Miert most gyarat akarunk alapitani es ki kell talalnunk az egyseges marketinget? :))
Szerintem elsokoron az auto atalakitas tokeletes kihivas, en pedig meg egyszerubb kihivast valasztottam magamnak, egy sima versenybringat akarok elektromosan meghajtani, mert ennel jobb hatekonysagot csak aerodinamikai burkolattal lehetne kihozni.
A full egyedi epitesu auto pedig arra jo, hogy nem csupan egy elektromos autonk legyen hanem nagyon jo es versenykepes autonk legyen. Mellesleg az acelvaz es karbon kaszni mellet szol a Lamborgini es a Ferrari utcai autoi is.
Ajjajjajjajjajjajj! Van egy kis gondom az augusztus 7-tel. Tudom, hogy én dobtam fel először, de nem lehetne mégis inkább 6-a? Az szombat és azon a héten az lenne nekem jó! :-(
Kinek-kinek ami teccik. Nyilván célszerűbb egy külön erre a célra tervezett/ötletelt gépet gyártani. Sőt! Az elektromos autók jövője ez (kell legyen)! Szerintem. De ha 5 milka körül adnak egy nyalókát... Lehet, hogy inkább vállalnám be az átalakított kispókot. Pedig jobb kanyarban erősen nyomta a bal vállam a "hatalmas" termetemmel. :-) De a kasztni/futómű/minden megvan 60 eFt-ból, az aksiról van egy 2 mFt-s hírünk, legyen a motor 1mFt (tudom, pöttyet elszálltam, de várjátok ki a végét ;-) ) és az átalakítás 500eFt. Lehet, hogy nem megy úgy, mint a Schaffhausen ( :-) ), de ha az aksit nem számoljuk, akkor feléből megvan, mint a svájcibringa. Ha meg igen, akkor 3/5-éből, ha a regadót is felírjuk a frissen behozott számlájára. És van szerviz háttere! A villanyt meg szerelem én, ha kell. Ráadásul otthon mindenki abból dolgozik, amije van, amit be tud szerezni. Csak ebben a feladatban a kocsiszekrény kialakítása helyett megjelennek más kihívások ugyi. De hát akinek otthon halomban állnak az Opelek és eggyel még jár is. ;-) Ugyi. :-) És üzletileg se lenne rossz konstrukció, ha a jelenlegi hatalmas járműparkot próbálná vki átállítani. Maradhat a megszokott környezetében a polgár. Még a bólogatós kutyáját se kell áttennie. Csak a kocsi viselkedése lesz más, de azt meg a motorhangból csak észreveszi, hogy nem a benzint szívja a motor, hanem az elektronok rohangálnak.
Sz'al én tartózkodom, mer' szerintem mindkettő jó a maga helyén. Bár hozzám az épített (ultrakönnyűkrosszhomokfutóbuggy) áll közel. És különben is, az a lényeg, hogy történjen végre vmi. Szerintem.
Mondjuk csak a 2 szemely miatt kellene ra rendszam, ha egyszemelyes, akkor az sem kell, hiszen a simo motorral hajtott fagyis triciglire sem kell rendszam...pontosan ebbe a kategoriaba ferne bele egy kb 4kWos motorral hajtott 250kg-nal kevesebb villanyauto...aztan az meg nem kell tudnia a zsernyaknak, hogy a villanymotor dupla teljesitmenyre kepes, meg ha beutom a kodot akkor 40 folott is tud menni :)
Ja, de adozas szempontjabol mindegy, mert A1-re ugyan anyi a biztositas, nincs sulyado, meg ilyesmi...na igen a hatranya, hogy lehet hogy csak motoros jogsival lehet vezetni bar mintha a C1-esre is megoldottak volna, hogy B kategoriaval lehessen menni, pedig az is 125-os motor.
A karbon inkabb a sulymegtakaritas miatt elonyosebb, de vegulis uvegpaplanbol is lehet csinalni azzal kb fele anyiba kerulne a burkolat.
Biztonsagrol: Ne felejtsuk el hogy a mostani autok gyurodesi zonaja eppen az auto tomegebol szarmazo mozgasenergiat nyeli el, tehat az auto tomegenek csokkenesevel negyzetesen csokkenhet a gyurodesi zona teherviselokepessege.
