Én viszont biztosan takarni fogom.Tavaly mikor vettem tudatlanságomban csak földdel kupacoltam,viszont elfagyott az az egy árva ágacska.(pedig hogy örültem mikor tavasszal kihajtott:)no nem tudtam miért ott)Itt biztosan elfog fagyni.Városban melegebb van mint nálunk városon kívűl,legalább 2-3 fokkal és ugye sík vidék.Ezt a takarást míg viszonylag kisebb megtudom oldani,de ha egyszer nagyobb lesz akkor én sem tudom mi lesz.Valahogy úgy képzelem amíg csak enyhe fagy van földdel kupacolom,ha bejön a keményebb hideg körbekerítem ameddig bírom.Mármint magasságban.Azt feltöltöm kukoricaszárral,szalmával.Külsejét náddal.Tetejére fóliát gondoltam.Mind ezt persze lombhullás után és a csupasz ágakat összekötném.Egerekkel most nem foglalkoznék,talán nem lesz. Szerintetek ez így mennyire lenne hatásos mondjuk -20 foknál?
Más:másik utcában egy nő 2 fügét ültetett.Meglepődtem,én úgy tudtam tavasszal hatásosabb fügét ültetni.Elég ramatyul néztek ki,lehet pont ezért.Teljesen kókadtak voltak:o Nagyon kíváncsi leszek mi marad belőle és arra is milyen fajta lehet.Azt már most láttam,ő sem a legjobb helyet választotta ültetésre,utcafront,semmi nem védi.
Sziasztok! A héten sikerült kimennem a birtokra, és megtekintettem a fügebokromat is. Úgy látom, fáziskésésben van, mert még mindig hoz termést, meg leveleket, egyre csak nő, már majdnem akkora mint én (1,65), de beérni nem akar egy szem sem. A nagyságuk sem változott (kisebb diónyi) és a színük is elég zöld. Azt hiszem, nem mozdul meg a gigám a fügémtől.
Nagyon gondolkodom, hogy nem takargatom, ápolgatom tovább.
Enyhe tél esetén nem is kell takargatnod, csak sajnos az elég ritka sík vidéken. Remélem azért nem akarod kivágni, mert dísznek is tökéletes. A termést illetően, az enyém is hasonló állapotban van. Otthon nincs kerted ? Mert, ha lenne, akkor érdemes volna fűtött épület közelébe ültetni szegénykét, és akkor gond nélkül kitelelhetne.
Az enyém sem panaszkodhat, hiszen közel kétméteresre nőtt, a semmiből. Vélhetően fügét én sem sokat eszek már az idén, max bolti szárítottat, de hát azt is szeretem. Majd jövőre, ha nem fagy el, és persze, ha megérjük. :-))
Sziasztok! A héten sikerült kimennem a birtokra, és megtekintettem a fügebokromat is. Úgy látom, fáziskésésben van, mert még mindig hoz termést, meg leveleket, egyre csak nő, már majdnem akkora mint én (1,65), de beérni nem akar egy szem sem. A nagyságuk sem változott (kisebb diónyi) és a színük is elég zöld. Azt hiszem, nem mozdul meg a gigám a fügémtől.
Nagyon gondolkodom, hogy nem takargatom, ápolgatom tovább.
Nem hiszem,hogy szétállna.De én az egészet összekötném és úgy húznám lr.Illetve láttam a fagytűrő banánok topicba egy egész jó teleltetési módot.Igaz banánnál de talán fügének is jó.És ugye nekem a fiatal kákim is kinn van,selyemakác és hasonló.Ezek mind fiatal csemeték.Úgyhogy valamivel fel kell készülnöm.
