A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
De jó! Én is üvegpohárba őrlök, mert akkor legalább nem szórom össze-vissza:-)) Igen, néha feltapad az oldalára, de rögösödést nem vettem észre.
Én a shot-os pohárba őrlök, annak a szája akkora, hogy a szűrőbe (Marzocco vagy Gaggia) éppen beleilleszkedik. Rögtön őrlés után ráteszem a szűrőt a pohár tetejére és, kicsit összerázom és "megfordítom": így minden kosz nélkül, ráadásul egyenletesen (!) bekerül a kávéőrlemény a szűrőbe, tamperolás és indulhat a főzés...
Még egy érdekes dolog: megfigyeltem, hogy térfogatra nagyon jól lehet adagolni a kávét, és a shot-os pohárban a 8 gr a "30 ml"-nél van, a 17 gr pedig a "60 ml"-nél. A grammot néhányszor mértem, de a térfogatra való adagolás sokkal jobban bevált, és kevesebb gond van vele. Végülis a tamperolásnál a térfogat a lényeg, és az ebből fakadó megfelelő konzisztencia. Mert volt olyan kávé, hogy kimértem a 14 gr-ot, de egyszerűen nem fért a szűrőbe (túltöltés), és volt olyan, amelyből bizony kevés volt térfogatra a 14 gr. Most már gyakorlatilag csak azt nézem, bármely kávét használok is, hogy kétszemélyes szűrő esetén a 60 ml-nél legyen a kávéőrlemény szintje. Érdekes "párhuzam": amilyen mennyiségű őrőlt kávéból készül térfogatra, annyi kávé készül ml-ben.
Próbáld ki, szerintem érdenmes, nekem legalábbis jól bevált. Megnevezése és termékszáma az Expolygonnál: Puly Grind Cristally (Pulitore macinacaffé), termékszám: 23-138
Bővebb információ tölthető le a gyártó honlapjáról is, innen: http://www.pulicaff.com/docs/pulygrindENG_comunicato.pdf
Én üvegpohárba őrlök. Náha ugy feltapad az oldalára, hogy csak na. Rögösödni viszont elég vegyes. Volt olyan kávé, amivel rendesen rögösödött, volt olyan, amivel meg semennyire. Utóbbi időben a semennyire az általános.
Hát, már mástól is hallottam ezt a "rögösödést", de nálam az IberItal nem őröl rögösen, pedig elég sokfajta kávéval etetem... Az elektrosztatikus jelenséget tapasztaltam, igazad van, néha kevés kávéőrlemény a kezemre "ugrik" a csőrről. De nem mindig. Lehet, hogy közben meg-meg kell simogatni a csőrt és akkor darálás közben max. az ember haja áll égnek:-))
Igazából nem azzal a mennyiséggel van probléma ami "kifelé áll és ki akar esni" hanem azzal a jóval nagyobb adaggal ami odabenn lapul az oduban. Szedd le a serleget majd a fekete műanyag fedelet, utána fölfelé told le a csőrt a helyéről. Így bevilágítva be tudsz tekinteni, ujjaddal be is tudsz nyúlni ebbe a likba egészen a forgórészig. Ez egy jó nagy odu, és balra egy derékszögű sarok is van benne ami szinte kínálja magát egy teáskanálnyi anyag megrekedésének ahol a forgórész okozta kifelé hajtó széltől védve van.
Nyilván ennek az egész odunak kifelé kellene lejtenie, de nem, teljesen vízszintes. Ezen nem is lehet segíteni.
Másrészt viszont azt a balra beugró sarkot egy takarólappal le lehetne takarni ami megszüntetne egy kb. teáskanálnyi búvóhelyet, másrészt csökkentené az odu térfogatát ezért a forgórész darálmányt kifelé hajtó szele erősebb lehetne. Lehet már ennyire kevés beavatkozás is megoldaná a bennmaradt anyag kérdését ami bizony minden iberhasználót bosszant valamennyire.
Korábban forgott itt Iber robbantott rajz, ennek elérését meg tudná adni valaki?
