"Az MTB illetve SAS-ék a Bhv-val elég alaposan letolták a cumit a Digitools torkán,"
Hát... Lehet, hogy el kéne gondolkodni lassan azon, hogy egymás közti kommunikáció helyett érdemesebb e a cumit egymás torkán letologatni annak a kevés modellt fejlesztő cégnek, aki erre a piacra fejleszt...
Az a cumi ugyanúgy letolódik majd az MTB torkán is, lásd Gyík. Aztán majd lehet itt hisztizni megint, hogy nem jönnek a számok.
Én nem hiszem amúgy, hogy nagy baj lenne. Tudtommal az MTB azt se tudja leszállítani senkinek, ami elvileg rendelhető náluk. Ahogy hallottam, állnak a rendelések hozzájuk kb. minden kereskedőnél, mindenki csak vár, néha kap valamit, de nem annyit, amennyit rendelt... Hol vannak pl. a Bh kocsik? Bz-k? MD-k?.. Most lesz egy adag Bhv, aztán még egy adag, aztán lehet várni.
Másrészt a Digitools egyszerre fejleszti a BDt-t is a Bhv-val ( 100-as és 300-as is lesz, ezek valószínűleg csomagban két Bhv kocsival, plusz még két pályaszámú Bhv ), így érdemes lehet rá várni kicsit - én biztosan ezt teszem. MTB-nél erről szokás szerint nem tudunk semmit: talán lesz, mint az MD mögé vonat.
Két gyártótól azonos típusú kocsit ( most vegyük ide a BDt-t ) meg nem szeretem egy vonatban, mert nagyon látom a különbségeket. Max ha a Digitools nem olyan, mint kéne, majd veszek utána MTB-t. A tervek ( már nem az itthoniak, hanem a modell tervei Kínából ) alapján nagyon szépnek ígérkezik mindkét Digitools modell. Halad a fejlesztésük, ahogy kell. Nagyon sajnálnám, ha ezután nem érné meg őket legyártani.
"Apropó hová lettek a vérgőzös szegcsszámlálóink."
Hiányzik a balhé, mi?
Nincs ezzel baj, eről beszéltem én itt sokszor. A múltkor is olyan hatásos belépővel jöttél, miszerint bár csak néha nézel be, mert rettenetes, ami itt van: mindenki idióta, mikről beszélnek, nem is tudnak semmit, az egész topic olvashatatlan, minden értelmes elment - de te azért itt maradtál nekünk... :)
Tippjeim a kérdésedre válaszul:
Lehet, hogy kiszorították a vérgőzös szegecsszámlálókat az okos piaci elemzők, akik kiszámolják, miért legyen mindenki igénytelen - mert örüljünk annak, ami van, úgyse lehet soha semmink. Pl. legutóbb Bhv-nk, ami kapcsán most épp arról beszélünk, hogy mi lesz a két gyártóval, aki csinálja. Emlékeim szerint ilyen számítasokban te sem vagy rossz, de a tévedés jogát fenntartom. Annyi ilyen volt itt..
De az is lehet, hogy miután a vérgőzös mindentbevédők is eltűntek, megszűnt a harc egyik állandó kiváltó oka. Mostanában lehet beszélni a hibákról is.
És az is lehet - részemről legalábbis így van - hogy az MTB kocsi egy egészen jó ár/érték arányú modell lett. Vannak hibái, de ezek egyrészt könnyen javíthatók ( lásd kapaszkodó ), másrészt meg sem közelítik mondjuk egy minden második méretében elcseszett Bzmot hibáit. Szép munka lett összességében jó áron, így nem nagyon van rajta mit szétfikázni. Az első eresztés Bh után több dolgon azonnal javítottak ( pl. a leggyengébb része volt az akadó kupplungkinematika, nálam a második eresztésből vannak, ezek hibátlanul futnak ). Azt a kapaszkodót még kijavítanám rajta: ez az, amit mindenki észrevesz, még azok is, akik amúgy nem tudják megkülönböztetni a Bh-t a Bhv-tól.
Másrészt viszont komolyan az a véleményem, hogy össze kéne álljon egy gyártói - kereskedői csoportosulás, és fel kéne osztani a dolgokat, mert van itt még elég hiányzó modell. Jutna mindenkinek. Viszont ilyen párhuzamos fejlesztésekhez tényleg kicsinek tűnik ez a piac, ez teljesen felesleges problémákhoz vezet. Egyrészt mindenki rosszul jár anyagilag, másrészt hogyan álljon neki soktizenmilliós szerszámfejlesztésnek valaki, amikor pl. az MTB-ről annyit hallani innen-onnan, hogy a súgók kb. mindenről adtak neki le rajzot már, de ők maguk sem tudják, mi fog megjelenni? Pedig mekkorát tudtak volna csak azzal húzni, ha most kiadják az MDmotjukhoz a kocsikat?... Ennek a mindenki rosszul jár, cumi torkon letologatásnak az lesz a vége, hogy senki nem fog fejleszteni semmit. Pedig csak fel kellett volna osztania a szereplőknek egymás közt a járműveket.
Én is nagyon szeretnék egy nagy adag Bhv-t, de most inkább megvárom a Digitools-Robo-t, hogy milyen lesz - egyszerűbb, mint most megvenni az MTB-t, majd utána eladni a sok Fuggerth között. Akkor egymás mellé tudom majd őket tenni, és úgy dönteni. Elvileg kb. fél évről beszélünk. Szerencsére - annak ellenére, hogy a gazdasági számítások alapján nem lehetne - van a boltokban még elég olyan dolog, amit addig tudok venni helyette.
