Keresés

Részletes keresés

rolling stones Creative Commons License 2012.11.17 0 0 5510

Tisztelt Brikettesek!

Tisztességgel-becsülettel bevallom: 1 hét alatt végigolvastam az egész topic-ot az elejétől. Le a kalappal Mindenki előtt. Látom a tudás, ügyesség, tenniakarás és az ész itt lakik.
Én is már 1 éve gondolkodom a brikkettáláson házi szinten. Minden ismeretanyagot igyekeztem magamba szívni, amit itt találtam, de  nagyon sok kérdés merült fel bennem.
Én egy dugattyús masinát szeretnék összerakni. Bőven elég a 20-25kg/ óra. / ha kicsit kevesebb, az se baj./
A kérdéseim:
- adott egy 220v 2-2,2kW motor. /nincs ipari áramom, bekötni pedig horror ár/,
1. Pontosan milyen alkatrészek kellenek egy dugattyús géphez? /a-tól, z-ig/ erre nem találtam leírást sehol
2. Egy 5, illetve 10 tonnás dugattyúhoz milyen hosszú és belső lyuk szélességű tömörítő cső kell?
3. Hány cm legyen a dugattyú járata a tömörítőcsőben?
4. Mekkora rész kell a tömörítő és a tömörítő cső között, hogy ne szoruljon, de a fűrészpor se peregjen vissza?
5. Hány cm legyen a betöltő nyílás?

Előre is köszönettel és elnézést a buta kérdésekért

42tibcsi Creative Commons License 2012.11.15 0 0 5509

Sajnos még nem. Az egészet szét kellet szednem mert tele volt olajjal és így nem lehet hegeszteni, meg időm sem volt még rá. Kösz az érdeklődést ha elkészült próba után jelenkezem. 

Előzmény: galvin (5508)
galvin Creative Commons License 2012.11.13 0 0 5508

Üdv! Sikerült már a hasítót átalakítani brikettprésre? Szerintem többen is kíváncsiak vagyunk rá!

Üdvözlettel: galvin

Előzmény: 42tibcsi (5427)
csiga72 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 5507

üdv mindenkinek.pár honapja olvasom a forumot és érdekelne a csigás gép.bármilyen segitséget elfogadnék,mármint elméleti segitséget,ötleteket,rajzokat,stb.vasas szakmában dolgozom ezéret a gépálomány megvan az alkatrészek legyártásához és persze a hozzáértés is.elöre is köszi bármilyen segitséget.

propolis Creative Commons License 2012.11.07 0 0 5506

Üdv Urak!

Érdeklődöm,hogy Budapesten,vagy környékén kipróbálás gyanánt az általam vitt kb. 1 talicska minek hívjam....,mezőgazdasági mellékterméket brikettálná csak egy próba lenne ha épp üres vki gépe,hogy alkalmas e fűtésre. Darálni nem kell mehet a gépbe egyből.TErmészetesen a költségét állom.

Előre is közönöm!

Varga.G Creative Commons License 2012.11.05 0 0 5505

Üdvözlöm a forum társakat, segitségeteket szeretném kérni , egy birikettálot akarok csinálni olyant mint Kai01 és kpfenyo videolyán látható volt.

Mert magát a szerkezet felépitését értem de vanak homályos foltok pl:

-maga a" csö" amiben a hidraulika szár tömöriti(préseli) a fürészport az kúpos kialakitásu e vagy a Hszár vége kúpos vagy nincs variálva?

-látam a videokon hogy a "briketálócsö vége be van hasitva és feltételezem állitható és enek a csö végének a keresztmetszet csökenése elég hogy anyi hö és nyomás keletkezen hogy össze áljon a brikett?

mert az alapanyagom megvan hozá csak fejben kéne öszerakni a teknologiát. nem akarok addig neki állni mig minden nem tiszta

elég össze visza fogalmaztam de remélem értitek min akadtam fen

válaszotokat elöreis köszönöm:VG

UI: Gratulálok Kai01és és Kpfenyo brikettálojához profi gépek

kpfenyo Creative Commons License 2012.10.30 0 0 5504

Szia!

Én ismerem,mert én csináltam,de azóta már szét is szedtem,mert készül egy nagyobb teljesítményű.

Üdv.

Előzmény: dBase (5503)
dBase Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5503

Ezt ismeritek?

kpfenyo Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5502

Szia!

Én is gratulálok.Nagyon profi a gép.

Üdv.

Előzmény: kai01 (5481)
garfieldka* Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5501

Nekem igazán szimpatikus ez a gép, s így már részben sejthető is az általa termelt fűtőanyag bekerülési költsége. De továbbra is kérdés maga a gép építési költsége. Mióta nem Pesten, hanem egy parányi faluban élek, továbbra is úgy gondolom, hogy nekem és a hasonló, városoktól távoli településen élők számára nem oly egyszerű a géphez szükséges anyagok olcsó beszerzése. Vagyis meg kell venni messziről, sok keresgélés, utazgatás árán. És az egészbe ezek az utazgatások is beszámítanak, ami nem kis összeg és idő lehet a sok különféle alkatrészt látva.

Ha ez a szerkezet mondjuk 5-600 e forintba kerül szőröstül, bőröstül, akkor bizony annyiért a nálunk is 2700 forintos akácból elég hosszú ideig fűthetek. Persze csak mondtam egy általam saccolt bekerülési összeget. Ha meg lehet úszni nagyságrenddel kevesebből, néhány tízezer forintból, akkor más a helyzet.

De azért köszönöm a válaszod.

Előzmény: kai01 (5500)
kai01 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5500

Üdv 

Szerintem egy kicsit elírtad azt a (10-20) évet, lehet hogy 1-2-t akartál írni de nem tudom. Mifelénk 2700 Ft mázsája a fának a (száraz akác) Az előző kis gépem gazdaságosabb volt azzal 700 Ft volt egy mázsa (fűrészpor+áram). Javításra nem kellett költenem.  Ez a gépem már termelékenyebb de nem annyival mint amekkora motor van rajta, de még így sem kerül felébe egy mázsa tüzelő amit ha ráteszek a kandallóra az melegít nem úgy mint a (száraz akác).

kai01

Előzmény: garfieldka* (5483)
a3oli Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5499

Tisztelt gaffieldka*!

Nem kell bocsánatot kérned, hiszen én írásaimban jeleztem, hogy kérek és várok pozitív és negatív kritikákat is, hiszen ez az egész fórumozás arról szól, hogy egymás tapasztalatait

megismerjük, hasznosítsuk. Egyébként az általad leírtakkal részben egyet is értettem.

Mint kiderült az utólsó hozzászólásadból, Te is csinálsz papírbrikettet. Én amit róla infót már tudok, mind leírtam, ha egészében kíváncsi vagy rá a nick nevemre kattintva végigolvashatod az eddigi tapasztalataimat egyben , amit közreadtam.

Üdvözöllek: a3oli

Előzmény: garfieldka* (5498)
garfieldka* Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5498

Bocsánat!

Valóban a kai01 (5481)-as gépéről írtam.

Vagyis kérlek, ha tudod, tekintsd meg nem írottnak az előző válaszom! Te semmiképp nem vagy annak címzettje.

Előzmény: a3oli (5495)
garfieldka* Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5497

Nem tisztelek meg azzal - helyesen - Nem tiszteltelek meg azzal

Előzmény: garfieldka* (5496)
garfieldka* Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5496

Értem.

Elvártad, hogy ne mások hozzászólását folytatva kapcsolódjak be a gépedről alkotott véleményemmel ebbe a dologba. Nem tisztelek meg azzal, hogy közvetlenül a géped megjelenésekor, arra reagáljak. Sajnálom, ezt már nem lehet módosítani!

Ugyanakkor ha a gép videójának berakásakor odaírtad volna, hogy semmiféle adat nem publikus, ne is kérdezzük, mert nyilvánosan tárgytalan, akkor eleve semmit nem szóltam volna. Legfeljebb a videó megtekintése után biccentek, hogy "ez igen", és nem forszírozom a dolgot. Számomra és esetleg más olvasó számára is tárgytalan. Ha netán ennek a titkolózásnak esetleg üzleti alapja van, az is érthető.

Hogy nemrég letiltottam a kb. 10 éve nyilvános elérési lehetőségem, annak is oka van. Egyéb elfoglaltságom miatt nem sok időm van levelezgetni. Más fórumokon ismernek sokan. Itt viszont többnyire csak érdeklődő vagyok. Eddig nem nagyon szóltam hozzá, s azt gondolom, ez továbbra is szerencsésebb magatartás, hisz nem lát bele az ember a másik lelkébe, mit is okozhat abban a véleményalkotásával?

Neked azért további gépészeti sikereket kívánok e téren, én pedig egyelőre maradok a kézi préselő masinámnál. :))

Előzmény: a3oli (5495)
a3oli Creative Commons License 2012.10.29 0 0 5495

Köszönöm , hogy reflektáltál írásomra. 

Tulajdonképpen az abban leírtakkal végül is egyetértek. Csak az a problémám, hogy lehet ezt nem is nekem szántad.

Én is had idézzek írásodból:

Ha figyelmesen elolvasod a gépedről írt hozzászólásom, abban méltatva szóltam az alkotásodról. De engedtessék meg nekem is, hogy felmerüljön bennem a kérdés, mennyi az annyi? Ha valaki esetleg követni kívánja az utad, akkor nagy segítség lenne hozzá a bemutató videó mellett egy hozzávetőleges bekerülési költség és gazdaságossági számítás csatolása.

A magam részéről úgy gondolom, egy ilyen gép megalkotása bizony csak egyes, megfelelő adottságokkal rendelkező egyén számára lehet "kihívás" (műszaki ismeretek, tervezési- építési gyakorlat, szerszám, anyag, majd pedig az üzemeltetéshez szükséges folyamatos és olcsó feldolgozandó anyag megléte szükséges).

Jó vagy nem, másoknak más út lesz járható.

Sajnos a számítások nélkül nagyon a sötétben tapogatózik az, aki esetleg követné a példád.

Először is végignéztem az összes eddigi hozzászólásodat és az én gépemről Te még nem nyilatkoztál(én figyelmesen olvastam végig). Te a kai01 és Fiduli hozzászólásaihoz írtál véleményt. 

Egyébként ha kíváncsi vagy bármilyen nem publikus infóra, Email címem nyílvános(nem úgy mint a Tied), ha tudok valamiben segíteni megteszem, úgy mint másoknak is, hiszen eddig a házi papír hasznosítása ügyében elég sokan megkerestek és időmhöz, egészségemhez mérten válaszoltam is.

Előzmény: garfieldka* (5494)
garfieldka* Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5494

Kedvem nem fogja semmi szegni, mert most azon gyötrődöm, hogy elkészítsem a hidraulikus présem házi használatra, természetesen nem milliókból.

Természetesen azt csinálsz, amit akarsz. Te döntöd el, ez rendjén van. De a fenti kinyilatkozásodban arra is utalsz, hogy megfizethető áron kívánod ezeket a fejlesztéseket kivitelezni.

Ha figyelmesen elolvasod a gépedről írt hozzászólásom, abban méltatva szóltam az alkotásodról. De engedtessék meg nekem is, hogy felmerüljön bennem a kérdés, mennyi az annyi? Ha valaki esetleg követni kívánja az utad, akkor nagy segítség lenne hozzá a bemutató videó mellett egy hozzávetőleges bekerülési költség és gazdaságossági számítás csatolása.

A magam részéről úgy gondolom, egy ilyen gép megalkotása bizony csak egyes, megfelelő adottságokkal rendelkező egyén számára lehet "kihívás" (műszaki ismeretek, tervezési- építési gyakorlat, szerszám, anyag, majd pedig az üzemeltetéshez szükséges folyamatos és olcsó feldolgozandó anyag megléte szükséges).

Jó vagy nem, másoknak más út lesz járható.

Sajnos a számítások nélkül nagyon a sötétben tapogatózik az, aki esetleg követné a példád.

Kérlek, ne vedd hideg-meleg kérdésnek, csupán a véleményem!

Előzmény: a3oli (5493)
a3oli Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5493

Először is kifejezem minden elismerésem az elkészített gépről. Az előző sem volt akármi, arról privát Email-ben régebben már konzultáltunk.

Én hozzászólásaimban többször kifejtettem, hogy a vélemények nem mindíg a valóságot tükrözik. Kaptam hideget, meleget a papírprésemre, de én úgy vagyok vele, hogy hagy én döntsem már el, hogy nekem mi a jó. Fiduli és manens véleményeivel is maximálisan egyetértek. Az 5432 sz. alatt azért tettem fel a videót, hogy akinek szükséges belőle hasznos ötlet az saját (nem üzleti) célra alkalmazhassa. Ha a fórumon nyitjuk meg a videót és nem a YouTube-n ezek az  alábbi infók nem láthatóak.

Ezért ez ide bemásolom:"Ezt a kisgépet nem azért készítettem, hogy bonyolult technikai megoldással hasznosítsam a ház körül képződő, nem veszélyes, kazánban elégethető anyagokat, hiszen erre egyszerű megoldásokat tömegével lehet látni felvételekben. Az ok csupán annyi, hogy az aktív dolgozó évek után sem szabad letenni a lantot, mert a szellemi és fizikai erőnlét megtartásának alapja az alkotásvágy, a hasznos tevékenység folytatása. Számomra csak az önbizalmamat adta az meg, hogy meg tudtam csinálni és nem mindegy az, hogy 1000 db. brikett elkészítéséhez 1000-szer kell szétszedni és összerakni egy formát, ugyanannyiszor kézzel vagy hidraulikus emelővel megnyomni. Ezt a gépet csak egyszer kellett elkészíteni és lehet gyártani ezerrel és gyerekjáték a kezelése." 

Mindez az előbb említett hasonló véleményeket is igazolja. De meg lehet cáfolni, nyitott vagyok itt és privát Emai-ban is. Hasonló gondolatokkal vágok neki a hidraulikus gép megépítésének, amihez már régóta gyüjtöm az infókat és anyagokat. Az lesz egy újabb kihívás!!!!!!!

Előzmény: kai01 (5487)
/manens Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5492

Olvasgatom, de én igazán hobbiasztalos vagyok, ott pedig látok egy-két nagyarc profit. Hozzájuk én kicsi vagyok. A gyerekeimnek - is - elkészítek minden bútort ( nem bútorlapból ) restaurálok, politúrozok , intarzia, esztergálok, faragok, csak régi, öntvény, ill. magam által gyártott gépeim vannak, tehát nem oda való vagyok. Azért sokat tanulok ott is.

Előzmény: garfieldka* (5491)
garfieldka* Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5491

Nem láttalak még itt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9104263

Lehet, hogy elkerülte a figyelmem a nickked, de ha mégsem és új számodra a linkelt topic, javasolom, nézz be oda is! Jó dolgokról csevegnek a fijúúúúk.

Előzmény: /manens (5490)
/manens Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5490

Akkor rokon lelkek vagyunk, nekem is asztalosműhelyem van, de lehet a kettőt kombinálni. Ma kezdek- hozzá egy fa - vas kombinációjú darabológéphez. ( szerkezet, burkolat fa, a vágó-daraboló egység vas. Ez is egyfajta kihívás ! :) )

Előzmény: garfieldka* (5486)
nagykunsági Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5489

Elég sok telepet megjártam, sehol nem veszik le.

Állítólag a ragasztó kioldódik a papírból és eltömíti a szűrőket.

Azért meg nem fogom gyűjteni, hogy több 100 km-re elvigyem leadni.

Előzmény: true75 (5488)
true75 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5488

http://www.papirhulladek.hu/

én a maglódi telepükre hordtam mindent

3 megyében léteznek, talán egyik közel esik hozzád

üdv

R.

Előzmény: nagykunsági (5480)
kai01 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5487

Üdv mindenkinek

Köszönöm az elismerést, igaza van Fidulinak és /manens-nak hogy meg tudom-e csinálni az elképzelésemet és az működjön is. Az egy igazi kihívás. A tervezés az nem kerül semmibe. Költség csökkentés szempontjából azokbol az anyagokból próbáltam összehozni amit találtam a garázsba. Amit meg nem tudsz megcsinálni azt meg megkell venni hozzá. (munkahenger, csövek,  olaj) Ha szerencséd van a vastelepen 10ed-éért megtudod venni. 

Üdv

kai01

garfieldka* Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5486

Én is csinálok sokféle kütyüt, de fából. Faipari gépeim vannak. A fémmegmunkálás tőlem távolabb áll. Vagyis amit a feladatról, a kihívásról írtatok (az előző hozzászólóval), osztom. Jó érzés, ha meg tudja az ember sk. valósítani amit elképzelt.

E gép készítőjének mások a prioritásai, mint egy fémmunkában kevésbé jártas valakinek, pláne ha a feldolgozandó alapanyag beszerzése sem magától értetődő. Mindenki más helyzetben van.

Előzmény: Fiduli (5485)
Fiduli Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5485

Helló.

Szerintem a tervezés nem kerül pénzbe; a gyártásnál csak az, amit az ember nem tud maga megcsinálni ( Brikettálógép épitése HÁZILAG a cél ); az anyagot lehet lomolni apróért; a javitást is megcsinálja az aki készitette; az üzemeltetés ami pénzbe kerül ( áram, kenőanyag minimális, stb. ). Csak száraz darálék kell hozzá. Az meg szerintem van a tulajnak, különben nem épitett volna egy ilyen gépet.

Üdv.

/manens Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5484

Sokszor nem a gazdaságosság a szempont, hanem a kihívás : meg tudom-e csinálni, működik-e az elképzelésem ?

garfieldka* Creative Commons License 2012.10.28 0 0 5483

Komoly szellemi és gyakorlati tudás kellett az elkészítéséhez. Bennem csupán az merül fel a gép láttán, hány mázsa tüzelőt vehetnék mondjuk 10-20 éven keresztül azért a pénzért, amibe a tervezés, gyártás, anyag, javítás, üzemeltetés stb. kerül?

Jó lenne mellette látni egy megtérülési számítást! De azért le a kalappal a készítője előtt!

Előzmény: Fiduli (5482)
Fiduli Creative Commons License 2012.10.27 0 0 5482

Helló.

Gratulálok a géphez. Itt aztán van minden. Hidraulika, pneumatika, villamosság, ilyen motor, olyan motor, és lám - összeáll egy működő gép.

Iskolapélda azoknak, akik nem hiszik, hogy lehet házilag brikettálógépet késziteni.

Üdv.

Előzmény: kai01 (5481)
kai01 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 5481

nagykunsági Creative Commons License 2012.10.27 0 0 5480

Kérdezd már meg, olyat is levesz, ami fel volt ragasztva tapétaragasztóval?

Előzmény: true75 (5478)
kai01 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 5479

true75 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 5478

akkor nekem szerencsém van, mert a környezetemben 10km-en belül 2 hely is van aki vesz mindent

augusztusban 2800-ba ment a színes és 1800- ba a fekete fehér és a vegyes

Előzmény: nagykunsági (5477)
nagykunsági Creative Commons License 2012.10.27 0 0 5477

Próbáltam. Ingyen sem kell.

Előzmény: true75 (5475)
/manens Creative Commons License 2012.10.26 0 0 5476

Természetes, hogy neked a szines papír miatt ilyen negatív a véleményed, sőt, így a matek is rendben van. Még azt is merem mondani, hogy a nekivaló tiszta kartonból készült brikett sem az igazi, mert aránytalanul sok a hamuja, a hőértéke meg sem közelíti a fáét. Igazán a valamivel kevert papírbrikett lehet összehasonlításra alkalmas. Elemezhetünk, vitatkozhatunk, a lényeg az, hogy akinek ideje, ereje, ingyen alapanyaga van, pénze - mint egyre többünknek - kevés, annak megéri. A bónusz pedig az a tudat, hogy hasznosak tudunk lenni. Pont.

Előzmény: nagykunsági (5473)
true75 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 5475

nem próbáltad eladni a színes papírt átvevő telepen?

most mázsáját 2800-ért veszik, ennél olcsóbban lehet tüzifának mázsájához jutni

Előzmény: nagykunsági (5473)
bku Creative Commons License 2012.10.26 0 0 5474

Ha esetleg még nem láttátok.

ww.youtube.com/watch?v=4J7K219AkaY&feature=related

nagykunsági Creative Commons License 2012.10.26 0 0 5473

Na most a tények.

Tavaly, nem csináltam brikettet, hanem simán tüzeltem a papírt.  Igaz, hogy ott kellett ülni mellette, de fel tudtam melegíteni a puffert, és fűtöttem a lakást.

Most csináltam brikettet belőle, és nem tudom vele felmelegíteni a puffert, csak kompromisszumokkal fűteni a lakást.

A brikett csinálásba több időt fektettem, mint mikor ott ültem  a kazán mellett, és papírral tüzeltem.

Ergo, nekem nem éri meg brikettet gyártani.

Mivel csak színes papírom van, ami még ráadásul szét sem ázik, kénytelen voltam ebből brikettet készíteni. Nem fogok papírt venni, hogy brikettet csinálhassak. Ha már pénzt adok érte, fát veszek.

Előzmény: 42tibcsi (5472)
42tibcsi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 5472

A nagy lángot nem a papír brikettre értettem az szinte úgy éget mint a fabrikket, henem a tiszta papír égetésre céloztam a nagy lángot, összevágom a kartonokat akkorára, hogy ép beférjenek a kazánba, és felül gyújtom meg. Sajnos ott kell leni és sokszor meg piszkálni, hogy maradéktalanul elégjen, ezt meglehet úszni ha brikett állapotban égetem. Az apríték v. fűrészpor lényegesen javitott a papírbrikett égésén. Én is próbáltam festett papirt égetni nehezebben ég és még büdös is meg piszkosúl fűstől. Dobozokban is elő fordul fehér lakkozot/festett az sem jó. 

Előzmény: nagykunsági (5464)
/manens Creative Commons License 2012.10.26 0 0 5471

Így igaz, pontosítva, a papírból kioldott cellulóztól.

Előzmény: Gyulus111 (5470)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.25 0 0 5470

A forgács nem a viztől tapad, hanem a papirtól.

Előzmény: bku (5469)
bku Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5469

Ha esetleg a forgácsot is beáztatod, úgy nem lesz tapadósabb?

Előzmény: Gyulus111 (5468)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5468

A papirt bő vizbe áztatom, és egy nagyteljesitményü fúrógéppel pépesitem. Pár perc alatt olyan mint a malter ezután adom hozzá a forgácsot szárazon- közbe keverem a furógéppel.Van egy edényem amibe mindig ugyanannyi vizet teszek 2kg papirt (ezt mérem) a többi forgács.A lényeg a viz mennyisége, mert igy ha kevesebb a papir több fogács kell hozzá, ha több a papir akkor kevesebb!A keverék állaga mindig azonos.( Amit még visz a furógép!)

Előzmény: bku (5466)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5467

Az messze van! Én Szabolcsivagyok! (Ksvárda)

Előzmény: nagykunsági (5465)
bku Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5466

Ma elindítottam a projektet. Szétnézek emelő és papír témába. Papírból megpróbálok karton hulladékot szerezni (Ti mondjátok, az jobb.) A forgács az sínen van. A forgácsot is beáztatod? Vagy azt szárazon kevered hozzá?

Előzmény: Gyulus111 (5463)
nagykunsági Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5465

Nehezen??? Most csak az ősszel kidobtam a kukába kb 5q papírt.

Merre laksz helyileg??

Karcag Debrecen vonalon ellátlak papírral. :)

Előzmény: Gyulus111 (5463)
nagykunsági Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5464

Ha fával tüzelek a füsthőfok 240-250 fok. Papírbrikettel 150-160 fok. Nem gondolom, hogy a varjakat fűteném.

Az is igaz, nem hullámpapír, festett papír, leszedett plakát. Nincs benne forgács.

Előzmény: 42tibcsi (5462)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5463

Helló!

Én kb. fele-fele arányban keverem, de ha kevés papirom van akkor 40-60%-ban keverem.

Sajnos nehezen jutok papirhoz, forgácsot meg termelek bőven!

Egyébbként csak annyi papir kell, hogy ne essen szét a brikett! Volt már olyan is, hogy 2kg papirhoz 8kg forgácsot tettem-és megmaradt! Igaz úgy kell vele bánni mint a tojással, de a kényszer nagy úr!

Előzmény: bku (5454)
42tibcsi Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5462

Azért az is igaz én nem a varjakat fűtöm, a papír nagy lánggal ég, nekem van egy fűst hő alapján működő kazánom és a fűst max. 250°C ra mehet fel és az általam készitett ketyerék leszabályozzák a kazánt, így jobban hasznosul a meleg.

42tibcsi Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5461

Azt a keveset amit csináltam jók a tapasztalataim, főleg a mixeltek (apritékkal).

Kétségtelen sok a hamuja, nálam is van puffer fel is nyomta 80°ra igaz a fűtés még akkor nem ment csak este. Van caloria a papírban, én ha felvágok 4-5 hullám papír kartont és el tűzelem azzal is felmegy a puffer, igaz ott kell leni és rakni meg piszkálni, hogy kapjon levegőt. A brikett nél meg csak hanyagul bedobáltam (tehát nem sorba egymás mellé) és felül meggyujtottam kicsit használt étolajjal meglocsoltam, és minden piszkálás nélkül leéget a rakat kb2óra alatt. Valószínű a papír sem mindegy én a barna festetlen hullám karton dobozokat használtam fel, a festett papírok állítólag nem jól égnek.

fater-52 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5460

Szia, kai01, örülök, hogy válaszoltál.

Én 120 mm dugattyú, és 50 mm dugattyúrúd átmérővel számoltam, valamint valahol azt olvastam, hogy egy MTZ szivattyú nyomja az olajadat, ami névleg 32 liter/perc olajmennyiséget szállít.

A 107 bar úgy jött ki, hogy az ideálisnak tekintett, a brikett felületére ható 1000 kg/cm2 préselési nyomást vettem alapul, ami 50 mm brikett átmérőnél kb. 20 tonna nyomóerőt jelent. Az általam saccolt 120-as iker dugattyú esetén ekkora olajnyomás adódott.

Amit most írtál, az alapján újra számoltam, és a te adataiddal már kezelhető eredmények adódtak, és kb. annyi, amit írtál.

Kérdéseim ezzel kapcsolatban: Mivel a brikettre ható préselési nyomás csak 450-500 kg/cm2, az ideálisnak tekintett 1000 kg/cm2 helyett, ez nem túl laza brikettet ad?

(Nekem egészen pontosan 472,5 kg/cm2 jött ki, 45 bar olajnyomás és 27 liter/perc olajszállítás mellett, és a préselés ereje pedig kb. 9 tonna - a Te adataiddal.)

Ja, és az előzőekben nem vettem figyelembe semmi résveszteséget, vagy áramlási veszteséget, bár most az újra számításnál sem.

Nem esik szét a brikett a tűzben?

Ránézésre ugyan szép fényesek, látszólag egyben vannak és nincs megégve a felületük.

Üdv: fater-52

Előzmény: kai01 (5459)
kai01 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5459

Üdv!

Az meglehet hogy a számításodba hiba keveredett. Én nem csináltam előzetes számításokat, hanem kikisérleteztem. Például  a videón a motoron, 60mm átmérőjű szíjtárcsa van, gyorsabbra akartam, tettem rá 70-eset és megfogta a motort.Nem tudom hogy jött ki neked 107 bar de nálam már 40 bar nyomásnál nyöszörgött a motor és volt hogy meg is fogta .A dugattyú lökete 240 mm az átmérője 125 mm. Az én számításaim szerint amit a fórumon olvastam, a brikketre ható nyomóerő 450-500 kgcm2.

Fele akkora mint amennyi kellene, de a motor se 10 kw-os.

üdv:Kai01!!

Előzmény: fater-52 (5457)
fater-52 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5458

Ja: az előzőhöz még annyit, hogy természetesen bárkitől szívesen fogadok ötletet, javaslatot. De őket azért szólítottam meg, mert kai01 tette fel, halálosztóval meg már volt alkalmam "találkozni".

fater-52 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 5457

Kai01, halálosztó!

