Egyikunk sem jobb a masiknal, mindenki elferhetne bekeben a terepen, sot ahogy Oli is irta, meg kene probalni segiteni egymasnak, ahol lehet.
A festekrol: sztem egyertelmuen a lebomlorol volt szo, mast nem partoltunk.
Túrázóként nem a földet bámulom, hanem a tájban gyönyörködöm - a jelzések meg -a JÓ jelzések- messziről látszanak, ezen felül meg térkép (TuHu) alapján "felkészülök" az adott túra útvonalából, a környékből, a fontosabb elágazásokat igyekszem megjegyezni - így túra közben csak minimális erőforrásokat köt le a tájékozódás.
HA eltünne nyom nélkül. De nem teszi, hanem rondítja az erdőt. Jó lenne megnézni, hogy a természeti értékek védelme terén messze előttünk járó országokban ezt hogyan oldják meg, illetve mit kap az, aki az ottani szabályokat nem tartja be. Igen, lehet szalagozni, akár keresztben az ösvényen, hogy ne egyenesen menj, hanem fordulj be, te birka. Már bocsánat... Több meló eltakarítani? bizony ám, a szalagozást valakinek össze is kell szedni - a festést meg nem.
Ha már így belejöttem az utazásszervezésbe, akkor folytatom...
Megyek a Brassóira és a Kőközire is, vonattal. Sajnos már alig van szabadságom, a két túra között haza kell jönnöm; pedig szívesen maradnék Erdélyben...
Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy a brassói túrák kiírása jelentősen megváltozott a TTT naptárban leírtakhoz képest:
Ezt is írják: Igyekeztünk úgy alakítani a dolgokat hogy azok akik esetleg vonattal jönnek és pénteken reggel érnek Brassóba is el tudjanak még rajtolni. Őket autó várja az állomáson, innen elszállítja a rajtba. A csomagokat pedig kivisszük a kempingbe.
Kb 1,5 éve már elég olcsón el lehet vonatozni Erdélybe. Ez azt jelenti, hogy egy Bp-Brassó (vagy egy Bp-Kolozsvár) út ülőhelyes kocsiban irányonként 19 EUR, fekvőhelyes kocsiban 29 EUR; ez az ár a helybiztosítást (és az Ister EN fekvőkocsijában a kontinentális reggelit is) tartalmazza.
Mindkét túrára éjszakai vonattal megyek, oda-vissza; így csak a brassói előtt kell 1 nap szabadságot kivennem. A Brassóira oda-vissza az Ister Euro Night-tal utazok.
odafelé:
Bp Keleti, indulás: aug 18; 19.10
Brassó, érkezés: aug 19; 8.14
visszafelé:
Brassó, indulás: aug 21; 21.13
Bp Keleti, érkezés: aug 22; 8.50
Persze lehet válasznai nappali vonatokat is; ha érdekel, itt találsz bővebb infót:
Az Ister EN vonaton tudomásom szerint kényelmetlen, termes az ülőkocsi (nem lehet elfeküdni); így szinte biztos hogy oda-vissza a fekvőkocsiban utazok. A Kőközire odafelé lehet hogy ülőkocsi megyek; visszafelé inkább a fekvő az esélyes.
A Kőközire is az Ister-rel megyek Gyulafehérvárig (érk: 3.47), majd onnan alternatív módon közelítem meg Zalatnát. A Kőköziről hazafelé Kolozsváron át jövök; mivel a célból este várhatóan Kolozsvárra lesz ingyenes különbusz. Kolozsvárról hajnal 2.20-kor megy a Corona nevű vonat a Keletibe (érk: 8.20). A nemzetközi jegyárak megegyeznek a brassói változat áraival; csupán annyi az eltérés, hogy a Corona fekvőkocsijában nem osztanak reggelit.
A Kőközire sok egyéb módon is le lehet utazni. Ezeket a lehetőségeket kb 1,5 hónapja részletesen megírtam a szervezőknek; elvileg hamarosan közzéteszik a túra honlaján.
