Keresés

Részletes keresés

Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118598

"mondtam már én nem számolgatok"

De bammeg,mondtam én neked,hogy számolj?

Küldtem neked egy kész programot!!!

Sajnálom,hogy rajtad még ezzel sem lehet segíteni.

Előzmény: Sony Black (118597)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118597

"A hálózati vízben több az oxigén mint egy termikusan gáztalanított vízben,

mégsem van napi szinten az,hogy a lemezes hőcserélős (HMV) kazánok

a korróziós termékektől eldugul vascső rendszerben és nincs is bennük egy nagy ülepítő1m3-es tartály."

Mint ahogy sokszor, most sem értem miket írogatsz :D

Hogy jön ide a HMV kazánok? Ez mi akar lenni? Kombi kazán?

Arról van szó hogy egy nyitott vascsöves rendszerben, minden ami vas az belülről rohad az oxigén miatt! A vegyes kazántól a csövekig minden, attól függően hogy hány éve működik így. Iszonyatos rozsda salak, és iszap rakódik le a rendszerbe. Az a tapasztalatom, amikor betesszük a hőcserélőt, és ha át is mossuk a nyílt rendszert, akkor is marad benne szutyok, nem kevés! Na ez a szutyok egy idő után belerakódik a hőcserélőbe és csökkenti az átfolyást, szűkíti a járatokat csökken a teljesítmény az hónapok évek előrehaladtával. Nem értem mi az, ami számodra nem világos?

Nemrég csináltam egy hasonló rendszert KN-3-al és tökéletesen működik. Nem kevés a 24Kw-hoz, legyen bármekkora is a felülete. Viszont egy KN nem fog ledugulni, legalábbis sokkal később mint egy lemezes.

Másrészt meg mondtam már én nem számolgatok, nem az én feladatom. Majd a tervező megmondja mi kell!

Előzmény: Kapocska (118591)
Palási Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118596

ksanmyi  gázfogyasztása     0 és 12 m3 között változik, attól függően hogy éppen milyen hideg van.

"Csak hogy legyen mihez viszonyítanom és ha megkérdezhetem, mennyi gáz fogy naponta kb?"

A te 80 nm-es házad  , ami kisméretű téglából épült, annak  a fal vastagsága vakolva nagy valószínűséggel 40 cm, eleve egy  rossz ház hőtechnikailag. De a fal vastagágon kívűl a födém és  az ablakok állapota is befolyásolja a fogyasztást.

Legkevésbé a kazán  milyensége.

Tehát a házzal mint egységgel érdemes elsőként foglalkozni.... hőszigetelés  és aztán jön minden más.

Hőszigetelni hőszigetelni.

A kazánnál a biztos üzemmód  az,  ami lényeges.

Az a ház évente  ---- átlagban  fogyaszthat úgy  1300 - 1900 m3 gázt.

Majd ha jó lesz,  akkor 600 -800 m3 közé lesz  tehető a fogyasztás.

Volt nekem  évekkel ezelőtt egy bérlőm.  Amikor odaköltözött naponta nézegette a villanyóráját / a gázt csak azért nem mert a mérő a pincében volt... nem volt hozzáférése /.. Egy hónap után  bejelentette ,hogy elköltözik.

"

Ok. Gábor,  de miért. Hát nem tudom kifizetni a villanyfogyasztást."

Szegény   amúgy elnézte az óra állásokat, meg ha jól nézte volna  meg, akkor se tudott volna viszonyítani.

Elment... jobb is.

Előzmény: fodor0503 (118571)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118595

Jut eszembe,neked nem találgatni kéne,hanem lefuttatni a programodat és kiírni a tutit

a KN0 v. A KN1 ( KN3) esetében.

Előzmény: Sony Black (118590)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118594

Hát ezt nem találtam el,de nem is rólad írtam! :-)

Előzmény: fodor0503 (118593)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118593

A használati melegvizet villanybojler állítja elő.

Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118592

egy naponta termikusan gáztalanított vízben

Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118591

Te annyi szakmádat felsoroltad már itt,de az még sosem volt benne,

hogy riogatás.

Ki is egészíthetnéd.

A hálózati vízben több az oxigén mint egy termikusan gáztalanított vízben,

mégsem van napi szinten az,hogy a lemezes hőcserélős (HMV) kazánok

a korróziós termékektől eldugul vascső rendszerben és nincs is bennük egy nagy ülepítő1m3-es tartály.

(kettő KN már hasznosabb volna,de 1 nem elég)

Előzmény: Sony Black (118590)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118590

"A KN-es hőcserélők nem valók fűtési rendszerbe, sokkal jobban teljesítenek a lemezes hőcserélők." 

