Szerintem menj oda, szakértsél, nem kell lehúzni a gyereket de ha korrekt árban megegyeztek, akkor a napi benya+parizer megvan, srác is jól jár, plusz szakszerű lesz a meló, nehh?
Kérdés, hogy ki építette ki a telkedre a kábelt, szerintem esetleges felelőssége neki is van, hogy nem hagyta a föld alatt. Toldani nem érdemes ,mert többe kerül a toldó elem+ munkadíj, mint az a pár méter kábel. Lehet, hogy az áramszolgáltató feladata lenne ez!!
Esetleg mostanában van itt egy kedves Szöszmösz aki talán tud segíteni ebben.
"Viszont azt eléggé gázosnak tartom, hogy a kábelodból levágtak. most mennyire van bent a telkeden?"
Kiástam. cca 3 méter. (Tehát 15 m jár, ebből már elvittek/be sem építettek 10 m-t, a maradék 2 m pedig a föld felett volt annak is lába kélt.)
Villanyszerelőm javaslatára (aki mégis jobb belátásra tért és segítőkész lett) visszabontjuk a szekrényig, mert ez csak 4 m kábelt igényel, mint beletoldani 1 m-t.
Lacivill a rajzot nagyon megköszönném de ha lehet még egy kérés valami tipusjelet is tudnál mellékelni megköszönném az elméleti részt kidolgoztam mert valamilyen szinten értek hozzá csak a gyakorlati megvalósitás hiányzik még mindenképp egy szivattyu van mert cső kút.
Ennek annyi értelme van, hogy elvileg az elmü is jobban meggondolja mennyit kér a kiszállásért és egyebekért, ha ugyanazért a munkáért kevesebbet kérnek más áramszolgáltatóknál. Azért nem is fogok átmenni a Démászhoz, mert ott többet tudok fizetni. :) Mondjuk egyébként sem...
Sziasztok! Nagyon nem értek a villanyszereléshez. Lehet ,hogy off vagyok, de segítségre van szükségem. "Valami" el kezdett égni a fali csengő mögött...szerencsére hamar észrevettük és gyorsan lekapcsoltuk a kismegszakítókat. Ezután csengő leszerel, és egy halom kötés a lyukban...
Kismegszakító fel, ívfény, büdös, újra km. le.
Lenyomoztam, a fürdöszobába menő fázissal vannak problémák... Kötés levakar(letör), meg minden.
Szerintem teljesen jól van össszecsavarva vagy 6cm hosszan( az égés a legtetején volt) Az már gondolom más kérdés, hogy alumínium rézzel összecsavarva. Anno én úgy tanultam, hogy galvánelemet alkothat,de ezt nem igazán tudom.
A lényeg: Szétvágtam a kötést, sorkapocsba tettem az egészet. De ugye a sorkapocsban levő leszorító lemez szintén réz... Ez okozhat problémát???, meg úgy egyáltalán ezt hogyan szokták megoldani? Kérem segítsetek!
Előre is köszönettel: nadasilva
Áááá, mit olvasok. Fakapszulás fűtés. Tegnap éjjel óta őrülten rajt vagyunk a témán, esetleg beeshetel mert mi csak tapogatózunk: http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9109508&uq=149
Villanyszerelővel ezeket a konkrét kérdéseket megbeszélem. Valahol igazad van abban, hogy minek erősködni a villannyal, ha úgyis fát akarunk. Tényleg csak kiegészítő fűtés kellene arra az időre, amikor pl. elutazunk pár napra.
Kiépítettük az alapokat egy Künzel vagy Atmos faelgázosító rendszernek, amihez lesz 300 vagy 400 literes puffertartály és 2 hőcserélős tároló, amire a napkollektor megy majd. Szóval emellett elköteleztük magunkat, erre indultunk és nem akarok még 400ezer gázbevezetés/kiépítés + 250 e gázkazán díjat fizetni. Ezért gondoltam a villanyra, ez kijönne 250-ből és nem használnánk gyakran.
