Köszi a tájékoztatást mindenkinek, elméleti és gyakorlati oldalról egyaránt. Változtatni úgysem tudok rajta, de legalább képben vagyok a hátrányait illetően. Ezek után nem fogom szappanos vízzel kenni a kábelt behúzás előtt, hogy jobban csússzon.
Nézd Alex ebben a témában az utolsó irásom lesz, de szeretném megjegyezni, hogy a piros lámpánál is sokan átmennek, tiltott helyen is sokan parkolnak, de ettől még a kresz nem engedi meg. AZ MSZ 1600-as pontosan leírta azt is, hogy két elágazó doboz között milyen lejtéssel kell vinni a csővet. Külön kitért arra, hogy U betű alakzat nem lehet benne a már leírtak szerint. Egy kérdező arra volt kiváncsi, hogy szabad-e. Erre irtam amit irtam. Az egy másik dolog, hogy sokan alkalmazzák, volt már, hogy én is alkalmaztam.
Házilagos kivitelezésnél tényleg gyors, és kevesebb munkával jár. De a mesterek egész lakásokra többek között az előbb felsoraltak miatt nem alkalmazzák, és nem a lustaság vagy maradiság miatt. Persze biztos vagyok ha pl. Nőgyógyász ezt megkérdezi a kivitelezőjétől akkor az tuti határozottsággal rávágja, hogy ez egy bevált engedélyezett módszer!
Vikusz: ha kevés 3*16 akkor lehet bővíteni úgy, hogy csak az egyiket cseréli le 20A-osra mint legkisebb bővítés!
Sziasztok!
Lacivill, kösz a választ!
Arra vagyok kiváncsi még hogy ha bővítem a 3*16-ot, akkor legkevesebb mennyivel lehet(tehát 3*mennyi lesz)mert igazából nem hiszem hogy sokkal több kéne.
A másik pedig hogy kell-e a több amperhez 40 amperesnél nagyobb áramvédelmi kapcsoló(mert akkor már most nagyobbat vennék).
Vikusz
Bocsi, de a padlóban való csövezés manapság teljesen általános dolog, minden nagyobb építkezésen alkalmazzák. Létezik a lépésálló gégecső, (tényleg fekete), Symalen cső (narancs színű), padló csatorna, padló doboz, elosztók és millió egyéb kiegészítő.
A páralecsapódás ebben az esetben nem játszik, mivel ahhoz a csőnek lényegesebben hidegebbnek kellene lennie, benne légmozgással. Ellenben a saját házamban a telefon dobozból folyt a víz télen! A cső a lakásból indult ki a padlástérbe és kb 20 cm-t kiemelkedett a padláson. A meleg levegő ugye felszáll (szökik a lakásból) és áthaladt a hideg csövön ami már kiemelkedett a padlás aljzatából, ott kicsapódott a pára és a cső falán szépen visszafolyt a lakásba. Miután letömítettem a csővégeket, a probléma megszűnt.
Visszatérve a födém/aljzat csövezésre, a nagyon tiltott dolog az volt, amikor a villanyszerelő átfúrt a fölső lakásba, annak aljzatában elvitte a vezetéket/csövet, majd a csillárnál lefúrt és visszavezette az alsó lakásba. Na ez tilos!
Egyébként a kislakás szerelésben azért nem járatos technológia, mert a villanyszerelőnek nagyon sokszor kellene kiszállni az építkezésre, állandóan ott lenni a zsaluzáskor, betonozáskor lesni a kőművest, mikor fogja összetörni a csöveket, imádkozni, hogy ne follyon be a beton a dobozokba csövekbe stb...
Összegezve: nagyon praktikus, esztétikus, csak rettentő macera kivitelezni...
A fürdőszobába halogén spotokat szeretnék telepíteni a gipszkarton álmennyezetbe. Mire kell figyelni, illetve milyen típusú spotok alkalmasak a célra (zuhanykabin is lesz, ablak nincs, az alapterület nem nagy, várható, hogy sok lesz a pára)?
BSM
Szóval a monolitfödémben semmi akadály, hogy a lámpának sőt egy csomó áramkörnek elvigyék a gégécsővét. Aljzatbetonban van gond azzal a megoldással amikor a gégecső elindul lefelé, majd felfelé jön. Úgyanis ha víz kerül bele akár páralecsapódás által akkor az nem tud kiürülni belöle, és a vezetéknek, és az érintésvédelemnek nem tesz jót.
Kábel kerülhet esetleg bele. Az Msz szabványok tudtommal nincsenek fent sehol a neten, a régi 1600-as megszünt az új a 2364-es abban nem tudom hol található.
