Keresés

Részletes keresés

_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33514
Majd megmondom ezt is, ha bontottam. De tény, hogy van egy fajta KVkeverék, ami a tejben gumis akármilyen lesz, nem jó.
Előzmény: monyesz (33503)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33513
Tehát a robuszta íze változik rossz irányba a tejtől.
Előzmény: luigi- (33510)
weinmaker1 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33512
SiD, DJG, andrew7, ne haragudjatok ha most nem sorolok fel név szerint mindenkit :)

Még 2 kiadó teszthely van :)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33511
Előre darált témában: vettem a Segából, a Metroban is lehet kapni egyébként.
Rioba is van daráltban, de kilós csomagban.
luigi- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33510

Szerintem nem annyira, de ez már ízlés kérdése. A reggeli első duplát mindig megfelezzük az asszonnyal. Lehet vele jókat készíteni, de nagyon kényes az ízegyensúly. A robustásabb kávék tejjel könnyebben elmennek a mocsáros ízvilág felé.

Előzmény: monyesz (33503)
weinmaker1 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33509
Bárki, mivel én is vidéki vagyok :D.
Szal nálam semmi nem akadály.
A lényeg, hogy a tesztrendszer szerint kellene majd pontozni.

Első körben a mokambó 2 kávéja lesz, aztán jön a következő, szal unatkozni nem fogtok, csak győzzétek inni a kávét :)

1, MrB
2, Monyesz
3, luigi
4, SiD?
Előzmény: luigi- (33508)
luigi- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33508
Luigi
Előzmény: weinmaker1 (33505)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33507
Most akkor miért a kérdőjel ? ;)
Előzmény: weinmaker1 (33505)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33506
Nepanaszkodj már mindenkire, aki kicsivel több kávét ad ! :)
Előzmény: _MrB_ (33486)
weinmaker1 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33505
Bárki, mivel én is vidéki vagyok :D.
Szal nálam semmi nem akadály.
A lényeg, hogy a tesztrendszer szerint kellene majd pontozni.

Első körben a mokambó 2 kávéja lesz, aztán jön a következő, szal unatkozni nem fogtok, csak győzzétek inni a kávét :)

1, MrB
2, Monyesz?
Előzmény: monyesz (33504)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33504
Vidékiek is kaphatnak ?
Előzmény: weinmaker1 (33501)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33503
SiD !
Nem ébben a Mambo lenne jó cappuba például, én pont azt gondolom, hogy az erőteljesebb ízvilág jó a tejes dolgokhoz.
Előzmény: SiD- (33487)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33502
Írjál. Kétszemélyben, mivel Nejjel együtt iszunk (kávét is) ~ :D
Azt majd kiderül. Holmerre miképpen?

Hja, Én szótam le a MoKambo hazai forgalmazóját a 7300as GE árképzése, és a De lehet alkudni belőle miatt. ~ :D
Előzmény: weinmaker1 (33501)
weinmaker1 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33501
Passzolom, mondta a tulaj, de már nem emléxem.
MrB leszel az első, akit felírhatok?
Előzmény: _MrB_ (33496)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33500
uhh, Talento, nem Talent.
Előzmény: _MrB_ (33496)
andrew7 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33499
Hát én elég sok helyen megfordultam, árgus szemekkel figyeltem is, hogy mi történik a pult mögött, olykor oda is merészkedtem, de grammra "kicentizett" adagolást még sehol nem láttam. Sőt a közelmúltban volt szerencsém pult mögül is látni egy daráló+gépbeállítást a Boscolo-ban (New York Palota Bp-en), mindent néztek és vigégcsináltak aprólékosan, de az adagolás mértékét senki nem nézte, legalábbis azt, hogy hány gramm kávé jön le a darálóból.
Gyakorlatilag mindenhol azt látni, még a barista bajnokságokon is, hogy nagy lazasággal teletöltik a szűrőt, szépen-gondosan elegyengetik, tamper és mehet a főzőfejbe... Nincs idő grammozni, ráaádsul hiába álltják be (egyáltalán ha be lehet annyira pontosan állítani) a darálót, a gyakorlatban néha mellémegy az őrlemény...

Nem véletlenül van az, hogy az 58-as szűrőkosarak teljesen teletöltve kb. 14-16 gramm őrleményt fogadnak be, legalábbis mint írtam, a Gaggia és Marzocco szűrőknél ezt tapasztaltam. Eleinte én is méregettem (késtem is mindig reggel a munkahelyemről), de rájöttem arra, hogy felesleges. Volt pl. olyan kávéfajta, amely 14 grammra adagolva nem fért bele a Gaggia kétszemélyes szűrőjébe...
Előzmény: Vén Resu (33475)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33498
Jövő hét jórészére elég lesz. Reggel kiforog a Sega (van még egy szimpla-dupla közti mennyiség Ibi-be). Rátöltök szerintem ezzel utánna. Ha bejön, kiforog ez, ha nem, megy vissza a Sega bele.
Előzmény: luigi- (33495)
luigi- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33497

Nekem  is ízlett, nem vártam tőle ennyit sem. Simán felírnám az elismertebb 100% arabicák közé. Igazából nekem is egy kicsit durvábbra kellett vennem, de a legjobb ízhatást akkor kaptam amikor nem csepegősen indult a lefolyás.