Motorokhoz es a bringakhoz kepest mindenkeppen biztonsagosabb, lasd BMW C1 ami alu csovazas bukokerettel rendelkezo robogo gyurodesi zonaval meg biztonsagi ovvel. Ezt a gepet agyon dicserik hogy milyen biztonsagos a motorokhoz kepest, egy ultrakonyu auto ugyanezt az epitesi megoldast felhasznalva biztosan jobb lenne, mar csak a nagyobb gyurodesi zonak miatt is.
Mondjuk egy motorkerekparnal nem szoktak azt a biztonsagi tenyezot figyelembe venni hogy bar serulekenyebb, lenyegesen konyebb elkerulni egy balesetet vele, sajnos ez a tenyezo kiesne az UL autok eseten.
Formailag szerintem is elegge gagyi...kb mintha a StarTrekken nevelkedett fan epitett volna maganak egy autot :) Mint mondtam en nem a lovedek format, hanem a csepp format, azaz a repulogep szarny profil formajat vennem alapul egy 2 szemelyes gep eseten. Persze a nap autok is ezt a format kovetik es nem tul praktikus, de van par oteltem hogy lehetne mindennapi forgalomban is hasznalhatova tenni a format. Sajnos ezek a 3D formatervezo progik nem tamogatjak azt a tervezesi modszert amivel en szeretnek format kialakitani (magyarul: nem ertek ezekhez a progikhoz) , ugyhogy marad az agyagmodell ha egyszer raerek ilyen hulyesegekre :)
Ja meg van par aero dinamikai otletem is amivel szerintem jelentosen lehetne csokkenteni a legellenalast a mostani konstrukciokhoz kepest.
Masik, hogy szerintem maradni kene a negy kerekes felepitmenynel mert a 3 nyomvonalu jarmu sokkal erzekenyebb az uthibakra mint a 2 nyomvonalu (a velorexnek is ez volt a nagy baja sok mas mellet)
Az akku az Ni-Mh gyakorlatilag szerintem ceruza de max goliat meretu akkumlatorokat rakhatnak bele, ez a gyortoltes es a jobb huthetoseg miatt elonyos raadasul konnyu, es konyen beszerezheto. Legalabb is a 2 millas arbol akar ceruza akkuval is teli lehetne pakolni a gepet :)
Simon is lehet ketszemelyt vinni, de akkor rendszam kell ra meg forgalmi engedely, de a motorkerekpar definicioja az hogy 250kg-ot meg nem halado, nemtudom mekkora max teljesitmenyu 2,3,4 kereku jarmu. A 4 kereket a quadok miatt raktak bele.
Ezzel a járgánnyal közlekedni Budapesten öngyilkosság, rosszabb mint a 2 kerekű motor. Azzal valamelyest lehet ugrálni, de ha egy ilyen beszorul két autó közé....huhh.Egyébként erről volt egy riport a TV-ben is, utána megkérdeztek 2 vagy 3 embert, hogy járna-e ilyennel és mindenkinek nem volt a válasza. Ennyit a magyar mentalitásról és környezetvédelemről..... Én maradok a hagyományos autó átalakításnál rengeteg súlyt le lehet faragni a kaszniból akár több száz kilót is......Persze sose lesz 250kg de szerintem menetkészen le lehet menni 500-600kg-ra. Egyébként ettől rosszabb aerodinamikai kialakítást mint amilyen a hátulja..............keresve sem találhattak volna rosszabbat........ A műanyag témát én is vágom, valaki adjon egy műhelyt és sztem mindent megtudnánk csinálni :)))) 3-ad vagy 4-ed áron mint ez és szerintem jobb műszaki paraméterekkel.
Ezzel az olcsó Flex motorral egy bajom van.............az élettartama garantálom, hogy 5-10km után széthullana, mint ahogyan az olcsó flexek is szoktak...
A flex motort nem ajánlom. Szerintem. Kicsit túl hangos. Inkább valami diszkrétebb (halkabb) mocit kellene találni. Mi a helyzet a mosógép vagy a fűnyíró motorral? Vagy azok nem szénkefések és azért nem jók?
