Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.28 0 0 266

Kedves Franco Pinna, kicsit fogj vissza a defetizmusodból, ugyanis az akkori magyar honvédség elég lett volna a Délvidék visszafoglalására - amit te (gondolom személyednek az ottani magyarok szívébe való belopása szándékából) pár km2 szaros földnek tartasz.

Raffay nem más faszával verte volna a csalánt, hanem érthetően és helyeselhetően a magyar katonáknak a magyar föld és a magyar emberek (merthogy akadnak ám olyanok a Délvidéken, még ha egyeseknek ez hihetetlen is) védelmében való bevetéséről nyilatkozott. Mi ez, ha nem olyan cél, ami miatt indokolt (lett volna) a hadsereg fenntartása és alkalmazása?

De legalább hivatalosan kérhette volna a magyar vezetés a nagyhatalmaktól a Délvidék visszacsatolását, de még erre se voltak képesek - talán éppen csalánt vágni voltak valakivel...?

Előzmény: Törölt nick (261)
RealCorpus Creative Commons License 2011.08.20 0 0 259

Mi a meglepő. Nickek között is van hasonló...

Előzmény: Törölt nick (257)
pinabubus2 Creative Commons License 2011.08.20 0 0 258

legyünk

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.10 0 0 253

Aki hallgatta tegnap az MR1-Kossuth rádióban 21 óra után a "Nap történetei" című műsort, az rögtön az elején hallhatott egy érdekes részt, amiben az ország államformájáról volt szó. Nekem is sok érdekességet és újdonságot tartalmazott a műsor, többek között Raffay Ernő történész is megszólalt benne, illetve egy magyar királypárti is. Akinek kedve van, a hivatkozásra kattintva meghallgathatja:

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?autoplay=1&hangtar=20110810_020300_1

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.24 0 0 252

Nem biztos, hogy oláh származású volt, mert elég sok népcsoport (pl. kunok) megfordult akkoriban Erdélyben. Mindenesetre valóban jó választás volt, bár, ha jó a történelmi tudásom, a Nyugat-európai uralkodók nem igazán akarták elfogadni pont a származása miatt.

Előzmény: kátyja (251)
kátyja Creative Commons License 2011.07.21 0 0 251

Választott uralkodó Magyarországon tulajdonképpen csak I. Mátyás volt.

De annak is megvolt a történelmi helyzete:

Az apja nem volt kispályás-oláh létére, vérmagyar, - a testvérét megölték, az ország romokban.

Szerencsére akkor, jól választottunk.:)

Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 250

"Nekünk legitim, a nemzetközi uralkodó házak által is elismert uralkodó kell, nem valami választott!"

 

Hát, ha egy királyi hercegnőt nem ismernének el, akkor senkit sem.

Választani meg azért lennénk kénytelenek, mivel jelenleg nincs semmilyen magyar uralkodóház - hacsak a Habsburgokat nem tekintjük annak, bár sokan - én is - nem akarnák őket újra a magyar trónon, a rossz történelmi emlékek miatt.

Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 249

Ejha, ez aztán a történelmi alaposságú hozzászólás. :-)

De amúgy hogy gondolod ezt: megvárjuk, míg Skócia függetlenedik (nem kizárt), vagy egész Nagy-Britannia jöhet?

Előzmény: Törölt nick (248)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 248

 

"Madeleine svéd királyi hercegnőt hívjuk a magyar trónra"

 

 

Inkább skót-magyar perszonáluniót!

 

 

Skócia védőszentje magyar királylány!

 

Skóciai Szent Margit:

 

1047. június 10-én született Reska (vagy Nádasd – ma Mecseknádasd) nevű településen Magyarországon.

 

Az első biztos adat, amellyel Margit atyjáról, Edmundról rendelkezünk, az, hogy Magyarországon élt, és Szent István király lányát (más források szerint hugát) vette feleségül Ágotát.

 

1057-ben vagy valamivel korábban érkezett Edmund a feleségével, s gyermekeivel: Margittal, Krisztinával és Edgárral Anglia földjére.

