Mantával egyetértek abban, hogy a leg1xűbbel kell indulni. Aztán, ha +van az első sikerélmény, lehet tovább menni. A villanyos autó sokkal legó rencerűbb, mint a belsőégésű. Ha +van a villanymotor + az aksik, elindul(6). Ha pedig má' megy, lehet tovább filózni a gazdaságosságon, környezetbarát üzemmódon.
Lendkerék??? Jó 5let. Nem vettél részt az albán lendkerekes rakéta projektben? :-P
Én a gyóstőtőkkel is azé' problémázok, mer' a seregben az ólom-savas aksikon nőttem fel. És aztat tanították, hogy az Ah kapacitás 10%-ának megfelelő árammal töltsük 12h-n keresztül. Mer' különben tú'melegszik, a fegyverzetek meggőbűnek, osztán örűhecc a cellazárlatos akkkkksidnak.
És még mindig: indító vagy meghajtó aksi??? Tudom, ha a fészerben van, el kell használni az indítót arra, amire lehet. A környezetnek is jobb, ha a már megtermelt veszélyes hulladékot elhasználjuk. De ha veszel, akkor már olyat érdemes venni, ami ha pár ezer forinttal drágább is, arra találták ki, amire használni akarod. Tehát azonos névleges teljesítménnyel mégis jobb lesz és valszeg tovább is bírja. A nagyok nem potyára fizetik a mérnökeiket. És ez az egy szerintem nem csak markecing fogás.
Az hogy nem tárolja sokáig az energiát az önmagában nem is baj szerintem. Az az energia jól jönne kigyorsításkor rásegítésként. De Manta szerint hagyjuk a kondikat. Az én "józan paraszti eszem" azt mondja hogy a kondi jobb lenne. Persze kérdés hogy mennyi, és azok meddig bírnák a strapát... mert mit mondtad nem erre lettek kitalálva.
Én csak azért feszegetem a témát , mert ha sikerülne valamit kiszámolni, bebizonyítani, akkor lehet, hogy nem érne senkit meglepetés. Tudom a tuning próbája a menés. Na de az mindenki beláthatja, hogy az szar ügy lenne, ha fékezéskor durrognának szét a FET-ek meg az akksik. De ha nem tudunk semmit kiszámolni vagy legalább megsaccolni, akkor marad a "menés". Manta , hogy áll a géped? Csináltál már valamit az autón? Kiváncsi vagyok! :-))
A 300W PMPO teljesítmény. Kereskedő ismerősöm szerint ez azt jelenti, hogy 0,1s-ig bír ennyit leadni. Egyébként a sin. 4W-ot tudó Sokol 402B rádióval versenghetnek az ilyen kategóriájú kütyük. De pár hónapig volt pár barom, aki megette, hogy egy szappantartó 2db ceruzaelemmel tud 300W-ot és nem próbálta ki, mielőtt hazavitte.
Erős fenntartásaim vannak. Nem arra készült. De ha találsz valahol párat, érdemes kísérletezni vele. Amit tudni érdemes ezekről a kondikról:
1. polaritás érzékenyek!!! 2. nagy a szivárgási áramuk!
Tehát arra, hogy rövid ideig tároljunk (puffereljünk) energiát, még akár jó is lehet, de a 90%-os hatásfokot szeritnem ebben a pillanatban el is felejthetjük. A melegedés addig nem gond, amíg nem károsodik a cucc. Lásd pl. az AMD procikat. Nem tudom, szeretik-e a meleget, de termelik tisztességesen.
