Ezek az emberek nem tisztelik mások munkáját, pénzét, értékeit.
Nyilván először el kellene fogni őket, régen erre találták fel a kutyás rendőrt, meg aztán csalit és csapdát is fel lehet állítani. Aztán valahogy meg kellene tanítani nekik, hogy milyen az, mikor valakinek nem tisztelik a munkáját. Tudom, hogy nem könnyű pedagógiai feladat, de valahogy bizonyára megoldható, nyilván vannak azok a dolgok, amiket el venni tőlük, amitől aztán rossz érzésük lesz. Valójában mindent el kellene venni tőlük, amihez más emberek munkájának eredményeként jutottak. Egy ilyen tanfolyam nagyjából kettő-négy évet vehet igénybe, utána el lehet kezdeni fizetni a károk teljes körű megtérítését. Nemrég újítottak fel egy csomó villamost, nyilván ismerhetők ennek a költségei.
Úgy gondolom, egy város lakosságának joga van beárazni a rongálásokat. Egyrészt egy helyreállítás sokkal több pénzbe kerül, mint azt sokan gondolnák. Másrészt nem látom erkölcsi akadályát annak, hogy a szándékos rongálás árát a helyreállítás teljes költségének többszörösében állapítsa meg a város lakossága.
Hát így könnyű, lemosatom az emberekkel a graffitit a falakról, aztán meg kitiltom a városból az embereket, és jöhetnek a fotósok. Amíg a fotósok fotóztak, addig a graffitsek fújtak egy másik városban. Ez is egy megoldás.
Szabadtéri tárlat, nincs belépő. Csak azért, hogy tudjuk miről is beszélünk mielőtt a ravatalra kerül a topik. Ez a 12. topik amelyik haldoklik és hasonló a téma. (ha, megszámolom)
Pesterzsébet 2008 március 20-án tartotta Képviselő-testületünk soron következő ülését. Az alábbiakban ennek legfontosabb döntéseiről adunk tájékoztatót.
☺ Képviselő-testületünk megtárgyalta Gál Szabolcs képviselő úr önálló indítványát, amelyben a falfirkák (graffiti) elleni fellépést szorgalmazta. A Képviselő-testület tagjai hosszasan beszélgettek a jelenségről és hogy milyen módszerrel lehetne ellene eredményesen fellépni. Végül elfogadták az erről szóló rendeletet. Lényege, hogy a graffiti felfestése szabálysértés, amely 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
idézet: Szóval a lényeg: teljesen mindegy ki mit gondol, ezt a kultúrát nem lehet megállítani pénzbírsággal, sem kerítésekkel, (azokat lefújják), sem kéz levágással, de a kutyás őrökkel felszerelt sereg sem lenne akadály. Mindig lenne egy valaki, aki úgy gondolná őt nem kapják el, és akkor Ő a király. De ha majd felnőnek és az ő tulajdonukat éri a festék, akkor nekik lesz a legnagyobb szájuk, és követelni fogják a halálbüntetés bevezetését a graffitisek ellen.
helloszia akár hiszed, akár nem, a falfirkálás az ország egyik legnagyobb problémája. Ha érdekel, egyszer megírom, miért.
Viselkedésed egyébként jellemző: ha tenni akaró emberek szeretnének megoldani egy problémát, a probléma okozói és azok szimpatizánsai azzal érvelnek, hogy mépont_ezzel_foglalkozó_mikó_annyi_más_probléma_van majha_azokat_megoldottad_akkófoglalkozzá_ezzelis. Nem akarom sorolni, kiknek ez a tipikus reakciója, aki próbált már barátságos környezetet alakítani otthonából a lakása belső falain túl, az tudja, miről beszélek.
ugy írsz mintha szerinted a graffiti lenne az ország legnagyobb problémája... ezt pedig nagyon nehezen hiszem el hogy tényleg így gondold legalábbis nem szeretném elhinni... szerintem sokkal fontosabb dolgok is vannak csak hát azokat megis kéne érteni így könnyeb a graffeseket szídni orrba-szájba....
jah és ez a házibácsis dolog... nem hiszem hogy magyarországon oylan sok olyan házibácsi van aki csak ugy tudja szórni a 10ezreseket ha ennyire zavar téged fogj egy vödröt és vedd nyakadba budapestet hajrá! gondolj bele utána milyen büszke lehetsz majd magadra ;)
"Amíg azonban a napi sajtó arról szól hogy melyik politikus mennyit költött autókázásra, addig ezek a nyilvánvalóan nagy problémák háttérbe szorulnak."
egyet értünk...kivéve abban hogy mi is a nagy probléma.