 

A hastingsi csatavesztés után, a Bölcsek Tanácsa , utolsó kísérletként Anglia függetlenségének megvédésére, a fiatal Edgárt, Edmund és Ágota fiát, Margit testvérét választotta királlyá. Hódító Vilmossal szemben a gyermek Edgárnak nem voltak esélyei, már csak azért sem, mert a legfontosabb állami hivatalok normannok kezében voltak, akik Vilmost ujjongva ünnepelték mint új királyt.

 

 

Edgár anyjával és nővérével Margittal együtt Skóciába menekült (a fáma szerint hazatérésük közepette Skóciába sodorta őket egy tengeri vihar), ahol akkor III. (Véres) Malcolm uralkodott.

 

Margitról attól az időtől kezdve kapunk élesebb képet, hogy III. Malcolm feleségeként Skócia királynéja lett 1069-ben.

 

Margit mindvégig döntő befolyást gyakorolt férjére, aki az asszony hatására kivetkezett vad szokásaiból; Margit még normandiaiak és németalföldiek földhöz juttatását is kieszközölte annak érdekében, hogy támogatást szerezzen egy esetleges normann-skót háború esetére.

 

Terve nem járt sikerrel, támogatást nem nyert, viszont a háború megkezdődött. Az életrajzíró Theoderich (Dumferline-i Turgot)tól is tudjuk, hogy Skócia népe hálás szeretettel tisztelte Margit királynét, aki templomokat és kolostorokat épített, és minden nyomorúságos szenvedőn segített. Az irgalmasság tetteinek gyakorlásával emléket állított az emberek szívében.

 

 

Margit minden angol királynő anyja lett azáltal, hogy leánya, Matild Hódító Vilmos legkisebb fiának, I. Henriknek lett a felesége. Legkisebb fia I. Dávid néven követte apját a skót trónon, ám mindvégig az angolok irányítása és ellenőrzése alatt uralkodott. Margit 1093. november 16-án halt meg, négy nappal azután, hogy férje, Malcolm és idősebb fia az angolok elleni csatában elestek. A nép körében azonnal szentként kezdték tisztelni, ünnepélyes szentté avatása 1261-ben történt IV. Ince által. Margit és Malcolm földi maradványait a reformáció idején Spanyolországba menekítették, az Escorial templomában nyugszanak.

 

 

Előzmény: Törölt nick (246)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 247

"Ha nem mondtak volna le, akkor sem lenne semmi akadálya a szabad királyválasztásnak, elvégre szabad ország volnánk(?)."

 

Komolytalan csak úgy választgatni a királyokat! Az ilyen hozzáállással miért nem jó neked a köztársaság, ott 4-5 évente lehet államfőt választani! :-)

 

 

Nekünk legitim, a nemzetközi uralkodó házak által is elismert uralkodó kell, nem valami választott! :-)

Előzmény: Törölt nick (246)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 246

"Ok, felolem lehet monarchia de akkor legyen Esterhazy Peter a keral."

 

Azt hittem, megbeszéltük, hogy Madeleine svéd királyi hercegnőt hívjuk a magyar trónra...

Esterházy Péterről nem sokat hallottam; az íróról van szó? Miért pont ő?

 

"Mivel a Habsburgok lemondtak a magyar tronigenyrol igy lehetoseg van szabad kiralyvalasztasra."

 

Ha nem mondtak volna le, akkor sem lenne semmi akadálya a szabad királyválasztásnak, elvégre szabad ország volnánk(?).

Előzmény: Derek (243)
Derek Creative Commons License 2011.07.21 0 0 245

Rosszul tudod

Előzmény: Törölt nick (244)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 244

Ottó 1962-ben lemondott az osztrák császári trón iránti igényéről, a magyar trónigényről azonban nem mondott le.

Előzmény: Derek (243)
Derek Creative Commons License 2011.07.21 0 0 243

Ok, felolem lehet monarchia de akkor legyen Esterhazy Peter a keral. Mivel a Habsburgok lemondtak a magyar tronigenyrol igy lehetoseg van szabad kiralyvalasztasra. Meg aztan egy monarchia turisztikailag is jobb latvanyossag :-))

Előzmény: Törölt nick (241)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 242

Én sajnálom, hogy felbomlott az Osztrák Császárság (ami itt Magyar Királyság volt), de most változtatni az államformán tök értelmetlenség lenne.