Titeket kérdeznélek: Láttam kai01 által feltett gépet az 5057-es kommenten. Írják róla, hogy 1100 Wattos motor hajtja, és 50 mm átmérőjű, 30 mm-es „pogácsákat” présel ki magából.

Elkezdtem utánaszámolni, mert mindenhol legalább 3-4-5 kW-os motorokat említenek, sőt nagyobbakat.

A videó alapján a dugattyú löketét úgy kb. 30 cm-re saccoltam, szerintem nagyjából passzol is a 30 mm-es brikett hosszúságához.

A tömörítési folyamat matematikai modellezésével még nem is volt gondom: Itt érvényesül a volumetrikus szivattyúkra írható P = Q * (delta) p összefüggés, amiben Q a szivattyú folyadékszállítása, (delta)p pedig az előidézett nyomásnövekedés.

A videón kb 10 másodperc egy dugattyúlöket ideje, ez 3 cm/sec dugattyúsebesség. Mivel a gép ikerdugattyús, nekem kb 107 bar mellett jött ki a 20 tonna nyomóerő.

Oda-vissza leellenőrizve a számítást, úgy látom, hogy valóban elég az 1100 Wattos motor.

Legalábbis a tömörítési szakaszban!!!

DE:

Az utolsó 3 cm-en, a löket végén, ahol már megvan a 20 tonna nyomóerő, látszik, hogy a pogácsák kb egy másodperc alatt bújnak ki a cső végén. Ez megegyezik a 3cm/sec dugattyúsebességgel.

Csakhogy a 20 tonna, az 20*10*1000 N, azaz 200000 N. Ha ez 3 cm/sec mozgással tolja előre a brikettet, akkor az előretolás teljesítmény igénye P = 200000 * 0,03  (Nm/sec) = 6000 Watt.

Honnan kerül elő ez az energia? A motor csak 1100 Wattos.

Valamit biztosan kihagytam a számításból, de nem jövök rá, hogy mit. Közben a videón látom, hogy a gép működik.

Számoljunk együtt!

Vajk, veled már régebben a napenergiás topicban volt alkalmam eszmét cserélni, sörkollektor témában. Ezért szólítottalak meg itt is, mert már számoltunk együtt, akkor ventilátort segítettél kiválasztani.

Előzmény: kai01 (5056)
bku Creative Commons License 2012.10.23 0 0 5456

Én már ki vettem a hamuládát a kazánból. Hagyérjen a vashoz közvetlenül a lehulló parázs. Úgyis mindennap kiszedem a hamut.

Előzmény: öregrobi (5455)
öregrobi Creative Commons License 2012.10.23 0 0 5455

Beválik!!!!Pár napja használom, és ér annyit mint a puhafa.Sőt ma kipróbáltam, hogy egyet belemártottam használt étoljba és azt használtam alágyujtósnak.Ég mint a zsíííír..A tisztán papírból készültek tovább izzanak,a fűrészporral kevertek intenzívebben lángolnak, és hamarabb leégnek.Ami viszont hátránya a dolognak, hogy sok a hamu,megtelik a hamuláda hamar.

Előzmény: Gyulus111 (5451)
bku Creative Commons License 2012.10.23 0 0 5454

Lehet hogy hozzá tudok jutni én is gyalu forgácshoz. Megadnád a keverési arányt? (Recept) :)

bku Creative Commons License 2012.10.23 0 0 5453

Köszi a válaszokat. Nekem sincs pufferem, és nem is tervezek.Szerintem nálam felesleges. Csak gravitációval működtetem a vegyest. Van gázkazánom is, de azt mostanság kikímélem. :) A rendszeren van keringető sziv. 1-el tudom mind kettőt üzemelteni ha akarom. A gáznál a csőtermosztát vezérli. A vegyesnél nem használom.  A p.brikketet csak mint plusznak gondolom, de kiakarom próbálni előbb. Ha úgy látom egy picit is megéri lehet hogy csinálok párszáz darabot. Amúgy víz-gáz szerelő a szakmám, csak mostanában nem ebből élek. Szerintetek milyen erejű nyomóezközt kellene beszerezni (3-5 t) ? Begyujtásnál vagy már a parázsnál jobb rátenni a tűzre?

A tüzifát nekem is úgy kell megvennem keményen. 1 nincs felénk erdő. 2 nincs időm kimenni fát szedni. 3.sajna az egészségem ezt már nem teszi lehetővé. Igy meg kell spórolni egy 100-120q fa árát. De tisztán gázzal ez a 2,5-3 szorosába kerül egy szezon! Tehát megpróbálok minden lehetőséget.

/manens Creative Commons License 2012.10.23 0 0 5452

Ez a jó hozzállás !!

Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.23 0 0 5451

Helló!

Én egy éve foglalkozok papir és gyaluforgács keverék préseléssel. Nagykunságinak igaza van az időt illetően. De mit csináljon az akinek temérdek ideje van (nyugdijas) és munkát nem kap, mert még az egészséges fiatalnak sincs. Én nagyon bizok a sikerben, a próba már megvolt. Kb 8000db-ot csináltam a nyáron, és el sem fáradtam egyszer sem! Ha beválik kb 100000ft-ot takaritok meg vele ami majdnem 2 havi nyugdijam!

Előzmény: bku (5448)
öregrobi Creative Commons License 2012.10.23 0 0 5450

Szia!Van igazság abban amit nagykunsági fórumtársunk ír.Nem egy gazdaságilag kifizetődő tevékenység a papírbrikett készítés.Csak akkor álj neki ha van sok fölös szabadidőd.Amiért én mégis folytatom az azért van , mert az én rendszerem nem pufferes,és a papírbrikett égése miatt(sokáig izzik)ki tudom vele tólni a fűtési időt.Hagyományos módon(fával)felfűtöm a rendszert, és a fűtési idő végén megrakom a kazánt papírbrikettel.Így 2-3 órával tovább tartaja a meleget.

nagykunsági Creative Commons License 2012.10.22 0 0 5449

Nálam a fűtési rendszer puffertartályos. Kazánon 60 fokos kazánvédő szelep.

Papírbrikettel nem lehet pufferra fűteni.

Annyit tudok vele elérni, hogy kizárom a puffert, kazánvédőt kikerülöm, és a lakás szivattyújával 2-es fokozaton tudok tartani egy olyan 50-55 fokot.

Átmeneti időben elég. 

Az én tanácsom, ne csináld!

papírt 3 napig daráltuk egy 7.5 KW-os kalapácsos darálóval. Aztán hónapokig áztattam, préseltem. Ezzel a sok sok órás mukával megspórolok kb 10 q fát ami kb 2200 Ft/ q hasítva házhoz szállítva. / igaz vizes fa/ Ez kb 22.000 Ft.

Soha többet nem csinálom.

bku Creative Commons License 2012.10.22 0 0 5448

Először is. Üdvözletem Mindenkinek.

Beleolvasgattam az itteni beszélgetésekbe a papírbikettről. Klassz gépeket, módszereket láttam, olvastam.Gondoltam kipróbálom ezt a p.brikett gyártást és tüzelést. Lengyel öv. kazánom van és 90m2-es fűteni való.Mik a tapasztalatok a kazánba való fűtéssel? Most jelenleg tölgyfám van. Gondoltam össze ütök egy eggyes gépet kipróbálásra. De szigorúan árammentesen gondolkozom. Kivéve a pépesítést.Ha adtok tanácsot szívesen veszem.

Üdv.

Előzmény: nagykunsági (5447)
nagykunsági Creative Commons License 2012.10.22 0 0 5447

Nyári munka gyümölcse. Ég a papírbrikett.

42tibcsi Creative Commons License 2012.10.22 0 0 5446

Az egyik barátom szem.gk. bontóban szerzett fogasléces kormány művét aprikálta rá a présre. Szerinte jól működik, korábban gk. emelővel csinálta de szabadságra ment a hidralika  így jött a kormány mű, és még gyorsabb is.

Előzmény: SZP82 (5440)
42tibcsi Creative Commons License 2012.10.21 0 0 5445

Ha nincs szabad időd ne is kezdjél bele, mert ez bizony elég időt rabló sziszifuszi munka.

Az idő az pénz, máskép ha időd javát jövedelmezőbben tudod kamatoztatni nem biztos, hogy megéri ezzel foglalatoskodnod. De ezt neked kell eldöntened. 

Előzmény: petyya2 (5441)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.20 0 0 5444

Természetesen nem ilyenre gondoltam: 

Hanem valami ilyenre!

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.20 0 0 5443

Esetleg prószára egy ilyen valakinek??? Természetesen letét vagy kaució nem probléma...

Bgy-Bp-Érd vonalon elsősorban.

Thanks.

kpfenyo Creative Commons License 2012.10.19 0 0 5442

Szia!

Mekkora teljesítményű brikettáló érdekelne? (kg/h)

Üdv.

Előzmény: petyya2 (5441)
petyya2 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 5441

sziasztok szabadidőm és techniki tudásom nem teszi lehetővé, hogy magam készítsek egy brikettálót ezért keresek valakit aki tudna nekem ilyet készíteni petyya@freemail.hu minden megoldás érdekelne

SZP82 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 5440

Szervusztok!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy csigás prést szeretnék készíteni saját használatra és a csigát illetve a préshüvelyt szeretném hozzá megvásárolni vagy legyártatni. Kérem aki tud ezzel kapcsolatban valamilyen címeket vagy akár eladó préscsigát préshüvellyel az kérem szóljon hozzá, vagy írjon az rp106@citromail.hu címemre!

Köszönöm a segítségeteket előre is!

Üdv! 

Fiduli Creative Commons License 2012.10.15 0 0 5439

Helló.

Csak igy tovább.

Gratulálok a géphez.

Üdv.

Előzmény: a3oli (5432)
/manens Creative Commons License 2012.10.15 0 0 5438

Nézd meg lentebb azt, amit én készítettem, az döfi !!

Előzmény: a3oli (5435)
a3oli Creative Commons License 2012.10.15 0 0 5437

Önnek is köszönöm az elismerést. Igen így van a festés még hiányzik, a rozsda  nem gond és azért nem festettem még le, mert folyamatosan alakítgattam(még mindíg van egy két apró hegesztés a könnyebb mozgatás érdekében), de a télen az is meg lesz. Egyébként munka után slaggal vízsugárral mindig lemosom hiszen nincs rajta elektromos berendezés aminek árthatna a víz és alig rozsdásodik, mert a papírból kioldódó cellulóz vékony filmréteget képez. Látható, hogy a kétéves alapokon alig van rozsda.

Előzmény: Nobiai804 (5436)
Nobiai804 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 5436

Tisztelt A3Zoli, kérem fogadja elismerésemet ! Egyetlen egy kis változtatás nagyon nagyot

"dobna" a szerkezeten : festés. Tudom, amíg nem érzi befejezettnek az ember ,nem pingálja le, de ez nagyon megérdemelné !

a3oli Creative Commons License 2012.10.15 0 0 5435

Köszönöm a biztató szavakat és elismerést.

Ha elolvastad a YouTube-on a leírásom, már benne is van a válasz, miért akarok hidraulikus gépet építeni. Az is csak egy nagy kihívás lesz önmagammal szemben. Egyébként a papír és egyéb nem környezetszennyező hulladékok háztartási vizes technológiás, napenergia szárításos módszer megalkotására már az újabb elképzelésem kialakult a fejembe, a télen ahhoz is hozzáfogok. Egyelőre a papírok aprítása még sötét, de azon is dolgozom, míg nincs elfogadható eredmény nem írok róla. Szintén házi használatú (kis teljesítményű gépen agyalok) 

Előzmény: /manens (5434)
/manens Creative Commons License 2012.10.14 0 0 5434

Tegyél rá magasból, hogy mások hogyan viszonyulnak a tevékenységünkhöz. Magam is sok ezer téglán túl vagyok, meggyőződésem, hogy jól csinálod. Azt látom, hogy profi, igényes a munka, ami kijön a kezetek alól, úgy gépileg, tárolásilag és késztermékileg is. Én is biztatlak, amennyiben van alapanyag meg idő, úgy nagyon hasznos a tevékenységed.

Én ágaprítékot préselek a brikettbe ( a többi, faforgács, fűrészpor, stb. mellett ), mechanikus olajemelővel. Tetszik a pneumatikus géped, megkérdezném, hogy mi az oka, hogy át akarsz állni hidraulikusra.

a3oli Creative Commons License 2012.10.14 0 0 5433

Elnézést, de a leírásból lemaradt az ami a YouTube oldalán leírásként szerepel és szives figyelmébe ajánlom elsődlegesen azoknak a társaimnak, akik már az életük kenyerének javát elfogyasztották, nem dőzsölnek az anyagi javakban és az egész ügyet nem úgy fogják fel mint egyesek: "minek kinlódjak én ilyen piti üggyel, mikor a gázt csak egy gombbal kell szabályozni..."

a3oli Creative Commons License 2012.10.14 0 0 5432

Üdvözlök minden fórumozót!

Régebben már feltettem képeket a papírprésemről, de egy kicsit elvették a kedvem a hasznosítható és egészségre nem ártalmas házi hulladékok sajátcélú felhasználásáról.

Elkészítettem az ígért videót, lehet rajta elmélkedni, pro és kontra alapon. Tűröm és várom a véleményeket, akkor is ha azok negatívak. Kedvem nem fogja semmi szegni, mert most azon gyötrődöm, hogy elkészítsem a hidraulikus présem házi használatra, természetesen nem milliókból. Az eredményről szintén beszámolok. Itt érhető el a videó:

kicsikamion Creative Commons License 2012.10.13 0 0 5431

Sziasztok érdekelne e valakit papirdaráló gép komplett tengelye csapágyházzal és a végén fogaskerékkel.

Képet nem tudtam fel rakni mert tul nagy a kép mérete,de emailbe tudok küldeni róla.

mikrometex@freemail.hu

mischl Creative Commons License 2012.10.12 0 0 5430

Helló Tetszik a gép!bevált?

Én is valami hasonlót szeretnék.

Mi a teljesítménye (kg/h) mekkora motor van rajta?

Előzmény: bertyfux (3995)
mischl Creative Commons License 2012.10.12 0 0 5429

Sziasztok!

Nézegettem a fórumot, mert én is tervezek egy ütveprést.

Láttam , hogy valaki már próbálkozott ilyen megoldással, de nem vált be.

Az én elképzelésem a következő:

van egy kombájn ékszíjtárcsám.Átmérője kb.40cm, súlya 40kg. Ez lenne a lenkerék.

A motor 7kw-os lenne.arra gondoltam, hogy a készítendő brikett átmérője 3cm lenne.

A kérdés az, hogy milyen átmérőjű legyen a dugattyú?Milyen hosszú legyen a cső?Mekkora legyen a beömlőnyílás?

Arra gondoltam, hogy a beömlő nyílás méretét állíthatóra kéne csinálni(a betöltendő anyag sűrűsége miatt.)

A csővet hosszában félbe vágnám és így tudnám szabályozni a tömörséget.

Lehet, hogy a csőméretet kapásból a dugttyú után a felére kellene szűkíteni?

Kérlek titeket, ha valakinek van valami javaslata, vagy számítása, vagy arányos rajza ezzel kapcsolatban, akkor írjon.

Előre is Köszönöm.

öregrobi Creative Commons License 2012.10.10 0 0 5428

Kíváncsian várom az eredményt.

Előzmény: 42tibcsi (5427)
42tibcsi Creative Commons License 2012.10.08 0 0 5427

Szereztem egy 4T-ás működő képes fekvő hasítót.

Most szétszedtem, hogy rá szereljem a prést. (tele van olajjal és összerakva nem lehet hegeszteni) Ha kész leszek rakok fel képeket.

/manens Creative Commons License 2012.10.06 0 0 5426

Kiprábáltam, a vékony, 1-2 cm-es ágakat ragyogóan viszi. Mivel félkész állapotban kinyilvánította a vételi szándékát valaki, amióta készen van, nem próbáltam, nem akarom bepiszkolni.

Előzmény: beest (5425)
beest Creative Commons License 2012.10.06 0 0 5425

Termelsz már vele magadnak papírdarálékot, ágakat tudna darálni az új masina?

Előzmény: /manens (5424)
/manens Creative Commons License 2012.10.06 0 0 5424

A motor 1600 ford/min., a kiskerék 50, a nagykerék 200 mm, tehát cca. 400-at forog a vágóegység tengelye. Kb. jó is így.

Előzmény: beest (5423)
beest Creative Commons License 2012.10.06 0 0 5423

Az aprító fej mennyit forog percenként kb?

Előzmény: /manens (5422)
/manens Creative Commons License 2012.10.06 0 0 5422

Amikor csak a vázra volt szerelve a vágóegység, akkor próbáltam. Még nem volt meg az etetője, ezért csak " odatettem " a papírokat. A kések spirálisan vannak felfűzve, tehát be is húzzák a papírt. A vékonyakat, mint az újságpapír átrántotta, mert nem tudtam mihez - az etető aljához - visszafogni. Egyébként a kartont jobban is szereti, akár 4-be, vagy 6-ba hajtva is.

Előzmény: beest (5421)
beest Creative Commons License 2012.10.06 0 0 5421

manens, itt az első képen a darálék között van újségpapír is a darálékba, azt nem darálja le rendesen, vagy csak inkább a hullámpapírt szereti a gép? Szépen néz ki a gépezet. beburkolva is.

Előzmény: /manens (5365)
öregrobi Creative Commons License 2012.10.06 0 0 5420

Gratulálok hozzá!Nagyon jól nézki!

Előzmény: /manens (5419)
/manens Creative Commons License 2012.10.05 0 0 5419

Itt is megmutatom. Készen vagyok a papírdaráló géppel. A tartály mérete 95 x 80 x 55 cm.

öregrobi Creative Commons License 2012.10.05 0 0 5418

A hidraulikában járatlan vagyok,mit kell nézni?Esetleg ha a szivattyúja,és a motra kevéd lenne hozzá,az egyébb cuccok(vezérlőszelepek,kapcsolók,tömlők,stb)megérnek e 50 ezret?

Előzmény: kai01 (5417)
kai01 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 5417

Ki kell számolni hogy tudsz-e 800-1000 Kg/cm2 nyomást produkálni vele a brikettre.

Előzmény: öregrobi (5416)
öregrobi Creative Commons License 2012.10.04 0 0 5416

Kérdeznék a profi brikettáló építőktől!A csápos emelők hidraulika szekrénye alkalmas e brikettálóhoz?Bontott cucc ,viszonylag olcsón hozzá lehetne jutni.

norbec 25 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 5415

Szerinte, az előző hozzászólás a megfelelő válasz!Én értem témát de nem tudom érdemes lenne e szerkeszteni/venni egy ilyet!szerintem évi 1-2  hónara való brikettet,(besegítés a fűtésbe)és kb 3-4-5év a megtérülési ideje?!!

Előzmény: 42tibcsi (5413)
öregrobi Creative Commons License 2012.10.04 0 0 5414

Mivelhogy az átmérő, az arányokból sejtve,kb 3-4cm, lehet hogy elég a 4-6 tonna nyomás.Azt nem látni a videón, hogy a kilépő cső nem e kónuszosra van esztergálva.Egyik fűrészporosnál se kell a zárt indítás.a csőben fellépő súrlódóerő elég a záráshoz.Valószínűleg az első pár nyomat használhatatlan,de az is látszik, hogy a súrlódásból keletkező hő elszínezte a csövet.Tehát a préseléshez szükséges hő is megvan.Azért a tartósságára kíváncsi lennék.Az egyik ismerős vett az egyik barkácsáruházban ilyesmi hasítót,(madeincsajna)ami a második szezonban megadta magát, leégett a motra.

Előzmény: 42tibcsi (5413)
42tibcsi Creative Commons License 2012.10.04 0 0 5413

Szerintem itt valami nem stimel, hisz a cső vége nyitott, igazi préselés nem is történik, hisz szabadon tudja kinyomni a fürészport. Ráadásul a kilépő cső kereszt metszete is ua. még ha le lenne szükitve talán lehetne szó préselésről. Nem értem! 

Előzmény: norbec 25 (5407)
42tibcsi Creative Commons License 2012.10.04 0 0 5412

Most, hogy már nincs gond a pépesítéssel én is egy ilyen 4T ás hasítót alakítanék át a papír briket préselésre. Száraz fa briket gyártásra nem tudom elég e a 4-6T mert ezek a fekvő hasitok ennyit tudnak.  

Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 5411

Majd tavasszal megirom hogy mennyi fogyott!

Előzmény: /manens (5410)
/manens Creative Commons License 2012.10.03 0 0 5410

Akkor sem stimmel a matek. Szerintem 6 hónapig nem kell intenzíven fűteni. Abban viszont igazad van, hogy a 4-5-6 ezer is sok.

Előzmény: Gyulus111 (5405)
öregrobi Creative Commons License 2012.10.03 0 0 5409

Szia!Ha jól gondolom ez egy rönkhasítóból lett csinálva.

norbec 25 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 5408

Valami ilyen ki gépre gondolnék:)

norbec 25 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 5407

Előzmény: norbec 25 (5406)
norbec 25 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 5406

Sziaztok!Valaki nem tudja hol tudnék beszerezni egy kisebb pelletáló vagy brikettáló kisipari gépet/220v/Ujonnan vagy használtan?!Egy kisebb ház fütésének besegítésére?A kertben felgyülemlett termények szárának ill fürészpor hasznosítására?

Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 5405

Helló!

Lehet, hogy túlzás, de a következtetésemből ez jött ki! Tavaj télen cserépkályhába teszteltem és egy rakás fa után tiz darabot tudtam eltüzelni. Igaz reggel és délután is begyújtottam tehát napi húsz darab kellett. Szerintem kazánba folyamatos égéshez 50db el fog menni naponta! Ez 6 hónap alatt 8000 db. De ezt majd a tél dönti el! Én látok benne fantáziát, és ha beválik megoldom, hogy gyorsabb legyen a gyártása!

Előzmény: /manens (5402)
öregrobi Creative Commons License 2012.10.02 0 0 5404

Én csak gratulálni tudok a présedhez.Szerintem papírbrikettre alapozni a téli fűtést,nagy merészség.Viszont még mindíg jobb az ezirányú hasznosítása a hulladéknak, mintha a szemétbe végezné.Elértem a tágabban vett családban, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot,és a papírt nekem külön rakják.Igaz ebből nem jön össze 10ezer darab brikett,max 1000, ami ugyebár 5-10 mázsa fát pótol.Nem is a gazdaságosságát néztem, amikor nekiálltam gyártani.A papírbrikett égése volt a mozgatóerő.Préselt papírgurigát kaptam egy ismerőstől tavaly télen,és ráraktam a kazánra.Azt tapasztaltam, hogy 2-3 óra hosszaáig izzott,és tartotta a hőt a rendszerben.Innentől fogva tudatosan a fűtés befejezéseként használtam a gurigákat,kitolva ezzel a fűtési időt.ekkor döntöttem a papírbrikett gyártásáról.Amikor van kedvem, fölös 1-2 órám, legyártok 15-30db-ot.Mostanra kb 900-1000db jött össze.Ha a télen beváltja a hozzá fűzött reményeket,jövöre intenzívebben fogom folytatni.

Üdv:Robi

Előzmény: bicskeyd (5398)
eszes78 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 5403

üdvözlet mindenkinek.

megosztanék egy linket:

http://briquette.beep.com/

minden érdekelne róla. mennyire valós,megbízható a forrás stb.

aki tud segítsen.

a videón szereplő gép rajzát itt 2-ik alkalommal próbáltam megszerezni hónapokkal ezelőtt de még semmi.

előre is köszönöm.

/manens Creative Commons License 2012.10.02 0 0 5402

Azért tudsz ilyen keveset készíteni, mert kicsi a géped. :)) A hatékonysághoz legalább 4-6 téglás prés kell. A 8-10 ezer db azért túlzás, nem ?

Előzmény: Gyulus111 (5399)
bicskeyd Creative Commons License 2012.10.02 0 0 5401

Igazából engem csak a hegesztés tanulás és az építés része vonzott inkább. Az már csak plusz öröm ,hogy működik is. Ami felhalmozódik papír és egyéb dolgok azt fogom vele préselni és nem nagyüzemi termelésre szánom. Ha lesz kedvem csinálom ha nem akkor meg leadom vasba, elvégre oda is indult csak akkor még nem tudtam h ez lesz belőle.

Az emelőt meg régebben vettem csak ültetett a kocsi és nem fér alá, ezért sosem volt használva.

Láttam a neten árulják a nagyobb tesóját is a présednek.

Üdv.

Előzmény: Gyulus111 (5400)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 5400

Előzmény: Gyulus111 (5399)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 5399

Szia!

Ez mind szép és jó, de mikor lesz ebből 8-10 ezer darab! Mert ennyi kell egy szezonra fával vegyesen!

Én is gyártom és csak úgy éri meg, ha a gyártási időt minimálisra csökkentem! Ha a présem ilyen komplikált lenne, soha nem gyártanék le napi 100-150 db-ot! (Persze ezt pépesitve kavarva és préselve értsd!)

Sajnos ha gépesitel, elviszi a hasznot--ha nem akkor lassú!

Az én présem ilyen!

Előzmény: bicskeyd (5398)
bicskeyd Creative Commons License 2012.10.02 0 0 5398

Sziasztok!

Olvasgattam itt érdekes dolgokat ezért a leadásra váró vaskupacot arrébb pakoltam. Pedig azt hittem már semmire sem használható vasakkal van tele, hát jó lesz az még valamire itt is beigazolódott.

Össze is raktam egy papírprést. Előtte már kértem haveromtól egy erőkaros masinát, és azzal készítettem 10 téglát amiben szórólap,kartondoboz,fűrészpor volt keverve. Ezt a kézzel tömörített cuccot utána átraktam az én olajemelős présembe, és még 2 centit nyomott rajta.

Amit a lombszívó összedarált falevelet azt is belekevertem a pépbe, és elég jól összeállt.

Néhány kép: https://picasaweb.google.com/101744895770014897796/Papirpres?authuser=0&feat=directlink

És egy telefonos videó: http://www.youtube.com/watch?v=Rlw-LFLScvY

Üdv!

öregrobi Creative Commons License 2012.10.01 0 0 5397

Hoppá!Én egy reklámújságnak néztem.A télen, ha lesz időm én is át akarok állni a tégla formára,és az alulról felfelé nyomó présre.Bár vannak előnyei a kör alakúnak, de a tárolásra nagyobb hely kell.A felfelé nyomó pedig jobban víztelenít,mert a gravitáció is segít.Bár nyáron nincs vele gond, de ilyenkor már kell egy hét is mire kiszárad a brixi.

Előzmény: 42tibcsi (5396)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.30 0 0 5396

Persze lehet, hogy csak a hullámpapír pép ragad így össze, újság papír nem biztos, hogy ennyire össze ragad. Egyébként egy normál gyufásdoboz van a tégla tetején, szerintem nem olyan nagy ez.

Előzmény: öregrobi (5394)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.30 0 0 5395

A végén bármilyen éghető anyagot hozzálehet keverni, (száraz levél, száraz fű stb.) így az ősz tömegéhez képest a víztartalom is kevesebb.

Előzmény: öregrobi (5394)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.30 0 0 5394

Komoly méretűnek tűnik a briketed.Bár lenne olyan kazánom amibe ekkora fér.Mint igértem ,ha elkészül a pépesítő beszámolok róla. Ma sikerült összerakni és kipróbálni.Vegyesek a tapasztalatok.Nagyon finomra, szinte krémszerűre darálja a papírt.Viszont sok víz kell hozzá, mert különben lefullad az 1400W, 2800/perc tudású motor.Tehát az elkészült pép híg, amit préselés előtt elővízteleníteni kell.

Az már látszik, hogy növelhetem a fűrészpor adagot.Eddig kb1/5-öd arányban kevertemHolnap, ha időm engedi, emelem a fűrészpor adagot,addig amíg kezelhető lesz a brixi.