Az akciós jegynek "Fortuna" a neve. A "Fortuna"-menetjegyek legalább 7 nappal a vonat indulása előtt válthatók meg, korlátozott számban, kizárólag adott napra. Cseréjük és visszatérítésük nem lehetséges. A korlátozott darabszám miatt érdemes időben megvenni a jegyet (akár interneten is megvásárolható). A Bp-Brassó között közlekedő vonatok közül a Dacia-ra nincs Fortuna jegy; az összes többi közvetlen vonatra van. Ha elfogy a Fortuna, akkor a Bp-Brassó-Bp jegy 63,2 EUR + 2x3 EUR a helyjegy, ami összesen 69,2 EUR; és ez még csak az ülőkocsi ára. Érdemes tehát időben lecsapni a Fortunákra.
Egyéb külföldi túrára érdekel valakit tömegközlekedős lejutás? :)
Bugyiszínű randa festés fúj. Terepkupa 07.16 szalagból nekem is sikerült egyet begyűjteni...
De nem csak a Budai hegységben vannak ám elfeledett szalagok... Ma családi kirándulás volt Badacsonytomajból indulva a Tanúhegyek túra útvonalán a Ranolder-keresztig, majd a K+K-S- útvonalon vissza - az épp elbontott Kisfaludy-kilátó (az ott szorgoskodó munkásoktól kapott infó alapján október végére készen lesz) után a K- mellett, illetve a K+-on már visszafelé sikerült elfeledett, időjárás-tépázta szalagot találni és begyűjteni.
Jo, lehet hogy "ronda", bar ez esztetikai kategoria. Egyaltalan nem tamogatom, hogy az erdot tonkretegyuk, legyen az futo, turazo vagy quados. A jelolofestek elterjedt megoldas, es sebessegtol fuggetlenul, tehat turazoknak is, elonyosebb.
Az elmúlt öt évben volt szerencsém itt darazsakkal találkozni, szintén nyári időszakban - a 2009-es Budai tájak esetében meg máshol (az az odu azóta szépen be van tömve); hogy pontosan mikor, azt sajna nem tudom.
A magam részéről elfogadom: lebomlik. Ez egyszerűen ellenőrizhető lesz.
Fat: ha futnék, tehat muvelnem ezt a sportot, akkor is ronda lenne a rózsaszínre festett mészkő. Ha meg tényleg lebomlik, akkor azt is elfogadom, hogy jobb megoldás. Csak épp tehetetlennek éreztem magam, mert a szalagot el tudom takarítani, a festést meg nem.
De, lebomlana, nyugalom, türelem. Legalább is ami általában nálunk használatos. A világon minden terepfutó versenyen festéssel (is) jelölnek. Így működik, nincs belőle gond, megértik egymást az ottani népek. Ez nem ideológia, hanem tény. Jó elképzelés a szalagozok, majd egyből seprűzök gondolat, rövid versenyken mindenképp, viszont 50-100km végigszalagozása, majd seprűként leszedése közt is eltelik minimum 24-48 óra. Ez alatt a szél fújhat, a jóakarók sajnos szorgoskodnak, így ezzel a jelzésmóddal sokszor gond szokott lenni. Ha a sokból csak egy elágazásnál belebabrál az élet a jelölésbe, a verseny nagy bukó. Talán, ha toleránsabbak lennének az emberek egymással, működne..
Pont az a baj, hogy nem bomlanak le a festékek. A "pár hét" alatt pedig sem a kinthagyott szalagokat, sem az ottlévő festést nem jó nézegetni. Azt meg légy szíves ne ideológizáld meg, hogy "a mi sportunk versenyeinél is szükség van erre", mert nincs, megoldható másképpen is! Ha a teljesítménytúrákon lehet akár 50m-enként is szalagozni egy 50km-es útvonalat is akár, amit leszed a seprű a túra végén, akkor a terepfutó versenyeken is megoldható ugyanez, plusz az elágazások kitáblázása a/4-es papírokkal.