Szóval azt mondod, hogy ez a megoldás, amit a Centrál Park követett el, nem szabályos? Tudnál adni egy linket, vagy szabványszámot, vagy bármit, amire hivatkozhatok náluk?
Lacivill,
Eppen azt szerettem volna kerdesemmel megtudni, hogy ez szabalyos-e. Tehat ha mondjuk felretesszuk hogy most ezt en csinalom-e vagy sem, s feltetelezzuk hogy erre kvalifikalt, engedellyel rendelkezo, stb. szemely kesziti: vezetheti-e a kabeleket padlason, illetve aljzatban.
Koszi,
Istvan
Érdemes 40 A-est venni, én ezen belül a 30 mA-est javaslom.
Bővitésnél csak a villanyóra alatti kismegszakítót, vagy kismegszakítókat kell cserélni.
1A=3750 Ft hálózatfejlesztési dij + kiszállás.
10000Ft körüli áron kapható szinte mindenhol érdemes nagykerben vásárolni, illetve forgalmasabb helyen lévő szaküzletben. Neten sokan fent vannak árlistával is. LACI.
Sziasztok!
Milyen áramvédelmi kapcsolót vegyek, ha 3*16 Amperem van a villanyórában?
A villanyszerelő azt mondta 40 amperest. Hol érdemes venni?
Ha később bővíteni szeretném a villanyórát(kevés az amper), akkor már most nagyobbat(az áramvédelmi kapcsolóból) vegyek?
Ha bővítem a villanyórát(több ampert szeretnék) akkor egyszerűen a villanyórában kell majd beszerelni vaalmit?
Bocs a sok kérdésért
Vikusz
Minden villamos berendezést az üzemszer? használatba vétele el?tt, megtekintéssel és vizsgálattal ellen?riz(tet)ni kell annak igazolására, hogy megfelel a szabványsorozat követelményeinek. Úgy tudom.
Azért csendben szeretném megjegyezni, hogy ha valaki otthon saját magának szerel az egy költségkimélő megoldás.
De azért még ezek a megoldások nem fognak bekerülni a szabványkönyvbe!!!
Igen, szabad, padlócsövezésnek hivják, szerintem igen praktikus dolog.
Mi is igy csináltattuk tavaly a lakhandit.
Előnyei:
nem vésik szanaszét a falakat, csak az aljzatbeton és a konnektor között (kb. 30-40cm), illetve a fődémtől a fali kapcsolóig (kb.1-1,5m), a csillároknak meg csak egy furás kell.
A padláson kábelcsatornákon a szélrózsa minden irányában furnak a vezetékek, ugyanis a padláson és az aljzatbetonban nem muszály derékszögben vezetgetni a kábeleket.
kevesebb kábel
kevesebb munkadij
nincsenek ronda elosztódobozok a falban (ami körbe szokott repedni)
jól bővithető a rendszer (most húztam be az egyik szobába egy koaxot gond nélkül)
hátránya:
kevesen használják, a "mesterek" nem ismerik inkább ajól bevált módszert erőltetik.
Az volna a kerdesem, hogy lehet-e (szabad-e) a villamos vezetekeket aljzatbetonban vagy esetleg padlason, termeszetesen megfelelo vedocsoben vezetni, s onnan fel/lehuzni a szerelvenyekig?
Ide is bemásolom, hátha valaki itt veszi az adást:
Van egy kaputelefonunk, Farfisa up200-as, aminek (valószinűleg) a kapunál lévő mikrofonja bemondta az unalmast. Van valakinek hasonló, vagy ehhez szervíz leírása? A mikrofonra 34A2Y van írva. A kaputelefont nagyon nem szeretném kicserélni, mert a felújítás során lett beépítve és rombolással járna. Amúgy minden funkciója múködik - kapunyitás, és a házból az utca irányába tökéletes a kommunikáció.
Velem a következő történt meg 2 éve. A cégnél elromlott a központi klíma, helyette hoztak mobilklímát, aminek a csövét az ablakon kellett kidugni. (cca 2,5 kw) Amikor beindult a tőle 4 m-re lévő monitoron úgy húllámzott a kép, mint amikor pocsolyába követ dobsz. Ja és a monitor szünetmentes hálózaton volt, a klíma pedig normál 220-n.
Szóval nincs a közelben valami hasonló nagyteljesítményű ketyere?
Szóval érdekes ez a monitor vibrálás. Nagy gond lenne elvinni a monitorodat egy másik lakásba, ahol valószínűleg jó a földelés?
Mert ez egy jó próba lenne.
Tuti biztos, hogy ez a villanyszerelő érti a dolgát?
Én hozzá mérsékelten értek, de nekem a vízcső összekötése a nullával egy lakásban nem hangzik jól...