Keresés

Részletes keresés

berku Creative Commons License 1999.06.14 0 0 1030
"Mindez nehany percet vett igenybe, utana egy orat velunk volt. "
Ezt így humánusnak tartom.
Egyébként a párom, két már meglévő szülésénél nemhogy nem lehetett bennt, de nem is látthatta a gyereket csak képernyőről. Máig szomorúan emlegeti. Remélem, én megajándékozhatom őt ezzel az élménnyel. :-)
Előzmény: Bugi bacsi (1027)
berku Creative Commons License 1999.06.14 0 0 1029
"Omiatta elfelejtettek szolni nekem, ugyhogy 1/2 4-kor
onkenyesen visszafoglaltam a helyem a Kriszta a'gya mellett, akirol kiderult, hogy amig nem voltam Vele nem haladt
elore a tagulasi folyamat, O is nehezen viselte a hianyomat, mint en az Ove't." Idézet Bugi bácsitól. Ebből következtettem.
"Szegeny gyerek vilagra jött, hideg, minden idegen," (Idézet Tőled)
Hát épp ezért az anyjánál a helye!
Nekem eddig valóban csak olvasmányélményeim vannak. Ezek arról győztek meg, hogy a babának az a jó, ha a szülés után az anyjánál lehet, hallva az ismerős hangokat, megnyugodhat (+ még bőrkontaktus), hagynak neki 5-10 percet az alkalmazkodáshoz és csak utána vágják el a köldökzsinórt, ne adj isten, felkúszhat a mellhez és szopni kezdhet. Szerintem nagyon érdekes, azt mondják, hogy a baba ilyenkor olyan aktív, mint majd csak 3 hónapos korában lesz, tehát képes kúszni, elkezdeni magától szopni, (ha nincs rá azonnal lehetősége, később már tanítani kell) éberen vizsgálgatja a szülei arcát. Ha a gyerek láthatóan egészséges, akkor miért ne? Az összes vizsgálat, méricskélés várhat egy kicsit. A magzatmáz pedig jót tesz a bőrnek, állítólag némelyik szülésznő ezzel keni be kezét-arcát. (Bizarr, mi?) Nekem eddig valóban olvasmányélményeim vannak, de ezek nagy többségben konkrét esetleírások. Ha jól láttam, ccsa várandós. Egyik kollégámék abban a kórházban szültek, ahol én is szeretnék, és együtt maradtak 2 órán át a szülés után hármasban. Szerintem ez nemcsak szép és jó, hanem a babának fontos is. A világ szerintem egyáltalán nem racionális, (a történelem nem erről szól...) nagyonis összetett, de ha ezekben eltér a véleményünk, végülis nem baj. Csak az én orvosom ne úgy gondolkozzon, mint Te! :-)
Az WHO versus magyar gyakorlat állításomat pedig a Születéskalauz c. könyvre alapozom. Ez a könyv nem "rózsaszín" egyszerűen adatokat közöl arról, hogy a magyar kórházakban hogyan zajlanak a szülések, milyen beavatkozásokat milyen százalékban végeznek, lehetséges-e az apás szülés, rooming-in, stb.
Egyébként szerintem, mivel egyre kevesebb gyerek születik, a versenyhelyzet egyre inkább rákényszeríti a kórházakat, hogy figyelembe vegyék az emberi szempontokat is.
Előzmény: Skorpió (1028)
Skorpió Creative Commons License 1999.06.14 0 0 1028
Kedves berku !

Elsö bekezdeseddel nem tudok mit kezdeni, az hogy a babat elviszik-e rögtön vagy sem, az szamomra orvosi belatas kerdese. Nekem az a velemenyem hogy vigyek rögtön, tegyek rendbe. Szegeny gyerek vilagra jött, hideg, minden idegen, es meg tele is van pl. szaja. Helyezzek mielöbb biztonsagba. (Melleseleg en nem vagok senki fejehez erveket, probalj higgadtabban fogalmazni.)

Innentöl had idezzelek
„Szerintem a túlságosan racionális gondolkodás, mely az érzelmi szempontokat semmibe veszi, éppolyan ártalmas lehet, mintha vki elutasítja az orvostudományt.:"

Az elet egy racionalais dolog, es ott ahol elet es halal kerdese merul fel - mivelhogy egy uj elet szuletik, vagy sem - ott bizony a racionalitasnak messze elsöbbsege van az erzelemmel szemben. Mitöl vagy meggyözödve arrol, hogy a babanak az a jo, ha nem mossak le, nem tisztitjak meg ?

„Számomra nagyon beszédes, hogy Bugi néninél megállt egy órára a tágulás folyamata, amikor a férje nem volt mellette."

Mar ne haragudj, de mibol következtettel arra, hogy ez a ket esemeny összefügg ?

„Ezek után azt mondod, hogy amiről mi beszélünk mindössze kellemetlenségek, amelyet a kismamának kötelessége elviselnie??"

Azokra a kellemetlensegekre gondoltam, ami egy otthon szulesnel nem fordul elö. Pl. nem hallgatod vegig egy masik kismama vajudasat.

„Aki nem úgy gondolkodik mint Te, az rögtön hisztérikának és önzőnek nevezed."

Nem, nem igaz. En azt nevezem önzönek, aki minden mondatat igy kezdi : Nekem az lenne a jo....es utana igy folytatja, ami nekem(!) jo, az jo a babanak. Szerintem igy helyes : Elsö a baba, masodik a baba, harmadik a baba... aztan jövök en, majd az apa. (Termeszetesen ez nem arra az extrem esetre vonatkozik, amikor dönteni kell az anya es a baba elete között.)

„Hidd el, hogy a legtöbb (leendő) kismama nélküled is a gyereket helyezi előtérbe."

Nem is tudok minden terhessegenl ott lenni. (:--))))

„Én is azért nyomozok, informálódom már a terhesség előtt, hogy a gyerek, ha csak egy mód van rá, ne úgy érkezzen, hogy "haragszik erre a világra".