"Jól elférnek a világon mindenütt a túrázók és a futók egy helyen, mutassuk meg, hogy mi is tudunk toleránsak lenni egymással, sőt segíteni lenne jó egymást ahol lehet."
Színes kreppapír. Maradéktalanul lebomlik. Jól köthető, és jól lebomlik. De én már használtam sima szórófejes palackból ételfestéket is. Az is lebomlik nyomtalanul. Egyszer használtunk lilakáposzta levelet is, de azt elég hamar megtalálták a vadak.
A futók által használt jelölőfestékek pár hét alatt lebomlanak, remélve így a nyilak nem okoznak ezzel hosszútávú bosszúságot a csak túristajel felfestéshez szokott erdőjáróknak. A lebomlás ráadásul biológiai úton történik, így környezti kár sem keletkezik. Mi is azért futunk az erdőben, mert a szívünk csücske, tehát nekünk sem tetszik az elbarmolt, pl szemetes erdő, de ahogy ti is jelöltök festékkel, a mi sportun versenyeinél is szükség van erre, csak máshogy, mert mások a szabályaink, más a sportunk lényege. Jól elférnek a világon mindenütt a túrázók és a futók egy helyen, mutassuk meg, hogy mi is tudunk toleránsak lenni egymással, sőt segíteni lenne jó egymást ahol lehet.
(a szalagot én speciel rosszabb megoldásnak tartom a festésnél, de van aki még használja. Általában sikerül maradéktalanul eltávolítani a rendezvény után)
Futás közben alapvetően sztem a földet nézi az ember,nem a fákat,ezért szoktak versenyen földre festegetni,gondolom.Egy fára felfestett,tökéletesen látható jelzés mellett simán el lehet futni :)
Engem négy lódarázs csípett meg:/ Egyik a karon, kettő derékon, negyedik pedig boka körül. Sajnos voltam olyan idióta, hogy nyugodt lélekkel el akartam menni mellettük, gondolván, csak nem. Sajnos nem így történt:/ Eléggé félelmetes volt, Danival úgy jöttek ránk, mint a filmekben.
Semmi gond nincs a jelöléssel, csak ne maradjon ott utánuk. Vagy ezt mikor festhették fel? Volt a hetekben valami futkorászás arrafelé? És pl még nem bomlott le a jelzés? (mert vannak ilyen festékek, amik viszonylag rövid idő alatt lebomlanak)
Bár az eddigi tapasztalataim alapján nem tippelnék nagyon erre. Még a Börzsönyben is láttam pár hete fára felszögelt fényvisszaverő kis szalagokat, meg a fábe belecsavart valamiket... Tényleg nem csodálkoznék, hogy ha idővel az erdészek beintetnének, mert elég sok szemét marad az erdőben ezek után.
A vége teljesen jogos és igaz, annyi kitétellel, hogy egy hirtelen nagy dózisban kapott méreg (sok szúrás) "felérzékenyíthet". A rendszeres alacsony dózishoz (vagy arányosan emelkedőhöz) hozzászokik a szervezet, ez tény.
Az infót köszi, sose hallottam az említett szerről!
Visszatérve a darazsas történethez: Ma lent voltam az üzemorvosunknál, mert eléggé megdagadt a jobb kezem (kb olyan lett mint Bud Spenceré). Fölírt Cifrant, Calcimuscot meg Loratidint. Ez utóbbiakról azt mondta, hogy jó hogyha viszek magammal a túrákra is , negyon jól jöhet csípés esetén. A doki azt mondta még, hogy ha valaki nem allergiás, az a csípésektől nem valószínű, hogy az lesz. Pl a méhészeknél ez pont forditva van. A csípésektől egyre ellenállóbbá válnak, egy idő után már szinte meg sem érzik a csípéseket.
