csempézés/padlólapozás: a "mesterek" csak a lapok közepét szeretik megkenni, és ha az egyik sarka "beesett", nem szokták visszaszedni és újrarakni. Nálam időhiány miatt 3 helységet rakott le padlólappal a mester. Bízom a lap erősségében, mert pl. a mosógépes helységben a lapok szélei alatt nincsen ragasztó és kong, én meg bízom benne, hogy nem fogja megadni magát centrifugáláskor
glettelést én kihagytam, mert ritka poros, piszkos meló
ellenben a nyílászárók festését véletlenül sem hagytam másra, mert ott már vigyázni kell a falra, üvegre stb.
tapéta nálunk nincs, de azt sem engedném át másnak.
Amiket már leírtál szerintem bőven elég nektek megcsinálni. A glettelést+ festést 2 hétig csinálta 2 festő. (A falak+plafon ~450m2 és ez kb. 100m2 alapterületet jelent és nem mindenhol kértük padlóig a glett+festést a csempe miatt.)
A laminált padló (ragasztós) lerakása ~12-15nm/nap. A szegélyek beszabása, felragasztása is rohadt sok idő.
Anno a kültéri lámpáim felszerelése (kábelvég állt ki a falból, tehát fúrni, vágni, csupaszolni, lámpa összeszerel, felfúr, beköt, felcsavaroz, izzó belehelyez stb.) 2 embernek bő félnapi melója volt.
És vannak melók, melyek 2 embernek x ideig tartanak, 1 embernek meg min. 3x.
(Én is rendre alábecsültem a szükséges munkaidőt.)
Sziasztok!
Konnyuszerkezetes epuletben a villanyszerelesrol kerdeznek:
1. hogy tortent a csovek elhelyezese nalatok? Lattam mar
A)kivagva a gipszrost a cso nyomvonalan
B)csak a szerelodoboz nyilas kivagva es azon behuzzak a rugalmas csovet
2. belehuzzak ezesetben a kabeleket a csovekbe mielott a csovet behuzzak?
3. padlason/fodemben kotik ossze a kabeleket esetenkent?
Ki szerelte maga a konnyuszerkezetes haz villamos halozatat?
KOsz,
TOM
HerX-nek: [offtopic] milyen draga/igenyesseget igenylo munkara gondolsz? Mmi fogjuk a fodemszigetelest a tapetazast, glettelest, festest elvegezni. Csempezni, vizet, futest nem akarunk magunk szerelni...esetleg az ajzatszigetelesbol valamit magunk fogunk elvegezni...
"Ha villamosmérnök vagy, akkor miért nem te csinálod a tervet?"
Azért nem kell ennek bedőlni!
Az, hogy valaki ismeri az Ohm törvényt, a Laplace transzformációt, meg még sok marhaságot amit az egyetemen/főiskolán tanítanak az nem teszi őt villanyszerelővé.
Én sem azt mondom, hogy a villanykaron megtanítják a villanyszerelést, csak éppen egy szakkönyvet fogva "pillanatok" alatt elsajátíthatja, hiszen a háttérismeretek már megvannak.
Továbbra is azt mondom, hogy ha nem ráérős a ház építése, akkor ne a villanyszereléssel töltse az értékes idejét, hanem más, drágább/igényességet kívánó munkákkal.
Egyébként van könyv (tankönyv?) ami erről szól, csak nem tudom kapni-e még (nincs kéznél; talán "A villanyszerelés alapműveletei" a címe). A Liszt Ferenc téri műszaki könyvesboltban érdemes kutatni...
Koszonom a valaszokat. Atolvastam mar topicot, de nem mely figyelemmel. De potolom! Egyebkent a festest azt mi fogjuk csinalni az tuti...
Ja sikerult az 1000 beirast eloroznom!
TOM
"Ha villamosmérnök vagy, akkor miért nem te csinálod a tervet?"
Azért nem kell ennek bedőlni!
Az, hogy valaki ismeri az Ohm törvényt, a Laplace transzformációt, meg még sok marhaságot amit az egyetemen/főiskolán tanítanak az nem teszi őt villanyszerelővé.
Én is villamosmérnökként kezdtem a saját házam villanyszerelését, és rengeteg apró, de hasznos ismeretet kellett összegyűjtenem, amely egy villanyszerelő képzésnél egyébként tananyag.
Mert ugye honnan tudja egy villamosmérnök pl.:
- Milyen vastag kábelek vannak és melyiket mikor használjuk
- Egy 16-os csőbe hány 1.5-es vezeték mehet maximum
- Hány kanyar lehet a csőben?
- Hány kötés fér pl. egy 65-ös dobozba?
- Hova vigyük külön a nullát, és hol lehet közösen?
- Hol futhatnak vízszintesen a csövek, hol függőlegesen, és mehetnek-e ferdén?
- stb.
Ezekre egy villanyszerelő kapásból válaszol, a villamosmérnök nem ezt tanulta, hanem pl. azt, hogy miként számíthatja ki a mágneses térerőt körintegrállal. Persze áramköri rajzokat csinálhat, de a terv lényeges része, hogy a lakásban hova mit, hogyan szerelünk.
A behúzást én a feleségemmel csináltam (tipikusan két emberes munka, és megvan ennek is a trükkje), a behúzószál pedig nem veszélyesen drága az egyéb költségekhez képest. (de pl. a behúzószál hosszabb legyen mint a lakásban a leghosszabb cső!).
Tehát TOM:
Lehet itt nyugodtan kérdezni, és meglesznek a válaszok is, csak azt ne várd, hogy valaki ömlesztve ide ír minden tudnivalót. Esetleg meg lehet kísérelni végigolvasni a topikot, ami - úgy látom - ma már nem kis feladat...:(((
Ha villamosmérnök vagy, akkor miért nem te csinálod a tervet?
A kábelbehúzást én kihagynám a helyedben, mert kell néhány tisztességes kábelbehúzó, ami nem olcsó. (Jó nem is aranyáron van, de szerintem inkább legyél te a segéd és hozza a villanyász a szerszámokat.)
A kapcsolókat be tudod kötni, de ha valami gebasz van a vezetékezéssel, az gáz.
A szerelvényezést szerintem csináld te. Viszont rohadt sok idő!!!
Szerintem nem a villanyász munka a legdrágább meló a háznál, inkább fordítsd az idődet a festésre, burkolásra. Azok drága melók és ott számít, hogy szépen legyen megcsinálva!
Hali!
Egy 100 nm-es has villanyszereleseben szeretnem a letezo legtobb dolgot magam csinalni. A haz konnyuszerkezetes, igy a veses stb nem gond. Villamosmernok vagyok plusz eredetileg muszeresz is..Mit ajanlotok mi az amihez ne kezdjek hozza es mi az amit nyogodt szivel is elvegezhetek - tapasztalat nelkul.
Tervet ugy gondoltam villanyszerelovel csinaltatok, meg esetleg beszalnek segiteni.
Tapasztalatok, otletek?
Kosz,
TOM
Ui:esetleg ajanlott irodalom?
Akkor kérdezz meg az áramszolgáltatónál egy kompetens személyt. Ki kell tölteni egy igénylőt (hány amper, hány fázis), kell villanyóra, meg kell egy bekötési tervet is mellékelni.
Szóval csapj az asztalra, hogy ne nézzenek bambán, mert nekik kell adni egy nyomtatványt.
Javaslom, hogy hívd fel az áramszolgáltató kék-számát.
Mindjárt megírom, de esetleg ha ez útbaesik másik ismerős itt vett valamit: Cím: 1033 Budapest, Huszti út 52.
Telefon: +36 (1) 436 0870
Fax: +36 (1) 437 0960
E-mail: newnetwork@newnetwork.hu
Na az sirály. Nekem villanyos bótban adtak rosszat, mondom próbálkozok Praktiker, Brico, de ott meg síkok voltak hozzá. Azt se tudták mi az, hogy 2 és 4 vezetékes.... Na mindegy. Nem tod hol az a sarki fűszeres:)
Haver leugrott a sarki boltba, csak annyit kérdeztek, hogy "ugye folyamatosan kell nyomni a gombot". mondta, hogy igen, választott egy színt, és cserélgette a draútokat :-) Még a fenti ajtónál lévő csengő is abban szól, el nem romlott...
Más topicban már kérdeztem, de nem sikerült választ kapni, hátha itt tud valaki valamit. Panelekben használt régi Tesla kaputelefont szeretnék lecserélni, de gőzöm sincs milyen tipusra lehetne. Elvileg 4 madzag jön ki a falból, de nincs kapcs. rajzom, nem tom mi micsoda. A kteló belsejében lévőröl sem tudok eligazodni, mert kissé már kopott. Van valakinek esetleg kapcs rajza errő a tipusról, esetleg ötlete, hogy milyen más tipusra lehet cserélni? (Amikkel eddig találkoztam az 3 v. 5 vezetékes volt:)
Köszi!
Üdvözlet Mindenkinek!
Én csak egy olyan boltra hívnám fel mindenki figyelmét, ahol NAGYON ÁTVERIK az embert!
Én nem értek a villanyszereléshez, bementem ebbe a boltba és kértem az eladó segítségét, 2neon csövet szerettem volna venni, vettem is, nem tudtam, hogy ilyenkor ki kell próbáltatni a csöveket, sajnos meg sem néztem őket, itthon egy villanyszerelő próbálta ki, az egyik már régóta használt volt, a másik meg nem igazán világít... Nem minősíteném az ilyen embert. A legszőrnyűbb az egészben, hogy a havi 5000.- zsebpénzemből tettem félre erre a csőre, ami 850.-/db volt (akvarisztikai cső)
------
Van vonalban valaki aki tudna valaszolni az alabbira?
Adott egy elektromos halozat, melyben egy 10A-es kismegszakitotol az elso sorkapocsig egy kb 3mm atmeroju aluvezetek megy. Azthiszem dupla szigetelesu, mert kivul szurke, alatta meg kek muanyag van. Sajnos a 10A keves, upgradelni szeretnem 16 vagy 25-re. A 10A-es kismegszakito elott csak a villanyora van, amit 16A-es ved. A laks tobbi resze egy masik fazisrol uzemel.
A sorkapocs utan (tudom nem szabalyos a rez-alu kapcsolat, de ez van, nem verhetem le az csempet hogy kicsereljem rezre :() 2.5-es (MCU?) rezvezetekkel megyek be a tuzhelybe. A tuzhely jelenleg 1 fazisrol uzemel.
Meg tudna mondani valaki, hogy ez az alu vezetek hany A-re van hitelesitve? Mekkora kismegszakitora cserelhetem maximum a 10A-est?
Szeretnék 1 földkábeles megoldással végleges a telekre helyezett hansel szekrényes villanyáram vételezési helyet.
Abban kérném a segítségeteket hogy is megy ez.
Villanyszerelőm van csak nem ért hozzá semmit sem.
Érdemes csőbehuzni a kábalet, mert késöbb ha cseréni kell(megsérült, megette a vakond stb.) akkor nem kell felturni a kertet. Mélység és nyomvonal: Olyan mélyen kell beásni, hogy ne sérülhessen a kert müvelése közben kb 0.8 - 1 méter és lehetőleg ne a tervezett medence helyén menjen keresztül. Csak földkábelt szabad használni annak ellenére, hogy nem 2 forint métere.
Nem vagyok szaki, de tapasztalatom szerint a fazisceruza baromi erzekeny, es bizony kozel futo vezetekeket siman megerzi. Multimeterrel nezd meg, mekkora fesz van benne, illetve izzot rakotve mennyi aram megy at rajta. Ez utobbi tutira minimalis lesz.
Gondolom, a fazisra van fogyaszto kotve...
Mi maradék 3/4"-es KPE vízcsőbe húztuk be 5x4mm2-es hajlékony kettős szigetelésű vezetéket 3x20A-hez, a villanyszerelő hozta (elég drága volt 1000ft/m körül, persze lehet , hogy átvágott), mélységre legalább 50cm-t mondott. A csatlakozó végeire pedig rá kell nyomni ezt a kis csőszerüséget, hogy a szálak ne morzsolódhassanak le. FI relét érdemes behozni a kismegszakító táblára. És hasznos ha kint erősebb kismegszakító van mint bent, pl. kint 3xC20 bent 3xB20, akkor jobb esetben nem kell kimenni visszakapcsolni, mert csak a bentit vágja le.
Sziasztok!
Villanyoratol kene a hazig (kb 30 meter) elvinni a villanyt foldkabelben. Mire figyeljek fektetesnel, van e valami szabvany/ trukk jotanacs. Kb mennyibe kerul metere, hol erdemes jo aron beszerezni. (Erdemes behuzni a kabelt muanyag csobe pld? Milyenbe es milyen melyen menjen kb?
3*20 A menne benne...
Koszonom elore is,
TOM
Egyik barátomnál következő (számomra érdekes) helyzet állt elő: egy régi lakásban újítanak fel villamos hálózatot. Földelés a lakásban nincsen. A "földelt" konektorok földelése a null vezetékre voltak kötve. A fontosabb, jelen pillanatban a falak újra lettek kábelezve, most már föld is van behúzva, de még nincs mihez kötni, mivel nincs neki még helye (3 emeletes bérház 3. emelete) ilyenkor hova kell kötni a földet? Illetve a falban futó föld kábelen feszültséget lehet mérni a fázisceruzával, holott nincs rákötve semmire (nem akkorát mint a fázison de elégé világít). Létezhet az, hogy a vele párhuzamosan futó fázis indukálná benne? Ilyen esetben mit kell tenni? Az ismerősöm kissé tanácstalan. Villanyszerelőt meg nem akar hívni :(
Gondolom megnézted, hogy a kismegszakítók is a megfelelő köröket kapcsolják. Természetesen! A kismegszakítóknál a csavarokat többször is ellenőriztem, a többi kötést pedig forrasztással készítettem.
Köszi a földelés-tesztet, bár a FI-relét nem is olyan egyszerű kiiktatnom, hacsak nem hidalom át a kivezetéseit...
Még arra lennék kíváncsi, hogy ónozott rézvezetéket a FI-relé bekötőkapcsában mellé lehet-e tenni egy alu vezetéknek?
A villanyszerelés kész! :) Úgy lett megszinálva ahogy írtátok.
Nulla + Védöföld a biztosítékoknál összeköt felül
nulla sín alul föld sín Ide rákötve az EPH :) mármint az alsóra.
Ezt az égész hóbelebancot vasdarabbal le a föld alá :) (mármint 2 m mélyen lévő szondára ráköt)
remélem ez jó
Az EPH rákötve a kazánra és a vízre, mert az nálunk rézbű van.
akkó ez így jó nem ?ű
A héten át kell adnom villanyszerelővel, mert EPH-s papír kell a gáz MEOjához .
Gondolom megnézted, hogy a kismegszakítók is a megfelelő köröket kapcsolják. Ezen kivül a kötések szemrevételelzése és a csavarok meghúzásának ellenörzése amit házilag gyorsan és egyszerűen meg lehet tenni. Földelés gyorsteszt: FI-relé nélkül a fázis és a földelés közé kapcsolt izzónak(legalább 100W-os) teljes fénnyel kell világítani.
Méghozzá azt, hogy hogyan tesztelhetem le a bekötött áramköreimet és azok védelmét? Egyelőre egy izzóval próbálkoztam, ezzel megnéztem, hogy minden áramkör végén megjelenik-e a feszültség. Megjelent. Aztán az izzót a fázis és a védőföld közé kapcsolva teszteltem le az életvédelmi relét. Lekapcsolt.
Ennyi hirtelenjében elegendő, vagy más is szóba jöhet?
Én most végeztem az épülő házamban a villanyszereléssel, noha nem ez a szakmám, csak konyítok hozzá valamennyit.
Csak akkor vágj bele, ha tudod is, hogy mit csinálsz - szerintem ezt fogják mondani a szakemberek is!
Egyébként javaslom, hogy olvasd vissza a topikot minimum tavaszig, (de ajánlatos az elejétől kezdeni!) mert kb. akkor le lett írva részletesen ez a téma!
Én laikusként inkább nem adok tanácsot!
Ne vigyorogj, fontos.
Az EPH madzagot nem ásod le a földbe, az a földelö szonda, ezt rákötöd egy földelösinre, egyrészt ide kötöd a földelövezetöket, másrészt az EPH csomóponttal összekötö EPH vezetöt.
Ha a védöföldre rámegy a fázis nem fog rázni a radiátor, mert a föld felé elfolyik az áram (feltételezve, hogy jó a földelésed), kiold a védelem. A fém viz- és gázcsöveket az EPH-ra rá kell kötni, de "vezeték" helyett ezek nem használhatók, földelésnek pláne, a gázt a vizet szinte mindenütt müanyag csöveken viszik, ennek a földelése semmi.
"A védőföld be van hozva a villanyórához hozzáközve a nullához" na ide kösd be az EPH sint is.
Éppen most csinálom az új lakásom újra kábelezését és csövezését. A kiállásokhoz a Prodax Origo tipusú kapcsolókat, konnektorokat fogok felszerelni. (Ezekhez a sárga 60-as dobozok valók, amit összepattintva megkapom a 71mm-es követési távolságot.) Szóval az egész tök jó, meg szép. Viszont csinálom most a gyengeáramú kiállásokat is, ami összefügg a 230-as hálózattal. Alul 3 dobozt teszek föl, ebből 1db a 230V-os csatlakozó, kettő alatta pedig a tv/utp/telefon/akármi csatlakozási pont. Namost a 230-as hálózatra a szabvány előírja a csövezési helyeket, de a gyengeáramúra van valami előírás ? Belinkelek két képet, ezen látható a gyengeáramú csövezés, amint az ajtójkeret mellett megy. Azért raktam oda, mert ott biztosan nem akarok szöget ütni a falba és ez volt a legrövidebb út. Vélemény ?
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
+ 1 tipp. Ezeket a sárga dobozokat nagyon egyszerű berögzíteni pontosan síkba, mert tartalmaznak 2 csavarhelyet. Ha ezekbe teszünk csavart és azzal rögzytünk hozzá 1-1 sík valamit, ami felfekszik a vakolt falrészre, akkor már nem kell kinlódni a síkba és irányba illesztéssel.
Itt egy kép róla :
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Üdv mindenkinek! Elnézést ha olyat kérdezek ami esetleg volt.
Egy fázis jön be a házunkba, 25A kismegszakító, de a régi órát helyezték át amire az van írva, hogy max 10A. Számításaim szerint túl szoktuk lépni a 10A-t. Ilyenkor mit csinál a villanyóra? Nem kellene ezeket az eszközöket egymáshoz igazítani? Milyen problémát okozhat ez?
Sam
A villanyt szeretnénk beköttetni a telkünkre ÉRDen, és az ELMŰ honlapján ezek a minősített vállalkozók vannak fent:
Boros Sándor 2030 Érd
Böjtös István 2030 Érd 06-23/363-602
Domokos István 2030 Érd 06-23/367-173
Gergics Tibor 2030 Érd 06-23/372-714
Gyarmati Vilmos 2030 Érd 06-23/375-981
György Sándor Lövelektro Bt 2030 Érd 06-302/320-317
Hanusi Sándor 2030 Érd 06-23/372-321 06-309/507-009
Horváth Balázs 2030 Érd 06-309/348-125
Horváth Kálmán H+H Elektro Bt 2030 Érd 06-23/375-303
Horváth László Nemes Vill Kft 2030 Érd 06-23/365-424 06-60/348-653
Jakus János 2030 Érd 06-203/326-054
Jarács István JVN Kft 2030 Érd 06-23/372-999
Jarács Miklós JVN Kft 2030 Érd 06-23/372-999
Kalló Tibor EPOVILL 99 Bt. 2030 Érd 06-23/378-166 06-309/602-358
Katona István 2030 Érd 06-23/372-714 06-209/208-412
Kiss Károly 2030 Érd 06-23/372-918
Kiss Tibor 2030 Érd 06-23/378-676
Kuzsel Jenő 2030 Érd 06-23/375-036
Molnár Attila 2030 Érd 06-309/196-299
Molnár Károly FÉNYTERV Bt 2030 Érd 06-23/376-392
Nagy István 2030 Érd 06-23/366-978
Nagy Sándor VILLSZER 2000 Bt 2030 Érd 06-309/709-101
Nemes István Nemesvill Kft 2030 Érd 06-60/348-653
Nemes László 2030 Érd 06-23/372-177
Nics László 2030 Érd 06-23/352-390 06-309/252-715
Novák Mihály 2030 Érd 06-23/368-014 06-309/660-019
Orbán Károly OK-ÉRD-VILL Bt 2030 Érd 06-23/375-742 06-309/849-779
Osváth Sándor 2030 Érd 06-23/365-833
Porkoláb Csaba 2030 Érd 06-23/364-307
Ridács Sándor RS-VILL Bt 2030 Érd 06-23/365-995 06-309/215-045
Simon Gergely Simon és Gergely Kft 2030 Érd 06-23/375-108 06-209/710-882
Simon Gergely 2030 Érd 06-23/375-108
Simon Gergely 2030 Érd 06-23/375-108 06-209/710-882
Sinka József 2030 Érd 06-23/368-274
Sirman Péter Sirman Péter 2030 Érd 06-309/772-678
Szalay István Szalay Istvánné 2030 Érd 06-23/390-238
Szarvas István 2030 Érd 06-23/373-380
Szenczi Gyula 2030 Érd 06-23/375-611
Szőke Sándor MARSÁN Bt 2030 Érd 06-23/375-365
Varga János 2030 Érd 06-23/367-629
Varga Sándor 2030 Érd 06-23/372-721 06-203/248-754
Vladár Tamás 2030 Érd 06-23/373-374
Wéber Antal Pezsgő Szolgáltató 2030 Érd 06-23/394-309
Zsila Sándor Lajos 2030 Érd 06-23/363-317 06-209/737-810
Horváth Ferenc STAR-VILL KFT 2030 Érd VI 06-302/224-543
HA TUDJÁTOK VALAMELYIK SZAKEMBERT AJÁNLANI, VAGY NEM AJÁNLANI, AKKOR AZT NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM!!!!!
Ha nem találod publikusnak a véleményedet, akkor a kulcsarg@netposta.net -re várom a választ!
Mihez kell a "testelés"? (Autóvillamossági szerelő vagy?)
A jelzőfényes kapcsolóhoz nem kell semmi extra vezeték. Egyszerűen bekötöd a fázist a kapcsolóba és a kapcsolandó ojjektum vezetékét. A kapcsolandó ojjektum másik kivezetését pedig a 0-ra kötöd.
most talaltam ra a topikra, es teccik, na. Jomagam "hobby" szerelo vagyok.
Most epp lakasvasarlas kozben vagyunk, es felmerult egy kerdesem, amit itt jol fel is tennek nektek..
Tehat: "Jelzofenyes" kapcsolohoz van-e szukseg plusz vezetekre, vagy falon keresztul vagy valahogy mashogy megoldjak a testelest?
A kapcsoló1-be bejön a fázis és kimegy az alternativ körönkét 2 vezeték: 1+2*2=5
A kapcsoló2-ba bejön az alternatív vezetékei és kimegy a 2 lámpához a vezeték: 2*2+2=6
A szükséges vezetékszám be van kötve a kapcsolókhoz nincs szükség áthidalásra. Ha a fenti rajz alapján van bekötve akkor müködni kell a világításnak.
Szecső
Sziasztok
Mint friss lakasfelujito egy kis segitseget kernek.
Egybenyitottam a lakasban a konyhat es az eloszobat egy boltivvel, majd egy villanyszerelo csinalt kiallast magaba a boltivbe, illetve megcsinalta a konyhaban a plafonon levo kiallast is.
Kapcsolonak szereztem ketto dupla-alternativat (boltiv ket vegebe)hogy ne kellejen vegigsetalnom az egesz eloszobat, ha csak a hutoig megyek.
Namost a szerelo behuzott nekem 2*3 vezeteket az egyik kapcsolo dobozba, illetve 1*3 + 2-t a masikba. Itt ha joltudom az egyik "fold" vezetek hianyzik. Bekotottem a kapcsolokat, a hianyzo vezeteket meg "athidaltam", gondolvan hogy igy OK lesz. Mire mindent befejeztem azt vettem eszre hogy szevasz, 1W vilagitas sincs a konyhaban. (a boltivben meg csak kiallas van, ego meg csak a plafonra van kotve)
Van valakinek otlete hogy mi lehet a gubanc?Nekem abszolut ugytunik mintha aram sem menne a konyha fele... de persze lehet hogy valamit en b@sztam el.
Megkoszonnem ha valaki irna nehany tippet, persze csak ha erthetoen sikerult lezagyvalnom ide hogy mi is a helyzet.
Egy olyan készüléket, aminek "földelt" dugvillája van, eleve csak "földelt" dugaljba szabad csatlakoztatni.
Ugyanis ha pl. a hűtőnek szigetelési hibája van, és a hálózati feszültség a hűtő burkolatára jut, ez a földelővezeték vezeti el az áramot, vagy levágja a biztit, ha elég erős a testzárlat.