Termeszetesen törekedni kell arra, hogy minel kisebb traumaval szulessen meg. De ennek is hatara van. Ha azt vesszuk akkor a legkisebb trauma akkor eri ha rögtön csaszarral szuletik. Semmi vajudas stb. es megsem ez a normalis. (Egyebkent egy kis sirasba nem fog belehalni.)

„Alább olvashatod a WHO ajánlását. Szerintem ott is orvosok dolgoznak. A magyar orvosok többségének szemlélete ettől még távol áll.

Nem tudom, de te miböl gondolod ?

„Egyébként meg ne lássatok mindent olyan feketén-fehéren."

En probalok nem feketen-feheren latni, de nem artana ha ti kijönnetek a rozsaszin ködböl. Szerintem se neked, se ccsa-nak nincs meg gyermeke. Nekem van harom, lehet hogy ezert kicsit maskeppen latom a dolgot. (Igaz, egyiket sem en szultem.(:--))))

Előzmény: berku (1026)
Bugi bacsi Creative Commons License 1999.06.14 0 0 1027
Egy ket dolog tisztazasra szorul, tul azon, hogy nalunk fel sem merult az otthon szules gondolata. Bugi neni csakugyan hanyt amikor a szuloszobaba ertunk, de azert, mert megmosta az arcat es kioblitette a szajat vizzel, mikozben egy kortyot lecsusztatott. Kedd esti vacsorank ugyanis tonhalas szendvics volt, amire koztudottan borzaszto szomjas tud lenni az ember. Mar akkor latszott, hogy ez nem lesz O.K. A mellettunk vajudo no nem volt befolyassal a dologra. Egyebkent pedig (Mr. Spock majd alatamasztja, vagy nem) nekem nagyon ugy tunt, hogy az a rovidke hanyas (egy kis oklendezes) meg csak ra is tett a vajudas gyorsasagara.
Boldog voltam vegtelensegig, amikor lattam megszuletni es hallottam felsirni a kisfiamat. Mindennel jobban vartuk es minden szeretetunk az ove, megis termeszetes dolognak tartottuk, hogy rogton eltavolitjak a legutait zavaro anyagokat, majd miutan elvagtam a koldokzsinort es egy kicsit pihegett az anyja hasan, negy meterrel arreb vittek furdetni es megvizsgalni. Nem tudom pontosan megfogalmazni az erzeseimet, de ott, abban a szituacioban a vilag legtermeszetesebb dolga volt, hogy szakemberek kezelesbe veszik a kisfiunkat. Mindez nehany percet vett igenybe, utana egy orat velunk volt.
Most pedig anelkul, hogy szandekomban allna barkit megserteni en egy kicsit sznobizmusnak tartom ezt az otthon szules dolgot.
berku Creative Commons License 1999.06.14 0 0 1026
Skorpió,

ha nem vágják el azonnal a köldökzsinórt, és nem viszik el a babát azonnal sikálni, az szerintem legfőképp a baba érdekeit szolgálja és nem a kismama kényelmi szempontjait. Így kicsit furcsának találom a ccsa fejéhez vágott érveid. Az én orvosomnál is ez a gyakorlat.
Szerintem a túlságosan racionális gondolkodás, mely az érzelmi szempontokat semmibe veszi, éppolyan ártalmas lehet, mintha vki elutasítja az orvostudományt. Számomra nagyon beszédes, hogy Bugi néninél megállt egy órára a tágulás folyamata, amikor a férje nem volt mellette. Ezek után azt mondod, hogy amiről mi beszélünk mindössze kellemetlenségek, amelyet a kismamának kötelessége elviselnie???!!! Hiszen a testi, biológiai működésre is hatásuk van!!!
Én sem szeretném, ha más kétségbeesett sikoltozását kellene hallgatnom, mikor megérkezem a kórházba. Biztosan halálra rémítene. Nem hiszem, hogy egy ilyen görcsös állapot olyan jó lenne a szülésnél. (Nemcsak nekem nem!)
Aki nem úgy gondolkodik mint Te, az rögtön hisztérikának és önzőnek nevezed. Hidd el, hogy a legtöbb (leendő) kismama nélküled is a gyereket helyezi előtérbe. Én is azért nyomozok, informálódom már a terhesség előtt, hogy a gyerek, ha csak egy mód van rá, ne úgy érkezzen, hogy "haragszik erre a világra". Ha módod van rá, nézd meg Leboyer könyvét valahol. (Gyöngéd születés) A különbség a görcsösen síró és a nyugodtan, mosolyogva (!) világra jött babák fotói között égbekiálltó.
Egyébként nem tudja vki, kapható még valahol ez a könyv?
Alább olvashatod a WHO ajánlását. Szerintem ott is orvosok dolgoznak. A magyar orvosok többségének szemlélete ettől még távol áll. hja, ez az utolsó mondatom neked is szól.
Egyébként meg ne lássatok mindent olyan feketén-fehéren. Néhány vallási fanatikus kivételével, nem hiszem, hogy bárki elutasítana egy orvosi beavatkozást, ha szükséges.

Yv Creative Commons License 1999.06.14 0 0 1025
Köszike Bugi bácsi!

Képzeljétek! KisAngyalkámnak (kereszt-akármim:) ) december 25-én lesz a keresztelője.

Előzmény: Bugi bacsi (999)
Rémusz bácsi Creative Commons License 1999.06.14 0 0 1024
Gratula minden aktuális és leendő kismamának!
Vélemények:
1. szerintem a "rendes" bicikli veszélyes, hát hogy lehet arra vigyázni, hogy ne essél el?
2. Aki akar, szerintem szüjjön otthon, de most már be kéne fejezni ezt a vitát, mer már minden le van írva, amit le lehet, és szerintem még senki sincs meggyőzve, beleértve mindkét oldalt.

