Keresés

Részletes keresés

Catella Creative Commons License 2014.03.16 0 0 20684

Nekem a layerek nem működnek, a szökőkutakat megy egyáltalán nem látom:(

Amúgy szép lett, átlátható!

Előzmény: krisssz (20682)
pamag Creative Commons License 2014.03.16 0 0 20683

Isten fizesse meg a munkádat!

Nagyon jól kezelhetőnek tűnik.

Kapásból egy kritika : a sárga betűk alig látszanak, alig olvasható, azt valami sötétebb betűszínre kellene cserélni, és a nem fekete, hanem szürke betűk is kissé nehezebben olvashatók.

Jaj de jó! Én térképen szívesebben böngészem, mire is vagyok kíváncsi...

Előzmény: krisssz (20682)
krisssz Creative Commons License 2014.03.16 0 0 20682

Kedves Róma rajongók! Végre, végre már az új oldalt láthatjátok!

Akadnak még hibák, amiket a teszt verzióban nem lehetett látni vagy javítani, de dolgozom az ügyön. A Facebook oldal is kezd beindulni, gyertek lájkolni, megosztani, hogy minél többen olvassák. Ott mindig jelzem, ha új cikk kerül fel. Remélem, tetszik:)

bonnita Creative Commons License 2014.03.15 0 0 20681
Merciék Creative Commons License 2014.03.13 0 0 20680

Sziasztok!

2 hét múlva megyünk Rómába, és lesz velünk egy szülinapos. Szeretnénk elvinni meglepetésből egy középkategóriás étterembe, ami szép, finom, és van szülinapra valamilyen attrakciójuk. Vállalják a köszöntést, tortát bármi ilyesmi jópofa dolgot.

Rómán belül bárhol jó lesz, ATAC-al elmegyünk bárhova :)

Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!

pere1 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 20679

Ez így igaz,de sajnos láttunk már cifrábbakat is az "újságíróktól"...

Előzmény: vélemény (20678)
vélemény Creative Commons License 2014.03.12 0 0 20678

Azt hiszem, hogy annak is tudni kellene, hogy ez a kép biztosan nem a Navona tér alatti stadiont ábrázolja, aki soha sem volt ott. Sőt még annak is tudnia kellene, aki még fényképet sem látott róla soha.

caesarina Creative Commons License 2014.03.12 0 0 20677

Jó tudni. A cikkel csak az a probléma, hogy a Palatinus "stadion"-nak nevezett kertjét mutatja. Egyébként az egész Navona a stadion caveájára (nézőtér) épült rá, tehát maga a küzdőtér maga a tér...

Előzmény: pere1 (20676)
pere1 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 20676

Látogatható Domitianus stadionja Rómában

Megnyitották a látogatók előtt a római Navona tér alatt húzódó ókori stadiont, melyet Domitianus császár emelt az egykori római sportesemények megrendezésére.

Eddig ritkán volt nyitva, most mindennap látogatható Domitianus stadionja. Szombaton este nyolc óráig nyitva tart és éjszaka vezetett látogatásra is lehetőség van.

Öt eurós (ezerötszáz forintos) belépőjeggyel az ókori Róma egyik legimpozánsabb középületének romjait csodálhatjuk meg. A császári stadion 68-ban nyitotta meg kapuit. A kétszázhatvanöt méter hosszú, több mint ötven méter széles ókori sportpálya nem "circus" volt mint a Circus Maximus, hanem stadion, mivel itt nem lóversenyeket, hanem futóversenyeket, birkózást és ökölvívást rendeztek.

Az 5. századig működő Domitianus-stadionba 30 ezer néző fért be.
A templomairól és szőkőkútjairól ismert Navona-tér a stadionra épült rá. A teret övező paloták a stadion nézőterén emelkedtek. A stadion romjai egy 1936-os útépítés során kerültek felszínre, de a Navona tér épületeinek alagsorában is láthatók.
A látogatók előtt most megnyitott stadionszárny négy méteres mélységben van a mai Róma utcaszintjéhez képest.

forrás: http://turizmus.com/utaztatas/latogathato-domitianus-stadionja-romaban-1121114?utm_source=http://turizmus.com/&utm_medium=email&utm_campaign=Aturisztikai%20szakma%20napilapja,%202014/49.