Előzmény: 42tibcsi (5391)
beest Creative Commons License 2012.09.29 0 0 5393

Pár képet készítettem ma a fűzfáimról:

Tavasszal telepítettem 300 db-ot most 325 cm magas 32 mm tőátmérő (fenti képeken).

Sárga vizimérték 2 méteres a képeken, 5 cm széles.

Alig tudtam tavaly tavaszi fáimat megmérni (vizimértékkel és 6 méteres teleszkópos pecabottal sikerült csak). Most 730 cm-esek, egy tövűnek 13 cm tőátméröje van. két tövűnek 9-9 cm tőátmérője van. (fenti képek)

Ezen a képen tavalyi telepítésű fát sajnos 10 cm-nél ki kellett vágnom egy hónapja mivel tavaly a -26 fokban fáim nagy része elfagyott a 30 cm-es fagy felett. Gondoltam regenerálódik de nem sikerült neki. Azt hittem hogy a kánikulában el fog pusztulni. Nem tette, egy hónap alatt most 80 cm es ennyi hajtással.

Amelyik ép ágakat levágtam egy hónapja azokat 2 hétig vízben gyökeresítettem,egy hete elültettem, most 30 cm. Nem tudom, hogy a telet át tudja-e majd vészelni?

Előzmény: beest (5390)
zolko8402 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 5392

Helló. Nagyoon szépen köszönöm!!

Zolko

Előzmény: Deskó74 (5389)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.29 0 0 5391

Így néz ki a papír-apriték szendvics tégla. Jövőre jó sokat gyártok belőle.

beest Creative Commons License 2012.09.29 0 0 5390

Szia Deskó. Nekem is pont ilyen fáim vannak. Én is hasaonló dolgokon agyalok. A kérdésedre, hogy 2 évente vágd vagy 6-8 évente ezt így nem biztos, hogy érdemes feltenni mivel a telepítésnél már lehet, hogy eldöntötted. Mert asor és tőtávolságot 6-8 évesnél ha jól tudom 2x2 métertől 3x3-ig szokták telepíteni. Tenálad mekkora a sor és tőtávolság? Szerintem érdemes 2 évente aprítani mert akkor a legapróbb ágacska is hasznosul. (néztem a videót, lehet, hogy a feliratot az elején elkírtad? (2012 november) ). Én is brikettálásra készülök papírral, nézelődök én is itt, hogy többiek milyen tapasztalatokat tartanak jónak. Teszek majd fel képeket én is fáimról, hogy hogy néznek ki most.

Előzmény: Deskó74 (5376)
Deskó74 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 5389

Szia!

Innen rendeltem:

http://www.silvanus.hu/hu/kutatas-es-fejlesztes

Hívd fel őket, elmondanak mindent.

Előzmény: zolko8402 (5388)
zolko8402 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 5388

Helló. Lenne egy kérdesem, hogy hol rendeltél és mennyiért energiafűzt!

Privátban ís válaszolhatsz!

Az emailcímem: hornyakzoltan84@gmail.com

Válaszod és segítséged előre is köszönöm!

Zoll

Előzmény: Deskó74 (5383)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.28 0 0 5387

Igen hisz az apritékot már csak a kész péphez kell keverni, az össz tömegéhez képest lényegesen kevesebb a víz tartalma és vaskosabb téglákat tudtam késziteni.

Apritékot már v. négy éve használok nem egy egyszerű vele tüzelni, mivel laza a rakat könnyen begyuladhat az egész (felső begyújtásnál is) és akkor már nem lehet kordában tartani. Idáig úgy égettem, hogy ha már be gyulladt takarékra raktam mindent és nem nyitogattam az ajtókat, hagytam leégni szép lassan. Viszont ha téglában lesz lehet vele úgy tüzelni mint fával, de hát majd jővőre.  

Előzmény: peti.olah (5386)
peti.olah Creative Commons License 2012.09.28 0 0 5386

Én egy karos nyomóval, kézzel préselem a brikettet. Ha csak tiszta papír volt, akkor nem tudtam kinyomni belőle a vizet, ezért nem volt elég tömör ahhoz, h nedvesen rakosgatni tudjam.

Ha bármi egyéb anyagot teszek bele, fűrészport, aprítékot, fűzfalevelet, akkor sokkal kisebb erővel tudok tömörebb kuglikat nyomni. És hamarabb ki is szárad.

Előzmény: /manens (5385)
/manens Creative Commons License 2012.09.28 0 0 5385

Majd meglátod, hogy a faaprítékkal kevert papírbrikett a lehető legjobb megoldás. Igen, a papír csak ragasztóanyagnak kell. Az nem baj, hogy nem bírja el a terepjárót, ahogyan többen a tiszta papírbrikettet népszerűsítették anno, az a lényeg, hogy kezelhető, tárolható szilárdságú legyen. Kárpótol minden sarkosságért és szilárdságért az, hogy sokkal kevesebb a hamuja, jobb a hőértéke. Persze nem kell elvetni a tiszta papírbrikettet sem, az arra jó, hogy az utolső rátevés során tovább izzik.

Előzmény: 42tibcsi (5384)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.28 0 0 5384

Szóval a betonkeverő kész, Bp. XVIII. ker. Madarász u.-11 ben van egy iparos minden betonkeverő hőz van alkatrésze ha szügséges javítást is vállal.

Igaz két napot dolgoztam vele meg egy kicsit szaladgáltam de 30e. ért van egy új keverőm. Tavasszal neki lódulok a tégla gyártásnak, kipróbáltam az apritékos téglát, nem olyan szilárd mint ha csak papír lenne (50-50%) de nehéz eltörni és jól ég.

Megjegyzem ez csak hullámkaton papírral van keverve, ez pedig szerintem tartalmaz ragasztót, hogy a rétegeket össze ragsztják, talán ezért is szilárdabbak a téglák.

Deskó74 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 5383

Szia,

Kérlek szépen,jövőre a gyomírtást úgy tervezem,ahogy ez évben is.

Kapáva..... :-)     / jobbat,biztonságosabbat nem tudok/

Bár én is kíváncsi vagyok,hogy a 2. évtől mennyire fog gyomosodni.

Bízom benne kevésbé,mint ebben az 1. évben.

Előzmény: kpfenyo (5380)
Deskó74 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 5382

Ez a Salix Express egy "levédett" márka, mondjuk úgy.

Árusítani hivatalosan csak a Silvanus.hu-nak van joga. Én javaslom neked őket,

én is onnan vettem,futárral hozattam.

Küldenek részletes telepítési tervet e-mail-ben,amit érdemes követni. Én úgy tettem.

Előzmény: norbec 25 (5379)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.27 0 0 5381

Csak az elv hasonló,a hajtás ékszíjas lesz mert nem fér be a motor a tartály alá, illetve akkor túl magas lenne.Remélem nem fog gondot okozni az ékszíj.a darálófej , egy nyitott lapátú szivattyú álló, illetve forgórésze.Csapágyazása, szimeringezése az eredeti szerint lett felújítva.6003/2Zcsapágyak,37X17X10-es szimeringek, valamint a forgórészalatt diling gyűrű.A tartály egy kiszuperált gázbojler.A váz kicsit gagyi, mert amit itthon találtam, meg az ócskavastelepen, abból lesz.

Előzmény: 42tibcsi (5378)
kpfenyo Creative Commons License 2012.09.27 0 0 5380

Szia!

Szerintem ha minden második évben vágod ,akkor annál jobban fog bokrosodni.

Én is tavaly ültettem kb 50m2-es területen,az is úgy nézett ki mint a most a tiéd.

Idén már 500 m2-t ültettem be,de ennek kb. fele kiszáradt(biztos attól a rengeteg esőtől ami az elmúlt hónapokba lesett).

A kérdésem az,hogy 2. évbe hogy tervezed és gyomírtást?És milyen gyomírtóval?

Válaszod köszönöm.

norbec 25 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 5379

Szia!Érdekelne,hogy tudnál e nekem tavasszal vagy 50-100db tövet?Idén már próbálkoztam vele,de kiszáradt!50tő volt,3szor kapáltam locsolgattam is egy jó darabig őket,sőt 3szor meg is sóztam finoman!Elég szépen nőttek,kb 1-.1.3m ig.Sok,4-5 oldalága is volt,mignem elkezdtek kiszáradni!?most talán 2-3 tő ha él még a többi kiszáradt!Talán az volt a baj,hogy nem dugtam le a töveket a föld alá,és kilátszott 5-10cm?Tudnál valami tippet adni az ültetéshez?

42tibcsi Creative Commons License 2012.09.27 0 0 5378

Igen ezek szerint betonkeverők közt is van eltérés, akik az enyémet készitették már be csődőltek hiába mentem Alsonémedibe (telefon nem volt) de kaptam egy címet ahol ígértek alkatrészt. Szóval a mosógép nálam nem jött be de gondolom azért mert az eredeti kis motort hagytam benne és az még átételezve 2:1 arányban is lassitott volt.

Tehát lehet, hogy 1200W os motor megteszi a magáét, főleg ha közvetlen hajtod hisz akkor már olyan lesz mint egy nagy kávédaráló. (csak a csapágy bírja mert ezekben csúszó csapágy van az pedig nem szereti a nagy fordulatott) Minden esetre figyeld nem e folyik át rajta a víz mert könnyen baleset lehet belőle!

Előzmény: öregrobi (5377)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.27 0 0 5377

Két sor 1,5mm-es horganyzott dtóttal összekötöttem a két keverőlapátot,de egyenlőre nem sok változást tapasztaltam.Lassan elkészül a mosógép inspirálta pépesítő, és bízom benne hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket.Ami kérdéses, hogy a motor elég lesz e hozzá.Mivel nincs ipari áramom,egy 220V-os 1200W-os fűnyírómotor lesz a meghajtás.Benzinmotorral kipróbálva nagyon jól működött,de nem gazdaságos, ekkora benzináraknál.Először kisebb adaggal fogom megpróbálni, és ahogy Te is tetted, először a víz, és ahhoz a beáztatott papír. Ha sikerül beszámolok róla.Sajnos képet,vagy videót én feltölteni nem tudok, mert a sz.g.-es tudásom nagyon gyenge,a kölkeim meg sose érnek rá, hogy segítsenek.

Előzmény: 42tibcsi (5375)
Deskó74 Creative Commons License 2012.09.26 0 0 5376

Sziasztok!

Van egy kis energia fűz ültetvényem, érdeklődni szeretnék brikettálással kapcsolatban.

Szerintetek, ha letermelem 2 évente  és valahogy brikettálom, az gazdaságosabb mint

várni vele 6-8 évet és szálfában kivágni és hagyományos módon feltekézni...????

Csináltam egy kis házi videót róla:

42tibcsi Creative Commons License 2012.09.26 0 0 5375

A drot az kell bele, ép most beszéltem a haveral, az egynapos áztatás útán ha összehajtogatva dobja be a betonkeverőbe valoban szenved vele. De ha széthajtogatja és úgy dobja be krumplipüré szerű lesz egy félóra után. Útána lehet hozzákeverni más éghető anyagot. A keverési arány szerintem mindegy lefeljebb a szilárdsága változhat, de égés szempontjából mindegy mert külön külön mindegyik ég önmagában, (papírbrikett / fabrikett). Talán a kész méretek nem mindegy, hogy mekkorák.

Az tény amit idáig csináltam nem szabad sorba berakni a kazánba, csak úgy hanyagul kell bedobálni, hogy égés közben körbe tudja járni a levegő és a láng, és a lényeg felülről kell begyujtani és akkor szépen sokáig ég. Leégés útán szép szürkés fehér lesz a kazán belseje, tehát nem kormol és fűstől.

Most megyek alsónémedibe a keverő gyártójához szerezni egy stiftett a fogaskerékbe.

Előzmény: öregrobi (5373)
/manens Creative Commons License 2012.09.26 0 0 5374

Profi a francokat. A három gyerekem közül kettő városi családi házban lakik, mindkettőnek, meg magamnak készítem elő a téli tüzelő-kiegészítést. Azt a drótos megoldást tavasszal kipróbálom.

Előzmény: 42tibcsi (5372)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.26 0 0 5373

Szevasztok!Sajnos nekem csak egy kicsi betonkeverőm van, kb 1,5 talicskányi beton fér bele.Olvasva az írásaitok, kipróbáltam én is.

Nem igazán vagyok az eredménnyel megelégedve.Bár lehet, hogy apróbbra tépett papírokkal sikerült  Félórai járatás után sem lett olyan mint akár egy keverőszárral.Lehet, hogy a papír mennyisége is meghatározó?

Előzmény: 42tibcsi (5372)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.25 0 0 5372

Akkor te már profi vagy mert én 2-3 hét alatt gyártottam annyit mint te agy nap.

Na majd tavasszal, addig meg gyűjtöm a kartonokat, most már kirakhatom a szabadba hisz előbb utóbb vizesek lesznek. A keverőre visszatérve mindegyikben van terelő lap, az emlitett két drót a terelőlapokat köti össze, de az kisebb keverő mint a tied az enyém 155L- es ez legfeljebb 2 talicska max3. kb.   

Előzmény: /manens (5371)
/manens Creative Commons License 2012.09.25 0 0 5371

Nekem egy falusi lakatosmester által készített, ún. " négytalicskás " van, amiben gyárilag benne vannak a terelőlapok. Jól megdolgoza a papírt.

Előzmény: 42tibcsi (5370)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.25 0 0 5370

Egyébként ma vettem is egy betonkeverőt, egy két alkatrész hiánya miatt alkalmi áron árulták a praktikernél. A hiányzó egyik lábát már pótóltam, a motor tökéletes, most még egy drezonstiftett kell szereznem a fogas kerékbe. Egyébként maszív 2mm lemezből van az üst, fém fogaskerék koszorú. A brikóban 40-50e árulnak keverőt 0,5mm üsttel, volt amelyikbe beleejtettek valamit már ki is jukadt, nem tudom a betont meddig birná és müa. fogaskoszorúval. 

42tibcsi Creative Commons License 2012.09.25 0 0 5369

Valószínű a keresztben be tett két drot is sokat számit. Én is áztattam napokig a kartonokat mégsem boldogultam vele, úgy látszik a beton keverő univerzális eszköz és ráadásul könnyű hozzá keverni más éghető cuccot.  

Előzmény: /manens (5368)
/manens Creative Commons License 2012.09.25 0 0 5368

Bocs, értem már. Ha ázik egy napot, utána forgatja meg fél órát. Vágom.

Előzmény: 42tibcsi (5366)
/manens Creative Commons License 2012.09.25 0 0 5367

Én már régen betonkeverőben áztatok. Nem az áztatással van bajom, hanem azzal, hogy a kartont hogyan készítem elő. Ha szárazon nagyobb darabokban teszeb be a gépbe, akkor kis mennyiség fér. Ha leaprítva, akkor kb. 4-5-szöröse. Mivel a nagyobb daraboknak tényleg kell a 24 órás áztatás, csak naponta tudok 20-25 db 30 x 15 x 8 cm-es téglát kinyomni. Ha a karton kisebb darabokra van vágva, úgy naponta kétszer tudok áztatni, keverni hozzá ágaprítékot, így napi 70-80 tégla kijön. Nekem nagyon sok papírt kell feldolgozni, nem akarok egész nyáron elnyúlni vele. Nem tudom értelmezni azt, hogy fél óra múlva kész a pép. Szerintem addig nem ázik ki kellőképpen a cellulóz. Én a betonkeverőt csak egypárszor indítom be - pár forgatásra - ill. ha kész a pép, addig, amíg elkeverem az ágaprítékot.

Előzmény: 42tibcsi (5366)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.25 0 0 5366

Becsülöm a kitartásodat de ettől létezik egyszerűbb megoldás. Persze én is makacsúl próbálgattam egyéb tárcsákat kevés sikerrel míg a barárom egyszerű betonkeverővel meg oldotta a pépesítést. Oda is adtam neki a kartonokat, hogy nála ua. az alapanyag, hogy viselkedik. Egy napig áztatta egy hordóban, másnap úgy ahogy van egyben bedobálta a betonkeverőbe amiben már volt víz. A keverőben átlósan két szál drótot kötött a keverő lapokra. Fél óra után tökéletes volt a pép, ráadásul egyszerűbb így belekeveri más adalékokat (fűrészpor, apríték stb). Tavaszra beszerzek egy betonkeverőt

és elkezdem időben gyártani a téglákat,  a következő télre meg csak kiszárad. Mert valóban jól ég nem kormol és nem kell folyamatosan pakolni a kazánba.

Előzmény: /manens (5365)
/manens Creative Commons License 2012.09.21 0 0 5365

A papírbrikett-fanoknak : még csak félkész állapotban van a papírdarabolóm, de evett a fene, kipróbáltam. Még hiányzik a tartály - az egészet alul -felül-körül beburkolom , abba potyog a papír. Kb. 30 x 30 mm-re darabol. Valószínűleg kell még vagy egy vezetőhenger a kések elé, vagy egy állítható sebességű behúzó-berendezés, mert azzal is lehetne szabályozni a méretet. Ebben az állapotában a kartonpapírt 4-be, ill. 6-ba hajtva is vígan viszi.

Fiduli Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5364

Szia.

Igy már érthető.

Üdv.

Előzmény: halaloszto (5363)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5363

ahol irtak a modszerrol, ott csigas elotomorito volt. gondolom annak mindegy mekkora az aktualis garat.

Vajk

Előzmény: Fiduli (5362)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5362

Szia.

Ha a tömöritőszár nem megy egész hátra, akkor az előtömöritőben a kis munkahenger nem birja lenyomni az anyagot, mert nincs alatta üres tér. Nekinyomja a szárnak, igy a darálék azon a részen csak gyarapodik, rakodik, rakodik.

Hogy kéne csökkenteni a löketet?

Üdv.

Előzmény: halaloszto (5360)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5361

bocs, osszekevertem. ha 5cm csokkented a loketet, akkor 4.25-cm-el no a csoben a surlodo cucc hossza.

Vajk

Előzmény: halaloszto (5360)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5360

az, hogy hany cm brikett keletkezik egy loketben, az fugg az anyagtol, de hogy dugattyu mennyit megy egy loketre, az csak toled fugg.

ha a max loketed 20cm, es ez 3cm-t ad a briketthez, akkor a 15cm-re csokkentesevel a brikett csak 0.75cm-el lesz rovidebb, de a csoben a surlodo kesz brikett osszhossza 5.75cm-el csokken!

az allithato szoritas bevalt dolog, gyari gepeken altalaban az van, csak plusz cuccokat igenyel.

Vajk

Előzmény: Fiduli (5359)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5359

Az új anyag ami már tömörült maga előtt fogja nyomni az egész sort. Abban a pillanatban amikor az egész elindul előre , a fal egészével súrlódik, nem csak a régi, hanem az új most tömörödött is.

Abban azonban igazad van, hogy a rövid és a hosszú új brikett közötti különbség az amivel kevesebbet súrlódik a falhoz az egész sor. Ha ezt ki lehet használni hát hajrá.

Én csőszoritást használok.

A lökethossz viszont viszonylag egyszerűen szabályozható pár centit.- irod.  Nálam mindig más a lépés hossza, attól függ, hogy mennyi anyag kerül az előtömöritőbe. Ez kevert anyagnál - fűrészpor, szalmadarálék, papir - sajnos nem mindig homogén. Egy anyagot használva  még be is jönne....

Üdv.

Előzmény: halaloszto (5358)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5358

az uj anyag hossza eleg kicsi az egesz csohoz kepest, es raadasul nem az szorul, hanem a regi, ami mar tobbszor meg volt nyomva es meg le is hult. 

voltak itt akik szalamikent karikaztak a csohosszt mig jo nem lett, es egy masik alapanyagnal mar ujra nem volt jo. a lokethossz viszont viszonylag egyszeruen szabalyozhato par centit.

Vajk

Előzmény: Fiduli (5357)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5357

Azonban ha az új anyag bent van csőben az teljes hosszában feszül  a falnak. Az igaz, hogy minél jobban kinyomja annál kevesebb lesz a súrlódás a löket vége felé, de kezdéskor bizony teljes hosszában érintkezik a fallal. Gondolom én.

Előzmény: halaloszto (5356)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5356

ha jobban kitolja a keszet, akkor kevesebb kesz brikett marad a csoben. ami kisebb feluleten fekszik fel, igy kisebb ellenerot fejt ki.

Vajk

Előzmény: Fiduli (5353)
atipellet Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5355

Sziasztok!

Valahol itt a topicban olvastam hogy valaki csinál síkmatricát, meg tudnátok mondani ki az? Esetleg valami elérhetőség?

Köszi!

42tibcsi Creative Commons License 2012.09.18 0 0 5354

Komoly egy cucc, feltételezem nem csak a saját igényeidet akarod vele fedezni főleg ha van kelő nyers anyag (fűrészpor) után pótlás. Sok sikert ha már ennyit dolgoztál vele.

Sajnos a jelenlegi brikett árak az égben vannak és sosem a gyártók gazdagodnak meg belőle. (egyáltalán létezik tisztességes kereskedelmi haszon?)  

Előzmény: Fiduli (5352)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5353

Szerintem ha nagyobb löketet is engedünk, ugyanolyan hosszan kell neki nyomni. A súrlódás marad.

Előzmény: halaloszto (5351)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5352

Szia.

Köszönöm.

A motor 5,5kW. A szivattyú 32lit/perc, egy Beloruszé. Direkt van kötve szemből, gumikuplunggal.

A csőfűtés 400 fokon indul, csak úgy tudja kinyomni a brikit. A bemelegedésre 15 perc is kell.

Utána 200 fokon használtam folyamatosan. Ha kikapcsoltam a melegitést,  még jobban kihűlt a cső, megszorult a briki. Nem akarom a nyomást emelni, igy majd hosszában jobban bevágom a csövet.

Üdv.

Előzmény: kai01 (5350)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5351

olvastam egy leirast egy hidraulikus brikettalorol, es volt benne egy nekem ujszeru modszer. hatha valakinek jol jon. en kicsit szkeptikus vagyok, mert a loket valtoztatasa nagyon megvaltoztatja a termelekenyseget, de hatha megis kiderul hogy ez egy egyszeru szuper modszer.

arrol van szo, hogy a csoszoritas mindig kritikus, ha keves, akkor laza lesz, ha sok akkor beall, es nem mozdul. tudjuk, hogy a jo briketthez kell mondjuk 1T/cm2, ez az atmerok aranyaban atszamolhato az olaj nyomasara. tehat a tomorites kozben az olaj vegnyomasabol tudhatjuk, hogy mennyire van megszorulva a cucc. ha a nyomas tul sok, akkor kezd szorulni, ha keves, akkor meg tul laza. minnel hosszabb a cso, annal nagyobb a felulet amin tapad, tehat ha tul szoros, akkor rovidebb cso kell, ha tul laza, akkor meg hosszabb. itt jon a trukk: ha tul szoros, akkor ugy roviditjuk a tapado feluletet, hogy nagyobb loketet engedunk! Igy kijjebb nyomja a cuccot, kisebb a felulet, csokken a szorulas. ha meg tul laza a brikett, akkor rovidebb lokettel dolgozik csak, igy hosszabb darabon lesz a csoben az anyag, nagyobb a surlodo felulet, nagyobb az ellentartas, kemenyebbre nyomja. 

kell egy nyomaserzekelo (lehet hogy nagyon draga?), es valami okos vezerlo, ami tudja valtoztatni a loketet, es automatikusan szabalyozva lesz hogy mennyire nyomja kemenyre, nem talalomra kialakul.

Vajk

kai01 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5350

Gratulálok a géphez én is. Mekkora motor van rajta, és milyen szivattyú ? A cső fűtés közben is megy, vagy csak induláskor ?

Előzmény: Fiduli (5349)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5349

Helló.

Üdvözlöm a3oli-t, nézd meg a videót és bocsi hogy nem mail-ben küldtem. Nem vagyok számitógép profi, nekem nem ment, a tube-ra is a kolléga rakta fel.

Üdv.

Előzmény: kpfenyo (5347)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5348

Köszönöm a bókot...

40 kg-ot mértem óránként. A fogyasztását nem mértem, túláram keletkezik amikor visszafelé húzza a présrudat, igy nem reális a mérés. Azt tudom csak mondani, hogy előre menet 8A, sűritésnél 12-15A, visszafelé 16A.

És ezt mind úgy épitettem, hogy előtte elolvastam a topikot. A-tól Zs-ig.

Innen köszönöm a sok segitséget, utólag is.

Nagyon jó kis topik ez, segitőkész emberekkel.

Üdv.

Előzmény: kpfenyo (5347)
kpfenyo Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5347

Szia!

Nagyon jó a gép.Gratulálok.Régóta vártam már egy ilyen videót.

Hány kg-ot nyom óránként,és mennyit fogyaszt?

Üdv.

Előzmény: Fiduli (5345)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5346

Sokáig azt hittem csak ez a daraboló a megoldás makacsabb papirok hóz.

A kőrfűrész lapos megoldás kiváltotta a daraboló gépet, papír vonatkozásban nem ismer akadályt a tengelyre való rátekeredés megszűnt. A hordóba előbb a vizet majd fokozatosan lehet beledobálni az előáztatott papírt, nem muszáj apróra tépkedni sőt a végén bele öntöttem apritékot azt is össze keverte (1/4rész) az így kapott massza kicsit fel is melegedett és kevesebb vizet tartalmazott. A téglák még egyszer akkorák lettek mint csak ha papírból készültek volna. A keverőt tized annyiból meg lehet oldani mint a darálót. Kis esztergályos munka kell de a többit meglehet oldani házilag.

Ha valakit érdekel elkészítem a rajzát.    

Fiduli Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5345

Sziasztok.
A videót a gépemről meg lehet nézni itt

http://youtu.be/91GeX8d7SyU

Üdv.

Előzmény: kpfenyo (5343)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 5344

Hasonló megoldásban talán hatékonyabb lenne, a meghajtást és áttételezést már könnyebb volna megoldani házilag. 

Előzmény: /manens (5312)
kpfenyo Creative Commons License 2012.09.16 0 0 5343

Szia!

Remélem még karácsony előtt feltudok tenni egy videót a gépemről,de hiányzik hozzá még 150-200 ezer forint.

Üdv.

Előzmény: Fiduli (5342)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.16 0 0 5342

Helló.

A hidraulikus brikettálás valahogy a háttérbe szorult?

Hol vagytok kollégák?

Üdv.

42tibcsi Creative Commons License 2012.09.15 0 0 5341

A korábbi késeknél alóban az volt a gond, hogy magára tekerte a tengely, a mosó gépes variációnál meg nem vágta szét. Most ez a körfűrészes lap nem tekeri magára, szép simán megy 2800-as ford.-on, a hordó is marad a helyén nem akar pörögni mint korában. Előbb a vizet teszem a hordóba majd fokozatosan dobálom bele az előzőleg beáztatott papírdarabokat.

Puffer! Érdemes belefognod (persze ha van rávaló) ez nem más mint egy akkumlátor. 

Tárolod benne a fűtési energiát, a kazánod tud max. hatékonysággal üzemelni függetlenül a lakás hőigényétől. Vegyes kazánoknál ez egy nagyon szük tartomány mert ha lefojtod (nem kell annyi meleg a lakásnak) csak fűstől kormol ha pedig nagyon ég a java kiszalad a kéményen. A kényelemről meg nem is beszélek. Vegyes kazán fórumon sok segítséget is kaphatsz.

Előzmény: öregrobi (5340)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.15 0 0 5340

Neked is köszönöm a segítőkész választ.Átgondolás alatt a dolog.Visszatérve a brikettáláshoz,vagyis inkább a papír pépesítéséhez,alapvetően ott látom a te megoldásodban a problémát, hogy érintkezik a forgó tengely a papírral.Én is megpróbáltam az asztali fúrógépet hasonló késsel, de az eredmény nem volt kielégítő.Ugyan úgy feltekerte, mint a keverőszár.Ha úgy oldanád meg, mint egy botmixer,tehát egy hosszú  csapágyházzal, és csak a kés érintkezne a papírral, valószínűleg tökéleesen működne.Természetesen szimeringel,hogy a víz ne jusson be a csapágyházba.