Kérdések Mr Spockhoz:
1. Elhalasztottuk a fogantatást, mert ezt a hónapot rászánnánk, hogy kiszűrjünk minden lehetséges kockázatot. Úgy gondoltuk, hogy el kell menni belgyógyászhoz diabéteszügyileg, meg a nőgyógyászhoz, hogy nincs-e valami fertőzés vagy egyéb. Szerinted mit kellene még megvizsgáltatni?

A sztorik jók, várjuk a folytatást.

R. bá

Előzmény: Abigél (1018)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.14 0 0 1023
Kedves Pocak!

A 14. hétig akkor teszed a legjobban, ha nem csinálsz semmit, se squasht, se biciglizést, felüléseket meg pláne nem. Utána pedig ajánlom a kismama tornát, az úszást. Hidd el jobban jársz, ha nem rizikózol.

Pocak Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1022
Minalunk most nagyon ugy nez ki, hogy osszejott a dolog! Meg csak a hazi teszt van meg, meg a tuneteim, holnap megyek a dokihoz, este meg repulok haza, kisse osszejottek most a dolgok!
Tegnap meg egy jot squasholtunk.

Addig is: kerdesek, bocs ha mar eloferdultek!
Squasholni lehet es ha igen meddig? Szobabiciglizni lehet? Van olyan bicaj, amin uri modon hatra lehet dolni, a labam meg majdnem vizszintesen van, az csak nem lehet problemas?
Aztan, van itt olyan lepcsozogep, aminel nem fuggolegesen kell maszni, hanem vizszintestol lehet emelni a szoget, nekem ugy tunik, hogy az se lehet problemas.
Feluleseket szabad csinalni?

Hja Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1021
Csak udvozolni tudlak a VALO VILAGBAN! Kerdes meg nem jottel ra, hogy mi emberek ILYENEK VAGYUNK?
Előzmény: ccsa (1008)
Hja Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1020
Elnezesed kerem, de errol az egyik magankorhazunk jut az eszembe (nev nelkul, mert az ugyebar nem lenne szep dolog). Az ismerteto ujsagban (mert ugyebar ott tellik ilyenre) azt irjak, Te dontheted el, mit is csinalhat az orvos Veled es a gyerekkel szuletes elott, utan, es persze kozben. Ha igy szeretned, akar oda is mehetsz, biztos az lesz amit Te akarsz. Persze ekkor utolag mar nincs reklamacio es nem lehet javitani sem a dolgokon. Szerintem egyszer el kene az embereknek felelosseggel azon gondolkodni, ki mihez ert, mit tanult es csak azon temaban eroltetni a velemenyuket a szakemberekre. (Ugyebar a kocsiszerelomnek sem mondom meg hogyan javitsa meg a szegeny kis autot, de elvarom, hogy rendbe menjenek a dolgok...) En hatarozottan kikertem volna magamnak, ha a szules kozben az orvos hozzam fordulva megkerdezne "Uram a felesege epp gorcsol, mondja meg szeretne-e, engedne-e, ha ezt meg ezt igy csinalnak?"
Előzmény: ccsa (1013)
Hja Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1019
Elsonek is udvozlok mindenkit itt az asztalnal. Az oldalra egy nogyogyasz ismerosom hivta fel a figyelmemet (hja kerem a szakma figyel, max nem mindenre reagal).

Nezve es olvasva mindazt ami itt leirasra kerult az jutott eszembe, hogy nagyon ket nyelvet beszelunk mi emberek. Az egyik fele aki nem probal senkit semmirol meggyozni (hisz minek, ha nem latja nem is erdemes) a masik aki probalkozik. Sajna akad egy vekonyka reteg aki ezt rogton beleszolasnak tekinti. Az a baj, hogy ezzel pont O nyomja el a masik velemenyet es figyelmet.

Az altalam ismert orvosok (bar nincsenek sokan, megis hiszek nekik) egyike sem kivan semmit senkire raeroltetni, mindossze a velemenyet mondja egyszer el es a beteg donthet (persze lehet mashoz is menni, igy egyenletesebb lesz a leterheltseg...). Minden megbecsulesem Mr Spock-e, mert valaki veszi a faradsagot es megprobalja egy masik szemszogbol (az orvosebol) elmondani mindazt amit mi "laikusok" ugyis jobban akarunk tudni. (azert a kisordog itt lakik bennem es kerdem en: "Biztos ez?" A magam reszerol a valasz nemleges)

Holist egyebkent nem erzem eluldozottnek, vagy nem er ra, vagy elment a kedve egy - az O nezopontjabol - szelmalom harctol...

Előzmény: Mr Spock (1009)
Abigél Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1018
Egy kicsit speciális az esetem, mert mostanra kiderült, hogy a szemem problémái miatt császármetszéssel fog születni a babánk, így még elvileg sincs választási lehetőségem, hogy otthon vagy kórházban ami persze mindegy, mert fel sem merül, hogy otthon.
Én nem úgy fogom fel a kórházban szülést, mint egy kellemetlen élményt, amikor "kínokat" kell kiállni… a fájdalom biztos rossz, de az otthonszülésnél sem kisebb, gondolom. Ami a többit illeti, (pl. gyerek elvitele vizsgálatra, nyákleszívásra, stb.) ezeknek meg inkább örülök, mert tudom, hogy azért történik, hogy minden rendben legyen és ennél egyszerűen nincs semmi fontosabb. Ezelőtt ki nem állhattam nőgyógyászhoz menni, mindíg halogattam, amíg csak lehetett. Mióta viszont a baba miatt járok oda, teljesen más az egész, teljesen háttérbe szorulnak az eddigi szempontok. Nem érdekel a vérvétel sem, pedig azelőtt a gondolatától is rosszul voltam. Úgy érzem, bármit SZÍVESEN elviselek, csak neki jó legyen, egészséges legyen és ne történjen semmi baja a szülés közben sem. (És ha lehet, nekem sem, mert az hosszú távon neki is rossz.) Ezért nem érzem úgy, hogy kínok kínját kell majd kiállnom, ha kórházban, orvosok segítő kezei között születik meg a gyerekem, még így sem, hogy nem természetes úton fog világra jönni.

