A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Uraim, gprinz elvitte az 1 kg-ot, ez biztos.A maradék fele... nos, azon még gondolkodom kicsit, de szólni fogok, ha lesz egy szabad félkiló még. Elnézést, csak rámszakadt a munka. ~ : ( Majd leszek aktív délután.
"3. nem kell külön bajlódni az őrlemény egyenletes elosztásával, mert ahogy ráfordítom a poharat a szűrőre és kicsit megrázom, tökéletesen egyenletes lesz a szűrőben az őrlemény..."
A kézidarálóm alsó része pont olyan átmérőjű, hogy éppen belecsúszik az 53-as szűrőbe, csak olyan 2-3mm-t hogy ügyesen belefordítva átcsúszik a kávé a szűrőbe. Bódottá, bódottá ! :)))
Szerintem Andrew írt egy-két jó összefoglalót, azok végül is bekerültek valamilyen formában ?
A szubjektivitás természetes, a témához tartozik. Az ízérzékelésünk sem egyforma (a borászoké sem), meg itt sokváltozós a dolog, kávé frissesség, őrlés, víz, stb.
...Hát azért, mert 1. kevesebb kosszal jár, mivel nem szóródik félre, 2. nincs a kávéőrlemény rovására, mivel azonnal őrlés után ugyanúgy felhasználásra kerül, 3. nem kell külön bajlódni az őrlemény egyenletes elosztásával, mert ahogy ráfordítom a poharat a szűrőre és kicsit megrázom, tökéletesen egyenletes lesz a szűrőben az őrlemény...
Ekkora melót ne akassz senki nyakába gyütsd ki magad ki mit szolt egy bizonyos kávéhoz, másold be ide névvel együtt aztán majd az érintett kiegészíti vagy jóváhagyja azt. Ennek a 33 000 hozzászólásnak a fele biztos hogy aranybánya.
Én darálás közben felemelem a kart, közelebb a csőrhöz, gyakorlatilag alig megy mellé, ami nagyon kevés pedig mégis, az a daráló lábára terített konyhai papírtörlőn landol. A konyhaasztalon nem lesz piszok. De azért ma kipróbálom a poharasat is, érdekel.
Reménytelen, ezek teljesen szubjektív dolgok. A kék keretben levő véleményeket mindig is szorgalmaztuk, aztán valahogy mégsem akart senki nagyon írni ilyeneket (pedig lehet, csak tessék, csak tessék, folyamatosan). De azok legalább egy bekezdésnyi terjedelemben mondanak valamit. Az is nagyon szubjektív, de ha utána két-három másik ember is azt mondja, hogy jé, szerintem is, akkor már mégis csak van benne valami.
Ehhez képest viszont az ilyen egyszavas leírások semmire nem jók. Hogyan lehet osztályozni, például, a csokoládésság fokát? Vagy menjünk el a borászok világa felé, ahol felsorolnak tizenöt gyümölcsöt egy borhoz, de élő ember valójában nem érez ki ilyesmit abból a borból, talán az sem, aki írja, de mégis kellett a tesztbe a létező gyümölcsneveknek egy olyan kombinációja, amelyet még korábban nem írt le másik borhoz? :-))
Ami az aromatico.de és hasonló oldalakon van, szégyellem is a feltételezést, fujj, de nagyon az a gyanúm, hogy a forgalmazók reklámszövegeiből ollózódik össze, nem valami tesztelő csapat saját véleményéből...
Kicsit OFF Az orosz matematika könyvek azért a "legjobbak", mert szinte a világ "összes" irodalmát lefordították e nyelvre. A fordítók nem ám nyelv szakos emberek, hanem matematikusok. A munka során sok-sok hibát javítottak ki, mely az orosz könyvbe már jól került bele - bizony itt nem csak elírásokról van szó, hanem komoly bizonyításokról. ON Bízom az itteni emberek tudásában, és hiszek abban, hogy már csak egy lektorálás is sokat dobhat rajta.
Kedves Kávéológiás-honlapkészítős emberek, lehet, hogy régebben már kérdezték, kérték mások, hogy olyan jó lenne egy összefoglaló táblázat a kávékról egyéni jellemzőjük alapján. Olyan sok kávé van az oldalon tálalva, és olyan nehezen tudom eldönteni, hogy melyiket is vásároljam meg. Biztosan óriási munka egy ilyet elkészíteni, de hogy nekem nagyon bejönne az tuti. :-) A sorokban én a pontos kávé neveket tenném (brand és pontos megnevezés), az oszlopokba pedig az egyes ismérveket (kakaó, marcipán, édes, koffein, stb.), a cellákban meg lehetnek számok attól függően, hogy mennyire jellemző - itt már sok variáció lehet. Nagyon szubjektív a megítélés tudom, meg baromi nagy munka is, de hátha valakik a nagyok közül összefognak, oszt megcsinálják.
Hát először durvára daráltam ahogy mondtad, aztán piszkálta a csőrömet és "leszabályoztam" az örleményt 25-30 mp-re és nekem úgy jobban ízlett.
Szirup szerű állag, mélybarna szinnel (ez gondolom a sötét pörkölésnek köszönhető) vastag krémmel, mindezt persze dupla szűrővel mert egyessel elhanyagolható az eredmény.
Amit tőled kaptam elfogyott de olyan intenzív az íze hogy nem tudnám folyamatosan ezt inni, besokalnék tőle.
Ööö, már írtam róla, hogy brutál egy KV ez a Mambo ! Nekem bejön !
Ha MrB-nek csupa ilyen mellényúlása van életében, akkor már mehetünk is megvenni a 6990,- forintos 15 baros kávéfőzőgépet, mert leveri az összes HX-es masinát... :)))
ha jo kave *nem kostoltam meg sosem* akkor egy fel kg erdekelne, az ara is korrekt !
valami jo minosegu vastag espresso es cappuchino csesze kellene, lehetoleg feher. ill persze feher vmi logoval stb. tudsz szerezni azt is esetleg jo aron vagy az is van elado ? :-)
ÍRtam pár napja Nektek a goldmax-szal kapcs....nem néztem azóta a topikot, nem tudom, megtaláltad-e, de néhány napra ha visszalapozol, ott van.:p
Azt nem írtam, hogy mióta fent van, nem használunk testápolót sem, előtte testápoló nélkül nagyon vakaróztunk.:s :d ...bár ez kv-szemszögből elhanyagolható...és az sem biztos, hogy a kvfőzőnek jó-e ez a víz, a vasalóból kiindulva...majd elolvasod, nem akarom ismételni.
Mrb, Andrew miért őröltök pohárba ha egyszer ott van a karba örlős darálótok?
Mrb ha jól emlékszem nálad vásárlásnál az adagolós daráló nem is játszott most meg gyakorlatilag ugyanúgy darálsz mintha adagolósat használnál hiszen az is egy pohárszerű képződménybe löki ki a darálmányt csak nem kell a poharat belefordítani a szűrőbe.
Nah, mostanság egész jó anyagot sikerül kifacsarjak a Gaggia-ból, ami azonban nem tetszik, hogy bubérokosodik a crema... Ez minek tudható be, és hogy lehetne ellene tenni?