Célszerű lenne a hűtőnek legalább helyileg egy "földelt" dugaljas csatlakozást csinálni, mielőtt valamelyik nagyit agyonvágja.
Krupiz! Köszi az infót, természetesen az 1600-ast ismerem, egyelőre azt használom, csak érdekelt volna az új, hogy miben változott.
Többieknek köszi a biztatást. :( Kötöttem már be komplett lakásvillanyt, biztosítószekrényt, nem fog problémát okozni. Az árral meg épp az ellenkezőjét tapasztalom. A mester nem fog azzal foglalkozni, hogy körbenézzen 10-20 üzletben, hogy hol, mi az olcsóbb. Egyébként is már minden megvan...
Ha mégis tud valaki az új szabványról irni, keressen meg! Köszi.
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy a fix bekötés (tűzhely, mosogatógép) hogyan néz ki szakszerűen a gyakorlatban? Egyszerűen kilóg a kábel a falból, vagy ennél azért profibb megoldást várhatok el a kivtelezőtől?
Nem is lett olyan rossz minőség. Kiálló drótvégeket majd lecsípem, de ezt most szemléltetőábra. Nekem tetszik, de azért pöcsölős összetekerni a drótot, meg ilyesmi, majd gyakorlatból is beszámlok.
Majd a képet lecserélem jobb minőségűre, de addig is okoskodjunk:
Még a csatornában is elfér, nem kell kötődoboz, csokinál többre tartom, szigetelés ügyében kb. 10 centire lesznek egymástól, és a vezeték oda lesz kötegelve a csatornához, hogy az éjszaka közepén véletlenül se kössön ki fázis a nyakamban. Már csak jó csatornát kell találni, most számolgatom, hogy hány vezeték og benne menni.
Csak félig villanyos téma. Panelnál a szomszéd felőli fal elég vastag ahhoz, hogy furkáljak bele? Ha fúrok az nem különösebben baj, csak villanyvezetéket nem szeretnék eltalálni. Jahh, ha lesz nálam fényképező akkor mutatok valamit, mert asszem megtaláltam, hogy mivel fogom összekötözni a vezetékeket, mert alantabb asszem emlegettem, hogy nekem a Wago az nem nagyon fexik.
Ehhez azért némi gyakorlat is kell, mint asz inasoknál. lőször 1-1 konnektor, aztán szálhúzás, biztitábla, 20 felújítás után már sajátot is tudsz tervezni. Így legalább 1-2 hozzáértő jó lenne, ha ott kavarna a környékeden. Én még máig nem tudom méretre, hogy mekkora tipli/csava/kábelcsatrona kell, hanem ha van egy csomó minden a helyszínen, akkor tudok jól válogatni. De a boltban méretet kérdeznek.
Szabvány linket nem tudok, de azért jól gondold meg ezt a saját magam csinálom dolgot. em tudom mi a szakmád, mennyire vagy otthon a villanyászatban, de nekem a teljes építkezés költségének kb 3%-át jelentette a villanyász (900e) szerelvényestül, anyagostul, tokkal-vonóval, garanciával és ebben benn volt a riasztó vezetékezése is (hozzávetőlegesen 100 db konnektor 50 kapcsoló - alternativ, keresztváltó, stb -, 40 világítótest, termosztátok a kazánhoz, vill tűzhely, 16 kisebb-nagyobb helységben)
Egy-két konnektort, kapcsolót szvsz bárki, aki kicsi műszaki érzékkel meg van áldva beköt, kiépít, de egy teljes ház az húzós dolog. Biztosítéktábla elosztása, fi relé, 0, föld stb.
Ez nem csak a szabvány ismeretén múlik
Építkezésbe fogtam nemrég. A villanyt én szeretném megcsinálni. Keresgéltem a neten, de nem találtam letőlthető szabványokat. Azt tudtam meg, hogy az MSZ 1600 és 1585 szabványok már nem élnek, helyettük az uniós és MSZ 2364 él. Tud valaki linket ajánlani, vagy el tudja nekem küldeni ezeket?
Én meg az OPTIT javallom...
Ugyan bútorápoló a szentem, de akár full tömött csőbe is be tudod húzni vele a smadzagot mivel viaszos, ráadásul a kezed se lesz büdös!
Nem vagyok bizonytalan, csak még nem csináltam ilyet, és gondoltam megkérdezek valaki okosabbat, mint én. Persze lehet, hogy mégis elhívok egy villanyászt.
Azért nagyon köszönöm a tanácsokat! Legalább értem, hogy mi van egy ilyen rajzon.
A 4 és 5 közé be kell tenni a hidat, a többinél vedd ki és kösd be a rajz szerint a vezetékeket. Bár ha ennyire bizonytalan vagy, lehet, hogy egy villanyászt kellene megfogadnod. A 3 fázis nem játék!!!
Most értem a rajzot! A feketét csak szemmel látom én vékonynak, illetve vastagnak. Most látom csak, hogy elírtam a keresztmetszeteket, mert az egyik átmérő 2,5 mm˛ csak nem tudom most hirtelen melyik. Ebből gondoltam én, hogy akkor az egyiknek vastagabbnak kell lennie. A főzőlapon az 1-3 és a 4-5 össze van kötve kis hidakkal a csatlakozóban.
Sziasztok!
Kérlek segítsetek! Vettem egy villanytűzhelyet, és szeretném bekötni. Sajnos nem értem teljesen a rajzot, ami alapján ezt megtehetném.
Kicsit primitívre sikerült, de remélem, azért érthető.
230v~ + földjel 3x1,5mm˛
230v3~ + földjel 4x1,5 mm˛
400v3n~ + földjel 5x1,5mm˛
400v2n~ + földjel 4x1,5mm˛
Vettem hozzá megfelelő kábelt, amiben egy zöld/sárga (föld), egy barna, két fekete és egy kék ér van. A főzőlap "csatlakozója" 1-3-ig barna és 4-5-ig kék erekkel rendelkezik. A falból egy vékony fekete, két vastag fekete, egy kék és egy zöld sárga ér jön ki.
Én a főzőlapot 1 fekete, 2 barna, 3 kék, 4 fekete és 5 üres sorrendben kapcsoltam össze a kábellel. Jó ez így?
A másik kérdésem, hogy a háromerű sütőt hogyan csatlakoztatom?
Ha elég hosszú volt a régi vezeték, akkor feleslegesen toldottad, ha egyébként beköthető lett volna az új kapcsolóba. (Csavaros kötésnél) Így +1 hibalehetőséged van.
Ha a régi dugaljakon nincs oxidációs nyom, beégés és esztétikailag nem zavar, akkor meghagyhatod.
Sziasztok!
Vidéken most vásároltam egy lakást, és ennek a villamos hálózatát szeretném felújítani (vilannyszerelővel). Javaslatára egy FI relé is be lesz kötve a hálózatba. A relé 1 fázisú 25A-es 30mA hibaárammal. A kérdésem a következő lenne: ezt a tipust be lehet kötni 32A-es kismegszkító után vagy inkább szereltessek be egy nagyobb névleges értékű tipust( a 25A tartom kevésnek)?
Köszönettel:köD
Sziasztok! Régi panellakásban (20 éves), aluméniumvezetékes még a hálózat. Új kapcsolókat vettünk, amit úgy oldottam meg, hogy csokival rézvezetéket toldottam a végéhez, és erre a kapcsolót. Jó a megoldás?
A dugaljak ilyenek:
Mit javasoltok, hagyjam meg így őket a régi (átfestett) keretekkel, vagy érdemeseb újabb fajtára cserélni őket? Mennyire biztonságosak ezek a régi megoldások?
Egy másik villanyszerelő is javasolta az MT kábelt, így valószínűleg annál maradok! A bojlerhez menő védőcső a kötődobozok felett halad el, de még csak néhány helyen van begipszelve a horonyba, úgyhogy könnyen megbontható a toldásoknál, hogyha elakad valahol a kábel! Sajnos nem tudtam kevesebb könyökkel megoldani a csövezését...
A konnektoros megoldás tudom, hogy nem szabályos, de nagyon praktikus tud lenni, ha melegvízre volna szükséged, de csak nem akar megjönni a vezérlőjel. Ilyenkor nagy előny, ha csak kihúzod az aljzatból a bojler kábelét és átdugod egy nappali árammal tápláltba! Ez persze csak kényszermegoldás, és ráadásul még többe is kerül az így előállított melegvíz. :-(
A napokban utánaolvastam a "gáz- avagy villanybojler?" témának, ezért a gázszerelővel csináltattam egy leágazást a bojler leendő helyéhez is!
A villanyszerelő ismerősöd remélem felügyeli a munkát? Ühm-ühm, az a helyzet, hogy néhány hétig mással van elfoglalva, így egyedül, "felügyelet nélkül" dolgozom... De pont ez benne a kihívás! :-) Szakmám szerint műszerész volnék, így nem áll tőlem távol a téma. A szülői házban már szereltem villanyt, habár nem ekkora volumenben. Tegnap majdnem teljesen megcsináltam a csillárok, az antenna és a riasztó becsövezését is, ma pedig vettem 700m MCU-t a kábelezéshez. Aztán majd elválik, mire megyek a képességeimmel! Ha nem tudok valamit, majd kérdezek Tőletek is!
Én sajnos be vagyok havazva, úgy hogy bocsi de nem tudom bevállalni. Bár jó dolog a net, azé a régi hagyományos hírdetési újságokkal talán gyorsabban hozzájutnál mesterhez szerintem, és a szolgáltatásaik is részletezve vannak általában. Szóval inkább ezt ajánlom!
4 könyököt nem szokás tenni... Valamelyik könyök helyére tegyél átmenő dobozt. (kötés nincs benne, csupán a behúzást segíti) Ha Mcu vezetéket használsz, a bojler közelébe tegyél egy leválasztó kapcsolót (Pl. KKMO sorozat) és onnan menj tovább Mbcu-val.
Én a régi szép időkben jó sok koaxkábelt (ethernet hálózat) behúztam falba, mindenféle csövekbe. Nagyon jót tud tenni neki valami "kenőanyag", pl. mi valamilyen folyékony mosogatószert szoktunk (nagyon keveset) kenni rá: egy szivacsot vagy rongyot megitatni vele, és azon "áthúzni" a kábelt... Sok bosszúságtól megkímél ;-))
Emberek! Anteris, társai! Szombat délután szükségem lenne egy villanyászra, forintban való megegyezéssel. Hagyok telszámot is, mert csütörtökön elhagyom az országot, de simerősnél horror módon van bekötve pár dolog a lakásban, többek közt egy 3 fázisú sütő, most meg jönne mellé plusz egy másik 3 fázisú főzőlap vagy mi, ezt kellene kiorganizálni. Budapest, szal légyszi valaki vállalja be, vagy ajánljon valakit, aki nem ver át, és nem szedi le a gatyánkat is. Keresni itten jobb, ha kell visszahívom: 30/914-2833
Ahogy januárban elterveztem, kölcsönöztem egy falhoronymarót (gyakorlatilag egy kéttárcsás flex), és azzal lett végigvágva a fal a lakásban. A porszívó nagyon hasznosnak bizonyult hozzá, mert a por 95%-át elnyelte.
Egy ismerős villanyszerelő segített elindítani az óradoboztól a csövezést, amit aztán a végpontokon én fejeztem be. A csőhajlító betét néha kifogott rajtam...
A bojlerhez külön vittünk 16-os csövet, de ezt csak 4 könyökkel tudtuk megoldani, így nem biztos, hogy bele tudok majd húzni egy vastag MBCU kábelt, hacsak meg nem bontom ideiglenesen valamelyik könyöknél a csövet. A napokban szemrevételezem ezt a kábelt, és eldöntöm, hogy van-e esélyem ezt behúzni. Érdemes (szabad-e egyáltalán) valami síkosítóval (pl. szilikonolaj) vékonyan bekenni a kábel, hogy ne tapadjon rá a könyökökben a védőcsőre?
Az ismerősöm azt mondta, hogy ő nem szórakozna ilyen kábellel, mivel a Démász a házon belül úgysem ellenőrzi a kábelezést, hanem MCU-t húzna bele! Szabályos lenne ez így? A falból kilépő pontra viszont ez esetben egy földelt konnektor aljzatot kellene tennem, hiszen a bojlerbe nem köthetek MCU kábelt. Jól gondolom?
Más. Az OEZ kismegszakítókról van valakinek gyakorlati tapasztalata? Nagyker áron hozzá tudnék jutni, de teljesen ismeretlen számomra ez a márka.
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek hol lehet a legjobb áron kapni MASSIVE (elsősorban fürdőszobai) lámpákat? Én a Bricóban láttam sok szépet, de talán van ennél olcsóbb hely Budapesten. Előre is köszi.
Be szeretném köttetni az utcáról a villanyt a házba, ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim. A www.elmu.hu -ról leszedtem a listát az elfogadott bekötőkről és elkezdtem hívogatni a lakhelyemhez közelieket. Na a pofám már itt leszakadt, mert min. 1,5-2 honap múlva tudnák megcsinálni (ötöt hívtam eddig). Az ötödik 3 hetet mondott ő kijön szombaton megnézni és megbeszélni a dolgokat. Telefonba egyik sem hajlandó költségekről stb beszélni (mi ez atomtitok :-) ). Kérdésem ezek egységáron dolgozhatnak az elmünek vagy nekem, esetleg hívjak ki másikat is árajánlatra. Mire figyeljek illetve mit kérdezzek tőle a szombati "randin". Ha valaki mostanában köttetet be új házba villanyt+villanyórát és megosztaná velem tapasztalatait megköszönném.
hát nem egy olyan dolgot kérsz, amit néhány szóval össze lehetne itt foglalni. A méretezésnél figyelembe kell venni a feszültségesést, a melegedést és a mechanikai szilárdságot, a vezető anyagát, rezisztivitását, konduktivitását, A/B/C csoport szerinti terhelését, a hőmérsékleti, az érszám és a "vezető közelség" szerinti módosító tényezőket,stb. Szóval nem két mondat. :(
majd körbe nézek, hátha van valami link, eeről is mag a vez. jelölésekről, bár eléggé szegényes eősáramú szenpontból a net.
Hú, ezen van mit emésztenem, köszi a részletes szaktanácsadást.
Amúgy hazamenvén -ígéretemhez híven- megvizslattam közelebbről a lakásomban előferdülő tyúkbeleket.
Döbbenten konstatáltam, hogy ideje ráállnom a Cavinton rendszeres fogyasztására :o(
Ugyanis emlékezetem csalt egy kicsit. Valóban az általam leírt kábelek futnak a falakban, de csak a konnektor körön!
A lámpáknál és kapcsolóknál egy kivitelében hasonló, de sokkal vékonyabb madzag lóg ki a falból. Zömmel ezek amik pörkölődvek (kivéve a fürdőszobai). Nem annyira széles a borítás (inkább négyzetes, mint téglalap a keresztmetszete), és a drót is vékonyabb :o( Ahol még egyben van a három szál, a földkábelen halvány zöld csík is van.
Ha már a földkábelnél tartok. A konyhai lámpánál éppen a földkábel van megpörkölődve :-O
Sajna a fő gondom az, hogy ahol gond van, a megpörkölődött részek eltávolítása után már alig marad 1-2 cm szabad kábel. Gondolom a dobozban toldani már nem nagyon célszerű?!
A mosógépleállásnál azért gyanakodtam hálózati problémára, mert a másik falon lévő konnektorral simán elmegy a mosógép, még csak nem is melegszik. Más fogyasztó nem megy róla.
Nos, végigolvastam mindazt a zagyvaságot, amit az imént összehordtam. Úgy látom, nem úszom meg a dolgot, és előbb utóbb kénytelen leszek profit hívni :o(
Lenne egy kis problémám, vagyis nem nekem, hanem nagyszüleimnek. A házukban (mult század eleji, ki tudja mikor ujrakábelezett) sehol nincsen földelt konnektor. A probléma igazából ott kezd?dik, hogy ráz a pincében a h?t?. A h?t? nagy valószín?séggel jó, mert egy sima földelt hosszabbító földelésén is világít a fázisceruza, gondolom a vezetékben indukálódik az áram. Mit lehet esetleg ezzel kezdeni?
látni nem láttam, de olvastam róla több helyen is
végülis teljesen logikus, ha nem egyforma az ón és a kábel tágulása
persze lehet, h ez csak vacak ón mellett történhet meg
Az autóban sincs semmi gond a forrasztással.
Sőt!
12V-on elöbb előjönnek a kontakthibák, mint a nagyfeszen.
Láttál te már összetekert forrasztott kötésen "elrepedzhet a forrasztás"-t?
Én még soha!
á, nem, csak úgy eszembe jutott amikor a hőtágulásról írtál
bárhol, ha össze kell kötni két (ma már nyilván réz) madzagot, úgy láttam nem szoktak forrasztgatni, csak összetekerik
de vajon azért, mert így gyorsabb/egyszerűbb, vagy esetleg vmi miatt nem célszerű a forrasztás?
(mert egy autóban pl tényleg nem az: elég szélsőségesek a hőmérsékletviszonyok, és idővel elrepedzhet a forrasztás ha nem ugyanúgy tágul, mint a vezeték)
a mosógép MT vezetékére gondolsz? Azt nem forrasztjuk, mert eltörik. Érvéghüvelyt, szemes- vagy villássarut kell rápréselni és úgy bekötni a dugvillába.
ja azt még lefelejtettem, hogy a mosgógép dugvillája is bűnös lehet, mert ha letörtek szálak a fröccsöntött házban, akkor az is rendesen át tud melegedni és ilyenkor ő főzi meg a dugaljat. Meg kell fogni a vezetéket üzem közben - amikor vízet melegít a gép - ott ahol eltűnik a dugvillába, hogy meleg-e. Mer ha igen, akkkor nem kizárt, hogy megsérült a vezeték. Új gépeknék nem jellemző, inkább öregebbecskéknél jáccik ez.
na akkor ott más van, ne gyanúsítgassuk szegény gagyi M-falravezetéket - a leírásod alapján az van - , amúgy is ölég hülye neve van neki. Ha kimondottan a mosógépkiállásnak készült, akkor biztos, hogy 2.5mm2-es, aminek elégnek kell lennie egy automata mosógéphez. Ha csak nincs más is onnan használna egyidőben (szárítógép, fűtés)
Nem tudom hogy a cserénél hogyan jártál el, de a veztékből - ha van rajta valamennyi ráhagyás - vágd le a tönkrement részt és csupaszítsd le újra és úgy kösd be, mert a régi vég elektromosan és machanikailag is teljesen megbízhatatlan (a rossz érintkezés miatt felmelegszik, kitágul, szétfeszíti a bekötőkapcsot, majd miután megszünt a terhelés összezsugorodik de a sorkapocs nem követi, mert alakváltozást szenvedett ami miatt lazul a kontaktus, melegszik a bekötés, átadódik a hő a bafogaló műanyagnak ami deformálódik utat engedve a villát befogadó szorítóérintkező tágulásának ami ismét csak hőt termel és így tovább). A bekötesek tisztességesen húzd meg, mert amikor gyömöszölöd vissza abba a kis nyomoronc 65-ös szerelvénydobozba, könnyen kilazulhat a bekötés ha csak immel-ámmal húztad meg.
Na ha új a szerelvény, 2.5-es a vezeték és újrapucoltak, jók a bekötések, akkor azzal nem lehet gond, bírnia kell - még ha figyelembe vesszük a módosító tényezőket is - 3-3.5kw-ot röhögve még az aluvezetéknek is, és egy hagyományos mosógép ennél nem fogyaszt többet - sőt még ennyit sem. A mosógép csatlakozójának fém érintkezővilláit törüld át alaposan alkohollal, várd meg míg elpárolog és utána dugd be az aljzatba! Ha így jársz el, jónak kell lennie.
A burkolat színe piszkosfehér (ha jól emléxem) és csak egyszeres szigetelésűnek tűnik (mármint csak simán be van öntve a fémszál a műanyagba). Hogy lapos-e az alja, vesszek meg, ha emléxek, de majd megnézem. Ezek a dögök általában a vakolat alatt futnak. Csak a fő áramkör megy csőben, a leágazások simán a betonyba vannak öntve.
Az általános kép a következő:
A kábelvégek szigetelése olyan 2-2,5 cm-en rigiddé, töredezővé vállik, itt ott meg is sötétedik. A fürdőszobai konnektorban a villákat befogó fémhüvelyen (nem tom, mi a tisztes neve) hevülnek fel, és a műanyag burkolat ég meg körülötte. Lehet, hogy az érintkezőktől indul a gebasz, mert belül is megolvadnak a műanyag részek. Gyakorlatilag összesül az egész hóbelevanc :o( A múltkor eccerűen belesült a villásdugó.
így rajz alapján MM-falvezeték, amiben 2.5mm2 volt a legkisebb. Nagyon régen előfordult 1.5mm2-es is de bízom benne, hogy nálad nem az van, mert az ritka gagyi szerkezet volt. Ha csak egyszeres szigetelése van - az előző duplaszigetelésű -, fehéres-sárgás színű és az egyik oldala lapos, akkor meg un. M-falravezték. Ezt pálmatex-szel kellett falragasztani a falra.
Kicsit körülírhatnád ezt az "elfüstölést"! mi? hol? a bekötések? az érintkezők? a valamelyik bevezető nyílás környéke feketedett el?
csak egy alkalomra kell? na mer akkor elég venned egy egyszerűbb faját valamelyik barkácsboltban. Egy házat ki lehet vele furkálni. Ha többször kell, akkor BI-METAL marót vegyél, még a vasat is viszi, s ha jól emlékszem még a fele sincs az ára, mint a kájzer. Ha pesti vagy, akkor a soroksári úti nagyOBI-ban általában kapni. Fehér színe van. A piros csak puhafához jó. A peremsüllyesztést úgy tudod megoldani, hogy egy 115-ös sarokcsiszoló korongot lekoptatsz annyira, hogy ha a maró és a központosító adapter közé teszed, kb. akkora perem maradjon -illetve 1-2 mm-rel jó ha több - mint a süllyesztődoboz saját pereme, így nem tartja majd el a szerelvényt a faltól. Peremmarásnál vigyázz, hogy nehogy túlszaladj, mert akkor beesik a doboz és cumi van. Olcsó maró alá is be lehet szerkeszteni peremmarot, csak egy kicsit macerásabb.
Kösz a gyors választ.
A kábel vastagsága egyébként legalább 2,5 mm-es, ha nem több. A vezetőtest iszonyú puha alumíniumból van, szinte olyan mint a forrasztóón. A kábel alakja is elég fura, valahogy így fest: [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] Lapos szálakból áll, a szálak mintha tömegével lettek volna egymás mellé lennének öntve. Úgy tűnik, mintha tetszés szerinti vágtak volna belőle annyi szálat, amennyi egy bekötéshez épp kellett.
Lehetséges okok: nem megfelelő vezeték átmérő, oxidáció, nem megfelelő érintkezés a konnektor bekötésnél,
Au vezeték + réz csatlakozó +víz(pára)= galvánelem = gyorsam amortizálodó kötés.
Hömérséklet növekedés hatására csak romlik a kötés minősége -> mégjobban melegszik ->egyszer csak leég.
A végleges megoldás csak a vezeték kicserélése, de sajnos ez meglehetősen nehézkes panel esetén.
Kedves szakértők. Egy kérdésem lenne:
panelházban lakok, még a régi randa aluvezetékek vannak a falban. A fürdőben ki kellett iktatnom a mosógéphez rendelt konnektorkiállást, mert egymás után két konnektort (prodax) is elfüstölt. Mitől lehet ez? Ha kicserélem a kábeleket, az segíthet?
A többi kapcsolónál és konnektornál is pörkölődnek a vezetékborítások a bekötéseknél, de nem ennyire. Némelyiknél csak rideggé vált a borítás, hajlításra reped vagy törik is.
Köszönettel:
Abraxas
Ui:Visszaolvastam egy jó darabon, de nem találtam ilyen jellegű kérdést, elnézést, ha a sokadik érdeklődő vagyok.
A szakembereket kérdezném, hogy gipszkarton falazathoz peremmarós dobozhely(átm.68) fúrót hol, és milyet vegyek?
Én a Kaiser cég termékét ismerem, ennél olcsóbbat(15635+áfa) keresnék. Létezik??
mivel felújítás volt, olyan gépeket használtatok - gyorsdaraboló, parkettacsiszológép -, amelyek sűrűn leverték a kismegszakítót. ilyenkor irány visszanyomni, megint lecsapja, picit megy, újra lecsap, stb. Na ez el lett játszva egy párszor.
szóval "elfáradt" kismegszakító. Némelyik régebbi típus - Bakony, BS - amúgy is hajlamos erre. Egy csere valószínűleg megoldja a gondot. Nagyobb ne legyen, mint ami a mostanira rá van írva.
bocsánat, teljes felújitás volt, de a vezetékeket nem cseréltem ki! csak levettem a régi konnektorokat+kapcsolokat
laikus révén azért gondolom hogy "3 kör" van a lakásban mert eccer a bejárati ajto mellett kinn van a fő kapcsolo, de benn az ajtó fölött is van 3 automata kapcsolo! ha mindent fogyasztot felkapcsolok és egyenként lekapcsolom a 3kapcsolo egyikét mindig más helyen megy el az áram!
na szóval remélem érthető!:-)
kát dolog vágja le a nagyszobában: egy flex., és az emlitett porszivó
A mai porszívók elég izmosak szoktak lenni, az indítóáramuk meg különösen, a nagyszoba meg nálunk alapban 6 amperral volt szerelve, de néha a 10-est is elküldte ez-az.