Nem hát, hova valók?

Lehet hogy jobban teljesítenek a lemezesek, csak ide pont hogy KN-kell egy nyitott rendszerre, mert a lemezest úgy televágja szutyokkal pár hónap alatt, hogy ugyan ott lesz ahol most van. Addig a KN szinte soha a büdös életbe nem dugul le...

KN-3-ast kellett volna berakni, az már elég nagy. De nézzük meg hogy egyáltalán jól van e a rendszerbe kötve.

Előzmény: nagykunsági (118588)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.29 0 0 118589

Előre nem tudom milyen képeket tudsz csinálni,de hatékony volna,ha

blokkvázlat szerűen  le is rajzolnád a kapcsolatot a pufi- VTA-szivattyú – radiátoros kör

hőcserélő-gázkazán kapcsolatát. (lehet más is kiderül még)

Előzmény: fodor0503 (118583)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118588

Kicsi a hőcserélő felülete.

Általában a szerelők is ott esnek hbába, hogy nem azt nézik mekkora a hőátadó felület, hanem hány Kw-os a hőcserélő. 

Csak nem mindegy, hogy az adott teljesítményt mekkora hőlépcsővel adja át. 

Én ezen már rég túl vagyok. Összeépítettem 3 hőcserélőt 1 rendszerbe, így a primer belépő és a szekunder kilépő közt van 2-3 fok hőlépcső. 

Azért azt a VTA szelepet meghagynám a helyedben a hőcserélő belépőnek, mert ha túl jól sikerül megcsinálnod, akkor  túl magas hőfok szalad a radiátorba. 

A hőlépcsőt valamennyire lehet szabályozni a primer és a szekunder oldali keringtetők tömegáramával is. 

A KN-es hőcserélők nem valók fűtési rendszerbe, sokkal jobban teljesítenek a lemezes hőcserélők. 

Előzmény: fodor0503 (118569)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118587

Köszi, jó tudni, hogy ez típushiba akkor. Azzal kezdem a habzást. Aztán jön a hollander, meg a kissé régivágású fix bekötés.

Előzmény: lapar (118586)
lapar Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118586

Igen, az.

Nekem is habozott, és nem segített rajta a teflon szalag, vettem hozzá kis O gyűrűt (kb 5 mm-es)

Előzmény: gsmotoros (118585)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118585

Ez volna a problémás csavar, amit habozni kéne?

Előzmény: Csuklósbusz (118558)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118584

Köszi, végülis még ez nem extra sürgős, ahogy beleolvastam a Mika topikba annak is vannak gyerekbetegségei, bár az újabb verziók már élhetőbbek lettek.

Ez így a hangjával azért kompromisszumos lenne. Turbósként gondolom hangosabb azért, mint egy konvektor.

Előzmény: Törölt nick (118578)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118583

Köszönöm a segítséget, holnap csinálok képeket!

Előzmény: Kapocska (118582)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.28 0 1 118582

https://www.regulus.hu/lemezes-hocserelo

Az alján:

Segítünk!
Írjon nekünk, ha nem biztos benne, hogy melyik hőcserélő lenne Önnek a legmegfelelőbb.
Email küldése

Előzmény: fodor0503 (118581)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118581

Milyen típusút ajánlasz? Esetleg több sorba kötve?

Előzmény: Kapocska (118580)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.28 0 2 118580

„Most 80 fokra van állítva a kazán,ilyenkor kb 30 fok az előremenő víz”

Akkor a visszatérő még alacsonyabb van kondi a kondisban. :-)

Az a hőcserélő a maga 0,16 v. 0,35 m2 felületével szart sem ér egy kondis kazánnál.

Add vissza a szerelőnek és hozzon  min. 0,9-1.2m2 felületűt.

(ne fogadj el kifogást mert nem lesz 50fok alatt a visszatérő)

Előzmény: fodor0503 (118568)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118579

A hőcserélő új. Ha elkezd fűteni akkor kb 30 fok aztán melegszik de az 5 fokos hőfoklépcsőtől nagyon messze van.

A vegyest azért hagynám meg mert fát tudok szerezni. 

Ha a vegyes lenne a hőcserélőre kötve, akkor kikerülne belőle a vta szelep, a pufferben mindig van 80 fokos víz, amit erőlködés nélkül elő tud állítani a kazán....ááá...értem mit mondasz. Ott tartunk mint ahol kezdtük, csak pepitában....

Holnap csinálok képet. Nem bánnám, ha nem kellene cserélni a rendszert, mert hát a pénz a legkevesebb....

