A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hát először durvára daráltam ahogy mondtad, aztán piszkálta a csőrömet és "leszabályoztam" az örleményt 25-30 mp-re és nekem úgy jobban ízlett.
Szirup szerű állag, mélybarna szinnel (ez gondolom a sötét pörkölésnek köszönhető) vastag krémmel, mindezt persze dupla szűrővel mert egyessel elhanyagolható az eredmény.
Amit tőled kaptam elfogyott de olyan intenzív az íze hogy nem tudnám folyamatosan ezt inni, besokalnék tőle.
Ööö, már írtam róla, hogy brutál egy KV ez a Mambo ! Nekem bejön !
Ha MrB-nek csupa ilyen mellényúlása van életében, akkor már mehetünk is megvenni a 6990,- forintos 15 baros kávéfőzőgépet, mert leveri az összes HX-es masinát... :)))
ha jo kave *nem kostoltam meg sosem* akkor egy fel kg erdekelne, az ara is korrekt !
valami jo minosegu vastag espresso es cappuchino csesze kellene, lehetoleg feher. ill persze feher vmi logoval stb. tudsz szerezni azt is esetleg jo aron vagy az is van elado ? :-)
ÍRtam pár napja Nektek a goldmax-szal kapcs....nem néztem azóta a topikot, nem tudom, megtaláltad-e, de néhány napra ha visszalapozol, ott van.:p
Azt nem írtam, hogy mióta fent van, nem használunk testápolót sem, előtte testápoló nélkül nagyon vakaróztunk.:s :d ...bár ez kv-szemszögből elhanyagolható...és az sem biztos, hogy a kvfőzőnek jó-e ez a víz, a vasalóból kiindulva...majd elolvasod, nem akarom ismételni.
Mrb, Andrew miért őröltök pohárba ha egyszer ott van a karba örlős darálótok?
Mrb ha jól emlékszem nálad vásárlásnál az adagolós daráló nem is játszott most meg gyakorlatilag ugyanúgy darálsz mintha adagolósat használnál hiszen az is egy pohárszerű képződménybe löki ki a darálmányt csak nem kell a poharat belefordítani a szűrőbe.
Nah, mostanság egész jó anyagot sikerül kifacsarjak a Gaggia-ból, ami azonban nem tetszik, hogy bubérokosodik a crema... Ez minek tudható be, és hogy lehetne ellene tenni?
De jó! Én is üvegpohárba őrlök, mert akkor legalább nem szórom össze-vissza:-)) Igen, néha feltapad az oldalára, de rögösödést nem vettem észre.
Én a shot-os pohárba őrlök, annak a szája akkora, hogy a szűrőbe (Marzocco vagy Gaggia) éppen beleilleszkedik. Rögtön őrlés után ráteszem a szűrőt a pohár tetejére és, kicsit összerázom és "megfordítom": így minden kosz nélkül, ráadásul egyenletesen (!) bekerül a kávéőrlemény a szűrőbe, tamperolás és indulhat a főzés...
Még egy érdekes dolog: megfigyeltem, hogy térfogatra nagyon jól lehet adagolni a kávét, és a shot-os pohárban a 8 gr a "30 ml"-nél van, a 17 gr pedig a "60 ml"-nél. A grammot néhányszor mértem, de a térfogatra való adagolás sokkal jobban bevált, és kevesebb gond van vele. Végülis a tamperolásnál a térfogat a lényeg, és az ebből fakadó megfelelő konzisztencia. Mert volt olyan kávé, hogy kimértem a 14 gr-ot, de egyszerűen nem fért a szűrőbe (túltöltés), és volt olyan, amelyből bizony kevés volt térfogatra a 14 gr. Most már gyakorlatilag csak azt nézem, bármely kávét használok is, hogy kétszemélyes szűrő esetén a 60 ml-nél legyen a kávéőrlemény szintje. Érdekes "párhuzam": amilyen mennyiségű őrőlt kávéból készül térfogatra, annyi kávé készül ml-ben.
Próbáld ki, szerintem érdenmes, nekem legalábbis jól bevált. Megnevezése és termékszáma az Expolygonnál: Puly Grind Cristally (Pulitore macinacaffé), termékszám: 23-138
Bővebb információ tölthető le a gyártó honlapjáról is, innen: http://www.pulicaff.com/docs/pulygrindENG_comunicato.pdf
Én üvegpohárba őrlök. Náha ugy feltapad az oldalára, hogy csak na. Rögösödni viszont elég vegyes. Volt olyan kávé, amivel rendesen rögösödött, volt olyan, amivel meg semennyire. Utóbbi időben a semennyire az általános.