 

Újjászervezni az Osztrák Császárságot már jobb lenne, de előszőr csak államszövetségként. Ha az EU becsődöl, eljön annak is az ideje!

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 241

"Az europai monarchiak is mind alkotmanyos demokraciak."

 

Persze, nem is vitatta ezt senki. Tehát a demokrácia nem sérül azzal, ha egy ország államformája monarchia - de tkp. mik is a demokrácia ismérvei? Az, hogy vannak pártok, melyekre szavazni lehet, meg országgyűlési képviselők? Mindez az államformától független, bár arra kíváncsi vagyok, hogy a pártjainkból és a politikából kiábrándult néptömegeknek mennyire hiányoznának, ha nem lennének.

 

"Egyedul Spanyolorszagban hoztak vissza a keralt, ahol nem volt, mashol nem, Portugalia es Olaszorszag is maradtak koztarsasagok."

 

De nem kell mindig a külföldet utánoznunk, főleg mert nálunk is van hagyománya a monarchikus államformának (hazánk fennállása során több évszázad), ahogy szinte minden más európai országnak.

Előzmény: Derek (239)
RealCorpus Creative Commons License 2011.07.20 0 0 240

"Akkor legyünk újra királyság vagy ne?"

De! Akkor legyünk!

Derek Creative Commons License 2011.07.20 0 0 239

Az europai monarchiak is mind alkotmanyos demokraciak. Egyedul Spanyolorszagban hoztak vissza a keralt, ahol nem volt, mashol nem, Portugalia es Olaszorszag is maradtak koztarsasagok.

Előzmény: Törölt nick (238)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.20 0 0 238

Az MR1-Kossuth rádióban a "Közelről" című műsorban éppen ma volt hallható egy érdekes összeállítás az európai monarchiákról és uralkodócsaládokról; akinek kedve van hozzá, meghallgathatja itt:

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?autoplay=1&hangtar=20110720_163300_1&autoplay=1

Különösen a vége felé érdekes, ahol Seres Attila külpolitikai újságíró is hallható volt, aki kifejtette, hogy az alkotmányos demokráciák a hozzájuk fűzött reményeket nem vagy nem minden mértékben teljesítették, és egyéb híján az emberek az uralkodóhoz fordulnak.

Amúgy arra kíváncsi vagyok, hogy ha netán kis hazánk is monarchikus államformává válna újra, akkor kísérné-e olyan médiafigyelem külföldről az országot vagy legalábbis az uralkodót, mint amilyet magyar részről tapasztalhattunk?

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.30 0 0 237

Na, hála az égnek, megint rátérhetünk a monarchiázásra :-) .

A TV-ből ugyanis többször már megint valami "herceg" meg "esküvő" szavakat kapott el a hallószervem, csak sajnos a teljes hírről mindig lemaradtam, úgyhogy kénytelen voltam most a világhálón rákeresni, és ha jól láttam, ezúttal Monacoban lesz valami ilyesféle esemény.

Csak tudnám, hogy ez a kis országocska mivégre oly fontos, hogy az uralkodóházával kapcsolatban ennyire nagy hírértékű?

Én mondom, sok plusz van a monarchiában más államformához képest.

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.02 0 0 236

"ha egy mondat így szól: "Volt valamilyen tiszti csoportosulás, fegyverkezés Szegeden is, valami Károlyi meg valamiféle Horthy ugrált, hazafiaskodott arrafelé" -- ahhoz már valóban tudatlanság kell, hogy valaki Károlyi Mihályt képzelje Horthy mellé Szegedre, amint együtt hazafiaskodnak"

 

Ha egy mondat így szól: "Volt valamilyen tiszti csoportosulás, fegyverkezés Szegeden is, valami Károlyi meg valamiféle Horthy ugrált, hazafiaskodott arrafelé" - ahhoz már tényleg telepatikus képessége kell legyen az embernek, hogy ne az jusson az eszébe, a mondat szerzője bizonytalan az állításában.

Egyébként meg csak nem valamiféle történelmi kvízjátékkal akarod szétoffolni a fórumot?