Előzmény: Sony Black (118574)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118578

Akkor az egyik szoba marad. Mondjuk a legnagyobb, ahol nincs gyerek. Kívül a többi konvektornál fent lehet hagyni a rácsot, csak befalazod a lyukat mögötte.

De vannak itt szakavatottabbak és van mika topic is, talán valaki válaszol majd neked.

Előzmény: gsmotoros (118577)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118577

A konyhában semmi nincs sajnos. A fürdőben meg a korábban fotózott kéményes kütyü. Nyílt égésterű Calor II

Előzmény: Törölt nick (118576)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118576

Csak 1 helyen lenne a mikádómasina, az összes többinél tök mezei vízzel bélelt radiátor. Fürdőben is.
Konyhában nincs konvektor?

Előzmény: gsmotoros (118572)
Gyula20 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118575

Valami ilyesmit építettem !

Előzmény: Gyula20 (118564)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.28 0 1 118574

"Most 80 fokra van állítva a kazán,ilyenkor kb 30 fok az előremenő víz hőmérséklete. Aztán persze szépen lassan melegszik, csak az én elméletem szerint a hőcserélő miatt mindig lesz benne egy "hőfok lépcső"."

Valami nem jó az biztos. Fényképet tegyél fel a gázkazán környezetről!

A KN-ből jó nagyot kellett volna felrakni KN-2 vagy 3-ast. Mindig lesz hőlépcső, de annak 5 fok körül kell lennie! 

Nem pedig 50 foknak mint nálad! :D Ez a hőcserélő amúgy vadonat új? Vagy valahonnan hozta használtan az ipse?

Elsőre is értettem mit szeretnél, de teljesen tévút. Semmi értelme... Feleslegesen kidobott pénz. Miből gondolod, ha most a gázkazán felől 80/30 fokkal üzemel az a hőcserélő, akkor a vegyes felől mitől lenne több? Vagy az nem érdekes? Akkor minek hagyod meg a vegyest? :D Felejtsd el, ez egy hülyeség!

Azt kell kideríteni, hogy a hőcserélő miért nem adja át megfelelően a meleget! Ha jól van beépítve, és jó a rendszer, én első körben lecserélném egy nagyobb teljesítményűre. Lássunk képeket és utána okosabbak leszünk!

Előzmény: fodor0503 (118568)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118573

Köszönöm, ez jól hangzik :-)

Előzmény: nixon70 (118565)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118572

Hmm, az lehet a gond, hogy az összes parapetes konvektor olyan szobában van, ahol ágy is volna. Ilyen helyeken azért lehet túl hangos lenne egy Mika, nem tudom. Elvileg a HMV készítésre váltószeleppel az mehetne, de nem javasolt megoldás nem?

Előzmény: Törölt nick (118559)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118571

Nem arra gondolok hogy a szerelők rontottak el bármit is. Mert a rendszer működik. 

A gázkazán egy Ariston clas one 24. A ház kb 80 m2, szigeteletlen kisméretü tégla fallal.

Csak hogy legyen mihez viszonyítanom és ha megkérdezhetem, mennyi gáz fogy naponta kb? 

Előzmény: ksanyi52 (118563)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118570

Köszönöm szépen, akkor kicsit belenézek a műanyag alá a nagy mosogatószerhabos ellenőrzéssel majd.

Előzmény: Csuklósbusz (118558)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118569

Erre gondolok én is hogy kicsi a hőcserélő. A pufferből egy vta 572 60 fokos vizet enged a radiátorokba, azzal jól működik a fűtés. 

Viszont ha a gázkazán megy, az nem tud annyira fűteni. 

Előzmény: nagykunsági (118562)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118568

Megértem hogy kell a hőcserélő, ehhez kétség sem fér.  Most 80 fokra van állítva a kazán,ilyenkor kb 30 fok az előremenő víz hőmérséklete. Aztán persze szépen lassan melegszik, csak az én elméletem szerint a hőcserélő miatt mindig lesz benne egy "hőfok lépcső". Ezt a "hőfok lépcsőt szeretném csökkenteni úgy hogy a radiatorokba menő víz legyen 60 fok. Így bent is melegebb lenne. A hőcserélő vagy kn-0 vagy kn-1. Fég gyártmány. 

Miért nem jó az ha a vegyes kazán csatlakozna hőcserélővel? 

Ha az alakítás mellett döntünk akkor a gázkazán és a radiátorok zárt rendszeren lennének, ez lenne a rézcsöves rendszer. A vegyes kazán a puffertartállyal maradna acél csöves nyitott. 

Szeretném megtartani a vegyest, mert jó az ha van.

Előzmény: Sony Black (118561)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118567

Kibontottam a Mora gázsütő aljalemezét. Halálos.