U.i: már látom, hogy megint elsomja az index a formázásom, mert 2 memo mezőm van. :-O
Szerintem nem érdemes kondikkal szórakozni. Nekem ólomsavas akkuk vannak azok érzéketlenek a nagy áram visszatöltésre. Szerintem érdemes a fékerő visszatermeléssel foglalkozni mert ugye annyi energia szükséges a test megállítására kb amennyit beletettél a felgyorsításához persze mínusz a veszteségek illetve nyugati kollegéink is forszírozzák ezt a visszatöltés kérdést, tehát kár lenne a rendes fékkel eldisszipálni a beletett energiát. Persze ez csak akkor érvényes ha nem vészfékről van szó, mindenképpen kellenek a gyári rendes fékek is. Az autók cw értéke... a régebbi nyugati autók 0.32-0.4 között mozognak az újak 0.3-0.25 között. A trabi nem tudom mennyi de szerintem 0.4-0.5-nél nem hinném , hogy több. A vezérlőmben 10 db 100A-es FET van max. szórok bele még 10-et hogy elbírja a fékenergiát ez a része szerencsére már nem kritikus hála a FET-ekenek :) szinte korlátlan mennyiség párhuzamosan köthető. Olyasmit hallottam viszont, hogy az akkutöltés hatásfoka olyan 50-60% között van nem tudom ebből mi igaz. Magyarán szólva töltéskor az energia 40%-a hővé válik. Lehet benne valami, gondolom ez gyorstöltésre főleg igaz.
Autóhifibe való kondikról a vélemény?? Létezik egyáltalán farad nagysagrendű kondi? Vagy ez csak olyan parasztvakítás mikor egy 2500 forintos kétkazettás gyorsmásolós kínai sztereó magnóra ráírják, hogy 300 Watt ! ?
khhm.. hat igen regebben en is orszagos szintu fizika versenyt nyertem de most a pisztolyt tartnaka a fejemhez sem tudnam a kepleteket fejbol :) de tenyleg...levezetve nekem is kijott az m/2*v^2
Szerintem elfogadhato a 0,8 mert egy aramvonalasabb auto 0,3 kornyeken van ha jol emlekszem, de 0,6korul szokott lenni egy gyengebb kaszni, szoval realisnak tunik az a 0,8
Elkeserito hogy meg mindig itt tartunk :((
Persze a kritikat nem az epitoknek szantam, mert az dicseretes, hanem a vilagnak, hogy meg mindig itt kell hogy tartsunk, pedig azota sokat fejlodott a technika.
Nebaj azert en ertettem a problemadat. Perpillanat en sem tudom hogy mit rontottal el de akarhogy szamolom eleg nagy ertekek jonnek ki a toltoaramra, de azert nem kell elkeseredni, szerintem hozza kell szokni az ilyen nagy aramokhoz, az elektromos autok vilagaban. LEgfeljebb el kell osztani tobbfele, vagy a fekezo aramot be kell korlatozni az elektronika illetve a motor fizikai lehetosegeire.
Pl egy 10kW-os motor amit csucsban 20kW-al jaratunk nem valoszinu hogy fekezesi uzemmodban tobbet fog kibirni mint gyorsitaskor, marpedig ha olyan elektronikat epitettunk ami kibirja a 20kW-ot (rovid ideig) akkor a fekezes sem okoz nagyobb problemat. Tehat a motorfeket nem uzemi fekkent kell hasznalni csak motorfekkent. Kulonben is eleg durva lenne, ha a motorfek olyan eros lenne hogy ha lecsuszik a labad a gazrol akkor kirepulsz a szelvedon :)) arra a jol bevalt mechanikus feket kell tartogatni.
Szeritem mind most frissítgetjük a régi emlékeket. :-)
Szerintem.
Mivel nem akarok hülyeségeket beszélni, előásom végre a 4jegyű fgvtáblám. Ígérem. :-)
Nézegettem farad nagyságrendű kondikat autóhifi témában. Pl lehet kapni 40 farad !! kapacitásút is. Igaz valami 120ezer pénz. Mondjuk nem nyagyon értek hozzá. de vajon ezek (azok) arra amire nekünk kellene , vajon jó lenne? Szeretnék- e ezt a fajta használatot? Azok is biztos melegednének stb...
Hogy lehet ezt a 150000 J energiát átszámolni, hogy mennyi kondi lenne ezt képes tárolni? (ez mos lehet, hogy lamer kérdés volt)
Na ezér' az én volt fizika tanárnőm keresztre feszített volna. Bár eredménynek helyes. De logikailag E1 = 1/2 * m * v^2, E2 = 0, DeltaE = E2 - E1.