Az egyik haverom ezerrel gyárt üvegszálas paplanból+gyantából spoilereket autókra. Az se lenne rossz. Bár a szénszálas biztos erősebb. Egyébként a vas váz szerintem is jó lenne. A biztonságról meg szerintem nem biztos, hogy érdemes lenne vérremenő vitát nyitni. A kerékpár vagy a motorkerékpár mennyivel biztonságosabb? Az autópályára meg szerintem nem igazán illene ilyennel felhajtani. Az biztos, hogy egy ilyen épített gép (a súlya és így a kisebb motor és akksi miatt) sokkal kevesebbe lenne mint egy személyautót átalakítani.
Nekem mondjuk személy szerint nem tetszik ez a svájci gép formailag de elmés ötlet. Meg ugye 250 forintból 100Km-et megtenni.... az se rossz.
Azt nem értem, hogy kerülhet kétmillió forintba az akksi?? Vagy valamit félreértettem?
A segédmotorkerékpár ötlet nem rossz de ha jól tudom azon csak egy személy utazhat. Vagy nem?
Hat ilyen alapon lehetne tankkal is jarni...bar ezek a benzinzabalo aszfalt terepjarok kozel allnak ehez.
A karbon burkolat es acel vaz a tomegehez kepest meglepoen massziv, es rugalmas, ami a szar lemezkasznikrol nem mondhato el. A mostani autok is csak azert ilyen biztonsagosak mert telipakoljak legzsakkal, vagy te elhitted hogy a kb 1 meteres gyurodesi zonaval rendelkezo szutyuki maskent biztonsagos lenne? Nem azert adnak mindegyikhez legzsakot mert ilyen rendesek, hanem mert maskent nem mehetne ki a kozutra a biztonsagi eloirasok miatt. A terep szocske amit te is emlitettel eleg kozel all ahoz amit en is mondok. Az is sima acel csovaz, csak a terep igenybeveteleinek megfeleloen masszivabb az egesz. Kozutra egy kicsit sok lenne raadaszk szellos.
Valalkozast nem akarok erre epiteni, de szerintem nagyon fasza kocsikat lehet ezzel a technologiaval epiteni...tulajdonkeppen az F1-es autok is hasonlo elven epulnek, csak ott az anyagminoseg es a tervezes nagyon magas szintre emelkedett amit sufniban nyilvan nem lehet elerni, de mondjuka 24-oras versenyekre egy magyar csavo is gyart autokat kezimunkava.
Ha lenne egy helyem egy rendes muhelyre akkor en mar regen megcsinaltam volna es levizsgaztattam volna mint segedmotoros kerekpar, merthogy ilyen parameterekkel meg abba is belefer :)
Háát, ezzel az ultrakönnyű dologgal viszont van egy kis gondom. Egy modern autó lökhárítója 30 km/h körüli ütközést maradandó deformálódás nélkül nyel el. Utána jönnek a gyűrődő zónák, aztán a lufik. Ebben a svájci ketyerében szerintem az utasokon és a ruhájukon kívül a napi sajtó gyűrődhet. Nem hiszem, hogy szeretném, ha kamionok között olyan emberek közlekednének vele, akik fontosak nekem. És a biztonság (nagyon helyesen) divat is lett!
De ha ultrakönnyű kocsit akar csinálni vki, akkor a krossz autókat érdemes +lesni. Szerintem. :-) Tapasztalat és komoly háttér van már benne, biztonságosak, nekem + még a formájuk is tetszik. :-)
Ahogy a cikk is írta, hobbi autónak szuper lenne ez a kis 3kerekű. Ha mi tudnánk egy ilyet összeütni, istenkirálycsászárok lennénk. De üzleti vállalkozásnak... És arról győzködni az embereket, hogy ezt vegyék... Biztos sok cikket írnak még róla, de ezt leszámítva vakvágány. Tanulni persze érdemes tőlük, ha lehet. Szerintem.