Hello Mindenki!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Hensel szekrényt v. valami hasonlót külföldről behozhatom-e és beépíthetem-e legálisan, szabályosan? Persze be is szeretném építeni. Teljesen laikus kérdés!
Maniatis
Emberek nemtom érdekes gondom van.
a színhely egy ltp 1+2 félszoba lakás teljes felújitás az összes konnektort kicseréltem, zsír új földelt konnektorra! ügyeltem a helyes bekötésre földelés stb! hétvégén porszivóznék erre levágja az automatát! a nagyszobában mind3 konnektorban! de a fürdöszobábai konnektorró müxik a porszivó! meg az elöszobában is!
ugyanakkor pl a dekopirfürész szintén foldelt cstlakozoval meg ezer minden más dolog müködik a szobai konnektorról!!
haver azt mondja hogy a szoba kissebb terhelést bír el?? nade egy porszivót?? meg esetleg "picit" zárlatos a porszivó!
3 automata van 3 kör van a lakásban!
mitől lehet ez??
hátha..
Már a fírelé lefutott ügy, megvesszük, mint említettem abban a hozzászólásban.
Eddig azért nem vettem, mert nem tudtam, hogy az műxik-e védőföldelés nélkül.
de most már tudom, hogy műxik.
Most azt mond meg, hogy zavarszűrőt hol kapok, :)
A szünetmentes táp eleve nagyobb mint a rendes, plusz külön cullangok vannak rajta, soros portal össze lehet kötni, meg szoftvert telepíteni hozzájuk, ezekre mind nincsen szükségem.
Arra sincs szükségem, hogy ha egy évben egyszer elmegy az áram akkor tudjak akkumulátorról számítógépezni.
Ezért elég lenne egy zavarszűrő...
Egy jó tápegység a gépben, és akkor kész, műxik, nálunk meg sokszor volt rá példa, hogy mikor a szomszéd lézerbigyója elindult, vagy hegesztő, akkor a villany az halványodott, de a gép nem sűrűn fagyott le, szóval mivel a PC inkább szakterületem, így fagyásnál alapban másfelé keresném a hibát... Vargáné, Acorp, Skyhawk táp, meg egyéb vacak alkatrészek. Előzőek robbanni is szoktak... Egy szünetmentes meg már alig van 10ezer felett, és nem csak zavarszűrésre jó.
Meg vagyok győzve fírelé vásárlás ügyben!
Azt meg tudjátok mondani, hogy hol lehet kapni olyan zavarszűrőt külön, ami a túlfeszültség impulzusokat kiszűri?
Azt olvastam, hogy a számítógép lefagyásokért nagy számban ezek az impulzusok felelősek.
Ez a zavarszűrő szünetmentes tápokban is van, de én külön szeretném megvenni, nem akarok szünetmentes tápot.
mert sokan úgy szerelnek, hogy elhúznak egy - 1 darab - nullavezetőt és azt használja harminc áramkör, pedig áramkört úgy kell vinni, hogy fázis+nulla+föld*körönként.
Így perzse, hogy pusztul a nullaveztő.
Nem szabad a nullát kötni a védőérintkezőre!!! Kész életveszély! A betáp fordítás esélye nem túl nagy, de egy nulla szakadásé már sokkal inkább. A fogyasztóról az áram nem tud elfolyni hanem szépen a testre kerül és aki hozzáér azon keresztül indul tovább!!! A nulla pedig mindíg gyakrabban szakad meg, vagy ég el a rossz kötések miatt. Kb. 80-20% a nulla javára. Tényleg miért? Tudja valaki?
Ha nincs védővezetőd, tegyél (tétess) fel FI relét. Én a 30mA-es kioldási áramút ajánlom! Biztonságosabb.
Előre is bocs, ha sokszor kivesézett dolgot kérdezek, ha így van, csak egy utalást, hogy merrefelé olvasgassak...:)))
Szóval:
Leendő családi házunk terveztetésénél tartunk, az építész, gépész megvan, egyedül a villamos hálózatról nem tudom még, hogy ki tervezze. Egyáltalán, mik a tapasztalatok? Érdemes terveztetni? Vagy keressek egy jó villanyszerelőt, és vele beszéljem át töviről-hegyire? Tudtok esetleg konkrét tervezőt/mestert ajánlani?
Nem vagyok teljesen laikus, elképzeléseim is vannak, hogy mit szeretnék, de azért egyedül nem vágnék bele a dologba, mindenképp szakemberrel szeretném megkonzultálni és megcsináltatni a tervezési és kivitelezési folyamatot.
Az áramvédő kapcsolóval jobban jársz, mint a védőföldeléssel. Egyrészt úgyanúgy leold mágnesesen, mint a hagyományos kismegszakító, másrészt érzékeli az egyensúlyt. Ha valami felborítja ezt - pl. te azzal, hogy villanyt szerelsz és megfogod a csupasz vezetéket :) - és a rajtad átfolyó áram erőssége meghaladja pl. a 30mA-t, akkor rendkívül rövid idő alatt leold.
na te biztos jobban tudod. Találkoztam én már olyannal - nem is egyszer! - IKV lakások felújításánál, hogy a fővezetékcserénél a mért fővezeték nulláját és a fázist felcserélte a szerelő, és rázott a lakásban a földelőérintkező, mert össze volt kötve a szerelvénynél a két bekötés.
Elhiszem én egyébként azt, hogy az áram veszélyes lehet, sőt éppen azért akarok valamit kitalálni, mert nem vagyok nyugodt úgy, hogy tudom nincs védőföldelés és esetleg a számítógép tápegység elromlásakor valakit megráz az áram.ezért is kell valami megoldás.
Mivel albérletről van szó, és jövőre költözünk el, ezért nem szeretném saját költségemen az egész házban megcsinálni a földelést, ha van más mód a biztonságos üzemeltetésre.
Ha ez az áramvédő relé biztonágot ad, akkor nyugodt lehetsz, hogy megcsináltatom.
Ha veszek áramvédő kapcsolót és beszereltetem, az védelmet nyújt a rövidzárlat okozta esetleges balesetek ellen? Pl. elfüstöl egy táp a számítógépben, de az áramvédő leold és én nem fogok elfüstölni ha hozzáérek a számítógép házához?
Akkor is ha nincs a házba húzva védőföldelés, mert ez attól független?
Az áramvédő kapcsoló ugyanaz mint a fí relé?
Abból baj nem lehet, ha a szoba dugalj áramkörét 2,5-el táplálod és a dobozból már csak 1,5-el mész a dugaljakhoz.
Nem mindenki köt minden dugaljat külön áramkörre.
Szarul tud mutatni egy kapcsolószekrény az előszobában! :))
keresztmetszetet nem lehet akárhol csökkenteni, csak védelmen keresztül. Olyan nincs, hogy húzok egy jó vastag drótot a lakásban - esetedben 2,5 mm2 - aztán leágazók róla 1,5mm2 veztékkel. Azonos kersztmetszetűnek kell lennie úgy a tápvezetéknek, mind a leállásnak. Tessék szépen több áramkört kialakítani!
...............................
A másik dolog meg, hogy ne állj 1,5 mm2 vastagabb vezetővel a szerelvényhez, mert nem lehet őket tisztességesen bekötni és amikor kézzel-lábbel gyűröd be a szerelvénydobozva, nem kis valószínűséggel kilazulnak a bekötések. Melegedni fog, leég a szigetelés, a rossz érintkezés miatt több villanyszámlát fizetsz majd, ha nincs földelés bekötve és hozzáér a szigetelését vesztett fázisvezető a földelőérítkezőhöz akkor elpatkolsz. MAX. 1.5mm2 szerelvényekhez!
......................................
"ha a melószobában zárlatolok egy konnektort, attól még valami fény legyen felül"
Hány amperes órád van, hogy kivédi a zárlati áramot??
Ha valami gond van és zárlat keletkezik, akkor az egész kismegszakítós biztosítási lánc kiold, max. a csatlakozószekrény lomha főbiztosítója áll ellen a csapásnak. Kicsivel jobb a helyzet ha több fázisú a hálózat, mert ott ki lehet úgy alakítani a rendszert, hogy az egymásba nyíló helyiségek világítása ne csak külön áramkörön hanem külön fázison is legyen, így ha leold az egyik védelem, marad még egyéb világítás.
meg ne próbáld! Betápfordításnál mindenki meghal majd nálatok!
Áramvédőkapcsolót kell venni - mondjuk 100 mA-s - és szépen beiktatni az óra után de minden elé.
Persze nem neked hanem szakembernek! Ez nem számítógép, hogy csupasz seggel belemászik az ember - igaz a táppal ott is vigyázzni kell - és ezt most mindenkinek mondom itt a topicban, hogy eszébe ne jusson hozzáértés nélkül elkezdeni otthon barkácsolni, mert dráma lehet belőle könnyen! A 230 Volt is megviccelhet, de pl. egy háromfázisos hálozaton könnyen előfordulhat, hogy egy dobozon belül található két fázis, ami 400 Volt! Na ez már temetőbe küldi könnyen az embert! Nem vicc!!!
MCU, mi mas lenne :-) Goondoltam, hogy huzok bele MZS-t, vagy mi is a becsuletes neve, de ott ha forrasztom a veget, akkor az tuti lagyulni fog egy ido utan, majd lehet utana huzkodni, vagy valami normalis erveghuvely.
Csatorna most muszaj, mert koltozesnel a villanyra sem ido, sem love nem volt, megaztan a panelban levo drotokat kihuzni sem mindenhol lehetett, en meg szeretek tiszta melot vegezni, igy minden luk szepen be lett gipszelve. Most van egy konnektor, aztan abbol mennek szana-szejjel az elosztok, de ez szerintem hosszutavon nem az igazi. Igy marad a csatorna, mert minden le van tapetazva. Meg lehet azt csinalni szepre is, havernal lattam Ibocot, nemlelyik jobban mutat a mennyezet alatt, mint az arra rendszeresitett diszdekorlec.
Nincs védőföldelés a házunkban, ahol most lakunk.
Azt ajánlották a tápegységes topikban, hogy kössem rá a nulla vezetéket a konnektor földpontjára.
Vélemény?
Miért nem etikus? WAGO és a KOPP szerelvények csatlakozói megfelelnek, akkor a forrasztás több mint etikus!
(SZVSZ a legtökéletesebb kötés.)
A forrasztás kitölti az esetleges réseket, megakadályozza az oxidálás okozta vezetőképesség csökkenést, melegedést.
A mai lemeznélküli sorkapcsok szerintem rongálják a kötést.
Zsugórcsőnek nem ismerem milyen a szigetelése és az élettartama, azért nem mertem ajánlani.
"filctollkupakszerű izérátevős módszertől" az aluminium korszakban vol inkább divat, mivel a sorkapocs kiméletlenül elnyirta a vezetéket, forrasztani meg nem lehet.
2,5mm2-es vezetéket lámpatesteknél ne használj, mert beköthetetlen!
Legalább tuti elbírja :-) Csak azon izgulok, hogy a konnektorba bele tudjam csavarni, mert amíg a csatornába elfér, meg van belőle 4x100 méter, addig minek vegyek 1.5-est is mellé, meg plusz kötést, hogy 2.5-es gerinc, meg 1.5-es leágazás?
Még a körökön matekozom, hogy van cirka 4 kismegszakító, érdemes lenne-e világítás/konnektorra szétbontani, hogy ha a melószobában zárlatolok egy konnektort, attól még valami fény legyen felül, vagy valami hasonló. 54nm, konyha, fürdő, wc. 2xfélszoba, nagyszoba.
Én lassan szerelném a saját lakásom, aztán rádomáltak erre a wagoizére. Sorkapocstól félek, hogy lelazul, az összecsavarom, aztán olyan filctollkupakszerű izérátevős módszertől szintén irtózom, és hiába nem etikus a forrasztás+zsugorcső, szerintem ezt fogom csinálni. És 2.5-es kábellell fogom az egészet húzni, csak belemegy :-)
"minden van ami általában (classicból) csak kettős" helyesen "minden van ami általában családi házhoz kell (classicbólés még egy típusból) csak kettős"...
Torrente:
Nem tudom mi neked a nagy vagy a kisker, a Metroban olcsóbban lehet kapni a Prodax szerelvényeket mint a nálunk üzemelő villszer boltban, akiknek általában olcsónak mondható az árszintük (nagy forgalmuk van, keveset pakolnak a nagyker árra). A Metroban majdnem minden van ami általában (classicból) csak kettős laternatív meg egy pár spec cucc nincs. Vehetsz akár egy db-ot is, csak kártya kell hozzá. Prodaxból meg nem tudnak gagyit adni, mert mégiscsak prodax....
Üdv
Laja
WAGO és társait messze kerüld!
Lehet, hogy könnyebb dolgozni vele, de amikor félév múlva visszahívnak, hogy villog a lámpa, füstől a fal stb.
Hibakeresésre több időd elmegy, mint az a félóra amennyivel tovább tart a forrasztás lakásonként.
Szeretek nyugodtan aludni.
Szigetelő szallaggal. :))
A sorkapocs eleve nem a szigetelés miatt alkalmazandó.
Hőváltozásoknál lazulhatnak a kötések, ennek megakadájozására használnak sorkapcsot.
A forrasztottkötés csak nagy hőmérsékletnél lazulhat(na), és nem tud oxidálódni.
" sorkapcsot - "csokit" - amelyet persze úgy vásároltál, hogy a "furata" nem sokkal nagyobb a beléhelyezendő kötés átmérőjénél. Ha kisebb, akkor úgye egyértelmű, hogy mi a gond, ha túl nagy akkor meg elégtelen az érintkezési felület."
Ebből a problémakörből adódóan minimum 50kg sorkapoccsal felszerelkezve kell felvonulnod a melóra!
Azért Anterisnek sem kell mindent elhinni!
Ő csak az elméletet írja, nem a gyakorlatot.
Létezik olyan csoki amiben elférne, de olyan szerelő aki forrasztásra csokit is tesz, már kevésbé.
Sziasztok! Egy kérdéssel fordulok itt az okosokhoz: hol tudok Budapesten legolcsóbban Prodax kapcsolókat és konnektorokat vásárolni (kisker)? Előre is köszi.
T
hát az anyagár ami több lehet. Mer például egyeres MCu-ből egy kátáramkörös kapcsolóhoz elég úgye három szál, míg úgyanehhez a csillárkapcsolóhoz MBCu-ból négyeres kell, mert - bár egyes szerelők előszeretettel használják - zöld/sárgát azé hadd ne kössünk már be üzemi vezetőnek! Most ezt a külön kötődobozos technológiára értettem, mert az általad említett szerelvénydobozos leágaztatásnál elég 3 eres kiskábel is, mert maga a 65-os doboz a direkt táppont.
Néhány dologra nem vennék mérget, pl. hogy az a fickó akivel tárgyaltál matávos volt.
Vannak arrafelé ismerőseim még szülővárosomból és azt hallom, hogy a szerelések 90%-át alvállalkozók csinálják, azok meg mindenféle nem egészen hozzáértő embert is alkalmaznak.
A helyileg illetékes matávos mókussal kellene beszélned akihez a terület tartozik (nemtom hogy nevezik, művezető, vagy ilyesmi lehet gondolom) és tőle megtudni van-e valami előírás, illetve én úgy tudom kérheted, hogy ne légben hanem földben vigyék a telekhatártól a kébelt és ez benne van a kiépítési díjban, neked nem kell külön csengetni.
(Valami indok kell, mittomén, később ahol a légvezeték menne építkezni fogsz, zavarja a kilátást, rontja az épület homlokzati képét, vagy bármi, kérdezz meg valakit milyen indokokat szoktak elfogadni:) )
A légkábelről pl. lefolyik a víz, míg a csőben ha megáll, akkor ott sokkal tovább rongálja a kábelt, egyébként is szabvány írja elő, hogy hol milyen kábelek használhatóak, ha nem ilyen van és bejelentel valami hibát aztán észreveszik te leszel a hunyó.
Házilagos toldozgatást pláne nem javaslok, erre spec. szerelvények vannak szerintem, mivel ez nem 220, hogy nem akkora gond a különböző vezeték keresztmetszet, ha egyébként a terhelést mind a kettő bírja, mivel rengeteg más paraméter is fontos ahhoz, hogy elmenjen rajta pl. az adsl.
tuzhely:
a sematikus rajz volt az elso amit neztem, de csak olyan bekotesi rajz van rajta ami megadja hogyan kell 1,2,3 fazisnal kotni. Nekem is a ket fazis fele huzott a szivem, de nem akartam azt hogy ha levagja a biztositot, akkor emiatt esetleg karosodjon a kazan vagy mas ertekesebb cucc elektronikaja. Legszivesebben ugy kotnem hogy a terheletlen 'fazis' -rol menjen a keramia (~ 1800W+1200W+2*800W), es a ritkabban hasznalt suto (2.4kW?) pedig a terheltrol.
De gondolom azert nem art ha sodortrez par, nem ? Mert pl. most a hazban telefonvonalkent csengokabel van bent es azt elhiszem a szereloknek hogy az nem az igazi a DSL-hez. Mi a velemenyed ?
Azon hogy vedocsoben van azert lovagolok, hogy ne jojjon nekem olyan hulyeseggel a szerelo hogy az a kabel ami foldben van es egyuttal vedocsoben is nagyobb nedvessegnek van kiteve mint a legkabel. Sot, mozogni sem mozog annyit.
Tegnap beszeltem egy matavos valakivel, azt mondta ne vegyem meg a foldkabelt mert atminositi a munkat ugy hogy legkabel helyett a foldkabelt nem kell majd fizessem.
A haz nem tarsazhaz de o is azt mondta hogy 3x4-es foldkabelt kell lerakni hogy hibajelentes eseten egyaltalan majd alljanak szoba velem
mondjuk azt nem írtad, hogy milyen a szerkezet de gyanítom, hogy gipszkarton.
Ha egyszeres szigetelésű vezetőt akarsz használni, akkor teljes hosszában védőcsövezned kell és a kivitelezése is sokszor nehézkesebb. Kábel - MBCU - esetén is kellene védelem, de sokan nem használnak és szvsz rohadt pocsékul is tud kinézni ha nincs csővel, tartószerkezettel szépen megvezetve. Inkább kiskábellel szerltesd, de ne MT-vel - jól ismert gömbölyű, fehér - hanem inkább MBCu-val - világosszürke, merev (átlagember számára kevésbé ismert)-, mert az előbbi elég hamar elöregszik és a védelme sem kielégítő. A tapasztalat szerint tetőtési csövezés a későbbiekben áthúzhatatlan, úgy hogy ez sem érv az egyeres szerelés mellett.
kábelezés valamicskét drágább.
Kérdezd meg a szerelőt, hogy mit ajánl és ha meggyőz, az legyen az alkalmazott technológia.
ha nincs túl messze a táblától a bojler, akkor elég az 1.5mm2 Mcu/hkh, de ha 2.5mm2-t húzatsz be akkor se teszel rosszat, mert ha később nagyobbra akarod cserélni, akkor nem kell hozzányúlni a hálózathoz. Általában 2.5-eset húznak a szerelők.
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy egy 80 literes villanyboyler igényli-e a másfelesnél vastagabb vezetéket, valamint a tetőtérben érdemes-e mindenhol csőbe húzni a kábeleket, vagy lehet anélkül is?
Ja, és érdemes-e megvenni 3x1.5- ös kábelt, amiben egy szigetelésen belül futnak a kábelek, vagy jobban járok, ha külön megveszem a szimpla vezetékeket, és úgy huzatom be?
két óra még nem azt jelenti, hogy két külön fázisod van. Nézte valaki, 400 Volt van köztük?
A tűzhelyek mindig egyedi koncepció szernt készülnek, jobb fajtáknál van sematikus villamos rajz a kiosztásról.
Én két fázisról használnám a felfűtési idő, a teljesítmény és a jobb kihasználhatóság miatt.
Hány ezer wattos a cucc?
RodrigeZZ jól mondá: semmi extra ér nem kell hozzá. A sima telefonvonalad jó az DSL-hez, csak réz legyen.
Zselés telefonkábelből meg van 4 eres is, nem tudom minek neked negyobb. Társasház? Mondon, azon meg ne lovagolj, hogy csőbe van, akkor is kábellel kell szerelni, na! :)
Ha elég erős a kezed és 1.5mm2-nél nem vastagabb az erek keresztmetszet úgy is csinálhatod, hogy legalább 10 centi hosszan lecsupaszítod az összekötésre szánt vezetékeket, összefogod őket, kb. a felénél 90 fokba meghajtod őket úgy együtt, majd ezt a meghajtott szakaszt, mint valami kurblit használod ahhoz, hogy jól összesodord őket. Legalább olyan jó, mint ha kombinált fogóval tekernéd és szebb is a sodrat. NA amikor megvagy, csípőfogóval lecsípsz belőle annyit, hogy kb. 4 centis kilógás maradjon meg. Most jönne a forrasztás úgye, csak ehhez nem árt egy legalább 300 wattos hagyományos páka, mert jól át kell melegíteni a végeket. Ezt úgy kell, hogy szépen megvárod míg frankón átforrósodik a hegy - ezt azé kell, mert ha nem elég a hőfok, akkor a forr. ón nem futja be rendesen az anyagot és a közöket - 2-es vékonyan gyantás ónnal és a pákával felszerelkezve felmászol a létrára, a páka ovális elejét a forrasztani kívánt sodrat alá helyezed, majd a cint hozzányomod a kötéshez, de úgy hogy ne a páka hanem a rézvezetékek hője olvassza meg, mert csak úgy tökéletes a forrasztás, mint már írtam előbb. Szépen hagyod befutni az anyagot, végigcinezed az egész szakaszt, és ilyenkor látszik, hogy érdemes volt hosszabbra hagyni, mert a kötés végén mindig pocsékul néz ki a forrasztás. Ha ezzel megvagy, akkor előszeded szépen a boltban vásárolt darabolható sorkapcsot - "csokit" - amelyet persze úgy vásároltál, hogy a "furata" nem sokkal nagyobb a beléhelyezendő kötés átmérőjénél. Ha kisebb, akkor úgye egyértelmű, hogy mi a gond, ha túl nagy akkor meg elégtelen az érintkezési felület. No elővetted a sorkapcsot - ami elég nagy eséllyel kínai (kinézetre is az, én inkább KOPP-ot használok) - a leforrasztott kötés mellé méred és akkorára csíped le a forrasztást, hogy ne lógjon túl a másik oldalon, ami úgyebár agyonütheti valamelyik kollegát vagy egy kiváncsi kuncsaftot. Fogod, késsel levágsz egy darabot a sorkapocsból - ügyelve, hogy a szigetelés sértetlen maradjon - és ráhelyezed a kötésre, majd hozzá illő méretű csavarhúzóval meghúzod, de ésszel, mert ha nagyon megtéped, szétvágod a csavarral a kötést - mivel mostanában leszoktak a gyártók úgyebár a szorítónyelvről -, leellenőrzöd, hogy nem csípted-e be a szigetelést vagy nem lóg-e ki elől-hátul a vezeték, majd ha megvagy minddel, szépen behajtod úgy a kötésdobozba - nem 65mm-esbe, úgye - hogy a sorkapcsok a fenekén legyenek, mert a festők is szeretnek sokáig élni.
Sodrás->forrasztás->kétcsavaros sorkapocs. Ez kötés.
Mit csinál WAGO és társai? Egy szorítós szerkezetbe - ahol a szorítóerőt az egymásnak feszülő fémlapkák nyomása adja - bedugsz egy megcsupaszított vezetékvéget, amely a legjobb esetben is maximum 3 darab körömhegynyi felületen érintkezik a szorítóval - Lásd: sodrás, forrasztás, sorozatkapocs fent - és ennek a endkívül kis érintkezési felületnek kell elvezetnie 1.5mm2 ér esetén a 16 A-s áramerősséget. A zárlati áramról, kiégő izzók lökéséről vagy a túlterheésből adódó melegedésről már ne is beszéljünk. A hagyományos kötésnél akár több százszorosa is lehet az érintkezési felület a gyorskötőelemekhez képest. S bár a szabvány a forrasztást, mint elfogadott kötési formát nem említi - ezért kell rá sorkapocs, hogy ugymond szabványos legyen - de ennek ellenére nem egy tervező külön kérte, hogy forrasztva is legyenek a kötések!