Továbbá gondként jelentkezik még az Iber darálmányának rögösödése amit van, ki tűvel vagy máshogy igyekszik elsimítani. Akinek meg jobb darálója van azt mondja, a jobbak egyáltalán nem rögösítenek. Sztem a rögösödés amiatt van, mert az Iber béle teljesen műanyag, a forgó részek a súrlódással elektrosztatikusan feltöltik a darálmányt, ami aztán ettől rögökké összetapad. A jobb (drágább) darálók ellenben teljesen fém alkatrészekkel készülnek, és a fémből könnyen el lejhet vezetni a sztatikus töltéseket, nincs rögösödés. Azonban a műanyagból is el lehet vezetni akár úgy is, hogy a föntebb szóban forgott odut fém lapokkal (fóliával) béleljük, majd ezt a bélést földeljük. Egy gyártónak nem éri meg a gép belét teljesen fémből gyártani, lehet akkor még egy (fél) nullát hozzá kellene írni az árhoz. De mi akadályoz bennünket, hogy a kávéőrleménnyel érintkező műanyag részeket utólag fémesítsük? Ha ez menne (és miért ne?) akkor az iberből egy igazi klasszisokkal minden fontos paraméterben közel egyenrangú darálót tudnánk faragni.
És akkor még ott van a zajcsillapítás, annak is vannak lehetőségei jócskán ha benézünk a daráló belsejébe.
Andrew hozta a hírét, én csak követtem őt, szerintem még nincs fenn az Expolygonnál a weblapon, mert relatíve új termék, és nem nagyon naprakészek a weben. A mi weboldalunkon van egy fotó a darálótisztításnál, Andrew készítette, látszik az anyag és a tasak egy darabkája is. Ezeregynehányszáz forint, benne tíz tasak, tíz tisztításra (a gyári használati utasítással ellentétben nemcsak egyszer, hanem kétszer-háromszor is át lehet darálni ugyanazt az adagot, akkor többet pucol). Az amerikai Urmex Grindz ennek nagyjából a tízszeresébe kerül, és kevesebbet is tud (ezzel lehet automatát is tisztítani, azzal nem – ha valakinek ez fontos).
Nyilván nem kell kötőtűnek lennie, nálam pusztán családi adottság, hogy ilyesmiből Dunát lehet rekeszteni... A képen látható formát viszont nagyon hatékonynak tartom, a vége pont vízszintesen áll, ha feldugom a csőrbe, tehát teljesen ki lehet seperni vele szinte mindent.
Egy valódi profi pultnál sztem igazából nincs semmi kiszóródás, a csepptálca bekötve lefolyóba, szóval sehol semmi trutyi. Ami meg van azt a vendég nem látja, csak a csillógó gép előlapot, eladót meg nem zavarja mert műszak végén eltakarítja.
Én is készítenék idővel magamnak egy kávés sarkot vagy kis pultot ahol minden egyhelyen van, oda kis kézi porszívót gondoltam cserélhető fejjel a pult és az iber tisztántartásához.
Jut eszembe, nem Mléxem már, hogy Tesco, vagy Auchan, de valamelyikben van fehér 15baros Espressogép kinézetre szimpatikus, a karja elég gagyi. 6e körül volt árban. S-betüs márkanév, nekem semmit nem mondott. Hátulján áttetsző víztartállyal.
Egy profi kávéspultba én beépítenék alulra egy kis porszívót, melynek a flexibilis csövét kivezetném valahol a munkalapon és a bekapcsológombot is a pultba építeném. Lehet, hogy megcsinálom a garázsban. :)
Hihetetlen, hogy egy ilyen jó őrlőmű köré (Ibi, Lux) nem tudnak egy jobb házat építeni...
A HB fórumon van egy daráló-összehasonlító teszt, amiben a csúcskategóriás Mazzer Robur (71mm-es kúpos őrlő) párbajozik mindenféle más darálóval és bizony a kis Lux nem sokkal kapott ki a Roburtól.