A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az nagyon jó! Megnéztem, a honlapjukon még nincs rajta http://www.vasipari.hu/upload/kv_katalogus.pdf Van egy mintaboltjuk vhol az Oktogon környékén az Andrássy úton, ha jól emlékszem, holnap benézek. Szarvasi magasnyomásúúúú...- hogy mik vannak! Kíváncsi vagyok Monyesz, a véleményedre.
Indult a kávéházak.hu. Az elején még presszóértékelés volt, tényleg értékelték. Aztán már a forró csoki jegeskv meg a sék és a süti volt a tesztalany, de a presszót kiválóra értékelték, pedig meg sem kóstolták. Na, itt már gagyi lett.
Csinálhatsz tömeglapot, de nem biztos, hogy azt szeretnél. Legalábbis én azt nem szeretnék. Ha érted mire gondolok.
Neked is köszi. Igen elsősorban kávézókra kéne szorítkozni, de ha valakit éppen egy cukrászdába vet be a sors, akkor arról is lehet írni :). Nem baj hogy van.
Vadászos is van sokféle, mégis a vadászmester lett a legolvasottabb. Ha színvonalas lesz (márpedig az lesz), akkor azt sokan fogják olvasni. Jövő hét vége felé már lesz látható eredmény is, még akkor is ha, addig nem jegyzik be a domaint.
Na ne...tényleg? Hol? Hát ez márcsakazértisérdkelne. Végülis miért ne lehetne gyártani egy egyszerű, de jó minőségű, jól összerakott presszógépet? Pl. a TurMix TX-40 is egy egyszerű, jól átgondolt és megépített gép. Monyesz, hogy nézett ki ez a Szarvasi csoda?:-)) Valamiulyen klón, vagy önálló teremtés?
Ked ves topiclakók, jövőben a szarvasit kéretik nem szinonímaként használni bizonyos KV italokra, mert ma láttam tőlük 15 baros főzőt ! :O 17ezer körüli az ára.
A Kv-s cég székhelye és az autó versenyző születési helye egyezik, Siena - biztos az a család, csak ott ugye nagyok a családok, meg keresztapák is vannak... ;)
Bár nagyon nem tudok belefolyni a témába egy linket adok egy barista verseny értékelési lapjáról, mint pontozási kritérium. Ebből össze tudsz rakni egy technikai értékelést.
A kávézó teszteknél szerintem csak kávézókat kéne tesztelni, elsődleges szempont legyen az italok minősége. Majd a kiszolgálás minősége, hely igényessége.
Cukrászdatesztelő weblap már van a kávéházak.hu címmel.
A Manuel magyarországi importőre/forgalmazója nagyon lelkiismeretesen igyekszik tanítani is azokat, akik ezzel a kávéval dolgoznak. Többször tapasztaltam, hogy komolyan veszik a visszajelzéseket is. De mindehez minimum két ember kell: hiába tanít valaki, ha más nem hajlandó tanulni, vagy tisztességesen dolgozni. Az eladó (nevezzük "baristának", elvégre ezt a munkakört látja el) mellett nem állhat folyamatosan nádpálcával a kávéimportőr, és nem utasítgathatja, hogy "Mari" vagy "Géza" tamperolj már rendesen, szolgáljátok fel időben a kávét etc. Ugyanakkor vannak helyek, ahol készség van arra, hogy tanuljanak: én úgy látom, amiről SiD és Luigi itt beszámolt, egy ilyen hely, és örülni kell, mert ha a tanulási szándék megvan, és ha van aki tanítson is, akkor olyan rossz nem lehet a dolgok vége, sőt...
Jaj dehogy! Pl. én egész nap dolgoztam, most olvastam át a bejegyzéseket; át akarom gondolni, hogy mi a legideálisabb, és néhány dolognak még utána szeretnék nézni... Merthogy az értékelési szempontok és osztályozások sem mindenben egységesek...
Éppen ezért kellene valami pluszt belevinni. Ha másban nem hát kapja meg ugyanazt csak extra minőségben, mert azért a bunkó is megnyalja a száját egy kiváló kapucsínó után és visszajön. Főleg forgalmas buszmegálló mellett van a hely, ha olyat kap, amit máshol nem tudnak, biztos, hogy a buszra várva bemegy és kér egyet minden reggel.
Minden úgy volt, ahogy luigi is leírta. Nincs kényszer. Szerintem fejlődőképes az intézmény és remélem, hogy talpon is marad! A környéken nincs több minőségi kávézó, ezért van esélye, de másrészről azért érzem, hogy nem könnyű itt, mert ez nem a Ráday utca, hanem a rákoskeresztúri paneldzsungel szíve. Itt sokaknak elég az automatából csapolt csibófamily 100Ft-ért, műanyagpohárban, keverőpálcikával, sok-sok habosított növényi zsiradékkal a tetején.
A közeli környezetben egyébként lehet inni Illy-t cukrászdában, Bristot-ot automatából csapolva egy mobiltelefonboltban(!) vagy Piazza d'Oro-t a Tesco és a Baumax kávézójában, kicsit távolabb Segafredo-t és egy Fabia nevű bécsi kávét, szintén egy cukrászdában.
Van még egy Qawa kávékat árusító kávézó a családiházas övezetben, de kihalt helyen van és jellemzően nem friss a kávé.
Régebben volt már próbálkozás igényes kávézóra (Semiramis frencsájz volt), de sajnos egy éven belül bebukott. Szóval ilyen a környék.
Sajnálattal láttam, hogy a felvetett kérdésre, kérésre egy kanyi válasz sem jött. Most vagy haragszotok rám, vagy senkit nem érdekel, vagy mindenki be van havazva, vagy nem tud írni mert éppen kávét főz :( .
Mindenesetre nem fogja a dolog a kedvem szegni, akkor majd utána nézek, hogy az ilyen teszteket milyen rendszer szerint végzik.
Egy dolog miatt vagyok egy picit csalódott, hogy eddig ebben a témában bármit kérdeztem semmilyen reakció nem volt (a negatívon kívül).
Mindenesetre látszik a személyzeten, hogy tanítva volt. A kávék egyszemélyes szűrőn csorogtak le, talán ezért voltak túl hígak, ott már kell trükközni, hogy valóban jó és ízdús legyen. Hallottam, hogy 25 másodpercig folyt a kávé a presszónál, de végén már nagyon is ki volt fehéredve a lé. Nem tudom mi nem stimmel, de valószínű, hogy rá lehetne jönni próbálkozásokkal.
Azt nem sikerült megtudnom, hogy pontosan melyik Manuel kávét mérik. Azt sem, tudom, hogy hány grammból főznek.
Első körben ajánlanék egy bármilyen fém tampert beszerezni, mert azzal ki lehetne küszöbölni az egyszemélyes hátrányát. A Manuel kényes a lefőzésre, odafigyeléssel azonban nagyon is finommá válik. Nekem kicsit magasabb hőfokon főzve sokkal-sokkal finomabb, testesebb karamellesebb ízvilágot adott otthon.