Hogy-hogy szedjek szét egyet, ezt nem értem. Szivesen szétbombázok egyet de mit kellene látnom benne? Te hogy is csináltad ezt az örök gaisat, forrasztod és utánna szigeteled?
"egy légvezetéket kiépíteni szvsz költségesebb, mint simán behúzni egy kettős szigetelésű földkábelt"
- hat ez az !!! Szepen lefektettem a gegecsovet a foldbe, az egyik vege a pozna labanal a masik a haz falanal a doboznal, benne szepen belehuzva egy kotozo drot hogy a faszi csak ra kell kosse a kabelt es akar en is behuzom. Na mindegy, a lenyeg hogy a MATAV szerint a foldkabelt kulon meg kell vegyem. Ez is OK. Kijon ket kis szakadt srac egy lepukkant Wartburgal (meg csak azt se tudom ha a Matavtol vannak:), aztan bizonygatjak hogy az a 12 eres, vazelines foldkabel az ami megfelel a celnak, meg hogy nem eleg a ket szal az ADSL-hez :) Na mindegy, meferdeklodom meg egy ket helyrol. Azt elhiszem hogy ha sodort az erpar az nem baj, de hogy minek rakjak be 12 eres kabelt ??? Ilyen hulyesegekkel jon ha majd egy ceg megveszi a hazat es telefonkozpontot akar berakni :))))))
Szoval egyeduli veszely amitol tenyleg felek ha netan valami baj lesz a vonallal akkor nyugodtan mutogathatnak majd az en kabelemre, meg ha nem is azzal van a baj :(
Amennyire én tudom, sima kéteres vezeték kell, aminek a végére a (házban) rákötnek egy Splitter nevezetű cigidobozt, amiből kijön két érpár az egyik a telefoné a másik az adsl modemé. (analog vonal az ISDN-t nem tom.)
Egyébként erősen alkudni kéne a szakival, tekintetel arra, hogy egy légvezetéket kiépíteni szvsz költségesebb, mint simán behúzni egy kettős szigetelésű földkábelt. (tartó derótkötél, kampó, feszítő, stb)
ket fazisom van, ez biztos, mivel ket ora is van, 1-1 25A-es megszakitoval. Illetve van meg egy harmadik, az ejszakai aram, de ezzel mas terveim vannak...
A terhelt fazison 890W-nyi lampa + huto + kazan, illetve az ideiglenesen hasznalt berendezesek (TV, vasalo, hifi, szamitogep) van.
Vezetekezes:
novemberben lett minden (ertsd vezetek, kapcsolok, dugaljak, kotesek) kicserelve. Dugaljak + vilagitas 1.5mm-es rez, tuzhelyhez mindket fazis 2.5mm-es rez. Azthiszem ez igy korrekt, kulonben sem biztam volna a csaladom es az en eletemet egy ismeretlen halozatra, mivel tudom hogy az aramnak nincsenek baratai.
Ezen ismeretek birtokaban szerinted kossem ra meg ezt a fazist a tuzhelyre (Bosch 4db keramialap + suto + grill), vagy ne? Van arra szabvany, hogy a tuzhely a bekotott fazisok kozul melyiket mire hasznalja?
OK, kosz !
Az ADSL -hez hany erpar kell, nem tudod ? Olyan foldkabelt akarnak ramsozni (nem tudom lehet igazuk van) ami 12 eres (bar en csak 11-t szamoltam- 2x4 osszesodorva, meg 3 osszesodorva) es belul vazelines. Ehy kicsit csodalkoztam hogy miert kell nekem 11 eres kabel...Azt sem ertem ha egyszer vedocsoben lesz a kabel akkor hogy erheti viz ??? Joval tobb viz eri a legkabelt ! Mert mondtam azt hogy rakjak a vedocsovembe a legkabelt aminek az ara ugyis benne van az egyszeri belepesi dijban; de nem mert az nem jo a foldbe.. Ja, ezt a 11 eres foldkabelt 300 Ft/m akarjak ramsozni. Realis ? Egyaltalan hol vehetek ilyet ?
Nálunk is DÉMÁSZ van és már nekünk sem engedélyezték a fali szekrényt, ezért szerintem nem fogják engedélyezni nálatok sem.!
A fából készült fali szekrény mégis elkészült, - ugyanis kiderült, hogy az a műa. fali szerkény, ami nekem kell, az 40e Ft-ba került volna - és ráadásul a mai napon az eddigi egyről három fázisúra lett bővítve a hálózatunk! :-)
Nem rég le kellett cserélni az összeset egy családi házban, mert sorozatos kontakthibák voltak.
Nézd, én a magam nevéban beszélek: én a büdös életben nem raknék fel ilyen szerkezetet kötésszorítónak egy olyan házba amelyet aztán pl. letapétáznak, mer csai iszonyú károkozással lehet leellenőrizni őket, ha gond adódik. Léteznek ilyen szerelvények is de azokat legalább cserélni lehet meg szokták is néha amúgy is, nincsenek úgy eltemetve, mint a kötésdobozok. Persze tudom, igen kedveli ezeket a cuccokat a villanyszerelők, mert pikk-pakk rádugja a blankólt végre és már mehet is odébb. Ez is olyan, mint a gégecső: orrba-szája használja mindenki de nem azért mert oylan remek dolog, hanem mert faszkalapok és képtelenek egy normális kanyart hajtani egy müIII csőre! Az, hogy a gégecsőbe beszarsz olyan rossz behúzni, azt már nem nézik. Na ilyesni van a wago-val is - most nem csak erről az egy típusról beszélek, csak általálban e néven ismerik az emberek ezeket a rádugós szorítókat - nem kell szórakozni vele, hamar kész a meló. Én a hálózatomra akár örök garanciát is vállalok ha kell, nem tudom, hogy ezek a wago-s egyének is meg mernék-e ezt tenni. A modern kor terméke, bele van építve a pusztulás.
Mindegy, mondom, beszéld meg az ürgékkel, szedess szét egyet és ha megbízhatónak tűnik, használjátok, és nem szólók bele!
Az hogy beraktál védőcsővet csak annyit jelent, hogy elvileg áthúzható lett a rendszer és kapott egy kis mechanikai védelmet is (ha elég kemény csövet raktál be), de a matávnak akkor is a földbe helyezhető kábeltípust kell alkalmaznia, és korrektül kell levezetnie a vezetéket a földbe, ami drágábbá teszi az egészet.
Árakról viszont nem tudok sajnos nyilatkozni neked. Hogy hány méter kell a beálláshoz az nincs "központilag" megállapítva. Nem nagy szórás van a csatlakozóhosszban, úgy hogy ezzel nem nagyon szoktak szőrőzni ha egy kicsit több kell valahová. Viszont próbálkozni szeretnek néha! :)
Toldással az a baj, hogy a falicsatlakozóig az ő hálózatuk - habár ilyen vegyes szerelésnél (szabadvezetékes hálózat, kábeles csatlakozás) nem vagyok benne biztos, akár ki is fizettethetik veled a klülönbözetet - és ha gond van, akkor rád verhetik a balhét.
"A bedugós szorítóérintkezős WAGO-k teljességgel megbízhatatlanok"
- ez biztos ?? nekem a villszerelők szopták a wagót ezért ilyet szándékozom venni, de győzzél meg, hogy szar s nem teszem.
két különböző fázisod van, vagy egy van kétfelé osztva? Mérőfej alatt hány darab védelem van?
Ha csak egy, akkor értelemszerűen csak 1 fázisra tudod kötni a lapot, reteszelve vagy anélkül. Ha két fázis az már jobb, a tűzhely teljesítménye szempontjából, csak ahhoz tudni kéne, hogy a lakásban mekkora igényű fogyasztóid vannak, mert ha sok, akkor a védelem leold (25 A elvileg 5,7 kw, de azért ennél többet bírnak a kismegszakítók).
A másik dolog, hogy milyen állapotú a vezetékhálózat. Vékony keresztmetszetnél és kevés áramkörnél nagy a feszültségesés ami a leglátványosabban a fényforrások elhalványulásaként jelentkezik. A kötések talán még fontosabbak. Nyomvonal mentén szétégett vezetéket ezer éve nem láttam, de kigyulladt kötést azt rendszeresen. Ha alumínium akkor az elég rossz, jó lenne áthúzni rézre (tűzhelyhez 2,5mm2 reteszeltnél, 4mm2 direkt üzemmódban, dugaljakhoz 1.5 mm2). A legmegbízhatóbb kötés: összesodrod, leforrasztod, sorkapcsot teszel rá. A bedugós szorítóérintkezős WAGO-k teljességgel megbízhatatlanok. A konyhai gépekkel vigyázz, nagy fogyasztók. Ha több lenne a konyhai dugalj, ne fűzd sorba az összeset, max. 2-3 darabot csak. Külön fel kell vinni a csoportokat a kötésdobozba és korrektül megkötni a végeket. A tűzhelyek mindenképpen külön vezetéken vezesd és külön áramkör(ök)re kösd a biztosítéktáblában, konyhai dugaljak 1-2 áramkör szintén külön (bízom benne hoyg van lakáselosztótábla).
Lepusztult vezetékhálózatra bízd az életed! Le kell cserélni, ezen ne spórolj!!! Ha még ennél is nyugodtabb akrasz lenni, akkor az új hálózat elé be kell kötni egy áramvédő kapcsolót ("FI-relé"). Persze régire is lehet kötni csak lehet, hogy néhányszor megtréfál majd.
Most fogjak bevezetni a telefonvonalat a hazamba es mivel en a foldben szeretnem vezetni a kabeltle is fektettem szepen a vedocsovet, kialltam vele a telefonpozna tovehez ami epp a telek sarkanal van. A matavos ficko azt mondta hogy ok (marmint a Matav) a legi kivitelezest koteles elvegezni de a felhasznalo keresere vezethetik foldben is. Csak ahhoz szerinte mas kabel kell...
Persze ha meg akarja vetetni velem a 'mas' kabelt akkor ugyis elkerem tole azt a kabelt ami jar a 9.900 Ft-hoz (egyszeri belepesi dij), csak az erdekelne nem tudjatok kb. hany forint lehet metere ?
Lehet majd uzletelni akar velem hog akkor a legkabelbol csak 20 m kellene, a foldbol meg 25 es akkor fizessem ki a kulonbozetet... szoval erdekelne kb. hany Ft lehet metere ?
Es hogy ha tenyleg mas kebel kell a vedocsobe ?
Ja meg meg az hogy ha lehet toldani? Mert vegul is ha ide adja a 20 m-t meg vennek hozza 5-t es osszekotnem :)
ujabb tanacs kellene. Adott egy lakas, ket 25A-es kismegszakitoval vedett fazis jon befele. Ebbol az egyikre van kotve a lakas eddigi osszes fogyasztoja, mig a masik jelenleg meg terheletlenul all a konyhaban. Azt terveztem, hogy erre a terheletlenre kotnem ra a 3 konyhai dugaljat es a keramialapos tuzhelyet is, igy a konyha teljesen fuggetlen lenne a lakas tobbi fogyasztojatol. Ez igy korrekt, vagy a tuzhelyhez hasznaljam fel a mar megterhelt masik fazist is? A tuzhely tamogatja mind az 1,2 es 3 fazisu bekotest.
Megmondom öszintén mindig is nagy ökörségnek tartottam ezt a "kiállás-alapú" elszámolást. Először is azért, mert megköti a megrendelő fantáziáját, nagyon sokszor nem egyértelmű, hogy akkor most mi is a kiállás - épületvillamossági munkák közben kismillió ilyen "kiállás" van -, linkebb szerelők elspórolják a csövezést és az áramköröket, stb., szóval állandó vitaforrás az ilyen elszámolás. Másodszor meg azért, mert komolytalan dolognak tartom telefonon bemondani bármilyen árat, amikor ahhoz látni kell a területet, találkozni kell a megrendelővel, beszélgetni vele, ha nincs elképzelése együtt megálmodni az igényeket, felmérni az anyagi helyzetét - igen, jól látod - és csak ezek alapján lehet korrekt árajánlatot adni. Ebből még sosem volt vita, de ez a 3500/kiállás egy igen képlékeny dolog, pont ezért nem is tudok neked tanácsot adni a realitásával kapcsolatban.
Mitől lettél ennyire jóltájékozott?
Az előbb még te kérdeztél!
Ez még anyagos árnak is szép, pláne 5db sorolásnál!
Különben én is 3000-3500Ft/kiállásról tudok egy "villanyszerelő"-től.
Igaz komoly gondjai lennének egy alternativ bekötésével, de válalni azt legalább tud.
Szakiktól inkább fm. árakat hallani.
vigyázz, szerintem ahány csatlakozódoboz, annyi "kiállás"! mOndjuk leáll a dugaljaknak egy szál 16-ossal, majd ráfüz 3-4-5 darab sorolódobozt, úgy már húzós!
Miért nem egyből csillagdeltát akarsz, irányváltással?
Mikor kötöttél utoljára duplaváltót?
2db szimpla váltó, 2db dobozban?
Te minden MCu kötésnél használsz sorkapcsot?
A közeli hetekben kezdek bele egy nagyobb lakásfelújításba. Gondoltam a vill. hálózatot sem hagynám ki. (A ház kb. 35 éves blokkos és Alu. falvezetékkel szerelt) Kaptam egy ajánlatot "látatlanba" mely 3.5EFt/kiállás. Szerintetek ez reális?
ja pertye...behúzol egy duplaváltónak 6(5) szálat és még ugyanabban a dobozban leágazol egy másik kapcsolónak + megkötsz alatta sorkapocsban fázist+nullát+földet és még rá is hagysz egy kis tartalékot MBCu3,4,5*1.5mm2-ből. Ezt a produkciót még a mélyített gipszkartondobozban is érdekesen adod elő.
Na akkor még 1x és idézem magam: "A hazai technológia azonban nem igazán teszi lehetővé. Egyszerüen kicsik a dobozok. A gipszkarton doboz (ÜGD) kivétel, ott szoktunk kötni alatta."
Technologia: Lakáselosztóból 3eres kábel (2p+f) megy a legközelebbi kapcsolóhoz, ott fázis szakítódik és a kábel egyszerűen megy tovább a lámpához. A többi kapcsoló már ez alól a doboz alól táplálódik és igy tovább. Nagyon jó mert minden kapcsoló alatt ott van a 2p+f, bármilyen szerelvényt be lehet tenni utólag, pl. világítós kapcsoló, időzítő, mozgásérz. stb. nem kell görcsölni, hogy honnan szerezz nullát. Azonkívül ha utólagos igény merül fel, nem keresek kötődobozt, hanem a legközelebbi kapcsoló alatt megtalálok mindent. :)
Mellékhelyiségekben, rejtett zúgokban körülnéztél? A hagyományos villanyszeréssel is lehet úyg dolgozni, hogy egy szál doboz sincs szem előtt, mert úgy van csövezve a hálózat, hogy a kötésdobozok valamelyik mellékheyliségben kerülnek elhelyezésre. Egy szépen szerelt, hajlított cső 3-4 kanyart is "kibír" és ez már sokszor elegendő ahhoz, hogy elvezesd a kiváncsi tekintetek elől. A dugalj, antenna, telefon, számtekaljzatokat kétkanyaros-íves aljzatszereléssel is el lehet juttatni a kívánt elégazó dobozhoz. Szóval nem kötelező teliszórni a lakás forgalmasabb részeit kötésdobozokkal.
Ne bízz benne, kizárt, hogy csillagpontos legyen. Csak akkor lenne olyan, ha kifejezetten olyat kérne a megrendelő, de eszméletlenül drága, így nem valószínű!
A mennyezeten sincsenek dobozok? Van úgy, hogy ott vannak az elosztások, a dobozok beöntve a betonba.
Amikor külföldön dolgoztam, ott sem használtunk kötődobozt. A kötések a szerelvények alatt voltak. (Sokkal jobb szvsz) A hazai technológia azonban nem igazán teszi lehetővé. Egyszerüen kicsik a dobozok. A gipszkarton doboz (ÜGD) kivétel, ott szoktunk kötni alatta.
Köszönöm a magyarázatot! Egyébként én csak bízok benne, hogy ez valóban egy ilyen csillagpontos rendszer: mert az is lehet, hogy egyszerűen csak gány munka...
Ha tényleg csillagpontos, akkor OK: lehet, hogy egyszer pont ilyenre lesz szükségem ;-))
ez a csillag-rendszer - ha az amire én gondolok - jó is meg nem. Úgy van szerelve az ilyen hálózat, hogy gyakorlatilag az összes szerelvény - lámpák, kapcsolók, dugaljak, stb. - külön ki van vezetékezve egy központi elosztószekrénybe, ahonnan mikroprocesszoros vezérléssel, távoli irányítással, dimmerekkel és jelátalakítokkal, stb aztán csodákat tudsz művelni a házzal, ha akarsz. Ami a gáz: 1. a kábelek a helytelenül kialakított nyomvonal, a sokszor irdatlan hosszúságú szakasz miatt sérülés esetén cserélhetetlenek. 2. Az anyagár és a munkadíj többszöröse a hagyományos szerelésnek. 3. A nyomvonal nem egy esetben még a szerelők számára is rejtély ha rákérdezünk vakolás után. :)
Most akkor ezzel mit akartál mondani? ;-) Örüljek, vagy sírjak?
Egyébként ma járt itt egy ügyfél, aki "civilben" villanyszerelő: neki is elmeséltem a dolgot. Azt mondta, hogy biztosan "csillag" rendszerű lesz a hálózatunk, és a főbb irányok a kapcsolótáblából indulnak... Meg hogy ismeri a csávót, aki azt a házat csinálja, és hogy precíz gyerek... Mondjuk én akkor sem értem, hogy honnét fogom tudni, mi merre megy :-(( Mert engem nem az zavar, hogy nincsenek dobozok: sőt, így még szebb is a dolog, mert alég rondák azok a gorbe-kerek-összeviszaálló dobozfedelek ;-)) Hanem attól vagyok roszul, hogy esetleg 2 év múlva emiatt kell falat bontani :-((
Nálam ez az egész nem áll össze.
Valahol van egy biztosítéktábla, mint bázis (gondolom ezt azért nem hagyták el ;-))
A vezetéknek innen kell indulnia, és mondjuk 25 méterre a konnektorban kell végződnie. Ha feltételezzüm, hogy sima háromeres vezeték csak simán rágipszelve a falra (MM? vagy hogyhijják)akkor is marha strapás ezt úgy bevezetékezni, hogy a szaki ne gabalyodjon bele.Bár lehet, hogy ez neki "kihívás" és a konnektoroknál, kapcsolóknál van a "doboz" is.
Láttam én már a falon átlósan vezetett villynyderótot is, meg vízcsövet is, de ilyen doboznélkülit még nem.
Mindig tanul az ember :-((
R.
Másik lakás van felettünk. A nyomvonalról meg tényleg nehéz lenne bármit is tudni, mert nem egyforma magasan vannak a konnektorok, aztán vannak falilámpák a nappaliban, a konyhában lápák a pultok fölé, lent villany a sütőnek, meg fent az elszívónak, aztán ott van még a fördő: ez így minimum 6-7 féle "magasság", ahol kábel lóg ki a falból... Tényleg ciki lesz így furkálni pl. a konyhában, ahol kapásból 4 "emelet" van :-(
Van még1 változat.
Nevezetesen, hogy van doboz, de a festő leglettelte és le van tapétázva/festve.
Most néztem meg alaposabban a miénket, ott is a dobozok nagy része nem látszik, pedig a fényképeken, amit a vakolás előtt csináltam megvannak.
Persze, tudom: csak 10 centit mellévéstek, és már megette alkalmasint a fene az egészet...
De mondom, engem a legjobban az zavar, hogy szabályos, műszakilag korrekt-e így a dolog? Mert ha később javítani kell valamiért, akkor gondolom sokkal nehezebb, mivel egyrészt nem lehet kb. sem tudni, hogy merre mennem a kábelek, másrészt meg nem lehet "szakaszolni", rarabokat pótolni, meg mittudomén, nem értek hozá na, azért kérdezem ;-)
A tervdokumentációban ne nagyon bízzál. Kivéve, ha fénykép is van mellékelve.
Nálunk a vizes megcsinálta frankón a vezetékeket, aztán két 7 múlva, mikor kész volt a burkolás keresztülfúrta a saját csövét:-((
Az a legnagyobb kérdés, hogy szabályos-e így villanyt szerelni egy lakásban?
Dokumentációt (víz, villany, fűtés, szennyvíz) mindenképpen akarok kérni, mert az még később jól jöhet... Na nem mintha abban bíznék, hogy tartották magukat hozzá :-((
Sajnos csak két módon lehet kideríteni merre mennek a vezetékek. Megkérdezed a villanyszerelőt vagy keritesz valakit akinek van vezeték kereső készüléke. Érdemes kideríteni a többi cső(víz, gáz, fütés) helyét is.
Esetleg még a tervdokumentáció adhat némi felvilágosítást.
A mostani lakásunkban gipsz válaszfalak vannak (nem tudom, hogy mi a "hivatalos neve, tehát ha jól tudom, akkor tömör, de az biztos, hogy gipsz), a főfalak is gipszkartonnal vannak burkolva, nem vakolva vannak. De ott mégis szépen ott van mindenhol a doboz...
Lassan költözünk egy új társasházba. A minap voltunk benn az asztalossal megnézni a terepet. Felfigyeltünk egy furcsa dologra: nincsenek sehol dobozok fent, a plafon alatt, mint ahogy eddig mindenhol láttam: mindenhol, ahol konnektor vagy kapcsoló van, ott vele egy vonalban felül van egy doboz a kötéseknek - gondolom, ott megy fent a "gerincvezeték" ;-) , és onnét ágaznak le a cuccok. Pedig össze-vissza vannak a kapcsolók, konnektrorok, falilámpa-kiállások, főleg a konyhában... Honnét fogom tudni, amikor fel akarok valamit fúrni, hogy hol mennek a falban a vezetékek?! (merthogy 3 magasságban vannak elektromos cuccok,eléggé elszórva) Az építésvezető azt mondta, hogy a villanyszerelő biztosan meg tudja mondani...
Egyáltalán: szabványos ez így, vagy addig reklamáljak, amíg ki nem festenek?
A villszerelő a következő módon szerelte a plafonra villanyt. Elsőnek átfurta a födémet majd a felsőlakás padlóján huzigálva nálam leejtette. Miután javasoltam, hogy ezt oldja meg másként, vésett egy árkott a plafonba, beletette a drótot, majd gpisszel odatapasztotta. Most azt kértem, hogy tegye csőbe, azt mondta minek igy is szabványos.
A gond, hogy az épitési vállalkozó embere elcsapni nem tudom. Szerintetek érdemes feszegetni a dolgot az épitési vállalkozónál?
Furcsa de nem lehetetlen. Volt régebben az ÉMÁSZ területén is ilyen megoldás. Gyakorlatilag 1db kapcsolóóra van központilag és +1 vezérelt vezetéket visznek az oszlopokon. Mindenkinek arra kötik a bojlerét. Azt hittem már kihalt ez a megoldás Mo-n... Próbálj helyiektől érdeklődni! Szomszéd, ismerős, stb. ( A 120Ft/m kb. reális)
Fa szekrényünk mégsem lesz, inkább veszek egy normális műa. szekrényt 18e-ért! A Démászt egyébként hiába hívnám, ők már csak a földkábeles bekötést ismerik...
Egy általam furcsának vélt dologról szeretném a véleményedet kérni! A villanyszerelő, aki a rákötést csinálná, egy új szabályra hivatkozva azt mondja, hogy a bojler mérőórájához külön kell 16-os, sodrott MLC kábelt vinni az utcai oszlopról, mert nem lehet szétosztani azt szekrényben. Lehetséges ez, avagy arról van szó, hogy több kábelt kelljen vennem?! Az általa mondott 120Ft-os méterár reális ennek a kábelnek?
Nálunk is DÉMÁSZ van és már nekünk sem engedélyezték a fali szekrényt, ezért szerintem nem fogják engedélyezni nálatok sem.!
A DÉMÁSZ már csak kerítésbe épített villanyóra szekrényt fogad el!
Felvilágosítást szeretnék kérni egy villanyszerelőtől.
Arról van szó, hogy egy 60 nm-es házban a szakértő szerint az összes villanyvezeték be van sülve, ezért újra kell kábelezni. Ez kb mennyibe kerül maximum?
Nagyon fontos lenne tudnom, jogi macera miatt!
Köszi előre is!
MuTeR
Köszi a választ!
Nálunk Démász van, a villanyszerelő, aki bekötné az utcáról a kábelt, azt mondta, hogy akár fából is meg lehet csinálni a szekrényt, nem kell a drága műanyag! Egyelőre nem is ez a fő problémám, hanem a szélességi méret... Valószűnűleg új áthidalót kell berakni, hogy szélesíteni tudjam a nyílásméretet.