A napelem a "bázison" igenis jó (lehet). /sze egy olyan kütyüre, ami nappal zabálja az energiát és este pihen, nem praktikus rátelepíteni két törülközőnyit. Kertes házba kell költözni és minden nem függőleges felületet beborítani vele... + egy bivaly szélgenerátor a kert közepire... + vízimalomra is generátort... Aztán amit nem fürdik el a család, azzal mehet másnap apa + anya melózni és bevásárolni. De szép is lenne... :-) Majd este +nézem a panelcsanelen, hátha mutatnak ilyesmit a Discoveryn.
Ja az alu anyira nem draga, de mint mondtam en inkabb acelbol csinalnam.
Karbonnak 5000HUF korul van negyzetmetere + a gyanta hozza 3-4ezer/kg.
Vegulis lehetne valami karbon szendvicsszerkezetet is csinalni, azok nagyon masszivak es eleg lenne csak egy segedvazat csinalni acelbol amire a 3-4 kereket, az uleseket es a motort raknank, a tobbi terhelest a karbon burkolat is birna, igy eleg konyu lehetne a gep. A forma az a klaszikus csepformat kovetne, igy minimalis lenne a legellenalas. Kerekeknek kerekpar kereket hasznalnek mert azoknak a legkisebb a mechanikus vesztesege. Meghajtasnak vagy direkt, vagy fogasszilyas hajtast hasznalnek mert ennek is jo a hatekonysaga.
Vagulis ha kerekenkent ratennek egy egy flexmotort ami kb 24-ezret porog akkor 8kW folyamatos teljesitmenyt tudna a jarmu amivel mar vigan tudna szaguldozni egy jo hatekonysagu konyu szerkezet.
Az auto atalakitasokkal csak az a bajom, hogy nehezek es nagyon nagy a mechanikai veszteseg a massziv felepites miatt, ezert sokat vesztunk az amugy is draga elektromos teljesitmenybol. Persze a mai autok nem veletlenul nehezek, mert nagyon eros motorhoz talaltak ki oket, de egy gyenge motorhoz egy teljesen uj koncepcio alapjan kellene tervezni autot. Szerintem a fejlodes kovetkezo lepese ezek az ultrakonyu autok lesznek, ugyan ugy ahogy a kisrepuloknel is bejott ez a technologia. Igaz hogy nem olyanok mint a nagy utasszalitok, de ettol fuggetlenul nagyon jo es hasznalhato gepek ezek is.
Hat igen, azert a Svajci szarmazas minimum egy 4-6-os szorzot jelent a gepnel, mert semmi olyan nincs benne amitol 3 millaba kellene hogy keruljon. Kisteljesitmenyu motor, igy a vezerles sem tul bonyolult. A valoszinuleg polikarbonat burkolat sem egy olyan extra dolog amitol sokba kellene kerulnie. Ehez parosul egy kicsit atgondolatlan tervezes, mert hat ugye nem tul kenyelmes a ketyere, es akkor meg az akkukat nem is adjak hozza. Ez igy ebben a formaban inkabb csak hobbi gep, de az alapotlet nem rosz. Sajna nalunk eselytelen lenne hogy paporokat kapjon egy ilyen gep, mikozben a nagyon szigoru Svajban meg szerintem kulon tamogatjak is az ilyen kornyezetkimelo megoldasokat.
Ez a svájci bringa nem drága egy kicsit? Az aluminium vagy a karbon+plexi a drága? Plusz akksik.. hőhe!! Fűnyíróhosszabítóval töltve :-)))) Cikkben rávilágítottak a napelem milyenségére. Drága, de legalább szart se ér... :-((
Mondom ELEJE!!! :-D Az elseje hétfőre esik, az + nekem így közvetlen szabi után nem biztos, hogy összejön. De mondjuk 7-én vasárnap jó lenne. Vagy utána héten szombat.
Aug. 20. környéke nekem sajna kilőve. Aztán megint egyezkedhetünk. :-)
Mivel más nem reagált a levél kérdésre, ha lesz egy kis időm, ma megbombázom őket. Előtte még visszanézek ide, addig lehet szólni, hogy ne égjek be fölöslegesen.
Na, menek, mer' véndögök jöttek a céghez, aztán kell nekik LAN + kivetítő + fenékpolír.