Nade a fékkel valamit nem éretek plíz homályosítsatok föl. Ha nyomom a gázt gyorsul ha leveszem a gázt motorfékez. Eddig oké. és mivan ha kigyorsítok és csak gurulni akarok ? Kinyomom a kuplungot és kiteszem üresbe? De ha nincs is váltó? Ezt mos nem teljesen vágom. Lesz egy kapcsoló amivel ki lehet kapcsolni a motorfék üzemmódot?
Ez egyenáramú szénkefés cucc, mondták is, hogy a 4 szénkefe 30 rongy kicsit fáznék is tőle. A szabályzója ami a puliban van valami PWM de primitív mert 3 fokozatú olasz motyó viszont ez a moci rendelkezik valami áttétellel is. Lehet elmegyek megnézni. Egyébként szívesebben csinálnék valami AC cuccost, de nem mernék belebonyolódni a kapcsolóüzemű kváziszinusz inverterek lelkivilágába. Ezzel te hogy állsz? :))) Egyébként én is PIC-eket szoktam sütögetni.
Valamit tisztázzunk, Dombóvár nem falu, és annyi rendőr van itt mint a pi**a. Én sem arra gondoltam, hogy rendszám nélkül autókáznék, hanem helyeseltem, hogy a pulikon tényleg nincs rendszám. Nade. ha már igény be kell venni egy mérnök "pecsétjét és aláírását" (mert ugye másra nincs szügség tőle..) azét is 200 000 pénzt kér? (mondjuk ha csak a motort alakítod át és a fékhez hozzá sem nyúlsz? )
Pl legyen 10 akksi. Ezek normál menetnél sorban van kötve (10 akku) motorfék üzemnél pedig egy mosfetes kapcsoló cuccal meg lehetne oldani, hogy úgy kapcsolja az akkukat hogy 5-5 legyen sorba majd ez a két lánc párhuzamosan kötve ekkor a kapocsfesz a fele ugye és a motortól egy diódán meg a pwm modulátoron keresztül vissza tudná tölteni az akkukat. Igazából nem sok elektronikai bonyolítást jelentene ez a "sorba/párhuzamosan" kapcsoló cucc.
100rongy? Az nem is rossz, foleg ha tudjuk, hogy egy jokis nemet Simens 3fazisu motor van benne. Egyebkent a puli szabalyzoja sem rossz, mert ha jol tudom fekero visszatermelos.
A visszatermelest motorfek uzemmoddal oldanam meg.
Azaz ha a szabalyzo altal eloallitott feszko kissebb mint a motor felol jovo akkor atkapcsol motorfek uzemmodra. Minnel nagyobb a kulonbseg annal erosebb a motorfek. Ez megfelel a belso egesu motorok motorfek uzemmodjanak. Nemi hozzaszokast igenyel de konyeden lehet motorfekkel kozlekedni, ha meg keves a motorfek meg mindig ott van a normal.
A 750-es Honda motoromnak is iszonyu eros motorfeke van, ha elengedem a gazt lefejelem a muszerfalat, ha huzom akkor meg nem gyozok kapaszkodni. A fent leirt eljaras szerintem nem kulonbozne ettol.
A fekero visszatermeles mar komolyabb elektronikai problema. Az megoldhato, hogy a szabalyzobol kijovo egyenaramot egy diodan keresztul kuldeni, igy ha kisebb a szabalyzo feszutsege akkor gyakorlatilag uresen porog a motor. Kell egy aramkor ami figyeli ezt es ilyenkor rakapcsol egy kondit amit a motor generator modban el kezd tolteni PWM szabalyzassal a fekezes erossegenek fugvenyeben. A kondirol pedig egy Inverterrel kicsit feljebb transzformalva lehet tolteni az akkukat, ugy hogy a kondi feszultsege nagyabol egyenletesen alacsonyan maradjon, hogy mindig jo terhelese legyen a motornak. (ugye a terheles merteket pedig PWM-el szabalyozzuk)
En azt mondom ez mar anyira osszetett elektronikai problema hogy legegyszerubb egy mikrovezerlovel megoldani. En a PIC-eket ismerem nagyabol azokkal konyeden meg lehetne oldani ezt. Van pl olyan PIC amiben 6db fuggetlen PWM modulator van, es tobb analog bemenettel is rendelkezik...