Catella Creative Commons License 2014.03.05 0 0 20675

???????? http://roma-szenvedely.eu felhasználónevet és jelszót kér. A webhely üzenete: „Bububábá”

FB oldal nagyon jó ötlet volt:)

Előzmény: krisssz (20674)
krisssz Creative Commons License 2014.03.05 0 0 20674

Köszönöm, Ági, írok is, amint odajutok:))

Itt a két útiterv térkép.

Kétnapos: http://roma-szenvedely.eu/test760/map/ketnapos/ketnapos_17.htm

Négynapos: http://roma-szenvedely.eu/test760/map/negynapos/negynapos_17.htm

Jó lesz így? A linkek nem működnek az egyes képekre kattintva, mert már az új oldalra mutatnak. Meg van, amiről nincs is még cikk.

És csináltam egy facebook oldalt is, bár még nincs rajta semmi:)) https://www.facebook.com/romaszenvedely De lehet már csatlakozni:) Ott is lehet majd Róma rajongókat gyűjteni, szerintem ezt a fórumot meg az oldalt is kevesen ismerik.

Előzmény: caesarina (20673)
caesarina Creative Commons License 2014.03.02 0 0 20673

Jöttem. Krissz, írd meg (mail?), hogy milyen formátumban kellene, és küldöm, vagy linkelheted.... Ami antik, az nagyjából megvan, de le kellene porolni, ha ráérnék. Középkortól felfelé nem írtam meg semmit. Amihez tudnék új anyagot, és talán dióhéjban össze lehetne hozni: Casa dei Cavalieri di Rodi

Előzmény: Catella (20671)
krisssz Creative Commons License 2014.02.28 0 0 20672

Persze, az lesz, úgyis mindig bővül majd. Templomok, szökőkutak is bőven vannak még.

Előzmény: Catella (20671)
Catella Creative Commons License 2014.02.28 0 0 20671

Ceasarina írt az Argentináról, biztos jön, aztán megmondja, hogyan lehet használni:)

A hiányzó részeket később is alá lehet tenni, ha megcsinálja valaki.

Előzmény: krisssz (20670)
krisssz Creative Commons License 2014.02.28 0 0 20670

Nagyon remélem, hogy a cikkekben lévőket a gyerekem adatbázisban átírja, de a térképen nem tudja, mert az ugye google maps. szóval ott szépen egyenként átírhatok mindent. Ezért nincs még kész:)

Köszi az útvonal terveket, ha más nem javasol még valamit, akkor ezek lesznek. Mondjuk az a gond, hogy cikk nem mindegyikről van. Pl. Argentina, Trastevere, Campo d'Fiori, Pincio, Villa Borghese.  A többi szerintem megvan. A két naposhoz is hozzáteszem, amit javasoltál. Köszi.:)

Előzmény: Catella (20668)
Catella Creative Commons License 2014.02.28 0 0 20669

3. nap a Campo után Navona (ezt kifelejtettem)

El tudom képzelni, mennyit dolgoztok vele, hálás köszönet a szenvedélyesek nevében:)

Előzmény: Catella (20668)
Catella Creative Commons License 2014.02.28 0 0 20668

2 naposnál

1. nap a Pantheon és Spanyol lépcső közé Trevi kút, és a végére még befér a Pz del Popolo is

2. nap végére még S. Maria inCosmedin

4 naposnál az 1., 2. nagyjából ok, bár kicsit még cifráznám, de a maradék 2 napra ráférne egy átszabásJ

1.       1. nap: Colosseo – Foro Romano – Campidoglio – Argentina – Pantheon – Trevi   Spagna

2.       2. nap:  Angyalvár – San Pietro – Vatikáni múzeum vagy Gianicolo  – Trastevere (hajó már nincs, tehát rakpart

