Keresés

Részletes keresés

Alex11 Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1381
Az 1,5 mm2-es vezeték terhelhetősége "C" csoport (fogyasztás mérő után lakásban) esetén 25A. A villamos alapfűtés esetén "B" csoportról beszélnénk (20A) de a mosogatógép nem alapfűtés, hacsak nem éttermet üzemeltetsz és állandóan megy. :) Van több módosító tényező is pl. 30fok Celsius 0,94 ! Ezek a szabvány által megengedett értékek. Természetesen fog melegedni a vezeték ha maximumon terheled ! 25A esetén akár 40 fok celsius is lehet! Ez még nem káros, de nem is ajánlatos folyamatosan ennyire kiterhelni!

A réz alu összesodrás viszont nagyon nagy gáz, sürgősen iktass közbe legalább sorkapcsot!!! Abból is ne gagyi távolkeletit vegyél, hanem olyat amiben van a csavar alatt egy kis lemezke, és nem engedi elnyírni az alu vezetéket!

A távolság a melegedést nem befolyásolja, csak a feszültségesést, de ekkora távolság esetén elhanyagolható.
üdv A11

Előzmény: Törölt nick (1371)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1380
Nem mert csak ez van a dobozban es a ket doboz egymastol 1-2 meterre van es megrangattam a vezetéket ...
Előzmény: Lacivill (1379)
Lacivill Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1379
Tuti ugyanaz az áramkör ahol az aluval összekötötted?
Nem lehet, hogy az egy másik áramkör?
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1378
Gondoltam most arra is hogy van otthon egy metexem es megmérem az aramot.
Előzmény: Lacivill (1376)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1377
2 meterre nem tudom tapogatni mert ott a fal mondjuk kotes kozelében de ugye az le lett forrasztva. de ugyanez a drot ahol osszetekertem az aluval ott sokkal huvosebb ... Lehet hogy az alu evezeti a hőt ... ;-))
Előzmény: Lacivill (1376)
Lacivill Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1376
Az űgy már jobb lezs. De hol meleg a 1,5mm2 réz? A kötés közelében, vagy legalább 2m-re tőle?LACI.
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1375
Sajna van benne.
Elbontottam annak idelyén egy falat es ami azon volt villanyvezetés az ugye kiesett. Az utolsó kapcsolodobozbol vestem en ki csovet amive tettem 1,5 rezet. Azt hiszem hogy alurol fordul rezre bunos modon nem tettem bele sorkapcsot. De delután fogok. De a melegedés nem ott van hanem a 1,5 rez vezetéken.
Valsz' vekony lesz mert este probaképen hosszabitóval bedugtuk es a hosszabbito is lanygult rendesen ( plázás 20 meteres rózsaszin 0,75 ?)

Boltos gyerekkel kielemezgettuk es arra jutottunk hogy az eredeti halozattol viszek sorkapoccsal kulön ( vettem 2,5 sodrott vezetéket ) amig be tudom huzni es onnan forrasztva kapcsolodok hozza legalabb ugyanekkora vezetékkel.

Előzmény: Lacivill (1374)
Lacivill Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1374
Létezik 1 mm2-es de az drágább! Kötés van az automata mosógép ágán?
Mert nem szabadna, de ha mindenképpen akkor minimum kötőelem, vagy forrasztás!LACI
dél felé leszek újra.
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1373
Mar csak azon gondolkodom hogy van vekonyabb nemsodrott rez vezeték ? Tehat tenyleg 1,5 atmerőjü vezetéket hasznaltam en ? fekete kék zsárga ...
Előzmény: Lacivill (1372)
Lacivill Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1372
Ha kötés van azon a vezetéken az nem a legjobb, pláne ha sodort csak. 15 A el kell birnia simán.LACI
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1371
Szia !

Érdeklődni szeretnek hogy 1,5-ös réz vezetéken mekkora arammal lehet terhelni ugy 10-20 meterem ?
Gondolok én arra hogy vettem egy mosogatogépet a konyhaba es mosogatasi ciklus alatt meleg a drot a falban. Nem a falon at ereztem, hanem levettem egy kötödobozt es megtapiztam a vezeteket es hat birta a kezem oda se neki de ez normális ?

Törölt nick Creative Commons License 2004.03.31 0 0 1370
Szia !

Érdeklődni szeretnek hogy 1,5-ös réz vezetéken mekkora arammel lehet terhelni ugy 10-20 meterem ?
Gondolok én arra hogy vettem egy mosogatogépet a konyhaba es mosogatasi ciklus alatt lemeg a drot a falban. Nem a falon at ereztem, hanem levettem egy kötödobozt es megpaiztam a vezeteket es hat birta a kezem oda se neki de ez normális ?