Nincs itt valaki, aki császárral szült? Kevés az ilyen jellegű élménybeszámoló, ami persze szerencse is, mert ugye mégiscsak az a jó, ha ott jön ki ahol kell. De azért nagyon érdekelne a téma.

BICIKLIZÉS: A nővérem (orvos) sokáig azzal járt munkába terhesen is, neki nem lett tőle semmi baja. Én is ültem bringán mióta terhes vagyok, néhány vélemény szerint "nekem már nem szabadna bicikliznem!" Hát nem tudom, mi az igazság, de engem is érdekel, mert néha jó lenne egy kis sétabiciklizés. Gondolom főleg arra kell vigyázni, hogy el ne ess. Kedves Mr. SPOCK, mi a véleményed? Bár úgy rémlik, az általad készített (szuper!!!!!!!!) programban azt írtad, hogy jót tesz.

Olyan jó ez a kis társaság itt, minden nap alig várom, hogy elolvassam a hozzásólásokat. Hogy néha fellángol a vita, az szerintem nem baj, csak tilos megsértődni, hiszen eddig, én úgy éreztem, mindenki normálisan adta elő a véleményét. Csak esetenként nagyon határozottak ezek a vélemények, ez viszont szerintem egyáltalán nem rossz.

bubu Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1017
jo sztori ;-))
de, miert csak a "szulo noket" ? ;-))

Előzmény: Mr Spock (1012)
Skorpió Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1016
Kedves ccsa !

„De igen, Bugi neni peldaul rosszul lett es hanyt, szerinted ez jo volt a gyereknek?"

Szamomora nem derult ki, hogy attol-e hogy ott vajudott valaki mas is, vagy mastol, esetleg a fajdalomtol ?

„Tehat meg te is elismered, hogy lehetseges, ez nekem eleg. Hulyesegekre nem vagyok hajlando felkeszulni, hanem elkerulom oket."

Persze hogy lehetseges, de inkabb keszulj fel erre. Hogy ezt miert hulyesegnek tartod, ez a te titkod. Ez egy helyzet amit el lehet kerulni bizonyos aldozatok aran. (Pl. otthonszules.) Csak nem biztos, erdemes-e ?

„Tehat szerinted a szules egy fajdalmas betegseg, amit a nonek kutyakotelessege vegigszenvedni orvosi dirigalas mellett... Es azt mondod nem kivansz nekunk kinokat?"

A szules NEM betegseg, hol irtam en ilyet ? A nönek NEM kötelessege vegigszenvedni - hol irtam en ilyet ?, azert vannak az orvosok, hogy segitsenek rajta. De ha te kinnak nevezed azt hogy pl. beöntest kapsz, az mas, akkor masrol beszelunk. (En mondjuk nem tekintenem annak.) A szules egy nagyon komoly fiziologiai valtozast jelent - ezt mar irtam lejjebb - es ezert korhazban a helye. (Mint pl. ha valakit elüt az auto, az sem betegseg, megis korhazba viszik.)

„mert te mar csak tudod, hogy ezt ki kell es lehet birni".

Igen, tudom, orvosi felugyelet mellett ki lehet birni. Vagy szerinted nem ?

„Ki beszelt itt otthonszulesrol rajtad kivul?" - Azt hittem ez a velemenykülönbseg kettönk között. Ha nem ez, akkor mi ?

„Felre magyarazol. Nem engedelyztetem vele, amit irok, ez fel se merult egyikunkben sem. Hanem az itt elhangzottak jo okot szolgaltatnak arra, hogy mi beszelgessunk ezekrol a temakrol. Mert nekunk - a dolog aktualitasa miatt is - ez az elsodleges celunk es nem az hogy veled vitatkozzunk."

Hol irtam hogy engedelyezteted ? Probald azt olvasni, amit irtam. Azonkivul nem ertem a többesszamot, a ferjed/baratod velemenyet is irod, vagy csak a tiedet ?

Nyugtass meg, hogy nem igaz, hogy te meg nem vagy felkeszulve egy szulesre ?

Nem kell velem vitatkozni, a te döntesed, hogy reagalsz-e vagy sem.

(Nem vagy te vikoca „unokahuga" veletlenul ? (:-))))

Előzmény: ccsa (1015)
ccsa Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1015
Skorpio,
"Azert azt te sem hiheted, hogy ha valamivel kenyelmetlenebbul erzed magad - pl. vegig aszisztalsz hallgatolagosan egy masik vajudast, - akkor az komoly befolyassal birna a gyerekre"

De igen, Bugi neni peldaul rosszul lett es hanyt, szerinted ez jo volt a gyereknek?

"ha igy is van, akkor is inkabb lelekben kene felkeszulnöd ezekre a helyzetekre, es ekkor nem erne trauma sem teged, sem a babat."

Tehat meg te is elismered, hogy lehetseges, ez nekem eleg. Hulyesegekre nem vagyok hajlando felkeszulni, hanem elkerulom oket.

"Enyhen csusztatsz amikor azt feltetelezed, hogy en a kinokat kivanok a kismamaknak a kinok helyett"

Mondjuk ez a mondat eleve nem ertelmes, de ertem mit akarsz mondani. Akkor idezlek:
"A kismama ki fogja birni azt a nehany orat, ami esetleg kellemetlenebb kornyezeteben telik el, de biztonsagban.
Nögyogyasznal altalaban minden nö megfordul. Ha akkor elviseli azt a kenyelmetlenseget, akkor a gyermek erdekeben a szulest miert nem ?"

"Azert a nehany kellemesebb oraert az anya felelotlenul veszelynek teszi ki mindkettöjuket."