3.       3. nap:  Campo d’Fiori - Pz del Popolo – Pincio – Villa Borghese – San Paolo

4.       4. nap: Via Appia Antica + katakombák vagy Ostia Antica + tengerpart

a ""képeknek a linkjét majd mind át kell írnom" Ez azt jelenti, hogy pl. a kutakhoz tartozó összes képét is?? Ott nagy elmaradásom van:)

Előzmény: krisssz (20667)
krisssz Creative Commons License 2014.02.28 0 0 20667

Nem vesztem el, és folyamatosan készül az új oldal. Az a helyzet, hogy iszonyat sok munka. A gyerekem informatikus, a technikai részét ő csinálja, de bizonyos dolgokban hajthatatlan, én meg nem vitatkozhatok vele, mert akkor abbahagyja:))) Ha egyedül csinálom, akkor meg semmivel nem lesz jobb, mint eddig:) Menet közben felvetődnek bennem kérdések, mert tuti, hogy az itt lévők közül én ismerem legkevésbé Rómát:) Az útitervek rész szerintetek jó? Még a két naposban nem nagyon lehet tévedni, de a négy napos? Ez a link: http://roma-szenvedely.eu/index.php?page=content_shower&pageid=115&type=oldalak  Jó ez, vagy van valami más javaslatotok? Egyébként ez a két napos: http://roma-szenvedely.eu/index.php?page=content_shower&pageid=114&type=oldalak Ezeket épp most teszem fel google térképre, mert úgy sokkal jobb, és a streetview-val körbe is lehet nézni. Ilyen lesz: https://www.google.com/maps/ms?msid=217874503973969477784.0004f376153a7de649e4f&msa=0

Sajnos, ha kész az oldal, a cikkeknek és a képeknek a linkjét majd mind át kell írnom, de ez van, ha meg akarom csinálni. És néztem, hogy pl. a Trastevere-ről nincs is cikk, valamikor rég valaki ígérte, hogy esetleg megírja, de már fogalmam sincs ki. Ha valaki magára ismerne, szóljon:) Köszömöm.

Catella Creative Commons License 2014.02.22 0 0 20666

Kiállítás (XI. Ménesi út) a Molnár C. Pál emlékmúzeumban, Itáliában láttam címmel:

http://artportal.hu/program/kiallitas/20140222/quot-italiaban-lattam-quot-19197

Manipura Creative Commons License 2014.02.21 0 0 20665

Bár San Gennaro Nápoly, és a  Palazzo Sciaraban megrendezett kiállítás is bezárt, de ide írom.

Úgy emlékszem, Napóleon a nyaklánchoz adott drágakövet, a püspöksüveget pedig Árpád-házi Mária magyar hercegnő férje, Sánta Károly Anjou herceg, későbbi II. Károly Nápolyi király rendelte egy ötvösmestertől.

Mária nápolyi királyné (olaszul Maria d'Ungheria) (1257 – Nápoly, 1323. március 25.)   V. István magyar király és Kun Erzsébet leánya. (Nápolyban a neki szentelt Donnaregina Vecchia templomban van a síremléke, és az egész templom gyönyörű)

A csíkos San Paolo entro la Mura templomban a koncertnek elég magas ára van, 23;28;33;38 eurós jegyek kaphatók, március 1-én is Traviata lesz. Nem tudom mikor megyek, de biztosan kihagyom.

Előzmény: vélemény (20601)
montmartre Creative Commons License 2014.02.18 0 0 20664

Köszönet a linkért, nagyon érdekesnek találtam az írást, az elkövetkező nebulókat már ennek jegyében fogom okítani.

