A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Most már tudom, hogy az a savanyúság, amit nem tudtam sehogy sem eltűntetni, az másoknak a gyümölcsösség" azért ha kinyit a világ menj el minél több specialty presszóba (sajnos már mindenre ráaggatják a jelzőt, vannak helyek amik stabilan tartanak egy szintet, de előfordul ihatatlan kávé is), kóstolj minél többet, és rájössz, hogy a savanyúság és gyümölcsösség közel sem ugyanaz. Kezdetben inkább robusztás kávékkal szerezz gyakorlatot, és ha már mennek az alapok lehet nyitni a közepes illetve a világos pörkölés felé.
P.s. Cukrot meg ne javasoljunk már spec kávéba. Ha oda cukor kell, akkor valami nagy hiba van (vagy a kávéval, vagy a géppel, vagy a userrel, vagy egyszerűen nem a te ízlésvilágod). A cukor nem fogja megmenteni a szar kávét.
Többfle etiópiai kávét ittam, érdemes cukor nélkül és cukorral is megkóstolni. Ha teszel bele egy kevés barnacukrot, tényleg nem kell sokat. S meglátod, hogy nem savanykás az íze, hanem gyümölcsös. A sötltebb pörkölásűt cukor nélkül, a világosabbakat mininális cukorral szoktam inni, egy próbát megér.
A nyomásos témához sajnos nem értek, hogyan kell mérni, mit is jelent valójában, de a 2-3.-at én mindenképp megcáfolhatom. Lehet, hogy valaki valami egyedi hibába futott bele.
A portafilter hőmérsékletével nincs gondom, bár ugye az is alap, hogy használat előtt vizet engedünk. Önmagában "csak" kb. 60-70 fokos szokott lenni 10+ perccel bekapcsolás után. A hőhiányt megcáfolandó még omni-roast kenyaiból is sikerült ihatót húznom 94-es PID állásnál. Nem voltam vele elégedett, de nem is tudtam akkor még, milyen egy afrikai kávé, viszont utána sikerült innom etiópot az egyik helyi kávézóban és nem volt túl messze attól. Most már tudom, hogy az a savanyúság, amit nem tudtam sehogy sem eltűntetni, az másoknak a gyümölcsösség.
A gőzzel megintcsak semmi gondom, bár ugye a gyakorlatlanság kiütközik és nem specialty a minőség, de ugyanazt elérem, amit korábban french presszel tudtam és butább szíveket is sikerül vele rajzolnom. Ehhez viszont tényleg kell a reggeli első bekapcsoláskor 10-15 másodpercig járatni a gőzt, mire teljesen átmelegszik a rendszer és stabilan adja. Ezután tényleg stabil, hagytam én nyitva jó sokáig, 750 ml-es kiöntőben is habosítottam, de ilyen elgyengülés nem volt.
Az emberi tényező nagyon fontos, és nagyon sokan ugranak neki alapinformációk nélkül. Bolti kávéval, előre őrölt kávéval, őrlési finomság, lefolyási idő ismeret, stb. nélkül.
Ettől most eltekintve a DB1 gépnek alapgondjai vannak.
1,Az OPV alapból 16 barra! van állítva, és a csavarral is max 12 bar-ig tekerhető le, utána a rugóból kell levágni.
2, Erősen hőhiányos a gép. A felrakott üres porta filter 40perc után is max langyos lesz, és nem forró. Lehet a pid van nagyon elkalibrálva, de mindenhol kikönyököl a savanyú íz.
3, Többen a gőz miatt választották ezt a gépet, hiszen egy külön thermocoil állítja elő a gőzt. Sajnos erre korlátozottan alkalmas. Nem egyenletes a gőz, 20-30mp után nagyon elgyengül.
Ezeket javítva egy nagyon jó gép lehet még belőle, de így még erősen béta.
Én megvettem a DB1-et, viszont abszolút kezdő vagyok, így okosakat nem tudok mondani. Három hónapja léptem túl a "magas koffeintartalmú fekete lötty" fogalmán és kezdett el érdekelni a kávézás, és a DB1 előtt egy Bosch Barinóval alkottam szörnyűségekből szörnyűségeket. Ennek ellenére elégedett vagyok a masinával, és bár jómagam nem értek a presszók ízvilágához, mert a szörnyűségeket mindig tejjel ittam, emiatt pedig a specialty és kevésbé jó kávézókban is ehhez ragaszkodtam eddig, viszont egy presszós beállítottságú jóbarátom megerősített abban, hogy egész jókat húzok, és összemérhetően jobbakat ivott nálam egy hangulatában kedves, de nem specialty kávézó presszójánál.
