Keresés

Részletes keresés

Altamir Creative Commons License 2010.07.22 0 0 397
Egyébként tavaly eljutottunk a szárvágásig, csak kicsit sajnáltam őket, amikor a fára próbáltak felrepkedni. Eleinte párszor lezúgtak közben, de aztán csak megtanulták úgy is.
Előzmény: janijani (393)
Altamir Creative Commons License 2010.07.22 0 0 396
Nos, akkor te sem lehetsz nagyon odáig a bogarakért. Gondolom, hogy ezért csak kihajtott, csak kicsit később.
Előzmény: Törölt nick (394)
Altamir Creative Commons License 2010.07.22 0 0 395
Nagyon nem kívánnám korlátozni őket, mert a kutya így is kap el belőlük. Nem könnyű egy egészséges ökoszisztémát megfelelően kialakítani.
Előzmény: janijani (393)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.22 0 0 394
Nálam tavasszal az ép hajtani kezdő fügéimet a Nagyfejű csajkó (Lethrus apterus Larm) rágta le. :(
janijani Creative Commons License 2010.07.22 0 0 393

Bizony, a tyúkok leeszik a füge levelét. Ha körülkerítetted jól csináltad.

A tyúkok szárnyatollát meg le kell vágni és nem röpködnek.

Előzmény: Altamir (392)
Altamir Creative Commons License 2010.07.21 0 0 392
Minek is kérdeztem, csak a szívem fájdítom. Az én picike bokromat meg a kertbe kiszökő csirkék abajgatják. Pedig meg voltam győződve róla, hogy a fügét érésig nem fogják bántani. Már az is gyanús volt, hogy pár kis fügén mintha kisebb sérülésnyomok lettek volna, de amikor az egyik picike helyett, már csak a tejnedvet láttam, cselekedtem. Szépen körbekerítettem a kis bokrot.
Kissé öntörvényű jószágok ezek az én szárnyasaim. A fenyőfán télen-nyáron a fenyőfán alszanak.A normál tyúk és a japán keverékei, és elég ügyesen repülnek. Elülnek kotlani, és egyszer csak azt látom, hogy jön elő a kiscsirkékkel. Tavaly, mire rájöttem, a szőlőtől szabadítottak meg. Mire eszembe jutott, hogy meg kellene kóstolni, már csak a kocsánya volt meg. Ha továbbra is így folytatják, teljesen zárt helyen fogják végezni.

