Az a baj , hogy érdemileg még nem foglakoztam az egész dologgal, csak elméleti szinten, úgyhogy teljesen jogosan gondoljátok most azt, hogy mit okoskodok én itt. De azért próbálok segiteni ötleteket adni, lelkesíteni. Ha alkalmam nyílik rá én is neki fogok esni a gépnek, de egyenlőre csak infót gyűjtök. Még az agyagok gyüjtését sem kezdtem el. Az elekrtonikához is csak annyit értek amit autodidakta módon megtanultam, de ez jóval több mint amit a hétköznapi ember tud.Pl építettem már Dmx512 protokollal vezérel robotlámpát 4 léptetőmotorost. Szóval próbálok segíteni. :-)
Mivel nincs szabalyozva a kerdes ezert csak a kiskapukat kell megtalalni es minden rendben...elvegre ez a kiskapuk orszaga :(
Egeszen kedvet kaptam az atalakitashoz. Sajnos lakas felujitas, eskuvo, penztelenseg, szoval egy darabig nem lesz belole semmi, de ugyis szeretnenk venni egy masik kocsit, az oreg Skodamnak ugysincs erteke, arra gondoltam hogy a motort kiszedem, meg a valtot kibelezem akkor a valtohazba elfer egy kissebb motor, meghagynam az eredeti diferencialmuvet, vissza a kibelezett motor, muszakin szerintem meg is dicsernenek hogy milyen halk es nincs merheto karosanyag kibocsajtas :)))
Ahoz a 400kgnyi akkumlatorhoz a csomagtartoban meg semmi kozuk :)
De mondjuk realisan nezve Skodan tok egyszeru lenne az eredeti motor helyere ratenni a villanymotort akar a valtot is meghagyva, csak a tengely veget kell atalakitani ugy hogy ramenjen a kuplungtarcsa, meg rogziteshez kellene egy alaplapot csinalni.
Kar hogy a villanymotor tobbe van mint az egesz Skoda :(
Hát PWM-et akár néhány tranzisztorból is össze lehet ütni, de van pl egy csomó kapcsolóüzemű tápegység vezérlő ic is szinte végtelenek a variációk vagy pl 555.
Az a baj ezzel a zöldkártyás dologgal, hogy minek fizeténk ki a díját, ha nincs is mit mérni, beállítani? Szóval azért bosszantó a dolog, mert nem is adnak műszakit ha nincs érvényes zöldkáktyád. Mondjuk kiváncsi lennék rá , hogy mit lépnének a műszaki vizsgán (mondjuk mindenféle átalakítási engedély nélkül odavinném) és meg akarnák nézni a motorszámot. (tegyük fel hogy még érvényes az előző zöldkártya) Na mind1. Majd utánakérdezek a szekszárdi kpm-nél. azok talán kicsit segítőkészebbek. talán..
Azert tenyleg sok :( Akkor haver valamit elnezett, vagy tobb fele is keszult belole, mert nekem azt mondta 3fazisu AC cucc van benne.
Nem lehet hogy csak a forgoresz gerjesztese miatt van rajta csuszogyuru? Mert ha nem kommutatoros akkor az orok eletu AC motor is lehet.
Persze egy kalitkas aszinkron motor jobb lenne, de anak meg a visszatermelest nehez megoldani.
A kapcsolo uzemu technologia meg nagyon uj szamomra mert amikor meg en tanultam meg a FETek sem voltak elterjedve :)
PIC: en csak most kezdtem mojolni veluk. Eppen 4db 2fazisu lepteto motor vezerles programozasaval foglalkozom CNC marohoz, nagyabol mar mukodik a program, de meg finomitani kell mert vannak olyan valosagban nehezen elofordulo helyzetek amikor vegtelen ciklusba megy, na azeket kell valahogy kikuszobolnom, meg meg gyorsitani is akarok a programon. Ezt a progit konyeden at lehet alakitani 3 fazisura is, de ez csak negyszogjeleket ad ki. Ha szinuszt akar 3 fazisban az ember ahoz mar keves a 16f877 amivel en szorakozom. Van direkt motorvezerleshez valo PIC valam ds18F sorozat. Ebben 6db onnalo PWM modulator van periferiaban. Csak be kell nekik adni a PWM kitoltesi tenyezojet es dolgozik magatol. Egy ilyennel mar megoldhato a rendes PWM szinuszjel 3 fazisra. Ja igen es visszacsatolas is van a motorhoz, amivel a forgast lehet ellenorizni, igy akar szinkron motort is lehet hasznalni meghajtasra.