Előzmény: Lacivill (1364)
Alex11 Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1369
Ha nem felejtem el, (és időm is lesz) hétfőn előkeresem a melóhelyen a dokumentációját annak amit legutóbb szereltem. Azt hiszem az is Eberle vezérléssel ment. Bár teljesen mindegy mi a hiba oka, szvsz hívd vissza azt a villanyszerelőt, aki a bekötést (hibát) csinálta. Érvényesíttesd garanciális igényedet!
Előzmény: Törölt nick (1368)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1368
Beépítettek egy Eberle 525 22-es termosztátot. az eredetileg kért 525 12-es helyett. A kettő között annyi a különbség, hogy az első hőmérséklet különbséget érzékel és erre kapcsol be, a másik pedig időkapcsolós. Erre cserélték most ki, mivel jeleztük, hogy nem a megbeszélteknek megfelelő került be. A bekötés után az új állandóan levágta a biztosítékot nem csak a lakásban, hanem a villanyóránál is. Ma járt itt egy másik cége svillanyszerelő -nem ő cserlte ki - és azt mondta, hogy a fütőkör akármilyét kötötték a hőmérsékletérzékelőre, amitől az tönkrement. Én ezt elhiszem, de a padlóbontás előtt megnézetném, hogy biztos muszáj, vagy van valami egyszerűbb megoldás.
Előzmény: Alex11 (1367)
Alex11 Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1367
Szereltem már fürdőszobától ipari méretig, 2m2-től 136m2-ig. :) Az érzékelők sokfélék lehetnek a hőmérséklet méréstől a csapadék érzékelésig... A legegyszerűbb esetben hőmérséklet mérés van. Ez ellenállás mérésen alapul. Az érzékelő változtatja az ellenállását a hőmérséklet függvényében. Ezt lehet ellenőrizni egy egyszerű ellenállásmérővel. Ha nem szakította el a vezetékét és jó helyre építette be akkor a beépítés ok. Sokkal veszélyesebb rá a kőműves aki bebetonozza! Ezután beüzemeléskor még elronhatja a bekötését a vezérlő készülékbe...amitől elromolhat az érzékelő, vagy a vezérés. Jobb esetben csak nem működik.

Tanácsom: kimérni az érzékelőt, és leellenőrizni a bekötést. A további teendő ezek eredményétől függ.

Előzmény: Törölt nick (1365)
Alex11 Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1366
Persze, hogy effektív áramot mér, ugyan miért mérne egyebet? :)
Láttam már 1A és 2A es kivitelben is. Ez alatt biztosíték használatos, az van mA-es tartományban is, mint lomha, mint gyors kioldású változatban. Ugyanez érvényes a kismegszakítókra is. "B" karakterisztika a normál, "C" lomha (motorikus terhelésekre) ritka de létező a "D" extra lomha nagy áramlökésekre pl. trafók kapcsolása.
Egyébként a bimetálon kívül van benne egy zárlati gyorskioldó is ami elektro mágneses elven működik.
Előzmény: _lala_ (1363)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1365
Keresnék egy elektromos padlófűtés-termosztátot már élőben látott villanyszerelőt. AZ építettő cég egyik villanyszerelője beszerelte, és el is rontotta az érzékelő bekötését a padlóban állítólag, mondja ezt a másik villanyszerelő. Mi viszont szeretnénk megnézetni egy harmadik függetlennel, mielőtt emiatt feltörik a padlópaot a konyhában.

Köszi a tippeket

Lacivill Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1364
4 amperosról tudok konkrétan, hogy van e kisebb azt nem nagyon használunk. Utána kell nézni ABB, Gewiss stb. LACI
_lala_ Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1363
Viszont akkor ezek szerint effektív áramot mér (mer' ugye csak azt tud). Hm.
Tényleg, 0.5-1-2 Amperes kismegszakítók léteznek? Vagy ezzel a technológiával nem is nagyon lehet olyat csinálni?
Előzmény: Lacivill (1362)
Lacivill Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1362
Néhányat már szereltem szét, és megtanultam felturbózni is::) LACI
_lala_ Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1361
Hát... én világéletemben azt hittem, hogy mágneses elven megy, mint az érintésvédelmi relé...
Előzmény: Lacivill (1360)
Lacivill Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1360
Hőbimetálos elven működnek. Az áram hőhatása által a bimetál mechanikusan elmozdul, és leoldja a mechanikát.
Ezért szerintem mindegy 110 vagy 230V.LACI.
atesz2 Creative Commons License 2004.03.27 0 0 1359
Sziasztok

A következő kérdésem lenne.