"Arra amúgy senki sem gdol h mit lát pl egy turista amikor ide jön?"
Dehogy nem, én pl sokat gondolkozok rajta hogy mit szóltak azok a túristák akik itt voltak a tüntetések ideje alatt...
ha valamit rosszul írtam, nem jól fogalmaztam sajnálom.
Igazából szomorúan látom hogy eza fórum nem túl látogaatott. Ez vajon azt jelenti hogy csak engem, meg néhány másik embert idegesít az a sok borzalmas graffiti a városban? Akárhányszor végigmegyek a körúton, egyre több egyre rondább és rikítóbb színű ocsmányságokat látok. Sok dolgot nem is értek ezekkel kapcsolatban: Miért jó a graffitiseknek...akarom mondani tageseknek hogy összerongálják a házakat? Nyilván alacsony IQ, otthon nincs velük foglalkozva és így élik ki a kisebbségi komplexusukat, hogy rájuk is figyeljenek? Így akarnak """""híressé"""" válni? Vagy művésznek képzelik magukat? Bejelölika területüket mint a kutyák? Nem értem nem értem!!! Annyira rondák hogy iszonyat...és naponta több jelenik meg..egyre magasabbra másznak (hogy esnének le) és mindent összefirkálnak. Ablakokat kirakatokat kímélet nélkül...és persze a felújított házakat. Ezúton is gratulálok az ERX csoportnak akik annyira magas IQjúak voltak, hogy összefirkálták a tavaly felújított házat (IS) a Nyugatinál. A GLKsoknak külön hogy mindent összefirkálnak a Ferenciek tere környékén. Annyira szimpatikus a kis csapat, hogy a már lefestett graffitijei helyére is visszapingálta a nevét. Ez ám a demokrácia!! És az értelem!! Persze annyira cool gyerekek, hogy amúgy a neten csak a graffitijüket lehet megtalálni!! Azt kívánom nekik hogy amit csinálnak az életüken azt valaki nagyon nagyon rontsa el, rombolja le!!
A másik amit nem értek: a házak lakóit sem idegesíti? Gondolok itt a házibácsikra? Ne tudnak 10 000Ftot arra költeni hogy lefestessék? Eltüntessék? Őket nem zavarja hogy a házuk fala össze van firkálva?
Hogy mit lehetne tenni ellenük? Sztem annyira nem bonyolult. 1. Precedens értékű pert rakni valamelyik idióta nyakába hadd szóljon erről a média. Pénzbünetést róni ki rájuk + közmunkát...amelynek keretében azt a falat kell megtisztítaniuk amit összefirkáltak. Tud a rendőrség ha akar -ld augusztusi kombínó esete- úgyhogy el lehetne kapni őket- h akarnák.
Igen a legális falak valamelyest enyhítenek de nyilvánvalóan nem megoldások. Az kellene tudatosítani bennük, hogy "demertők ezt akarják" csináni, attól még nem lehet/nem kéne. Illetve attól hogy a nevükkel telepingáljáka várost nem lesznek se menőbbek se okosabbak, viszont sok ember frusztrálnak ezzel...persze nyilvánvalóan leszarják, de akinek ez a célja annak külön Béke-Nobel díjat adnék át.
Tökjó ám hogy BP belvárosa úgy néz ki mint egy amcsi gettó. És lám lám ott van London, ott valahogy meg tudják oldani h ne legyen graffiti (elsősorban térfigyelő kamerákkal, megfelelő jogszabályokkal és ami a legfontosab: azok betartatásával)
Amíg azonban a napi sajtó arról szól hogy melyik politikus mennyit költött autókázásra, addig ezek a nyilvánvalóan nagy problémák háttérbe szorulnak.
Arra amúgy senki sem gdol h mit lát pl egy turista amikor ide jön?
Nah dióhéjan ennyi.. kiváncsi vagyoka véleményetekre.
A polgári gondolkodás jelenlegi paradicsoma. A rendszert a hatékonyság igézetében a tiszta ráció vezérli. A problémák megoldására törekednek szentimentalizmus nélkül. Amúgy vannak legál falak, illegális graffitizés viszont gyakorlatilag nincs.