2db összefordított tepsi, az alsó, a gázégő felőli 1,5mm-es, a ráfordított felső, 1mm-es zománcozott vas, közöttük kb 1,5 cm-es üreg. Ebben nyöszörgött egy hullaegyszerű aluminiumlemez,  semmi! Az a sima hőterelő lemez amit méterre lehet kapni. Nincs ebben semmi samott, semmi tégla, csak egy retkes alulap, kb. 3 réteg grillfólia kaliberű lehet. Soha semmilyen trükközgetést nem kellett a morában csinálni, semmi fordigatást, cserépberakást, tepsi-alárakást, mégse égetett soha. Hát ezért.

Az ideiglenesen berakott nagy alutepsi sok is a zanussiban, túlságosan lefogja a hőt a piskóta alól.

Előzmény: Törölt nick (118513)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118566

Visszacsapó szelep van a rendszerben. Úgy van beépítve, hogy ha a gázkazán megy akkor az a víz a puffer felé ne tudjon menni, csak a radiátorok felé.

A hőcserélő típusát konkrétan nem tudom melyik kn-0 vagy kn-1. Elsőre nekem is ez az ötlet jutott eszembe, hogy ha a hőátadó felület megnőne, akkor talán hatékonyabb lenne.

Rajzot holnap tudok felrakni.

Előzmény: nixon70 (118560)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118565

Ez így jó.

Előzmény: gsmotoros (118556)
Gyula20 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118564

Üdv nagykunsági !

Pár hete készen van az átfolyós meleg vizű rendszer . Ragyogóan működik , lehet hogy ha nem írod meg a legegyszerübb

megoldást még most is azon gondolkodnék, hogyan tudok állandó értékű nyomást biztosítani a melegítő felé.

Nálam még egy picit gond ,az is , hogy van egy 6 négyzetméteres napkollektorom ,ami a nyári időszakban teljes egészében biztosítja a

meleg vizet.

Van még a tartályban egy fűtőpatron is , tartaléknak .

Korábban úgy működött a rendszerem , hogy elsőnek , volt egy kétszáz literes két hőcserélős cseh tartály , de az kilyukadt.

Erre kapcsolódott  egy 180 l-es villanybojler tartaléknak, de ezen folyt át a meleg víz.

A kétszáz literes tartály egyik hőcserélőjére ment a napkollektor rendszer , a másikra a hőszivattyú dolgozott .

Ezek nagyon helyigényesek voltak , azért amikor elromlott a tartály mindent leszereltem és vásároltam egy német

rozsdamentes tartályt , ebbe szereltem egy fűtőpatront.

Ezeket csak ezért írom le, mert lehetséges , hogy másnak is van vagy lehet hasonló problémája.

Előzmény: nagykunsági (117890)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.01.28 0 1 118563

Valamit nagyon elrontottak. Nekem is hasonló rendszer van (bár nem tudom hány KW-os az Ariston kazánod), nekem 24 KW-os van kb 100 m2 terület, 50 C fok előremenővel, napi 5-6-szor kapcsolva tartja a 22 c fokot. Szigeteletlen hagyományos nagyméretű tégla fal.

Előzmény: fodor0503 (118557)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.28 0 1 118562

megoldás lehet-e az, ha a csőrendszert,radiátorokat lecseréljük rézre, új radiátorokkal,a gázkazánnal zárttá tesszük, a vegyestüzelésű kazánt a pufferrel nyitottra hagyjuk és hőcserélővel kapcsoljuk a zárt rendszerhez?

Persze az jó megoldás, csak kell egy normális méretű hőcserélő. A kiindulási alap, legyen 1 m2 felülete. 

Ha meg már cseréled a radiátorokat, érdemes 50 fokra tervezni a rendszert, nem 80 fokra, mintahogy gondolom a mostani van. 

Sony Black Creative Commons License 2021.01.28 0 1 118561

"A szerelő elmondása szerint azèrt van szükség a hőcserélőre, mert a nyitott rendszer tele lehet iszappal ami a gázkazánt tönkreteszi. Ezzel az indokkal semmi baj, de a gázkazánt 80 fokra kell állítani, hogy a házban valamennyire meleg legyen."

Sajnos igen, kell a hőcserélő. Az hogy nálad miért 80 fokon kell menjen a kazán, és még így sincs meleg, egy kissé érdekes. Ilyenkor a radiátorok hány fokosak? Mekkora és milyen típusú hőcserélő lett berakva? 

