A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Egy valódi profi pultnál sztem igazából nincs semmi kiszóródás, a csepptálca bekötve lefolyóba, szóval sehol semmi trutyi. Ami meg van azt a vendég nem látja, csak a csillógó gép előlapot, eladót meg nem zavarja mert műszak végén eltakarítja.
Én is készítenék idővel magamnak egy kávés sarkot vagy kis pultot ahol minden egyhelyen van, oda kis kézi porszívót gondoltam cserélhető fejjel a pult és az iber tisztántartásához.
Jut eszembe, nem Mléxem már, hogy Tesco, vagy Auchan, de valamelyikben van fehér 15baros Espressogép kinézetre szimpatikus, a karja elég gagyi. 6e körül volt árban. S-betüs márkanév, nekem semmit nem mondott. Hátulján áttetsző víztartállyal.
Egy profi kávéspultba én beépítenék alulra egy kis porszívót, melynek a flexibilis csövét kivezetném valahol a munkalapon és a bekapcsológombot is a pultba építeném. Lehet, hogy megcsinálom a garázsban. :)
Hihetetlen, hogy egy ilyen jó őrlőmű köré (Ibi, Lux) nem tudnak egy jobb házat építeni...
A HB fórumon van egy daráló-összehasonlító teszt, amiben a csúcskategóriás Mazzer Robur (71mm-es kúpos őrlő) párbajozik mindenféle más darálóval és bizony a kis Lux nem sokkal kapott ki a Roburtól.
na urak akkor oke megprobalom a mokkaskanal verziot is... ugy neztem az nem fer bele de a fotok utan elbizonytalanodtam :) :)
uvegmoso nincsen sajnos itthon :) :) hustu meg csak csak....
kezd beallni jol az Ibi ugy tunik. a Gabor fele friss porkolesu kv-bol igencsak finom es kremes kv jott le ma : gyonyoruen folyt a crema. ilyet eddig a regi daraloval a Gaggia gepen nem produkalt.... csak lestem :)
kicsit meg finomitani kell rajta, hogy picit lassabb legyen a lefolyasa es kremesebb legyen de mar nagyon nagyon jo utan haladok az ahitott tokeletes eszpresso fele :) :)
Igen, havonta én is elmosom a babtartót... Az Ibit eddig háromszor szedtem szét úgy, ahogy Te is leírtad, nálam nem találtam megkötött, odaragadt őrlemény-maradványokat (Pulygrind + porszívó után). A csőrt mechanikusan kellett takarítsam. A Pulygrind-et csak kávéváltáskor használom, de akkor porszívóval együtt. Szerinted érdemes/indokolt szétszedni? Milyen gyakran?
Az, hogy mennyi őrlemény köt meg, az jelentős mértékben attól (is) függ, hogy a használt kávénak mekkora a pörköléskor kicsapódott olajtartalma. Minél több az olaj, minél sötétebb a pörkölés (és "fényesebb" a kávészem), annál jobban ragad össze az őrlemény... Ez az oka annak, hogy automatákhoz kifejezetten tilos sötét pörkölésű, olajos felületű kávébabot használni!
Kávéváltáskor mindig, amúgy kb. 2 hetente porszívózom az Ibit + elmosom a kávétartó kelyhet. Múltkor kipróbáltam a "csodagrízt" (Pully) - és bizony, nem sok mindent hozott ki a gépből, szóval a későbbiekben maradok a porszívó+mosogatás verziónál.
Pár hete viszont megbontottam Ibike tetejét - kehely, és az alatta lévő fekete műanyag le + kifolyócsőr is eltávolítva - s bevilágítottam a "malom" gyomrába. Nos: az őrölt kávét a forgórészen (tengelyen) lévő lapátocskák pofozzák a kiömlőcsőr felé - és bizony, ezekről a lapátocskákról CSAK mechaanikus úton (pl: fapálcikával) lehet eltávolítani arájuk kötött, ősöreg őrlemény-maradványokat...már ha valakit olyen mélységig érdekel az Ibi-pedantéria:-D
Igen, vagy pedig hústű, annak is a fejénél van egy kis hurok... Egyébk. én nem szoktam ezzel bajlódni, mert a darálóban levő "holtteret" kitölti, "kipárnázza" a darált kávé, és abból már csak nagyon kevés "sodródik" bele őrlés közben a szűrőbe. Kávéváltásnál pedig nyilván jön a porszívó...:-))
Pont a daráló tartályát tisztítjuk el (illetve a feleségem), jókor írtátok/olvasom a tisztításnak ezt a részét. A mokkás kanál nekem is király módon kiszedte a beszorult őrleményt (azért a mutató ujjammal is felnyúltam neki. :-) )