Terepkupás szalagokat én is találtam párat, a fákon és a földön is. Zöld filccel volt rájuk írva a szöveg. Láttam a rózsaszín festéseket is. Szerintem valaki útvonalat jelölt ki, a vandálok nem így fújtak volna. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy ki a fasz lehetett az.
Érdeklődni szeretnék, hogy kik mennek a Brassói túrákra és hogyan. Ha valaki esetleg kocsival menne és még van hely, szívesen betársulnék. Vagy ha vonattal, akkor is. Utána én maradok a Kőközin is.
Ezeket a darazsakat nem lehet valahogy úgy befogni, mint pl a méheket? És akkor így átköltöztetni a teljes családot valahova máshova? Bár ezt a szakik biztos jobban tudják. Nem tudom mióta lehetnek ott, de ha már régebb óta, akkor csodálkozom, hogy nem történt még nagyobb baj, abból kiindulva, hogy ezen a túrán hány ember kötött szúrósabb kapcsolatot velük. Elég frekventált helyen van.
Egyébként, ami nekem még nagyon nem tetszett az útvonalon, az a következő - mondjuk ennek köze nincs a túrához.
sok helyen találkoztam ilyen rózsaszínű felfestésekkel. Gondolom ezt nem az erdészek csinálták. Összefújva a fák, sok helyen a kövek.... néhol még egy két szalagot is láttam. Nem csodálkoznék rajta, ha idővel beintenének, és nem nagyon adnának engedélyeket.
Lépéshiba - 3 (de egy darázstól) részletek: bal boka, jobb hátsó, jobb kéz
mgruber - 5 (3 jobb kar, 1 jobb térd, 1 pedig jobb derék)
_L.L._ - 2 (jobb könyök fölött + jobb lapocka)
Bebambultam, annak ellenére, hogy az előttem lévők furcsán viselkedtek. Pont beletrappoltam a felhőbe, akkor meg már hiába futottam, rajban követtek. Egy különösen ragaszkodó példány követett, ő harapdált meg, csak akkor szakadt le rólam, mikor földhöz vágtam a táskám.
Ezúton is köszönöm a sporttársi segítséget (hessegetés, kalcium, kenőcs, táskaösszeszedés, aggodalom.)
A könyök fölötti fájdogált estig, fel egyik sem dagadt.
---
Egyébként pedig sziasztok (ez az első hozzászólásom itt.)
Aludnának, de ha rájuk világítanak a fejlámpák + eltrappol ott egy adag ember, simán felzavarható pár zümi és nem lesznek vidámak. Ráadásulha hőség van, simán kint tőgyelnek éjjel is....
De szerencsére - ahogy Tzh spori már alant leírta - a méhek nem túl aggresszívak általában, főleg nem a kaptártól távolabb.
Engem túrán még nem szúrtak meg, de egyébként már sokszor. A leírt "érzékenyedés" nálam spec nem játszik, a csípés helyétől függ teljes mértékben, hogy mekkora reakciót vált ki (kéz gyakrabban feldagad, mint nyak például, a darázscsípés pedig csak fáj, de szinte sosem dagad). Terhesség alatt lehettem túlérzékeny, akkor a halántékot ért (méh)csípéstől az egész arcom durva mértékben feldagadt (külön hurrá, hogy a legtöbb ilyenkor hazsnálatos szert a biztonség kedvéért nem adják várandós nőknek :)
tavaly a Dolinán a párom méhkaptárak mellett haladt el és összecsipkedték jópár helyen. nyilván a pontos fajazonosításra nem volt ideje, mert hirtelen jött egy felhő és ő azonnal futni kezdett. 15 méterre lehetett a kaptársor.
Nem ártana azt minél hamarabb kiírtani, mert nemsokára jön az éjszakai gyermekvasút, ahol vagy 5x ennyi ember fog túrázni, és ráadásul a nagy része éjjel! Kíváncsi leszek rá..