A fa szekrény már talán sehol nem engedélyezett, de az ELMÜ és ÉMÁSZ területén biztosan nem!
A mérőszekrény mérete (GANZ 1f-1f) 540x360mm, (GANZ 3f-1f) 540x540mm A HENSEL szekrény 600x600mm
A FI relét a kismegszakító táblára kell szerelni, tetszés szerint kültéren, vagy beltéren. (Megfelelő IP védettségre ügyelve!)
Sziasztok!
A szakértőket szeretném megkérdezni, hogy mekkora szekrényméret szükségeltetik egy villanyóra+éjszakai óra vezérlővel+áram-védőkapcsoló együtteshez? Ugyanis az épülő házunk falában lévő nyílásméret jelenleg 40x70cm. Be lehet ebbe a méretbe építeni egy fa szekrénybe a felsorolt cuccokat, - még akár úgy is, hogy a kismegszakítók a lakáson belülre kerülnek - avagy nem?
Kétségtelen, a "villany nagy úr", de a szakember sem mind szakember:
Új parcellázású telken megcsinálták az összes villanyóraszekrényt a villanyoszoszoptól földkábellel a telken belülre. (Hensel szekrény, mertcsakezahivatalosanelfogadott). Az oszlopok tetején pedig ott ágznak szana-széjjel a bekötendő vezetékek.
No, bemegyek az ELMÜ-hoz, hogy kéne villanyóra. Kijönnek, bekötik, elmennek. Két nap múlva dugjuk a konnektorba a betonkeverőt, nem megyen. Dugjuk a steklámpát, nem világít. Nézzük a fázist, hát az sem sincsen. (3-ból 1 se).
Szólok a hibaelhárítóknak, lebarmolnak, hogy hülye vagyok, és ez 4000Ft+ÁFÁ-ba fog kerülni nekem, de kimennek. Aztán ott is lebarmolnak, majd tapasztalják, hogy a szoszéd derótjait kötözték fel, ami viszon ott kókadozik szabadon a villanyóraszekrénye mellett...
Tényleg azért irtam, a gyerkőc nem beteg.
A fórum mindazonáltal hasznos, rendszeresen olvasom.
De remélem, magyartanár végettségű hobbiszakemberek (persze nem a magyartanár a lényeg) nem állnak neki otthon a teljes családiház drótrendszerét felújítani.
Szerintem néha a kérdésből az látszik, hogy inkább tanács helyett egy megbízható kivitelező telefonszámát kéne megadni.
Lehet hogy megcsinálja (mármint a kérdező), de a földelést pl. ellenőrizni, lemérni soha nem tudja. És itt a hiba nem úgy derül ki mint egy elb*tt tapétázásnál, hogy lepottyan a tapéta...
Az a kérdés hány mm2 a bejövő vezetéked, nem biztos, hogy feltétlenül cserélni kell. Egyébként természetesen plombálva van, mivel az óra alá megy be a másik vége.
VaT annak a fiatalnak mailben átdobnád az elérhetőségét? Esetleg az árairól némi infót?
Olyat szerinted vállal, hogy a lakáson belüli hálózatot feldobáljuk haverokkal, de a biztosítódoboz cseréjét és a vezetékek végének bekötését ő csinálja?
Másik kérdés: 15A-ról 25-re cserélték a fő biztosítékomat, viszont onnan a lakásba bejövő vezetéket meghagyták. Jó ez így vagy érdemes azt is cserélni? /régi tömör aluminium/ Valamint tudom-e egyáltalán cserélni, vagy le van plombálva az is?
Megcsinálni épp meg lehet, mert csupán lakatos munka, de tudni kellene, hogy mit és miért hová milyen felfogót milyen földelést stb. Na meg aztán érdemes-e?! Egyrészt nincs 100%-os védettség! Aztán ha nagyon jól csináltad, akkor odavonzod azokat a villámokat is amik egyébként a szomszéd házába csaptak volna be. Kivéded ugyan a villám fizikai romboló hatását, de számolni kell a másodlagos hatásokkal a villamos hálózatban és gyenge áramú vezetékekben mivel ott nagyfeszültséget indukál és szépen tönkreteszi az elektronikus készülékeket. :( Persze létezik erre is védelem... Csupán pénz kérdése minden... de az már végképp nem a barkácsolás kategória.
Családi házakra nem kötelező a villámvédelem. Ha mondjuk a te házad jóval kiemelkedik a többi közül, tiéd a legmagasabb pont, vagy dombtetőn laksz, akkor indokolt lehet a védelem.
Egyébként tapasztalataim szerint sokkal több kárt okoz a vill hálózaton kívülről beérkező feszültség lökés. :(
Ismeros a szituacio, de szerencsere nalam csak 1 ilyen doboz van. Sikerult szereznem kis sarga szamokat amit a vezetekre lehet huzni, igy mar nincs enek kaotikus allapotok, de meg bantja a szememet az igenytelen osszecsavargatas. De hamarosan ennek is vege, hala a vezetekosszekotonek :)
csak egy kis érdekesség: Nálunk a villanyszerelő egy 600-as szerelődobozban összecsavarós/leragasztós megoldással 8-10 pár 1,5-es rézvezetéket csavart össze. Amikor egy mérnök barátom meglátta, majd leesett a létráról, aztán órákon keresztül mérte, hogy mi hova megy és jelölgetett, majd ajánlott egy fiatal villanyszerelőt...
Sziasztok!
Nem tudom ebbe a topicba tartozik-e, de miért ódzkodnak a villanyszerelők a villámhárító elkészítésétől/felszerelésétől? Esetleg meg tudnám-e házilag is csinálni?
szvsz összecsavarva-forrasztva-zsugorcsövezve korrekt, csak elég lassú megoldás.
Lehet vásárolni villszer boltokban összekötő elemet (a nevét nem tudom) kis fekete hasáb az egyik oldalán több lyukkal. Ebbe kell bedugdosni a vezetékeket és kész. Régebben létezet egy kúpos "tekerentyű" is, amit az összecsavart vezetékekre kellett rátekerni.
Elnézést a "szakszerű" fogalmazásért, de szvsz ha az eladó ért ahhoz amit csinál ebből kitalálja mit akarsz tőle
Ismertek valami kulturalt megoldast 3 szal 1.5-os rezvezetek egyesitesere egy fali dobozban? Sorkapocs nem fer el, az osszecsavaras nem szimpatikus es csunya. A forrasztas+zsugorcso nem tudom mennyire szabalyos.
OFF
Két villanyszerelő ácsorog az állványon.Rászólnak egy arra járó öregasszonyra:
- Nénike,legyen szíves, adja már fel azt a piros drótot!
A mamóka odaadja.
- Köszönjük!...Látod Józsi, mondtam én, hogy nulla, te meg jössz itt a hülyeségeddel, hogy fázis!
Ezt elsősorban a helyi áramszolgáltatónál kell megkérdezni, mivel nem egységesek az előírások az országon belül. (Aztán ők majd elhajtanak egy minősített vállalkozóhoz.) A többi közművel nincs kapcsolatban különösebben, kivéve ha földkábelen kéred a csatlakozást.
Bármikor be lehet huzni még egy vezetéket. Ez föleg antenna, számítógép és telefon esetén hasznos.
Szereléskor "sikerül" eltörni a vezetéket pont a doboz szélén akkor nem kell szétvésni a falat. Sérült szakszt (furás, szögbeverés, vízvezetékszerelés után) könyebb cserélni. Csövezés nélkül csak kettős szigetelésű falikábelt szabad felhasználni.
Szecső
Van egy telkünk, ahová a villanyt be szeretnénk vezetni. Milyen előírások vannak a bekötéssel kapcsolatban? A többi közmű és a villany esetén milyen összefüggések vannak, amire figyelni kell?
Bocs, lehet hogy rossz helyen járok, de lenne egy kérdésem:
Gyermekem nagyon fájlalja a hasát. Szerintem vakbél. Mivel nagyapám hentes volt, úgy gondolom meg tudom műteni. Kéne egy sebész, aki tanácsot ad, hogy hol vágjam fel. Ha műtét közben a gyerek meghal, semmi gond, a felelősséget vállalom. A kockázat végülis elhanyagolható a sebészeknek fizetendő hálapénzhez képest.
Mindenféleképp kösd össze a földelést a nullával az óra után!! Az összekötés azért is ajánlott, mert ha nem mérnek földelési ellenállást honnan tudod milyen minőségű földelést készítettél?! Pl. lebetonozott rész alatt száraz földben meglehetősen rossz földelési ellenállás értékek jönnek ki... A mérése nem túl egyszerű... Simán védőföldeléses rendszert régen nem alkalmaznak már!! Az áramszolgáltatók mindíg nullázott érintésvédelmet adnak meg. Mivel 10 mm2 alatt nem engedélyezett a nullázott érintésvédelem ezért kell a kiselosztónál leágaztatni a nulláról külön védővezetőt. (Az áramszolgáltatók bejövő vezetéke 10mm2 fölött van!) Ezt kell kiegészíteni helyi földeléssel, összekötni a nullával az óra után. (régebben NEFH, mostanában TN) Földelő szondának ajánlatos tömör köracélt tenni monjuk 25mm átmérő 2m hosszban már ok. Lehet már boltban is kapni korrózióvédett kivitelben, jobb helyeken szerelvényeivel. Pl. OBO gyártmányban.
Verzó 1
a TCS aztat akarta mondani ahogy aszt mán eccer valaki leírta, hogy: aza okos fi asztat méri hogy ami bémegy az kijön-e. Na most ha neadj isten rajtad kersztül megy el(a fődbe) azt ő érzi és nem engedi elfolyni
Verzió 2(kopirájt báj szürke)
Ha a vízvezetékre lenne firelé, az mérné a vízóra(bejövet) és a csatorna"mérő"(kimenő) közötti különbséget és eltérés esetén elzárná a vízcsapot.
UI lehet rohanni szabadalmaztatni a "csőtörés-beázás-elfolyás"gátlót :)
A kérdésem az lenne,hogy építettem magamnak egy házat,ahol minden villanyos munkát én csináltam.Ezen részével nem is lenne gond.Hanem volt egy meglévő földelés,amire a zöld-sárga drótjaimat rákötöttem.Namost totál nem vagyok benne biztos,hogy ez a földelés ellátja a feladatát.Nemrég cseréltek órát,akkor azt mondták hogy minden OK.Viszont szerintem a ház /lehet hogy nem működő/földelése az óránál tuti hogy nincs összekötve a 0-val.Mivel mostanra épp az óra vonalában egy darab beton felfagyott,gondoltam egy szabályos földelés kialakítására.Végigrágtam magam a topikon,de igazából csak arra kaptam választ,hogy a lekrampácsolt vascső nem az igazi.Valaki említett kapható földelőszondát,gondolom ehhez tartozó,a villanyóra felé felmenő kábelt is be lehet szerezni.A szondát el tudnám helyezni annak a falnak a külső felénél,amelynek másik felén a mérő "lóg".Helyi mesterekkel nem szeretnék kezdeni,mert a Ganz FI relémet is az vágta haza,hogy az egyik csavart b@szott rendesen meghúzni,így szegény-mire rájöttem az olvadt müanyag szag okára-magába roskadt.Örvendenék ha tanácsokkal tudnátok ellátni,estleg majdan v.ki megszemlélné a terepet,akár úgy is,hogy a kubik munkát én megcsinálom,viszont Ő meg megteszi a 0 vs. föld közötti viszony rendezését.A hely Bp.XVIII.ker lenne.
A kérdés jogos!
A FI relé akkor fog lecsapni, ha rajtad vagy máson keresztül a föld felé elfolyik az áram, de (!) csak akkor, ha a relé előtt a nulla rendesen le van földelve. A FI relés érintésvédelem azonban nem egy érintésvédelmi mód, hanem egy kiegészítő (de ajánlatos) védelmi eszköz. A jelen esetben csupán egy pótmegoldás, mivel - valószínűsíthetően - semmilyen érintésvédelem nincs ott az albérletben kialakítva (ez a gáz!).
A helyes az lenne, ha az ALU vezeték párokat kihúznák és helyette a három rézvezetékes nullázásos (fázis+nulla+védővezető) módot valósítanák meg. Ehhez még megmaradhat a FI relé is. De - szerintem - ez a főbérlő feladata lenne. Baleset esetén - gondolom - ő a hunyó.
A Fi relét fel lehet szerelni olyan helyre is ahol nincs földelés?
Esetleg gondok adódhatnak némelyik háztartási géppel, pl pc tápegység.
Lehet hogy a fí relét lecsapja.
De ha mégsem, akkor nem értem, hogy mitől fogja tudni a fi relé, hogy valamelyik háztartási gép fogyaszt 1,5 kw-ot, nem pedig éppen én , mert éppen megráz az áram?
Sőt, az ELMŰ területén már 32A jár. (Lehet, hogy máshol is?)
Megszakítócsere 2-5 ezer forint átlagosan (kiszállási díj)
Magának az óracserének semmi értelme, hiszen azok az esetek legnagyobb részében min. 30A-ig jók.
Ha az óra előtti biztosíték csak 15 amperes, akkor azért az jó lenne cseréltetni, mert 25 amper mindenkinek élből járna (manapság). A 15 A csak kb. 5KW-ot enged, és ez előbb-utóbb kevés lesz.
Azonban Alex11-nek is igaza van annyiban, hogy nem javasolt a csere, mivel ha kijönnek a szolgáltatótól az URAK, akkor erős késztetést szoktak éreznek arra, hogy elszörnyedjenek az elébük táruló látványon. Gondolom egy főbérlő nem szokott különösen örülni egy nyakába szakadó tetemes beruházásnak (persze a szolgáltatóval való ügyintézés is az ő dolga kell, hogy legyen). Még akkor sem szokott örülni, ha az urak megsúgnak egy "költségkimélőbb" megoldást, melynek kivitelezését természetesen vállalnák.
A fentiek, bár nem általánosak, de nem is egyedülállóak. Én négy esetből háromnál találkoztam vele.
A legegyszerűbb leggyorsabb megoldás egy FI relé utólagos beépítése. Olvass vissza, már rengeteg dolgot leírtunk róla.
Villanyórát cseréltetni felesleges.
Ha csinálsz védőföldelést, akkor a villanyóra után a lakás elosztónál kösd össze a nullával. Az összekötés azért szükséges, nehogy potenciál különbség lépjen fel közöttük.
üdv. Alex11
Földelés gondom van nekem is akárcsak szürke sünnek.
Most költöztünk egy albérletbe, ahol nincsenek földelt konnektorok.
A villanyóra 1996-ban lett feltéve, rajta van egy sárga matrica: 1,6KW
Régi főkapcsoló? van a villanyórához, fehér szinű, egy fekete gomb van rajta meg egy barna, 15 Amperes. Van még egy olvadó biztosíték is.
Van két számítógép, mikrosütő, automata mosógép, hűtő, lámpák, tv video, meg lenne egy hősugárzó is időnként ami egymaga 1,5 kw .
Arra gondoltam, hogy védőföldelést kellene készíteni és egy pár konnektorba beszerelni, vagy az egész házat megcsinálni, nehogy egy elromlott tápegység miatt agyoncsapjon valakit az áram, vagy tönkretegyen más készülékeket.
2 szál szürke vezeték megy most a csövekben, elég vastag, biztos alumínium. Nem biztos, hogy befér mellé a földelés szál, tehát lehet, hogy az egész vezetéket ki kell cserélni.
Kérdés, a villanyórát hogyan kell kicseréltetni egy korszerűbbre?
Lehet-e védőföldelés kiépítése nélkül is valamilyen ketyere felszerelésével biztonságos körülményeket teremteni?
Hogyan kell kiépíteni a földelést, miért kell a villanyóránál egy ponton összekötni a földelést a nullával? Azt tudom, hogy egy négy méteres földelő szondát kell leverni, és 16-os vezetékkel kell rácsatlakozni, de meddig kell vinni a 16-os vezetéket, a villanyóráig?
A L E X 1 1 ,
ALEX11,
ha van szabad kapacitásod, egy nagyobb melóra (550m2 körül), dobj egy telefonszámos__ mail-t a gbrL99@yahoo.com -ra.
részleteket telefonon. köszike.
gbrL
És a normál egyes villanykapcsolóhoz sík falra melyiket lehet használni?
Mer épp az lenne a cél, hogy ne egy bazinagy kocka legyen a falon, hanem kis 1-2 centi magas kapcsoló.
Piszok dühítő, pláne, hogy egy rakat pesti lakótelepen ilyenek a villanykapcsolók, tehát még az se lehet indok, hogy már nincs rá igény.
Prodaxból meg leet csinálni, hogy van egy vékony kis falonkívüli, un. kiemelőkeret, aztán abba megy bele a bele. Kontavilles falon kívüliből van egy csomó csúnya is, de van spéci lapos falin kívüli termék, mindjárt megtúrom a nevét.
Sziasztok!
Apró probléma: Szétment az egyik villanykapcsolóm:(
A süllyesztettek prodaxok, ez viszont külső és ilyenből - legalább is 2 éve - nem volt prodaxban az a fajta keskeny ami nekem kell így kontavillt vettem.
Vegyek ugyanilyet, vagy tudtok ajánlani valami esztétikus és nem túl drága _vékonyt_ forgalmazó márkát?
Vényolc! Sok az az ár, keress olcsóbbat! Vagy én vagyok túl olcsó?! Hmm....
300nm-es családiházra adtam ajánlatot nem régen. Úgy alámvertek...210e+Áfa ért elvitték a munkát a marhák... komplett kulcsrakészre. Volt alkalmazottam most csinál egy 100nm-es családiházat számla nélkül 130e+anyag 450e volt az előző ajánlat, most büszke hogy megnyerte a munkát... Hülye világ van...
Szecső! Jó a rajz, kondistól mindenestől. A gyujtós foglalat is ok. Onnan kell átvinni egy vezetéket a cső másik végére, csak jól meeg kell nézni melyik kivezetéséről, mert nem mindegy ám! :)
Dr. Jeszenszky Sándor
(Magyar Elektrotechnikai Múzeum)
Ez az ember tanította nekem az ELTE-n a technikatörténet tantárgy elektromos részét...
Tapasztaltam egy érdekességet, hátha találkoztatok már hasonlóval: 3 fázisú villanyórám van, és ha lekapcsolom mind a három kismegszakítót (az óra tábláján) akkor nagyon-nagyon lassan viszafelé forog a tárcsa. Sajna ez már modern óra, a számláló nem tud visszafelé menni. Lekötés, lopás, óra előtti buhera garantáltan nincs. Tudtok valami elfogadható magyarázatot??
Da át is húznak az armatúrában egy szelet visszirányú drótot a cső túlsó végletéhez. Vagy lehet külön venni gyújtófoglalatot :-) Apropopó, én kiscsávó koromban a fojtó vagy mifene eszközről néztem le az installációt, eddig amit láttam, annak a tetejére rá volt festve jól.
-------------------kondi ??----------------------------
| |
fázis --- fojtó ---- cső jobb oldal egyik láb bal oldal ------ nulla
- cső jobb oldal másik láb bal oldal -
| |
-------------- gyujtó -------------------
Semmi gond bár amikor a jómultkor hegesztő pálcát akartam venni, és az eladó azt mondta, hogy az nincs, csak elektróda, az életével játszott:)))
Egyébként:
AZ ÉLET ÉS TUDOMÁNY MELLÉKLETE
Technikatörténet
Fénycső vagy neoncső?
Nem nyelvészeti kérdés áll a címben. Bár a világításra szolgáló fénycsövet gyakran mondják neoncsőnek, ez nem a cső másik neve, hanem egyszerűen tévedés. Van neoncső is, fénycső is, de a kettő nem ugyanaz.
A világítócsövek története a múlt század közepén kezdődött. Ekkor sikerült Heinrich Geissler német üvegfúvó mesternek olyan leforrasztott vákuumcsövet készíteni, amelybe hosszú idő alatt sem jut be a levegő. Üvegcső végeibe egy-egy platina elektródot forrasztott, ezután a csőben levő levegő nyomását vákuumszivattyúval körülbelül ezredrészére csökkentette, majd a csövet végleg leforrasztotta. Ha az elektródokra néhány ezer voltos feszültséget kapcsoltak, a csőben halvány fényű kisülés keletkezett. A csövet próbálták világításra használni, de fénye túlságosan gyenge volt.
Geissler-cső,
a fénycső és a neonreklám közös őse
A Geissler-cső érdekes kísérleti eszköz maradt. Különlegessége, hogy a kisülés pontosan követi a cső alakját, akkor is, ha furcsa, kacskaringós formájúra hajlítják. Innen már csak egy lépésre volt a fényreklámok készítése. Az üvegtechnikusok a csövet betű alakúra tudják hajlítani, a betűkből azután reklámszöveget lehet összerakni. A betűk fénye nem túl erős, de ahhoz elég, hogy olvasható legyen.
Még látványosabbá teszi a feliratot, ha ritkított levegő helyett egyéb kisnyomású gáz van a csőben. A kibocsátott fény színe a gáz atomjának vagy molekulájának szerkezetétől függ. A széndioxid fehér, a higanygőz kék, a neon pedig ragyogó piros fényt ad. Mivel a neon fénye a legfeltűnőbb, leggyakrabban ezt a gázt használták a fényreklámokban. Ebből adódott, hogy a köznyelv minden fénycsövet neoncsőnek nevezett.
A szakszerűtlen szóhasználat nem okozott gondot, mert a reklám fénycsövek zöme tényleg piros fényű neoncső volt.
A zavar az 1940-es években kezdődött, amikor kifejlesztették a kiváló hatásfokú, fehér fényű világítási fénycsövet. Az új, energiatakarékos fényforrás rohamosan elterjedt, főleg műhelyek, iskolák, irodák, üzletek világításában. Bár a neonhoz semmi köze sincs, rajta ragadt a neoncső elnevezés.
Miért ad a mai fénycső sokszorta több fényt, mint az egykori Geissler-cső? A kérdésre a kibocsátott sugarak vizsgálata ad választ. A Geissler-cső is bőségesen bocsát ki sugarakat, csakhogy nem a látható, hanem a láthatatlan, ibolyántúli (UV) tartományban.
A mai fénycsövek belső felülete fluoreszkáló porral van bevonva, amely az ibolyántúli sugarakat látható fénnyé alakítja át. Energiafogyasztása ötöde az izzólámpáénak. A lakásokban nem volt sikere a hosszú fénycsőnek. Nem illeszkedett a szokásos lámpák alakjához, kékesfehér fényét pedig barátságtalannak, hidegnek találták. Ezen a területen egy darabig még megtartotta vezető szerepét az izzólámpa, de az 1973-as energiaválság egyre időszerűbbé tette takarékos fényforrással való felváltását. Elkezdődött a kompakt fénycső fejlesztése.
A mai kompakt fénycső alig nagyobb az izzólámpánál, a hagyományos lámpák foglalatába csavarható. A benne levő fénypor az izzólámpáéval csaknem azonos színű fényt ad. A lámpafejben elektronikus átalakító van, amely a hálózat 50 Hz-es feszültségét nagyobb rezgésszámúra, kb. 30.000 Hz-esre növeli. Ilyen nagy frekvencián a fény teljesen egyenletes, elmarad a korábbi fénycsövek kellemetlen tulajdonsága, a fény rezgése, villogása. Nagyfrekvenciás táplálásnál a cső azonnal gyújt, az egyszerű gyújtás megnöveli az élettartamot. A kompakt fénycső élettartama körülbelül tízszerese az izzólámpáénak.
A kompakt fénycső alapelve azonos a korábbi fénycsőével, de sokkal inkább hasonlít az izzólámpára, ezért szerencsére ezt a típust nem nevezik neoncsőnek. Ne hívjuk így a hagyományos fénycsövet se ez az elnevezés kizárólag a piros fényű reklámcsövet illeti!
Dr. Jeszenszky Sándor
(Magyar Elektrotechnikai Múzeum)
Azt szeretném Tőletek megkérdezni, hogy a villszerelő mesterem által ajánlott munkadíj szerntetek ül-e?
Tetőtérbeépítésről van szó Ytong válaszfallal(könnyű vésni, ha ez számít) csak a belső munkálatok 245 HUF számlával. Amikor meghallottam majdnem dobtam egy hátast. Vidék, Zala megye.
Ebben nincsen benne az új vezeték behúzása az oszlopról, meg a vill. óra szekrény és tartozékai szerelése sem. Képzelem ez még mennyi.
Semmi extra nincs egyébként tervezeve, az anyag ára mindnestől( kapcsoló, dugalj stb.) 175 HUF.
Azt szeretném megkérdezni - lekontrolálandó multbéli emlékeimet, hogy hogy kell bekötni a neoncsövet. Ha jól rémlik sorba kell kötni a csövet, a fojtót meg a gyujtót, de nem tenném rá a nyakam...rég csináltam ilyet utoljára...
Nem árt rögziteni, hogy hova és mennyi konnektor, kapcsoló, csatlakozó kerüljön. Ne felejtsd el a számitógép hálózatot sem. (pl kábelnet, ADSL).