Tudja valaki, hogy hogyan, milyen elven működnek a kismegszakítók?
Egy 110 V-os hálózatban lehet-e használnia 230 V-ra tervezett kismegszakítókat? Kiold-e a névleges értékénél vagy csak később?

Előre is köszönöm a segítséget.

Lacivill Creative Commons License 2004.03.26 0 0 1358
Automata mosógépre gondoltam, esetleg vonalsugárzóra. Ha ezek nincsenek, és kb 15 m kábelen belül vannak akkor nem árt. Ez igaz minden kiinduló kábeledre is ( a 2,5mm2)LACI
PILBI Creative Commons License 2004.03.26 0 0 1357
Üdv Lacivill!

Köszönöm a segítséget és a jótanácsot!
Ha nem haragszol,még pár kérdéssel zargatnálak:
Fürdőbe miért 2.5mm2? (bojler éjszakai villanyról megy,külön körön,kötés nélkül ahogy tanácsolod, más jelentős fogyasztó nem lesz)
Konyhába miért több kábel?
Gégecsőnél lépésállóság nem gond,az egerek súlyát a sima is elbírja!:)
Válaszokat előre is köszi!
További szép napot!

Pilbi

Előzmény: Lacivill (1356)
Lacivill Creative Commons License 2004.03.26 0 0 1356
Gégecső legyen lépésálló, ha olyan helyen fut ahol mechanikai behatás érheti. Kábelt huzz bele pl. 3*1,5 mm2 MTK, Fűrdőszoba 3*2,5 mm2 konyhába több kábel, nagy fogyasztónál ne kössél, hanem közvetlen vidd oda. Én nem a szoba közepébe állnék be hanem mondjuk a kapcsoló fölé, ott a menyon nem látványos egy doboztető ahol hozzá lehet férni a kötésekhez.

Hajrá.... LACI.

PILBI Creative Commons License 2004.03.26 0 0 1355
Üdv Mindenkinek!

Egy öreg vályog parasztház tulajdonosaként éppen felújitás előtt állok.Egyrészt a villanyóra áthelyezése van folyamatban,a hálózatbővitéssel(jelenleg asszem 6A van)eggyütt,+ a teljes belső hálózatcsere(a falakban még vászonboritásu vezetékek vannak,amiben nem igen bizok)!
Mivel elég alacsony költségvetéssel dolgozok,mindent saját kezüleg tervezek kivitelezni.Elképzelésem,hogy a biztositéktáblától a vezetékek felmennek a padlásra,és ott gégecsőben vezetve megy minden szoba közepéig a vezeték,ott a mennyezet alatt egy dobozban lennének a kötések,és onnan szétágaztatni a különbözö részeket(konnektor,lámpa,...)Ezek a leágazások szabadon lógnának a gipszkarton burkolat mögött.(teljes belső gipszkartopn burkolat is tervben van)Ez szerintetek lehetséges vagy van valami előirás,ami ezt akadályozza?(terveztetni kell,csak szerelő csinálhatja,csak csőbe szabad vezetni,vagy bármi...)
Ha van köztetek hozzáértő,és tudna nekem erről felvilágostást adni, nagyon szépen megköszönném.
További szép napot!
Pilbi

vatawna Creative Commons License 2004.03.25 0 0 1354
Hát a panel Újpesten van, a központban. Egyébként gondolom, hogy a csatorna módszer lesz a nyerő, csak nem túlzottan esztétikus, szerintem. A konektorokig még csak-csak elfér, ha lent megy a vezeték, csak a fal közepén lévő kapcsolóktól félek, mert odáig ronda, ha fentől, ha lentről viszik. Egyébént olyat is hallottam, hogy a konektorokig elég cserélni, mert a lámpát még akár bírhatja is az eredeti. De persze mindezt látatlanban mondták. :)
Előzmény: Lacivill (1353)
Lacivill Creative Commons License 2004.03.25 0 0 1353
A leállások egy gyári nutban szoktak lefutni,és ez gipszelve , malterozva van. Merre van ez a panelka helyileg?LACI
_lala_ Creative Commons License 2004.03.25 0 0 1352
Ha be van betonozva, akkor lehet, hogy azt érdemes is bent hagyni. Legrosszabb esetben kábelcsatornába kerül az új, vagy másik vájatot csináltattok neki.

PS: jé, csak nem egy/a kempelenes? :))

Előzmény: vatawna (1351)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!