Előzmény: Tecs (235)
Tecs Creative Commons License 2011.06.01 0 0 235

"Aha, és gondolom a tudatlanság csimborasszója, ha valaki Károlyi Mihályra gondol a Gyula helyett, ha erről a korszakról van szó és csak simán Károlyit emlegetik."

 

Hát ha csak az lenne, hogy Károlyi és 1919, a legtöbben Mihályra gondolnának. Azonban ha egy mondat így szól: "Volt valamilyen tiszti csoportosulás, fegyverkezés Szegeden is, valami Károlyi meg valamiféle Horthy ugrált, hazafiaskodott arrafelé" -- ahhoz már valóban tudatlanság kell, hogy valaki Károlyi Mihályt képzelje Horthy mellé Szegedre, amint együtt hazafiaskodnak :o)

 

Maradjunk abban, hogy te győztél, te vagy az okosabb. Győzelem, éljen!

 

 

 

 

 

.

Előzmény: Törölt nick (234)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.31 0 0 234

"A tudatlanság és a nagy mellény együtt szokott járni"

 

Magadról beszélsz?

 

"Gróf Károlyi Gyula 1919 tavaszán elelenforradalmi kormányt alakított és a lovas tengerész lett a hadügyminisztere."

 

Aha, és gondolom a tudatlanság csimborasszója, ha valaki Károlyi Mihályra gondol a Gyula helyett, ha erről a korszakról van szó és csak simán Károlyit emlegetik. Azért a kettő közül a Mihály a hírhedtebb, nem?

Gyenge vagy, kisöreg :-D

 

"Nem csak az a Károlyi létezett, akinek a szobrát le szoktátok önteni piros festékkel."

 

Én még egyszer sem öntöttem le senki szobrát, még a közelében sem voltam Károlyiénak, de felőlem öntse le aki akarja, én nem bánom. Sőt, vigyék csak a román határra.

Előzmény: Tecs (232)
Tecs Creative Commons License 2011.05.30 0 0 233

"„Tecs” ravasz módon nem írta le, hogy nem a Mihályra, hanem a Gyulára gondolt..."

 

Tévedés,eszem ágában sem volt ravaszkodni. Ahhoz feltételeznem kellett volna, hogy valaki nem hallott gr.Károlyi Gyula szerepéről. Univ a II. vh. történetében jól eligazodik, ez a Károlyi Gyula-nemismerése meglepett.

 

Előzmény: Holdkooros (231)
Tecs Creative Commons License 2011.05.30 0 0 232

""valami Károlyi meg valamiféle Horthy ugrált, hazafiaskodott arrafelé."

Látom, "magabiztos" alapokon állnak ezen megnyilvánulásaid is..."

 

A tudatlanság és a nagy mellény együtt szokott járni :o)

 

Gróf Károlyi Gyula 1919 tavaszán elelenforradalmi kormányt alakított és a lovas tengerész lett a hadügyminisztere.  Nem csak az a Károlyi létezett, akinek a szobrát le szoktátok önteni piros festékkel.

Előzmény: Törölt nick (229)
Holdkooros Creative Commons License 2011.05.30 0 0 231

„Tecs” ravasz módon nem írta le, hogy nem a Mihályra, hanem a Gyulára gondolt... hátha beugrasz neki... K. Gyula '19 nyarán Szegeden Horthy Miki-vel együtt várt arra, hogy vkik eltakarítják az útjukból Kun Béláékat... ezt a romámok készségesen meg is tették...

Előzmény: Törölt nick (229)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.30 0 0 230

"Elkerülte a figyelmedet, hogy van már trianon emléknapunk."

 

Neked meg az kerülte el a figyelmed, hogy ez csak valami bátortalan maszatolás a Fidesz részéről, ugyanis ez az "összetartozás napja" nem Trianon-emléknap.

 

"Ettől még nem jött vissza Erdély, de sok birka szavazó figyelmét elterelte a romló körülményeiről."

 

És talán annak a napnak mivolta okozza az életkörülmény romlást?

 

"Attól nem szokott a határ megindulni, hogy egy csomó gyerek magyar hiszekegyet szaval."

 

Bárcsak már ott tartanánk, hogy azt szavalják. És akkor eljöhet az az idő is, hogy leomlanak a trianoni gúnyhatárok.

