Akkor ennyi. A tényeket figyelmen kívül hagyva akarsz okoskodni, és a saját ideológiádat mantrázva akarod azt mindenek fölött állónak feltüntetni.
Az 1-es típusú diabétesz jellemzően 0-30 éves kor között alakul ki és hirtelen. Csecsemőknél ugyan hogy okozhatná a táplálkozás (ha csak nem azzal visz be valami vírust, de az nem a táplálék része).
Például (de megmutathatod, hogy hol írnak arról, hogy a táplálkozás okozza az 1-es típusú diabéteszt):
Cukorbeteg központ:
"Ezidáig nem vált ismertté az orvostudomány számára, hogy mi okozza az 1-es típusú cukorbetegséget, de az feltételezhető, hogy örökletes és környezeti tényezők együttesen hozzájárulnak a kialakulásához.
Genetikai okok:
Cukorbetegek családjait vizsgálva azt találták, hogy a kórkép családi halmozódást mutat, az esetek 20%-ában a közeli rokonok között már előfordult a cukorbetegség. Azonban nem mindenki lesz beteg, akikben a cukorbetegségre jellemző antigének kimutathatóak. Ahhoz, hogy a kórkép az erre genetikailag hajlamos egyéneknél kialakuljon kiváltó környezeti tényezők szükségesek.
Környezeti tényezők:
A cukorbetegség kialakulásában néhány viszonylag gyakran előforduló vírust, mint a rubeola, mumpsz,vagy az Echo-vírusokat mint kiváltó tényezőt tartanak számon. Az említett vírusok antigénjei hasonlítanak a ß-sejtek antigénjeihez, ezért úgy gondolják, hogy a szervezet által a vírusok ellen termelt anyagok a hasnyálmirigy szigetsejtjeit is károsítják."
Medicover kórház:
"Mik az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai?
Genetikai hajlam: Az 1-es típusú diabétesz esetén gyakran kimutatható családi halmozódás.
Vírusok. A diabétesz kialakulását elősegítő vírusok lehetnek: rubeola, mumpsz, citomegalovírus"
Ha a tudományos tényeket figyelmen kívül hagyod, azzal nem tudok mit kezdeni. Az egyes típusú cukorbetegségért nem felelős a táplálkozás, rengeteget vizsgálták, egyetlen összefüggést eddig a D-vitamin hiánnyal találtak, de az sem csak táplálkozás-függő.
Ha azt állítod, hogy az 1-es típusú cukorbetegségért is felelős a táplálkozás, akkor szerintem nyugodtan befejezhetjük, mert olyan mintha azt állítanád, hogy a fű piros.
A felelőtlen fogyasztási szokás nem magánügy, de hogy ki határozza meg azt, hogy mi a felelőtlen, az már egy bonyolult kérdés. Tudom, hogy sokan szeretik ezt úgy értelmezni, hogy ők határoznák meg, hogy mi a felelőtlen...
1-es típusúban is ludas (lehet) az étkezés (felmenőké), és nekik is mentsvár a klímakímélő növényi étrend, mint mindannyiunak, szemben a telített zsírban tocsogó, klímaromboló tojásos, tejes, húsos étrenddel...
Persze, hogy mindenki eszi ezeket, ezért is van egyre több cukorbeteg, meg a csökkenő testmozgás miatt.
A cukorbetegség annyiban van a vegán étrend ellen, hogy a cukorbetegeknek a hús, tojás és sajt mentsvár, ennyit állítottam. Te vitted a cukorbetegség kialakulásának irányába a beszélgetést. Ezért írtam az előző hozzászólásomat, hogy végre megértsd mi a különbség.
Csak az egyik étrenddel súlyosbítod a katasztrófát, a másikkal megállítod. Tehát hiába próbálod "magánügyként" beállítani a felelőtoen fogyasztási szokásokat: nem az...
Foglalkozzunk először az 1-es típusú cukorbetegséggel, ugyanis ennek kialakulásához nincs köze az étkezésnek (minden jel szerint). Ez egy autoimmun betegség, amelyre hajlamot lehet örökölni, és van valami kiváltó ok, amit egyelőre nem sikerült beazonosítani. Fő gyanúsítottak a D-vitamin -hiány, és vírusfertőzések.
Az ilyen betegnek nincs inzulintermelése, csak a kívülről bevitt inzulin áll rendelkezésre, enélkül nem tud tápanyagot hasznosítani, viszont ami inzulint kívülről beadunk, ahhoz megfelelő szénhidrát mennyiséget be kell vinni. Ezt nehéz megfelelően kiszámolni, főleg hogy olyan tényezők is befolyásolják, mint az egyéb egészségi állapot, testmozgás, időjárás, stb. Így előfordul, hogy leesik a cukra, vagy felszalad. Ilyenkor nagy segítség, hogy ehet szénhidrátmentes dolgokat. Vagy eleve az étkezésében a szénhidrátot tartalmazó krumplit fel tudja ütni a szénhidrátmentes hússal.
Ugyanis a húsból, tojásból, sajtból a vércukor szempontjából végtelen sokat is ehetne a cukros.
Ha ez így elfogadható, és érthető, hogy miért jelentenek mentsvárat ezek az élelmiszerek, akkor léphetünk tovább a 2-es típusú cukorbetegségre, ami kevésbé nehéz betegség, viszont bonyolultabb.
Az édességek, a lekvárok, a cukros üdítők, és emellett a fehér lisztből készült termékek
Ezeket ti is eszitek, ugyanakkor ezeket nem kötelező fogyasztani klímakímélő növényi étrend melllett, tehát tömény offolás volt a cukorbetegséget fölhoznod a klímakímélő növényi étrend ellen...
Mint általában a mennyiség jelentős tényező. A gyümölcsökből felvehető mennyiség nem okoz gondot (bár a szőlő a glikémiás indexe miatt nem a legjobb, de ez önmagában nem problémaforrás). A túlzásba vitt cukor fogyasztás a fő probléma. Az édességek, a lekvárok, a cukros üdítők, és emellett a fehér lisztből készült termékek. Ezek nem csak nagyon nagy szénhidrát- és energiamennyiségek, de marha gyorsan felszívódó szénhidrátok, ezért okoznak problémát. A fehér kenyérnél (és egyéb péktermékeknél) ezt a felszívódást lehet lassítani zsírral, vajjal, szalonnával, tepertővel, stb., de nem lehet lekvárral, mézzel, margarinnal, stb.