Tehat szerinted a szules egy fajdalmas betegseg, amit a nonek kutyakotelessege vegigszenvedni orvosi dirigalas mellett, mert te mar csak tudod, hogy ezt ki kell es lehet birni. Es azt mondod nem kivansz nekunk kinokat?

"Ha otthon szulsz, akkor...

Ki beszlet itt otthonszulesrol rajtad kivul?

"Nagyon helyes ha megbeszeled a ferjeddel hogy mit irjal ide, mondjuk hasonlo helyzetben nekem ez eszembe se jutna. Azt irna ide amit jonak lat"

Felre magyarazol. Nem engedelyztetem vele, amit irok, ez fel se merult egyikunkben sem. Hanem az itt elhangzottak jo okot szolgaltatnak arra, hogy mi beszelgessunk ezekrol a temakrol. Mert nekunk - a dolog aktualitasa miatt is - ez az elsodleges celunk es nem az hogy veled vitatkozzunk.

Előzmény: Skorpió (1014)
Skorpió Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1014
Kedves ccsa !

Nem szandekoztalak leugatni, csak ugy ereztem az irasodbol, hogy a te kenyelmi szempontjaid minden masnal elörebb valok. Pontosabban a kenyelmi szempontjaidat a gyermek - es a te - biztonsagod ele helyezed. Igazabol most sem tudtal meggyözni az ellenkezöjeröl. Azert azt te sem hiheted, hogy ha valamivel kenyelmetlenebbul erzed magad - pl. vegig aszisztalsz hallgatolagosan egy masik vajudast, - akkor az komoly befolyassal birna a gyerekre. De meg ha igy is van, akkor is inkabb lelekben kene felkeszulnöd ezekre a helyzetekre, es ekkor nem erne trauma sem teged, sem a babat. Enyhen csusztatsz amikor azt feltetelezed, hogy en a kinokat kivanok a kismamaknak a kinok helyett. Ha otthon szulsz, akkor ugyanolyan kinokat elsz at mint a korhazban. Söt.
Magyaran : korhazban szules : kinnal vagy anelkul, biztonsagban,
otthon szules : kinnal, biztonsag nelkul.

(Nagyon helyes ha megbeszeled a ferjeddel hogy mit irjal ide, mondjuk hasonlo helyzetben nekem ez eszembe se jutna. Azt irna ide amit jonak lat. (:-))))

Előzmény: ccsa (1013)
ccsa Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1013
Mr Spock,
"Azalatt az 5 perc alatt biztosra veszik hogy a gyereked rendben van-e, kiszivjak a nyakot a szajabol ami a lelegzest akadalyozhatja, stb. Te szeretet tudsz biztositani azalatt az elso 5 perc alatt, a hozzaertok meg talan eletet"

Nem, nem es nem. A szules ugy van kitalalva, hogy a gyerek kell hozza, meg en. Az osszes tobbi csak utanunk jon es nem veszem toluk jo neven, ha akarmi neveben is az elso helyre tolakodnak. A nyakot meg azert nem kell leszivni, mert ha arcal lefele a hasamra teszik szules utan, akkor ami a szajaban van ugyis kicsorog es ha barbar modjara nem vagjak el a meg lukteto koldokzsinort, akkor nem fog mint fuldoklo levego utan kapkodni es akarmit felrenyelni, hanem szepen ovatosan, ahogy mi is tennek egy teljesen uj dologgal, probalkozna a legzes eme szamara uj modjaval. Ha persze elnyisszantod ido elott,a baba benyel valamit, akkor rohadt buszke lehetsz magadra, hogy a magad altal okozott bajt, milyen ugyesen el tudod haritani.

"Nem vettem eszre, hogy itt akarki is le lett volna ugatva"

"Az összes pontod ugy kezdödik, hogy "En nem szeretnem". Talan a gyerekre es a ferjedre is gondolnod kene. Mit szolnal az olyan mondatkezdesekhez, hogy : "Nekunk az lenne a legjobb, ha....."

En az ilyenek altal hatarozott leugatva erzem magamat.

Skorpio, el kellene fogadnod, hogy a varandos anya es gyermeke egy egyseg, nemcsak ugy latszatra, hanem belul is. Ha tehat az anya szenved, akkor a gyerek is szenved. Mint ahogyan az anya megerzi, ha belul a babanak valami nem oke. Igy nem lehet a gyereket atverni azzal, hogy mosolygok es azt gondolom ezt ki kell birnom, mert a ferjem (aki ugye meg sose szult) azt allitja, hogy ezt ki lehet birni, ahogy ezt te teszed a felesegeddel. Hanem a gyerek ebben a helyzetben ugyan olyan rosszul erzi magat, mint a no es amilyen kis oszinte biztosan nem is vigyorog hozza. Hidd el, hogy az anyanak rosszat teszel, ha tole olyat varsz, ami kinok nelkul is megoldhato lenne, ezzel a gyerekednek is rosszat okozol. Ebbol az okbol nem erzem ugy, hogy a gyereknek es nekem ellentetes kivanalmaink lennek a szulessel kapcsolatban. Ami a ferjemet illeti, minden itten hozzaszolasomat megvitatom vele, sokszor o biztat, hogy irjam meg, amit gondolok. Nem pedig eloirasokat csinal, hogy nekem mit kell kibirnom, meg mit nem szabad csinalnom.

Mr Spock Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1012
Kedves Bugi bacsi es Mindenki,

Nagyon elvezetes volt a beszamolod, biztos vagyok benne, hogy mindannyian szivesen olvasnank tobbet is, ha van neha idod.

Vasarnap reggel van, most van idom.
Na jo, akkor egy masik rovid kis tortenet.