Jobbnál jobb fajtáid vannak. Gondolom az aszalódásra hajlamos fajtából nem sok kerül friss fogyasztásra, hiszen így tűnik logikusnak. A nagynéném, akitől a hajtást kaptam, próbálgatta az aszalást, de azt mondta, hogy nem nagyon sikerült. Igaz a napra tette ki, szerintem inkább a gáztűzhely sütőjét kellett volna bevetnie, de gondolom nem volt kedve hozzá.
Az olaszországi fajtát az ismerőseid hozták? Hajtásként, vagy gyökeresen ?
Előzmény: ninovarga (391)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.21 0 0 391
Igen, az én szőlőhegyi területemről pontosan a magyar-horvát-szlovén hármashatárra lehet rálátni.
Egyik füge jobb, mint a másik.:)))
Kiválónak mutatkozik ez az itt bemutatott újabb fajta, nagyon különleges íze van az általam szivarfügére keresztelt hosszúkás fekete fajtának, de különleges ízű a zöld aszalódó is, amelyik a fán bekövetkező spontán aszalódás után korlátlanul eltartható.
Előzmény: Altamir (390)
Altamir Creative Commons License 2010.07.21 0 0 390
Szép vidék. Lendváról gondolva, nagyon közel lehettek a szlovén határhoz.
Jut eszembe, te már sok fajta fügét megkóstoltál, ízre melyek a legfinomabbak, illetve van-e olyan fajta, amely picit tárolhatóbb a többinél ?
Előzmény: ninovarga (389)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.21 0 0 389
Néhány kép a lendvai szőlőhegyről. A fügének való klímát biztosító helyek éghajlattani értelemben vett előnyös voltuk mellett tájképi szempontból sem utolsók. Szebbek és különösen egészségesebbek, mint a "városi hősziget". :))))
ninovarga Creative Commons License 2010.07.21 0 0 388
Ez a fügefajta az idén terem nálam először. Az olaszországi Vicenza közeléből származik. Hatalmas méretű, szép színű és nagyon finom. Az alakja és mérete után "lopótökfügé"-re kereszteltem.
ninovarga Creative Commons License 2010.07.21 0 0 387
Egyáltalán nem volt sértő, tisztán kivehető volt a szándék, úgy is értelmeztem. Sőt, a hölgyek nevében köszönöm a bókokat.
Előzmény: Altamir (386)
Altamir Creative Commons License 2010.07.20 0 0 386
Elnézést kérek, ha sértő volt a hozzászólásom, nem annak szántam.
Előzmény: ninovarga (383)
Altamir Creative Commons License 2010.07.19 0 0 385
Háááát, nem.:-)) Nagyon aranyos az "ifjú" hölgy, és szerencsére fügeínyenc.:-))
Előzmény: ninovarga (383)
Altamir Creative Commons License 2010.07.19 0 0 384
Meg kell hagyni, hogy kellően fotogén a hölgy.:-)) Persze, a fügék is nagyon figyelemfelkeltőek.:-))
Előzmény: ninovarga (382)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.18 0 1 383
Nem hiába fáradoztunk
Előzmény: ninovarga (382)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.18 0 0 382
Füge-show (kihasználva, hogy újdonsült menyem személyében fotomodellre leltem, aki ráadásul imádja a fügét)
marci81 Creative Commons License 2010.07.18 0 0 381
Vannak, de még tényleg kicsik, csak másodtermés lesz. Majd rakok fel képet.
Előzmény: Altamir (379)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.17 0 0 380
Az állomásokkal nem az a probléma, hogy a "hőfokot nem jól mérik", feltételezhető, hogy ahol mérnek, ott tényleg annyi is van. A baj az, hogy ezek az állomások minden megfontolás nélkül kerültek éppen azokra a helyekre, ahova kerültek. Azok a pontok pedig jócskán eltérő értékeket produkálhatnak a környező területek jellemző hőmérsékleteihez képest, elsősorban az éjszakai órákban. Ha nálad a hőmérsékletek a pogányi állomáséihoz hasonlóak minden napszakban, az azt jelenti, hogy hasonló fagylefolyási ponton laksz, mint azé. Ha ezen a télen elfagyott a fügéd, az alátámasztja a pogányi -16 egész néhány tizedes idei abszolút minimumot. Az érdekessége ennek annyi, hogy az általam bemutatott hatalmas fügék a pogányihoz hasonló, annál talán még kisebb relatív magasságban vannak. (A fagylefolyásnál ugyanis nem az abszolút tengerszint feletti magassági értékek számítanak, hanem a fagylefolyási pont völgyszinthez viszonyított relatív magassága.)
Nem csodálkozom, mert az utolsó télen Pécs alsóbb részein a sűrűn beépített részeken is durva fügefagyási esetekkel lehetett találkozni. Sőt voltak részlegesen fagyott növények még a város magasabb szintjein jól beépített, "aláfűtött" helyeken is.
Előzmény: janijani (365)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 379
Ennyi locsolásnak elégnek kell lenni. Vannak rajta kis fügék ?
Előzmény: marci81 (378)
marci81 Creative Commons License 2010.07.17 0 0 378
Szoktam locsolni a beton felületeket is, de sajnos anyagilag nem tehetem meg, hogy minden nap megtegyem.
Természetesen nem tartanak még a növények a hőgutánál, arra vigyázok.
Ha már kb. 5-10 cm mélyen száraz a talaj (meszes-homokos), akkor locsolok egy alaposat. (Ez kb 2-3 naponta van)
Előzmény: Altamir (377)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 377
Nagy melegben a betonon is kellene locsolnod, mert az is sokat jelent, hiszen a párolgás hőelvonással jár, és ezért hűti a környezetét.
Előzmény: marci81 (375)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 376
A konyulást követően stagnálás a növekedésben, majd levélsárgulás, később a levelek és a termés hullása. Remélem azért ott még nem tartasz.
Előzmény: marci81 (375)
marci81 Creative Commons License 2010.07.17 0 0 375
A hőguta miben nyilvánul meg?
Előzmény: Altamir (368)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 374
"de a fele még így is kárba vész."