Egyébként a magyarországi állatvilágból kb. a lódarazsaktól tartok a legjobban - simán lehet, hogy a legnagyobb reális veszélyt is ők jelentik (mondjuk az esetleges kutyatámadások és tán a vaddisznók mellett). Nem szeretek beléjük kötni, túl sokan vannak :)
Az említett 2005-ös eset a BEAC-MAXI/Börzsöny50-en a Saj-kútnál volt, ha minden igaz.
Általam ismert (és évről évre belakott) további lódarázs-kolóniák a Börzsönyben:
Bajdázó-tó mellett szokott egy lenni Királyrétnél (volt, hogy ki is táblázták)
A Királyrét-Kisinóci th. Z sávon meg kettő is van gyors egymásutánban a vízművekig. Érdemes figyelni, az egyik emlékeim szerint kifejezetten közel van az úthoz. És mivel tudtommal a lódarázs intelligensen őrt áll, ez nem jó dolog :)
Lépéshiba - 3 (de egy darázstól) részletek: bal boka, jobb hátsó, jobb kéz
RushBoy: 0
Szerencsém volt.. Verával ketten mentünk, és egyből észrevettük a fészket. Pulóver + kapucni és rövidgatya kombóban sprinteltem el mellettük. Vera is jött utánam, de sajnos ő 4-et is kapott :( Lehet hülye döntés volt elfutni mellettük, de az utólért gyalogosokat szinte mindet megcsípte, így valószínűleg ha gyalog megyek el köztük én is áldozat lettem volna.. Az már más kérdés hogy Vera mondta hogy egyszerre legalább 20 elkezdett követni, mint a filmekben.. Még jó hogy csak később álltam meg és kapucni is volt rajtam.
Na egy kis pozitívum a végére: A Budai Tájakon 30 után elmentünk a Gyapjaszsák 30 éjszakaira. Jó kis csapatban toltuk nagyrészt végig együtt. A végén az Új-hegyet nagyon nehezen találtuk meg Rudival, de végül ezt is behúztuk, így mind a 15 csúcsot felkerestük.
Vasárnap hajnalba egyből utaztunk is Lovasra, ahol a kocsiban 1-2 óra alvás után várt minket a Balaton IVV Túranap 20.
Rendesen ömlött az eső indulás előtt, de mire útnak eredtünk egész tűrhető idő kerekedett. Nem készültem nagy durranásra, a ttt-n a 2 beszámoló eléggé lehúzta a túrát, így nem nagy reményekkel vágtam neki. Viszont(!): Most elképesztően tetszett a szervezés. A szalagozás első osztályú, a jelzések szintén, az útvonal is tetszett, és az ellátásra (főleg a célban) egyáltalán nem lehet panasz. A szervezők is nagyon kedvesek voltak. Potom 400 ft-ért nagyon kellemes, és szuper túrát varázsoltak nekünk. Így jövőre ajánlom a túrát mindenkinek, szerintem nem bánjátok meg!
ui: Kicsit még borzoltuk a kedélyeket, és az első kör után lenyomtuk még egyszer a túrát :)) így 20 + 20 lett :) A szervezől ingyen (!) elengedtek volna, de mi azért úriemberek vagyunk természetesen :) Kellemes hétvége, 2 nap, 4 túra, jó társaság!
Megírtam a Medveles tömegközlekedős lehetőségeit. Közben kedvet is kaptam a túrához, de a Roki kihagyhatatlan; és augusztusban úgyis lesz néhány egyéb erdélyi túrám.
Odaút:
Bp Keleti, ind: 9.40
Nagyvárad, érk: 14.49
Nagyvárad, ind: 15.30 vagy: Nagyvárad, ind: 15.25
Holod, érk: 17.37 Stina de Vale, érk: 17.12
Holod, ind: 17.43
Belényes, érk: 18.46
A romániai időadatokat román idő szerint írtam.