"megoldás lehet-e az, ha a csőrendszert,radiátorokat lecseréljük rézre, új radiátorokkal,a gázkazánnal zárttá tesszük, a vegyestüzelésű kazánt a pufferrel nyitottra hagyjuk és hőcserélővel kapcsoljuk a zárt rendszerhez?"

Az jó megoldás lehet, hogy a rendszert lecserélitek újra. Az viszont nem jó megoldás, hogy a vegyes csatlakozik hőcserélővel a rendszerhez. Az a véleményem, hogy inkább a gázkazán maradjon hőcserélőn, de egy minőségi, és megfelelő méretű hőcserélőt kell betenni. Nyitott rendszerben rézcső nem lehet! Én biztos kihajítanám a vegyest, de ez a te döntésed...

nixon70 Creative Commons License 2021.01.28 0 1 118560

Nem lett kicsi az a hőcserélő?

Visszacsapókat tett a rendszerbe?

Jó lenne egy skicc, vagy fotók a rendszerről.

Valami nagyon nem kerek.......

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118559

Ha van az a parapetes konvktor akkor sima ügy. Kihajítod, beraksz a helyére egy mikát és a fűtés máris megvan. Sony kolléga majd felvilágosít. A melegvizet pedig megvillanybojlerezed.

Előzmény: gsmotoros (118556)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118558

Ez csap sem minősül már hivatalosan gáztömörnek, de amúgy a konvektorban a CR1 szelep szokott ereszteni, pláne a beállító csavarja. Nem az amit kézzel tekersz hanem az amit csavarhúzóval. 
Műanyag burkolat alatt, azt ellenőrizd!

Előzmény: gsmotoros (118528)
fodor0503 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118557

Tisztelt Fórumtársak!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van egy vegyestüzelésű Totya kazánunk egy 1000 literes puffertartállyal, régi vas csöves nyitott fűtési rendszerrel ami 7 radiátort lát el, ami nagyon jól működik. Nemrég sikerült beköttetnünk a gázt, felrakattunk egy Ariston gázkazánt. A szerelő a meglévő rendszerhez egy hőcserélőn keresztül kötötte be. A gázkazán a hőcserélővel zárt rendszerben működik, a vegyes maradt ahogy volt, nyitott rendszerben. A szerelő elmondása szerint azèrt van szükség a hőcserélőre, mert a nyitott rendszer tele lehet iszappal ami a gázkazánt tönkreteszi. Ezzel az indokkal semmi baj, de a gázkazánt 80 fokra kell állítani, hogy a házban valamennyire meleg legyen. 

Szóval a gáz fogy, mert a kazán megy de nincs meleg. Itt jönne a kérdés: megoldás lehet-e az, ha a csőrendszert,radiátorokat lecseréljük rézre, új radiátorokkal,a gázkazánnal zárttá tesszük, a vegyestüzelésű kazánt a pufferrel nyitottra hagyjuk és hőcserélővel kapcsoljuk a zárt rendszerhez?

Remélem érthető a felvetésem, nem lett túl hosszú. 

Előre is köszönöm a segítséget!

gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 1 118556

Nagyjából igen. Van a falon, meg az ajtón is nyílás vágva a fürdő előtti folyosóra a fürdőből, onnan nyílik minden szoba. A fürdő melletti WC-nek van beszellőző nyílása a szabadból, az ajtaja alatt van rés, nem tökéletesen zár amúgy sem. Valamint a konyhában, ami ajtó nélkül a folyosóra nyílik direkt egy kb 20 éves vagy régebbi még fa, bár szigetelt üveges ablak van (szemben a többi helyiség újabb műanyag nyílászárójával). Az sem zár tökéletesen, ahogy ez lenni szokott, direkt nem is lett cserélve persze, érezni a széleinél levegőmozgást kb. A folyósón a bejárati ajtó maga sem műanyag, azon aztán jön be szintén levegő, szóval a folyósóra tud honnan bejutni levegő a lépcsőházból (ami aztán szintén nem egy légtömör megoldás) illetve a WC "szabvány" négyszög beszellőzőjéből.

Hogy a szabvány ilyen-olyan keresztmetszet pontosan megvan-e azt nehéz így kijelenteni (lehet ablakból valami résszellőzős kellett volna). De van lehetőség a levegő bejutására. Nem sípol a CO riasztó és nem volt fejfájás egyéb panasz még soha.

Pár év és lassan majd lehalnak a nyílt égésterű kütyük, onnantól jön a villanybojler majd, mert a töbmilliós költséget valószínű nem fogja összerakni a lakóközösség.

Előzmény: nixon70 (118555)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118555

A fürdőszoba szellőzése rendben van, gondolom.

