Olyan ami picit világosabb nekem is van rajta.Dehát ebben az időben ami volt/van nem csodálom,hogy akadt olyan is ami éretlenül teljesen szétrepedt.Nem pottyant le,egyszerűen szétrepedt.Van egy jópár olyan is ami barna foltos.Nem is vagyok annyira biztos benne,hogy a sok csapadék miatt,szemügyreveszem közelebbről.Bár azt olvastam nincs kártevője,nekem gyanús a dolog,mert lyukacsos a levele,fehér foltok is díszítik,nagyítóalá veszem:-)
Igen,én is erre gondoltam,ha más nem dísznövénynek is szép,de azért nem mondanék le teljesen a fügeevésről.
Hááát, nálam sem sokkal jobb a helyzet. Egy szem kecsegtetően nézett ki, de egyszer csak azt láttam, hogy a földön van. Lehet, hogy az egyik tyúkom volt a ludas. Megkóstoltam, de savanyú volt. Most két olyan szem van rajta, amelyik már nem haragos zöld, hanem olyan világosan sárgászöldes színű. Nagyon nem élem bele magam a finomabbnál-finomabb falatokba, ha beérne is belőle, vélhetően már nem lesz olyan édes, mint azok, amelyek a nyári 30-35 C fokban érlelődtek. Szerintem egy jó teleltetéssel várd ki a jövő évet, hadd mutassa meg, hogy mire képes ez a fajta, és csak aztán dönts a sorsáról. Egyébként dísznövénynek sem rossz, hiszen jól mutat a kertben.
Hát kérlek én idén tuti nem eszek saját fügét,de már az is kétséges,hogy egyáltalán fogok erről a fáról,így ahogy olvasgatok.Hiába körbesüti a nap meg dél-kele,ez síkság,északi szél,ennyi.Most erősen gondolkozom rajta,hogy beszerzek valami fagytűrőbbet vagy egyáltalán semmit.Azon is gondolkoztam ezt a fajtát megszűntetem,de sajnálom.Már olyan szépre megnőtt,ha más nem levelével díszít,vagy még reménykedem lesz jobb év is:-(
Egyébként sehol nem tart,szép nagy,lombos,talán nőttek a fügék is,de zöld,nagyon zöld:-( Nálad van valami jobb hír?
Ha érdekel csere akkor fel tudok ajánlani, zöld fajtát a te bordódért cserébe. Nekem van egy kb 1m-es dézsás ebből a fajtából. A csere Eger és Miskolc között bárhol jó.
Sziasztok!! Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra. néhány éve én is fügetulajdonos vagyok, egészen pontosan 2007-ben ültettem el életem első csemetéjét, melyet 1 évig neveltem elő. A növényke szépen cseperedett az évek múltával, tavaly és tavalyelőtt már egész szép kis mennyiséget adott. Bordó színű gyümölcsöket terem. Most olyan 3 méter magas lehet. Az éven azonban az előzőekkel ellentétben nagyon nehezen és későn is indult meg, a termések is csak most kezdenek igazán érni. Az éven azt hiszem nem biztos, hogy mind beérik. Tudtok segíteni, hogy hol lehetne különböző típusú fügéket még vásárolni és lehetőleg normális áron? Érdekelne a cserebere is. Én is Északkelet-Magyarországon lakom, Miskolc is Nyíregyháza is elérhető távolságban lenne. További kellemes vasárnapot mindenkinek.
Segítséget kérek: tavaly tavasszal ültettem egy ajándékba kapott fügét, amely szépen kihajtott, majd télen (itt ÉK-en, Miskolc mellett egyszer volt egy -18 fokos éjszaka) szinte teljesen viszafagyott.
Ez nem vette el a kedvét, szépen megnőtt idén újra, most így néz ki - persze csak másodtermések vannak rajta, amelyek már vagy 1,5 hónapja leálltak a fejlődésben. Nem tudom, beérhetnek-e még.
A déli házfal előtt leledzik, de a Sajó völgyében vagyunk, így nem ideális a helye.