...en lehet hogy elsore nem szorakoznek a fekero visszatermelessel :)
Vegulis az alap szabalyzo alkatreszeit fel lehet hasznalni majd a fekero visszatermelos megoldashoz ha kesobb akarja megepiteni az ember.
Benzinárba épített adók.........persze nekünk király de állambácsinak nem, olvass vissza...
Egyébként én is ezen a lassú járművön gondolkodtam Y-os rendszámmal valahogy e felé kéne terelni. Az a mérnöki engedélyeztetés nagyon szép, utánanéztem kb 150-200eFt pl egy fékre ha nullából kell megcsinálnia. nah most nekem ennyi van (volt) kb az egész autóra......
A rendszám nélküli járás eleve bukó...okés hogy falvakban elmegy mert mindenki ismeri egymást, meg van 1 rendőr, de budapesten közlekedj egy rendszám nélküli autóval....no comment.
Puliról jut eszembe, tegnap felhívtam őket 100rongy egy villanymotor. 10Kw / 60V
Javítsatok ki ha rosszul tudom, tűző napsütésben négyzetméterenként 1-2 kW energia éri a földet óránként napsugárzás formájában. Igaz a napelemek hatásfoka 10-30%.
Egyébként meg ha lenne működő e-trabim. Akkor jól kidekorálnám, hogy mindenki jól lássa, hogy mivel is van dolga. Valami szép igyényes festéssel. Sőt poénból, vagy teljesen komolyan a nagy-tetőt kicserélném napelemre. lehet, hogy nem sok haszna lenne. De azért bisztos számítana pl. 8 órát állna a munkahely előtt nyáron tűző napsütésben. Vannak már egész elfogadható hatásfokú napelemek, igaz drágák, de csek egy darab kellene. Akku rehabnak jó lenne.
Igazad van motoros! Itt Dombóváron is van egy puli azon sincs semmi féle rendszám. A szembeszomszédomnak van egy mecedes unimogja és levizsgáztatta lassújárműnek, piros rendszámmal azt simán repeszt mint a szél.Azzal a nagy dög teherautóval. Nem úgy néz ki mint egy lassújármű... A hasznaltautó.hu - n fönt van a képe. És még súlyadó sincs rá ... Hoppá!
Szerintem ki lehet használni ezeket a "hézagokat". Csak ki kell taposni.
Elektromos targoncakon es kisteherautokon, golfautokon nincsen rendszam es kb a kerekpar kategoriaba soroljak. Ezt kihasznalva lehet hogy nem tornem magam es rendszam nelkul jarnek. Rendor nem tud mit kezdeni velem mert nincs ra semilyen torveny. A Puli elektromos autokkal is vigan kozlekednek mar ami maradt beloluk.
Egyik haveromnak van ilyen. MaCs tol vette aki itt a forumon is elofordult regen, megkerdezem tole mire jutott meg mi vonatkozik ra mert ha arra nem kell rendszam akkor a tobbire sem :)
Na most tényleg komolyra fordítva a szót. Szerintem is meg lehet csinálni az átalakítást úgy ahogy 'motoros' mondja. A terveket meg kell csináltatni egy okleveles gépészmérnökkel. Aztán beadni engedélyezésre. Ott szerintem csak a fékbe köthetnek bele. Nekem van egy komplett , engedélyezett műleírásom egy trabi átalakításáról 1,1 -es fiat motorra. Ábrák mindenféle nyomatékszámítások, bizonygatások, azt jóidő. Rendesen hivatalosan KPM engedéllyel. Trabis találkozón láttam pl wartburg fékdobbal szerelt trabikat. Egy pár hete meg találtam a neten egy golf II GTI tárcsafék adaptert kétütemű trabira műbizonylattal. :-O Szóval mindent el lehet intézni. Szerintem ;-)
Pl ott a Wankel motoros mazda RX-7/8 1300ccm és 240 LE. Nem 1300 ccm szerepel a forgalmiban hanem 2.3Turbó mivel a teljesítménye egy ilyen dugattyús motornak felel meg. Na most akkor hogy is van ez??? Akkor az én 14 lovas villanymotoros szutykomra ráírják, hogy 400ccm?? mert akkor már holnap beviszem a forgalmit........