Előzmény: gsmotoros (118550)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118554

Gondolom meg van számlálva ennek az ideje itt is. Amint lesznek javíthatatlan készülékek, újat meg már nem lehet felszerelni manapság már törvényileg (lehet, hogy okosba sem lehet ilyet kapni sem már), onnantól bukó. De addig még elüzemel ez.

Előzmény: zöldeskékek (118552)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.28 -1 0 118553

"Mi vagy te,     megmondó ember ?"

Többek között hivatásos gázszerelő vagyok... De megvan a bizonyítványom víz-csatorna-közmű, központi fűtés és gázhálózat-rendszerszerelő, gáz és hőtermelő berendezés szerelő, gáz műszaki biztonsági felülvizsgáló, Klíma és légtechnikai rendszerszerelő, hűtő klíma hőszivattyú berendezés szerelőre is, H1 képesítéssel. 

És te mi vagy, hogy megmondod milyen bekötés létezik, vagy milyen nem??!

Előzmény: zöldeskékek (118544)
zöldeskékek Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118552

Sok ezer ilyen  megoldás volt a magyar városi társas házakban, azok fürdőszobáiban.

Egy  vízmelegítő  és egy  fali  Calor.De ezeket legtöbb helyen likvidálták... a kémények miatt !!

Előzmény: gsmotoros (118550)
zöldeskékek Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118551

Valahogy  így. Habár nem a pontosságot írtam ,hanem az érzékenységet,

"Az egy  nagyon érzékeny műszer.."  A két fogalom hasonló, de nem ugyan az.

És idővel a pontosság és az érzékenység is változik.

Ezért kell időközönként hitelesíteni a mérőműszereket,  így a vízmérőket, a gázmérőket és az elektromos fogyasztás mérőket.

Méghozzá a következők szerint :

vízmérő  4 év, 

gázmérő  10 év és

a villanymérő  14 év.

A vízmérő azért a legrövidebb mert vízkő lerakódás miatt egyre lassabban mér.

Igaz hogy a mellék vízmérők hitelesítése lényegesen hosszabb     volt 6 év, majd   lett 8 év, sőt egyesek szerint már 10 év (nem vagymok képben ).

Hogy miért ennyi ,   gesztus a lakosságnak, plusz a  szolgáltatót kár nem érheti, mert amennyivel kevesebbet mérnek  egy társasháznál a mellék vízmérők.. a különbözetet a  szolgáltató a fő vízmérő mérése alapján beszedi.

Tehát ennyi erővel nyugodtan lehet az akár 10 év is. Nem beszélve arról, hogy a csere költsége  25 és 30 eft között van.

Ja van még a sok műszer/mérőeszköz között egy  ismert,  amit szintén időközönként hitelesíteni kell.

Ez a mérleg és a súlyok.

Előzmény: Törölt nick (118548)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118550

A fürdőben nyílt égésterű gyűjtőkéményes csodák vannak. Egy modernebb Bosch átfolyós HMV-nek, meg egy régi lemezes Calor II fűtésnek.

Szotty, de van CO riasztó és gond nem volt soha.

A kéményhelyzet a lakók miatt nemigen fog javulni, homlokzati kivezetés lehetetlen, hacsak nem valami SD 6kW-os okossággal (másik topikban volt bemutatva ez a joghézag miatt ennyire korlátozott SD fali kondenzációs kazán), gáztervvel mindennel, de annyi pénz és akarat lehet nincs.

Előzmény: Törölt nick (118547)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118549

A fürdőszoba berendezédei sem modernek. De ott még sosem volt gázszag meg hasonlók. Ám van CO-jelző. Kapocska leírása alapján úgy hogy a beltéri kötődoboz ragasztva lehessen a csempére és minimális legyen a kondenzátum lecsapódás veszély a CO riasztón. Légrés is van így mögötte.

Előzmény: Törölt nick (118547)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118548

Az biztos, hogy a gázóra a legpontosabb, ahogy a villanyóra és a vízóra is. :)

Előzmény: zöldeskékek (118538)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118547

Azt a fürdőszobait is fotózd csak le!
A szén monoxidot nem érzitek meg. Van fütyülős jelző a fürdőben és a szobában? A konyhában nem gázcucc van?

Ilyesmi lenne a gyári cucc szivárgásjelző spriccer, van nemnénis, sima egyszerű is. Azért jó, mert egy kis rutinnal mélyebb helyekre is be lehet vele lőni. Közben fülelj is, hallod-e a bugyborékolást, ne csak nézd, a cső hátulja is a csőhöz tartozik!
https://www.madalbal.hu/gazszivargas_jelzo_aerosol_500ml-p174437.html

Előzmény: gsmotoros (118546)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118546

Köszönöm, egy kevésbé hideg napon ezt ki lehet próbálni. A fürdőben is van gázkészülék, így akkor majd ott is zárni kell, az végülis egy nap kényelmetlenség árán mgoldható, de a konvektorokat csak melegebb időben lehet majd. 

