A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen, de még nem tudok végleges benyomást mondani, azért is nem akartam addig írni, mert állítani kell a darálón, kicsit más kell neki, mint az előző végének. Most túl gyors volt és alacsony nyomáson főtt. Elindult csokoládés irányba, de hogy ebben ugyanolyan erős lesz-e az utóíze, mint az előzőnek marcipánban, addig nem tudom megmondani. De nagyon remélem... :-))
Az "ízkör" vagy "ízkorong" (flavor wheel) - segítség a kávé ízvilágának meghatározásához /kiegészítés a korábbi hozzászóláshoz.../
Délután nagyon siettem, de azért remélem, a lényeg értehető volt. Kissé pontosabban fogalmazva:
1. Az "ízkör", "ízkorong", "aromakorong" (flavor wheel) lényege, hogy egy bizonyos kávé illat- és ízjegyeit az aromakorongra helyezve, a legbelső körben (ahol a "tortaszeletek" vannak) szükségszerű az egyetértés. 2. A közbülső körben, ill. ahogy a kör perifériája, széle felé haladunk, de még mindig középtájon, már lehet, hogy véleményünk bizonyos mértékben eltérjen az átlagtól. 3. A legkülső körben, gyakorlatilag a kör szélén viszont az egyéni beállítottság és érzékelésmód következmények nélkül hozhat jelentősen különböző észleléseket. Fontos (!) szem előtt tartani, hogy mindezzel foglalkozni csak a kávé egyensúlyának (tehát az azt alkotó ízek viszonyának) megállapítása után lehet. 4. Továbbá érdemes megfogalmazni és feljegyezni, az utóízt, a kifolyó kávé színét, állagát (mennyire ad gazdagon cremát) és egyéb jellemzőket is (pl. mennyire kell/célszerű édesíteni, hogyan viselkedik/módosul a kávé íze tej hozzáadásával stb.).
További "szakirodalom": http://www.sweetmarias.com/tasteterms.html http://www.lucidcafe.com/coffee/glossary.html http://www.coffeeco.com.au/altcof/altcoffeepage12.html
Ha valakit részltesebben ékit érdekel, mailban el tudok küldeni nagyméretű ízkört, nekem word-ben és pdf-ben van meg, szép, éles képek. Ez a neten nem érhető el, fizetéses változat van. Letölthető egy elfogadható felbontású kép innen: http://farm4.static.flickr.com/3247/2741624371_ab3988bdda_o_d.jpg
És mint már említettem, ez a lényeg: http://www.sweetmarias.com/tastewheel1.jpg http://www.sweetmarias.com/tastewheel2.jpg
"shot-ost allitolag andrew7 tud szerezni - tole lehet venni?"
Tőlem venni?:-)) Ez is alternatíva persze, de egyszerűbben is megoldható:-)) A Bristot forgalmazója árul "vizes" poharat, ez tkp. egy shot-os pohár, de nincs bejelölve a 30 ill 60 ml. Kitűnő minőségű és nagyon olcsó (a piacon a legolcsóbb!) shot-os poharakat lehet vásárolni az Expolygonnál, az ráadásul szabályosan be is van jelölve, mérceként is használható, nekem is ilyen van...
Már említettem, a weboldal doménjének van egy info nevű e-mail címe, de mint már szó volt róla, ne írja ki senki ide egészben a címet, hogy ugye az-e az, mert le lesz harapva az orra. E-mail cím nem jelenhet meg egy-az-egyben egy nyilvános fórumon, mert nagy irgum-burgum lesz belőle.
Furcsa. Az szerintem belefér, hogy a fejtömítés mellett kijön a víz, hiszen a pumpa szállíthat több vizet, mint amennyit az OPV el tud engedni és ugye más elvezetés nincs - jól lefojtott csapoláskor pedig van hová távoznia a nyomásnak. Viszont akármi is van, a manométernek ekkor már igencsak meg kellene lódulnia.
9 barnál 200 ml/perc körül van, az durván 80 ml a 25 másodperc alatt, ami pontosan annyi, amennyi egy duplához kell (a 60 ml fölötti rész a zaccban marad).
Elvi síkon elfogadom, gyakorlatilag valszeg éppen határeset, nekem a risztrettóhoz a 80 ml viszont mindenképpen soknak tűnik, valamint ez igazolni látszik azt az elméletemet is, hogy a szimplát az OPV főzi...
Ott bizony nem könnyű jó kávéhoz jutni... A Bécsi úton az Erste bank melletti csemegésnél patronos Lavazza van 150-ért, az a legjobb; szemben a "Forró fekete" nevű helyen profi gépből nem túl nagy odafigyeléssel Testarossát adnak, az drágább ugyan, de szintén iható, csak ristrettót kell kérni, h. eszpresszót kapj.
Nyilván oda is felkerülne, de szeretnék én is feltenni erről egy értekezést. Nem titok, hogy kértem és kaptam engedélyt az eszpresszo.com-os anyagok felhasználására, természetesen forrás megjelöléssel, illetve remélem, hogy minél többeteknek lesz kedve alkalomadtán egy kis irkáláshoz, akár egy adott típusú kávé bemutatására, vagy ha jártatok egy kávézóba és leírjátok, hogy milyen volt, vagy bármi.
A portálon lesz egy menüpont ami magáról a "kávéról" szól. Hasonlóan a weboldalatokhoz, kiegészítve egy két dologgal, a kávé eredetével, de a ti anyagotok annyira jó volt és összeszedett, hogy semmi értelme nem lett volna külön ezzel garázdálkodni, inkább kértem engedélyt a felhasználásra.
Megvettem a szűrőtartókarra szerelhető manométert, de egyelőre nem sikerült mérnem vele. Mivel ez a megoldás elzárja a szűrőtartó kifolyónyílását, így a használata egy vakszűrős öblítésnek felel meg. Nem sikerült 100%-os tömítettséget elérnem, a fejtömítés mellett mindig kijött a víz (pedig jól lefojtott csapoláskor nem szivárog), a mutató nem mozdult a nulláról. Inkább veszek vagy csináltatok egy közbetétet, amivel fel tudom majd tenni az órát a gőzcsap helyére.
Most volt itt nemrég a Mokambo-s kolléga, GE beszaladt a gépbe, Argento és Oro majd ha elfogytunk.Mit mondjak az előtte benne lévő Segafredo Selettione Oro, elbújhat.
Azt mondta, hogy ő úgy hallotta, miszerint a Mo-ra érkező Segafredo Ausztriában perkelődik, és onnét jön fogyasztásra. Ma ebéd után Julcsi mamáéknál ittunk egy tampereletlen Sega-t, 100/db áron...