Előzmény: 42tibcsi (5337)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.15 0 0 5339

Köszönöm a tanácsokat,Neked is, és Tibcsi42-nek is.Megfontolom.Számolok,átgondolom a bekötés lehetőségét, mert még az ami a a szabadon álló tartály megoldásnál okoz problémát.

Előzmény: nagykunsági (5338)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.14 0 0 5338

Én biztos nem venném meg a gyári szigetelést. A legolcsóbb 40K ami nem más, mint 5cm-es tervolinnal körbe van tekerve. A komolyabbak 70-80K és max 10 cm. Ebből az árból 40 cm-es szigetelés ki lehet hozni.

Előzmény: 42tibcsi (5337)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.14 0 0 5337

Persze én sem egy komoly építményre gondoltam, de azért nem árt védeni az időjárástól, de ahogy „Nagykunsági” mondja a lényeg a jó hőszigetelés ezt pedig bárki házilag megtudja oldani nem igényel sp. szigetelő anyagot mivel nincs nyílt láng max 80C°. Viszonylag olcsóbban lehet kapni szig. nélkül.

Előzmény: öregrobi (5335)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.14 0 0 5336

Nem is kell.Semmit nem kell építened. Csak az udvarra teszed a puffert. Arra nem kell építési engedély, /bár felénk 50m2 alatt nem kell/.

Csak jól le kell szigetelni.  Blue_Sky_007-nek is az udvaron van a puffer.

http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=416998

Előzmény: öregrobi (5335)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.14 0 0 5335

Sajnos a jelenlegi építési szabályok miatt egy jól szigetelt épületrészt nem tudok hozzáépíteni a házhoz.

Előzmény: 42tibcsi (5333)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.14 0 0 5334

Azért még adtam egy esélyt a papír brikettnek. Egy körfűrész lapot négy részben bevágtam majd sugár irányban kicsit kihajtottam (persze melegen) majd meg köszörültem élesre. Nem ismer akadályt olyan mint a robotgépekben a szeletelő.

Nincs rezonancia, sajnos az idő már nem kedvez mivel csak a szabadban van lehetőségem csinálni a préselést majd tavasszal folytatom.

Most, hogy hűvösebb lett ki próbáltam a téglákat (csak papír alapanyagból), hogy égnek.

A hő értéke elmarad a fa brikett-től de tökéletesen el ég, nem kormól de sok a hamuja.  

A lényeg ingyen van persze ha a munkát nem számítjuk bele.

42tibcsi Creative Commons License 2012.09.14 0 0 5333

Nem muszáj a kazán mellet elhelyezni, van aki épített külön egy mellékhelységet neki.

A lényeg jól legyen szigetelve a vezetékekkel együtt, 1000L. alatt nem érdemes belefogni (de a lakás méretétől függ lehet, hogy az is kevés).

Előzmény: öregrobi (5331)
/manens Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5332

Amint mondtam, nekem van saját erdőm. Lehet, hogy akinek tüzelőre van szüksége, nincs 1-200 ezer Ft-ja, de van ideje, akarata, kreativitása.

Előzmény: nagykunsági (5330)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5331

Köszönöm a választ.Sajnos a kazánnál egy ekkkora tartály nem fér el.

Előzmény: nagykunsági (5329)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5330

Kérdés, mi az a messze.

Romániából  hozott fa sem kerül többe 1600Ft/q fuvarral együtt. Pedig az se a szomszédba van.

Előzmény: /manens (5327)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5329

Ez nem ilyen egyszerű.

Nekem 1200 literes van, 24 órát át tudok vele hidalni.

Kérdés, mennyi a lakásod hőigénye, mennyire melegíted fel, mennyire tudod kihűteni.

Felfűteni annyi ideig tart amennyi energiát beleteszel.

Na meg attól, mekkora teljesítményű a kazánod.

Ha jó a tartály szigetelése, akkor akár több napig is tartja a hőt, minimális a vesztesége.

Van pufferos topic, ott ha érdeklődsz, sokkal több információt kaphatsz.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9173884&la=114256246

Előzmény: öregrobi (5328)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5328

Ez a pufferdolog  érdekelne!Hány literes, és mennyi idő felfűteni, és meddig tartja a hőt?

Előzmény: nagykunsági (5325)
/manens Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5327

Hát ez az ! Tőlem az erdő olyan messze van - a sajátomon kívül - hogy a vételár + fuvarral is ott lennék. ( egyébként én fát nem veszek, mert nekem van egy kisebb darab telepített 10 éves akácosom )

Ezért mondtam : van akinek nem is szabad hozzáfogni, de lehetnek szempontok, amelyek alapján érdemes csinálni.

Előzmény: nagykunsági (5326)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5326

Ami nekem van papír, azért nemhogy 20 Ft-ot nem adnak, ingyen sem kell nekik. Tehát nem tudok mitkezdeni vele, max kidobom a kukába.

Az, hogy hol mennyi a fa, az nem attól függ, hol laksz. Hanem honnan tudod megvenni. Én fatelepen nem veszek fát, csak erdőből. Köbméterre.

Lábon száradt fát vettem 15240 Ft/ erdei m3. Vettem csertölgyet, 17140 Ft/ erdei m3.

Ha ezt leosztom mázsára kb 1500-1600Ft/q

Mindenki maga dönti el, neki megéri vagy nem, nekem nem éri meg.

Tavaly eltüzeltem a papírt simán, brikettálás nélkül. Igaz, mellette kellett ülni a kazánnak, de de december közepéig papírral fűtöttem. Az sem vett el több időt, mint a brikettgyártás.

Előzmény: /manens (5321)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5325

Sajnos mivel nem volt időm építeni egyet, inkább vettem. Valamivel olcsóbban ki tudtam volna hozni ha én építem, / bár nem biztos, mert én alapból sokkal de sokkal erősebbere építem/.

Mivel ilyen vasaim nincsenek itthon így venni kellett volna. Újat, mert nincs időm MÉH telepen bogarászni.

Ha annyi időt töltöttem volna horgászással, mint papírbrikett gyártással, sokkal több értékű halat fogtam volna, mint amit megspórolok a papírbrikettel. Ha meg munkával töltöttem volna, jobb nem is róla beszélni.

A te problémádra megoldás lenne egy puffertartály. Estétől reggelig át lehet vele hidalni.

Nekem van, tehát nálam a fűtésnél nem az a cél, hogy minél tovább tartsa a meleget a kazán, hanem az, hogy minél hamarabb fel legyen fűtve a puffer. Ezért is vettem most  egy 45 KW-os kazánt.

Majd beszámolok róla, hogy milyen gyorsan fűti fel a puffert.

Előzmény: öregrobi (5320)
landasin Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5324

Keveset használt brikettáló gép áron alul eladó!

- Elkülönített elektromos kapcsolószekrény
- csillag/delta átkapcsolás az indítási áramlökés csökkentésére
- porcelán bevonatú fűtőgyűrű
- automatikus brikett-törő

Adunk hozzá rengeteg alkatrészt is.
Van még hozzá egy kalapácsos daráló és egy 1,5 m3-es puffertartály is!

érdeklődni a 70/3423887-es telefonszámon!

öregrobi Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5323

Szia!

Osztom a véleményed.Én maradok a gyártás mellett(titokban megsúgom, szeretem is csinálni,de nem csak ezt, hanem minden olyat amivel segítek magamon és a környezeten is).Aki meg máshogy gondolja az ne csinálja.Hozzáteszem, további cáljaim is vannak ezzel a "projektel".Mivel egy elavult kazán szolgáltatja a meleget, rövidesen egy másfajta tüzelési módra kell átállnom.Vagy tömegkályha,vagy valami ahhoz hasonló, a tüzelőt jól hasznosító berendezést szeretnék beépíteni.Ezeknek egyik feltétele a száraz tüzelő.És a papírbrikett az.Végeztem pár kisérletet, egy mini rakétakályhával.Kiválóan ég benne a papírbrikett.Kipróbáltam tisztán papírból készültel, és kevertel is.A kevert volt a nyerő.Sokkal hamarabb beindult a másodlagos égés.

Olvasom a tömegkályhás fórumot is rendszeresen, de az ottani hangvétel nem felel meg az elvárásaimnak.Egy-két önjelölt zseni ossza az észt,és semmi előre vívő, segítőkészséget mutató dolog nem történik.Na de nem is érdekel,mert más forrásokból sikerül összeszednem a szükséges információkat,hogy viszonylag keveset tévedve valósítsam meg a terveim.

Előzmény: /manens (5321)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5322

Valóban kezdetben volt mit modifikálni rajta. Alul az emelő tartó részt meg kellet erősíteni és az emelőt oda heftőltem, most már stabil nem bukik ki az emelő.

Tehát mint említettem a préseléssel nincs gond és viszonylag halados is a gond az előkészítés és ebbe fáradtam bele.  

Előzmény: nagykunsági (5318)
/manens Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5321

Ezt az okfejtést - más fórumon  - jó egy éve én is levezettem, más kontextusban. Ott arról győzködtem valakit, hogy miért nem érdemes sok és drága energiát felhasználva ( vill.energia, gáz, hidraulika, pneumatika, stb. ) papírbrikett gyártásba belefogni. Megfejelve azzal, hogy akkor 20 FT/kg volt a hulladékkarton ára. Ha valamiért és valahogyan érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni, azok a következők :

1./  Felétek 1.500.- FT/q a tüzifa, felénk már 2.600.- Ft

2./ Most még VAN tüzifa, lehet, hogy majd nem lesz, vagy nem ilyen könnyen hozzáférhető.

3./ Amennyiben - mint sokan - a papírhoz, ill. hull. ághoz ingyen tudsz hozzájutni, valamint

az időd nem kerül pénzbe, úgy osztom " öregrobi " véleményét, értelmesebb dolog akár

ezt csinálni, mint a haszontalanságunkba belebetegedni.

4./ Ezt a tevékenységet akár ún. hulladékidőben is tudod végeni. ( úgy nem szabad, hogy

" ráállok " és addig nyomom az ipart folyamatosan, amíg tart az alapanyag.

5./ A másoktól - állam, kereskedelem, fuvarozó, stb - való függőség elkerülése.

6./ Amennyiben az eszközöket - daráló, daraboló, prés, tároló, stb. - magad tudod, meglévő,

vagy költségbe nem kerő módon összeszedni, úgy megérheti.

Ha megerőltetem magam, tudok még sok érvet mellette, igaz, ellene is lehet.

Az a lényeg, hogy a sok-sok szempont alapján mindenkinek lehet számtalan oka készíteni,

ill. nem készíteni. Egy biztos : csupán gazdaságossági szempontok alapján MOST nem érdemes.

Előzmény: nagykunsági (5319)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5320

Szia!

Nem tudom a Tied milyen prés,az enyém még a képen láthatónál is egyszerűbb.Igaz csak magam fabrikáltam, és az egész kb 5eFt-ban van emelőstől,vasanyagostól .Mindent az ócskavastelepen vásároltam kilóra.Nem vitatom a papírbrikett gazdaságosságát, mert én is csak annak ajánlom, akinek sok a szabadideje,és nem akarja haszontalanul tölteni.Eddig kb 10q briketet gyártottam ami nagyon kevés a fűtési szezon átvészelésére.Ami miatt mégis folytatom az a papírbrikett elégésének metódusa miatt van.Vegyestüzelésű kazánomban,esténként 10h körül ha megrakom, 1,5-2 óra múlva leég a fa.Reggelre (mivel egy rosszul szigetelt öreg ház)hideg a lakás.Tavaly télen kaptam egy pár papírcsövet,és azt tapasztaltam, hogy a már üzemmeleg kazánban 3óra hosszat izzot, artva a víz hőfokát.Ez adta az ötletet,hogy nekilássak a dolognak.Tehát azt tervezem, hogy esténként a fűtés befejezéséül megrakom papírbrikettel a kazánt,remélve hogy meghosszabodik az égés.Természetesen benne van a pakliban, hogy tévedek,és hiába kínlódtam vele egész nyáron.

Előzmény: nagykunsági (5319)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5319

Akkor elmondom az én verziómat.

Van kb 10q papírom. Ezt daráltuk 3 napig egy 7.5 KW-os kalapácsos darálóval.

Vettem egy prést, 29.000 Ft-ért. Ráköltöttem kb 10.000 Ft értékű vasat, mire a nyomást is bírja. Vettem egy 8 tonnás olajemelőt, 10.000 Ft. / 1 hónapig bírta/. Vettem egy keverőgépet 12.000 Ft.

2 hónapja nyomom a brikettet. Mikor időm van. Ebből lesz kb 10q brikett. Ez fűtőértékben megfelel kb 10q fának. Az mifelénk, amennyiért én vettem, 1500 Ft/q.

Na most azért a 15.000 Ft-ért kínlódok hónapok óta, és ölöm bele a pénzt.

Ezért hetek óta a kukába dobom a papírt. Idáig vagy 5q kidobtam.

Ha valakinek kell szóljon adok korlátlan mennyiségben.

Tehát eladó az összes brikettáló felszerelésem.

Előzmény: öregrobi (5316)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5318

De ismerős prés. Mintha nekem is ilyen lenne, csak 6-os.

Igazi falusi cigánymunka. Nem győzöm erősíteni.

Előzmény: 42tibcsi (5314)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5317

Nekem rosta nélkül nagyra darabolta. 20mm-es rostával elég jó.

Előzmény: /manens (5309)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5316

Ne add fel ilyen könnyen!A tengely a probléma az ilyen darálóknál.Először én is egy nagyobb méretű keverőszárral kezdtem.Aztán mivel nem volt elég hatékony, és fárasztó is volt, elkezdtem gondolkodni,hogy mi a legideálisabb megoldás.Számításba vettem a lehetőségeimet, anyagi erőforrásaimat, és a gazdaságosságot is.Ezután döntöttem úgy hogy a jelenlegi darálót építem meg.A száraz darálás csak hab lenne a tortán, és még hatékonyabbá tenné a pépesítést.Most inkább a préselés lett lassú, miután az előző nap beáztatott papírt 10-15 perc alatt ledarálom.Ez kb 10kg száraz papír,amiből lesz 120-160l pép.Ehhez adagolok fűrészport,mert az a tapasztalatom, hogy így nem fröcsög,és sokkal könnyebben kijön a formából.Valószínűleg a télen csinálok a Tiédhez hasonló prést,mert az enyémmel készülő kerek forma nem a legideálisabb.Sem tárolásnál sem az eltüzelésnél nem az igazi.Egyedül a szárítás volt így könnyen megoldható.Minden mellett le kell szögezni, hogy csak annak éri meg ezzel foglakozni akinek van ideje, mert elég időrabló tevékenység.Egyedül az a nagy előnye, hogy az alapanyag szinte ingyen van, és valamelyest teszünk a környezetünkért is, mert egyébbként a szemétben végezné a papír, és ennyivel több fát kellene kivágni, hogy mi se fázzunk a télen.Tudom jól hogy az újrahasznosításnak nem ez a legjobb formája, de egyenlőre itt tart a kultúránk.Ha volna tisztességes ára a papírhulladéknak többen inkább leadnák, és az  árán vennének tüzelőt.De jelenleg itt mifelénk a max ár 15Ft/kg, a tüzifa meg 2800/q.Nem kell tovább ragoznom.

/manens Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5315

Hol laksz ?

42tibcsi Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5314

A mosógépben nálam is az a gond, hogy szívósabb darabokat magára tekeri és nem darabolja szét, most kipróbáltam a nagy keverőn, ott is magára tekeri de mivel nagy a fordulat hamar széttépi de addig iszonyú rezgésbe kezd az egész, a hordót is elég lefogni mert az is forogni akar úgy, hogy ez hosszabb távon nem megy.

Őszintén nagyon tele lett a hócipőm, mivel már túlvagyok a 7ikX-en az ifjúság meg nem akar v. nem ér rá ebbe részt venni, inkább eladom a prést emelővel.  

Ha valakit érdekel 20e. ért viheti és kap kb. 2m3 összehajtogatott hullámpapír kartonokat.

Előzmény: öregrobi (5313)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5313

Szia Tibcsi!

Csináltam én is hasonlót, de állandóan feltekeredett rá a papír,és meg kellett állítanom lepucolni, mert nem darált.Ekkor tértem át a turmixhoz hasonló megoldásra.Szinte hasonló mint egy tárcsás mosógép, csak a tárcsa helyett egy kőr alakú acél lapra, három db ívesre meghajlított laposacél van hegesztve, hasonlóan mint a nyitott lapátú szivattyúk forgórésze.Ez van beültetve egy 80l-es tartályba.Kiválóan működik,egydül a zsákot- és a fényezett karton műanyag bevonatát nem szereti.A zsákkal ez se boldogul, a karton lemegy , csak nem 2-3 perc alat, hanem 5 perc,és a kifolyót is eltömíti a gombócba összegyűrt neylon.

Előzmény: 42tibcsi (5311)
/manens Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5312

Amint írtam, most van készülőben a papírdarabolóm. Amennyin beválik, a meghatóegységet kell csak megvenned, a többit te is meg tudod csinálni. A rajzok, ill. a program készen van, csak rendelni kell, CNC vezérlésű plazmavágóval vágják.

Előzmény: 42tibcsi (5310)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5311

Ez pediglen az új pépesítő ill. keverő. Ugyan ezt rá lehet rakni egy fúrógépre (1000W / 2800ford.) Ha beválik jelentkezem.

42tibcsi Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5310

Papír aprításra két tengelyes megoldás volna az igazi. Van egy Bosh egytengelyes fa aprítom (4cm átm. ig) a papír beragad a kések közé, eltömődik, fa ágakra tökéletes.

Ilyesmi volna jó nagyban (ez egy iratmegsemmisítő) de ehez gépműhely kell. Kár, hogy még nem ált rá valaki a gyártására, a meghajtást már könnyebb lenne megoldani.     

Előzmény: /manens (5307)
/manens Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5309

Ne add fel ! Attól, hogy a mosógép nem bírja, van olcsó, jó megoldás. Az áztatást mindenképpen már feldarabolva végezd, mert különben nem ázik ki jól  a cellulóz. Megfelelő méretű papírnál  - 10-25 cm2 - elég 12-15 óra áztatás, valamint a préselés minősége is sokkal jobb. Ha nincs szalag-vagy körfűrészed, azzal a keverőszáras micsodával ne is kisérletezzél, nem fogja bírni, főleg nem vizesen. Annál már jobb a kalapácsos terménydaráló is, de csak szárazon, rosta nélkül. Van átmenet az olcsó és a nagyon drága között. Az én papírdarálóm most készül, nem szeretnék rá 60 - 80 ezernél többet áldozni. ( a darabolóegységen kívül abból csinálom, ami van )

Előzmény: 42tibcsi (5308)
42tibcsi Creative Commons License 2012.09.12 0 0 5308

A papír brikett projekt meg akadt. Nagykunságinak volt igaza a mosó gépes pépesítés nem minden papír fajtára válik be. Pedig közönséges (barna) hullámpapír kartonokat áztattam 2 napig és pépesítettem. A gond a hullámpapír két szélső rétegével van, nagyon szívosak és szétázva is nehezebb szét tépni. A gond a mosógép lassú fordulata és teljesítménye. A préselés flottúl ment csupán az előkészítéssel volt a gond.

Sajnos nincs átmenet az irodai irat megsemmisítő és az ipari gépek közt egyből 2,5mil. kezdődnek az egyszerűbbek. Hát ezt biztos kihagyom.  Most meg próbálom rá aprikální

a meglévő ipari festék keverőre a mosógépre készített kést ez 1000W-os és 2800ford. Az eredeti keverő fejjel már próbáltam nem vált be. A kartonok meg egyre szaporodnak, már útána néztem érdemes e leadni v. valahogy megszabadulni tőlük. Nos 100kg felett 12Ft/kg a távolság több mint 50km (oda-vissza) bepakolni- kipakolni és még a benzin ára sem jön vissza nagyon. (meg az idő) A mozgó hulladék gyűjtök (nem felvásárlók!) csak rezet és vasat keresnek. Úgy,hogy tovább kísérletezek az aprítással ill. a pépesítéssel.

/manens Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5307

Ja, úgy könnyű ! :))

Előzmény: nagykunsági (5304)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5306

Nem szenvedek alapanyag problémában,és a boltokból kapott dobozok között is sok a fényezett ,ami az áztatásnál leválik,a pépesítő meg feltekeri,illetve kevésbé hatékony a pépesítés.Ezekkel is könyebb dolgom volna előre aprítva.

Előzmény: /manens (5301)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5305

Helló.

Próbált-e már valaki csak papirt brikettálni hidraulikusban?

Kevertem fűrészporral, de csak ott kevereg a sűrűbb fűrészpor tetején, és ha már rá kerülne a sor, akkor nagyon kis pogácsák születnek a préscső végén. Gondolom azért, mert a papir ritkább, és a csiga köbtartalomra ugyan éppannyit visz be az elősűritőbe, de ez súlyra, vagyis sűrűségre kisebb.

Nekem ezért nem nagyon válik be keverni a fűrészport darált papirral. Pedig van vagy 3 jumbo zsák.

Üdv.

nagykunsági Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5304

Nem a működésére írtam, csak arra, hogy papírral simán meg lehet fogatni a gépet. Még a nagyobbat is.

Nekem azért volt jó a kalapácsos daráló, mert nem kellett építenem egy gépet, csak át kellett hozni a szomszédból:)

Előzmény: /manens (5303)
/manens Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5303

Én azért nem kíséletezek rostával. Amint látható, az ellenkés ( én fésűnek nevezem ) alól közvetlenül kihullik az apríték. T ermészetesen lehet, hogy nem fog úgy működni, ahogy elképzelem. Ez a veszély mindig fennáll, amikor - úgy mint én most is - mindenféle tapasztalás, gyakorlat műszaki rajz  nélkül valami új elképzelést valósítok meg. Mondom , daraboltam én már szét kész gépet, de volt több olyan is, ami - kis módosítással - bevált.

Előzmény: nagykunsági (5302)
nagykunsági Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5302

Én egy 7.5 KW-os 16 kalapácsos darálóval daráltam, 20 mm rostával, de simán meg lehetett fogatni papírral.

Előzmény: öregrobi (5298)
/manens Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5301

Jól gondolod, a papírzsák tényleg preparálva van valamivel, ami miatt nem ázik át egykönnyen. Szerintem keverd nagyobb mennyiségű más papírral. Ha nincs beszerzési forrásod, tanácsolom hogy most állapodj meg boltokkal, árúházakkal, mert a hull.papír ára nagyon lent van, ezért a nepperek - akik elég nagy pénzért kötötték le eddig az üzletekbek a papírt - nem szállítják Ausztriába, a boltoknak a kezelés viszont drága. A másik hogy a boltokba jutsz hozzá a mi szempontunkból legjobb kartonpapírhoz.

Előzmény: öregrobi (5300)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5300

Már most látszik, hogy nagyon komoly gép lesz.Szorítok neked, hogy tökéletesre sikerüljön.Azért preferálom a száraz darálást,mert viszonylag nagy mennyiségű használt papírzsákhoz jutok olcsón(ingyen, csak az elszállítás költsége az enyém)Eddig a vizes technológiával nem sikerült megoldani az aprítást.Minden egyébb papírhulladékot könnyedén lepépesít a masinám, de a zsák 2-3 napi áztatás után se pépesíthető.Valószínúleg impregnálva van parafinnal, vagy egyébb víztaszító anyaggal.Vagyis megoldható lenne, csak nagyobb energiát kéne befektetni mint a hozadéka.Ezért is kérdeztem a , hogy mekkora motor kell a darálód hajtásához.

Előzmény: /manens (5299)
/manens Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5299

A szerelt tengely kb. 35-40 kg. Remélem, hogy a meghajtó erőn felül lesz elég nyomaték, lendület is, hogy nem tömődik el. ( ettől még lehet, most így gondolom. Vágtam már szét másik gépet is. ) A másik ok az, hogy ezek a fogaskerekek vannak, ékszíjtárcsákat meg csináltatni kellene, plusz ékszíjak, szóval 10-15 ezerrel többe fáj.

Előzmény: öregrobi (5298)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5298

Talán ebben az esetben az ékszíjas hajtás  szerencsésebb lenne, és biztonságosabb is.Mert fránya dolog a száraz papír, be tud tömődni kőkeményre,és egy beszorulásnál max csúszik a szíj.Bár fogaskerekes hajtásnál szakítóstiftel szintén orvosolható a probléma,de az újboli üzembeállítás több munkát igényel.

Előzmény: /manens (5295)
kpfenyo Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5297

Szia!

A forgács szárítást még nem tudom hogy oldom meg.Most egyenlőre van száraz alapanyag,a későbbiekbe meg majd meg látom.Ha kész lesz a géped várjuk a képeket és a videót.

Üdv.

Előzmény: dorel3 (5296)
dorel3 Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5296

Szia!

Nem tudom még,h milyen lesz a szerkezet, 15-50 kg/óra szerintem jó lenne. Tavaszra szeretnék egy működő tipust. A szárítását a forgácsnak hogy oldod meg? Én szerintem fóliasátort fogok építeni.

Üdv.:dorel

Előzmény: kpfenyo (5289)
/manens Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5295

Egy 2 KW-os, 3 fázisúval próbálkozom, 1 : 4 fogaskerék-meghajtással ( a motoron 50 mm, a tengelyen 200 mm ) A motor fordulata 1600-as, tehát kb. 400-at forognak a kések.

Előzmény: öregrobi (5294)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5294

Köszönöm a képeket, nagyon profi.Mekkora villamos tellyesítmény kell a meghajtásához?

Előzmény: /manens (5293)
/manens Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5293

Hosszas kisérletezés és utánjárás-olvasás után arra jutottam, hogy a legolcsóbb, egyben környezetkimélő ragasztóanyag a cellulóz. Ezért kezdtem próbálkozni vele. A kezelése nagyobb tömegben elég cicás, ti. annál jobban oldódik az áztatás során a cellulóz. minél kisebb darabokra tudom bontani a papírt. Ezért gondoltam ki ezt a módszert. Reményeim szerint ez kb. 3 x 3 cm-es darabokra fogja tépni a papírt, ami már megfelelő méretűnek tűnik.  ( mint említettem, tavaly már készítettem pár ezer papírtéglát, de a darabolás sok időt én energiát felemésztett ) Én betonkeverőben áztatok, ami azért is praktikus, mert cca. 12-15 óra - ennyi kell minimálisan a cellulóz kiázásához - rögtön hozzá tudom keverni az ágaprítékot. Az arányokról semmi konstanst nem tudok mondani, ezt ott és akkor lehet megállapítani, mert a hulladékpapír minősége sem mindig egyforma. A héten kezdem a gép vázát összerakni, most küldök egy-két képet a darabolótengelyről.

Előzmény: öregrobi (5292)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5292

Szia!

A papír darálása engem is érdekel, ha erről tudnál többet mondani , megköszönném.

Előzmény: /manens (5291)
/manens Creative Commons License 2012.09.08 0 0 5291

Szevasztok brikettálósok ! Új vagyok ezen a placcon, az " Ágaprítósok "-tól jöttem át.

Sok okosságot olvasok itt nálatok is. Az én buherám úgy csatlakozik a tiétekhez, hogy én ágaprítékot préselek papírbrikettbe. ( a tiszta papír-forgács brikettnek nagyon sok a hamuja ). Készítettem már ágdarálót, ágaprítót, brikettprést, darabolót, de mindent eladtam ( mert kellett a pénz, valamint megfizették ) Most, a tapasztalatokat felhasználva, az elkövetett hibákat kiküszöbölve elkezdek egy komplett sort készíteni. Az ágdaráló már úgy-ahogy készen van, a fordulatszámot - vill.motor - meg kell növelni, nagyobb ékszíjtárcsa kell.