Értem. Akkor szerintem is felejtós a fékhez hozzá nyúlás. Jobb elektronikusan megoldani az egészet. Egyébkén a pwm- ről van valakinek valami kapcs rajza? Én egyszer kisérleteztem léptetőmotor microsteppinges meghajtásával pwm-el atmel procival. 10-12KHz-en egész szépen muzsikált.
Fogj egy akármilyen kis DC motort. pörgesd meg kézel a tengelyét, majd pörgesd meg utána úgy hogy rövidre zárod a kapcsait, szinte meg sem bírod majd tekerni.........ezt az általa megtermelt energiát lehet akkutöltésre használni jó esetben és egyben fékezésre is.
Igen annyi, bocs nem sértésnek szántam Dombóvárt, csak nagyon ki akartam sarkítani a mondanivalómat. Igazából mivel egy E-Kadettból építkezem egyszerűen nincs kedvem 500m-eneként megállni a rendőröknek és félórás kiselőadásokat tartani, hogy miért nincs rajta rendszám....ennyi. Ha sehogysem megy úgyis összerakom aztán csinálok egy motorhang imitáló cuccost aztán annyi :DDDDD Ha meg jön a zöldkártyás , hogy hova dugja be a CO mérőjét akkor majd megkérem , hogy hajoljon le :))))
Nade a fékkel valamit nem éretek plíz homályosítsatok föl. Ha nyomom a gázt gyorsul ha leveszem a gázt motorfékez. Eddig oké. és mivan ha kigyorsítok és csak gurulni akarok ? Kinyomom a kuplungot és kiteszem üresbe? De ha nincs is váltó? Ezt mos nem teljesen vágom. Lesz egy kapcsoló amivel ki lehet kapcsolni a motorfék üzemmódot?
Ez egyenáramú szénkefés cucc, mondták is, hogy a 4 szénkefe 30 rongy kicsit fáznék is tőle. A szabályzója ami a puliban van valami PWM de primitív mert 3 fokozatú olasz motyó viszont ez a moci rendelkezik valami áttétellel is. Lehet elmegyek megnézni. Egyébként szívesebben csinálnék valami AC cuccost, de nem mernék belebonyolódni a kapcsolóüzemű kváziszinusz inverterek lelkivilágába. Ezzel te hogy állsz? :))) Egyébként én is PIC-eket szoktam sütögetni.
Valamit tisztázzunk, Dombóvár nem falu, és annyi rendőr van itt mint a pi**a. Én sem arra gondoltam, hogy rendszám nélkül autókáznék, hanem helyeseltem, hogy a pulikon tényleg nincs rendszám. Nade. ha már igény be kell venni egy mérnök "pecsétjét és aláírását" (mert ugye másra nincs szügség tőle..) azét is 200 000 pénzt kér? (mondjuk ha csak a motort alakítod át és a fékhez hozzá sem nyúlsz? )
Pl legyen 10 akksi. Ezek normál menetnél sorban van kötve (10 akku) motorfék üzemnél pedig egy mosfetes kapcsoló cuccal meg lehetne oldani, hogy úgy kapcsolja az akkukat hogy 5-5 legyen sorba majd ez a két lánc párhuzamosan kötve ekkor a kapocsfesz a fele ugye és a motortól egy diódán meg a pwm modulátoron keresztül vissza tudná tölteni az akkukat. Igazából nem sok elektronikai bonyolítást jelentene ez a "sorba/párhuzamosan" kapcsoló cucc.
100rongy? Az nem is rossz, foleg ha tudjuk, hogy egy jokis nemet Simens 3fazisu motor van benne. Egyebkent a puli szabalyzoja sem rossz, mert ha jol tudom fekero visszatermelos.
A visszatermelest motorfek uzemmoddal oldanam meg.
Azaz ha a szabalyzo altal eloallitott feszko kissebb mint a motor felol jovo akkor atkapcsol motorfek uzemmodra. Minnel nagyobb a kulonbseg annal erosebb a motorfek. Ez megfelel a belso egesu motorok motorfek uzemmodjanak. Nemi hozzaszokast igenyel de konyeden lehet motorfekkel kozlekedni, ha meg keves a motorfek meg mindig ott van a normal.
A 750-es Honda motoromnak is iszonyu eros motorfeke van, ha elengedem a gazt lefejelem a muszerfalat, ha huzom akkor meg nem gyozok kapaszkodni. A fent leirt eljaras szerintem nem kulonbozne ettol.