Előzmény: caesarina (20663)
caesarina Creative Commons License 2014.02.17 0 0 20663

Még egy dolog jutott az eszembe: a történetíró felelőssége. Miért bukott meg 476-ban a Római Birodalom? Mert akkor nem bukott meg. De volt egy dolog: Romulus, maga a név, ami kapóra jött kora zsurnaliszta hajlamú chronográfusának. Ugye a Birodalmat Romulus alapította, és mily remek, hogy Romulus alatt bukott meg. És ez aztán annyira megtetszett mindenkinek, hogy ma is így tanítjuk. Kislány koromban írtam erről egyszer, akit érdekel itt megnézheti. A dolog veleje: a Birodalom nem bukott meg, Bizánc, lánykori nevén: Keletrómai Birodalom a törökökig ugyanaz. Azaz ha valami megbukott, az nem a birodalom. (DE hogy bukik meg valami részben?). Csak egy példa: ha le is vált Magyarországról jó pár tartomány, attól még Magyarország maradt.   Nagy Károly a Római Birodalom császárává "koronáztatta" magát, és a nyugati rész ura óhajtott lenni. És végül: Romulus nem volt legitim uralkodó. 

Ja, a Pieta: egyetlen probléma: fogalmuk sincs, mi a ciborium.

Előzmény: vélemény (20661)
caesarina Creative Commons License 2014.02.17 0 0 20662

A Quo vadis történetet Te tudod jól. A megszólítás: domine, nem lehet Krisztus és a tanítványa között a tanítványé. Ilyen egyszerű. Az égi csatornák műsorait egy ideig lelkesen néztem, de aztán olyan emberek is, akit ismertem, a magyar szinkronban olyan blődliket mondtak, amit én nem feltételezek, hogy kiejtettek volna a szájukon, így lassan leszoktam róluk. Az a baj, hogy a szinkront nem ellenőrzi szakmailag senki. Az off történetem: Homoki-Nagy természetfilmjét kellett szinrontolmácsolni. Jött az első madár: tövisszúró gébics -- Is a bird. A második: gulipán -- tolmács: another bird. A harmadik: légykapó -- tolmács: Is a bird too. Bocs, de ha szakmailag nincs ott, a világ legjobb tolmácsa se tud jól fordítani. (És ez nem is az ő feladata). A nevek kiejtéséről ne is beszéljünk. És az égi okos csatornák másik trükkje: Kiírják, hogy XY valamely egyetem prominense, amitől mindenki elájul. Láttam olyan ismerős régészt, aki a XVI. századról nyilatkozott. Holott neolitikummal foglalkozik. Persze, hogy ért valamit hozzá, de nem jobban, mint az a gimnáziumi tanár, aki ezt tanítja. Annak nem hinné el a jónép, neki meg igen. A legnagyobb baj a felületesség. És most nem arról beszélek, hogy se elolvasni nem lehet mindent, se hozzájutni a "teljes" anyaghoz. De a pontosság erény lenne.

Előzmény: vélemény (20661)
vélemény Creative Commons License 2014.02.16 0 0 20661

Húúú. Ez így már kerek. 

És ezek szerint ne legyenek illúzióink, hogy a rómaiak erkölcsileg magasabban álltak, mint a későbbi időszak emberei.

De hogy ne csak  az útikönyveket szapuljam.

Ma volt a Dunán a Világörökség sorozatban " A Szt. Péter templom és Vatikánváros"

Három "érdekes" dolgot mondtak.

Az első Szt Péter templomot Nagy Constantin 350-ben építtette. 337-ben halt meg.

Szt Péter kiszabadult a Mamertinus börtönből, elmenekült Rómából, az úton találkozott Krisztussal, aki megkérdezte tőle, hogy hová megy. Erre elszégyellte magát és visszafordult. Én mindig úgy tudtam, hogy Péter kérdezte, Krisztust. Quo vadis, Domine? Megyek Rómába másodszor is megfeszíttetni magam. Erre fordul vissza Péter. Nem Krisztus kérdezte Pétert.

S templomban a cibóriumtól néhány lépés a Pieta. Hétmérföldes csizmával.