Én a lehajtástól kicsit tartok. Nem a töréstől, (max tudom szaporítani a letört ágat), hanem attól, hogy a következő évben nagyon szétálló lesz. Lehet, hogy majd ráhúzok egy 200 literes fémhordót, aminek nincs sem alja, sem teteje, és szépen teledugdosgatom levelekkel, szalmával. Persze a teteje kilóg, de majd arra is kitalálok valamit. Gondoltam még az összekötözés, és leveles kóróval körbeállogatásra is, vagy az előzővel kombinálva. Amennyiben még sem lenne eredményes a technológia, akkor sincs gond, hiszen egy-két kisegérnek biztosan megoldom vele a teleltetését.:-))
A nyírségi részen vannak homokdombos részek, még, ha nem is nagyok azok a dombocskák, de lehet, hogy épp elég volt a fügének a túléléshez. Vajon az Északi-középhegység dombjai is alkalmasak a fügének a túléléshez ? Erről vannak információid ? Tudom, hogy a klíma nem épp kedvező arrafelé a fügének, de egy sikeres tél esetén az elsődleges termés vélhetően beérik.
Még mindig nem tudom hogyan teleltessem,de azt hiszem lehúzom a földre,felkupacolom meg még nem tudom......vagy összekötöm,feltöltöm,felülre valamit ráhuzok.Nem tudom még:-)
Nem látok rajta semmit,vagyis nagyon fontosnak tűnőt nem.Lyukak vannakközépen a leveleken+ fehéres porszerű bevonat a levélnyeleknél vagy a fügenyélnél és egy két levelen is.Amúgy más nem.Valami apró fekete fényeshátú bogár.De azt látom más növényemen is.Természetesen nincs csócsálás,de figyelgetem,nem szeretném ha véletlenül mégis megtámadná valami és a végén venném észre mikor már hiába.
(1-2 sárgás nekem is van,de azt én idén már bizti nem eszem meg:-(
Majd csak megoldjuk valahogy a teleltetést, mert, ha az összejön, akkor nem csak dísznövény funkciója lesz a fügénknek. Kártétel ügyben jutottál valamire ? Nem hiszem, hogy oly mértékű csócsárlásban lett volna része a fácskádnak, hogy az kritikus lenne a számára.
Sőt, az idén északkeletről ez az egyetlen épen(?) (csak részleges károsodással(?): "későn hajtott ki") áttelelt füge, amiről tudomásunk van. Ez ott az idén csak kivételesen jó fagylefolyású helyen + a lehető legjobb fagytűrésű fajtával lehetséges.
Azért, ha az idei télen nem fagyott el, akkor az a bokor nem lehet rossz helyen. :-) Esetleg kicsit dombos helyen van a szüleid szőlőse ? Persze az is előfordulhat, hogy a ti fajtátok kicsit hidegtűrőbb az átlagosnál, ezért lehet az, hogy takarás nélkül is ilyen szép nagyra megnőtt, hiszen, nem ez a jellemző a ti térségetekre. (A füge fagytűrő képessége kb - 15 C foknál van.)
Altamir! Az első évben takartam, utána már nem.Anyumék kicsit elhagyatott szőlősében vn. Itthon nincs hely sajnos. Jövőre kicsit átalakítjuk majd a párommal, ezért keresek már most újabb növényeket. Ha jobb idő lesz és ki tudunk menni szedni, megpróbálok képet hozni róla.
Olyan ami picit világosabb nekem is van rajta.Dehát ebben az időben ami volt/van nem csodálom,hogy akadt olyan is ami éretlenül teljesen szétrepedt.Nem pottyant le,egyszerűen szétrepedt.Van egy jópár olyan is ami barna foltos.Nem is vagyok annyira biztos benne,hogy a sok csapadék miatt,szemügyreveszem közelebbről.Bár azt olvastam nincs kártevője,nekem gyanús a dolog,mert lyukacsos a levele,fehér foltok is díszítik,nagyítóalá veszem:-)
Igen,én is erre gondoltam,ha más nem dísznövénynek is szép,de azért nem mondanék le teljesen a fügeevésről.