Felénk nem lenne ilyen gondotok, mert az őrizetlen gyümölcsök kifejezetten kelendőek.:-(
Előzmény: Floo2 (372)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 373
Akkor marad a pálinka, amit eddig is lehetett volna főzetni, igaz komoly jövedéki adóval sújtva. Piacolni biztosan nem érné meg, mert hamar romlik, max. csak megrendelésre.
Előzmény: Floo2 (372)
Floo2 Creative Commons License 2010.07.17 0 0 372
Télen 2-2,5 hónapig kint volt a mérőnk a hegyen, a fügefák mellett, rendszeresen jártunk Ninoval ellenőrizni.
A füge hasznosítását pedig úgy oldjuk meg, hogy eszi a két család, az enyém és Ninoé, eszik a rokonok ismerősök, lekvárt főzünk belőle, de a fele még így is kárba vész.
Előzmény: Altamir (370)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 371
Beszerzel egy pálinkafőző berendezést? Gondolom korábban is megoldottad a termésfelesleg megfelelő hasznosítását.
Előzmény: ninovarga (360)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 370
Te a hegyen nem szoktad mérni a minimum-maximum hőmérsékleteteket? Vezethetnél kimutatást róla, és esetleg publikálhatnád az eltéréseket.
Előzmény: ninovarga (363)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 369
Egy téves beidegződést nem könnyű megváltoztatni. Nem könnyű azt belátni, ha tévesen foglaltak állást. Ráadásul a felelőtlenül kialakított mérőpontok adataival igazolták az alpokaljai klímát. Csak azt nem értem, hogy a térségből senki sem került be a "fontos" emberek közé, hogy tájékoztassa őket a valóságról ? Esetleg a kiemelt körzetek szakemberei szemellenzősen védték a mundér becsületét ? Bárhogyan is történt, mindenképp szánalmas ez az egész. Elég szomorú, hogy egyesek azt gondolják, hogy az országhatár egyben a klímahatár is, és egy 10-15 km -es távolság már jogosan produkálhat jelentős eltéréseket.
Előzmény: ninovarga (361)
Altamir Creative Commons License 2010.07.17 0 0 368
Bocs, a link lemaradt

A mediterrán sokszor nem is annyira aszályos, mint azt gondolnánk. Érdemes megnézni Európa aszályos területeit az elmúlt évtizedekben. Ráadásul a tenger közelsége, illetve a hegyek vonzáskörzete miatt az éves csapadékmennyiség 500-1000 mm körül van a száraz mediterrán éghajlatnál is. Igaz, a nyári hónapok csapadékszegények.
Egyébként ott a füge szabad területen van, nem kifejezetten a házak mellé ültetve és nem betondzsungelben, mert nem kell attól félni, hogy kifagy. Ezeket a körülményeket nem lehet összehasonlítani a te termőhelyeddel, ami a fal tövén van, a falról visszaverődik a hőség, illetve a beton járda egy valóságos hőkatlant alakít ki. Mint említetted locsolod, ezért a gyökereinek nem kellett 5-10 méter mélyre lemenni a víz után, mivel fentebb is talált. Ezért kell ismételten locsolnod, bár, vélhetően anélkül sem pusztulna ki, de biztosan hőgutát kapna. A mediterrán éghajlatnál, ha szabadban van a fa akkor nem locsolják, ezért rákényszerül a növény arra, hogy utánamenjen a víznek, így a nyári kevés csapadékot is túléli. A házak közelében biztosan ott is öntöznek.
Előzmény: Altamir (367)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!