A papírdarálót most kezdem építeni. Természetesen a cél nemcsak az, hogy a legjobb legyen, hanem az is, hogy a legolcsóbb. A főegységet megterveztem, egy - az aprítósok között - jó ismerős méretezte, megrajzolta, másik ismerős plazmával kivágta az alkatrészeket. Most raktam össze a darabolótengelyt, a vázat a MÉH-City Centerben vásárolt anyagokból készítem. ( ha valakit érdekel, teszek fel képeket ) Ezt a nyarat az anyagok összeszedésére, valamint az alapanyag-felhalmozásra szántam. Van kb. 15 q papírom, főként karton, valamint kb. 150 q vegyes ághulladék. Azt gondolom, hogy ennyire már érdemes gépeket buherálni.

öregrobi Creative Commons License 2012.09.08 0 0 5290

Az szerencsésebb,bár a méretek se mindegy, mivel a nap szárítja, 5-6cm-nél vastagabb briketek egy hét alatt se száradnak ki jó időben.A hengeres forma másik hátránya hogy a tárolásnál nagyobb hely kell.

Előzmény: zolko8402 (5286)
kpfenyo Creative Commons License 2012.09.08 0 0 5289

Szia!

Szerintem a kiserletezéshez jó az olajemelő.

Hány kg-ot akarsz nyomni óránként?

Üdv.

Előzmény: dorel3 (5288)
dorel3 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 5288

Szia.

Jól hangzik a tiéd. Keresem a lehetőségeket. Az olajemelővel azért foglalkozom,mert első körben szeretnék egy kis költségű gépet. Ha megépítem,sokmindennel tudok kísérletezni,h milyen legyen a következő gépem. Gondoltam csinálok egy formát, abba olajemelővel préselem bele a száraz faforgácsot. Mi a véleményed erről?

Üdv.:

dorel

Előzmény: kpfenyo (5287)
kpfenyo Creative Commons License 2012.09.06 0 0 5287

Szia!

Igen,elég kemény lesz a faforgács is,a vízbe is lesűllyed.

Forgács és fűrészpor keverékéből 9cm átmérőjű, ~14cm hosszú,és ~1kg súlyú brikettet nyom a gép.

Te olajemelővel akarsz brikettálni?Nem munkahengerrel?

Üdv.

Előzmény: dorel3 (5284)
zolko8402 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 5286

Szia.

Itt az email címem: hornyakzoltan84@gmail.com!

Visazont nekem olyan aprésem hogy szét szedhető két részletbe, szerinted így könnyebb lehet??

Előzmény: öregrobi (5285)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.06 0 0 5285

Azért volt macerás, mert a kis prés fa rácsozata nem szétszedhető,és a résekbe is betömődött a papír.Megpróbálom ide fölrakni a képet, ha nem sikerül,adj elérhetőséget és elküldöm.

Előzmény: zolko8402 (5282)
dorel3 Creative Commons License 2012.09.05 0 0 5284

Szia!

Elég keménységű lesz a brikett, 1,2t/cm2 nyomással? A faforgács is? mekkora darabok lesznek neked?

Előzmény: kpfenyo (5283)
kpfenyo Creative Commons License 2012.09.05 0 0 5283

Szia!

Nem használok ragasztót.Üdv.

Előzmény: dorel3 (5280)
zolko8402 Creative Commons License 2012.09.05 0 0 5282

Szia.

Miért volt macerás a kiszedés???

Képeket tudnál küldeni emailben??

Előre is köszi!

Zolko

Előzmény: öregrobi (5278)
Fiduli Creative Commons License 2012.09.05 0 0 5281

Üdvözletem az uraknak.

Még mindig a túlárammal küszködök.

Érdeklődni szeretnék, hogy jól kötöttem-e be a csöveket a munkahenger és a mágnesszelep között.

Nálam az A jelű lett a nyomóág, a B jelű a visszatoló.

A válaszokat köszönöm.

Üdv.

dorel3 Creative Commons License 2012.09.05 0 0 5280
Szia kpfenyo!

A te brikettálódnál használsz ragasztót? Tudnék szerezni 100t-s emelőt,ha 1,7-el számolok 58,8 cm2 jön ki.

kpfenyo Creative Commons License 2012.09.04 0 0 5279

Szia!

Az én brikettálóm 1,2t-át nyom cm2-enként,de a RUF brikettáló is csak 1,7t-át.

Ha jól tudom a lendkerekes brikettálók nyomnak 2t-át cm2-enként.

Üdv.

Előzmény: dorel3 (5276)
öregrobi Creative Commons License 2012.09.04 0 0 5278

Szia Zolko!

Én is először egy kis szőlőpréssel próbáltam ki a papírbriketet.A kiszedés volt a macerás.Most 250-es pvc cső a forna,abba nyomja egy 3t-ás olajemelő.Egyszerű állványt csináltam hozzá,viszonylag gyorsan megy a "gyártás.Ha van kedvem, papírom, és két-három óra szabadidőm120-160l pépet tudok lenyomni vele.

Előzmény: zolko8402 (5277)
zolko8402 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 5277

Sziaztok!

Az lenne a kérdésem, hogy szőlő présbe is lehet brikettet csinálni préselni?

Köszi a válaszokat!

Zoll

dorel3 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 5276

Azt olvastam egy oldalon, h 2-2,5 t kell ha ragasztás nélükül akarok faforgácsot brikettálni. Azért kérdeztem,h szerintetek mennyi. El fogok menni egy működő gyárba információért. Tudok alapanyagot szerezni és ha tudnék valamit kezdeni vele,sokat tudnék spórolni. Nem eladásra szánom,első körbe magamnak csinálnék.

kpfenyo Creative Commons License 2012.09.02 0 0 5275

Szia!

2-2,5t-val mit akarsz brikettálni?Fém forgácsot?

Előzmény: dorel3 (5273)
zolko8402 Creative Commons License 2012.09.02 0 0 5274

Sziasztok!

Én is tervezek egy készi préses brikettálót!

Erről kérnék tanácsot és véleményt!

Olyan tervezek aminek az alapja egy krumpli nyomó csak nagyobb változatban és aminek az alja nyitható és az egész állványon van!

Köszönöm a véleményeket!

dorel3 Creative Commons License 2012.09.02 0 0 5273

Szia.

Köszi a gyors választ. Azt hiszem nekem 2-2,5t van szükségem.

Előzmény: kpfenyo (5272)
kpfenyo Creative Commons License 2012.09.01 0 0 5272

Szia!

Minimum 1t/cm2.

Üdv.

Előzmény: dorel3 (5271)
dorel3 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5271

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, h mekkora nyomás szökséges ( t/cm2 ) faforgács brikettálásához?

Üdvözlettel: dorel

Bali-brikett Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5270

Helló

érdeklődnék ,hogy ZBJ 2 rendszerű géphez csigát hol tudok venni?

Előzmény: Uldin (563)
Fiduli Creative Commons License 2012.08.26 0 0 5269

A régi, piros és az új csiga. A fekete remélem jobban továbbitja majd a darálékot az elősűritőbe. Hétfőn lesz a próba.

Előzmény: Fiduli (5258)
kpfenyo Creative Commons License 2012.08.25 0 0 5268

Szia!

Amkor az első gépemet kezdtem csinálni,akkor még volt alapanyag,de mára már az is lecsökkent.Viszont sokan érdeklődnek bérbrikettálás iránt.

Az első brikettálómon lévő munkahanger(ami nyomta a brikettet),az lett a mostani gépen az előtömörítő.(120mm az átmérő ,és 350mm a lökethossz)

A brikett mérete:90mm átmérője és 140mm  a hossza.(a vízbe is lesűllyed)

Ha autómata lesz a gép ,teszek fel róla videót,de ahhoz hiányzik még 200-250 ezer forint.

Sok sikert neked is.

Üdv.

Előzmény: öregrobi (5267)
öregrobi Creative Commons License 2012.08.25 0 0 5267

Az már nagyon komoly!Előre is grat hozzá!Akkor valósznűleg Te bővében vagy alapanyagnak.Na nekem bőven elég lenne egy 10-15kg/h teljesítményű.Egy kilógramos brikett, már kb tégla méretű,gondolom, ott már elősűrítőt kell használni.Nagyon kívámcsi vagyok a fejleményekre, majd figyelem a bejegyzéseid.Sok sikert hozzá!

Előzmény: kpfenyo (5266)
kpfenyo Creative Commons License 2012.08.24 0 0 5266

Szia!

Az első brikettálóm 12-15 kg nyomott óránként,a mostani kb 100 kg/h teljesítményű lesz,és 70 t nyomással dolgozik,7 kw-os motorral( de lehet hogy még ez is kevés lesz),és több mint 1 kg-os brikettet készít.

Remélem segítettem.

Üdv.

Előzmény: öregrobi (5265)
öregrobi Creative Commons License 2012.08.24 0 0 5265

Köszönöm a választ!Lenne kérdésem is!Miért a második?Mi volt a baj az elsővel?Nekem a hidraulikus szimpatikusabb,mivel kis mennyiségről van szó az esetemben, a lassúsága nem agaszt,az energiaigénye viszont fontos.Az ütött szöget a fejembe,hogy egy kisteherautó billentését símán mgoldja egy 12voltos motorral hajtatott hidraulika szivattyú.Bár nem todom , hogy ott mekkora nyomás van, de az 1,5t-át könnyedén emeli.Mint mondottam nem vagyok egy nagy mechanikus, lehet marhaságokat beszélek, de remélem eligazít valaki ebben a dologban.

Előzmény: kpfenyo (5263)
Fiduli Creative Commons License 2012.08.24 0 0 5264

Köszönöm a gratulációt.

A gép automata, a szakmám villanyszerelő.

Ha ez a kis rajz segit, hát használjátok.

Egy "rendes" drótos kibogozza.......

Üdv.

Előzmény: kpfenyo (5261)
kpfenyo Creative Commons License 2012.08.23 0 0 5263

Szia!

"Brikigép" hozzászólásait nézd meg,ő nagyon penge ebben  a témába.

Ahogy ő írta :igaz a hidraulikus gép drágább,lassú,nagyobb az energia igénye,és nem csinál olyan jó brikettet mint a csigás,de biztosan nyomja a briketteket.

A csigás brikettálóból pedig 3 darabot is meg kell csinálnod,míg egy normális lesz.

Én már a második hidraulikus brikettálómat csinálom,úgy néz ki ez már elég jó lesz,de ha befejezem,egy csigásba akarok belefogni,mert szalmát csak ezzel lehet normálisan brikettálni.

Van még a lendkerekes brikettáló,de arról nem tudok semmi bővebbet.

Sok sikert.

Üdv.

Előzmény: öregrobi (5262)
öregrobi Creative Commons License 2012.08.23 0 0 5262

Köszöntök mindenkit!

Nem régregisztráltam ide , mert erősen foglalkoztat eg briketprés megépítsének gondolta.(megsúgom, teljesen laikus vagyok)

Olvasgatva a hozzászólásokat, látom van itt bőven hozzáértő, segítőkész ember.Eddig papírbriketet csináltam,és azt kevertem be fűrészporral 3:1 arányban.Próbáltam többel is, de akkor nem volt elég stabil a brikett, a szárításnál szét mállott.Úgy hogy a fűrészpor nem fogy olyan arányban ahogy szeretném.Kb. 2-3q körüli mennyiséghez jutok havonta, és télen is amikor a papírbrikett felejtős.Ezért gondoltam arra, hogy jó lenne hasznosítani a fűrészport.Nem igazán tudom mekkora teljesítményű berendezés lenne ideális ilyen mennyiség feldolgozására.Sőt a hozzászólásokból az se tűnik ki számomra, hogy melyik megoldás a jobb.A hidraulikus, vagy a csigás?Melyikhez kell nagyobb villamos teljesítmény?Előre is köszönöm segítségeteket

kpfenyo Creative Commons License 2012.08.23 0 0 5261

Szia!

Én is gratulálok a gépedhez,és várom én is a videót.

A brikettálód autómata?

Üdv.

Előzmény: Fiduli (5260)
Fiduli Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5260

Ez pedig a végtermék. 50 mm átmérőjű.

Előzmény: Fiduli (5255)
a3oli Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5259

Köszönöm a gyors választ!

A héten nagyon elfoglalt vagyok, a jövő héten fel veszem veled a kapcsolatot és elküldöm a két éve folyamatosan készíttetett alkatrészek fotóit, véleményedet kérve. Én helyileg Debrecentől 10 km-re lakom és nyugdíjas vagyok, mint láthattad eddig a papírbrikettel kísérleteztem  sikerrel. Azt továbbra is csinálni akarom, de kihívásnak tekintem, hogy hidraulikus gépet építsek.

Előzmény: Fiduli (5258)
Fiduli Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5258

Köszönöm a gratulát.

A gép működik, kisebb gondjaim vannak vele. Az olaj relative gyorsan melegszik, egy óra alatt a 80lit. felmelegszik olyan 60 fokra. Azonban van vizhűtésem, csőkigyóval...

Az adagolócsiga sajnos nehezen továbbitja a darálékot. Beleragad a darálék és csak forog, forog, forog, nem nyomja előre az anyagot. Igy csak kis pogácsák születnek. A csiga műanyag csőben forog, és jobban tapad a darálék a csigához mint a csőhöz. Most másik csigát készitek nagyobb lépéssel, a műanyag csövet pedig belülről hosszában beirdalom kisflexel.

Videót is készitek majd, már megigértem nektek, de igy most meg kell várni a csigát.

Mail-en lehet közlekedni, publikus...

Vagy itt.

Üdv.

Előzmény: a3oli (5256)
a3oli Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5256

Helló Fiduli!

Gratulálok a gépedhez, biztosan eredményesen dolgozik. Az előzőekben feltett kérdésedre azért nem lehet megnyugtató választ adni, mert a gép működésének időbeli intervallumát nem ismerem. Ha esetleg videó lenne róla azt a privát emailomra elküldhetnéd és hátha lenne valami ötletem. Az eddigi hozzászólásaimban már jeleztem, hogy a vizes technológiás papírbrikett után készítem a hidraulikus brikettálót. Valószínű szükségem lesz a tapasztalataidra, írd meg hogyan tudunk közvetlenül kommunikálni.

Előzmény: Fiduli (5255)
Fiduli Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5255

Képek a gépről.

tomi2568 Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5254

tudna valaki esteleg kézi müködtetésü  vagyolakemelős briketálóról terv rajzot köldeni vagy segiteni hogyan kezdjek az épitésbe??

Fiduli Creative Commons License 2012.08.12 0 0 5253

Lenne egy kérdésem.

Miért van az, hogy amig a fődugó előrefelé halad, a villanymotor 8 A húz ( persze nem amikor már sűrit ), de hátrafelé üresben 15 A-t.  Nem tudok rájönni.

A válaszokat köszönöm.

golfdva Creative Commons License 2012.08.09 0 0 5252

Emlkéezzetek,én dobtam fel ennek is a tervrajzát,vagy a linkjét...már mint a gépét ,ügyes Józsibá...

Előzmény: Nobiai804 (5251)
Nobiai804 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 5251
Fiduli Creative Commons License 2012.08.02 0 0 5250

Egy ehhez hasonlót röviditettem le a hidraulikus brikettálógépemhez. Az 150 mm belméretű henger volt, 80 mm szárral.

Működik.

Üdv.

Előzmény: kai01 (5249)
kai01 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 5249

Két írányú munkahenger eladó ! (Használt)

Dugattyú átmérő: 110 mm

Dugattyúrúd átmérő: 56 mm

Szemtávolság: 1550 mm

Szemátmérő: 50 mm

Löket hossz: 1250 mm

Súly: 80 Kg

Mobil: 06 20 473 51 32

nagykunsági Creative Commons License 2012.07.31 0 0 5248

Már csak az a kérdés, hogy a ruhából, hogy mosod ki.

Előzmény: 42tibcsi (5247)
42tibcsi Creative Commons License 2012.07.31 0 0 5247

A Dolocell is vizes bázisú, lehet vízzel hígítani, persze határok közt, ha nagyon felvan hígítva már nem annyira ragad. Ha megszárad a kezedről sem tudod vízzel lemosni.

A forgalmazónál kérdesztem a másik vevőt, hogy mire használják (hordó számra viszik)

hát ő mondta, hogy plakátokat ragasztanak vele.

A papír tégla készítés felőli kezdeti nagy lendület kezd alább hagyni. Pedig csak két napja csinálom. Még szerencse, hogy jó idő van, csuron víz az ember tőle hiába húztam zacskót a prés re. Alig fogyott a papír pedig már majdnem 100 db téglát csináltam.

Egy hete amit ledaráltam, egy deszkára rátettem egy pár lepény méretett préselés nélkül, most néztem tökéletesen meg száradtak, marha szilárdak, lehet, hogy nem is kellene préselni. Igaz ezek vékonyak (1-1,5cm), ezért száradtak meg hamar, de lehet, hogy hamar el is ég.

Előzmény: nagykunsági (5246)
nagykunsági Creative Commons License 2012.07.31 0 0 5246

Biztos igazad van.

Én még csak 5 éve ragasztom a plakátot, több cégnek is, sokféle  ragasztót kipróbáltunk, mind tapétaragasztó amit víz old.

Elég sok plakátragasztót ismerek, mindenki ezt használja.

Előzmény: 42tibcsi (5244)
42tibcsi Creative Commons License 2012.07.31 0 0 5245

Persze biztos van abban valami amit mondasz mert én is találkoztam rojtosodó plakáttal, ezeket biztos tapéta ragasztóval csinálták. Pedig a forgalmazótól hordó számra viszik a Dolocellt erre a célra.

Előzmény: nagykunsági (5243)
42tibcsi Creative Commons License 2012.07.31 0 0 5244

A reklámosok ua. azt a ragaszót ua. ott veszik mint én, lehet, hogy eladják és olcsóbb tapéta ragasztót használják de nem tudom akkor mért veszik.

Én más célra használom, a lényege, hogy száradás után is ragad.

Előzmény: nagykunsági (5243)
nagykunsági Creative Commons License 2012.07.31 0 0 5243

A plakátokat sima tapátaragasztóval ragasztják.

Eső simán lemossa.

Vízben felázik.

Óriásplakátot úgy ragasztanak, hogy a táblát, / ha van rajta régi plakát azt/ lekenik ragasztóval, a plakátot meg vízben áztatják, és vizesen rakják fel.

Plakátot lehet 1 hétig is áztatni a vízben, nem ázik szét, akkor is fel lehet rakni.

Előzmény: 42tibcsi (5242)
42tibcsi Creative Commons License 2012.07.31 0 0 5242

A plakátokat „Dolocell” nevű vízbázisú ragasztóval ragasztják. Ez száradás után víz álló.

Tehát nehezen fog szét ázni, viszont jól ég.

Előzmény: nagykunsági (5241)
nagykunsági Creative Commons License 2012.07.30 0 0 5241

Nekem plakát van, vagy 10 mázsa.

Nem ázik szét, olyan fajta. Nagyrésze meg már volt felragasztva.

Kalapácsos darálóval daráltam le, 3 napig csak daráltuk. Pedig nem kicsi a daráló 16 kalapácsos, 7.5 KW.

Most áztatom, és nyomkodom, van már vagy 1000 darab, de még nem is látszik, hogy kopna a papír.

Már nem tudom, hova tenni szárítani, azt sem tudom a vége mikor lesz kész, és mikorra szárad ki.

Az biztos, ha végzek vele, minden ezzel kapcsolatos gépet eladok, többet nem csinálok.

Ez a 10 q papír megfele 10 q fának, ami most mifelén kb 20.000 Ft. És ezért dolgozok hónapokig.

Jobban jártam volna ha ez idő alatt kint ülök a vízparton, töbszörös értékben fogtam volna halat.

Előzmény: 42tibcsi (5240)
42tibcsi Creative Commons License 2012.07.30 0 0 5240

Nálam 90% hullámpapír doboz a többi sajtó és reklám újság. A lakkozott papírt kerülöm az tényleg nehezen ázik szét. A színesek sem valami frankok, de a kartonnal keverve elmegy, csak színest égetni nem jó, nagyon fűstől. 

Előzmény: nagykunsági (5239)
nagykunsági Creative Commons License 2012.07.29 0 0 5239

Kár, hogy ezt nem lehet megcsinálni mindenféle papírral.

Előzmény: 42tibcsi (5238)
42tibcsi Creative Commons License 2012.07.29 0 0 5238

Ha valakit érdekel papírtégla gyártási folyamat nálam a következő: a kartonokat és egyéb papírt szét hajtogatom meglocsolom, majd átfordítom és a másik oldalán is meglocsolom. Fél óra elteltével bele teszem egy nagy hordóba, leöntöm vizel, hogy el lepje, ráteszek egy nagy követ. Másnap v. harmadnap át rakosgatom a mosó gépbe és a ragaszó csíkokat eltávolítom és kb. A4-A3 as méretre összetépem. A mosógépbe előbb vizet rakok, bekapcsolom utána a papírt mindig annyi vizet utána töltök, hogy el lepje. Kb. ½ órát megy (magára lehet hagyni). A végén 1/2dcl szalmiák szesz hozzáadok és lehet préselni. Préselés közben szendvics szerűen lehet aprítékot v. mást rakni, a lényeg az alján és a tetején papírpép legyen.

A mosó gép müa. tárcsája helyett egy lapos kést raktam melynek a végeit 90° ban felhajtottam és élesre köszörültem. Tökéletesen működik, nem tekeri magára a papír darabokat .

Lehet, hogy babra munkának tűnik de van rá időm. A kartonok és más papírok csíkokra vágása sem volt egyszerű, és folyamatosan kellet rakni a kazánba.

A másik, hogy lehet szakaszosan csinálni, mindegyik folyamat közt lehet akár több napot kihagyni még a préselés előtt is mivel a szalmiák nem engedi büdösödni.

Az égésről majd beszámolok, a puding próbája az evészet.    

Előzmény: fusionzozo (5212)
OAndorka Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5237

Ajajajajaj!!!!

Ezt nem is ebbe a topic-ba akartam, hanem az aprítékosba.

Üdv!!!!!

Előzmény: OAndorka (5236)
OAndorka Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5236

Kipróbáltam a Giga-erőművet!

Működik rendesen. A jelenlegi csigahajtás nem tud annyit vinni, amennyi elégne a rendszerben.

Az adagolás, vezérlés, ugyanis nem ezé a Giga-erőműé, hanem egy lényegesen kisebb ,gyári cuccé

Remélem a héten lesz nálam fényképező is, és akkor majd teszek fel pár képet.

Üdv:

OAndorka

eszes78 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 5235

Üdv.

Ennek a brikettálónak megvan a rajza?

Előzmény: angels111 (5156)
Fiduli Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5234

Üdv mindenkinek.

Beüzemelt a hidraulikus gép.

Ez itt a végtermék:

A briki 50mm vastag, 150mm vastag dugattyú nyomja olyan 80-90 báron.

Fűrészpor és babszár darálék keveréke kis papirral.

A gépről is rakok majd képeket, talán videót is ha fel tudom rakni.

nagykunsági Creative Commons License 2012.07.13 0 0 5233

Készülünk a télre.

nagykunsági Creative Commons License 2012.07.12 0 0 5232

A lemaradt fotók.

Kikiáltási ár 15.000 Ft.

Érdeklődni lehet puli@nagykunsagi.hu

30/358-9775

Előzmény: nagykunsági (5231)
nagykunsági Creative Commons License 2012.07.12 0 0 5231

Eladóvá vált levegős papírbrikettgyártó gép.

nagykunsági Creative Commons License 2012.07.12 0 0 5230

Motor bekötése roppant egyszerű.

Kapocstábláján a felső sor a tekercsek eleje az alsó sor a tekercsek vége.  Tekercseléskor már eltolva vezetik ki a tekercsek kivezetéseit.  Ha vízszintesen kötöd össze az egyik sort akkor csillag, ha függőlegesen akkor delta.  Csak fel ne cseréld, mikor kötöd be a kapcsolót, mert egy csere és fáziszárlat.

Előzmény: kai01 (5227)
kai01 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 5227

Sziasztok

Egy 380V-os villanymotort szeretnék beüzemelni egy csillag-delta kapcsolóval. Annyi a szépség hibája a dolognak hogy a kapcsolóban nincsenek meg az áthidalások. Ha valaki tud segíteni abban hogy melyik pontokat kell áthidalni. A kapcsoló típusa KKM-2-40 (6009) Szívesen venném mégha abba is segítene a motor bekötése a kapcsolóba U1-V1-

W1-U2-V2-W2      L1-L2-L3  Melyik pontokra kössem ?

A motor 5.5 kW-os

Válaszotokat előre is köszönöm !

További szép napot mindenkinek !

Üdv.: kai01

halmos.attila Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5226

ÜDVÖZLÖK MINDENKIT

szeretnék egy hidraulika munkahengert elektronikusan vezérelni, gomb nyomásra indul, beállitás szerint meg áll, és elindul vissza, ezt szeretném megoldani, vagy   pedál megnyom, elindul,  pedál elenged meg áll, köszönöm a segitséget elöre is

Fiduli Creative Commons License 2012.06.25 0 0 5225

Köszönöm vizeslaci.

Előzmény: vizeslaci (5224)
vizeslaci Creative Commons License 2012.06.25 0 0 5224

Helló Fiduli!

Szerezz egy hidraulikához valót amit oda találtak ki! Az oxigénhez való óra nem sokáig fogja birni mert nincs csillapítása.Az csak mutatja a nyomást(vagy a palack nyomását vagy a beállított nyomást) ami nem ingadozik.

Az oxigén különben is olajveszélyes!!!Nehogy véletlenül visszakerüljön a rendeltetéssi helyére.

Üdv:vizeslaci

Előzmény: Fiduli (5223)
Fiduli Creative Commons License 2012.06.24 0 0 5223

Helló.

Azt szeretném kérdezni, hogy az autogén hegesztésnél használatos nyomásméröt ( 200 bar, oxigén) birom-e használni hidraulikus olaj nyomásának mérésére a brikettgépben?

Kösz.

Nobiai804 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 5222

Kisebbik fiamnak elkezdődött a szünet. Nekiállt, naponta 1-1.5 órát nyomkod , ezalatt 40db papírmaszadék/40% forgács téglány készül el.Lelke egy 125/320mm pneum. dugattyú, vasat guberáltam , 9 óra alatt összeállítottam a nyomatolót. Mosógép a szomszéd padlásáról adományba , víz a kútból .....

Csak azért csináljuk, mivel, forgács van, papír van, ideje......van :-))

golfdva Creative Commons License 2012.06.11 0 0 5221

:))

Bakker,30 ropiért már autót beszek :)) nem pitlák a pali de az sem aki megveszi tőle 15q fa áráért...én gyújtöm a papirt és leadom az árán meg veszek fát,de ezt már megbeszéltük anno a fórumon....jelenleg 20 ft/kg de ha csökken majd préselgetek én is mert heti 2-4q papirom mindig akad.

Előzmény: fusionzozo (5218)
cortec Creative Commons License 2012.06.10 0 0 5220

Igazából a német ebayes cucc azért jött be mert hogy olcsó, 30 ezerért inkább olajemelőset vennék ami akár többet is csinál, de annyi pénzt nem akarok rá költeni mert 1-2 zsák papír gyűlik össze plusz ugyan ennyi fűrészpor szóval nem mennyiség. Fám igazából annyi van hogy vennem nem kell sose, csak tetszik a fölös papír ilyen jellegű felhasználása. Ebayes cuccból meg sztem csak az jó ami egyet nyom csak, mert ha többet nyom nem biztos hogy rendesen kipréseli a brikettet, csak hát magyarba nem szállítanak.

Előzmény: fusionzozo (5218)
fusionzozo Creative Commons License 2012.06.10 0 0 5218
Előzmény: cortec (5213)
golfdva Creative Commons License 2012.06.07 0 0 5217
Előzmény: cortec (5216)
cortec Creative Commons License 2012.06.06 0 0 5216
Előzmény: pekosz (5215)
pekosz Creative Commons License 2012.05.20 0 0 5215

Szia, vagy esetleg epits egy kezi nyomásu egyszeru papir prest.