 

"A magyar kötődés akkor erősödik, ha az anyaország sikeres."

 

És ha nem taszítja el magától a határon túli nemzettársait. Olyanhoz nem igazán kötődik senki, akit szégyellni kell.

És van egy olyan gyanúm, hogy egyesek számára sosem lesz olyan sikeres az ország, hogy elfogadja az elszakított nemzetrészek visszaintegrálására irányuló politikát.

Előzmény: Tecs (228)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.30 0 0 229

Azt is tudod, mi lett ennek a hadjáratnak a vége? Elárulom: Kunék röviddel utána kivonták a hadsereget a Felvidékről, minek következtében megindult a bomlás a seregben, többek között a nagyszerű vezető Stromfeld Aurél is ekkor mondott le.

 

"valami Károlyi meg valamiféle Horthy ugrált, hazafiaskodott arrafelé."

 

Látom, "magabiztos" alapokon állnak ezen megnyilvánulásaid is...

Tehát: Károlyi a Linder Béluskájával meg társaival leszereltette a frontról hazatérő katonáinkat ahelyett, hogy újjászervezte volna a megszállók ellen, akik aztán majd a hatalom Kun Bélának és bolsevik társainak való átadása után (ezt is köszi, Károlyi) immár arra is hivatkozhattak, hogy a kommunizmus ellen is küzdenek itt, Európa szívében.

Horthynak meg nem állt rendelkezésére akkora haderő, hogy számottevő ellenállást fejthessen ki a románok és a többi megszálló ellen, igaz, a kommunisták mellett nem is akart, mert tudta, hogy ez nem járható út.

De ezekre itt vannak a "célfórumok":

Vesszen Trianon!-A magyarság közös célja :

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9200085&la=110461973

illetve

Horthy hol csatázott a románokkal?

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9205760&la=110477763

Előzmény: Tecs (227)
Tecs Creative Commons License 2011.05.30 0 0 228

"Megnéztem azt a belinkelt ukrán oldalt, de a kép túl kicsi ahhoz, hogy ki tudjam venni, hogy mit ábrázol, annyi rajta a vonal."

 

 

Bocs, errre gondolhattam volna. A mai fiatalok nem tanultak oroszul. A megnyíló kép alatt látod ezt a linket:

 

Просмотреть фотографию в реальном размере

 

Erre kell katintani, hogy megjelenjen a normális felbontású kép.

 

"tudatnia kell mind a bel- mind pedig a külfölddel, hogy nemzetünk egy emberként ezt akarja, pl. a hivatalos Trianon-emléknap visszaállításával,"

 

Elkerülte a figyelmedet, hogy van már trianon emléknapunk. Ettől még nem jött vissza Erdély, de sok birka szavazó figyelmét elterelte a romló körülményeiről. Minél reménytelenebb a jövő, minél szarabb a jelen, annál dicsőbb a múlt.

 

"a nemzedékek erre nevelésével"

 

Attól nem szokott a határ megindulni, hogy egy csomó gyerek magyar hiszekegyet szaval.

 

"az elszakított országrészek lakosságában a magyar kötődés megerősítésével"

 

A magyar kötődés akkor erősödik, ha az anyaország sikeres.

 

"ez végül is az államformánk milyenségéről szólna"

 

Nem választhatók el egymástól a dolgok. Nagyon is tanulságos, milyen nézeteket képviselnek a királyság hívei.

Előzmény: Törölt nick (226)
Tecs Creative Commons License 2011.05.30 0 0 227

"Ellen kellett volna állnunk katonailag becsületesen, mint ahogy a törökök is tették."

 

Ez is megér egy választ. Az ellenállás megvolt, úgy hívták, hogy Északi Hadjárat, az ellenállót pedig Vörös Hadseregnek.

 

Volt valamilyen tiszti csoportosulás, fegyverkezés Szegeden is, valami Károlyi meg valamiféle Horthy ugrált, hazafiaskodott arrafelé. A román hadseregre egyetlen puskalövést sem adtak le, annál nagyobb hősök voltak a civilek elleni megtorlásban. Aztán, már biztonságos távolból, bátran szidták a románokat két évtizeden át.

Előzmény: Törölt nick (224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!