Belényestől 25 km-re van Biharfüred, Stina de Vale-től pedig 45 km-re. Ezen a szakaszon valószínűleg stoppolni kell. Nem kell megijedni, ez egy megszokott és biztonságos gyakorlat Romániában; jópárszor stoppoltam már ott, egyedül is. A stoppolásért illik fizetni (éppen ezért hamar fel is vesznek), kb a személyvonati tartifát szokás fizetni. Lehet, hogy van menetrend szerinti kisbusz (főleg a Belényes-Biharfüred útvonalon), de ennek tudomásom szerint nem lehet utána járni "távolról". Biharfüredet inkább Belényes felől szokták megközelíteni, ebből az irányból az út is sokkal jobb, talán le is van aszfaltozva. Stina de Vale felől legalább az út fele nincs leaszfaltozva.
Belényesen a vasútállomástól 1,5 km-re, a város szélét elhagyva, a Livada Beiusului felé tartó elagazás után stoppolnék. Stina de Vale-n a Jád völgyének betorkollása után, a 108K jelű út kezdetén stoppolnék, 1,2 km-re a vasútállomástól (érdemes megnézni a Google Earth felvételeit).
Odafelé mindenképp Belényesen át mennék; a másik irányban már nehéz lenne Biharfüredre tartó autót találni.
Visszaút:
visszafelé mindenképp Stina de Vale-n át mennék; mert ez is egy nagyon szép útvonal. A 45 km-es stoppolásra legalább 4 órát rászánnék, de lehet hogy inkább többet is; hogy biztosra menjek. Ebből az irányból (föntről lefelé) viszonylag nagyobb eséllyel találsz majd olyan autót, ami sokáig (akár végig) el tud vinni. Csak Biharfüred széléig kell kimenni a stoppoláshoz.
Stina de Vale, ind: 10.56
Nagyvárad, érk: 12.57
Nagyvárad, ind: 13.05
Budapest Keleti, érk: 16.20
Ha szűknek tűnik a 8 perc Nagyváradon, akkor már Élesden is át lehet szállni a Bp felé tartó IC-re (a személyvonat 11.59-kor ér Élesdre, az IC 11.26-kor indul Élesdről, itt tehát már 27 perc van a két vonat között; azonban ez esetben "boltolni" kell az IC kalauzával, mert erre a rövid távra aránytalanul drága lenne az IC pótjegy (kb 800 Ft).
A Bp-Nagyvárad-Bp nemzetközi jegy 21 Euró +2x3 Euró helyjegy; tehát összesen 27 Euró. A román személyvonatok tarifái jóval olcsóbbak a hazainál. Nagyvárad-Stina de Vale jegy ára kb 500 Ft-nak megfelelő RON, a Nagyvárad-Belényes jegy ára pedig kb 950 Ft-nyi RON.
Összesen kb 10 000 Ft-ból hozható össze a tömegközlekedés, a stoppolás költségeit is beleszámítva. Ha a magyar szakaszon jelentős belföldi kedvezményed van, akkor érdemes lehet még variálni. Azonban nemzetközi vonattal utazva a teljes szakaszra nemzetközi jegyet kell venned (nem lehet a határállomásig kedvezményes velföldi jegyet venni, majd onnan nemzetközit). Ha ki akarod használni a belföldi kedvezményt, akkor az plusz átszállásokat, és hosszabb menetidőt jelent.
Szabózével 8 után indultunk ,már kint volt a papír,és a rendező is szólt,jött lefelé a sárgán,hogy vigyázzunk. A túra remek szervezéséhez még 1+ pont .
Mivel futottunk nem láttuk a letérést az ösvényen,amit javasoltak ,és bele a darázs rajba,mivel Zoli ment elől ,őt csípte meg a bokáján, engem is támadtak,de fogalmam sincs hogy miért,de nem ért csípés,pedig ujjatlan toppban és térdnadrágban voltam.