A mesterrel megbeszélni és papiron rögzíteni a víz és a fütéscsövek helyét.
Lesz falvésés, a régi vezetékek nem lesznek feltárva, hanem többnyire új nyomvonalon lesznek behúzva az új vezetékek. (Lehet, hogy nem voltam túl szakszerű)
Az lenne a kérdésem, hogy kb. reális-e egy 200eFt-os ár egy 70nm-es ház teljes elektromos hálózatának cseréjére. Az ár magában foglalja munka- és anyagköltséget (kivéve kapcsolók, és konnektorfedél), az összes vezeték cseréjét, minden szükséges helyre a vezetékek behúzását (pl. kaputelefonhoz, elektromos szellőztetőkhöz), tévé- és telefon-, hangfalkábel elvezetését a falban. Az egész ház egyébként 7 helyiségből áll, és előzetes becslések szerint kb. 40-50 kapcsoló/konnektor szükséges.
Szóval nagyjából jó-e szerintetek az ár? Mire érdemes figyelni a munka megkezdése előtt, mire kell mindenképpen rákérdezni? A teljes árból kb. mennyi lehet az anyagköltség?
vt75 !
A pesti árakat csak csodálni szoktam erősen írígykedve, lévén hogy miskolci vagyok. Itt gyakorlom a villamos szakmát vállalkozás formájában. 100e Ft nagyságrendnél már megéri beülnöm az autóba és megcélozni Bp-et. Mi több olcsóbban is be tudom vállalni és minőséget kapsz! Ha érdekel, küldj egy levelet és megbeszéljük: technika.plusz@mailbox.hu
Magadnak kell dontened, hogy szaki vagy sk .
Szvsz nem sok a 120khuf, de nem biztos hogy minoseget is kapsz, lattal mas alkotasat a mesternek ?
Nekem meg gyengearamra sincs papirom, megis 3 fazist tekergettem mar tobb helyen, es mindenki eletben van.) Ha valakinek van egy kis erzeke es vegig olvassa a topikot, szvsz egyedul is nekiallhat...
A segítségéteket szeretném kérni villanyszerelés ügyben. Fel kell újítani egy kb 50 nm-es régi építésű házban lévő lakás teljes villamos hálózatát (6 helység kapcsolókkal, kb 20-25 konnektor).
A munka jellege "falvésős" lenne: megnéztem a villamos hálózatot: helyenként cső van a falban, helyenként falkábel, ráadásul csőben is keveredik az alu és a réz vezeték.
Hívtunk 1 villanyszerelőt aki kb 120e Ft + anyagért kicserél mindent (kb 1 hét alatt).
A kérdéseim a következők lennének:
- reális ár ez Pesten? ha visszaszámolom jobban keres mint én 2 diplomával.
- azt mondta a szaki, hogy 3 napig tart, amíg kiszedi a régi csöveket + vezetékeket, és kimarja ott ahol még pluszban szükséges. Úgy tudom, vannak frankó porszívós marók (régebbi hozzászólásokban is olvastam róluk) és a kérdés itt az lenne, hogy ez a kiszedős dolog tényleg 3 napig tart-e? A lakásom 29nm és emlékeim szerint amikor építették 1 max 2 nap alatt be volt marva + csövezve + vezetékezve minden. Azon gondolkodom, hogy veszek ki 1-2 nap szabit és ha kikölcsönzök egy ilyen gépet akkor simán előkészítem a terepet a "csövezéshez".
Ti mit csinálnátok?
(Igazából villanyos papíron van gyengeáramból és a problémám az, hogy még sohasem csináltam ilyet, nincs gyakorlati tapasztalatom villanyszerelésből.)
Afelol erdeklodnek, hogy meroorahelyet akarunk kialakittatni egy epitesi telekre es a leendo keritesfalba akarjuk beepiteni.
Kerdesem, hogy hogyan akadalyozhatjuk meg azt, hogy a vegleges beepitesig illetve utana se tudjak ellopni az orat satobbit?
Milyen tapasztalatok vannak?
Jotanacs: aprilistol drasztikusan emelkednek a bekotes koltsegei- foldkabelnel tuti!
Teljesen általános felhasználó vagyok, csak valamiért 2 fázis és egy nulla jön be a lakásba.
Nullából csak egy van. Esetleg fürészeljem ketté a nulla sínt a biztosíték táblában?
Nem egészen. Az FI relé müködésének a lényege, hogy ha a rajat átmenő fázis(ok) és a nulla áramának a különbsége meghalad egy határártéket akkor lekapcsol.
2 db 1 fázisú FI relé esetén kb igy néz ki a rendszer:
1. fázis ---
|_____ __________
1. FI fogyasztók
|----- ----------
közös |
nulla sin --
|_____ __________
2. FI fogyasztók
|----- ----------
2. fázis ---
A zavart úgy értettem, hogy a FI relé alaptevékenysége szerint azt figyeli, hogy amennyi a fázison bejön, annyi megy el a nullán. Ha nem így van, akkor valakit éppen agyoncsap az áram. De ha valamennyi a fázison bejön, és a nulla sínen-2 FI relén keresztül megy el, akkor gondolom relé kikapcs azonnal? Vagy nem ?
J. Csaba -az a 2 ugy kettő hogy 1 "normál" és egy bojler ?
Mert akkor én egy db 3fázisut vennék (25A/300mA)
kikötném azt a réz drótot és begyömöszölném mindkét nullát a FI relé nullájába, fázisokat értelemszerüen egyenként.
külön ágat akkor érdemes védeni, ha nem csak "általános felhasználó" vagy.
UI
Jó nagyot szívtam a garázs+tyúkól részével, mert előző tulaj felcserélt egy nullát a földel:(
Inkább a fi relének okozzon zavart, mint hogy télleg visszafelé follyon, majd meglepődjél, hogy a földedbe-nulládba mégis van bizsergés. Elvégre ebből az következne, nem?
Ha jól értem, akkor az egyik FI relébe bekötöm az egyik fázist, a másodikba a másikat. A reléből kijövő fázis mehet az egyik oldali automatákhoz, a másik reléből a lakás másik felét ellátó automatákhoz. A nullával egyesített földelés miatt a bejövő nulla vezetéket kössem rá a föld sínre, innét egy-egy vezeték vezet a FI relé bemenő nulla sarkaihoz, és végül a FI relé kimenő nulla sarkait kössem össze a biztosítéktábla nulla sínével.
Nem okoz zavart a FI relének, hogy az egyik bejövő fázis a másik relé nulláján keresztül mehet vissza a hálózat felé ?
Működik az rendesen, sőt. Mióta engem is leszívatott ez a fi relé, amiről még mindig nem tudom, hogy itt voltak kóbor áramok, a relé romlott el, vagy scak szimplán szar az egész, kiötlöttem, hogy sokkal jobb lenne több helyen védeni a lakást fi relével, meg a kritikusabb eszközöket. Lásd TV, video, magnó nem érdekes, de számítógépek, gázbojler a kád felett már igen.
Főleg nálam, hogy engem nem ráz meg, mert szoktam viogyázni, de bármikor jöhet hozzám full zárlatos eszköz, akkor meg jó téma ha éjjel dolgozik az ember, a fi relé meg fogja magát és az egész házat szépen leáramtalanítja...
Elolvastam a topicot és két kisgyermekem miatt FI relé beszerelésére szántam magam.
Adva van egy lakás, három bejövő vezetékkel, úgymind két fázis és egy nulla. A régebbi kétfázisú mérőórát mostanában az elmű két db egyfázisúra cserélte. A lakásban nullával egyesített földelés van, tehát a biztosítéktáblán a nulla sín egy jó vastag réz kábellel össze van kötve a földelés sínnel. Az egyik fázis a lakás egyik felét, a második fázis a lakás másik felét látja el árammal, de értelemszerűen a nulla (és a föld is) közös.
Nos, abban szeretném kérni a hozzáértők véleményét, hogy ilyen esetben hogyan kell beszerelni és főleg milyen FI relét. Jól gondolom-e, hogy háromfázisú relét kell beszerelni, mert két darab egyfázisú nem müködne helyesen ?
A válaszokat előre is köszönettel: J. Gaba
kfs!
Ha a vezeték a villanyóra utáni mért vezeték, akkor azt csinálsz vele amit akarsz. (Majdnem) A 4 mm2 keresztmetszet elég lesz réz esetén. Pl. MBCu kiskábel. Tedd be csőbe és akkor már tökéletes és maradhat végleges is.
Végigolvastam a topicot, és sok hasznos dolgot tanultam, köszönöm
mindenkinek.
Alu-réz: tudtommal nem szabad kontaktusba kerülniük, mert elektrokémiai
reakció indul meg közöttük, és eloxidálják egymást.
Én javasolnék egy érvéghüvelyt az alu-ra, és sorkapoccsal való összekötést.
Más, kérdés: adott egy 11m-es homlokzatú ház, aminek az egyik oldalán van
a villanyóra, és a másik oldalon a bejárat, ahova a vezetéknek el kell jutni.
Tudom, hogy az igazan üdvözítő megoldás az lenne, ha kívülről a falba
vésném a csövet. De ideiglenesen vezethetem-e a tetőtéren keresztül,
a gipszkarton és a gerendázat/hőszigetelés között? A 4mm2-es vezeték maximális
terhelése 25A lehet, viszont a hossza 20-22m lenne.
Alex11:
"Kloeckner Moeler, Merlin Gerin, Siemens, Ganz, Ezekben megbíznék."
Legrand gyártányú FI relével és kismegaszkítóval vannak konkrét tapasztalataitok? Mostmár ugyan nem cserélem le :-) de azért érdekelne...
Üdv,
Egyébként én eccer pojénból lerezeztem egy Jawa Mustang dugattyút, dekorációs céllal. Kis kénsavval megsavanyított rézszulfát-galvánfürdő, dugattyú katódként kapcsolva, és közben vízálló polírpapírral dörzsölgettem a az alumíniumdugót. Szép lett!( a kezem is... )
Na nem oly bonyolult ez.
Valamely tégelyben felolvasztasz forrasztóónt, belemártod az aludrótot, meg egy vékonyabb acélkést, s elkezded a huzalról lekapirgálni az oxidálódott réteget. Ha ezt ügyesen csinálod, hogy közben ne érje levegő, akkor az alu már elő is van ónozva, innen simán forraszható.
Csak mondjuk egy felső elosztódoboznál egy kicsit megremeg a kezed, vagy mondjuk megcsúszik, akkor a forró ón a nyakadba, s egyből "Egri Csillagokat" látsz!
:-)))
Nameg nem biztos, hogy a szigetelés kedveli az eljárást...
Alumíniumot is lehet tökéletesen forrasztani, ráadásul úgy tudom, folyasztószer nélkül.
Az EZERMESTER újságban le van írva a technológia. Való igaz, a villanyszerelésnél a kis hely, meg a hozzáférhetőség miatt nem, vagy csak nagyon nehezen alkalmazható az eljásrás.
Lényege, hogy az alumíniumot olvadt forrasztóón fürdőbe kell tenni, s ott a fürdő alatt valamely kaparóeszközzel megszabadítani az alu-t az oxid rétegtől.
Amugy en laikus vagyok - bar buszke, hogy a hetvegen fel mertem rakni ket lampat is a plafonra, marmint be is kotottem, ami nem nagy durranas persze -, de _szvsz_ minden tovabbi nelkul osszesodorhatod a szetganyolt vezeteket. Vagy egy kis darabot betoldhatsz, ha nagyon szetmalltak...
Mondom, nem ertek hozza, de a dobozoknal is a kotesek egy osszesodrasbol es leszigetelesbol allnak, ezert gondolom, hogy ez nem lehet gond.
áramtalanítás után próbálkozz egy 80as doboz beillesztésével(véső+kalapács)de mintha a saját fogadat vésnéd, nehogy mégtöbb szakaszolás keletkezzen:)
Ha elég ügyes vagy, "csokiban" összeköthető(szakik mi a hivatalos neve?)sőt egy konektort is betelepíthetsz :)bár annak 65kell és ott nyilván kisebb a mozgástér. Kérd meg valamelyik nőgyógyász ismerősöd -ők profik a kis helyen nagy dolgok kivitelezésében:)
Szvsz ártani biztos nem árt, de ha belegondolok, hogy a most épülő házamban 54dupla konnektor van + a konyha részen 3 4-es, hát ezekhez mind külön kismegszakítot felrakni...
AZ új kérónkban (új építésű lakás) bent úgy van megcsinálva, hogy szinte minden konnektornak külön kismegszakítója van (GE márka), ez az egész meg benne egy ilyen kék oldalú dobozban (nem tudom a márkáját, pedig ilyen ismert villanyszerelős dobozmárka :) )
Sziasztok!
Gyors tanácsra, ötletre lenne szükségem. Kérlek Titeket, hozzáértőbbeket, segítsetek. Olvasgattam a topic-ot, de nem találtam még ilyesmit.
Szóval adott egy megfúrt vezeték. Magyarul egy falfúrás során sikerült eltalálni és megsérteni egy vezetéket, így most az általa ellátott lámpa és konnektor nem kap áramot.
Valahogy szeretném kijavítani, csak az a gond, hogy nem csőben van a vezeték, hanem a vakolatban benne. Hogyan lehetne kielégítő szakszerűséggel "helyi műtét" alkalmazásával kijavítani? Úgy értem, a sérülés helyén kibontani, megjavítani a vezetéket (hogyan?), aztán "visszatemetni"? Nagyon nem szeretném, hogy az egészet teljes hosszában ki kelljen szedni a falból.
Elnézést, ha nagyon amatőr a kérdés.
Előre is köszönöm!
km
Persze, csak az a föld az nem feltétlen az, ami az (esetleg 50-100 m-re lévő) elosztók/erősítők földje. Ezért ez annak ellenére, hogy nem szerencsés, de normális dolog.
Az ELMŰs betápom 16 amperes, kismegszakítók 20-asok, fí relé 40-es. Reggelre meguntam, kikötöttem. Elképzelhető, hogy megdöglött? Gyártmánylag meg Legrand, az nem olyan rossz.
Most olvasok csak vissza alaposan:"az UPC-s kábel meg szó szerint ráz" Akkor szerintem sürgősen rugdosd meg az UPC-t ! A külső árnyékoló érnek legjobb tudomásom szerint föld potenciálon kell lennie!!!
Mielőtt tönkrevágnád a gépeidet, javasolnék egy szünetmentes tápegységet. Szépen megy lefelé az áruk kezdenek megfizethetőek lenni.
Na most visszatérve a FI relére: Mivel mindíg más készüléknél produkálja a hibát és terhelés rákapcsolásakor, tippelem hogy a FI relé a hibás. A 40A bőven elég, ha csak a gépek üzemelnek.(Fűtőtest, mikró játszik?) Még az indítási áramlőkés sem szerepelhet ha fokozatosan dugod be őket egymás után. Megjegyzem, én egy 6-os kapcsolós elosztót használok abba van beduva minden, monitor, gép, modem, lámpa, stb. Ha nem használom a gépet, mindíg lekapcsolom, Napi 2-3 kapcsolás megvan átlagban. 25A/30mA -es Fi relé üzemel, minden gond nélkül. SIEMENS gyártmány. Ezt azért írom, mert inkább vegyél egy jó nevűt mint nagyobb áramút. Szóval szerintem a FI a hibás. Vidd vissza a boltba, cseréljék be. Kloeckner Moeler, Merlin Gerin, Siemens, Ganz, Ezekben megbíznék. Van egy márka amiben nagyon nem. Nem tudom illik-e kiirni a nevét. De segítek tippelni. T betűvel kezdődik a neve, és szinte mindíg a legolcsóbb a boltokban.
ui. Mennyi az áramfelvételed? A FI értéke a betáp kismegszakítókéval egyezzen meg vagy legyen nagyobb. Túlméretezni felesleges.
Na, akkor ismét fí relé. Szóval tudom, hogy a 40 amper az nem kioldási érték, csak ennyi a max. terhelhetőség, de akkor mi van, ha ezen túlmászik az áram? Leold. Most ugyanis megint levágta valami. Mindent lehúztam a hálózatról, betáp/kismegszakító/fi relé után egy hosszabbító, majd sorban bele a számítógépek, azzal kezdtem, ugyanis a levágás oka az volt, hogy bekapcsoltam a monitort. Két gép megy, bedugnám a lézernyomtatót, levágja. OK, kihúz minden, gépek sorba befelé, kapcsolnám a monitort, levág. Grrr... A 8-ik alkalom után kezdtem már hisztis lenni, gépeknek is jót tesz, szerverek is szabálytalanul álltak le, szóval tököm televe van. Elvileg most 40 amperes ez a vacak, de ha veszek vagy 100A-eset, akkor segíthet a problémán?
Na ez nem egyszerű. Általában egyszinű vezetéket használtak, tehát nehezen igazodik ki még egy szakember is, nem még látatlanban. Egyébként keveslem a 3 vezetéket. A DÁRIUS ugy emlékszem többet használt. A forgalmazó cége a IV. kerületben volt még 94-ben, valamilyen KKT. Szvsz a Dárius elég gyenge minőség volt.. és még finoman fogalmaztam. Amikor megszűnt a Pécsi Megyeszeres gyártás, Orosz(Szovjet) panelokat raktak bele Tesla hallgatókkal kombinálva. Javaslom szakembert hívni! Priviben adhatok jó kaputelefonos céget ha kell.
Ha meg a legolcsóbb megoldást akarod, tegyél fel egy független külön csengőt és kész. :)
Valaki igazán felhomályosíthatna, hogy miképpen működik a panelekben a kaputelefon, azon túl a kaputelefonokkal kombinált csengő!! Mikor a lakásban található beltéri kaputelefonegység hangszórója tulképpen a csengő!! A történet ugyanis az, hogy rokonunknál ilyen van..és előaáált az, hogy a kaputelefon szól, működik, lehet beszélni is, jtót nyitni is, de a csengő nem. Tudom, hogy ahány ház annyiféle szerelés, de hátha máshol is így van megoldva: a ház 84-ben épült, azóta a rendszer nem módosult, csak annyival, hogy beszerelték az elektromos ajtónyitót! Ha jól tudom lent az utcán régi (talán) DÁRIUS típusú egység van, a lakásokban meg az a régi, közismer csehszlovák egység. Ebbe 3 madzag van bekötve. Melyik mi? Az előtérben található kábelcsatornában látható, hogy ott jön ez a 3 vezeték, amibő az egyik bemegy egy csokiba és a csengő két szálját megkerülve megy tovább! Itt kb. 3V-ot lehet mérni! Egyáltalán hávy voltról működnek ezek a ketyerék? 12? Valszeg nincs elég szufla, ezért nem szól, de akkor miért működik a kaputelefon?? MIt kellene megnézni??
Előre is kösz!
"Tegnap este bekötöttem és kiderült hogy 2 fázis leold. Összes fogyasztót kikapcs után is !
"
Igazából az az eggetlen megoldás, hogy szétszakaszolod a gyanús részeket és amelyik visszakötésénél leold, ott a gond! Vagy méregethetsz is feszmentes állapotban, de akkor is meg kell bontani a hálózatot. A csengőt kiveheted a gyanúsított listáról, ha van trafója, mert kettős szigetelésű. A kinti épületekre tippelek. Nézd meg milyen kábel megy ki. 1 f. esetén 3 eres kell, 3 f. esetén 5 eres kell.
Ha valami levág, akkor az összes PC-t, monitort ki kell kapcsolni (a kapcsológombjával, vagy kihúzni)! Utána lehet a kismegszakítót felnyomni, majd a számítástechnikai eszközöket egyenként(!) bekapcsolni (nem csoportosan bedugni az elosztójukat!)!
Sajna ezekben az eszközökben lévő kapcsolós tápok igen szemetek tudnak lenni ilyenkor, és jön a leírt szivatás.
Az éjszakai áram átkapcsolgatásánál, pedig gondosan ajánlatos eljárni! Ki kell mérni, melyik fázison van az éjszakai a 3 közül, és onnan kell átkapcsolni. Különben előfordulhat, hogy az átkapcsolás ívet húz, és jön a fáziszárlatocska, ami gyönyörű fény, hang és egyéb multimédiás jelenségek kiséretében (pl. büdös) fejti ki áldásos hatását.
Kötéseknél nemritkán 3-4 ér is összefut, azokat elég macerás lenne az összecsavarásuk nélkül forrasztani! Két eret is érdemes összecsavarni, mert valóban nagyobb lesz a vezetékek érintkezési felülete, azonkívül nem kell az egyik kezedben lévő fogóval összefogni az érpárt... De ha nem csavarom össze, akkor sem csak annyi ónnal forrasztom össze, amennyi a pákacsúcson van, hanem körbefuttatom rendesen! Ha aztán üzem közben egy ilyen kötés megfolyik, akkor nem a kötéssel van a porbléma, gyorsan keressünk egy porraloltót...
A védőcső "derékszögesítéséből" véletlenül kihagytam azt, hogy nem sarkosan, hanem némi ívvel szeretném meghajlítani, hiszen a vezetéket még be akarom abba húzni! Jót kuncogtam a ragasztópisztolyos megoldáson... :-) Bocs!
Elvileg a forrasztásnál csökken a keresztmetszet, ami aztán melegedhet is. Ha durva vagyok, akkor aszondom, hogy zsugorcső alatt csináljon amit akar, kifolyni nem fg, max. utána visszaköt :-)
Naszóval-vettem filreét 25A/30mA, 3 fázisra. Tegnap este bekötöttem és kiderült hogy 2 fázis leold. Összes fogyasztót kikapcs után is !
Kérdésem: hogyan lehet kimérni a hibát?
1-A házban én kontárkodtam, ott biztos nincs a 0 összekötve a földel, viszont van udvari világítás+csengő(békebeli trafóval). Lehet hogy a párás idő miatt kavar valami? Toldások, elágazások csokiba(nem tudom a hivatalos nevét) vannak kötve.
2-Garázs,tyúkól más "mester" alkotása, átmenetileg kikötöm, de pont ilyenkor télen kell a világítás
"én lehet, hogy 45 fokban levágnám két csövet, aztán ragasztópisztollyal összeraknám."
:))) Nagyon tetszik. Tuti 90 fok lesz és tuti nem fog elmenni benne a vezeték. :)))
Csőhajlító ágy és betét kell. Minden normális vill. boltban kapható, és még melegíteni sem kell. Némi gyakorlás szükségeltetik. Erősen össze kell szorítani az a titok. A csövek minősége elég sz@r. :( Mérethibásak. Ha a betét lötyög a csőben, nem lehet teljesen hurka mentesen hajlítani.
30mA-es FI relé nyugodtan üzemeltethető 3 fázisú hálózaton is és kapható is. Én mindig olyat használok. Ha a FI relé leold, akkor valami nem ok!!! A másik érték pl. 25A csak a megengedett átfolyó áramot jelöli. Nem kioldási érték! Kisautomatát nem helyettesít!
Még egy 5let! 1fázisú hálózaton 1db. 3fázisú FI relével levédhető a nappali és éjszakai hálózat egyaránt.
off kérdés:
Létezik fémkereső, manapság már megfizethető áron is. Kb. 3-5 cm mélyen kimutatják a falban a fémet. Esetleg a feszültséget, tehát vezetéket is lehet keresni. Az olcsóbb pár ezer Ft-os változatoktól mondjuk csodát nem lehet várni, pl. nedves közegben fürdőszobában használhatatlanok. (saját tapasztalat)
Attól függ, mekkora a védőcső! :-) Otthon pl. 25-ös figyel kifelé a falból, ott még elférne néhány MCU... A kötődobozokban viszont már valószínűleg útban volna, úgyhogy a jelenlegi elképzelésem szerint egy 16-os védőcsőbe fogom majd behúzni!
Mivel azt írod, hogy "Falon kivül csak kettös szigetelésű vezeték lehet", és "1 folytonos vezetékkel", akkor ugye az MBCU 3x2,5-ös kábel mehet végig az órától a bojlerig? Külön védőcsőben kell ezt vezetni, vagy mehet a többi kábel mellé?
Akkor ismerősnél nem szabványos, mert van Neki egy szünetmentese, meg valami mágneskapcsolója, aztán ha van éjszakai áram, akkor szépen odakapcsolja a számítógépeket meg TV-t, videot. Cseles.
Az éjszakai áramra kötött fogyasztót megszekitás nélkül kell bekötni a villanyórához. Azaz laágazás, toldás, kapcsoló nélkül 1 folytonos vezetékkel. Falon kivül csak kettös szigetelésű vezeték lehet.
Csöhajlítás. Lehet kapni két darabból álló szettet. Az egyiket a csöbe kell dugni a másikat kivül hozzáfogni. Utánna melegítés és hajlitás. Beszerzés helye: barkácsbolt, villanyszerelési bolt.
Nagyon jól lehet a (szilikon?) betét és külső sín segítségével (pontos nevet nem tudok). Csak bedugod, melléteszed a formát, határozottan kicsit túlhajlítod, tartod pár mp-ig, és kész. Utána betét ki.