Engem meg azér' feszített volna keresztre, mert képes voltam elfelejteni az 1/2-et. Ezek után alaposan meg kellett volna küzdenem a 2-esért. ;-)
Fizikatanár kollégám azt mondta, hogy detla E = egyketted m * v négyzet. Tehát a keletkező energia csak 150280 J Na meg persze számolni kell a veszteségekkel és már mindjárt nem lesz annyi energia. És ha 2 mp vagy 10 mp -ről beszélünk, enyyi idő alatt mit csinálna egy akkumulátor?
Na ezaz. Akkor számoljunk. 60km/h-val haladó Trabit szeretnénk megállítani 2s idő alatt. A veszteségeket hanyagoljuk el, és máris tettünk egy lépést a célszerű túlméretezés felé. ;-)
v = 60km/h = 17m/s (kb)
m = 1040kg (Trabant 601 Combi max. össz. / forrás: http://bmdesign.tar.hu/muszakiadatok.htm)
e = (17m/s)^2 * 1.040kg = 300.560J
(ugye jól emléxem, hogy itt nem grammal kell számolni? most nem tudnám megmondani, hol van a 4jegyűfgvtáblám :-) )
Na ez a másik irányba a VAs emlékezetes "összefüggésből"
e = 300.560J
U = 12V
t = 2s
I = e/(U*t) = 300.560VAs / (12V * 2s) = 12.523A (kb)
Nyilván nem a vészfékezésre kell ezt használni. De akkor mennyi idő alatt álljunk meg (lassuljunk le)?
10xes időnél ez 10-ed akkora áram, vagyis még mindig több, mint 1kA!
Aki 20s-nál többet számol, az nem vezetett még. 20s Pesten az egyik piros lámpától a másikig. :-(
Mit bactam L? Ennyi nem lehet!!! Vagy mégis? Hiszen indításkor ennél kisebb teljesítményű indítómotor is 100-asokat vesz fel Amperből.
U.i: Ellenőrizzétek le a számításom. Rég volt már, mikor naponta számoltam ilyeneket, és mint említettem, az "államilag engedélyezett puska" se tudom, hol van.
DCmotorok 60-80%-os hatasfokot tudnak.
AC motorok 95% hatasfok folott vannak
A tolto es vezerlo elektronikak 98-99%, tehat a vesztesegek inkabb a motoron illetve donto tobbsegeben az akkun keletkeznek.
Jo tudni hogy a belso egesu motorok illetve a legjobb hoero gepek is 30%-os hatasfok kornyeken mukodnek.
A valtozo fesz nem problema mert erre van egy toltes szabalyzo ami szepen kompenzalja.
Az akku lassu toltese miatt valoban celszeru egy pufferkondit vagy gyors akkut berakni, de mivel a fekezes energiaja toredeke az akkuban tarolhatonak ezert nem kell olyan tul nagy toltesi idore igy tul nagy pufferral szamolni szerintem.
Beszéljünk a fékerő visszatermelősdiről. Tegyük fel, hogy van egy DC motor amit fékezéskor visszatermelésre fogunk. A keletkező energia valyon hány százaléka kerül vissza az akksikba? Tud erről valaki valamit? Megéri egyáltalán a fáradozást? Mert ugye a fékezés relatív rövid ideig tart. Az akksik meg nem a gyorsaságukról híresek. nem így a kondik. (tudom bazi drága lenne)
Mekkora feszültség keletkezik a motor kapcsain? hogy illesszük a változó(csökkenő) feszt (mert ugye lassul a motor, mivel fékezésre használjuk) az akksikhoz?
Na meg most jut eszembe!! Nemrég olvastam, hogy egy hibrid autót úgy fejleszettek, hogy fékerő visszatermelés egy gyorsan tölthető akksiba történik ami gyorsításkor rásegít. A hosszú menetben meg a hagyományos akksik nyomják. Tud valaki efféle gyors akksiról? (tudom ez majdnem olyan mint a kondi :-/ )