A fekero visszatermeles mar komolyabb elektronikai problema. Az megoldhato, hogy a szabalyzobol kijovo egyenaramot egy diodan keresztul kuldeni, igy ha kisebb a szabalyzo feszutsege akkor gyakorlatilag uresen porog a motor. Kell egy aramkor ami figyeli ezt es ilyenkor rakapcsol egy kondit amit a motor generator modban el kezd tolteni PWM szabalyzassal a fekezes erossegenek fugvenyeben. A kondirol pedig egy Inverterrel kicsit feljebb transzformalva lehet tolteni az akkukat, ugy hogy a kondi feszultsege nagyabol egyenletesen alacsonyan maradjon, hogy mindig jo terhelese legyen a motornak. (ugye a terheles merteket pedig PWM-el szabalyozzuk)
En azt mondom ez mar anyira osszetett elektronikai problema hogy legegyszerubb egy mikrovezerlovel megoldani. En a PIC-eket ismerem nagyabol azokkal konyeden meg lehetne oldani ezt. Van pl olyan PIC amiben 6db fuggetlen PWM modulator van, es tobb analog bemenettel is rendelkezik...
...en lehet hogy elsore nem szorakoznek a fekero visszatermelessel :)
Vegulis az alap szabalyzo alkatreszeit fel lehet hasznalni majd a fekero visszatermelos megoldashoz ha kesobb akarja megepiteni az ember.
Benzinárba épített adók.........persze nekünk király de állambácsinak nem, olvass vissza...
Egyébként én is ezen a lassú járművön gondolkodtam Y-os rendszámmal valahogy e felé kéne terelni. Az a mérnöki engedélyeztetés nagyon szép, utánanéztem kb 150-200eFt pl egy fékre ha nullából kell megcsinálnia. nah most nekem ennyi van (volt) kb az egész autóra......
A rendszám nélküli járás eleve bukó...okés hogy falvakban elmegy mert mindenki ismeri egymást, meg van 1 rendőr, de budapesten közlekedj egy rendszám nélküli autóval....no comment.
Puliról jut eszembe, tegnap felhívtam őket 100rongy egy villanymotor. 10Kw / 60V
Javítsatok ki ha rosszul tudom, tűző napsütésben négyzetméterenként 1-2 kW energia éri a földet óránként napsugárzás formájában. Igaz a napelemek hatásfoka 10-30%.
Egyébként meg ha lenne működő e-trabim. Akkor jól kidekorálnám, hogy mindenki jól lássa, hogy mivel is van dolga. Valami szép igyényes festéssel. Sőt poénból, vagy teljesen komolyan a nagy-tetőt kicserélném napelemre. lehet, hogy nem sok haszna lenne. De azért bisztos számítana pl. 8 órát állna a munkahely előtt nyáron tűző napsütésben. Vannak már egész elfogadható hatásfokú napelemek, igaz drágák, de csek egy darab kellene. Akku rehabnak jó lenne.
Igazad van motoros! Itt Dombóváron is van egy puli azon sincs semmi féle rendszám. A szembeszomszédomnak van egy mecedes unimogja és levizsgáztatta lassújárműnek, piros rendszámmal azt simán repeszt mint a szél.Azzal a nagy dög teherautóval. Nem úgy néz ki mint egy lassújármű... A hasznaltautó.hu - n fönt van a képe. És még súlyadó sincs rá ... Hoppá!
Szerintem ki lehet használni ezeket a "hézagokat". Csak ki kell taposni.
Elektromos targoncakon es kisteherautokon, golfautokon nincsen rendszam es kb a kerekpar kategoriaba soroljak. Ezt kihasznalva lehet hogy nem tornem magam es rendszam nelkul jarnek. Rendor nem tud mit kezdeni velem mert nincs ra semilyen torveny. A Puli elektromos autokkal is vigan kozlekednek mar ami maradt beloluk.
Egyik haveromnak van ilyen. MaCs tol vette aki itt a forumon is elofordult regen, megkerdezem tole mire jutott meg mi vonatkozik ra mert ha arra nem kell rendszam akkor a tobbire sem :)
Na most tényleg komolyra fordítva a szót. Szerintem is meg lehet csinálni az átalakítást úgy ahogy 'motoros' mondja. A terveket meg kell csináltatni egy okleveles gépészmérnökkel. Aztán beadni engedélyezésre. Ott szerintem csak a fékbe köthetnek bele. Nekem van egy komplett , engedélyezett műleírásom egy trabi átalakításáról 1,1 -es fiat motorra. Ábrák mindenféle nyomatékszámítások, bizonygatások, azt jóidő. Rendesen hivatalosan KPM engedéllyel. Trabis találkozón láttam pl wartburg fékdobbal szerelt trabikat. Egy pár hete meg találtam a neten egy golf II GTI tárcsafék adaptert kétütemű trabira műbizonylattal. :-O Szóval mindent el lehet intézni. Szerintem ;-)