Az MTB illetve SAS-ék a Bhv-val elég alaposan letolták a cumit a Digitools torkán, még akkor is ha a kapaszkodók ramatyok. Apropó hová lettek a vérgőzös szegcsszámlálóink. Alig hiszem, hogy vitték lábon a dolgot, mivel eddig ennél sokkal kisebb gondok miatt is mindig a sárba taposták az MTB-t. Bár a Robo cucc biztosan szebb lesz, és valszeg rendes kapaszkodók is lesznek rajta, de hogy olcsóbb nem lesz az tuti. Az MTB most nagyot húzott és elviszi a vevők egy (jó) részét.
Gondolom, akik még nemrégen is azt írogatták ide, a fórumra, meg más felületekre is, hogy sosem lesz más fugi Bhv-n kívül, mert senkinek nem éri meg, meg minek is csinálnák meg, azért most kicsit elgondolkodnak. :)
3. Nem 520 db osztottablakos Bahv (Bhv) kocsi készült a MÁV részére, hanem 901. + 19 db a GySEV-nek. (Ha jól számoltam össze)
Ennél jóval több. A 20-27-es 011-ről indul,a legmagasabb pályaszám a 952, tehát ez ha jól számolom 942 (ebből 5 még az átszámozás előtt a GySEV-hez került). Plusz készült 273 db 20-07-es, tehát eszerint 1215 db osztottablakos épült a MÁV-nak és 19 db a GySEV-nek.
"A személykocsikat a Ganz-Mavag gyárban gyártották 1969 és 1985 között, 520 darabszámban, mozdony által húzott személyvonatokra, hazai forgalomba. Később, 1983 után átnevezték őket Bhv sorozatra. A belső tér két nagy rekeszre oszlik."
Nem tudom, honnét vette ezeket, de valami nagyon nem stimmel. Sőt, leginkább semmi sem. Na jó, az legalább rendben van, hogy belföldi személykocsi és nem RIV-es marhavagon...
Ezeket a kocsikat nem a Ganz-Mávag készítette, hanem Dunakeszi.
Nem 1969 és 1985 között, hanem 1963 és 1972 között.
Nem 520 db osztottablakos Bahv (Bhv) kocsi készült a MÁV részére, hanem 901. + 19 db a GySEV-nek. (Ha jól számoltam össze)
Nem 1983 után módosult a betűjelzés Bhv-ra, hanem a '70-es évek közepétől. Elvileg 1968-tól kellett volna, de egy kissé elhúzódott a belföldi kocsik átszámozása.
Célszerűnek látnám, ha valaki az illetékes elvtársak közül felvilágosítaná a cseh jóembert, hogy rossz adatokat ne tegyen ki a honlapjára.
Először olyan fotómontázs keringett a szettről, hogy mindkét kéttengelyes E kocsi egyik vége "zárt" vol, a nem fékállásosnak is. Szerintem valaki szólt nekik, hogy ne mindig ilyet adjanak ki, ahogy írtad. Aztán valaki túlbuzgó volt és eljárt a keze a mozgó homlokajtó betervezéseknél.
Német wiki alapján (https://de.wikipedia.org/wiki/Druckert%C3%BCchtigte_Schienenfahrzeuge) a két kifejezés nem pont ugyanazt takarja, a vannak nyomásálló (druckertüchtig) kocsik és csak "nyomásvédett" (druckgeschützt), utóbbiak csak valamiféle biztonsági eszközökkel vannak felszerelve, de a némettudásom momentán nem elég erős, hogy mi ellen védett átjárókat említ példaként.
ööö.. valóban "Druckdichte" lennének a CAF -jaink?
lehet, inkább a személykocsisba kellene feltenni a kérdést, de ha valaki érzi magában az erőt, a "druckdicht" és a "druckertüchtig" kifejezések mögötti pontos tartalom nem teljesen világos... esetleg ugyanazt jelentené? illetve hogy a hetvennel és vagy hatvannal kezdődő csereforgalmi szám hogyan viszonyul ezekhez... elvileg ami hetvenes az "nyomásálló", pl a behúzott végű ÖBB-s sgp kocsikat druckertüchtig-ként szokták hivatkozni, de elviel nyomásálló... máshol olvastam egyik ill másik kifejezést is hatvannal és hetvennel kezdődő kocsira is...
Nekem van egy teherkocsim, amin a Pluto kisbolygóról készült képeket világít ki egy elemes lámpa, ha meglengetem a mágnest.
Van még újabb rendszer is: egy UP Business Car-on láttam olyat, hogy kapacitív érintőterületek vannak rajta, azokkal lehet a zárfényt, belső világítást, a kocsi végén a kilátóerkélyen a fényeket kapcsolni. Hipermodern, mondjuk így pasztellkrétával antikolás után muszáj lelakkozni, mert különben ujjlenyomatos lesz...
"Ezt a hasonló megoldást most hozta ki szintén a Digitools a Bhv-val."
Egy kis pontosítás: az az MTB Bh lesz - ez reed-csővel is kapcsolható világítással bír. Ehhez a modellhez a digitoolsnak nincs köze. Náluk készül a Bhv-BDt, ott viszont ez a módszer tudtommal nem merült fel.
Egyébként ezt a megoldást én amerikai személykocsi modelleknél láttam először. Ott esetenként több reed-cső is van, így pl. zárfényeket ( vagy egyéb funkciókat?.. ) is lehetett kapcsolni ezzel a módszerrel adott esetben.