Nagyon örülnék, ha valaki így, fotó alapján meg tudja állapítani, hogy kb. milyen fajta lehet és hogy ezzel a típussal érdemes-e foglalkozni vagy a már említett 'Györöki lapos' vagy 'Babits' fajtákat kellene beszerzni helyette (másik kérdés: honnan tehetek szert ilyenre ? A helyi faiskolákban így árulják az egyetlen típust: "füge" és nagyot néznek, ha részletesebben érdeklődöm...)
Amúgy nagyon szeretjük, mert dekoratív, de mégiscsak az lenne az igazi, ha teremne, a gyerekek is akkor értékelnék igazán.
Még az sincs kizárva, hogy pont ez a napos, szélvédett hely a probléma. Pl. megreked ott a meleg, egy hosszabb egyhe, napos téli időszakban tavaszt érez, megindul a nedvkeringése, és akkor már a -10 elviszi.
Na igen, jó kérdés :)) . Sajnos vagy szerencsére több száz féle füge van , és nagyon sok még hasonlít is egymásra , alig van eltérés közöttük . Csak összehasonlítást tudsz (tudunk ) csinálni , a levél és a termés alakja , színe alapján. Arra vigyázz hogy rügyfakadás után még akár 5-10 levélig nem hoz a fajtára jellemző leveleket , addig szinte minden füge levél egyforma , kicsi , kevésbé tagolt . Egyes fajták levele olyan mint a közepes durva (80-as) csiszolópapír , másoké simább , vagy van egészen selymes levelű is az apró finom szőrök miatt amik még a gyümölcsön is vannak .Nézd meg jozsó48 barna füge variációit a fagytűrő déligyümölcsök topicon a 14213 hozzászólásában .
Ez nem lakóhelyet jelent, hanem telekkönyvileg birtokban lévő földterületeket. A 4-es zónába az ültessen fügét, aki teljes ellátást és lakást akar magának néhány évre.
Aki az 1-es zónába lakik, és allergiás a fügére, az nem eszik belőle és nem fogja meg, de ültetni ültethet. Olyan meg nem nagyon van szerintem, aki a látványára allergiás :))
A füge termesztésének elősegítésére a következő törvényi rendelkezések láttak napvilágot: Minden önkormányzatnak egy fügeügyi megbizottat kell foglalkoztatnia, aki az önkormányzat felügyelete alá tartozó közigazgatási területen a fügetermesztés rendjéért felelős. A birtokában lévő "inverziós térkép" alapján kötelezi legalább egy füge ültetésére azokat a szőlőhegyi birtokosokat, akik területe 1-es kategóriájú fügetermesztési zónába esik. A felhívásnak eleget nem tevők helyett az önkormányzat helyezi ki a kötelező fügenövényt, amelynek az ültetés költségével növelt árát a hatóság vagy adó módjára hajtja be, vagy szerződést köt a gazdával a tartozás 4 éven belül, természetben, fügetermés beszolgáltartása által történő kiegyenlítésére. A 2-es kategóriába tartozó területeken a füge ültetése ajánlott, de nem kötelező. Külön engedélyhez kötött a füge ültetése a 3-as kategóriájú területeken. A gazda ilyen esetben közjegyző által hitelesített nyilatkozatot tesz, amelyben kijelenti, hogy az általa folytatott fügetermesztés sikertelenségéért, anyagi és erkölcsi káraiért egy személyben vállal minden felelősséget. A törvény egyértelmű tilalmat ír elő a 4-es kategóriájú területeken történő fügeültetésre vonatkozóan. A tilalmat megszegőkre egytől négy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, az általuk okozott, a társadalomra rendkívül veszélyes erkölcsi károkozás miatt.
Nagyon köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a helyes értelmezésre.Meglátom mi lesz a következő tavaszon a füge bokrommal, és annak függvényében ültetek újat.Igyekszem megkeresni a legjobb helyet.Elolvasva ismét az általad jelzett hozzászólásokat, azt gondolom, hogy legjobb lesz a szőlőhegyre ültetni az új bokrot. Úgy tűnik, ott jobb helye lesz.
Szia . Vagy rossz fajta fügéd van , vagy rossz helyen laksz. Pl. itt északon 2-3 hetes késésben vagyunk az átlaghoz képest , az egyébként jó fajta füge már itt sem fogja a terméseit beérlelni . Ha épségben átvészeli a telet és jövőre ugyanígy jársz , cseréld le valami jobb fajtára , Babits füge vagy györöki lapos .
