Szóval a kábelt kéne beledugni a kapocsba. A videóban tömör vezeték van, könnyen bele tudja operálni. Nálam sodrott vezeték van, aminek egy-két szála mindig eláll, nem tudom ezen a szűk helyen beledugni. Erre esetleg van valakinek valami trükkje?
"a házat akarom összekötni a melléképülettel levegőben"
A google keresőben a "légvezeték" szóra számos termék megjelenik,
de egy ilyen átfeszítéshez több olyan dolgot is figyelembe kell venni, amit leginkább csak gyakorlott szakemberek tudnak eldönteni. Pl laikusok nem gondolnak olyasmire, hogy pl -15 fokban mennyivel lesz rövidebb/feszesebb az a vezeték (akár kitépheti a falból/tetőről a rögzítési pontot), szélvihar esetén a csapkodó kábel milyen irányokban fogja rángatni a rögzítési pontokat, eső esetén hová fog (be)csorogni a vezetékeken végigcsorgó víz, stb.
A vastagság terhelés függvénye. Attól függ hány Ampert viszel át. Amúgy nem kell olyannak lennie mint a bejövő, nincs magánátfeszítésre ilyen előírás. Olyan van hogy a vonatkozó előírásnak....
Legyen uv álló biztonságos rögzítés dilatáció figyelembevételével, stb.
A villanyoszlopról a házig levegőben ÁLTALÁBAN! NFA2X 2x16 ost húznak, vagy 1x16 ost sodronyhoz erősítve. (1F esetén).
Amennyiben mért hálózatról van szó és a nulla szétválasztása megtörtént, akkor 3 eres kell, pl EAYY-J 3x * sodronyra vagy bowdenre rögzítve. a csillag a terheléstől függő keresztmetszet
Engem az érdekelne hogy egy 25m-es vezetéket átviszek annak milyen vastagnak kellene lennie és hol lehet ilyet kapni, azért kérdeztem hogy ami az oszlopról jön be az milyen mert olyan kellene.
2. kérdés, biztos 2 eres kellene, nem 3 vagy 5? Esetleg olyan is megmondhatná aki majd a többit fogja csinálni, hátha képben van az egész koncepcióval.
Ezt távolságra, egyébre és teljesítményre szokták méretezni, szóval attól függ milyen színűre van festve a melléképület. Ha ugyanolyan, mint a villanyoszlop akkor jó lesz.
Sziasztok!a villanyoszloptól az óráig milyen vezetéket húznak be, le tudnátok írni a méretet és a típusát?2 eres vezeték kellene nekem a házat akarom összekötni a melléképülettel levegőben,előre is köszönöm
Ha a tulaj korrekt módon tájékoztatva van arról, hogy ehelyett egy költséghatékony megoldás mekkora összeggel tenné olcsóbbá a beruházását és ennek ellenére ő mégis ezt a megoldást választja, akkor nincs semmi baj.
Baj akkor van (Btk: csalás), amikor el van hitetve a gazdival, hogy ez egyetlen helyes/szabályos megoldás.
Ez egy mini nyaraló épület (+terasz, pince, műhely). Viszont sehol sincs köztes kötődoboz, minden direktbe (összes konnektor, fix fogyasztók, világítás ) a lakáselosztótól van húzva, külön körön (ha jól emlékszem összesen 26 áramkör). Még így is lesz olyan, hogy egy kismegszakitóhoz két kör csatlakozik (azonos keresztmetszet, hager-nál ezt meg lehet tenni)
2x18 vagy 3x12 is elég, de fullon lenne az elosztó, így hajlok inkább a 3x18 felé.
(ha létezik) elektrostrike-t hívd fel, megmondják.. vagy a típust, és akkor meg tudod nézni te is..
Ha ez nem megy, akkor:
- van olyan hagyományos (jellemzően függőleges kialakítású) sorkapocs modul, amit rá tudsz pattintani kalaptartó sínre is (pl kék, zöldsárga), illetve
- létezik vékony (2-3 mm) szintén kalaptartós műa házú vezeték összekötő modul, ebbe belemegy az x db (pl) nulla modulonként, és alul sínnel összekötöd őket.. ez kicsit szebb, de szöszmötölősebb.
ha van a környékeden olyan villanyos bolt, akkor ezeket ott láthatod akár prezis táblára kitéve is..
Az egészet újra átgondolva, hogy legyen elegendő hely a jövőre nézve, talán 3x18 modulos lenne a jobb választás. Hager Golf sorozatból néztem ekkorát. Azt meg tudja valaki modnani, hogy ehhez lehet e kapni Quick Connect sorkapocs tartót valahol (száma elvileg VZ708N)? Sajnos sehol nem találok hazai oldalakon. Illetve hogy 18 modul széles Golf elosztoba max mekkora sorkapocs fér el?
Sajnos egyik adatlap sem olyan részletes, hogy ez szerepeljen rajta.
pont nemrég számolgattam valakinek, hogy ha a klímájával a "nappali" mérő helyett átáll H tarifára, attól évente csupán kb 40 ezer forinttal fog csökkenni a villanyszámlája, egy H tarifás mérőhely kialakítása viszont 500 ezer Ft alatt nem fog kijönni neki, mert az áramszolgáltatója valószínűleg meg fogja zsarolni egy "kötelező mérőhely szabványosítás" akcióval.