A paciens terhes volt (nem nyilvanvalo, mert en sebeszkent is dolgoztam mielott szulesz-nogyogyasz lettem, es a legerdekesebb tortenetek abbol az idobol vannak). A paciens egy "minta-terhes" volt. Hajszalpontosan betartott minden utasitast, soha el nem mulasztott egy jelenest, olvasott a dologrol, tajekozott volt, elment egy kurzusra ahol terhes mamakat oktatnak (nem tudom hogy mondjak ezt magyarul), ferjet elhozta bemutatni, mindketten ertelmisegi teruleten dolgoztak. Amikor ez tortent (regen) meg azt hittem, hogy van osszefugges a szules elotti viselkedes es a szules kozbeni viselkedes kozott. Ma mar tudom hogy ez nem mindig igy van, de ez volt az egyik eset (a sok kozul) amelyik megtanitott erre. Eljott a vajudas ideje. A korhazbol hivtak hogy a paciens megjelent es elkezdodott a szules folyamata (vajudas). Azonnal bementem, megvizsgaltam, minden rendben volt de meg csak 2 centire tagult. A ferj mar ott volt, fogta a feleseg kezet, idillikusan kinezo par. Ezekutan visszamentem az orvosi szobaba olvasni. Egy olyan negyedora mulva a nover telefonal, Dr. Laufer, azonnal jojjon ki. Azonnal kimegyek es furcsa "csattogas" hallatszik meg a becsukott ajton keresztul is. Benyitok a szobaba, es visszahokkenek. A ferj ul az agy szelen, a vajudo feleseg meg pofozza. Ordit es pofozza a ferjet. Elmulik a fajas, a no abbahagyja az orditast es a pofozast is. Ilyent meg soha nem lattam, egyszeruen hang nelkul alltam ott, semmi okos nem jutott eszembe. Aztan sarkon fordultam, kimentem a szobabol es kerdeztem a novert, hogy mi tortenik. A nover mondja, hogy minden egyes fajasnal a no elkezdi pofozni a ferjet, es ferj hang nelkul turi. Es mikozben beszelgetunk, a csattogas megint elkezdodik. A no most mar megspekeli, olyan hangon es olyanokat mond pofozas kozben, ami a legedzetteb karomkodokat is szegyenbe hozna. A ferjrol, a ferjnek. Kb felorat ott allok kint es hallgatom. Akkor bemegyek a szobaba, megvizsgalom a not, es csenben intek a ferjnek, hogy jojjon mar ki, szeretnek beszelni vele. Kijon. Mondom neki:"nezze, ugyan semmi kozom ehhez, de......valahogy ugy erzem, hogy erre talan azert nincs szukseg. Nem akar esetleg beszelni a felesegevel, hogy ne csinalja ezt". A ferj, aki ott allt kipirosodott, mar enyhen dagadt arccal a pofozastol, mosolyogva mondja:

"Ugyan doktor ur, ez semmi ahhoz kepest amit csinalt az elso gyerek szulese kozben."

NEM kerdeztem meg, hogy mit csinalt, csak "szegyenkezve" elkullogtam. Ismerni lehet szulo noket, de megismerni teljesen soha.

Gabor

Előzmény: Bugi bacsi (1005)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1011
Kedves ccsa,

Nem akarom hogy barmit is leszivjanak a gyerekem szajabol,

Pedig a nyak ami az ujszulott szajaban van, megakadalyozhatja a normalis lelegzest. Probalj egy oriasi adag mezet a szadba venni es nem lenyelni. Utana semmi kifogasod nem lesz, hogy az ujszulott gyerekednek kiszivjak a nyakot a szajabol.

Nem akarom, hogy "visszaadjak" a babat, mert nem engedem, hogy elvegyek!! Semmilyen vizsgalat, mosas, oltoztetes nem lehet olyan fontos, mint a mi erintesunk, minden mas raer meg
orakat, vagy napokat.

Pont forditva. Te erintkezni fogsz a babaval egy eleten keresztul. Annak az elkezdese bizony tud varni 5 percet. Azalatt az 5 perc alatt biztosra veszik hogy a gyereked rendben van-e, kiszivjak a nyakot a szajabol ami a lelegzest akadalyozhatja, stb. Te szeretet tudsz biztositani azalatt az elso 5 perc alatt, a hozzaertok meg talan eletet.

Gabor

Előzmény: ccsa (1008)
Skorpió Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1010
Kedves ccsa !

Az összes pontod ugy kezdödik, hogy "En nem szeretnem". Talan a gyerekre es a ferjedre is gondolnod kene. Mit szolnal az olyan mondatkezdesekhez, hogy : "Nekunk az lenne a legjobb, ha....."

Előzmény: ccsa (1008)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1009
Kedves tiborc,

A mi gyerkőcünk meg ma mozdult meg
először.

Ne nevess ki, de te vagy az papa vagy a mama?

Kedves ccsa,

kar volt eluldozni holist

Senki nem uldozte el. En csak kotelessegemnek ereztem, hogy ne hagyjak annyiban egy altalam veszelyesnek tartott tendenciat. De ez egy szabad forum, mindenki azt mond es utana azt csinal amit akar.

irok en valamit, na persze nem a sajat hulyesegeimet, mert azert csak leugatnatok...

Nem vettem eszre, hogy itt akarki is le lett volna ugatva. Osszehasonlitva mas topicokkal, azt hiszem ez az egyik legcivilizaltabb. Meg holist sem lett "leugatva", hiszen sok idot toltve, azt hiszem udvariasan probaltam (probaltuk) megmagyarazni neki, hogy nem ertunk egyet azzal, amit o "kuldeteskent" hirdetett.

Egyreszt az orvosok bizonyos resze feltekenyen szemleli az illetektelenek
"aggressziojat". Ennek hattereben a presztizsokok mellett bizonyara a jovedelem beszukulesenek a felelme is allhat.