Viszont komolyan elgondolkoztattál, hogy kell-e egyáltalán bármi alternatíva.
A gázszolgáltató hozzáállását úgysem tudom megváltoztatni, megfelelő elégtétel lesz nekem ha nem veszem igénybe a szolgáltatásait.
Igerem, utolso levelem a temaban, csak megigertem, h beszamolok a fogyasztasmero-teszt eredmenyerol..
Az alany tehat: Voltcraft Energy Check 3000
Papir szerint 1.5W-3kW-ig mer, 0.1W pontossaggal.
Gyakorlat azt mutatja, hogy 0- mer, es pontosan.
adott egy digit. idokapcsolo, fogyasztasa egyedul a keszulek szerint 1W. Adott egy mini-hifi, kikapcsolt (mert) fogyasztasa 6.4W. Kikapcsolt UPS: 1.4W. Ha "kombinalom" oket,akkor pontosan (tizedre) a vart eredmenyt mutatja - 1-2 esetben 0.1W elteressel. Ez nekem azt mutatja, hogy eleg pontos kis tartomanyban - valszeg nagyobb tartomanyban is az (a hutot ha merem vele, sosem mutat allando terhelest, az 98 es 100W kozott ingadozik, ez gondolom termeszetes egy elektromotornal....
Reszemrol ajanlom a termeket, mivel igen olcso (5e Ft)a tudasahoz (mereshatarok, pontossag) kepest - bar ugy tudom, itthon nem lehet kapni (Konrad-ban legalabbis nem...)
Szabadon választhatsz magadnak áramszolgáltatót. Vicces példa, de akár választhatod a Titászt is, miközben Győrben laksz. Az áramot ugyanúgy az Édász szolgáltatja Neked, de a Titásznak fizetsz mindent... de hogy ez miképpen lehetséges, azt ne kérdezd, szerintem még az elműben sem tudják sokan. :)
A höszivattyúk és napkollektorok vannak a stiebel eltron honlapján www.stiebel-eltron.hu
Napkollektorok pedig a www.soltec.hu , www.wagnersolar.hu , www.pannonsolar.hu , www.naplopo.hu oldalakon, valamint a startlapnak a http://napenergia.lap.hu/ oldalán találhatsz még a napenergiáról sokmindent.
Van sok árbeli eltérés, ezek többsége nem számottevő, sok szabott ár van. Ahol az eltérések jelentkezhetnek, azok a kiszállási díjak, munkadíjak, visszakapcsolási díjak (ELMŰNÉL EZ MOST 17 ROPI!!), ill. egyéb hasonló "járulékos költségek".
Hát igen, május 1-től a lakossági fogyasztók is kiléphetnek a piacra, de vicces, hogy ezt mennyire nem reklámozza senki. Szerintem 100 megkérdezett emberből maximum 5 tudna valamit erről a dologról.
Infóm nekem sincs, hogy hányan tértek át, de az biztos, hogy a fő célcsoport most az alapdíjas, valamint a nagyfogyasztók. Értük fognak kapkodni, nem a havi 1500 ft számlát fizető nyugdíjasokért. MOndjuk meglepődnék ha lakossági szinten nagy "vándorlás" lenne... 1kw mindenhol ugyanannyiba kerül, ennyi a többségnek talán elég is.
Valóban mióta ilyen jól megemeltek minden szolgáltatást azóta mindent lehet kérni, és kapni is. Csak legyen aki meg tudja fizetni.
Apropó eon lakosságiban sohasem lehet konkurencia?
Valóban nem csak az elmű létezik, 6 áramszolgáltató van.
Egyébként az Émásznál is így van, mert annak az ügyfélszolgálatát is mi intézzük, ill. azt hiszem a Titásznál is.
De én most spec az elműről beszéltem.
Kik mit szólnának? Ha találsz egy jó villanyszerelőt elműs kapcsolatokkal, pikk-pakk felrakják a 3*40-et is. CSak legyen hozzá egy 'kis' pénzed. De ha nincs jó kapcsolatod, akkor sincs meg sokkal hosszabb időn belül.