Amit írtál az király, ha filmet forgatnék belőle Best Seller lenne. Csak éppen a való világ nem arról szól, hogy fejbekúrom a rendőrt egy villanymotorral, vagy egy kiherélt katalizátorral. Én először megpróbálnám valahogyan hivatalosan...........aztán ha nem megy akkor majd lesz más. Egyszer futottam már egy kört a Fővárosi Közlekedésnél és diplomatikusan csak annyit mondtak, hogy nem szeretnének ezzel foglalkozni :)))))))) kőkorszak. Franciaországban meg lassan más nem is lehet a belvárosban más Taxi mint villanyautó a PUG nagyon ráfeküdt erre a kérdésre.....
Valamelyik regebbi Honda Accordban is egyben volt a generator es onindito szoval ez nem uj, csak draga.
Az uzembe helyezesrol. Egyszer leirtam, de nem kerult fel valamiert. En mar csereltem motort a motorkerekparomban eleg egyszeru volt. Kicsereltem, elvittem sima muszkira, ott leirtak a muszaki lapra hogy minden rendben, meg beirtak az uj motorszamot, muszaki lappal bementem az ocsmany irodaba es kicsereltek a torzskonyvet/forgalmit az uj motorszamra, valamint felragasztottak a muszaki matricat a rendszamra.
Persze nekem volt vampapirom es szamlam a motorrol, raadasul tipus azonos volt.
Ugy tudom ha nem tipusazonos akkor a markaszerviztol kell kerni egy szakvelemenyt hogy az uj motor megfelelo es nem jar a szerkezet modositasaval, innentol kezdve pedig ugyan az a procedura.
Ha futomuvet, kasznit is modositas, akkor viszont mar hivatalos mernokkel alairatott modosito terveket kell benyujtani, meg KPM meg ilyesmi, nem lehetettlen de eleg maceras, mert a hivatal sem tudja hogyan kellene csinalnia ezert azt mondja nem lehet, de ha csak arra gondolunk hogy csomo Trabant futkos Fiat motorral meg Barkasz, Ford motorral akkor azert nem adjak be nekem hogy nem lehet uzembe helyezni egy elektromos autot.
Mint említettem, az a véredényem az engedélyekkel kapcsolatban, hogy utána kell járni, s ha nem megy le kell szarni. Csókolom mi a f***nak egy elektronyos autóra pl ződkártya??? Nem mész el aszt nem csinátaccc. Megállít a rendőr: "jóestét FJSZ" +ződkártyát!! Kiszász főnyitod a géptetőt, majd az álmélkodó közeg fejét úgy belevered az elektromotorokba, hogy azokról legalább a festék jöjjön le!
Na de komolyan, ha van érvényes műszaki a gépen. akkor mi a farancba kötnek bele? "Namutassaja aaaaaaaaaaaaaaaaaaazizzókészletit!!!" ITVANBAZZEKETTŐIS!
Súlyadókedvezmény? kell bele katalizátor! Hogy hova? A hátsóülésre bedobva!!
Tényleg , nyomozzuk már ki hogy mimerrehányméter!!!! Ugyis be kell mennem a 2polgármesteri úrhoz a jenőhő" ideglenesen kivonatni a trabit a forgalomból akkor majd rákéreckedek a témára.