Ez egy "alap-vad" az orvostarsadalommal szemben. Mindig ugyanez van mondva, ha valami elvetemedett otlet nincs elfogadva. Pedig ha beleneznel az orvostudomany tortenelmebe, es eleg ha csak ezt az evszazadot nezed, rajonnel hogy ez mennyire nem igaz, es hogy akarmilyen IGAZI talalmany volt, az milyen nagyon gyorsan el lett fogadva. Vitatkozott valaki Flemminggel, hogy a penicillin nem jo? Vitatkozott valaki Salk-kal, hogy nem kene hasznalni a gyerekbenulas elleni oltast? Vitatkozott akarki meg olyannal is mint Dr. C Barnard, aki egy emberi szivet ultetett at? Es hosszu lista kovethetne ezeket, ami nyilvanvalova teszi, hogy az igazi talalmanyok, fejlesztesek bizony el lettek fogadva minden zaj es problema nelkul. Ugyanakkor ovatos az orvostudomany? Persze hogy az. Kepzeld el mi lenne, ha nem lenne az. Akkor a Thalamomide-Contergan problemak mindennaposak lennenek. Gondolj bele, az idevonatkozo elhatarozasok, nem milliok, hanem millardok eletet es egeszseget befolyasolhatjak.

Gabor

ccsa Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1008
Tovabba bar tudom ezzel a vegkepp mindenkit magamra haragitok, el kell mondjam, hogy bar Kisbuginak nagyon orulok es vegul ennek a szulesnek az eredmenye egy egeszseges gyermek es egy egeszseges anya, nekem felallt a szor a hatamon.
1. En nem szeretnek a szules megindulasanal azzal foglalkozni, hogy vajon elerek-e korhazba es otthon marad-e valami, hanem csak es kizarolag a babaval, meg velem. Feltenni egy jo lemezt, beallni a zuhany ala, vagy amihez kedvem van.
2. Vegkepp nem szeretnem se vegighallgatni, se vegignezni mas szuleset/vajudasat es ki nem allhatnam, ha mas idegen teszi ezt velem.
3. Nem szeretnem, ha a ferjem egy masodpercre is elmenne mellolem, ha csak nem en kerem ra vagy o akarja igy.
4.Nem szeretnek vetelkedni a szuloagyert.
5.Nem szeretnem, ha szulesnel resztvevok megfeledkeznenek rolam, vagy a paromrol.
6.En nem ugy szeretnek szulni, hogy az orvos megdicserjen, hanem hogy JO legyen.
7. Nem akarom hogy barmit is leszivjanak a gyerekem szajabol, hogy elvagjak a meg lukteto koldokzsinort es NEM VAGYOK HAJLANDO BELENYUGODNi hogy a vilaggal valo elso talalkozasnak haragvassal kell vegzodnie.
8. Nem akarom, hogy "visszaadjak" a babat, mert nem engedem, hogy elvegyek!! Semmilyen vizsgalat, mosas, oltoztetes nem lehet olyan fontos, mint a mi erintesunk, minden mas raer meg orakat, vagy napokat.
Szoval szerintem nem volt nagyon idilli, de ezzel biztosan csak en vagyok igy...
tiborc Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1007
T. Asztaltársak!

Mizújs? Mindenki pihenget? (ccsa nem! Köszi a választ!) A mi gyerkőcünk meg ma mozdult meg először.
Ujjé!
Apropó: a biciklizős kérdés (von Arduán) nálunk is aktuális, tud-e valaki erről érdemleges infót?
Ahoj

ccsa Creative Commons License 1999.06.13 0 0 1006
Miutan masodik napja nincs hozzaszolas ezen az amugy virulo topicon, megkockaztatom, hogy kar volt eluldozni holist, mert a semmibol viszonylag nehezen lehet informaciohoz jutni.
Hogy ne vesszen el a topic teljesen irok en valamit, na persze nem a sajat hulyesegeimet, mert azert csak leugatnatok...
Ime az "okosok":
1.Dr. Czeizel Endre:[...]"Sajnos Magyarorszagon ettol az ontevekeny egeszsegugytol meg messze vagyunk. Egyreszt az orvosok bizonyos resze feltekenyen szemleli az illetektelenek "aggressziojat". Ennek hattereben a presztizsokok mellett bizonyara a jovedelem beszukulesenek a felelme is allhat. Masreszt hazankban az emberek sem szivesen foglalkoznak sajat egeszsegukkel es annak vedelmevel. Pedig meg kell erteni: az egeszsegunk fontosabb annal, hogy csak az orvosokra bizzuk magunkat. Raadasul a megelozes csak a szakemberek es a lakossag egyuttmukodesevel oldhato meg. Az embereknek ki kell szabaditaniuk magukat az intezmenyek mindenhatosaganak buvoletebol, es meg kell tanulniuk elsosorban onmagukra epiteni es onmagukban bizni."[...](N. Grunfeld: Terhesseg hetrol hetre,94.o.)
2. WHO definicioja a normalis szulesrol:"elettani folyamat, melynek soran az ujszulott huvelyi uton jut ki az anyamehbol, olyan vajudast kovetoen, amelyet nem modositottak beavatkozassal, mint pl. burokrepesztes, szulesmeginditas, szulesgyorsitas oxitocinnal, epiduralis erzestelenites, gatmetszes stb." (Szuleteskalauz,191.o.)
3. F. Leboyer:"Ez a gyurott homlok, ez az ordito szaj, ez az osszeszoritott szem, ez a gorcsbe randult szemoldok, ezek a tragikusan, kerlelon kinyujtott, ketsegbeesetten segelykero kezek, ezek a gyonge hasat vedeni probalo, felhuzott terdek, ezek a rangatodzo labak, ez a test, mely csupa gorcs, csupa rangas... O ne tudna beszelni, a vilagra jovo gyermek? Teljes lenyevel tiltakozik, es ezt orditja:"Nem! ne nyuljatok hozzam! hagyjatok! hagyjatok!" kozben meg konyorog: "Segitsetek! Segitsetek!" Van ennel szivettepobb segelykialtas? Es ezt a kialtast, amit az idok sotetjebol erkezo gyermek kiad magabol, ki hallja meg? Senki. Ugye, mekkora rejtely?" (A gyonged szuletes, 27.o.)
Bugi bacsi Creative Commons License 1999.06.11 0 0 1005
Kedves Spock!