Igazán az a szomorú, hogy szinte minden olyan esetben, amikor olyasmiről van szó, amit én ismerek, akkor észreveszek valami teljesen hibás, téves dolgot. És így valószínű, hogy amit én nem ismerek-és ilyen rengeteg van-arról is ugyanígy téves információt adnak. Újságban, könyvben, tv-ben, neten. 

Előzmény: caesarina (20654)
bonnita Creative Commons License 2014.02.16 0 0 20660

http://youtu.be/jHyYtiY5x6Q

Ha valakit érdekel, Cicero tombája

caesarina Creative Commons License 2014.02.16 0 0 20659

A történeti hűségről nem tudok nyilatkozni, ha nem kéred számon, a hangulata kiválóan adja a kor hangulatát. Történelmi háttérben Steven Saylor remek, a párbeszédek nyilván ott is fiktívek, de jók. Ha valaki, akkor ő nagyon ismeri a kort és a várost. (Mellesleg ókortörténész). És amiben jó: népszerűsíti a történelmet. Ami rossz: ezt fogják ismerni és nem a forrást...

Előzmény: bonnita (20656)
caesarina Creative Commons License 2014.02.16 0 0 20658

:) A diákjaimra nem panaszkodom, van, aki a sokadik órámra jár, de nem tételes Róma-történelmet tanítok (most már), hanem kultúrtörténetet. Most épp egy szakácskönyvet elemezgetünk, megyek és sütök két antik mézes sütit (libumot és savillumot) keddre. Szó szerint beetetem a társaságot, már ha a süti is úgy akarja. Egyébként májusra tervezek egy kiruccanást, szigorúan család nélkül. A mai városban azonban én nem vagyok annyira otthon, mint itteni kedves topik-társak. Én "időutazó" vagyok.

Ami a HBO-sorozatot illeti, amit láttam belőle, nem rossz, és általában a nagyfilmeket meg is nézem. Csak sajnálom az időt, hogy a PC előtt ennyi epizódot megnézzek. Bele-belenézek, volt, amelyikből egy vacsorás jelenetet be is mutatok a hallgatóknak, de nem láttam mindegyiket. Arra meg lusta vagyok, hogy kiírjam, majd egyszer. Egyébként vasaláskor rontom a lelkem ilyenekkel. A Cicerót alakító színész a BBC nagyszerű sorozat sztárja, nekem Jane Austen Büszkeség...-ében  Collins tiszteletesként tetszett a legjobban. A szobrok nyilván Cinecitta standard kellékei. 

Előzmény: bonnita (20657)
bonnita Creative Commons License 2014.02.16 0 0 20657

Ezt még elolvasom egyszer-kétszer. Annyira izgalmas is lehet a történelem, a diákjaid biztos nem hagynak ki egy előadást sem. Jó is volna egyszer Rómában a Te kalauzolásoddal botladozni a kövek között :)

Előzmény: caesarina (20654)
bonnita Creative Commons License 2014.02.16 0 0 20656

A szobor tényleg baklövés :)  Rajtad kívül nem hiszem, hogy sokan észrevették, nekem nagyon tetszett a sorozat, ráadásul egytől-egyig nagyszerű színészek játszották, különösen a római asszonyokat, meg

a Cézárt és Octavianust alakítók. Amatőr rómásoknak szórakoztató, ha nem is mindenben tudományos alaposságú a történet.

Előzmény: caesarina (20655)
caesarina Creative Commons License 2014.02.16 0 0 20655

Ismerem, de nem néztem végig, mert néha a részletek is felbosszantanak, vagy mulattatnak. Ezt megnéztem, ez a tökéletes fikció, így nem történhetett. Tudod, hogy mi a legaranyosabb a jelentben? A kertben, ahol játszódik, van egy szoborfej, amely valamelyik utolsó császárt ábrázolja. Ott van a gyilkos könyökénél, amikor leszúrni készül Cicerót. Ez Valamelyik Valentinianus vagy Theodosius. Pár száz év múlva. Ezért nem szeretem ezeket a filmeket, mert ilyenekre figyelek.

Előzmény: bonnita (20652)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!