A vezetékes kérdésedre majd írok, mert ismerősnél most kötögettek bojlereket, a derékszögú hajlítás elég meredek, de gondolom a beledugás, meg hőlégfúvást ismered, én lehet, hogy 45 fokban levágnám két csövet, aztán ragasztópisztollyal összeraknám.
SZVSZ itt nemcsak DC-t kell szűrni, hanem az alacsonyfrekis jeleket, mivel a tápfesz. 50Hz-es, és az okozza a brummot.
Én pár éve a tuneremről ezzel a megoldással sikeresen le tudtam választani a kábeltévé 50-60VAC tápfeszültségét, de a PC TV bemenetén ez csak a képminőség romlásával sikerült, és akkor fel is adtam a dolgot... De jó, hogy eszembe juttattátok, majd tovább kísérletezem a kondikkal!
Nagyon egyszerű.
A koax melegérre és árnyékolásába is sorba 1-1 100nF-os kerámiakondit kell beépíteni. Ezáltal csak DC kerülhet a bemenetre -> nem fog rázni semmi sem. (Ha minden igaz, még nem teszteltem, azt sem, hogy ront-e a jelen)
Hogy csinálod? Nekem ráadásnak ha be van dugva a koax, akkor a PCről jövő kép is elég tré, erre másik fórumon már ajánlottak is valami célcuccost, ráadásnak többen voltunk, és másnak már bevált.
A lakásbeli kábelezésem időhiány és anyagi okokból egyelőre egy adag elosztón alapul, fürdőszoba előtt természetesen vízmentes, meg hasonlók, és nem hinném, hogy túl van terhelve, így vizet sem kaphatott. Gondolom némi beázásra céloztál.
Akinek meg ambíciója lenne majd esetleg kábelcsatornát meg egyebeket fúrogatni, kötözgetni, azzal anyagilag is megegyeznék jól.
Hmmm... Előtte még a szomszédra gyanakodtam, mert oda is megy át az UTP, és a villanyos hálózatuk elég tré, de nem sokkal előtte a a PC TV-Outjával kísérleteztem, az UPC-s kábel meg szó szerint ráz, így akár az is visszajöhetett a PC-n, mert ugye a TV nem földelt...
Bolyongtam a neten, és beugrott valami:
Ha van olyan készüléked, amibe antenna megy be (kábeltv), akkor ***elvileg*** az a hálózat szempontjából idegen áramot indíthat el, következésképpen leoldhat a FI-relé.
Remélem, érthető volt, kíváncsi vagyok a véleményekre...
Node azért írok, mert kérdésem van. Adott egy 40A/300mA fi-relé. Ez ugye csak akkor old le, ha 40 ampernál több megy át rajta, vagy a földelésen 300mA-nál több áram szivárog?
Mert tegnap éjjel fogta magát, aztán levágott. Lakásban kihúztam mindent, bedugva maradt a hűtő, meg be akartam mellé dugni a monitort, aztán lekapcsolt. Utána ezt játszotta, 2*11W lámpa világlott, bedugtam mellé egy számgépet, lekapcsolt. Most kiszórtam az összes hosszítót, reggelre hagytam a konyhában villanyt a világítás mikró/hűtőnek, most mindent ugyanúgy visszaraktam, de megy. Elosztókat kimértem, nem néznek ki zárlatosnak, én meg izgulok, hogy mikor lesz ilyen legközelebb.
ezen akötésen én is gondolkoztam, mert ugye amit csak összecsavarunk, az oxidálódik, és KH-s lesz. A forrasztás meg olyn, mintha vékonyítottuk volna a drótot. A végén még sorkapoccsal fogom szerelni, 2.5-es gerinc, 1.5-es leágazások, vagy nemtom. Egy régi csatornából bontottam ki érdekes dolgot, jó 5 centi hosszú fémsín volt, két végéről kellett beledugni a blankolt drótokat, közepén meg scavarok. Szerintem eszes.
Kollégám meg szintén szembefordított drótokkal csinálta, hosszan összeforrasztotta őket, aztán zsugorövet rá.
A Marson teljesen más technológiával dolgozunk, de arra az ÉMÁSZ RT nem adja az áldását. Itt még csak a vezetékes megoldást ismerik... (nálunk meg azt már nem tanítják, ezért nem tudom )
:-)))
Ha a vezetékek végét csupaszítom,összecsavarom és forrasztom, az mennyire tudományos (talán jobb a csatlakozás minósége)?
Másfeles vezeték 16A-ig biztonsággal jó.
Összekötésre Kupolfix nevű szerkezet alkalmas leginkább, de ha nagyon precíz akarsz lenni, (és van időd), akkor olyat is hallottam, hogy forrasztják is.
én ugy tudtam a Marson fejlett civilizáció lakik :)))
1-én most vettem FI relét, de nem netes villanyász szerint MAX 4Ohm lehet a védőföld ellenállása. Szvsz bármilyen fém, hossza, nedvességtartalom, korrózió, blablabla...mind befolyásolják.
2-ha vissza olvasol, (úgy 420-550 között) javasolja valaki az 1,5ös drótot
3-csoki
Mindezt ne vedd készpénznek, csak vak vezet világtalant...
1. Az egyméteres vascső helyett mit javasoltok védőföldelésként, ami tudományos (azt írtátok, hogy mi nem jó, csak azt nem, hogy mi a jó)
2. Egy normál egyfázisú háztartáshoz milyen átmérőjű rézvezetéket javasoltok (néha kisebb hegesztések szóba jönnének)
3. Manapság a fali elosztódobozokban milyen a vezetékek összekötésére használt technológia (itt a régi alus vezetékek kb 5 centi hosszan csupaszítva vannak, majd összecsavarva szigetelőszalaggal szigetelve)
Sajna kissé elöregedett a vezetékezés a házban (40 éves) nameg lett is hozzáépítve, ahol a vsz "mester" egyszerűen kihagyta a védővezetéket(!)
A szakemberekhez lenne még kérdésem! A bojlerhez az "éjszakai" villanyórától lehet-e MCU kábellel vinni az áramot, vagy csak 3 erű, közös szigetelésű -MBCU 3x2.5- kábellel? Én az utóbbit tartom valószínűnek, mert itthon is ilyesmi jön ki a falból, és nem hinném, hogy csupán toldásként használnák...
Sziasztok!
Az a horonymaró, amivel nálam barkácsolt a villanyász, össze volt kötve egy porszívóval.(ha bekapcsolt a horonymaró, aut.bekapcsolt a porszívó is). Egy porszem nem sok, annyi sem jött szabadon. Nagyon gyorsan lehetett vele haladni. Szvsz, ha van kölcsönözhető változata megéri, mert gyors, tiszta, és az utómunka is kevesebb, mint a kézi vésésnél.
Nekem a 3 megoldás közül a középső tetszik a legjobban! Gondolom, hogy a 16-os horonymaró csinálja meg ugyan a legkevesebb utómunkával a hornyot, de iszonyú mennyiségű port termelhet... Flex-szel már próbáltunk vízcsőnek hornyot marni téglában, hát az sem egyszerű dolog, mert a nagy porban állandóan elvesztettük a második vágással a párhuzamot... A kétélű marót feltételezem, hogy meg lehet vezetni egy léccel a kívánt irányba. Ezeken nincs olyan porszívócsatlakozó, mint a dekopírfűrészeken? Inkább az nyelje a port, mint én...
Eccerű laikus vagyok, és végigrágtam magam az egész topikon. Úgy látom, itt sokan nagyon értenek a delejes dolgokhoz...Tud -e valaki nekem a következőben segíteni: fénycsöves világítótestet szeretnék csinálni (akvárium fölé lenne), 2X15 Wattos csövekkel, a lehető legeccerűbb kivitelben.
Hogy fogjak neki? Hova menjek? Könyv van esetleg? Mit vegyek? Valahol olvastam az ún. elektronikus előtétekről fénycsövekhez, amik 30 KHz-en hajtják a csövet, és az így nem vibrál. Télleg létezik ilyen? Drága? Miért nem ilyet használnak mindenhol a fénycsöves világításnál?
ha bármiben tudtok segíteni (könyvcím, bolt stb), akkor kérlek tegyétek meg
Szia,
Az 1fázisra(30mA) 8900Ft x3 =sok
a 3fázisra 1dr relé=10205Ft és 100mA enged át, ami nem is rossz, lévén 4KW motor a fűrészemen lehet hogy kell is ennyi, de ALEX alant említette hogy 100mA sok. Nem beszélve a 1,5 éves gyerekemről=had ne számoljuk ki mennyi áramot vesz fel:(((
30mA lehet, hogy kicsi lesz a 3 fázisra. Folyton indokolatlanul le fogja vágni a hálózatot. Ugyanis üzemszerüen sem 0 áram folyik a védőföld felé. Pl számítógép tápegység, zavarszürő kondenzátor a föld és a fázis és nulla között. Ilyen zavarszürő kondi sok elektronikus készülében előfordul( mosógép, mikró stb).
Ha fázisonként felraksz 1 FI relét vigyázni kell, hogy minden fázishoz a saját nulláját vigyed a konnektorba.
592re valaki valamit, bár a szakik ugy látom kerülik a terepet.
Vellanybótot mongyatok izibe:rákosborzasztó-kerepes-gödöllő útvonalon, de csak ha 1db 30mA fireléjük van 3 fázisra:)
Te mivel alakítod ki a hornyokat a falban?
Hál'Istennek már csak alakítottam - vésővel. A PHT38as könnyen törik.((( Próbáltam flexel, de iszonyúan porolt.
Létezik un. horonymaró! Az egyik tényleg belemar a falba a 16-os csöveknek egy vájatot. A másik fajta két élt vág be, és a közötte lévőt ki kell vésni, ami így már könnyebb. Ezekkel - főleg az elsővel - nem szabad betonba vésni. Drágák is, bár több helyen kölcsönözhetők.
Olcsó és házilagos megoldás a flex (sarokcsiszoló) használata, amibe lehet kapni gyémánt élű vágóélt (kb. 1000 Ft). Ezzel két menetben csinálhatjuk meg a két párhuzamos élt. Némileg nagyobb ügyességet kíván, mint a célszerszám. A vágóél - főleg betonban - kopik, de akkor újat vehetünk. Ugyanez van a flex-szel, ami ha olcsó, akkor hamar tönkremegy (pihentetni kell!).
Közös "előnyös" jellemzőjük a föntieknek: a rettenetes nagy porfelhő, amit csinálni tudnak (szilikózis kúra)!
Aha, ilyet már láttam, csak nem tudtam, hogy így hivják!
Te mivel alakítod ki a hornyokat a falban? Örülnék, ha lenne erre valami gépesített megoldás, mert úgy gyorsabb lenne a munka, a törmelék pedig kevesebb!
horony kialakításhoz valót még nem láttam, de a 65/80 egy cső kb60-70mm hosszú, közepén egy fúró(inkább csak megvezetésre)aminek az élére videa darabkák vannak ragasztva, szép pogácsákat lehet vele gyártani, utólag kellett egy konektor a konyhába(hiába beszéltem meg 100szor sünnével:))és a csempézett falba is gyönyörüen ment-prszívót odatartva semmi nyom nem maradt.
A 65/80-as falfúróról mesélhetnél egy kicsit bővebben! Hallottam, hogy valami fúrógépféleséget használnak a csövek hornyainak kialakítására, és majd én is ilyet szeretnék kölcsönözni! De milyet érdemes?
jótanácsok, bár lehet hogy már tudod:
- jó ha előre tudod mit hova teszel, utólagos betontörés .(
- létezik 65/80as falfúró, így nem 5 talicska téglatörmelék keletkezik a kapcs+konnektorok vésésénél
Szia
Villanyóra elhelyezés ügyében az a mérvadó, hogy mi van az építési tervben. A szereléshez javaslom, hogy legyen melleted valaki. A kivitelezési időt legalább a harmadára csökkenti. Ha sikerül két napra elcsábítani a szomszédod, hogy segítsen behuzni a vezetékeket akkor sok időt és idegeskedést megspórolsz.
Mi szintén építkezünk, és mint a Démásztól megtudtam, tavaly nyártól csak a telekhatárra lehet villanyórát telepíteni, még akkor is, ha nekünk végleges óránk van az ideiglenes oszlopon! Az indok: a leolvasó bármikor le tudja olvasni az órát. Ezt még meg is értem, bár tartanék attól, hogy valaki "beleköt" az én drága órácskámba! Megadták egy saját kivitelezőjük számát, akitől megtudtam, hogy ez a móka kb. 200eFt-ba kerül, mertugye a házunk előtt lévő oszlopról földkábel jönne le és be a kerítésnél a mitudoménmilyen állványos dobozban lévő órába, majd szintén földkábel a házba... A 200eFt-ot meghallva dobtam egy hátast, mert egy szimpla villanyóraáthelyezés kb. 10eFt volt pár éve!
No, aztán azóta a környéken direkt figyeltük az új házakat, hogy lássunk egy ilyen telekhatáron lévő megoldást! De csak nem sikerült ilyenbe botlanunk, mindenhol a ház falába rakták az órát! Nosza, fel is hívtam egy engedéllyel rendelkező villanyszerelőt, és azt mondta, hogy ha jobbra fordul az idő, akkor minden gond nélkül átrakja a házfalba a villanyórát... Naná, hogy őt választom! Majd kifaggatom, hogy mi ez a Démászos előírás, és megírom a sztorit!
A villamos hálózatot a házon belül saját magam szeretném kivitelezni, mert érzek magamban ennyi elhivatottságot! Ez a fórum is sokat segített és választ adott néhány kérdésemre, de az elképzeléseimet mindenesetre megvitatom a szomszéd nyugdíjas villanyszerelővel, meg azzal, aki az órát rakja át. Persze itt is kérdezni fogok, ha valami nem világos számomra! A végén meg úgyis át kell ellenőriztetnem a hálózatot, tehát baj nem lehet abból, hogy én kivitelezem!
Csak szigoruan non-expert valaszom van: hivd fel az onkormanyzatot, ott is az epiteshatosagi csoportot, vagy hasonlot, es ott kerdezz ra, hogy hogyan juthatnal hozza a haz terveihez. Elmeletileg minden onkormanyzatnal van tervtar, nemi penzmagert kapsz masolatot a tervekrol.
Sot, esetleg elso korben probalkozhatsz a kozos kepviselonel is, hatha a lakokozosseg is eltet egy peldanyt annak idejen a tervbol (bar ennek 40 ev utan kicsi az eselye)
Szia Süni!
Nem jó a méteres vasrúd!!!!
Elmondom miért veszélyes!
Az érintésvédelem egyik lehetséges megoldási formája a védőföldeléses hálózat. Ez azon a tényen alapszik, hogy a sarki 10 kV / 220 Voltos tarfó 220 Voltos részének egyik vége OTT le van földelve. A másik vége a fázis, az rázna meg, ha hozzányúlsz. Az emberfiára az lenne veszélyes, ha fázisfeszültség jutna egy megérinthető fém részhez, pl. mosógép fém házához. Aztán te odanyúlsz és kész a baj.
Hogy ez ne fordulhasson elő, meg kell aakadályozni, hogy fázison legyen a mosógép teste. Ezt eleve úgy igyekeznek megakadályozni, hogy így gyártják (mármint egy szigetelt dróton viszik be a fázist a fűtőtesthez meg a motorhoz). Mivel nem tudhatják, miként dugaszolsz a konnektorba, a soros áramot visszavezető másik vezetőt is jól elszigetelik a fémháztól (ez a NULLA). Van egy harmadik vezető a kábelben, ez a földvezeték. Ha a fázisvezető megsérül és a 220 Volt a fémtestre jut, akkor AZONNAL LÉTRE KELL JÖNNIE EGY AKKORA ZÁRLATI ÁRAMNAK, AMELY OLVADÓ BETÉT VAGY KISMEGSZAKÍTÓ RÉVÉN AZONNAL MEGSZAKÍTJA A FÁZIST, nehogy megrázzon téged, akárha 10 perc múlva nyúlsz oda. Ha ez a zárlati áram nem tud kialakulni, akkor ez a fajta védelem nem tud működni (LÉTEZHET MÁSFAJTA, AMI TUD!!!ha be van építve!). Te odalépsz, megérinted a fázis alatt álló fémházat és annyi neked (nem biztos, hogy meghalsz, sok mindentől függ!).
Egy helyesen szerelt építményben a MŰVEK vagy szakemberek gondoskodnak arról, hogy a védőföldelés olyan legyen, hogy elláthassa a funkcióját.
Tételezzük fel, hogy barkácsolsz egy védőföldet. Fogsz egy vasrudat és elkezded leverni a földbe. Ha 10 Amperes olvadó betétben gondolkodunk, akkor tudnunk kell, hogy ez a betét névleges árama, amit örökké el kell bírnia. Ehhez tartozik egy un. határáram, amely végtelen idő alatt olvasztaná ki a betétet. Ez kb. 1,7-szeres, tehát 17 Amperrel terhelve hiába ülsz mellette, nem olvad ki. Ez egy hiperbola! Minél nagyobb az áram, annál rövidebb a kiolvadási idő. Fejből nem emlékszem, de 4-5 szörös névleges áramnál 1 sec alatt kiolvad. Vagyis ha megzavarod 50 Amperral, 1 sec alatt kiolvad. Az a jó, ha minél előbb kiolvad, ne téged csapjon agyon!!
Most jön az Ohm törvény. 220 Volt osztva 50 Amperrel, az 4,4 Ohm. Maximum ennyinek szabad lennie a földelési ellenállásnak. Van erre egy szabványos érték, de azt nem tudom fejből. Tudod, mikor kijönnek a kockás ingesek az irodádba és egy fekete dobozra bámulnak értelmes képpel, amit a konnektorhoz csatlakoztatnak. A földelési ellenállás útja a következő: mosógép háza - sárgazöld kábel - védőérintkező a dugón - védőérintkező az aljzatban - sárgazöld kábel a falban - vasrúd felső vége - vasrúd alsó vége a földben - anyaföld innen a sarki trafóig.
Na most van a baj! Egy ilyen találomra levert vasrúd akár 30-40 Ohm ellenállást is jelenthet a ZÁRLATI áram útjában. Még 30 Ohmnál is csak kb. 7 Amper fog folyni a fázisból a földbe, amitől a büdös életben nem fog kioldani a betét vagy a kismegszakító (aztán agyoncsap a mosógép). Ha lejjebb vered a vasrudat, ha sós vízzel locsolod körbe, ha versz mellé egy második és harmadikat, akkor leviheted a földelési ellenállást 15 Ohmra. Ez kb. 15 Amper zárlati áram, eset mint előbb, PÁ SÜNI!
Ha egy háztartásban csípnek a gépek, akkor a következő (IS) lehet. Az egyik berendezés fázis-test zárlatos. Ő vezeti rá a fázist a saját testére. Mivel az ő teste védőföldön van, ez a fázis átjut minden védőföldes cucc házára. Nem tudni, ki a bűnös (a villanyboyler szokta kezdeni!). Ha a fázisceruza kimutatja a dolgot, akkor egyenkénti bedugaszolással nyakoncsíphető a bűnös.
Erre a bizonytalan védőföldes esetre találták ki az érintésvédelmi relét (áramvédő FI relé). Ő azt figyeli, hogy ami a fázison be, az a nullán ki. Ha ez a kettő akárcsak kis mértékben (10-50 mAmper)eltér, mert a testzárlatos készülékben a fázisból nem a nulla felé, hanem a föld felé folyik VISSZA az áram, akkor Ő LEOLD!!!
PS
Kérlek, ne üss le vasrudat a földbe!
Keresd meg, és hárítsd el a hibát!
Szereltess fel egy FI relét!
Összekötni össze lehet, csak nem szabad, azaz nem ajánlatos főleg, ha van FI relé. Utóbbi esetben ugyanis az nem működik (mindíg levág), a működés elve alpján, mivel: a védőföldön nem folyhat áram.
Egyébként pedig sok pongyolaság van - sajnos - a köznyelvi beszédünkben, ezért időnként ideírom:
Amelyik vezetéket "föld"-nek mondjuk (ált. zöld/sárga), az valójában helyesen _védővezető_! Ez a nullázásos érintésvédelemnél általában az óránál ágazik le a bejövő nulláról. Itt le is kell földelni ("ahogy a szomszéd mongya", de az egyméteres vasrúdtól azért nem akármilyen vastag kábellel - ha jól tudom 16-os keresztmetszetű kell). Ez utóbbinak a neve a _földelés_, nem pedig a konnektorokban lévő Z/S kábelnek.
Persze a FI relé neve is szleng, hivatalosan inkább áramvédő relé.
Tökéletesen így van. De miért nem lehet azután összekötni? Ha neadj'Isten elrágja a vakond a nullát(óra előtt) akkor a fázisok visszakanyarodnak a földnek nevezett nullán?
Igen, valszeg ez lesz a helyzet. Kintről csak nulla jön, és az elosztónál, óra után összekötik a földeléssel a nullát (nullázás), és innen külön viszik a földet és a nullát (és ezután összekötni T I L O S :) ). Legalábbis ha így van, az biztosan nem rossz.
Remélem, nem írtam félre semmit....
És azt kérdezed hova van kötve a védőföld vége?
Az épitési tervben benne kell lennie a földelés tipusának. Nézd meg, hogy nincs-e összekötve a nulla és a föld a villanyóra vagy a külső doboz környékén.
"Egy haveroméknál minden nullavezeték minden földdel össze van kötve (de érzésem szerint nincs tisztes földelés:))) ). Náluk csak vastag papucsban vagyok hajlandó mozogni, mert anélkül minden elektr. berendezés fémrésze ráz...."
Nálam ELMÜ kötött(doboz kint a falon)5 szálat a doboztól a kismegszakítókig, onnan sk gubancoltam a 3fázist, nullát és földet. DE a dobozba CSAK 4 drót jön be !
Köthetek utólag HÁZILAG földet és ha igen milyet? Szomszéd szerint "leversz egy méteres vasrudat oszt jó", úgy olvasom itt vannak hozzáértőbbek ...
Sziasztok, némileg off a Tma, de nem találtam más topikot, ahová jobban illik: most költöztem másik kéróba, kb 40 éves 4 emeletes tégla épület. A problámám az, hogy akárhány lámpatestet akartam felfúrni, szinte mindig vasba ütköztem kb 1-2 centi vakolat után. A mindig alatt azt kell érteni, hogy egy jó fúrásra jut kb. 2-4 vasba talát fúrás.(és érdekes módon falakban is hasonló a helyzet) Ezt azzal tudom magyarázni, h a haley elég forgalmas helyen van (Nagykőrösi út), és talán már 40 éve is gyanították, hogy erős rezgésnek lesz kitéve a ház. (?) Kérdésem: van valami módszer, hogy kideríthessem, hol mennek az ilyen vasak? (ha már itt tartunk, attól is rettegek, hogy éppen a vezetékbe fúrok), illetve jobb módszer lehet-e belövetni a tipliket/csavarokat, és ha igen, ki csinál ilyet és mennyiért?
Thanx előre is a válaszokat: Magnat
(ja, az ATC hosszabbítókat kerüljétek, én vettem egy párat a Tescóban, (akciós ! :-)) borzalmas a minőségük, az a két kis réz nyelv, ami a villát befogja, egy csomónál el van görbülve, így alig lehet beleerőltetni a dugót, amelyik kapcsolós, az meg néha levágja a biztit kapcsoláskor, pedig kb 10watt fogyaszó volt rádugva ...)
Azt, hogy hova teheted a villanyórát mindig a helyi szolgáltató mondja meg. Ennek már az építési terv engedélyezésekor látszani kell a terven. A helyi szabályozás is gyorsan változik( évente legalább 1 szer kitalálnak valami újat). Ha ez az információ a szomszédtól származik aki 2 éve építkezett akkor már biztossan nem igaz.
Igaz, hogy az uj epitesu hazaknal a villanyorat az utcara kell tenni (pl. kerites)? Nalunk (Demasz terulet) ez allitolag kotelezo. Igy eleg konnyen meg lehet mondani, hogy otthon vagyunk-e, mennyi aramot fogyasztunk stb, szoval csupa olyan infot amit nem kotnek minden utcan ogyelgo ember orrara. Lehet ez ellen valamit tenni?
Na igen:)
Elképzelhető, hogy tényleg nagyobb égés nélkül bírja is pár évig, de azért szerintem megnyugtatóbb egy újat csinálni, főleg, ha magad is megtudod.
De legalább egyezik a véleményünk, hgy kuka az egész. Villanyászboltba bementem anyagot venni, aztán kipofáztam az egyik csávóval, hogy mire kell. Kaptam a fejemre, hogy minek minden drótot kicserélni, az alukábel elbír 10 ampert, az 2300W, és bőven jó, tudja, mert ilyeneket szerel. Aha, Hajszárító 1200W, Mikró 900W, de ha megerőltetem magam a hősugárzónk alapban 2400W-os. Az ilyen inkább ne szereljen nálam, ezért lesz meg sokára, mert kevés az idő, de nálam sem ebből lesz lakástűz. Szerinte a drótokat meg kell hagyni, mert az nem romlik el...