Már tavaly is tettem fel néhány kérdést a fügebokrommal kapcsolatban, és most is lenne. Pár éve kaptam egy vesszőt, télen babusgattam, tavasszal kiültettem, szépen kihajtott, és ennyi. Ősszel már a szabadban takargattam, tavasszal kitakartam és ismét szépen kihajtott, de termést csak a következő évben (tavaly) hozott, viszont nem ért be. Idén már elég méretes a bokrom, tele hajtásokkal és nagy örömömre gyümölcsökkel, de úgy látom, hogy idén se fog beérni egy darab sem. A méretük kb. diónyi, meg kisebbek, sőt még most is jönnek újak, a színük pedig igen haragos zöld, az állaguk pedig nagyon kemény. Bennem van a hiba? Sok helyen keresgéltem, hogy mi lehet az oka, de igazán értelmes megoldásokat nem találtam. Ezért gondoltam, hogy Ti "tapasztalt" fügések meg tudjátok mondani, hogy mikor ehetek már róla érett fügét????
Attól függ, hogy melyik hozzászólásra gondolsz. A füge téli túlélésének "titkát" megtalálhatod a 138., 278., 339., 430. számú hozzászólásokban. Ezeket legkönnyebben a kersőbe írt 'inverzió' kulcsszóval találod meg. Mindenesetre a szélvédettség nem biztosít kevésbé alacsony hőmérsékletet! Sőt! Az csupán a melegvérű lények (mint pl. az ember) szubjektív hőérzete szempontjából számít. A növényeket csak a fokoban kifejezett hőmérséklet érdekli. Az pedig az éjszaka leálló légmozgásnál még alacsonyabb. Párhuzamként lásd a folyó és az állóvíz befagyási hajlamát.
Korábbi hozzászólásokban azt olvastam, hogy a fügét szélvédett , napos helyre, lehetőleg fal elé érdemes ültetni. Nem úgy mint én, aki az ültetés alkalmával ( jó pár éve)még nem olvastam semmit erről a növényről, amit egy ismerőstől kaptam. Idő hiányában nem sok gondot fordítottam rá, vagy megmarad, vagy sem, ahol épp hely volt a kertünkbe oda tettem.
Köszönöm a válaszodat, sajnos én is attól tartok, hogy ez a bokor nagyon érzékeny lesz a téli hidegekre.Valakitől azt hallottam, hogy késő ősszel a bokor ágait óvatosan hajtsam le a föld felé amennyire csak tudom, próbáljam meg lekötni, majd kukoricaszárral betakarni. Hááát, nem tom'! Megpróbálom, és ha nem lesz sikeres a védekezés, akkor veszek egy új bokrot, és a kertem védettebb helyére ültetem.
Gyakran mosolyra fakadok, amikor a különböző kertészeti fórumokban tanácsot kérnek, vagy tanácsot adnak a füge szaporításával kapcsolatban. Jelen pillanatban a házam környékén van néhány "fügeszaporítási példa", amelyeket nem is akarok kommentálni. Mindenesetre, ha a fügeszaporítás módját egy kicsit karikírozva akarnám előadni, a következőket mondanám: Vágj le néhány fügevesszőt, aprítsd föl és szórd szét! Jobb, ha úgy dobálod el őket, hogy a végük valamelyest beleálljon a földbe. Ha nincs földed, tedd őket vízbe egy egész szezonra, ősszel, ha lehullatták a levelüket, vedd ki őket, dugd homokba a pincében, majd a következő évben ültesd őket a kívánt helyre.:))))) Ennek csak kb. 2 %-a túlzás!
Az éjjel megérkezett a hűvös idő, jelenleg 16-17 C van és szórványos csapadék. Ma voltam a füge bokornál, és néztem a két világosabb színű fügét. Tegnap a nagy melegben tapasztalt puhasága eltűnt, és megint visszakeményedtek, de a színük megmaradt világosnak. Gondolom ez a növény egy védekezési módszere a termése számára kedvezőtlen időjárás átvészelésére.