Egyébként még az is van, hogy amekkora teljesítményt már lekötöttél nappalira, azt megigényelheted éjszakaira is, és fordítva.
Péter. tudsz valami linket aki foglalkozik napkollektorral ill. geotermikus energiával?
Én a napokban beszélgettem egy gépész sráccal aki egy ilyen geo. energiát hasznosító rendszert épít ki, és ő mondta, hogy volt egy ilyen helyen ahol 160 nm-t fűtöttek és az összes villanyszámla 20e Ft volt átlag. Amiben természetesen benne volt az egyéb fogyasztók. Beruházásra azt mondta, hogy több milla, de még mai áron is 10-15 év alatt térül.
Illetve ilyen esetekre találták ki példul a napkollektorokat, amelyekkel azontúl, hogy az év egészében biztosítja a használati melegvizet, megfelelö tervezés esetén, fütésrásegítésre is használható. Igaz a telepítése nem olcsó (De mi az manapság? A gáz bevezetés+cirko+kivitelezés+engedélyek is van annyiban, söt még többen is.), de nem kell hozzá sem a gázt bevezetni, sem + teljesítményt igényelni az elektromosoktól, és asszem hozzávetöleg 5-8 év alatt behozza az árát, a mai energiaárakkal számolva. (Ha áremelés lesz akkor még ennyi sem.) És késöbb soha nem kell rá közüzemi díjat fizetni. Ez inkább alternatíva mint az elektromos kazán, de legalábbis megfontolandó. Van is néhány prospektusom róla a konstrumáról.
Igen ennek még lenne értelme mer így a villany kb 60%-át meg tudod spórolni. De ennek a kivitelezési költsége sokkal nagyobbak.Lehet megéri beruházni ha a gázár duplájára emelkedik.
De én ezt sem tenném meg ha már úgyis fával tüzelek.
Üdv
Milyen feszültségetek és milyen kimegszakító ? Mert ha ki kell fizetni a hozzájárulást akkor jobba rácseszel mintha bevezetnéd a gázt.
pl legjobb esetben van 3*16 -osod. amellé még kell 3+24 ami 72A ennek a hálózati hozzájárulása édászos területen 72*3750=270000ft
Nem tudom mért erősködsz a villanyal mikor reménytelen. A gázosok meg úgy beszélnek ahogy akarnak monopol helyzetben vannak. Max tegyél bejelentést hogy bunkón bánnak veled , akkor lehet kinyalják a s****d. Már jártam én is így.
Üdv
Lehet hogy nálatok igen de a többi áramszolgáltatónál mi a helyzet?
Mert nem csak az Elmü létezik nem?
Nemtudom mit szolnának ahhoz ha beállítanál hogy kérek 3*40Ampert éjszakait. Nekem az 1 fázis 32Ampert intézték vagy fél évig.
Eleve éjszakaira nem is célszerü rákötni mivel nincs semmi puffertároló. Nem kényelmes a használat.
Szerintem felesleges ezzel foglalkozni.
Nézz utánna a höszivattyús fütésnek. Az sem olcsó, de hosszú távon valszeg jobban kijössz vele mint egy elektromos kazánnal, föleg ha netán van kút is a telken, vagy természetes víz a szomszédban.
Kis segítséget szeretnék kérni egy hozzáértőtől!
Kellene nekem egy kis kerti medence gépészetének kapcsolási rajza. Ha szükséges, megadném, hogy milyen kütyük vannak meg hozzá.
Előre is köszi.
Azt nem tudom, miért rakják át az irodákat a plázákba, mert egy hónapja a csepeli iroda is átköltözött a Csepel plázába. Meg még a télen összevontak 3 délpestit, az meg ment az Europarkba. Ott van még az Eurocenter a Pólus, meg a Campona.
Egyetlen pozitívumuk, hogy legalább állandó és hosszú a nyitvatartási idő, még hétvégén is.
De a technikus általában amúgy is csak négyig van jelen. (Ha egyáltalán jelen van) :)