Gyulus111 Creative Commons License 2012.05.19 0 0 5214

Szerintem nem éri meg! Egy brikett kiszáradva 45-50 dkg.Számold ki mennyit tudsz csinálni belőle!

cortec Creative Commons License 2012.05.19 0 0 5213

Sziasztok! Brikettálóktól kérdezném hogy van egy zsák újságpapírom és három zsák fűrészporom mennyi átlagos tégla brikettet lehet belőle csinálni, érdemes neki állni gépet fabrikálni? Max 2-3zsák papírt tudok egy évben összegyűjteni.

fusionzozo Creative Commons License 2012.05.08 0 0 5212

Üdv! Én egy forgótárcsás mosógépbe "direkt" tépdelem az újságpapírt, a kartont előáztatás után tépem a gépbe.Ezután egy nagyobb ládába kimerve papírporral, fűrészforgáccsal -porral sürítem, majd préselem. 1 adag "mosás" kb. 10 db téglához elég(60-70 x 100 x 200 mm)  

Képek = 5167

Előzmény: Hektor07 (5210)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.05.08 0 0 5211

Helló!

Én egy 1300 w-os furókalapáccsal , házilag készitett apritóval (4381-es hozzászólás) pépesitem a papirt.

Van egy 60l-es hordó, amibe 2kg papirt teszek és kb 30l vizet.  Semmit nem várok, igy kb 3-4 perc alatt ripityára vágom a papirt. Ezután addig rakom hozzá a forgács-fürészpor keveréket amig tele nem lesz a hordó. Természetesen vizet is pótolok hozzá! Ebből 10-11 brikett jön ki! Nekem ez a módszer vált be, és már kb. 2000 db van betárolva a jövő szezonra! Egy brikett kiszáradva 40 dkg.

Előzmény: Hektor07 (5210)
Hektor07 Creative Commons License 2012.05.07 0 0 5210

MIlyen géppel lehet ilyen apróra darálni???  Engem érdekel.  Van képed is a gépről?

Előzmény: golfdva (4219)
Hektor07 Creative Commons License 2012.05.07 0 0 5209

Nekem is pont ilyen van, de sajnos a papírt nem tudom szépen összeaprítani pedig van hogy 3 napig is vízben áll.... lehet a keverőszár nem a legjobb... Valaki tudna tippet adni hogy milyen szárral érdemes dolgozni vagy van olyan gép ami átalakítva pépesít?

Előzmény: Gyulus111 (4376)
angels111 Creative Commons License 2012.05.03 0 0 5208
Gyulus111 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 5207

Kicsit zavaros ez nekem! Én egy normál kályhával fütöttem kb. 70 légköbmétert, és 20-22 fok volt a minuszokban is. Igaz kétszer gyujtottam be naponta. Reggel eltüzeltem egy vödör fát a parázs miatt és 10db tégla méretü brikettet, Úgyanezt délután megismételtem. A baj ott kezdődik amikor nagyon lehül a helység. Többe kerül felfüteni, mint megtartani a hőfokot.Nem tudom hogy érthetően irtam-e le, de ez nálam tapasztalat nem számitás!

Egyébbként kályhába napi 20-25 brikettet számolhatsz!

Előzmény: cortec (5206)
cortec Creative Commons License 2012.04.14 0 0 5206

Igazából egy 60légköbmétert kellene fűtenie meg a füstcső átmenne a fürdőbe kis helyiség. Van a házban egy nagy cserépkályha ami fával működik csak ha bejönnek a minuszok a két helyiség hőfokát nyitott ajtóknál csak 16,5-17 fokra viszi fel max. Jó lenne nem kéne mindig nyitva lenni az ajtóknak meghát melegebb lenne. Szóval csak rásegíteni kellene.

golfdva Creative Commons License 2012.04.14 0 0 5205

Mekkora a házad hőigénye/na meg a családé?

Előzmény: cortec (5204)
cortec Creative Commons License 2012.04.14 0 0 5204

Egy hordozható cserepkályhában szeretnék saját gyártású brikettel fűteni. Tapasztalt brikettestől érdeklődnék hogy ha 4 után fűtök csak be akkor hány darab kisméretű tégla briketett kellne rádobnom egy nap? Kb számolgatom mennyit kell legyártanom.

golfdva Creative Commons License 2012.04.10 0 0 5203

Köszi,egyenlőre nem érint mert vallom,hogy akinek faaprítékja van az tüzelje el úgy ne tegyen rá még költséget :))

Hogy azért még egy kicsit borzolgassam a nylon "fehér"-nek 30 ft lett az átvételi ára a szinesé pedig 20 ft/kg.Tudom nem nagyon nyomja a súlyt de én tettem le a közérteknél egy-egy nagyobb zsákot,hogy abba gyűjtsék...még örülnek is neki mert szemétként drágábban viszik el tőlük.

Előzmény: Gyulus111 (5202)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 5202

Nem tudom, de ha érdekel megkérdezem! Azt tudom, hogy áfa nélkül 40ft-ért adja a kész brikettet.

Előzmény: golfdva (5201)
golfdva Creative Commons License 2012.04.09 0 0 5201

Nincs azzal semmi gond csak az én "trehányságom"mert nincs kedvem alaposabban összerakni......:))

Másnak is 10ért brikettál vagy ez valami baráti ár?

Előzmény: Gyulus111 (5200)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 5200

Ahogy olvasom, csak van azzal a papireladással is gond! A tömörités, az üzemanyag, az idő és a "cirkuszi " mutatvány a 25ft-ból, már nem is olyan sok marad!!!!!

Van egy ismerősöm, aki 20 millás géppel brikettál, ő 10ft-ért kinyomja a forgácsot és a fürészport, de mivel nincs olyan sok hogy megérje, igy ez is tárgytalan (évi 20-25q jön össze). Megvenné, csak el kell szállitani és az nagyon sok, mivel egyszerre csak kevés jön össze! Tárolni meg nincs hol. Egyébként filagóriát, diszkutat, kutyaházat, keritést, virágládát stb gyártok, ha van rá igény-ami egyre kevesebb-.

Előzmény: golfdva (5199)
golfdva Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5199

Már,hogy ne lenne jó ...csak a terjedelem nem a legjobb mivel 4 q.-nál már úgy nézek ki az utánfutóval mint a "Hörömpő Církus-Világszám" és szinte csak szélcsendes időben lehet közlekedni mert ellenszélben nem lehet haladni...valahogyan zömítenem kell egy kicsit.

Mennyiért adod a f.port és a forgácsot?Tavaly tudtam aki felesbe brikettálta,de csak a csontszárazat....

Olvasom,hogy kertijátékkal foglalkozol....

Előzmény: Gyulus111 (5198)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5198

Jó az a 25ft, de a forgácsot meg a fürészport hol veszik meg?

Ha van ilyen hely én is odaviszem 25ft-ért!

Előzmény: golfdva (5197)
golfdva Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5197

Igaza van mind a két félnek...én is készítettem pár brikettet de jelen pillanatban 25 ft/kg a hullámpapír ára így inkább leadom és az árán veszek fát.....csak akkor viszem ha arra van dolgom,szóval hasznosat a kellemessel......

Előzmény: Gyulus111 (5195)
golfdva Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5196

Amen! :))

Előzmény: Gyulus111 (5195)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5195

Kösz az elismerést!

A számitást én is elvégeztem, de nekem nem ez jött ki! Először is nálunk semmi munka sincs, de ha van akkor sem adnak 500ft-ot óránként! Én ugy számoltam, hogy ha adódik szabad idő akkor csinálom. Nem kell kimozdulni a házból, senki nem dirigál, akkor állok meg amikor akarok, és ha nincs kedvem nem csinálom! Ez engem szórakoztat és ha nem kell megvenni x mennyiségü fát, akkor annak az árát is megkerestem. Egyébbként fa kerti butorokat gyártok, igy az alapanyag adott a papir meg kikerül a közeli boltokból!

Ha ezt nem csinálnám még a fürészporés gyaluforgács elszállitását is meg kellene oldani.

(Korábban ez sok problémát okozott) Összegezve, mig élvezem, és hasznom származik belőle, addig csinálom, utána majd látjuk!

Előzmény: Nobiai804 (5194)
Nobiai804 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 5194

Minden tiszteletem az Öné!

Én is ezt teszem....bár amikor számolok,400 munkaóra csak 500ft-al (gilisztaválogatásért többet kapnék) az 200e ft, amiért kb 10 erdei (!!) m3 tölgyet kapok....lelohadok.Ezért "csak" annyit készítek, amennyi alapanyag összejön az év során.

Előzmény: Gyulus111 (5193)
Gyulus111 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 5193

Helló Kolléga!

Én az ősszel kezdtem el a brikettálást papirból és forgács-fürészpor keverékből! A télen annyit értem el, hogy kikisérleteztem a keverési arányt és a gazdaságos technológiát!

Egy olajemelős két darabos préssel ügyködök. A papir pépesitését egy nagyteljesitményü fúrógéppel házi készitésü apritóval végzem! Ezt csak azért irtam le, hogy legyen rálátásod a munkámra! Most hogy jobb lett az idő, beindult a nagyüzem! Egy óra alatt 25-35darabot tudok legyártani, úgy hogy apritok, keverek, préselek Igaz hogy holt idő nincs, de én 10-12 ezerdarabot akarok legyártani a nyáron. Ha naponta 4 órát csinálom, akkor kb 100 nap.

Tehát szerintem nem extra gép kell, hanem sok idő és türelem!

Előzmény: totapu (5187)
Fiduli Creative Commons License 2012.04.07 0 0 5192

Üdv mindenkinek!

Most a brikettálás témához nem tudok hozzászólni, a gép áll bizonyos okok miatt ( még nem kész ), de azért  kellemes húsvéti ünnepeket kivánok!

A fiúknak hétfőre jó locsolkodást.

OAndorka Creative Commons License 2012.04.07 0 0 5191

Hali!

Nem akarok én kötekedni.

Balesetmentes hasogatást!

Üdv:

OAndorka

Előzmény: d imi (5174)
jelentkezz másik nickért a moderációs topikban Creative Commons License 2012.04.03 0 0 5190

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. elnézést, hogy ilyen későn reagálok.

Időközben magam is hasonló eredményre jutottam. Van is egy Angel Juicer ikercsigás présünk, amivel az elméletet gyakorlatban kipróbáltam.

Valamint - sajnos alibaba oldalon  - de találtam csigás prést ami méretében, teljesítményében megfelel, már el is kezdtem rá félretenni. Az idei narancsszezonban még a hulladékot szaporítom, de ősztől már remélhetőleg nulla emissziós lesz a manufatúránk. (vizet, áramot és némi üzemanyagot nem számolva, az sajnos csak álom, egyelőre)

köszönöm

Előzmény: halaloszto (5160)
d imi Creative Commons License 2012.04.02 0 0 5189

Namégeggyszer szaladj neki.

Előzmény: cortec (5188)
cortec Creative Commons License 2012.04.01 0 0 5188

Sziasztok sziáccsal lehetne brikketálni papírral keverve, egy 3T olajos emelővel épített prést.

totapu Creative Commons License 2012.03.30 0 0 5187

Az elso kezi pres csak kivancsisagbol keszult , hogy egyaltalan mukodik e a dolog. Mukodott. Ha az ember valoban futeni akar vele akkor ez nem jarhato ut, lassu es nagyon mukaigenyes , pepecselos. A masodik pres mar komolyabb briketteket csinal, de meg mindig sok felesleges uresjaratot kell vele  megtenni.A pneumatikus pres mar jobb meoldas mert amig az egyik brikettet nyomja addig a masik szerszamot lehet tolteni. Tavaj 2200 db keszult, vegyestuzelesu kazanban  egetem el.Egyszerre 12 db megy a tuzbe parazsra kb fel ora alatt beizzik es ketesfel harom oran keresztul izzik.Vegyes papirbol csinalom "karton,ujsag meg minden" minden eleg.Íden 5000 db a cel.

golfdva Creative Commons License 2012.03.30 0 0 5186

Üdv, a sorainkban :))

Látom szépen kijártad a szamáriskolát :)

Az a nagy halom már az idei termés?

Írtad,hogy 3 éve nyomod,mire jutottál...mennyi kellett belőle az almúlt télen,miből készíted,miben égeted el...etc.

Előzmény: totapu (5184)
orient7 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5185

Hasonló motorom nekem is van eladó.

5,5 kw 400 kimenő ford.

45000ft ért megszabadulnék tőle.

Előzmény: d imi (5183)
totapu Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5184

Vadonat uj vagyok a forumon. Regota figyelem a hozzaszolasokat es sokat tanultam beloluk. En is foglalkozom bapirikett keszitessel es szeretnem bemutatni , hogy mire jutottam harom ev alatt.

ez volt az elso

d imi Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5183

Üdv

Te sem bíztad a véletlenre a motor választást

Előzmény: "Blade" (5182)
"Blade" Creative Commons License 2012.03.29 0 0 5182

Az én gépemmel is lehet fát hasítani, igaz csak 30-40 centis rönköket.

Vagy 200q fát lenyomtunk rajta de semmi sérülés sem volt, eddig.

Az is igaz, hogy a hasító előtt van egy asztal ami megvéd, hogy a szerszámhoz érj.

De azért gratula a gépedért.

Bocs az "off"-ért. - mert ez egy brikettálós topik!

Előzmény: d imi (5168)
fusionzozo Creative Commons License 2012.03.28 0 0 5181

Sajnos ehhez az alapanyaghoz nem láttam kézi erővel működő prést.Papírhoz előbb találni a különböző hírdetős oldalakon.

Előzmény: Biga Cubensis (5180)
Biga Cubensis Creative Commons License 2012.03.28 0 0 5180

a kerti éghető hulladékok aprítva, pl. ágak, avar, fű.

ebből ipari mennyiség nem jön össze, de több, mint a semmi (egy gépet nem ér meg)

Előzmény: fusionzozo (5179)
fusionzozo Creative Commons License 2012.03.28 0 0 5179

Milyen alapanyaggal szeretnél brikettálni?

Előzmény: Biga Cubensis (5178)
Biga Cubensis Creative Commons License 2012.03.28 0 0 5178

nem olyan rég rakott be valaki kézi erejű brikettálót.

forgalmaz ilyet valaki hazánkban?

nekem egy gép sok lenne, annyi alapanyagom nincs.

de egy kézivel elbrikettálgatnék egész évben télire.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5177

csak az elején kell picit tolni utána már saját maga húzza .

nekem is volt a trakihoz 200 kúppal ott sem volt semmi .

veszélyes mint bármi más ! a motorfűrész is az ,a

régebbi hagyományos esztergák marógépek mint veszélyesek

voltak . zárt ruhában, józanul, odafigyeléssel kell  használni 

akkor nincs gond . mivel ez elektromos, valóban lehetne egy taposós

vészkapcsolót beiktatni , de pl a traktoron sincs, viszont  a szerszámgépeken

van .

Előzmény: halaloszto (5169)
péter sz Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5176

Szia! Honnan és mennyiért? Milyen víztartalma van?

Előzmény: peterpeter51 (5165)
d imi Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5175

De ez egy brikettálós fórum .

csináltam egy papir brikettálót majd rakok fel képet .

üdv imi

d imi Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5174

Hali

megnéztem pár gépet mielőtt hozzákezdtem.

mind a felső harmadánál hasít.

minden gépen a fát kézzel nyomták a csigának.

ezen 10 kw os csillag delta kapcsoló van minek a mágnes?

ha rakok rá gombát :

1. ki nyomja meg ?

2. hány fordulat múlva áll meg ?

3. a traktoron hol a gomba ?

üdv imi

Előzmény: OAndorka (5173)
OAndorka Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5173

Hali!

Nem észt osztani akarok, de pont fordítva csináltad meg, mint a traktoros hasítók.

Te a fa felső 1/3-ánál hasítasz, a traktorosak pedig az alsó 1/3-nál. elave biztonságosabb.

Illene a motorhoz vészstop gomb, de azt mechanikus kapcsolóval nem tudod megcsinálni.

Gondolom 10KW motor esetén amúgy is mágneskapcsoló kellene, és akkor már tudsz tenni vészstop-ot.

Sajnos ez a gép, ha megcsípi a kabátod szélét, azonnal felteker, mivel a 10 kw-ot meg nem fogod semmivel.

Ha már így megcsináltad, akkor ne sajnáld azt a plusz munkát, ami egy biztonsági keret megcsinálása.

A traktoros gépeken úgy van eredetileg, hogy egy csővázzal nyomod a fát rá  a csigára.

halaloszto Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5172

mindenkepp csinalnek valami korlatot, ami nem engedi a kezelot nekidolni a szerszamnak.

vajk

Előzmény: d imi (5171)
d imi Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5171

Háát le nem fúlad a 10kw os moci.

golfdva Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5170

Ügyes és szép munka!

De a biztonság mindig az első legyen-igaza van halálosztónak :))

halaloszto Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5169

en nem mernem igy tolni neki. mivan ha nekiesel a csiganak?

vajk

d imi Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5168

Üdv mindenkinek

A csigásgépem egy kicsit átalakult:

Volna egy kérdésem , nem tud valaki esetleg olcsó hidromotort és hidro szivattyút?

Előre is kösz .

fusionzozo Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5167

Üdv!

Saját részre készítettem az alábbi papír brikettáló készüléket.

Papír+papírpor+fűrészpor összetétellel tesztelem.

A papírt egy régi forgótárcsás mosógéppel pépesítem.

Ha valakinek lenne számomra építő jellegű hozzászólása, szívesen fogadnám.

Eddig is sok jó ötlelettel találkoztam ezen a fórumon.

Mindenkinek további jó erőt és egészséget a brikettáláshoz!

dani22 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5166

Hali! 

Pár honapja kezdtem el papir tüzelö készitésének nagy menyiségü hulladék papir miatt. 15 tonnás autoemelövel és egy egyszerü kerettel csinálunk othol brikettet heti 10 kilo össze szokott jöni. Gondoltam beteszek egy videot hátha valakinek ötletet ad. 

Érdekes arckifejezéseken nem röhögni figyelmeztetés nélkül videoztak.

Üdv:Dani22

peterpeter51 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5165

Tisztelt Fórumozók!

Rám gyülemlett 30-40 m3 vörösfenyő apríték ami jelképes öszegért elvihető.

20kilec74nulla927

Előzmény: OAndorka (5164)
OAndorka Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5164

Hali!

Szerintem tök jó módszert ajánlottam.

Előzmény: orient7 (5163)
orient7 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5163

Nem én szerttem volna videot feltölteni.

(szerintem én sem tudnék)

Kértem ,hogy segítsetek valakinek.

Köszönjük Emese a segítséget:)

Előzmény: OAndorka (5148)
golfdva Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5162

Volt golfagyinkám is  :)) Üdvözöllek!

Előzmény: jelentkezz másik nickért a moderációs topikban (5158)
brikigép Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5161

Ez az , valahol ott tapogatsz , csigás előkészitő prés amely kisöpri a bálázás technológiáját , megoldja a száritást is , előkésziti a nyersanyagot a préselésre , ehhez kell egy Stirling motortól jobb motor és kész , bezárul a kör nyernek a zöldek ! Ezen múlik csak !

Én ezen ügyködök .

Előzmény: halaloszto (5160)
halaloszto Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5160

aha. akkor neked inkabb valami olajpres jellegu csigas cucc kellene, ami kinyomna a maradek nedvesseg jelentos reszet belole. aztan a lebol vagy szeparalhato az olaj vagy sem, a maradek meg talan eleg szaraz ahhoz, hogy eltuzelheto legyen.

vajk

Előzmény: jelentkezz másik nickért a moderációs topikban (5159)
jelentkezz másik nickért a moderációs topikban Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5159

Igen, pont ez a baj, nyáron nincs narancs, illetve Dél-Afrikai ami rossz ízű és drága. Valenciát facsarunk, ami okt-máj és mandorát máj-jun. tehát mire jön a napocska nincs narancsocska. A szemétégető nyilván megbirkózik vele, de lakossági tüzelőberendezés szerintem nem, hiszen a gép sokat bennehagy a léből is. Ésszerű keretek között biztos komposztálható, de itt naponta akár több száz kilóról beszélünk amely tonnákig is felmehet... Ha ki tudnám préselni az összes levét, abból narancslikőr főzhető, az olaj növényvédelemben használható, a száraz héj pedig sercegve óriási kalóriát leadva ég.

Köszönöm a hozzászólást

Előzmény: halaloszto (5155)
jelentkezz másik nickért a moderációs topikban Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5158

Kedves golfdva, (hehe most esett le a nicked jelentése)

a probléma pont az, hogy citrusokat csak az év azon szakában préselünk, amikor napnak nincs ereje. A mennyiség az sajnos rengeteg, fél liter narancsléhez közel 2 kg narancs szükséges. Pont azért szeretném egy préssel megszabadítani a nedvességtartalmától, hogy utána kevesebb helyet foglaljon ha tovább kell szárítani. nem pucoljuk meg a narancsot, hanem mosás után egy gép kettévágja és ... így egyszerűbb zumex speed: http://www.youtube.com/watch?v=eTgwLgwZMIY . szárítani esélytelen :( 

de köszönöm a hozzászólást

Előzmény: golfdva (5154)
GalaXYka Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5157

Sziasztok!

Kukorica léhát próbált már valaki brikettálni? (az a piros színű, nagyon könnyű anyag, ami a kokorica szárításnál keletkezik)

Nagyon pici a fajsúlya, érdemes lenne megpróbálni, hogy ne foglaljon annyi helyet.

angels111 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5156

halaloszto Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5155

kellene tudni, hogy a termeles mennyire folyamatos vagy szezonalis.

mert ha olyan evszakban is termeles van, amikor nem lehet napenergiaval szaritani, akkor gond van. egyaltalan, most mit csinalnak ezzel? elassak?

lehet hogy ha van mire hasznalni a hot, akkor a legegyszerubb lenne megkeresni a tuzeloberendezest, amiben vizesen el lehet egetni.

vajk

Előzmény: golfdva (5154)
golfdva Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5154

Hello!

Először is a szárítást kell megoldanod,és amint olvasom a mennyiség miatt ez sem lesz könnyű,bár lelki szeimmel látom,hogy narancs és grapehéj mezők illatoznak a tavaszi szélben :)

Tréfát félre,itt a mennyiség az ami elgondolkoztató!Ha ez nem gond,van hely tárolni akkor szólj......láttam már nagyon ötletes "aszalót"

Előzmény: jelentkezz másik nickért a moderációs topikban (5146)
kpfenyo Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5153

Szia!

Gratulálok a géphez.Videót nem teszel fel?

Üdv.

Előzmény: virigo (5152)
virigo Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5152

virigo Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5151

Ő az.

virigo Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5150

Sziasztok Mindenki!

Kész lett! Lehetne egy csomó dolgot biztosan másképp csinálni rajta,de ez az első. Köszi a sok értékes infót amit itt olvastam rengeteget segített!!!!

A gép 7.5kW os motorral megy és 55-ös bangladesi mintájú brikettet készít.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5149

Feltöltöd tárhelyre(indavideo, youtube ) onnan belinkeled ide.

Előzmény: orient7 (5147)
OAndorka Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5148

Hali!

A CD-t amin van a videó, akkor, amikor meg van nyitva ez az oldal, akkor élével erősen belevágod a monitorba, de csak akkor, ha az LCD, vagy plazma ( Ha nem az, hanem katódsugárcsöves, akkor először kalapáccsal meg kell nyitni a felületet a bal felső sarokban, de munkavédelmi szemüveg, lánckesztyű, és bőrmellény használata ebben az esetben kötelező). Ha megáll benne akkor jó, és fenn van, ha nem, akkor Restart.

Üdv

( Na nem akartam ám bunkó lenni)

Előzmény: orient7 (5147)
orient7 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5147

VALAKI AKI ÉRT HOZZÁ VÁLASZOLJA MÁR MEG A KÉRDÉST!!

Előzmény: angels111 (5134)
jelentkezz másik nickért a moderációs topikban Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5146

Kedves Fórumozók,

tanácsra, javaslatokra, ötletekre lenne szükségem.

Gyümölcslé manufaktúránkban naponta jelentős mennyiségű narancshéj (és grapefruit) hulladék képződik.

Egy barátom javasolta, hogy nézzek utána, hátha lenne rá valamilyen megoldás, hogy ne a hulladékot szaporítsam vele, ugyanis a narancshéj kiszárítva - a benne lévő olaj miatt -rendkívül jól ég. 

van-e itt valaki aki tud ebben segíteni, akár jó tanáccsal, akár máshogy?

előre is köszönöm szépen 

bertyfux Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5145

belseje polír. ugyhogy ennél jobban bejáratva nem nagyon lehet

Előzmény: halaloszto (5144)
halaloszto Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5144

ha meg durva a felulet, akkor az noveli a surlodast, de idovel ki fog fenyesedni, es lehet nem is lesz gond a melegedes.

vajk

Előzmény: bertyfux (5143)
bertyfux Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5143

Az eléggé megfelelő mérce??

Előzmény: halaloszto (5142)
halaloszto Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5142

mennyire fenyes a cso belseje?

vajk

Előzmény: bertyfux (5141)
bertyfux Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5141

Na ezt megint megvalósítani...majd még egy brikettálógép. ha egyszerűben egy pl alu csövet tekerek rá hideg vizet belevezetve?

Fajsúlyt nem mértem annyira nem merültem bele.Mindenesetre én vártam a fényes ligninesedést a kérgen de ikább feketedett a hőtöl viszont a közepe olyan mint  ha müanyagból kiöntötték volna, igaz a tömörítő rudam végére került egy félgömb mi a közepét zúzza be.

Előzmény: brikigép (5140)
brikigép Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5140

Egy vízhűtéses köppeny nem olcsó nem tudom erre terveztél-e , de akkor kell egy keringtető szivattyú ( és kellően nagy víztartály) amelyet akkor kapcsolsz be mikor már melege van a brikettnek .

Mérted-e a fajsúlyát ?

Előzmény: bertyfux (5138)
brikigép Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5139

Így távolról nem tudjuk hogy papírbrikett-e , de a fabrikett ha már brikett formában rétegelt akkor a tűzön biztosan szétesik és az nem túl jó , az igazi fa vagy szalma brikett 1.3 kg/ dm3 , az nem fújódik szét a tűzön és ez fontos szempont.

Előzmény: Törölt nick (5137)
bertyfux Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5138

Tisztes kemény igy van a falba beleverem vele as szöget és vízben is elsülllyed.

A hűtést úgy alkalmazzam vagyis akkor amikor  visszadurrog a surlódás hatására?

Előzmény: brikigép (5136)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5137

multkor néztem a tescóban fabrikettet ,de igen érdekes volt, hiszen lemezenként

vált le mintha papírbrikett lett volna fabrikett nyomáson összedolgozva . tán trükköznek a fiuk

náluk ez   nem meglepő. avagy ez tényleg lehet ilyen ,hogy így rétegenként teljesen papír tapintást formát produkálva

mégis fa brikett ??

Előzmény: brikigép (5133)
brikigép Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5136

Úgy néz ki ez már kemény brikett , ilyenkor már tisztes nyomások alakulnak persze avval együtt nő a befektetett energia , az pedig a csövön jön ki nagy részt hő formájában és mivel ez nem csigás gép így hűteni szokták , ha megnézed a nádbrikettálómat ,ott van egy hordó is tele vízzel .

Előzmény: bertyfux (5135)
bertyfux Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5135

Már alakul a brikett hossza.. Brikigépet kérdezném ha surlódástól melegszik az anyagom, majd viszadurrog, ha hűtöm akkor lehetséges hogy folyamatos a brikettálás??

angels111 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5134

90Kg/ó videot hogy tehetek fel?

brikigép Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5133

Ez nem csak rajtam múlik , de gondolom a nyár eleje körül már üzemel .

Előzmény: attila3245 (5132)
attila3245 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5132

Engem érdekelne ez a bemutató mikor és hol lesz?

Előzmény: brikigép (5131)
brikigép Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5131

Szia !