Hát, már mástól is hallottam ezt a "rögösödést", de nálam az IberItal nem őröl rögösen, pedig elég sokfajta kávéval etetem... Az elektrosztatikus jelenséget tapasztaltam, igazad van, néha kevés kávéőrlemény a kezemre "ugrik" a csőrről. De nem mindig. Lehet, hogy közben meg-meg kell simogatni a csőrt és akkor darálás közben max. az ember haja áll égnek:-))
Igazából nem azzal a mennyiséggel van probléma ami "kifelé áll és ki akar esni" hanem azzal a jóval nagyobb adaggal ami odabenn lapul az oduban. Szedd le a serleget majd a fekete műanyag fedelet, utána fölfelé told le a csőrt a helyéről. Így bevilágítva be tudsz tekinteni, ujjaddal be is tudsz nyúlni ebbe a likba egészen a forgórészig. Ez egy jó nagy odu, és balra egy derékszögű sarok is van benne ami szinte kínálja magát egy teáskanálnyi anyag megrekedésének ahol a forgórész okozta kifelé hajtó széltől védve van.
Nyilván ennek az egész odunak kifelé kellene lejtenie, de nem, teljesen vízszintes. Ezen nem is lehet segíteni.
Másrészt viszont azt a balra beugró sarkot egy takarólappal le lehetne takarni ami megszüntetne egy kb. teáskanálnyi búvóhelyet, másrészt csökkentené az odu térfogatát ezért a forgórész darálmányt kifelé hajtó szele erősebb lehetne. Lehet már ennyire kevés beavatkozás is megoldaná a bennmaradt anyag kérdését ami bizony minden iberhasználót bosszant valamennyire.
Korábban forgott itt Iber robbantott rajz, ennek elérését meg tudná adni valaki?
Továbbá gondként jelentkezik még az Iber darálmányának rögösödése amit van, ki tűvel vagy máshogy igyekszik elsimítani. Akinek meg jobb darálója van azt mondja, a jobbak egyáltalán nem rögösítenek. Sztem a rögösödés amiatt van, mert az Iber béle teljesen műanyag, a forgó részek a súrlódással elektrosztatikusan feltöltik a darálmányt, ami aztán ettől rögökké összetapad. A jobb (drágább) darálók ellenben teljesen fém alkatrészekkel készülnek, és a fémből könnyen el lejhet vezetni a sztatikus töltéseket, nincs rögösödés. Azonban a műanyagból is el lehet vezetni akár úgy is, hogy a föntebb szóban forgott odut fém lapokkal (fóliával) béleljük, majd ezt a bélést földeljük. Egy gyártónak nem éri meg a gép belét teljesen fémből gyártani, lehet akkor még egy (fél) nullát hozzá kellene írni az árhoz. De mi akadályoz bennünket, hogy a kávéőrleménnyel érintkező műanyag részeket utólag fémesítsük? Ha ez menne (és miért ne?) akkor az iberből egy igazi klasszisokkal minden fontos paraméterben közel egyenrangú darálót tudnánk faragni.
És akkor még ott van a zajcsillapítás, annak is vannak lehetőségei jócskán ha benézünk a daráló belsejébe.
Andrew hozta a hírét, én csak követtem őt, szerintem még nincs fenn az Expolygonnál a weblapon, mert relatíve új termék, és nem nagyon naprakészek a weben. A mi weboldalunkon van egy fotó a darálótisztításnál, Andrew készítette, látszik az anyag és a tasak egy darabkája is. Ezeregynehányszáz forint, benne tíz tasak, tíz tisztításra (a gyári használati utasítással ellentétben nemcsak egyszer, hanem kétszer-háromszor is át lehet darálni ugyanazt az adagot, akkor többet pucol). Az amerikai Urmex Grindz ennek nagyjából a tízszeresébe kerül, és kevesebbet is tud (ezzel lehet automatát is tisztítani, azzal nem – ha valakinek ez fontos).
Nyilván nem kell kötőtűnek lennie, nálam pusztán családi adottság, hogy ilyesmiből Dunát lehet rekeszteni... A képen látható formát viszont nagyon hatékonynak tartom, a vége pont vízszintesen áll, ha feldugom a csőrbe, tehát teljesen ki lehet seperni vele szinte mindent.