A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nézd, szerintem akik a tesztben részt vesznek eléggé annak mondhatók, legalábbis számomra kétségtelenül. Rengeteg féle kávét kóstoltak, az eddigi leírásaik, véleményeik meggyőzőek.
A cikkben valami néven vagy álnéven mindenképpen meg kell jelenni, hogy az adott vélemény kié (ezt majd mindenki megírja nekem, hogy milyen néven szeretne publikálni)
Mellesleg borászati téren találkoztam olyan "szakértőnek" nevezett személlyel, aki nem tudta megmondani, hogy milyen fajta bort kóstolt és csak pislogott mikor én meg megmondtam
Szal nem kell ahhoz nevesített "szakértőnek" lenni, hanem inkább a kellő tapasztalat a szükséges. Az pedig itt bőven megvan.
A cappucino és a kapuciner tudtommal két teljesen különböző ital. Első talján, második bécsi.
Továbbá meg lehet fontolni a kapucsinó elnevezést. Ennyi magyarítás sztem belefér.
Az espresso-nál talán nem kellene magyarítani, ezzel az idegen szóval is jelezve, hogy olasz italról és nem magyaros eszpresszóról van szó (deci omnia + evőkanál kávéfehérítő).
Csak tipp, de legyen majd a nyelvezet egységes. Azaz vagy espresso, cappuccino ... vagy eszpresszó, kapucsínó(esetleg kapucíner)... legyen majd a szóhasználat.
Addig is javítsátok, fogalmazzátok igény szerint :)
Tesztelési módszerünket hosszas egyeztetés után szakmai szempontok szerint állítottuk össze. Fontosnak tartottuk, hogy bárki számára érthető és áttekinthető legyen. Természetesen mint minden érzékszerven alapuló vizsgálat szubjektív, de a tesztelők tudása és a közös vizsgálati pontoknak köszönhetően igyekeztünk ezt a lehető legkisebb mértékre szorítani. Reméljük, hogy értékelésünkkel segítünk a látogatóknak a kávéválsztásban, illetve abban hogy hova érdemes betérni, egy kellemes kávé, kapucsinó vagy egyéb elfogyasztására. Bízunk abban, hogy a vendéglátó helyek is megfelelő visszajelzést kapnak, hogy mi volt jó vagy esetleg mit érdemes még javítani, hogy vendégeiknek a legjobbat tudják nyújtani.
Ezt megerősítem, adagológkanállal kanalazva különféle kávék nagyon eltérő mennyiségeket adnak ugyanolyan adagolókanál töltéssel is. Egyikben kisebb szemek vannak, jobban kitöltik az adagolókanalat, másiknál nagy babok, szinültig a kanál, de a fele hézag a nagy szemek között.
Egy kis zsebmérleg "tara" funkcióval, tizedgramm pontossággal ötezer forint körül van, a kávéfőzés folyamatába beiktatva másodperceket jelent, szóval nem lehet akadály. Amikor elkezdtem kávézni én a kezdő felszerelés részének tekintettem darálóval, tamperrel, géppel, tejgőzölő pohárral együtt. Tamperállvány, zacckiütő kosárka, britakancsó vagy vízforraló, vákumos zacskóragasztógép, pörkölőgép, porszívó, csészegyűjtemény jöhet később is, de az alapkészlet elemeinek hiánya már komoly akadálynak minősül.
Nos, reggel megvolt a teszt, még nem tökéletes, de... Igen, ilyesmi volt a zöld sega régen. Azaz nem teljesen. A savanykás, gyümölcsös, mazsolás íz rendben. Csak, a segában a mazsola rendes mazsola, vagy tejcsokis mazsola ízzel jelentkezett, még a Pelliniben étcsokis mazsolaként. Azaz savanykásabb körítéssel. Ennek ellenére egy finom "könnyed" KV, és tejjel bújik ki igazán a mazsola belőle. Hétfőn tesztelem cukortalan csak tejjel is.
Persze, nem mérleggel grammra kimérve adagolnak, de egy adott kávéfajtánál és darálási finomságnál egy "ipari" daráló adagolóját be lehet állítani úgy, hogy térfogat alapján is kvázi egyforma legyen az adagolt mennyiség. A Marzocco kosárba pedig ha színültig teszem, akkor simán belemegy 18g, nem pedig 14-16g. Én ráérek és megengedhetem magamnak azt a luxust hogy mindig pontosan kimérjem és állíthatom hogy azóta nagyságrendeket javult a kávéim konzisztenciája. És már sokadszor de leírom megint, én úgy tapasztaltam, hogy 1-2g többlet jelentősen hatással van a kávé ízére. Távol álljon tőlem, hogy hitvitát kezdeményezzek a térfogat vs. súlyra történő adagolásról, de aki napi 3 duplát főz és hajlamos váltogatni a kávékat, az jobban jár ha vesz egy 0.1g osztású mérleget és kiméri a mennyiséget, mint egy adagoló nélküli darálóból ránézésre állapítsa meg hogy mennyi kell a kosárba. Szerintem.
Szerintem ennyi elég, de mivel azt mondjátok, hogy 10dkg elég, így ha valaki szeretne teszten kívül az jelezze, és ha tudom megoldom (készlet erejéig) :D
Következő lépés, hogy fektessük le a tesztelési szempontokat. Már majdnem kész is van, szerintem minimális finomítás kell. Vissza kéne keresni, és ami jó akkor azt ide beírni, és úgy mint a tesztelők listáját levéglegesítjük :)
De neked is küldök egy mintát, és kíváncsi leszek az értékelésedre.
andrew7 is tesztel még.
Azt ugyan nem mondtam, de ugye mindenki tudja, hogy ez szemes kávé lesz, tehát majd darálni kell!
Ez a Faema tényleg nevetségesen olcsó, de egy háromfejes gépet sajnos nem egyszerű eladni. Az olasz ebay-en az ehhez hasonló gépek olyan 200-500€ között szoktak menni.