Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
szerintem is hagyd békén, ő tudja legjobban, hogy mi érdekli. Ha van, amit nem ért belőle, az se baj; a lényeg, hogy kellemes emléke marad az egészről. Ő választotta, klassz képek voltak benne, és komoly, "felnőttes" dolgokról szólt, amiből csak-csak érteni is lehetett valamit - ez így tök jó élmény marad, és a gyerek közben eléri azt a szintet, hogy az olvasás maga már ne külön "munka" legyen a számára, csak egy eszköz, amelyet magától értődő természetességgel tud használni.
(Az én legkisebb lányom első olvasmányai tudományos állathatározók voltak.)
:) hát ha ő ezt élvezi, akkor olvassa ezt. Mondom, néha mutatnék mást, ha nem, akkor hagyni; aztán megint. A nagyfiam sokáig kizárólag olyan könyveket olvasott, amiben térképek voltak meg zászlók. És mivel imádta a focit, vettünk neki focistörténetet, kb. a 10. oldal után viszlát. Azóta se olvasta el. :) Most már olvas rengeteg mindent, de ehhez idő kellett.
Szia piglet, mindenképpen szeretném szabadon hagyni a választást neki. Pl. most a katonás dolog tetszik neki, oké, olyan olvasmányos könyvet keresnék neki (csak így nehéz). Olvasott vulkánokról szóló ismeretterjesztő könyvet is, de ez volt az első, amit végig, oldalanként kiolvasott. A Híres csaták a történelemből a címe. Van benne bonyiszlói csata, indián csata, angol csata stb. Aztán gondban volt, hogy mi az a kr.e., meg az idegen nevek. Ott kértem, ugorjon, nehogy idegesítse a sikertelen kiolvasás. Megismerte a punokat stb. Csak szerintem ez olvasáshoz túl tudományos. Az ő vágya: olyan vastag könyvet olvasni a mieink közül:) aranyomban nagy a vágy. Érdekeseket szeretnék adni neki, ami továbbra is fenntartja az olvasási kedvét.
Amúgy, ha félretenné őszig, azért se szólnék. A sakk is így volt, aztán igen jó lett belőle. Pont ma mutatta a könyvtáros a Leó sorozatot, ránézett, és a válasz: nem tetszik.
Szerintem még hagyd békén, pláne hogy ovis. Egyelőre élvezze az olvasást, a választásait. Aztán néha-néha meg lehet neki mutatni valami mást, hátha. Én a nagyfiamnál 3 évig kísérleteztem mire megtaláltuk, hogy mi érdekli és köti le, na azóta falja a könyveket.
Amúgy készülj fel, hogy a mai gyerekek mást olvasnak, mint mi. És vagy azt szeretnéd, hogy olvasson - és hagyod őt kibontakozni - nem válogatni, hoyg magyar író vagy külföldi; vagy szabályozni akarod, hogy mégis mit... a második nem szerencsés szerintem.
Ha már nagyon ajánlani kell.
Berg Judit: Rumini sorozata. Ez kalózos, hátha... De szerintem ez még tömény neki, kevés kép és sok szöveg.
Vagy van az olvasó Leó sorozatból is Kalóztörténetek című.
Sziasztok, böngészek a fórumok között, de eddig nem találtam olyant, ahol azt beszélgetnék meg a szülők, mit is olvas gyerekük. Fiam 6 éves múlott, még ovis, de saját maga megtanult lassacskán olvasni, és most könyvet szeretne olvasni. (tőlünk látja a mintát, amúgy ők velem együtt rendszeres könyvtárlátogatók) Könyvtárból katonai- történelmis ki-kicsoda könyveket veszünk ki, és olvassa el (kb. 20 oldalas), de én nem szeretném, ha száraz, tényekre alapuló könyveket olvasna, melyek felét tuti nem érti (hadvezérek neve, évszámok stb.), de piszok vonzók a képek számára. Kiolvasta az egyiket, és ez ledöbbent engem.
Szeretném valahogy irányítani az olvasását, de hát makacs. Van tippetek milyen könyvet, melyiket adhatnám a kezébe? Ifjusági, gyerekkönyvre gondolok, valami könnyed kis történet, de mégis érdekes legyen. Most odavan Mátyás királyért, a katonai dolgokért. Ha azt mondom neki, olvasd el az egyik mesekönyvet, amit szeretsz hallgatni tőlem. Erre ő azt feleli: azt hallgatni jó, olvasni nem akarja.
Én meg lány lévén, nem ilyen könyveken nőttem fel. :) Örömmel vennék ötleteket. Persze elsősorban a magyar írók műveit adnám neki (talán egy Csukás István könyvet??)
Közös nevezőre jutottunk a gyerekekkel: az iskola rabjai lesznek; csíkos pizsama, lánc, béklyó, iskolai cuccok (vonalzó, földgömb, lexikonok) a kezekben, stb. Van esetleg valami ötletetek, mit lehetne előadni így? Pl. jó lenne zene-ötlet is, de vmi olyan is, amit pár percben elő lehetne adniuk és nem igényelne nagy gyakorlást, szerepeket.
Nálun csoportos jelmezesékenél ez így zajlik: minden osztály visz be egy tortát a "közösbe"; így minden csoportos jelmez "nyer"! tehát, minden csapat kap tortát és mindegyik kap egy pozitív értékelést: legviccesebb, legérdekesebb, legédesebb, legsportosabb, stb. Az egyéniknél 10 díjat adnak ki, ott nem nyer mindenki. Elsőben a fiam pattogatott kukorica volt, azt hiszem 2. lett, mert ővé volt a legmunkásabb jelmez...