Mi 9 óra körül indultunk a Budai tájakra, már a célban jelezték a darazsakat, később pedig láttuk a terelő táblákat is. Mindennek elleréne balga módon berohantunk a razó darazsak közé, ahol meglepő módon egyáltalán nem voltunk egyedül. Szembe is sokan jöttek, többek mellett elfutottunk eléégé láthatóak és hallhatóak voltak azok a darazsak.
Be is gyűjtöttünk fejenként egy csípést. Engem a combomon csípett meg, szerintem meglepődött a bátorságomon és alig ért hozzám, mert nem is nagyon fájt, a helye is csak kb 3 cm-s vörös foltocska. A társam már rosszabbul járt, neki estére nagyon feldagadt a helye, s kb 20 cm körben vörösödött be. A túrát szerencsére így is tudtuk teljesíteni, a csípéseket pedig elkerülhettük volna, ha figyelembe vesszük a táblákat.
Szép volt az útvonal, jó volt a szervezés! Köszönjük! A fentieknek meg a jó időt! :)
Hát bizony, NHH-en már nagyon viszketett. Az igazi megdagadás viszont csak éjjel jött elő. Nos, megfogadom a szakértő tanácsokat, és elmegyek az orvoshoz !
A https://picasaweb.google.com/Plecs.photos/BudaiTajakon30#5635221605781376962 képen, a sorban utolsónak álló sporttárs (lépéshiba boy) éppen a jobb farpofáját lapogatja, ahová az ominózus lódarázs másodszor csapott le. Társunk akkor még nem is sejtette, hogy már kialakulóban van nála a pesza91 által táv-diagnosztizált allergiás reakció. Remélem jobbra fordult azóta sporttársunk állapota.
Vajon Bubu hogy viselte a triplázást? Az ő sérelmére is három bevetés történt a tegnap elhíresült ízeltlábúak által. Tud valaki róla valamit? Vagy a lódarazsaknak jobban fel kell kötni azt a bizonyos sárga-fekete csíkos alsóneműt, hogy egy ilyen kiváló sporttársban kárt tudjanak tenni?
Ahogy a többiek is írták, orvos, mivel eddig, ha nem is voltál allergiás, ezentúl a szervezeted jó eséllyel túlreagálja majd a dolgot. Widi el tudja mondani, hogy mit írt fel neki a doki, ő a Cuha50-en kapott egyik lábába négy, a másikba kettő csípést a lódarazsaktól.
Szerintem is mindenképpen menj el. Sajnos a Ca ilyen esetben csak kiegészítésre van, nem csodaszer, antihisztamin, esetleg glükokortikoid kell, amelyek mérséklik a túlérzékenységi reakciót.
Az a baj, hogy most már "érzékenyítődtél" és legközelebb hasonló szituációban, már pillanatok alatt kialakulhat az (immunglobulin E által mediált) allergiás reakció, aminek a spektruma az enyhe bőrtünetektől a legsúlyosabb formáig az anaphylaxiáig terjedhet. Sajnos ilyen esetben már csak a Tonogén (adrenalin) segít. Lehet kapni vényre adrenalin tartalmú pent, amelyet indokolt esetben vészhelyzetben a combizomba lehet injektálni (nagyon könnyű a használata). A hatása drámai, pillanatok alatt emeli a tenziót, csökkenti az ödémát, ezután pedig be lehet venni szájon át az antihisztamint, és a calcimuscot.
2005-ben a Beacon volt hasonló, a Nógrád - Foltán kereszt közötti szakaszon az OKT vonalán. Épp az igazi emelkedő megkezdése előtt lehetett 100-200 méterrel egy, az ösvényre nyíló lódarázs fészek. Ott és akkor elég sokan kaptunk az áldásból, nekem 11-et sikerült utólag összeszámolni, de lehetett olvasni beszámolókból 24 találatosat is. Nekem nem voltak a közvetlen fájdalmakon kívül más tüneteim, de a NHH után egy 10 találatos sporinak odaadtam a teljes meglévő Ca készletemet, miután lázra panaszkodott.