Addig is megyek egy kört a mosogatószerrel :-)

gsmotoros Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118545

Köszönöm szépen, ez igazán jó tipp, ma neki is állok majd estefelé :-)

Előzmény: nixon70 (118537)
zöldeskékek Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118544

Mi vagy te,     megmondó ember ?

Tény hogy  létezik még a fix bekötés, de azért a döntő többség már     a flexi.

Ki mondta , hogy vegyen ilyen műszert ?

Komolyabb gázszerelő talán rendelkezik vele vagy sem.

A lényeg , a gyakorlatban még nem találkoztam ilyen műszerrel.... háztartási munkáknál.

Egyszer egy csepeli gázos hirdette magát,  a sok lehetőség között ezt is ajánlotta volna.. nálam  viszont munkát nem kapott. 

Előzmény: Sony Black (118539)
kunberci Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118543

Bocs egy kicsit hosszúra sikeredett, de így kell elméletileg.

https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=210264

Előzmény: kunberci (118542)
kunberci Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118542
Előzmény: anonym1s (118540)
kunberci Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118541
Előzmény: anonym1s (118540)
anonym1s Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118540

Sziasztok,

A képen lártható termosztátot akarom kicserélni egy Computherm Q7RF termosztátra, a kazán egy HŐTERM 35 ES típus. A gondom az, hogy a jelenlegi termosztátom 3 vezetékes (nulla, elmenő fázis, bejövő fázis) a Q7RF meg 4 vezetékes. Azt látom a rajzon, hogy a Q7RF vevö egységébe megy 230V (egy fázis meg egy nulla) de onnan ki a kazán felé mi megy? Úgy értem, hogy a Q7RF is a fázist szakítja meg és a kimenőn ugyanúgy 230V (fázis, nulla) van mint a jelenlegi termosztátomon?

Most ugy van megoldva, hogy a kazán mellett van egy kettes konektor, abba van bedugva a kazán meg a keringető szivattyú, de ebbe a konektorba csak a nulla megy direktbe, a fázis felmegy a termosztáthoz és onnan jön vissza a konektorba, tehát a termosztát a fázist szakítja meg. A képen meg a fekete vezeték a bejövő fázis, barna a kimenő fázis, zöld-sárga a nulla.

Sony Black Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118539

"Ez nem célszerűség kérdése, már legalább 15 éve csak így szabad bekötni."

Miért adsz tanácsot ha nem ismered a szabályokat. Fix csővel is be lehet kötni úgy ahogy most van, csak a csapot kell lecserélni. Nyilván flexivel könnyebb bekötni, de kategorikusan kijelenteni hogy csak így szabad, egy kicsit más...

"A gyanús részeket spray  - szappan oldattal fújogathatjuk, de azért egészen pici szivárgást nem biztos ,hogy ezzel  megállapíthatunk."

Csak ez mutatja meg az egészen pici szivárgást! Vagy egy 100e ft-os Testo, gázszivárgás jelző műszer. Nem gondolom, hogy beruház rá :)

Az utolsó mondatot kellett volna csak leírni, mert ez a lényeg!

zöldeskékek Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118538

Ahogy elnézem ez egy nagyon régi konvektor lehet és nagyon régi az odavezető cső ill az elzáró. Valami csap.

" flexicső szerűséggel való cseréje volna célszerű?"

Ez nem célszerűség kérdése, már legalább 15 éve csak így szabad bekötni.

De vissza a gázszivárgásra.

A vezetékes gázt  erősen szagosítják, már nagyon pici koncentrációban is  érződik a szaga.

Tehát ha  gázszag van az nagyon gyanús.

Ennek kontrolja a  gázórás ellenőrzés . Az egy  nagyon érzékeny műszer... még a liter is tudja mérni.

Tehát  elzárunk minden fogyasztót, majd felírjuk a gázóra állását  és 24 óra múlva   megnézzük.

Ha nincs szivárgás  akkor a fogyasztás nulla ... 1  - 2 - 3 liternél már van szivárgás .

Tehát az orrunk és a  másik műszer is jelzi a szivárgást.

Hogy hol van, na ez a nagy kérdés .  A gyanús részeket spray  - szappan oldattal fújogathatjuk, de azért egészen pici szivárgást nem biztos ,hogy ezzel  megállapíthatunk.

Innen már gázszerelői a feladat.