Hááát, nálam sem sokkal jobb a helyzet. Egy szem kecsegtetően nézett ki, de egyszer csak azt láttam, hogy a földön van. Lehet, hogy az egyik tyúkom volt a ludas. Megkóstoltam, de savanyú volt. Most két olyan szem van rajta, amelyik már nem haragos zöld, hanem olyan világosan sárgászöldes színű. Nagyon nem élem bele magam a finomabbnál-finomabb falatokba, ha beérne is belőle, vélhetően már nem lesz olyan édes, mint azok, amelyek a nyári 30-35 C fokban érlelődtek. Szerintem egy jó teleltetéssel várd ki a jövő évet, hadd mutassa meg, hogy mire képes ez a fajta, és csak aztán dönts a sorsáról. Egyébként dísznövénynek sem rossz, hiszen jól mutat a kertben.
Hát kérlek én idén tuti nem eszek saját fügét,de már az is kétséges,hogy egyáltalán fogok erről a fáról,így ahogy olvasgatok.Hiába körbesüti a nap meg dél-kele,ez síkság,északi szél,ennyi.Most erősen gondolkozom rajta,hogy beszerzek valami fagytűrőbbet vagy egyáltalán semmit.Azon is gondolkoztam ezt a fajtát megszűntetem,de sajnálom.Már olyan szépre megnőtt,ha más nem levelével díszít,vagy még reménykedem lesz jobb év is:-(
Egyébként sehol nem tart,szép nagy,lombos,talán nőttek a fügék is,de zöld,nagyon zöld:-( Nálad van valami jobb hír?
Ha érdekel csere akkor fel tudok ajánlani, zöld fajtát a te bordódért cserébe. Nekem van egy kb 1m-es dézsás ebből a fajtából. A csere Eger és Miskolc között bárhol jó.
Sziasztok!! Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra. néhány éve én is fügetulajdonos vagyok, egészen pontosan 2007-ben ültettem el életem első csemetéjét, melyet 1 évig neveltem elő. A növényke szépen cseperedett az évek múltával, tavaly és tavalyelőtt már egész szép kis mennyiséget adott. Bordó színű gyümölcsöket terem. Most olyan 3 méter magas lehet. Az éven azonban az előzőekkel ellentétben nagyon nehezen és későn is indult meg, a termések is csak most kezdenek igazán érni. Az éven azt hiszem nem biztos, hogy mind beérik. Tudtok segíteni, hogy hol lehetne különböző típusú fügéket még vásárolni és lehetőleg normális áron? Érdekelne a cserebere is. Én is Északkelet-Magyarországon lakom, Miskolc is Nyíregyháza is elérhető távolságban lenne. További kellemes vasárnapot mindenkinek.
Segítséget kérek: tavaly tavasszal ültettem egy ajándékba kapott fügét, amely szépen kihajtott, majd télen (itt ÉK-en, Miskolc mellett egyszer volt egy -18 fokos éjszaka) szinte teljesen viszafagyott.
Ez nem vette el a kedvét, szépen megnőtt idén újra, most így néz ki - persze csak másodtermések vannak rajta, amelyek már vagy 1,5 hónapja leálltak a fejlődésben. Nem tudom, beérhetnek-e még.
A déli házfal előtt leledzik, de a Sajó völgyében vagyunk, így nem ideális a helye.
Nagyon örülnék, ha valaki így, fotó alapján meg tudja állapítani, hogy kb. milyen fajta lehet és hogy ezzel a típussal érdemes-e foglalkozni vagy a már említett 'Györöki lapos' vagy 'Babits' fajtákat kellene beszerzni helyette (másik kérdés: honnan tehetek szert ilyenre ? A helyi faiskolákban így árulják az egyetlen típust: "füge" és nagyot néznek, ha részletesebben érdeklődöm...)
Amúgy nagyon szeretjük, mert dekoratív, de mégiscsak az lenne az igazi, ha teremne, a gyerekek is akkor értékelnék igazán.
Még az sincs kizárva, hogy pont ez a napos, szélvédett hely a probléma. Pl. megreked ott a meleg, egy hosszabb egyhe, napos téli időszakban tavaszt érez, megindul a nedvkeringése, és akkor már a -10 elviszi.