Ráadásul valami biológiából elégtelen marha kiírta az ösvényre kesztbe fektett ágra előtte figyelmeztetésképp: "Vigyázat méhek". Ez azért volt nagy hiba, mert agresszivitás tekintetében nem lehet összehasonlítani a darazsat meg a méhet, előbbi lényegében bárhol és bármikor támadhat, míg méhekkel igen valószínűtlen ilyesmi azok fészkétől távolabb. Természetesen nyugodtan mentem tovább, ahogy bármely méhészet mellett is mindig nyugodt vagyok. Sajnos a darázs az más tészta.
Mindenképpen juss el valahogy az orvoshoz még ma!!!
Gratulálok túlélted, az immunrendszered kitűnő munkát végzett. A tünetek csillapítása érdekében azonban tényleg szükséged van a Ca szurira.
Ez viszont csak az egyik ok. A szervezeted kitermelte az ellenanyagot, de legközelebbi hasonló esetben kevesebb méregtől is beindul az ellenreakció és kialakulhat rá az allergia.
Mindenkinek. Nem akarok senkit oktalanul megijeszteni, de ha lódarázs fészket láttok, okosabb ha meghátráltok. Lassú, nyugodt mozgással, nagy ívben kikerülni! Szerencsére a mi rovaraink nem voltak rossz kedvükben. Ha valamelyik feromonos riasztást ad ki, több ezer katona egyszerre támad. Nem lehet túlélni, de meg lehet előzni!
Én is az ügyeletre szavazok, ha meg nem tudsz elmenni, akkor ki is lehet hívni őket. Valószínű kapni fogsz egy jó nagy adag Ca szurit, esetleg még valami mást is.
Biztosnág kedvéért én megcsinálnám. Nem tudom milyen egy ilyen lódarázs szúrás - met ezek nem csípnek hanem szúrnak :P -, engem még csak sima kostolt meg, a talpamon, de akkor kb 1-2 napig éreztem.
Egyébként tegnap én inkább kerültem. Úgy voltam, hogy biztos nem bántanak, ha én sem bántom őket. Láttam a terelő lapot is, de elindultam az úton tovább, mert szembe jött egy öreg néni kosárral. Aztán kicsit közelebb ért és akkor inkább vissza is fordultam rögtön. Körülötte kb 7-10 lódarázs, de a néni nem zavartatta magát. Tényleg jó lenne a darazsakat egy ilyen frekventált útvonal mellől kitelepíteni. Bár ha nem lenne frekventált az útvonal, akkor is meg kéne csináln.
Elolvastam a linket és megijedtem. Bár allergiás nem vagíok, de akkor most mi a teendő ? Egész éjjel alig aludtam, a bokám kétszerese a normálisnak, úgy bedagadt. Fenistil, ecet, jég, Ca semmit sem segít. Az ülepem is megdagadt, a kezem szerencsére jobb, mert az volt a harmadik csapás, nyilván fogy a méreg.
Bükk 900 másodszor: reggel 7-kor még azzal bíztattam a Túratársat hogy 9-re biztos eláll az eső, nos kicsit elszámoltam magam mert kb délután4 óráig összesen ha 20 percre állt el. Azt hiszem jövőre újra vissza kell menni, hátha akkor végre a Tar-kőről nem csak a ködfoltok lesznek láthatók majd :D
Mi is kerültünk, úgy tűnik, hogy a mezőny vége már gondosan el lett terelve.
Azt viszont meglepett, hogy mennyire nem tudták az emberek kezelni a térképvázlatot, pedig szerintem abszolút jól követhető volt... az egyik csapat úgy indított, hogy a Hűvösvölgyin át és uccu föl a reptér felé :), hiába ordítottunk utánuk... ketten nem vették észre a Kaán-kilátót, keresték a Hárs-hegyet :), ilyesmik... :)