Nah ez az ami eddig nem jutott eszembe, beléptünk az EU-ba. Mint a cikk írja vannak erre a villanybringára érvényes EU jogszabályok. Esetleg annak kellene utánanézni, nincs e valami alternatíva esetleg akkus munkagép vagy ilyesmi, hogy az EU-s jogszabályok alapján valahogy üzembe tudjuk helyezni azt a fránya villanyverdát. Sajnos ehhez nem sok hozzáértésem van, ha esetleg valaki utána tudna nézni nagyon megköszönném.
Az indítógenerátorban az az irónia, hogy a II. világháborús harcirepülőkön már nem számított újdonságnak. Azért nem használják szélesebb körben, mert ez indítómotornak se tökéletes és generátornak se. Akkor használják, mikor a súly vagy a hely nagyon kritikus.
Egyébként valójában minden elektromotor generátor és minden generátor elektromotor, csak a hangsúlyt tolja odébb a kialakítás.
A mi esetünkben viszont lehet jó a kombi, mert ha fölöslegesen forgatjuk a generátort akár levett gerjesztéssel, az is veszteség. Nem is beszélve arról, mennyivel kisebb a hibalehetőség, ha csak üzemmódot kell váltani, mint ha bonyolult mechanizmusokkal kapcsolgatjuk le az épp nem kívánt eszközt.
Ma még visszatérek, csak értekezletre kell menni. :-(
A motor egyben generátor is asszem ez mindegyikre igaz. A visszatöltést már kitaláltam elektronikailag azzal nem lesz gáz. A fékpedálnál pont én is ilyen megoldáson töröm az agyam amit leírtál, csak kivitelezni, hogy normális legyen az nehezebb lesz. természetesen akksiba dolgozna vissza mert nincs akkora kondi amekkora elég lenne. A motor máshonnan van a taksi gép motor az gyengusz kb 900W /db (legalábbis nekem) A fogas kerekes áttétel teljesen saját gyártmány lesz, esetleg még körbenézek mert van egy két szétborított sebváltóm, lehet , hogy abból felhasználok pár alkatrészt, de ott még nem tartok.
És mit tudnak azok a takarítógép motorok? Hány KW ? hány V ? A féket szerintem nem egyszerű megoldani, hogy vissza is termeljen meg biztonságos is legyen. Azok a motorok amit használni akarsz azok alkalmasak arra, hogy visszatermeljenek? És mibe? Az akksikba? Vagy combi kondikba?
Nemis olyan rég olvastam, valamelyik autóscég fejlesztett olyan elektromotort, hogy ha áramot kötsz rá megforgatja a motort(önindító) ha forgatod áramot termel (generátor). Egyel kevesebb alkatrész kell és nem kell a bendix, fogaskoszorú. Ebben az az irónia, hogy volt egy kb 35 éves 700ccm-is farmotoros BMW-m és abban ez már ki volt találva.....
Szerintem a féket úgy lehetne megcsinálni (csak egy ötlet) hogy a pedálutat kicsit hosszabbra csinálni az első 1/3 úton az elektromos fék dolgozna a maradék pedálúton a hagyományos hidraulikus fék. Mert ha bajvan és beletaposol, akkor már egyből a hidaulikus is dolgozna.
A fogaskerekes áttételt miből gondoltad megcsinálni?
Én azért szeretném kihagyni mind a diffit mind pedig a sebváltót mert ott legalább 20-30% a mechanikai erőveszteség. Kezdenek letiszulni a dolgok, részemről a kadett elsőkerék meghajtású lesz két rövid féltengely lesz rajta és ez fog meghajtani egy- egy villanymotort kb 3:1-es fogaskerekes áttétellel. Így a difi kérdés is meg van oldva. Az akkuk ahogyan említettem olasz elektronyos takarítógépekből származnak. Ilyenek szaladgálnak a nagyobb multikban (tecso ósün stb) Amin most gondolkodok az a fék és a féküzemi akkutöltés. Az elektromos fék is PWM rendszerű lesz (dobhatom ki az előző szabályzómat) csak azon agyalok, hogy hogyan oldjam meg ha már teljes a kitöltési tényező (visszatöltéskor) akkor utána már a rendes fékeknek is üzembe kell lépniük. Bár igazából a villamosok is kizárólag ilyen "mágnesfékkel" üzemelnek csak ott okosan a villamos tetején lévő ipari ellenállásokat fűtenek vele mert a magyar hálózat nem teszi lehetővé a visszatöltést, pedig az "új" 25 éves import villamosok ezt tudnák. Viszont mindenképpen meg kell hagyni az eredeti fékeket is vészfékezés esetére. A villamosoknál ezt sínféknek hívják a két kerék között látható "fémtömb" az. Továbbá szeretnék valami felügyeleti áramkört is és többpotis gázpedált valamilyen differenciáló áramkörrel, mert ha eldurran a poti valamiért, nekem ne toljon hirtelen egy padlógázt mondjuk a Váci úton a dugó közepén. Elég kellemetlen lenne.......