Mondjuk ez géptől is függhet. Nekem a ristretto mennyiség 25 mp alatt már túl keserűre jött le.

Előzmény: SiD- (33487)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33496
Rossa-t kóstoltam. GE várja, hogy kóstoljam. A húdelórépa, az sanszosan a Talent lesz, az occsot nemtudom, de német árak alapján vagy Argento, vagy Miscela buon gusto.
Előzmény: weinmaker1 (33494)
luigi- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33495
Semennyivel, én is kaptam! Nem méregettem, öntöttem amennyit egy zacskóba porciózni szoktam.
Előzmény: _MrB_ (33486)
weinmaker1 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33494
Jó kérdés, hétfőn kapom meg. Egy alapkategóriás, és egy nagyon jó minőségű.
Szal mindkettőből küldenék aki jelentkezik.

Arra gondoltam, hogy 3-5 fő lenne aki teszteli. A szerint a rendszer szerint amit már félig összehoztunk. Azt kellene még véglegesíteni.
Előzmény: _MrB_ (33491)
SiD- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33493
Ibis mércével nem tudom, de biztosan durvábbra kell majd venned az őrleményt, mert fullasztani fog.
Előzmény: _MrB_ (33488)
SiD- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33492

"Igen, a Krupsom pont ilyen. Mikor elzárom a vizet, akkor felépült nyomás függvényében lehörög hátul a csepptálcába."

 

Igen, ezek olyasmi elven működnek, mint a manuális háromjáratú szelep az E61-es gépeken.

A kapcsoló egy tekerőgomb, ami egyben egy háromjáratú szelep is.

Nyugalmi helyzetben "nyitva van" a thermoblokk (kikapcsolt állapot és felfűtés alatt), főzéskor pedig a tekerőgomb elfordításával lezárjuk a thermoblokkot és megnyitjuk a víz útját befelé. Aztán, amikor leállítjuk a gépet -ismét elfordítva a tekerőgombot-, akkor újra megnyitjuk a thermoblokkot, ilyenkor a megmaradt nyomás távozik.

A Turmix presszógépek is pont ilyenek, akárcsak az SGL Podstar és a többi kis SGL mintára épült podos.

 

Előzmény: _MrB_ (33479)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33491
Melyik fajták?
Előzmény: weinmaker1 (33489)
andrew7 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33490
Igen, ez igaz a Gaggia és a Marzocco szűrőkre is: 14-16 gramm őrleményt fogadnak be.
Előzmény: monyesz (33478)
weinmaker1 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33489
Feltenném újfent a kérdést, hogy kinek küldhetek tesztre mokambót?
Légyszi jelezze már.

Meg akkor az eddigiekből jó lenne összedobni a tesztelési rendszert .
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33488
"A Pellini Superiore annál inkább."

Reggel tesztelem. ~ : )

Őrlésben zöld segához képest merre jár?
Előzmény: SiD- (33487)
SiD- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33487

luigi jóvoltából megkóstolhattam a Pellini Superiore 100% Arabica kávét.

Egész jó, bár én nem rajongom a 100% A. kávékért. Asszem, a zöld Sega. is valami ilyesmi lehetett régebben, amikor kóstoltam. Háromszor főztem már belőle és a legjobb akkor volt, amikor az ideálisnál hosszabb idő alatt folyt le, jól lefojtva a gépet (tesztgép a kis piros QM), tehát 25-30s alatt egy ristretto jött csak le. Optimális 25s/30ml-nél (a nagy Gaggián 1 fokkal durvább őrlény) hamar szőkült és túl savanykás lett. A magasabb robusztahányadú kávéknál ez éppen ellenkezőleg szokott lenni. Pl. egy Molinari Classico-nál egy ilyen "kikönnyezett" ristretto már ihatatlanul égett, keserű és virágföldízű lesz, ott éppen a kicsit gyorsabb lefolyás eredményezett finomabb ízeket.

 

másik ma tesztelt kávém, melyet szintén luigivel csereberéltem, a barna zacsis Mambo Espresso. Ebből még csak egyet főztem, ami szerintem elsőre jól is sikerült.

Érezhetően robusztás, markáns, száraz, igazi fejbekólintós olasz bár keverék.

Nem gumiízű, inkább a tömény étcsokis vonalat képviseli.

Nekem bejön ez az ízvilág, de tejes italnak valószínűleg nem ideális.

A Pellini Superiore annál inkább.

_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33486
Majd lemérem valahogy.

luigi: legközelebb kérek 10 deka aranyat is. Igérem, 10et visszaadok majd. ~ : D
Elromlott a mérleg, vagy mexaladt? (nemmértem, de ez vagy 25 deka) Majd mennyiveljövök?
Előzmény: monyesz (33485)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33485
1x érdemes lenne lemérni mennyi az a 14-16 gramm. Mérőkanalad nincs a géphez ? Azzal elég jól lehet belőni az intervallumon belül (aztán mikor üres a daráló, akkor csak ennyit ledarálni ).
Előzmény: _MrB_ (33482)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!