Érdekes, ezekbe a zsűrikbe szerintem mindenhol sikerül a lehető legzoknibb szülőket beválogatni. A gyerekek a mai napig emlegetik azt az esetet, amikor a "viking lány" nyert, ugyanis a t. zsűrinek nem tűnt fel, hogy fiú, csak amikor bemutatkozott, elnyelte a "viking király" szóvéget.... és a királyt értették lánynak. A gyereknek amúgy olyan puttós hosszú göndör szőke haja van.... :-)))
Örülök, hogy sikeres volt nálatok a színesceruzák :o)... nálunk sajnos nem értékelte a "mélyentiszteltzsűri" még csak különdíjra sem...:o( helyette nyert a tank, ami természetesen nem a gyerekek, hanem a szülők kézügyességén múlt...
tavaly volt nekem egy olyan ötletem, hogy cirkusz...
ebbe nagyon sokféle jelmez belefér, az sem baj ha vannak hasonlók, vagy azonosak, lehetnek benne bármilyen állatok, erős ember, kötéltáncos, bohóc, porondmester... stb.
amikor én 5. osztályos voltam, akkor pedig Egri csillagok-nak öltöztünk. Volt benne Vica, meg Gergő, meg parasztemberek/asszonyok, meg török harcosok, meg hastáncosok...stb. abban az időben nagy sikert arattunk, meg is nyertük a jelmezversenyt :o)
Tavaly olyan jó kis ötletek jöttek-mentek itt a farsang kapcsán, mi is innen merítettünk: a színes ceruzák csoportos jelmez egyszerű volt és látványos; nagy tetszést aratott. Idén már 5. osztályosainkat kellene csoportos jelmezbe bújtatni; tudnátok ötleteket adni?
A faliújságon láttam, hogy a 2 hét múlva tartandó szülőin többek között erről is szó lesz majd.
Tartok tőle, hogy a szülőin egyoldalú tájékoztatás lesz, az óvónőknek az önkörmányzat verzióját kell majd tálalniuk, ezért a neten próbáltam tájékozódni, hogy miért is lesz ez jó (vagy rossz), de nem találtam semmit.
Közhasznú társasággá fixen nem fog alakulni, mert ez a társasági forma 2009. július 1-től megszűnt. Minden közhasznú társaságnak más szervezeti formát kellett választania, nonprofit bt, kft vagy rt formában.
Igen, ezt én is láttam. Nekem az tetszik, ahogy arról beszéltek, hogy megkeresik a zárkózottabb gyerekek rejtett kincseit is. A fiam jó képességű, széles érdeklődési körű, érzékeny lelkű, csak egy kicsit mozgékonyabb az átlagnál. Átlag iskolában ez besoroltást eredményez a problémásak közé. Bár jelenleg is egyháziba járunk, nem igazán váltotta be a várakozásainkat. Poroszos a szigor és uniformizálnak.
A Szt.Benedek gyerekközpontúnak tűnik, csak ugye amit az ember egy bemutatón lát, az nem mindig az igazság.
megkerdeztem a gyereket errol a tollal irasrol,azt mondta,hogy naluk az irhat tollal,aki ceruzaval hibatlanul ir,de olyan egyalatalan nincs az osztalyban,ugyhogy max harmadiktol fognak csak:)
Megnéztem a honlapjukat és nem láttam az anyuka véleményét.
Röviden: elégedett, a gyerekei szívesen maradnak bent tanítás után, a személyes lelki odafigyelést emeli ki, amit a papok nyújtanak.
Egy ismerős gyereke egyháziba jár, nekik vasárnaponként misére kell menniük. Pecsételős füzettel ellenőrzik a jelenlétet. Arra nem emlékszem, hogy minden hétvégén, vagy csak havonta egyszer kell részt venni.
A Helyi Témában van egy kis reklám szagú cikk a Benedekről.
Ebben az egyik öregdiák -aki ma már joghallgató- azt mondta, kemény kihívás volt neki "életben maradni" a kéttannyelvűben, de megérte. Mélyen beleivódtak azok az emberi kapcsolatok, amelyek a tanárok és diákok között alakultak ki. Ha lenne gyereke akkor nem gondolkodna azon, hogy ide írassa-e be.
Meg egy öt gyerekes anyuka véleményét is írják, de az emlékeim szerint a szórólapjukon/honlapjukon is szerepel.
Bocs az elírásokért, csak közben beszéltek hozzám.... :-) A katolikus iskolákban azért mindenhol elég erős a hitéleti tevékenység, ez természetes, a vallás sajátosságaiból következik. Abban a filozófiában van köztük különbség, hogy a családot az iskolához tartozó templomhoz vonzzák-e vagy nem akarják kiszakítani abból a közösségből, ahová amúgy is jár, ez utóbbaikban értelemszerűen kicsit kevesebb a kötelező templomi program. Iskolamise azért midegyikben van és egyéb hitéleti programok is (felteszem, nem mind kötelező), szerintem erről a legmegbízhatóbban magától az iskolától szerezhetsz infót, biztosan nagyon készségesek, hiszen "fogják" a gyerekeket.
arról tudsz-e esetleg mennyire "keményvonalas" katolikus? Bár mi is vallásosak vagyunk és járunk is templomba, de nem tartozunk a minden-vasárnap-templomba-megyünk és búcsújárók közé.
A Benedek hírnevét egyébként nagyon megtépázták azok az évek, amikor a megalapítása után mindenféle fenntartói, igazgatói konfliktusok, harcok voltak, vezetőváltás, majd fenntartó-váltás. Ekkor nagyon elbizonytalanodtak a suli körül a dolgok és senki sem merte oda vinni a gyerekét. A helyzet már évek óta stabil, de valahogy mégsem sikerült visszakapaszkodniuk a preferált iskolák közé, pedig valószínűleg van olyan jó, mint más sulik.