Ott is erre készülnek, mert a 25 éve épített kégliben még nem a mai terhelésekre és a későbbi leágazásokra méretezték a vezetékezést, és egy 1.5-es Alu van kötögetve a nullának. Ennek a kismegszakítótól jövő darabjánál a kötések Karácsony másnapján kezdtek füstölni több helyen. Az cserélve lett, de be van ütemezve a teljes csere......a szívás csak a sok MM-fal lesz.....
Ismerem a módszert. Konnektor átalakítás földelté, de nincs védőföld. Sokkal egyszerübb bekötni a nullát a földelés helyére. A meglepetés akkor jön, ha egy késöbbi szerelés során felcserélik a nullát a fázissal. Megrázó lesz az élmény.
Vagy fordítva, a földet bekötik szépen nullának. Aztán csodálkoznak, mikor üvöltök :-) Kismegszakító előtt ok, nulllázott föld, meg minden, de konektornál... Az új lakásnak is úgy kezdtem neki, hogy kitéptem minden kábelt, befoltoztunk minden lukat, aztán most számolgatom a csatornákat, csak egyedül nincs energiám nekiállni. Maaaajjjjd, addig 2.5-es rézzel kiraktam két konektort, aztán onnan üzemel az egész lakás elosztózva.
Illetőleg meg kell nézni még a nulla épségét is, hiszen, ha a földelésen folyik az áram (egy része), akkor is rázhatnak a fémrészek.
Kapcsolódó:
Egy haveroméknál minden nullavezeték minden földdel össze van kötve (de érzésem szerint nincs tisztes földelés:))) ). Náluk csak vastag papucsban vagyok hajlandó mozogni, mert anélkül minden elektr. berendezés fémrésze ráz....
Ha a hűtő földelt konektorba van dugva akkor a védőföld rossz. Ennek utánna kellene járni, mert balesetveszélyes. Egy földzárlatos készülék a legváratlanabb helyeken okozhat áramütést. Mindenképpen javasolt a villamos hálozat átnézése, mert egy 30 éves rendszer tartogat meglepetéséket.
Az "enyhe rázás" esetén időnként hatásos tud lenni, ha a konnektort fordítva dugod be. De ez csak tüneti kezelés.
A villanyóra nekem nem tiszta:
Ha szomszédban zárlat van, akkor a te villanyórád is levág?
Vagy ha a szomszéd lekapcsolja a villanyóráját, akkor neked sincs áram?
Különben is: a kismegszakítót verik le, vagy esetleg van FI relé és azt?
Valószínű, hogy jól elkavartak a cserénél valamit. Lehet, hogy a szomszéd (is) fizeti a fogyasztásod? :)))) Vagy fordítva? :(((((
Üdv Mindenkinek!
Vettem egy panel garzonlakást Kelenföldön. 15 emeletes épület 1973-ban épült. Eredeti konektorok és kapcsolók vannak mindenütt. Egy részük törött.
A problémám: a hűtő, ha érzékenyebb bőrfelülettel érek hozzá ráz. Ha szomszédban leverik a villanyórát, akkor lemegy az enyém is. Ez szeptember óta van így, akkor cserélték az összes villanyórát az emeleten.
Mit lehet ezzel tenni?
Sziasztok!
Nem tudom, hogy mit engednek és mit nem, de nekem pont 10 hete rakták bele a 3fázisú villanyórát.
Amikor a telket vettem már ki volt építve, nem volt választási lehetőségem.
Lehet hogy ezt hivják Hensel szekrénynek? Kultúráltnak kultúrált, de nekem nem igazán tetszik, az áthelyezés költségei miatt azonban meg fogom szeretni:-))
"Ma már létezik olyan külső villanyóra szekrényamit akár véglegesen le lehet telepíteni a kerítés mellé. Nem túl szép darab. Szögvas szerkezeten mindenféle müa dobozok, amibe a villanyóra, a fi relé, a főbiztosíték, meg a többi bizb@sz elefér. Innen földkábellel akárhova el lehet száguldani, amikor jön a villanyóraleolvasó, csak keresztülnéz a kerítésen, oszt megyen tovább.
"
Ééérdekes ha ilyet csinálnak. A szögvas keretet, meg egyéb különböző dobozok fémkeretre csavarozásos módszerét az ELMÜ és az ÉMÁSZ is betiltotta!! Tényleg van nagyon szép kültéri fölbe állitható mérőhely, kulturáltan néz ki, szép is, használható ideiglenesnek és véglegesnek is. Egyetlen hátránya az ára. 100.000 HUF-tól indul és a földkábelezés sem olcsó...
Nálunk építkezés alatt a végleges Hensel szekrénybe volt beszerelve a villanyóra és társai és az egész egy fém lábra volt felcsavarozva.
Majd a villanyszerelés végeztével dobozostul át lett téve a falba. (Igaz, az ideiglenes helyen is annyi földkábellel volt, hogy tényleg csak át kellett pakolni.)
Javaslom, hogy a villanyszerelést végző céggel egyezkedjetek. Egy "jó nevű, helyi" cég sokmindent el tud intézni.
A villanyóraszekrényhez néhány adalék, mivel szintén hasonlóban utaztam.
Ha valahová leszögeled a villanyórát, akkor azt onnan ismét csak minősített szerelő teheti odébb (még1x 80e). ha ideiglenes a bekötés, akkor napi, heti, havi vagy mittudoménmilyen időszaki díjat is kell fizetni.
Ma már létezik olyan külső villanyóra szekrényamit akár véglegesen le lehet telepíteni a kerítés mellé. Nem túl szép darab. Szögvas szerkezeten mindenféle müa dobozok, amibe a villanyóra, a fi relé, a főbiztosíték, meg a többi bizb@sz elefér. Innen földkábellel akárhova el lehet száguldani, amikor jön a villanyóraleolvasó, csak keresztülnéz a kerítésen, oszt megyen tovább.
Hátránya a dolognak, hogy ha télen szakadó esőben valami lecsapja a főbiztosítékot, papucsban nem túl szívderítő dolog kipamparampázni a szekrényig.
Szia,
az az igazság, hogy a méröóráig _csak_ ELMÜs minösitett szerelö nyúlhat a vezetékhez ELMÜ engedély kell hozzá és ezzel elég rendesen vissza is szoktak élni :-(((... kénytelenek lesztek elfogadni amit mond, esetleg kérjetek az ELMÜ-töl egy listát a szóba jöhetö szerelökröl és kérdezzetek meg mást is elhallgatva, hogy van már egy ajánlatotok...
Sziasztok, ebben a topikban még nem vagyok ismerős, csak más építkezősben. Klassz lenne, ha tudnátok nekem segíteni.
Alaphelyzet: épülő kétlakásos ház telekhatártól 5-7 méterre. Mögötte a jelenleg felvonulási épületként üzemelő régi faház, annak oldalán a villanyóra. Nomármost az emelkedő falnak útban van a kisházig vezető légkábel. A kisházat bármelyik közeli oszloppal kötnénk össze: útban van. Tetejében a mögöttünk lakó szomszéd is a telek felett vezeti a villanyát, szintén útban van. Elképzeléseink szerint a végleges megoldás úgy nézne ki, hogy földkábellel az egyik házig, ott elosztó, ahonnan a másik iker illetve a hátsó szomszéd kapja majd az anyagot.
Az a nagy kérdésünk, hogy mi a jó ideiglenes megoldás? Ma kijött egy Elmüs minősített szerelő és 80e-ért vállalná, hogy egy általam beszerzett 5m-es fagerendára egy új mérőóraszekrényben, fi-relével, dugaljjal, Elműs ügyintézéssel átrakja a meglévő órát és megoldja a problémát(de csak itt és nekünk, mert szabálytalan a fa tartó, hivatalosan beton kellene, de az 30 rugó+szállítás).
Nem nagyon tetszett a stílusa, mert nagyképű volt és túl nagy hangon emlegette, hogy ezt rajta kívűl más nem tudja elintézni.
Ugye nem csal a női megérzésem, hogy van itt valami bibi és ez a bolt neki jobb, nem nekem.
Köszi, ha válaszoltok.
Üdv: Szellőke
Nannics! Nos, mi egy 42 m2-est drotoztattunk ujra. Csovezes/veses kb 10 m volt, a tobbi szakaszon hasznalhato volt a falban levo cso. Munkadij 50000, anyagkoltseg (drot, gipsz, cso, 3 kismegszakito, 1 csengo, csokik) 15000 volt. Ehhez jott meg a mi reszunkrol 15000 Prodax dugaljakra es kapcsolokra.
khm, hat, az a katranyos bevonatu. Tobbet nagyon nem tudok. Azt sem tudom, hogy mik lehetnek az uj igenyek. Gondolom, hogy egy uj vezetek, ami elbirja a mosogepet es a hajszaritot is egyszerre, meg akkor is, ha koz8ben a masik szobaban radiot hallgatunk. Sajnos egyaltalan nem ertek a dologhoz. :(
A lakas Budapesten van.
Ehhez tudni kellene azt is milyen szerelés volt az előző (MM fal, csövezés, csatornában stb),az ország mely részén van a lakás. Na és nem utolsó sorban, mik az új igények?
lehet, hogy erre mar valaki mas kapott egyszer valaszt, ha megmondjatok hanyas valaszt olvassam el, megteszem. Mindenesetre, mi egy 83 m2-es lakast szeretnenk uj vezetekekkel ellattatni. Tudtok egy kozelito osszeget mondani, hogy kb. mennyibe fog ez nekunk kerulni, + mire vigyazzunk. Esetleg, ha van szakember, akit mertek ajanlani.
Koszonom az esetleges valaszokat.
Balux:
Attól tartok marad a vaclav által javasolt lehetőség :-(
Figyelj arra, hogy amikor mérsz minden fogyasztót húzz ki a konektorból és minden lámpát kapcsolj le! Azok a készülékek amelyekben egy mindig fesz.alatt lévő trafó van (rádiós magnó, Hi-Fi stb.) és a felkapcsolt izzók néhánytíz-néhányszáz ohmos ellenállást produkálnak a fázis és nulla között mérve. Ezek jól megzavarhatják a mérést és nem derül ki, hogy most egy villanykörte vagy valami hibás kapcsolás vagy összekötés ellenállását méred.
Ha a kapcsoló le van kapcsolva, az izzó kicsavarva, akkor a kettő közötti vezetékszakaszon csak kapacítív csatolás miatt lehet feszültség. Bár kicsit sokallom. Mindenesetre a Fi relé nem fog működni, mert a kör normál módon a nullán záródik. (Egyébként a 100mA-es Fi relédbe elég sok hiba belefér)
Sajna nem jelzőfényes egyik kapcsoló sem. A mérést egyébként izzók - terhelés nélkül ( nem volt becsavarva ) végeztem.
A FI relét csak azért írtam mert szvsz. ez kizárja a rossz 0 lehetőségét ( szóljatok ha ebben tévednék ), mert a FI különben állandóan lekapcsolgatna, ilyen probléma pedig nincs ( és a FI jól működik, ez is biztos )
Azt a lehetőséget is kizárom, hogy nem a fázis van kapcsolva, mert a nullán semmikor nem jelez a fázisceruza, a fázison viszont mindig, attól függően hol erősebben, hol gyengébben, hogy fel ill. le van e kapcsolva a kacsoló.
Attól tartok marad a vaclav által javasolt lehetőség :-(
A fénycsövek, ha nem fázist kapnak, és a nulla van megszakítva, halványan villognak/világítanak. Kompakt fénycsőnél még nem láttam ilyet. Ha jól tudom, kapacitív csatolás miatt.
Ismételd már meg a mérést, úgy, hogy a kompaktfénycsövet kiveszed, és úgy is, hogy normál izzót teszel a helyére.
Valamint más nulla ponthoz is mérj, pl. kismegszakítóknál bejövő nullához képest, valamint vízvezetékcső (fém) és a nullád között, valamint vízvezetékcső (fém) és a kapcsólószál között. (lekapcsolt állapotban)
Ha nem sikerül fényt deríteni a dolgokra, akkor fel kellene deríteni az ismeretlen részek kapcsolását. Régi hálózatok felderítéséhez is jó a módszer, nálunk így sikerült kibogozni az évtizedek alatt össze-vissza berhelt rendszer.
Kicsit pepecs munka, két emberes, de megéri:
Kell egy kéziműszer, ami ellenállás mérésre is jó, pl. tud sípolni zárlat esetén. Készíteni kell egy jó hosszú mérőkébelt (20m) banándugókkal vagy krokodilcsipesszel (pl. hangszórókábelból) és végig kell mérni, hogy melyik drótnak hol van a másik vége. Természetesen CSAK teljesen áramtalanított rendszerben lehet mérni vele.
Ha rájössz valamire mindenképp írd le, vagy vázold fel a lakás/szoba kapcsolási vázlatát, később nagyon sokat segíthet.
Udv, Vaclav
Ui: http://www.hensel.hu/portal/main.html?lap=tervezesi_segedlet Nagyon jó!
"Műszer ~ 2-3 V feszkót mutat a fázison lekapcsolt állapotban,"
Mihez képest? A nullához? Védőföldhöz? Valami stabil föld ponthoz?
1 vagy 3f megy be a lakásodba?
Egyébként elsőre arra tippelnék, hogy nem a fázis van szakítva a kapcsolón. Második tippem, kontakt hiba van a nulla vezető rendszerben.
Ebben az esetben sürgősen nézz át mindent, addig amíg nincs nagyobb gáz!
Most építkeztünk, tetőtér még ez után következik - vill.szer szempontból is. Ezzel kapcsolatban lesznek majd a későbbiekben kérdéseim a szakértőkhöz.
Jelen kérdésem a már szakik által kiépített hál.ra vonatkozik: két csillár, három helyen kapcsolható mindegyik fel, le. Bennük k.fénycső, melyek lekacsolt állapotban halovány fénnyel villognak. Műszer ~ 2-3 V feszkót mutat a fázison lekapcsolt állapotban, ami össze vissza ingadozik ( v.színű ettől villog a cső ). Mi lehet ennek az oka ?????
Korábbi hozzászólásokban többen érdeklődtek a beépíthető Cu vezeték átmérőjéről, hosszáról, egy csőbe húzható vez.számról. Ehhez a Hensel honlapján találtam egy kis segítséget :
http://www.hensel.hu/portal/main.html?lap=tervezesi_segedlet
Úgy rémlik, annakidején is ez volt, akkor sokalltam, de mondjuk lehet, hogy bevállalom, és akkor nem kell figyelni a mikróra, hogy ne a bojlerral meg porszívóval egyidőben menjen...:)
A csere ingyen van, csak a kiszállást+anyagot kell fizetni, ez összesen 3.800 pénz. Aztán utólag megírom, ha megtörtént, mert akkor már biztosabb lesz.
Most cseréli az ELMŰ 25-ösre, és ez az alugenyó van a kismegszakító+villanyóra között, de kollégámnál húzta az ELMŰ a száját, és nem cserélte ki azt a méter drótot. Bízom benne, hogy nálam ki fogják cserélni.
jahno:
az alu vezeték még csak bírná, ha pl. nincsenek kötések.
Általában egy lakásnál a 1.5-es Cu elég szokott lenni bőven. Persze, ha pl. 40 A-t akarnál egy áramkörön vinni, az már necces lehet....mekkora a kismegszakítód?
Engem egy szakember ugatott le, hogy az 1-es alu az bőven jó, ahol lehet, ott meg kell hagyni, elbír az 2300 wattot, és számoljak utána, hogy hol használok ennyit. Nem akartam mondani, hogy 900-as a mikró, 1200 a hajszárítónk, most mellédugom a 2400 wattos hősugárzónkat, meg alapban megy 2-3 számítógép, és akkor még nem mosunk, nem élünk. Ki is cseréltem 2.5-es rézre, max. szétfolyik az ELMŰ betápja, de az nem az én bajom lesz :-) Mindehol cseréltem, és kész, ez több 10 évig megint tuti lesz.
Köszi!
még valami eszembe jutott: Mivel érdemes megvalósítani - a felvázolt körülmények = nincs csövezés - mellett a vezetékcserét, tömör/sodrott egyeres vezetékek sarokba ragasztott csövekkel, vagy kettős szigetelésű 3 eres kébelekkel védőcsatornában vezetve, esetleg a kettőt kombinálva? (Minel kevésbé szembetűnőre kellene kialakítani) Ja és mekkora vezető keresztmetszettel érdemes csinálni?
Itt a lakás alaprajza a felső részt (konyha, fürdő, kisszoba) kell majd újrakábelezni, a maradékot (nagyszoba és a folyosó bal oldalán 1 konektor) nem akarom piszkálni, mivel az a rész már tapétázás/festés szempontjából rendbe van téve és a terhelés is kisebb, nincs is vele semmi gondom.
Tybald:
"1. FI relét utólag is be lehet iktatni minden nagyobb díbolás nélkül, vagy ha nincs berakva akkor később már macerás?"
Ha nincs semmi gányolás (pl. konektornal nullazott fold stb.) akkor minden gond nélkül fel lehet szerelni. Azt kell megnézni, hogy mechanikailag ráfér-e a táblára. (Nekem azért kellett két táblát venni, mert a Fi relével együtt már nem fértek el a dolgok.)
Ha csinálsz valamit, de nem raksz fel azonnal Fi relét, akkor érdemes kihagyni a helyét, kábelekbe berakni egy csokit ott ahova később felrakod majd.
Én is találtam anno érdekes dolgokat. A textilszigetelés csak részben uralta a lakást, de sehol nem volt vastagabb a vezeték 1 négyzetmm-nél, ami alumíniumból elég kevés :-)
A legdurvább: volt olyan szakasz, ahol egyetlen szállal megoldották az áramellátást. Először nem értettem, hogyan, de aztán két dobozban megtaláltam a kötéseket, amik a nullát átterelték a kátránypapír védőcső külső fémbevonatára =:-()
Szecső:
"Gratulálok az elvégzett munkához."
Köszi! Ráment kb. másfél hetem (meló mellett), de megérte!
"A szinek változása muttatta, hogy milyen vezeték volt a gyárban "fölösben"."
Azért akadt némi jó tapasztalatom is valamelyik elődöm mukájával. Néhány dobozban az összevissza színű kábelek végei meg voltak jelölve szigszalaggal. (Pl. Kék kábelen fekete csík, piroson kék csík, plusz egy csík nélküli piros.) Legalább vette a fáradtságot.
Üdv,
Vaclav
1. FI relét utólag is be lehet iktatni minden nagyobb díbolás nélkül, vagy ha nincs berakva akkor később már macerás?
2. Kicsi lakótelepi panel - 35 nm alapterület - annak is gyakorlatilag a felében kellene ujrakábelezni 3,5x5,2 m alapterület, 3 egymásmelletti helység. Csövek szinte nincsenek, a plafonnál mennek a régi vezetékek felragasztva. Mennyibe kerülne nekem enek az újrakábelezése, mennyi lenne a biztosítódobozos rész cseréje. 25A jön a lakásba, jelenleg 5 db 5A-s biztosíték van, de a konyhában bővíteni kellene a hálózatot (jelenleg csak 1 konnektor és 1 lámpa van benne) kellene 1 plusz konektor és még egy a kombinált tűzhely sütőrésze miatt.
Gratulálok az elvégzett munkához. Látom találkoztál az idő és a folyamatos kontárkodás eredményeinek egy részével. Egy két gyöngyszem az én gyüjtésemből:
- Vezeték a tégla fugában a jobb alsó sarokból a bal felsőbe.
- Mosógép konektorához 0.75-ös vezeték a falra szögelve. Rendszeressen leégett. a sérült rész megtoldva valamivel ami kéznél volt.
- Vezeték eleje textilszigetlésű réz, középen aluminium falikábel, végén fehér sodrot MZS.
- A szinek változása muttatta, hogy milyen vezeték volt a gyárban "fölösben".
Végeztem a hazam elektromos rendszerenek reszleges felujitasaval es a topic slagertemajanak koszonhetoen felszereltem Fi relet. (3 fazisu, Legrand gyartmanyu, 11 kHUF) Tokeletesen mukodik, ha barmi a vedovezeto vagy mas iranyba folyik el, azonnal leold. Elozmenyek a 475-os hozzaszolasban.
A merleg:
-osszeolvadt sorkapocs (2 db)
-textil szigetelesu vezetek (kb. 20m)
-szigeteletlen atkotesek itt-ott (kb. 5 db)
-leolvadt/osszeolvadt szigetelesu alu kabel (harom helyen)
-toredezo szigetelesu, regi tobberes kabel (kb. 10m) (tobb helyen teljesen levallt szigetelessel)
-sorkapocs vagy szigszalagos csatlakozas befalazva(3 db)
-osszecsavart drotvegek (minden mennyisegben)
A hazban harom fuggetlen foldelohalozat volt, az egyik rendes foldon (vasvodor), a masik vizcsore volt kotve, a harmadik meg az egyik dobozban a nullara.
Most mar nyuodtan alszom.
Udv,
Vaclav
Ui: Aki regi hazban lakik nezze at a dolgokat, mert ez eletveszely volt, es ilyen barhol elofordulhat.
Tényleg csak érdeklődés: Ezt honnan veszed? És mennyi ideig áll fenn ez az áram? Már csak azért, mert elektrosztatikus feltöltődésnél a kisüléshez ugyebár kell néhány ezertől néhány millió(!!) volt, tehát ebben az esetben egy pulcsilerántás MW-GW tartományú pillanatyi energiát jelenthetne....
Herr X válasz erre | adatok | e-mail 2002.11.15 11:07 (512)
Sőt, az elektrosztatikus feltöltődés nyomán keletkező megrázó élményeiteket okozó elektrosztatikus kisülésnél is 40-50A az áram!
"lakasba ket fazis jon be, ezekbol fekete es piros "
Gondolom azt akartad írni 2 fekete és egy piros. A piros a védőföld régi jelölése ami most zöld/sárga, ezek általában a kereten vannak összekötve. Addig rendben is lenne. A másik két feketéből az egyik a fázis, ezt kell szétosztani a kismegszakítókon, a másik fekete a nullának van használva, arra kell kötni a kék vezetékeket. Ám ha külön föld vezeték jön be a lakásba(piros jelen esetben), már nem kellene megint összekötni a földet és a nullát. Ha beépíti a FI relét akkor feltétlenül szét kell szednie. Nem egy nagy dolog, a bejövő nullát és fázist kell a FI relén keresztül vezetni és onnan vinni tovább a lakásba menő nullákat (kék vezetékeket), valamint utána osztani szét a fázist a kisautomatákra. A pirosat és a zöldsárgákat hagyni a kereten.
Csinálja csak meg a szerelőd! Ha van hely a kisautomata táblán(2 kismegszakítónyi hely) akkor max. 1 órás munka.
Koszonom a tanacsokat. Nos a helyzet az, hogy en meg akkor szoltam neki mielott elkezdte volna az egesz hazat vegigvesni es bedrotozni.
Mikozben a kismegszakitokat szerelte, annyit lattam hogy a lakasba ket fazis jon be, ezekbol fekete es piros megy a kismegszakitokhoz.Ott a kereten a kek es zold-sarga a pirossal ossze van kotve, a fekete meg szetagaztatva megy a kismegszakitokba... Meg igy is megallja a helyet a FI rele? En nagyon szeretnek, csak nem akarok hulyeseget kerni tole, de azert vakon sem bizok meg benne.
A tapasztalatok szerint 1 mA tartós áram is halálos lehet. A FI relé azinban igen gyorsan leold, és ritka, hogy a rövid ideig tartó nagyobb áram halált okoz. Villámcsapás közelében a villám "szele" is nagyon nagy, mégis sokan túlélik. (Maga a villám 1 ms alatt sok tízezer amper.)
Persze minél kisebb a figyelt áram annál jobb, és vannak esetek amikor a 3 mA-ost javasolják. Ekkor azonban gondok lehetnek még egyes háztartási gépek bekepcsolásakori téves "riasztások" esetén.
A 2 milla szerintem nagyon szűkös lenne. De a 4 ből már lehetne alkudozni. Természetesen ismerni kell minden feltételt részletesen. Írj egy mailt, ha gondolod adhatok én is egy ajánlatot.
Emlékeim szerint ha ez az emlegetett igen kis áram (25 - 30 mA) egy emberen folyik át és nincs szerencséje, átmegy a szivén szívbénulást, szívkamralebegést, halált okoz... Szerintem a 300mA-es FI reléd igen keveset ér...
Bár már mások is hozzászóltak, megerősítem őket. Persze, hogy össze van közösítve a N és föld, de még a kiselosztó előtt. Ha utána is összekötötte a "mester" , avagy nem vitt külön földet és nullát, akkor elb@szta! Harcolj az igazadért! (életedért)