Nagyon elvezetes volt a beszamolod, biztos vagyok benne, hogy mindannyian szivesen olvasnank tobbet is, ha van neha idod.

Szia

Előzmény: Mr Spock (1003)
rocher Creative Commons License 1999.06.11 0 0 1004
Gratula Bugicsalád, 1000. akartam lenni, de sajnos elhalászták előlem.

Ez az egyik legjobb topic, remélem még sokáig az is lesz.
Elsüllyedt a csere-bere-adok-veszek. Mit szólnátok hozzá, ha ebben, vagy egy másikban, amit persze gondozni kéne, ezzel is foglalkoznánk. Nekem egy 6 éves fiam és egy hároméves lesz lányom van, néha annyi a kinőtt ruha, hogy nem tudok mit kezdeni vele, máskor meg valami baromira kéne, de nem találok. Most például tök fölösleges a rácsos ágy, amit 1,5 évig használt a lány, de újságban nem akarom meghirdetni. Véleményezzetek.
Üdv. mindenkinek: petra

Mr Spock Creative Commons License 1999.06.11 0 0 1003
Kedvet kaptam Bugi bacsi elmenyleirasatol. Orvosi prakszis neha hihetetlen torteneteket produkal. A leghihetetlenebbek viszont akkoriban tortentek, amikor ugynevezett residens voltam, az az 5 ev ami alatt magat a szakmat (sebeszet-szul-nogyogy) tanultam, persze mar mint orvos (diplomaval, de meg nem szakosodva). Ezekbol a tortenetekbol fogok egyet egyet leirni. Tehat az elso:

Ugyelet. Kemeny dolog, mert annak ellenere, hogy meg tapasztalatlan orvos vagyok, en vagyok az egyetlen a hazban (korhazban). Ha valami van persze, tobb mast is be tudok hivni, dehat az az en elhatarozasomon mulik, meg idobe is kerul neha. Es szuleszeten ami gyakran nincs, az eppen ido. Szoval, masodeves voltam, egy kis gyakorlattal, dehat....

Alszom az ugyeleti szobaban. Cseng a telefon:"doctor, azonnal jojjon, egy not behoztak aki pillanatokon belul szulni fog". Almos szemekkel kitantorgok, a holgy ott van az agyon, ordit, nem ismerem, soha nem lattam, van orvosa, sot az orvosa a nagy fonok, de mire a nagy fonok beer, ennek a holgynek mar az unokai is iskolaba fognak jarni. Megvizsgalom, a gyerek feje mar uton van kifele, tolofajasok. Nyomj....nyomj....kettot nyom es repul kifele a gyerek. Minden rendben van....egy kicsit pici, de rendben van, elvagom a koldokzsinort, atadom a novernek, kedelyek lenyugodnak, bemutatkozom az anyanak (mert hat eddig nem volt ido), kerdezek egy ket rutin kerdest (orvosi vonatkozasu), valaszol, boldog. Kozben babralok a koldokzsinorral ami meg mindig a belul levo mehlepenyhez csatlakozik. Aztan mondom a mamanak, hogy a mehlepeny meg benn van, es ki kell huznom (ma mar hagyom hogy a mama nyomja ki). Rateszem a kezem a hasara, hogy felulrol tapintsam a mehet, es hogy a balkezemmel megakadalyozzam a nagyon veszelyes "mehkifordulasi" komplikaciot. Ez egy teljesen rutin mozdulat, de amit a balkezem tapint az egyaltalan nem rutin.....hat ez meg mi, kokemeny.....mehlepeny nem szokott ENNYIRE kemeny lenni......mi ez.....az agyam 200 km-es sebesseggel porog....nem akarok elnezni semmit......de mi ez......erdekesen sima......es gombolyu-szeru......ez nem mehlepeny.......

KITALALTATOK MAR?

........kerdezem a mamat:volt ultrahang vizsgalat? Igen. Es kerem egy gyerekrol volt szo? Persze, miert kerdezi doktor ur. Mert ugy erzem, hogy itt van meg egy gyerek. MICSODA? Mondom, lehet hogy tevedek, de EZ nem mehlepeny, es a mehen belul az egyetlen mas dolog amire gondolni tudok, az egy masik gyerek. A nover mondja:doktor Laufer, a paciensnek volt ultrahangja, es azon csak egy gyereket mutatott (kozben megnezte az adatokat), ez nem letezik. Kozben kovetve a koldokzsinort, ovatosan benyulok a mehen belulre, es bizony igazam van, ez megegy gyerek. Ovatosan megrepesztem a masik magzatburkot, es egy percen belul, majdnem fajdalom nelkul kicsusszan egy masodik gyerek. Semmi baja, o is egy picit kicsi, de minden rendben van. Mindenki boldog, kozben az apa is megerkezik (hogy addig hol volt az soha nem tudtam meg), es majdnem elajul amikor meglatja a ket babat.

Kesobb kiderult, hogy nem egy, hanem ket ultrahangja volt a nonek, mindketto valahogy nem vette eszre az ikreket.

Gabor

Bugi bacsi Creative Commons License 1999.06.11 0 0 1002
berku!
Jovo marciusban maskepp velekedsz majd...
Gabcsi baba meglepoen nyugodt gyermek, rengeteget mosolyog almaban, nagyon aranyos. Tegnap este viszont emesztesi problemak miatt sokat sirt. Ez nekem egy reggel 4-tol 6-ig terjedo alvast eredmenyezett.
Hiaba, a gyermek orom...
Előzmény: berku (1001)
berku Creative Commons License 1999.06.11 0 0 1001
Bugi bácsi,

van, aki még hisz a Te jövőbelátásodban? ;-))
Olyan jó volt olvasni végre a beszámolódat! Mesélj még az első napokról!
Üdvözlöm Krisztát és a kis Gábort!

Előzmény: Bugi bacsi (999)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!