Ez a legújabb csigásom igen erős gép , kell is mert 84 mm a brikettátmérő . Biztos hogy a hidraulikus gépek sokkal hamarabb meghibásodnak , mellé még aki már vett a csigásom brikettjéből az nem vesz más brikettet .

Úgy hiszem M.O.-on is lesz bemutatója a gépemnek , az árát viszont a piac fogja eldönteni.

Előzmény: Törölt nick (5130)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5130

Szia  érdeklődnék tőled mennyiért lehet megvásárolni egy jól működő fabrikettálógépet ami már kiforrott és nem javítással hanem termeléssel tölti az idejét ?

Előzmény: brikigép (5124)
angels111 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5129

angels111 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5128

120-150kg/ora

Alonso 75 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5127

Üdv!

Köszi a választ,majd próbálkozok.Az is lehet,hogy túl szűk a cső amibe préselni szeretném.

Ez D 60mm.Ez a gép gyárilag 62x62-es méretű szögleteset csinál,persze lyukkal a közepében.Ha valami újdonság történik ,majd felteszem.

Üdv!

Előzmény: brikigép (5125)
hopepe61 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5126

Köszi szépen, ezt a topikot még nem fedeztem fel.Mégegyszer kösz. pepe

Előzmény: brikigép (5123)
brikigép Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5125

Üdv !

Várom a képeket de mivel először írsz azért nem tudod feltenni.

A fok amit mértél sok , mint említettem csökkentened kellene de ezek a típusú gépek ritkán működnek jól .

Valószínű egyből nem találod el a kúpolást , meg a csigát is utána kell nagyobbítani esetleg hegesztésel , de annyiszor kell kifényesíteni a csigát ahányszor nem sikerül eltalálni a méretet .

Ukrán gépeknél amely jó brikettet csinál másnaponként hegesztik a csigát ( ott megoldják mert akad közelben tankgyár is ahol tudnak hegeszteni ) :)

Az én gépemmel már 5-6 tonna brikettet nyomtak és még szét se szedték , pedig már kíváncsi lettem volna kopott-e egyáltalán a csigája.

Előzmény: Alonso 75 (5091)
brikigép Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5124

Szia !

Ha még akarsz tüzelni a készítendő csigás géped termékével legjobb ha veszel egy kisebb olcsó gépet amely a szemed láttára termel valamit . Ha továbbra is lesz ihleted akkor azt a működőt kell fejlesztgetni mert másképp túl sok idő kell a tanulásra még ha hozzájutnál használható rajzhoz akkor is.

Előzmény: rozsdi81 (5101)
brikigép Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5123

Nem baj hogy benéztél ide a brikettálósokhoz , mert többször írtam célszerű egy olyan tüzelő berendezés amely félig sikerült brikettekkel is tud üzemelni automata módon . Ezt kiválóan lehet alkalmazni szárítás céljára . Maga az aprított gally vagy szár szerintem túl nagy helyet fog és célszerű elősűríteni csigás géppel --ezt érhetik el leghamarabb a kezdő csigásgép mániások .

Egy ilyen kályhánál a tüzelőtér kialakítása és az adagoló a fő szempont , pelletnél a legkönnyebb de az a legdrágább tűzrevaló.

A legfontosabb hogy a láng ne tudjon visszaégni az adagoló anyagjához , ehhez különböző eljárásokat alkalmaznak amit részletesen taglalnak ezen a topikon:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9200024&la=116516603

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158201&la=116545712

Én szénport akartam automata kályhában tüzelni de az sok problémával jár , viszont az apríték az eredményes ha jó adagolód van.

Én csigát alkalmaztam meg kezdetleges vezérlést amelyet jó időrelé hiányában egy nagy fali óra másodperc mutatójára szerelt vezérgörbe működtetett mikrokapcsoló segítségével.

Előzmény: hopepe61 (5119)
brikigép Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5122

Osztom a nézeteteket , a sok munka mellé jól jön ha értünk az anyagtechnológiához és a gépészeti számításokhoz ahol az anyagok teherbírását kell meghatározni mert a brikettálás feltétele a nagy erők alkalmazása , mikor a bioanyag anyagának felépítését  ,és ne az legyen az eredmény hogy a gépünk felépítése változzon . :)

Én látatlanból kezdtem gépek építéséhez és a topik nyújtotta információk elegendőek voltak hogy megtaláljam a helyes irányt .

Előzmény: sityu072 (5121)
sityu072 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5121

Igy van méret van,képek vannak,többi meg kreativitás,és sok munka.Nem kell várni a másikra neki kel állni és csinálni.Sok sikert mindenkinek

Előzmény: bertyfux (5120)
bertyfux Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5120
Itt mindenki segít ahogy tud csak azt mondtam rajzot ne várjon.egy mert majd minden gép más, kettő akinek van nem tesz fel max azt hogy itt meg ott mennyi a méret.
Előzmény: norbec25 (5117)
hopepe61 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5119

Ne haragudj, de hozzád fordulok, a már többször feltett kérdésemmel,:- készített - e már valaki brikett-adagolót/automatát/, a kazánjához?. Tudsz-e ilyenről, vagy marhaságot kérdezek? 

Mert brikettáló készülék annyi mint a csillag, de a felhasználásról semmit nem ír senki.-/most nem arról beszélek, hogy ráteszem a tűzre, "oszt jólvan".

Előzmény: brikigép (5092)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5118

Későn kezdtem hozzá a nyár végén talán 120-150 darab volt.

10 cm átmérö 12-15 cm hosszban középen 3cm luk volt.

öntöttvas kazánban teszteltem. lassabban melegítette üzemi hőfokra (70) mint a fa  viszont az égési ideje majdnem elérte a fát.

Aztán a maradékot inkább begyujtáshoz, gázolajjal meglocsolva pazaroltam el.

Idén idejében neki állok megpróbálom mennyi az a max forgács, fűrészpor amit elbír.

edddig 30% volt.

szerintem űgy még több kalóriát lehetne belőle kifacsarni.

Előzmény: Törölt nick (5116)
norbec25 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5117

HAli!Az lenne az oldal célja,hogy egymásnak segítsenek az emberek!De a magyar az ilyen,minek segítsek a másiknak akár rajzal is?!!Az enyém már összejött,működik is,szenvedtem is vele sokat,a másik is szenvedjen még többet!!!!Ezaz,dobálja csak kifelé a pénzt az ablakon a kisérletezéssel,nehogy már neki sikerüljön elsőre!!!Igazatok van!Ne segítsetek(tisztelet a kivételnek)de akkor felesleges a képeket felrakni,és az oldalt működtetni!Akinek nem inge ne vagye fel!!!Üdv!

Előzmény: bertyfux (5115)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5116

kazánnál használtad már a télen , vagy még nálad is kisérleti stádiumban van a dolog ?

ha használtad hogyan vált be a hatékonyság érdekel . én próbára raktam 10 15 db 40 fokról

felvitte a vizet 63  fokra viszont akkor nem volt annyira hideg  . folyamatosan rakva milyen a hatásfok

megéri-e a befektetett munkát ?

Előzmény: Törölt nick (5106)
bertyfux Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5115

Ha nem sértelek meg ez egy Brikettálós oldal... és ami a legfontosabb én közel 2 éve vagyok a fórumon, rajzot, használhatót soha senki nem osztott meg.nem véletlenül házilag készített dolgok ezek és ha működik is nem kis munka árán készül el. amit javarészt senki nem fog rajzzal stb-vel egyben itt megosztani.

Előzmény: jopi11 (5114)
jopi11 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5114

üdv mindenkine

Irtam már a forumra, hogy komolyan érdekelne a sikmatricás pelletáló gép de még senki nem válaszolt, kérlek segitsetek,elöre is köszi

a3oli Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5113

Hali!

Üdvözöllek a papírbrikett készítők táborában. Két éve foglalkozom vele, csak akkor éri meg, ha rengeteg időd van és ingyen jutsz az alapanyagokhoz. Ha a fórumon a nick nevemre kattintasz és végigolvasod a hozzászólásaimat, választ kapsz a  kérdésedre. Tévedés az, hogy több tonnás emelőkkel lehet csak készíteni jó fűtőanyagot. A napokban látogatott meg e célból "nagykunsági" és megnézte a pneumatikus saját fejlesztésű présem, tőle kaphatsz hiteles információt a látottakról. Mindezt azért írom, mert már emailban csak dicsekvésnek vették az elért eredményeket. Helyileg merre laksz, mert meg tudom neked is mutatni, hogy ha komolyan akarunk valamit elérni, az meg is valósítható, email címem nyilvános.

Előzmény: Liquidbread (5108)
hopepe61 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5112

Kérdeznék , minden brikettet előállító topiktársamat, hogy csinált-é már valaki automata adagolót a  a sok munkával-energiával alöállított brikettjéhez? pepe

nagykunsági Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5111

Érdekes, hogy hivatalosan árulják, mint tüzelő.

Előzmény: Törölt nick (5110)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5110

Üdv!

Olyan túlzottan ne reklámozzátok hogy bútorlap-fűrészporból csináljátok, mert veszélyes hulladéknak számít és illegális...

Mondjuk én is fűtök azzal néha és tényleg jól ég :)

Előzmény: kpfenyo (5104)
halaloszto Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5109

Dugattyu atmero cm-ben: D

Nyomas bar-ban: P

D*D/4*3.14*P adja az erot kg-ban.

tehat egy 6cm atmeroju henger 8 barral az 226Kg. igencsak moricka.

busz/kamion legrugot kellene szerezni, de azt meg sok ido felpumpalni...

vajk

Előzmény: Liquidbread (5108)
Liquidbread Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5108

Hali!

Papír brikettálóban gondolkodom!
Én nem az autóemelős verzióban gondolkodom hanem akad itthon 2db pneumatikus munkahenger! De valaki tudja hogy 8bar nyomással elegendő nyomást tudhat-e kifejteni? Vagy ezt hogy lehet kiszámolni? Vagy mérni? Van-e rá képlet? Vagy a henger méreteiből lehet-e következtetni?
Illetve hányad részére kell préselni a papír pépet?
Első sorban ezek a kérdéseim, kételyeim akadtak!

Előre is köszi Vili

hopepe61 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5107

Üdv, mindőtőknek.

Gondolkozom a brikettáláson, hiszen van mindenfajta anyagom amit lehet préselni. DE!:. Az hogy egy sima kazánba tegyen, és égessem , mint a tüzifát, mi értelme van? Ha már egyenformát adok a tüz. anyagnak akkor már szerintem az volna jó, ha a betáplálást automatizálni tudonám.Tehát egy adagoló kéne, ami nélkülem is akkor, és úgy tesz a tűzre, ahogy,az megkívánja.

Tehát:! a kérdésem a következő:Adagoló szerkezetet épített-e- már valaki ,a meglévő vegyi.-tüzi.-kazánjához?És ha igen adna -e infót róla? pepe

Előzmény: Törölt nick (5106)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5106

Eddig nem mentem 30% fölé a fűrész porral de megpróbálom.

Előzmény: Gyapi95 (5105)
Gyapi95 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5105

Mostanság megint elkapott a gépszíj, s így új erőre török a papír brikettálásban.Már van egy alap szerkentyűm, hasonló a tiétekhez, csak az enyémnek egy rétegelt falemezekből volt készítve a dugattyú, gondolván jó lesz. De mégsem így lett, mert az első szezont ki bírta, de mára végleg ki kellett belőle szerelnem.Ki cserélem akác korongra amely be lesz alaposan itatva lakkal, hátha jobban bírná.Már készítettem egy pár karton dobozzal, és iagaz egész jó hőt adnak le, ahhoz hogy elegendő meleg legyen bent a lakásban.Próbáltam bútorlap fűrészporral keverve és eddig így a legjobb, mert magában a papírnak sok hamuja van, és kisebb az égéshő mint fűrészporral keverve.Próbáltam úgy is, hogy az egyszer már kipréselt vizzel beáztatott fűrészport nyomom össze, és úgy még elfogadhatóan összeáll, viszont sima vízzel nem áll össze.Tapasztalataim alapján a keverési arány elérheti a 70% fűrészport, 30% papírt is, de effölé ne menjünk mert nem áll össze kellőképpen.Képek hamarosan.

kpfenyo Creative Commons License 2012.02.25 0 0 5104

Sziasztok!

Ma végre sikerült az új brikettálómmal  brikttet készíteni.

Balról az első brikett bútorlap fűrészporból készült.

A középső az fenyő csiszoló por.

A jobb oldali fenyő forgács.

Gally zúzalékból is csináltam,de az nem fényképeztem le.

9 cm az átmérője,és a lgnagyobbnak közel 1 kg a súlya és 15cm a hossza.

Igaz,a vízbe nem sűllyed le ,de nem sok hiányzik hozzá.

A gépről majd később teszek fel videót(ha már autómata lesz).

Krisztián

jopi11 Creative Commons License 2012.02.25 0 0 5103

Hello mindenkinek

Engem egy sikmatricás pelletáló érdekelne rajz, tervek stb

Amúgy jó az oldal nem győzöm olvasgatni az ötleteket.

Klinker-sas Creative Commons License 2012.02.24 0 0 5102

Üdv.

Valaki építeni szeretne eldó egy kétirányba dolgozó hidraulikus munkahenger.

rozsdi81 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5101

sziasztok!!! 

csigás brikettgépet szeretnék szalmából szeretnék brikettet!!

ha valakinek van ilyen gépe kérem jeleze megvásárolom!!!

vagy segitséget keresek a megépítéshez!! ha valaki tudna gép megépitésében segíteni megfizetem!

remélem kapok választ elöre is köszönöm.

tisztelettel kovács l.

bertyfux Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5100
Nekem akácpor és széna darálék ugyan úgy összeáll.de a gond ugyan az.nekem is van tömöritő végén egy fél gömb mi a brikett közepét benyomja lentebb tettem fel róla képet.így is jó lenne ha ilyet gyárt csak a szorítás a bibi megvezetés nélkül lehet egyáltalán bojkottálni?
Előzmény: Robyqa (5099)
Robyqa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5099

Konkrét méret ? Olyan nincs, tapasztalatom szerint / ami nem mondható soknak/  30 kg Brikett után.

Másképp tömörödik a fenyő-, a töly-gyaluforgács,és a fűrészpor is. Tehát más más paraméterekkel kell dolgozni velük. Mondom, hogy az én véleményem!

Előzmény: bertyfux (5098)
bertyfux Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5098
Köszi ezek már megvannak majd mindegyiket legalább 10 szer végignéztem.hiába tudom a módot konkrét méret nincs most emiatt nem haladok.
Előzmény: Robyqa (5095)
halaloszto Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5097

Ami nekem feltunik:

- pocse van a brikettnek, nem egy sik korong a dugattyu vege

- meg igy is szetesik neki a sajat sulyatol, lehet ha kihul, akkor kevesbe

- a hosszu vezeton meterenkent speci rugos csavaros mittomenmis szorito van, hogy a nagy hosszon vegig nagyon finoman allithassak a szoritast. talan azert olyan tavol a csotol, hogy a mar kihult cuccot szoritsak, a szoritast ne befolyasolja a homerseklet.

vajk

Előzmény: Robyqa (5096)
Robyqa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5096

Mégegy:

Előzmény: bertyfux (5094)
Robyqa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5095

Vannak gépek amihez több méter tartó- vezető tartozi nézegesd meg itt , hátha tudsz ötletet /lopni/ használni.

Előzmény: bertyfux (5094)
bertyfux Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5094
Pont hogy hidegen kezdem a munkát mondjuk az enyém lehet a gyors mozgás miatt hamar melegszik. Kb 1 Perc de szerintem ez jó is mert ekkor a legkeményebb brikett készül.kb. Addig míg ki nem ér a présfejből azért kellene most valami hosszú megvezetés, hűtősín mégis szorítja és nem egyből a nagyvilágba potyog.
Előzmény: Robyqa (5093)
Robyqa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5093

Szia bertyfux.

Nálam is ez a helyzet. Nekem hidraulikus présem van, a csővel szenvedek a legtöbbet. Először 15mm falvastagságu csővel próbálkoztam, mivel mindenki vastag falvastagságot írt. Ha hideg volt a cső /induláskor/ úgy beleszorúlt, hogy a 200bar nyomás se volt elég, hogy megmozdúljon. Csőfűttéssel megmelegítettem 800w 1/2 perc, megindúlt és teljes lazán hullott ki a csőböl. Bevágás nem segített semmit mert a vastag falvastagság miatt nem tudtam szabályozni rajta semmit. Most lecseréltem a csövet 6mm vastagra, de ennek a belseje nem sima teljessen ezért ebbe is megszorúl most akarom kitisztítani, folytatni a kisérletezést.

Másoknak mitöl nem esik szét a nyomófelületnél engem is érdekelne.  Kai01 csinált két gépet is az eredetinél neki is darabokban jön ki a brikett 5057-es hozzászólás, a masodik gépénél rudak készülnek 4614-es hozzászólás. Kérdeztem tőle mit változtatott a gépen de sajnos nem válaszolt rá, lehet elkerűlte a figyelmét a kérdésem. Remélem olvassa ezeket a sorokat és válaszol rá.

Hajrá brikettáljunk.

Előzmény: bertyfux (5090)
brikigép Creative Commons License 2012.02.22 0 0 5092

Mostmár a lényegnél jársz , általában használnak kicsi kúpolást a cső elején , de ez a profiknál se egyforma , különböző szögű betéteket is használnak ami még kezdő gépnél nem fontos . A rövid cső az nem jó meg kell vezetni de az újabb rejtelmekkel lep meg mint a túlmelegedés meg a nedves anyag esete.

Ha teszel kicsi kúpolást akkor csak száraz és meleg anyaggal idítás ami nem szorul rögtön a csőbe .

Nekem úgy sikerült eladnom a csigásom hogy a vevő szintén lendkerekes géppel próbálkozott és a csövet elhibázta miálltal a gépből egy állati hangú ágyú lett és a cső is hajtókar is elvesztette formáját : )

Előzmény: bertyfux (5090)
Alonso 75 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 5091

Üdv brikigép!

Kérdezted,hogy mennyi a kúpszöge a csigának és a pérskúpnak,

31,72fok ez gyári adat.Holnap majd megpróbálom újból feltenni képet,

talán majd megy,ha kisseb felbontásba csinálom.

Holnap lesz egy kis időm foglalkozni a géppel,majd megírom,hogy mire jutottam.

Üdv!

bertyfux Creative Commons License 2012.02.21 0 0 5090

Nálam is hasonló a helyzet. a brikett felülete a melegtől megfeketedik. de kb ezzel egyidőben el is megy a szorítás és hiába húzok utána.elvileg egy kisebb kúpolás a présfejen és hosszabb megvezetés finomabb szorítással lenne a hatásos??

Előzmény: brikigép (5088)
brikigép Creative Commons License 2012.02.21 0 0 5089

Szia , rosz rajzot nem akarok mutatni , van a neten elég , a jót egyelőre megtartom mert teljesen a csigásra helyezem a hangsúlyt.

Előzmény: Agrár kólyók (5087)
brikigép Creative Commons License 2012.02.21 0 0 5088

Bevágható 400 mm hosszon is 4 oldalról és a bevágott csövet egy másik vastagabb bevágott csőbe tolják , így kapnak egy merevebb egységet és mód van hűteni a csövet . Ha hosszú időn át dolgozik igen bemelegszik a cső és megesik hogy szoríthatatlan helyzet alakul ki mint nálam a nádbrikettálónál.

Előzmény: bertyfux (5086)
Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.21 0 0 5087

Szia Brikigép.Egy jó csigás gép rajza kellene nekem,60 kg/h teljesítménnyel.Megoldható lenne?

Előzmény: brikigép (5084)
bertyfux Creative Commons License 2012.02.21 0 0 5086
Még mindig ugyan az az excenteresen ügyködünk.megvezető még nincs rajta.de hiába a hosszabb cső szorítás nélkül is kb.400 mm. Hosszban beáll.fal 8 mm vastag.esetleg az általad mondott 700 mm milyen hosszan bevágható?
Előzmény: brikigép (5085)
brikigép Creative Commons License 2012.02.20 0 0 5085

Szia !

Egyáltalán milyen géppel dolgozol most ?

A csövet pedig nem lehet lebecsülni , az a legérzékibb felület ! Többet számít mint a főtengely és tapasztalatból látom hogy nem adtok neki kellő becsületet . Egy komoly excenteres gépnél akár 70 cm hosszú is lehet és ha rosszul csinálod meg a fizetség az hogy elgörbül a hajtókar meg a főtengely.

Egy finoman szorító vezetősin sokat segít mindenféle gépen .

Egy 80 mm hosszon bevágott cső amelyiknek van tiszteséges falvastagsága nem rúgózik semmit , egy vékonyfalú cső meg legfeljebb esőcsatornának jó : ) (gondolom egy kis viccet elnézel )

Előzmény: bertyfux (5079)
brikigép Creative Commons License 2012.02.20 0 0 5084

Szia !

Nekem rengeteg rajzom van olyan krix-krax alakban , én arról tudok dolgozni de más már nem , rendes műszaki rajzot meg csak a legszükségesebb esetben készítek mert az igen sok idő és nekem nem futja .

Előzmény: Agrár kólyók (5081)
brikigép Creative Commons License 2012.02.20 0 0 5083

Üdv !

Milyen gyártmányú a gép ? A csiga helyzetét jól állítottad-e az eredetihez képest ?

Hány fok a kúpolás ?

De ha csökkented a kúpolást már lehet jobb lesz . Én egészen más módon sokkal jobb eredményt értem el , de ehhez nagyon sok próbálkozás kelett .  Szójaszalmából olyan kemény brikettem jön ki hogy még a parazsa se törik könnyen : )

Előzmény: Alonso 75 (5080)
brikigép Creative Commons License 2012.02.20 0 0 5082

Üdv !

Milyen gyártmányú a gép ? A csiga helyzetét jól állítottad-e az eredetihez képest ?

Hány fok a kúpolás ?

De ha csökkented a kúpolást már lehet jobb lesz . Én egészen más módon sokkal jobb eredményt értem el , de ehhez nagyon sok próbálkozás kelett .  Szójaszalmából olyan kemény brikettem jön ki hogy még a parazsa se törik könnyen : )

Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.20 0 0 5081

Szia Alonso.Én is csigás gépet akarok építeni, rajzaidat nem tennéd elérhetővé számomra? Persze nem ingyen.Brikigép tőled is szeretnék tervrajzot venni.Lehet erről szó?

Alonso 75 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 5080

Üdv brikigép!

Először is köszönöm a válaszod és tájékozódásul még mutatok egy képet "rajzot"erről a csigás gépről.Előljáróban még annyit,hogy ez egy működő gép préskúpja és csiga tengelye,

amit keményfa fűrészporral használnak "Pinny- kay".Persze nekem csak a kúp és a tengely volt meg és ez köré építettem a többit.Az eredeti gép nem kínai és egy nagy teljesítményű

dolog.Ha valami észrevételed lenne akár a rajz vagy bármi alapján azt megköszönném.

Fényképeket tudok még mutatni az eredeti gépről szétszedett álapotban,és vannak hozzá összeállítási és méretezett alkatrész rajzok is.

Válaszod előre is köszönöm

Üdv!

U.i.:Nem tudom feltenni mert nagy a mérete,de majd még próbálkozom.

bertyfux Creative Commons License 2012.02.20 0 0 5079

Kedves Mindenki!

Valamely hozzáértőtől kérdezném: mi a konkrét szerepe a brikettálógépeken lévő hosszú megvezető sínnek?Gépemmel ott tartok, hogy csőszorításnál bekeményedik az anyag és csak pogácsák jönnek ki kb 150-200 mm hosszban utána mintha elvágták volna a szorítást és csak potyog a forgács.

Most a garattól 200 mm re van a cső vége annak a vége 80 mm hosszban van bevágva, tulajdonképpen itt állítható a csőátmérő.Ha ennél hosszabb a cső mondjuk 80 mm-rel már szorítás nélkül is beáll ugy hogy nem jön a cucc.

Lényeges kérdés lenne ha hosszabb a cső és hosszabb a bevágás hatékonyabban állítható az anyagáramlás, illetve tömörödés???? Köszönettel!

fusionzozo Creative Commons License 2012.02.19 0 0 5078

Tisztelt golfdva!

Engem érdekelne ez a "gondolat átvivő kézi készülék"! Szívesen legyártanám, ha publikus a dokumentációja.(habár most vagyok 75%-os készültségben egy 10db-os papírtégla készülékkel, így fix határidőt nem tudnék mondani).Köszönöm:schlosser9483@gmail.com

Előzmény: golfdva (4767)
Fiduli Creative Commons License 2012.02.19 0 0 5077

Szeretem ezt a topikot. Vannak benne mélységek, magasságok...

jóni pécs Creative Commons License 2012.02.19 0 0 5076

Szia !

Még van 20-30 évig "barkácsolgass" csak!

Jó egészséget kívánok Neked hozzá !

Előzmény: a3oli (5074)
brikigép Creative Commons License 2012.02.19 0 0 5075

Üdvözletem !

Minden esetre gratulálok hogy ilyen szép kora ellnére is igen tevékeny , nekem azért valamivel kevesebb az év , a kár hogy a javaidőnk receszióban telt . Tetszetősek a gyártmányai , a papírvonalon egy jó zúzógép úgy látszik hiánycikk , nekem is van legalább 100 drb jó 1 m2 -es papírtábla az udvaromban de még a zúzógépre nem futotta.

A bioanyagok feldolgozása jó irányzat , a múló idő ezt fogja igazolni.

A szelepeidet nézve én is úgy látom 6mm lukkal lehetnek, amelyeket 10 liter/ perc kapacitású pumpákig célszerű használni. Hogy éppen melyik lukon hová megy az olaj meg kell figyelni a benne lévő dygattyúcska alakját és ebből lehet következtetni a lukak zárására és nyitására.

Előzmény: a3oli (5074)
a3oli Creative Commons License 2012.02.19 0 0 5074

brikigép!

Köszönöm, hogy reflektáltál írásomra, de ha ha végigolvasod a hozzászólásokat, rájöhetsz, hogy nem neked címeztem. És nem is ez a lényeg!!! A Te javaslataidat mindíg örömmel fogadtam, hiszen benne volt mindbe az a szándék, ami az egésznek a lényege, a segíteni akarás. Ugye senki sem tudhat meg információkat, ha nem él benne. Talán ott a félreértésed (vagy az enyém), hogy nagyon sok kisember azért akar otthonra alternatív megoldást keresni, mert a szolgáltatók árai megfizethetetlenek,írreálisak! Ezért próbálkozunk a papír-fűrészpor vizes feldolgozásával, és azért akarunk kisteljesítményű hidraulikus brikettálót építeni. mert nemcsak hogy kihívás számunkra, de a felesleges, ingyenesen beszerezhető, nem nagymennyiségű fűrészport, forgácsot, fűféléket, nádat,stb. saját magunk számára hasznosítani tudjuk, ne hagyjuk, hogy a szomszéd a szemetesbe dobja.

Sajnos rosszul értetted, mert nekem nincs esztergám, csak rajzolok valamit és viszem az esztergályoshoz. Valamint az ötleteiteket megemésztve megpróbálok magamnak egy gépet barkácsolni, hiszen látom a példát(kai01), hogy ez lehetséges. Nekem is csak 220V-os hálózatom van 16 amperral. 

Sajnos az sem valószínű, hogy már igazi nagy gépek építésébe fogok, mert a 65.-ik év után már ilyen reményeket az ember nem táplálhat önmagával szemben. Tehát csak barkácsolgatok, amihez a segítséget megköszönöm.

Neked az eddigi sikereidhez gratulálok és mégegyszer ismétlem írásaid inspiráltak arra engem is, hogy nyugdíjas napjaimat hasznos elfoglaltsággal töltsem, hiszen a fórum óta rendszeresen látogatom a lapot. És én is a papírtéglával kezdtem és most is azt csinálom, sokan keresnek tanácsért és időmhöz mérten ha tudok segítek.

