A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Luigi, hát (ha mód van rá) akkor én is számolom. Csakhogy ha nagy a háttérzaj, akkor kissé problémás... főleg úgy, hogy pl. ott űlnek mellettem és én meg sasolom a másodpercmutatót:-))
Ez igaz, nem is szállok veled vitába, mert Szarvasi-ból úgy tudom, hogy csak egy íróasztali lámpát láttam eddig testközelből:-)) Viszont változatlanul állítom, amit korábban, hogy "Végülis miért ne LEHETNE gyártani egy egyszerű, de jó minőségű, jól összerakott presszógépet?", hozzátéve, hogy elég nagy baj, ha már erre (sem) képes a "hazai ipar"...
Valóban voltam, de nem sikerült eljutnom egyik általad említett helyre sem... túl jól sikerült a barátom legénybúcsúja... :)))))))) Egyébként a Jégverem nevű étteremben voltunk. Az ott felszolgált kávét én az említésre sem méltók közé tenném. Még félrészegen (vagy nagyon) is meg tudtam állapítani, hogy az ott felszolgált kávé minősége nem éppen megfelelő... egyébként kék sega-val itattak.
Elnagyolt, összecsapott, újonnan is divatjamúlt, elektromosak esetén súlyosan "underpowered", még minden kezembe került szarvasi tárgyról ez volt a benyomásom... Az ár pedig ugyanannyi, mint a már bizonyítottan "egyszerű, de jó minőségű, jól összerakott presszógép" BAR 14-é...
Áááá, dehogy... Van vhol Carlóval egy mókás interjú a youtube-on, olyasmit is mesél, hogy amikor először készített valódi vendének eszpresszót, "bácsi kiöntötte, mert azt mondta, túl kevés!"
"Végülis miért ne lehetne gyártani egy egyszerű, de jó minőségű, jól összerakott presszógépet?"
Aki azt hiszi, hogy őnekik sikerülhet, annak sohasem volt Szarvasi, pl., vasalója! Ami ugye sokkal primitívebb szerkezet egy pumpás presszógépnél, mégsem csinálták igazán jóra soha. (Vaskos gazdasági lehetőségeket hagyva ki ezzel, hiszen milyen egyszerű lett volna megerősödniük a KGST védett piacán!) Vagy nem hasonlította össze a Kotyogót egy Brikkával, hogy milyen apró tervezésbeli különbség mekkora minőségbeli különbséget eredményezett...
További jó híreim, hogy megvan az első tesztalany a mokambó formájában, " féle kávét lesz tesztelésre ez alsóbb kategóriás, aminél az ár/érték arány lehet az érdekes, és egy felső kategóriás.
Aki szeretne tesztelni az kérem jelezze felém.
andrew7, MrB és a többiek: akkor próbáljuk már valahogy összegyúrni a tesztelési rendszert.
Én is a vendéglátásban dolgozom, nálunk is Nescaffé automata adja a kávét és tudod mennyien mondják hogy finom? Csak bólogatok:) Még ÁLkrémet is csinál az eszpresszóra.
szabcika valamit nagyon félreértettél. Akármilyen nyikhaj nem fog publikálni elhiheted, merta cikkeket én teszem közzé. De ha az itt jól ismert (elismert) fórumozók közül teszi azt valaki (mint mondjuk a múltkor SiD és luigi is tette az úgy gondolom elég hiteles.
Sőt most már a kollégáimnak is mondom, hogy számolják, mert egy-két hónap és valószínűleg "visszalépünk" egy félautómatára, ne érje őket nagy meglepetés. :-)
Van olyan is, amit nem lehet megállapítani, pl. "hány másodperc alatt folyik le az eszpresszó". Nem állhat a vendég a pultnál stopperórával, a legtöbb helyen asztalnál ül a vendégtérben.
Valóban megfontolandó amit MrB kiegészítésként írt a cremával kapcsolatosan: "Van olyan KV, aminél a mármár égettnek gondolt crema az általános, van olyan, aminél meg a halovány, világos az alap." (33400)
Az eszpresszó minsőégének értékeléséhez egyértelmű és könnyen észrevehető dolgokra, jellemzőkre kell felhívni a figyelmet. Pl. a crema esetében vannak egyértelmű jelek, amelyek vitathatatlanul jelzik az elkészült eszpresszó minőségét. A szín lehet valóban bizonyos keretek között viszonylagos (kávéfüggő), de konkrétan eldönthető például, hogy:
a- mennyire tartós a crema (konkrétan: a kávé fogyasztása során mennyi ideig marad meg)? b- cukrozás és megkeverés után ismét összezárul egybefüggően? c- milyen vastag a crema (pl. megtartja a tetejáre szórt cukrot?) d- tapad a csésze szélére, képződik-e crema-gyűrű a csésze belső oldalán? e- milyen a crema állaga, sűrűsége (olajos, buborékos)
Ezek közül pl. akár igen/nem egyértelmű választ lehet adni a b/, c/, d/-re.
Van olyan is, amit nem lehet megállapítani, pl. "hány másodperc alatt folyik le az eszpresszó". Nem állhat a vendég a pultnál stopperórával, a legtöbb helyen asztalnál ül a vendégtérben. Távolról, pusztán a gép hangja alapján szvsz eldönthetetlen a lefolyás ideje. Viszont mérhető, hogy milyen gyorsan szolgálják fel a kávét, előmelegített-e a csésze, megfelelő-e a kávé mennyisége, a főzés előtt közvetlenül hallatszik-e darálás stb.
Lehet, hogy szélsőséges értékelést eredményez, de én az "Igen/Nem" megállapításokat sok esetben célszerűbbnek tartom, mint a 0-6 skálán terjedő pontozást. Mert akkor tkp. mi a végeredmény? Átlagot számolunk, aztán ha 60% felett van, akkor nincs bukás:-))?
A többivel egyetértek, weinmaker1 szépen összeállítottad!
Mégvalami. Tegnap beidéztem egy régebbi kedvező véleményemet az itteni Frej Kávézóról. HG más irányú tapasztalatait írta le, másik kávézó, másik város (ország) másik személyzet. Korábban többen megfogalmaztak olyan tapasztalatokat, hogy vannak helyek amik jól indultak, majd félév alatt ellustultak, az induláskor jó kávé lassacskán moslékká vált. A Frejnél itt ilyesmit nem tapasztaltam. Nincs minőség esés. Érdekesnek találtam luigi korábbi beírását, hogy boltjában nem alkalmaz tapasztalt, hazai vendéglátásban edződött mukaerőt felszolgálóként, pultosként, mert azok már menthetelenek. Itt a frejben csupa ügyes, kulturált, szimpatikus fiatal dolgozik kifogástalanul. Ezt óriási dolognak tartom. Az ennyire fiatal gárda egyrész fölveti az Mcjob jelleget -de ez ugye nem az én bajom, az övék- másrészt magyarázat lehet arra, miért nem állt át félév után a frejkávézó az átlag színvonalra.
A kávézó teljesen jól is kijöhet egy nyikhaj beírásából, mert szó van róla, reklámot kap. Ha pedig igaztalanul lehúzták az úgyis kiderül a nyilvánosság előtt, és nincs neki negatív hatása, csak pozitív-reklám. Ha viszont a negatív vélemény nyer igazolást akkor meg ne sajnáljuk.