Más fórumon sok kétségbeeset posztot láttam, amelyekből azt is le lehetne szűrni, hogy gond van a géppel, de én attól tartok, hogy ezek az emberek nálam is kevésbé érdeklődőek a kávé iránt, ráadásul kevesebb "tudást" is szívtak magukba a használatbavételt megelőzően, mint jómagam, és szerintem bármely komoly gyártó gépeivel problémájuk lenne. Szerintem a rovidkv blogos TB1-ről szóló írás helytálló, és nagyon örülök, hogy nem szálltam fel a GC-vonatra.
Én egyébként arra alapoztam a megelőgezett bizalmat, hogy mégiscsak egy EU-ban forgalmazott megfelelő minősítésekkel rendelkező termékről van szó. Még egyszer mondom, hogy az ízlésem nem kifinomult, de a végeremdény számomra konzisztensen finom és jó (a lefolyás). Napi 3-4 (dupla) presszót iszom, JE-Plus őrlőm van és tizedes pontosságú mérleggel mérem a be- és kimenetet, a lefolyási idő 1 másodpercen belül tartja magát.
Egy kérdés hozzáértőkhöz. Deloghi EC156b. Miért van az, hogy bemelegedés után nem jelenik meg a víz csapoláskor a fejen szinte azonnal a fejen, hanem várni kell rá? Arra gondoltam, hogy mialatt a gép melegszik, a keletkező gőzpárna kinyomja a vizet a pumpa felé és hogy esetleg fel kéne újítani a pumpát, de mivel az egyébként működik és még csak fel sem levegősödik melegedéskor, a másik tippem ez a szelep volna: http://alkatreszek.org/2584-delonghi-k%C3%A1v%C3%A9f%C5%91z%C5%91-szelep-.html Valaki? Köszi!
Már megvetted a gépet? Én óvatos voltam. Túl szépnek tartottam, hogy igaz legyen és úgy általában nem nagyon bízom a kínai cuccokban. Gondoltam, inkább kivárom az első szériát és meglátom. Nos, abból ítélve amiket eddig hallottam és olvastam róla, örülök, hogy nem vágtam bele. Kíváncsi vagyok azért, hogy mire jutsz vele.
Eladó Rancilio Silvia kávéfőzőgépünk. 10 éves, 5 éve nem használjuk. Működőképes, pod-os készlet van hozzá. Az előlapján kis karcolás (nem feltűnő), más hibája nincs. Valószínűleg egy takarítás, tisztítás ráfér.
Nem használjuk, és nem használjuk ki, ezért szívesen eladom olyasvalakinek, aki tudja használni és ki is használja.
Az újkori árát tudom, a mostanit nem: kérem, hogy akit érdekel, jelezze, hogy mennyiért vásárolná meg. Szeretnék méltányos árat kapni és olyan vevőnek adni, aki használni tudja.
Kíváncsi volnék a tapasztalataira és majd szívesen megosztom ez enyémeket is, ha már teljesen kiforrott véleményt tudok majd megosztani pro és kontra...
Ha esetleg valakinek volna kérdése a géppel kapcsolatban persze szívesen fogok válaszolni.
Egyben van a fűtőszál a bojler felsővel? Nem lehet belőle kivágni / kifúrni, majd valami más gépét beletenni? Pl. az acélbojleres aroma fűtőszálát? Én anno egy Silvia v1-en ezt csináltam, ahol szintén egyben volt, mondjuk ahhoz lehetett kapni külön fűtőszálat.
Üdvözlet! Anno segítettetek. A képen látható kávéfőzőt keresek. Állítólag 1966 körül árulták, különféle színekben, 2 személyre főztek kávét benne. Annyira emlékszem, e főző nem a "kotyogós" verzió. Aki tud, ismételten csak azt kérem segítsen az adatokkal. Szívesen vásárolnék is 1 db főzőt, elérhető áron. Egyelőre azonban néhány friss infónak is örülök. Köszönöm! Gy. Am.
Sziasztok, mindenkinek boldog karácsonyt! XMT7100-as, 230AC-vel táplálható, azaz külön tápegységet nem igénylő PID-et vennék ha van valakinek eladó. Esetleg tanácsot, hogy honnan lehet megbízhatóan rendelni. Kisebb méretű MYPIN vagy más megbíztható cucc is érdekelhet.
van egy Saeco Aroma kávágépem, s nagy valószínűséggel a vízmelegítő része tönkre ment. Ha bekapcsolom a gépet azonnal lacsapja a kismegszakítót. Hol lehetne alkatrészt rendelni, vagy megjavittatni. Ez a készülék a rézbojleres gyártmány.