Jaja végigolvastam, bár lehet hogy 1-2 dolog kimaradt mert közben összevissza kattogtattam. :-)) Az a helyzet, hogy konkrét dolgokat az elektromos autóval kapcsolatban még nem tudok felmutatni. A fejemben viszont sokminden van. Az az én meglátásom ezzel a dologgal kacsolatban, hogy nekünk nem csodát kell csinálnunk, hanem (első lépésben) a fellelhető anyagokból kell egy működőképes járgányt építeni. Nem kell eleinte feltétlenül gazdaságosnak design-osnak lennie. Lényeg az "elv", a tenni akarás. Az érdeklődés, nem a "fejemet a homokba" stílus. Most vettem egy másik autót magamnak mert megy a trabi nyugdíjba. Ugyhogy azt most szét tudom heréli, átalakítani elektronyosra. Mint említettem a felhasználandó anyagokról még nem tájékozódtam, de hamarosan körülnézek, ha kész lesz az új verdám. Olvastam valaki négykerékmeghajtású verdát akar építeni. Ezzel kapcsolatban: Szerintem az is jó megoldás ha mind a 4 "kis teljesítményű" motor a difit hajtja meg, és az ékszíjjal hajtott 4 kerék megoldás is jó , csak lehet hogy nehezebb kivitelezni. Én a trabis verzióban úgy képzelem el, hogy a váltóból esetleg csak két sebességet hagyok meg a 3 és a 4-et. A 4. úgy is szabadonfutós, gondolom azt meg mindenki tudja miért jó. Nem tennék bele nagy motort, mert minek, ha mondjuk menne 60km/h -át az bőven jó lenne városban , boltba, munkahelyre rohangálni. Az akksi töltést meg a melóhelyen intézném. :-))) Ugye így már gazdaságosabb lenne. :-)))
Szevasztok! Hát itt vannak az én embereim!! Én is évek óta gondolkozok egy elektromos autó építésén. Hamarosan neki is fogok. Az alap egy trabant. Könnyű, kicsi, vanhozzá mindenféle. Kizárólag kisvárosi közlekedésre használnám. A papírokat meg kitaposnám a tetves bürokratákból. Ha nem menne, akkormeg engedélyek nélkül használnám. És aki belekötne annak megmondanám, hogy bekaphatja! Manta-Z Nehogy abbahagyd a fejlesztést !!! Hajrá gyerünk!!! Egyetértek, kellenek a fél megoldások is. Én úgy gondolom, hogy ha nem is lenne olcsóbb az üzemeltetés akkor is megérné, a példamutatás miatt. A sok gyöpösagyú baromnak akinek az alap beállítása az, hogy "mit szarakodsz vele, úgysem köszöni meg senki" Igenis kell szarakodni-baszakodni, kísérletezni. Ennek van jövője. De ha mi nem is látunk ebből hasznot akkoris! Legyalább a következő nemzedék nek jobb lesz. Apáink is elmentek a "kommunistaszombaton" melózni, játszóteret építeni. Azé hogy ÉN , meg TE jobban érezd magad. Szerintem a közlekedés mint olyan sohase fog megszűnni, ezért igenis fejleszteni és kutatni kell. Otthon is ! Hajrá sufni tuning!!!! Hajrá környezetvédelem.