Előzmény: brikigép (5072)
brikigép Creative Commons License 2012.02.19 0 0 5073

Üdv !

Csigásba belefogni merészség mert ez egy nagyon összetetten működő brikettálási eljárás , ugyanis elsősorban nem a nagy nyomás által brikettálódik hanem az anyagstruktúra olyan változtatásán mikor a szemcsék természetes vonzóereje köti -brikettálja tartós térfogatba az anyagot.

Nálad kicsi a fordulat és ez a jelenség nem jön létre , de ha szalmára beállított gyári-kínai cuccot használsz akkor ne faforgáccsal hanem szalmafélékkel próbálkozz . Ha így se jó akkor a gyári szerszám nem tökéletes és kell egy hazai házi szaki aki ezeket a nem idevaló külföldi gépeket kisöpri errő a tájról :)))

Előzmény: Alonso 75 (5055)
brikigép Creative Commons License 2012.02.19 0 0 5072

Úgy tűnik énrám céloztál , a házi lehetőség házanként, községenként , országonként változó , attól is függ autót veszel vagy szerszámgépet . Mint olvasom használ esztergapadot is (mifelénk szerencsés mert átlagban minden utcában van szerszámgép ), ez alapfeltétel hogy eredményt érjen el . Én is 1kw motorokkal kezdtem de már 20-30 éve vagyok a pályán , és ha ilyen hosszú ideig folytatja valószínű a tizenkilóvattos gépeknél köt ki . Az az igazi élmény ha házilag kezdi és később képesé válik legyőzni a nagynak gondolt gyártókat is .

Előzmény: a3oli (5057)
Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5071

a3oli.nem tudom ez milyen.ajánlom az mtz vezértömböt,ami neked van az kevés olajat enged át szerintem.nem kötöszködni akarok

Előzmény: a3oli (5066)
Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5070

azért szétszednél egy jó munkahengert? annak nem vékony a fala préselni?

Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5069

erre gondoltam,csak az enyém nem fekete de működik

nem régen karmantyúztuk.

Előzmény: attila3245 (5067)
Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5068

beirod a keresöbe megtalálod,van annál a cégnél minek a linkjét ajánlottad

a fűtést nem lehet mosogép fütőszáljával megoldani?

Előzmény: attila3245 (5067)
attila3245 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5067

Köszi egyébként nekem csak a henger kéne mert csigás a présgép tehát a szár nem kell. Esetleg tudsz róla képet tenni róla hogy mire gondoltál.

Előzmény: Agrár kólyók (5062)
a3oli Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5066

Köszönöm a felajánlott segítséget. Na látjátok erről beszéltem!

Az a helyzet, hogy a munkahengerek is megvannak, sőt szereztem egy komplett vezérlő egységet is ami egy emelőkosaras gépé volt. Abban kérnék segítséget, hogy hogyan kell majd bekötni, mert nem minden egységét ismerek fel, szétbontani viszont vétek. Aki tud segíteni az email címemre írjon és küldök róla többirányú képet

Előzmény: Agrár kólyók (5059)
halaloszto Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5065

a 2.2kW motor az 100ft/ora. ha csak 10kg/orat csinalsz, akkor 10ft/kg lesz a villanykoltseged, 20ft/kg-ert meg kapsz tuzifat...

vajk

Előzmény: norbec25 (5063)
norbec25 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5064

De ez a gép már nekem egy álom lenne:))De méd egy egyoldalas ami hasonlóan dogozik!!!!Nem eladó?:))Remélem kapok annyi segítséget,hogy össze tudjak hozni egyet!

Előzmény: norbec25 (5063)
norbec25 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5063

Hali!Ez igen jó kis gépnek tünik!!!Szeretnék valami hatásosabb gépet építeni ami akár jó lehet szalmabrikett gyártásához!Tudok szerezni 2.2kw-motort ami a max az én 220v-hoz!Egy egyoldalt nyomó gép is elég lenne nekem,ami megbízható és termelékeny!Ezalatt gondolnék itt 35-40mm-es pogácsákra rudakra,vagy mit tudom én mire...:)és 10-15kg/h.azzal én már elégedett lennék!

Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5062

rába steiger kormány munka hengert tudok szerezni az nagyjábol olyan amire gondolsz. szivattyúd van?

vezértömböd?

Előzmény: attila3245 (5061)
attila3245 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5061

De viszont ha már így ajánlotad akkor munkahenger hengerre lenne szükségem pont csigás géphez még hozzá 69,9-70 mm belső átmérővel a külső 82 átmérő de az mindegy végül is csak ne túl nagy legyen és 450mm hosszú . Nekem ebben csúszik ki ebből van a fűtőcső. Mivel tükrös a belseje ez így jobban bevált mint a sima cső.

attila3245 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5060

Nem tudom hogy ez segítség-e vagy nem de találtam két hirdetést az egyikkel személyszerint beszéltem is.

http://www.expressz.hu/vegyes/hirdetes-29882039/

http://www.weldtech.hu/hegesztes/index.php

Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5059

a3oli igazad van.tudok segíteni hidraulika csövekben és munkahengerben.nem tudod csigát hol lehet találni?

Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5058

a3zoli.igazad van.tudnál segíteni?én csigásat szeretnék építeni,csak a megfelelő csigát nem találom.hidraulikushoz tudok csöveket szerezni,és munkahengert.

a3oli Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5057

Tisztelt kai01!

Nagyon köszönön, hogy ismételten feltette a videót a fórumra. Egyrészt azért, mert az eddig látottak közül a legkiválóbb, működésközben bemutatott, házilag előállított gép, másrészt azért mert úgy érzem a fórum kezdett eltérni eredeti céljától. Javaslom elolvasni  a zsozé1 topiknyitóját, melyben a házilagosan elkészíthető, házi használatú gépek építésére nyitotta meg a topikot. Egyre több olyan hozzászólás érkezik, amely kizárja és elrémíti a barkácsolni vágyó, saját fűtési költségeit csökkenteni akaró emberek érdeklődését. És ez mind azért van , mert van aki csak nagyban, üzletben tud gondolkodni. Hát a segíteni akarás és az üzlet nem ugyanaz. Amikor olvasom , hogy tízegynéhány kilowattos motor kell ehhez-ahhoz a géphez, ez lehet igaz, de ez már IPAR és nem otthoni használat. A kai01 gépe a bizonyíték, hogy 1.1 Kw-os motorral is lehet kiváló brikettet gyártani, természetesen nem egyesek által ígényel óránkénti 100-200kg-ot.

Aki nem ért velem egyet, cáfoljon meg, nyitott vagyok, email címem nyílvános. Jelenleg még csak a papír-fűrészpor házi használatú vizes technilógiájú feldolgozásával foglalkozom, de aki tanácsot kért, még adtam és ha tudok adok is. Viszont felbuzdulva a zsozé1 első kisérleti gépén és a kai01 gépén, már gyüjtöm az anyagot a hidraulikus brikettáló elkészítésére, az esztergályos munka nagyrésze készen van, csak kissé megijesztettek a hozzászólások. 

Vagy csak én látom rosszul a dolgokat????

kai01 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 5056

Előzmény: norbec25 (5051)
Alonso 75 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5055

Üdv Brikigép!

Most vagyok itt először az oldalon.A napokban fogtam neki egy csigás gép készítéséhez,

gyáricsigával és préskúppal.Több dolog adódott amit még nem értek és jó lenne,ha segítenél egy pár ötlettel.Elsődlegesen az volt a gondom,hogy beszorult az anyag "fűrészpor" és a

kivezető kúpba keményedett meg.A csiga tengelyét csak hajtóművel tudom hajtani és kb.

45/perc sebességgel, mivel nincs 3 fázisom.A préskúpról és a csigáról töltök fel képeket.

A válaszod előre is köszönöm

Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5054

Valaki tudna csigás brikettáló géphez csigát szerezni?cserébe ha kell valakinek tudok komoly munkahengert szerezni.

előre is köszi.brikigép király az iker csigás géped.tudnál felrakni képeket róla?

halaloszto Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5053

az a baj, hogy 220V-osban a 3kW a letezo legnagyobb motor, es mar a 2.2kW is eleg ritka es jo draga is.

vajk

Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5052

norbec25,a 220 esélytelen nem bírja a villany motor csak 380 és 3 kw

norbec25 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5051

Sziasztok!VAlaki nem tudna nekem valami alternatívát ajánlani brikettáló gépre,ami 220v-ról megy és elég megbízható,és viszonylag vastag brikettek készít(35mm)Érdekelne nincs e ilyenben gyári gép?

attila3245 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5050

Sajnos nem de elég sok mindent  át kellett alakítani ,hogy ilyet tudjon gyártani. Mert gyári beállítás mellett ilyet nem tudtam csinálni. 5,5kw főmotor, 0,5 keverőmotor, 4kw fűtés, A brikett 70 -es és 20 lyuk a közepén. A hőmérsékletet Omron szabályozza.

Előzmény: yamaha r6 (5046)
Agrár kólyók Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5049

Sziasztok.segítséget kérnék tőletek.csigás vagy hidraulikus gépet csináljak?

szalma és fűrészpor brikettálásához

egonkaaa Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5048

Fureszport probaltam vele brikettalni , de nagyon keveset tudtam gyartani.. kb 100 kg. Az ara hat 2300 dollar lenne...

Előzmény: gege1976 (4991)
yamaha r6 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5047

Köszi válaszodat. Megfogadom a tanácsodat és a tavasszal megpróbálkozom vele. Sajnos most nem tudom mert az van legbelül és nem tudok kipakolni. :(

Előzmény: brikigép (5037)
yamaha r6 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 5046

Saját készítésű géppel csináltad? Mekkora méretekkel rendelkezik?

Előzmény: attila3245 (5044)
fusionzozo Creative Commons License 2012.02.16 0 0 5045

Üdvözlet!Érdeklődöm tud-e valaki olcsó papírpor bezserzési forrást ajánlani.Köszönöm.

attila3245 Creative Commons License 2012.02.16 0 0 5044

attila3245 Creative Commons License 2012.02.16 0 0 5043

Ilyesmi brikettek sikerült gyártani szalma és Thuja levelekből.

bertyfux Creative Commons License 2012.02.16 0 0 5042
Nincs benne papír.egyik tiszta akácpor másik széna és erdei aranyvessző daráléka abban lehet a fehér belső rész.
Előzmény: golfdva (5041)
golfdva Creative Commons License 2012.02.16 0 0 5041

Mivel van ez keverve?Csak nem papír az a fehér benne?

Előzmény: bertyfux (5040)
bertyfux Creative Commons License 2012.02.16 0 0 5040

bertyfux Creative Commons License 2012.02.16 0 0 5039

Mechanikus géppel készített brikett. Még egy hosszabb megvezetés kell és tökéletes rudak lesznek.

szemi78 Creative Commons License 2012.02.16 0 0 5038

sziasztok nekem lene egy komplet hidraulika rendszerem elado ha valakit esetleg érdekel.munkahenger vilanymotor tartáj vezérlő tőmb kompleten.

brikigép Creative Commons License 2012.02.15 0 0 5037

Elméletileg érdemes mert jöttek ki karikák a gépből , 3mm szűkítéssel + 1.5 kw melegítéssel biztosan jobb lesz . Az meg hogy ne fúljon le a motorod nem szabad túletetni .

Előzmény: yamaha r6 (5036)
yamaha r6 Creative Commons License 2012.02.15 0 0 5036

Köszi a választ.Lehet ekkora motorral akkor valamit kezdeni? Persze nem konkrét méretekre gondolok csak hogy érdemes-e ezzel a variációval kisérleteznem.

Előzmény: brikigép (5035)
brikigép Creative Commons License 2012.02.15 0 0 5035

Szia , szóval még kísérletezel ? Csakhogy a ló egyik feléről a másikra lendültél mert szűkítés az kell olyan mértékben ami jó a csigádnak és a motornak és az alapanyagnak . Ezt precízen kell köszörűvel kikeresni mert a kúposág többrészű (amelyet nem részletezek ) , sok türelem kell mire eltalálod és ha szűkíted melegíteni is kell mert az a lényege a csigás gépnek attól függetlenül hogy nekem is volt asztalostól származó forgácsom amely melegítés nélkül is összeállt.

A vezetőre szükség van főleg akkor mikor alapból nem használsz erősen kúpoló csövet. A kínaiak ekkora csigára képesek 15kw motort tenni , nálad is elkelne legalább 5kw-os.

Előzmény: yamaha r6 (5033)
halaloszto Creative Commons License 2012.02.15 0 0 5034

egyaltalan nem biztos, hogy az a kis moricka asztalosszorito megfelelo szoritast ad. mindenfele M24 meg hasonlo csavarokat latni az ilyen szoritokon.

en ugy erzem, hogy a lenyeg az ellentartas finom szabalyozhatosaga. szep hosszu sin, alul felul, es jo sok helyen finoman allithato szoritas. mert ugye ahogy fekezed a kimenot, azzal tartasz ellen a preselesnek. majdnem akkora erovel kell fekezz, mint amivel nyomsz! az meg nem keves.

vajk

Előzmény: yamaha r6 (5033)
yamaha r6 Creative Commons License 2012.02.15 0 0 5033

Sziasztok már régen voltam itt fent. Brikigép! Egy kis segítséget szeretnék kérni. A gépem amit csináltam nem igen áll össze benne a brikett. Mikor megcsináltam a csiga forgóház 60mm átmérőjű lett a csiga átmérője 58mm. A csiga kupossága ér bele a szűkítésbe ami a 60mm átmérőről 5cm hosszban leszükül 54mm-re. Na ebbe úgy beleszorúlt hogy korom fekete lett és úgy kellett kiverni belőle.Mondjuk a motort is megfogta. Ezt a szükitést levágtam és maradt továbra is a 60mm átmérővel ment tovább. Ott viszont csak a mellékelt képen látszik mennyire ált össze egy kis szorítással. Azt szeretném megkérdezni hogy mekkora átmérőt javasolsz a 58mm átmérőjű csigámhoz? A villanymotorom egy hajtóműves 3kw-os aminek a fordulata olyan.220-300között van. Lehet-e ehhez a csigához olyan méretet találni hogy a motor elbírja és ne keljen másik csigát csinálni? Mennyiben segítene az összeállásban ha lenne hozzá egy hosszabb vezető? Ja és fűtés nélkül állt ennyire össze. Előre is köszönöm!

brikigép Creative Commons License 2012.02.14 0 0 5032

Szia !

100 kg/ó említettél , ennek 60-70 mm átmérő elég nagy , az olajhenger -dugattyú felület legjobb ha 6 x nagyobb a brikett felülettől . Fogaskerék szivattyúval 150-180 bár a legbiztosabb tartós üzemben és tartalék is kell beszorulás esetén. 8-10 kw motor kell a sziv. hajtásra hogy nyáron se égjen le , 1500 fordulatnál ez kb . 32-35 liter/perc pumpával érhető el .

Előzmény: Suty01 (5031)
Suty01 Creative Commons License 2012.02.14 0 0 5031

Szia!

Véleményed szerint mekkora átmérőjű henger lenne aktuális és mekkora nyomás lenne célszerű?A hidraulika tápegységnek mekkora motornak kellene lenni,és hány bár nyomást kellene produkálni ahhoz hogy egy értelmes végtermék/darabszám eléréséhez?

Köszönöm a segítséged!

Üdv

Előzmény: brikigép (5030)
brikigép Creative Commons License 2012.02.14 0 0 5030

Szia !

A linkben szereplő henger szerintem kicsi ( az átmérő ), habár 50 tonnát ír rá de nem tudni mekkora nyomáson . A 105 átmérőből ítélve 600 bár lehet , ekkora nyomást brikettálón nem célszerű használni .

A másik linken az agregát jónak néz ki (nem is drága ) sajnos ez is kicsi teljesítményű - 1.1 kw amely csak igen kicsi brikettálóhoz elegendő.

Előzmény: Suty01 (5025)
brikigép Creative Commons License 2012.02.14 0 0 5029

Szia !

Az esztergálás és főleg köszörülés tudománya elengedthetetlen egy jó csigás géphez. Addig míg hegesztésel csináltam csövet az olyan is lett .

35 mm -től nagyobbról ne is álmodj 1.5 kw motorral.

A csigafordulat 300 körüli /perc , az adagoló része a csigának anyagtól függően lehet vastagabb mint 35 mm .

Egy videó a készítésről , de a fórum elején van sok rajz is.

Előzmény: norbec25 (5023)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.13 0 0 5028

Ha valakit érdekel,ezt a hidraulika munkahenger-hirdetést most találtam( Csongrád megye-Szeged)

http://www.jofogas.hu/csongrad/Hidraulika_munkahengerek_3622640.htm

kraki1 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 5027

Ja és amit csináltam  teljesen autómata 10-12 kg / órát tud.

Előzmény: norbec25 (5024)
kraki1 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 5026

Én már építettem ilyen gépet ,van hozzá néhány alkatrészem leírásom,egy 95% ban késsz gépem , ha érdekel a dolog írj Emailt tudok küldeni videót róla

Előzmény: norbec25 (5024)
Suty01 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 5025

Szia!

A véleményedre lenne szükségem!

Mit szólsz ehezz a hidraulika munkahengerhez?

http://www.lincos.eu/hu/hidraulikus-kiegeszitok/hidraulikus-munkahenger-50t-ln-0100-1-50t#product_details-438

és egy ekkora hidraulikus tápegység kitudná fejteni a kívánt hatást vagy ennél erősebb kellene?

http://www.jofogas.hu/szabolcs_szatmar_bereg/Hidraulika_tapegyseg_2993912.htm

a brikettálandó anyag préscsatornába való juttatásához szükséges egy adagoló csiga vagy a gravitációra megoldja azt?

Előzmény: brikigép (5020)
norbec25 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 5024

Sziaztok!Láttam a 4825-ös hozzászólást és nekem elnyerné a tetszésem egy ilyen gép is!Szerintetek lehetne ezzel a géppel szalma-széna-energiafű brikettet készíteni?Ha valaki készített már ilyen gépet és tud nekem segítséget nyújtani,annak hálás lennék!

Előzmény: norbec25 (5023)
norbec25 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 5023

Szia!Építettem már komoly" gépeket, faesztergát- egyengető vastagoló gyalút-szalagfűrészt...de nekem ez a dolog teljesen új és idegen!A működési elvet nagyjából vágom..nem gondolkodnék nagy áttmérőben és menyiségben, max 30-40-50mm és 15-20 kg/A fő alapagyag a szalma és a széna valamint az energiafű lenne!Ezért gondolkodnék csigás brikettálóban!Sajnos nincs csak 220v-om ezért valamilyen szinten meg van kötve a kezem!Motorom is csak 1.5kw 2840s/f!Ebből szeretnék kiindulni és erre szeretném tervezni a gépet!HA mondjuk kell hozzá egy hajtómű vagy akármi azt megpróbálom beszerezni....De abban szeretném a tisztelt társak segítségét kérni,hogy segítsenek leméretezni egy a kritériumoknak megfelelő gépet,ami megbízható és 2 család tűzelőjét meg lehet oldani vele!Először a szükséges anyagok listája érdekelne meg esetleges gépek tervek!Ha valakitud segíteni megköszönném!

Előzmény: brikigép (5021)
kpfenyo Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5022

Szerintem igen,de brikigépnek a véleményét is kérd ki :)

Előzmény: Suty01 (5019)
brikigép Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5021

Az első csigásom egy excenteres gép adagolójának készült és csigás gép módon végezte , monofázisú motorral (2.2kw )

működött 32 mm átmérőjű és 15 mm lukkal csinált fabrikettet még 88'-ban . Próbálgatni jó volt , kezdésnek nem is lehet másként . Az első programozott szorítószerkezetet ezen kísérleteztem ki : ) .

Előzmény: norbec25 (5014)
brikigép Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5020

A cső szűkítés kritikus dolog , excenteresek vígan megbírkóznak vele , a hidraulikusnál erő kérdése , faforgácsnál a szűkítés inkább hátrány de szalmánál szóba jöhet de nagyon csínjával ! Ha a szűkítéses csöved beáll akkor az tropa, csak kiégetéssel tudod újra indítani.

100 kilósnak az eladási értéke ( ha megbízható a gép ) 8-10 ezer eur. , hogy mennyiből fabrikálsz egyet , az ügyeségedtől függ , de először bukni könyebb mint jövedelmet csinálni .

Előzmény: Suty01 (5016)
Suty01 Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5019
Előzmény: kpfenyo (5018)
kpfenyo Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5018

Szia!

Az alkatrészekre gondoltam.

Üdv.

Előzmény: Suty01 (5017)
Suty01 Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5017

Szia!

Hogy anyag alatt mit értesz azt nem tudom,de ha a géphez való alkatrészekre gondolsz akkor mindent vásárolnom kell,ha viszont alapanyagra gondolsz akkor azt ingyen betudom szerezni.Ezért is gondolkodom szalma,széna brikettálásban mert az alapanyag az költségmentes.

Előzmény: kpfenyo (5015)
Suty01 Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5016

A hidraulikásnál a csövet valamilyen mértékben kell szűkíteni?szerinted mennyi pénzből lehetne kihozni egy gépet ha min 100kg/órás  teljesítmény a cél?vagy érdemesebb keresni egy használtat x összegért?

Előzmény: brikigép (5013)
kpfenyo Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5015

Szia!

Én is hidraulikus gépet csináltam,ill. most is csinálok egyet.

90 mm lesz a brikett átmérő,a hossza pedig az előtömörített anyag mennyiségétől és súlyától függ.Én már úgy kezdtem el az új gépet csinálni mint a RUF brikettálók vannak megépítve,így nem bír megcsúszni a csőbe a szalma se.

Hogy megéri e házilag gépet csináli,az szerintem attól is függ hogy mennyi alapanyag áll rendelkezésre,és hogy milyen anyagokat tudsz "szerezni" a géphez.

Nekem első gépem is kb 80000 ft-ba került, a mostani pedig ennek a többszöröse lesz,de remélem egy-két év alatt vissza hozza az árát.

Üdv.

Előzmény: Suty01 (5010)
norbec25 Creative Commons License 2012.02.12 0 0 5014

HAli!Szeretnék segítséget kérni egy szalma-széna ill.energiafű(akár kukoricaszár..)brikettáló gép építéséhez!Csigásra gondoltam volna!korlátot csak annyi jelent,hogy nincs csak 230v feszültségünk!!Ha valaki tudna segítséget nyújtani tervekkel ötletekkel,vagy csak valami támpontot adni az induláshoz annak megköszönném!!!

brikigép Creative Commons License 2012.02.11 0 0 5013

Szia !

A hidraulikás sokkal drágább , mivel a szalma alapból kis fajsúlyú így hosszú löketek kellenek . Problémás a cső fékezése is mert a szalma csúszós . Viszont ha megvan ha lassan is de termel , a csigásból meg készíthetsz hármat is mire egy jó lesz de még akkor is olcsóbb meg többet termel. Szépséghibája hogy füstöl meg durrog is ezért csak nyitott helyen jó.

8 cm átmérő csigásnál elmegy , de hidraulikásnál ez már komoly felület (50cm2 ) , nagy erő kell mert a szalma nehezebben áll össze mint a faforgács . Min . 50 x 800kp vagyis 40 tonna .

Előzmény: Suty01 (5010)
brikigép Creative Commons License 2012.02.11 0 0 5012

Örülök h. segítettem és én is köszönöm a segítséget ,a 3-t már kifelejtettem, mert a fórum többször lenyelte írásom és már siettem.

(Többfázisú áramnál a színuszfüggvények kicsit bonyolítják a dolgokat . Már jó 20 évvel ezelőtt készítettem egy váltóáramú generátort amely a Furrié sornak megfelelően 12 frekvenciát tartalmazott hanggenerátor céljára. Most jól jött a cucc mert abból szedtük ki a pótmétereket a csigás gépemhez .)

Előzmény: bela1932 (5011)
bela1932 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 5011

A korábbi hozzászólásodban lévő számítás 660V-al teljesen jó.

Ugyanis a 660V= 380V X 1,73.

Így megspórol egy szorzást az ember 3 fázisú teljesítmény számításnál.

A fázisok közti érték már nem 380V, hanem 400V. Tehát ezzel kell már számolni.

Az 1,73 nem négyzet gyök, hanem gyök3.

Induktív 3 fázisú fogyasztók teljesítményét a következő képpen számoljuk.

P=U x I x gyök3 x cosinus fi

P=400V x 20A x 1,73 x 0,95(a cos fi 1 alatti érték sacc 0,95, de ez válltozó)

Az amper mérőt minden esetben sorosan kell kötni, mert ha nem, akor akkora zárlatot csinálsz, mintha egy vezetékkel rövidre zárnál két fázist.

Tehát ha kettő fázis közé kötöd az amper mérőt, el sem tudod indítani a motort, mert csodát látsz zárlat formájában.

Amper mérő bekötése: egyik felére megy a fázis, a másik feléről megy tovább a fogyasztó felé. Ezt mind a 3 fázisnál értelemszerűen meg kell csinálni kölön, külön.

Remélem segítettem, mert te már nekem sok tippet adtál a hozzászólásaidban,

amire továbbra is figyelek..

Köszönöm.

Előzmény: brikigép (5009)
Suty01 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 5010

Sziasztok!

Szalmabrikett gyártásához melyik gép az ideálisabb?Hidraulikás vagy a csigás?Személy szerint nekem a hidraulikás szimpatikusabb.

Egy 20cm x 8cm-es brikett készítéséhez mekkora nyomás szükséges?Az ideális lökethossz mekkora legyen?A hidraulikás rendszernél milyen hosszuságnál tömötödik a cuccos?Házilag érdemes gépet készíteni?

Segítségeteket előre is köszönöm.

brikigép Creative Commons License 2012.02.11 0 0 5009

A motor számítására van egy régi könyvem is többek között : Villamosságtan , Műszaki könyvkiadó B. P. 1973

Ebben van 14 kw teljesítésű motorra a számítás amely motort én is használtam már :

Ph = 14 kw , cos fi = 0.85 , n ( hatásfok ) = 0.9

I= Ph/ négyzetgyök x U x cos fi = 15.6 x 103 /1.73 x 380 x 0.85 = 27.9 A

Ennyit húz a hálózatból , de hogy hogy köti az amper mérőt fogalmam sincs .

Én a motort 20-22 A (két fázis között mért áram ) terheléssel használtam mert így volt jó , egyszer kaptam bükkfaforgácsot és az megfingatta a rendszeremet és a motor 28 A -t húzott fél órán át télidőben. Tovább nem is birta mert leégett .

Most nem tudom a könyv írója miként köti az amper mérőt ?

Előzmény: nagykunsági (4970)
brikigép Creative Commons License 2012.02.11 0 0 5008

Köszi hogy igyekeztél kihúzni tüsköt a talp.... !

A cos fi -t meg hatásfokot lenyeltem , meg a patika mérleget is , mivel nem túl sok anyagom volt csak a gépből kijövő brikett sebeség számításából tudtam következtetni a megtermelt súlyra .

Előzmény: halaloszto (4976)
brikigép Creative Commons License 2012.02.11 0 0 5007

Akartam is még írni (a villamos kérdés miatt elmaradt ) hogy az igen száraz anyag vonatkozhat az esetedre , mert az fényes és nem dagad és nem köt össze a ragasztás ( esetleg egy pici vegyi kötés amit Naox tudna leírni ) .

Neked lehet kínai tipusú géped van ami nekem nem az esetem , és  sokan panaszkodtak nekem már rá , azok ugyanis rizs szalmára vannak , a faforgács pedig merőben másként viselkedik csigás gépben. (De dicsekedni akarok ,az én általam fejlesztett csőben szójaszalma után öntehetnéd a fenyő forgácsot is az is gyönyörű brikettet ad : ) )

A hőfok szabályozása külön diszertáció a csigás gépnél , én saját utat választottam , ez hősugárzási számítási ismereteket kíván és úgy tűnik ez a járható út - de ez egyelőre az én titkom .

Előzmény: attila3245 (5006)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!