Előzmény: gsmotoros (118536)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 118537

Nedves szivacson habosítsd fel a mosogatószert, sprickolóval halottnak a csók.

Előzmény: gsmotoros (118536)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118536

Akkor talán a végső bekötés modern, speci sárga, flexicső szerűséggel való cseréje volna célszerű?

Ez a CR1 szelep, amin a számok vannak és a hőmérsékletet ott lehet állítani nem, vagy rosszul gondolom? Azt lehetne cserélni külön?

Ilyen szivárgás ellenőrzőm nincs, de sprickolós permetezővel mosogatószeres vízzel be tudom permetezni végülis...

Előzmény: lapar (118532)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118535

Talán inkább az üzemelésével köthető egybe a gázszag, ha nullán van a tekerője, akkor mintha nem volna. Jobban figyelek majd erre.

A széltől nem függ szerintem, de erre is külön kéne figyelni akkor egy ideig.

Előzmény: Törölt nick (118531)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118534

Köszönöm válaszod! Ez volna a konvektor, valamilyen parapetes FÉG, lemezes hőcserélős.

Előzmény: Törölt nick (118530)
anonym1s Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118533

Sziasztok,

A fűtőrendszeremben van egy SPHERO-EVIG SFN 36-32 típusú keringetőszivattyú, amiből ma délután elkezdett csepegni a víz, hátul, a műanyag burkolat alján, ahol a kábelek mennek be-ki. Levettem a műanyag burkolatot és csináltam képet róla. Látszik a képen is, hogy az alsó és felső fekete kábelek csatlakozásánál csepeg a víz. Lehet ezt valahogy javítani?

lapar Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118532

Nem mai darab az a csap, gondolom CR1 -es szelep van utána, az is tud szívárogni.

A csap mellett levő hollandi úgy néz ki, hozzányúltak fogóval a festés után, és ezt nem tolerálják a régi tömítések. Ha nincs kéznél szivárgás jelző, akkor mosogatószer+ víz is megteszi.

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118531

Illetve nem-e van-e az időnkéntkor odakint fú de nagy szél?

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118530

Inkább lőjél be egy fotót a konvektorokról, érdekesebb lesz. Kéményes, vagy parapetes? Ha a konvektor el van zárva, akkor is van időnként gázszag, vagy olyankor sosincs?

A csap környékét pedig egyszerűen csak lődd telibe szivárgás-ellenőrző spray-el, az megmutassa bugyborékozik-e.

Kapocska Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118529

„Ez hogy jött ki?”

Hát ez úgy,hogy már korábban leírtam neki a valós állapotot(+ jogorvoslati lehetőségeket),

de náluk slaggal engedik a gázhoz a vizet(és a földgáz nem oldódik vízben) és most éppen ennyire van állítva a csap.

Előzmény: smith (118527)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118528

Sziasztok!

Ha egy konvektoros lakásban az egyik szobában időnként enyhe gázszagot lehet érezni az valószínűleg a régi típusú bekötések miatt lehet nem? Az egész csőrendszer hegesztett, de ez a vége "érdekes". Lehet ezt valami modernebbre kellene cseréltetni egy szakemberrel?

smith Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118527

Ez hogy jött ki? Ha levegő lenne a metán helyén, akkor 9 g/m3 vízgőz már telítést okozna a talajban feltételezett 10 °C körül.

Előzmény: Kapocska (118525)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118526

A Megathermnél annyi, Budaörsön is van átvételi hely pl.

https://www.megatherm.hu/1-2-keramiabetetes-szelepfelsoresz-271-0009-07

Hogy mennyire jo minőség az majd kiderül, mert ennyiért kipróbálom.

Előzmény: a tömeg az tömeg (118522)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118525

2.5l/m3

Előzmény: Csuklósbusz (118523)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118524

Ezt fejtsd már ki légyszives!

Mit szerettél volna kérdezni?

Előzmény: Csuklósbusz (118523)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.27 0 0 118523

Földgáz mennyi vizet tud megkötni 6 báron és 25 mbáron?

Mekkora teljesítményvesztést okoz mondjuk a maximális telítettségű vízgőz? 

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2021.01.26 0 0 118522

500 ft ?

Nálam/felénk a 3/8 collos   szelep felső is  1250 ft - ba kerül.

Előzmény: gsmotoros (118518)
Monsterman13 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 118521

Köszi

Előzmény: t.zsolti (118520)
t.zsolti Creative Commons License 2021.01.26 0 0 118520

termomax inka- hoz hasonlít

Előzmény: Monsterman13 (118512)
smith Creative Commons License 2021.01.26 0 0 118519

Tanyán évente eljátszom. Levegőt kell adni neki a meleg oldali szelepek megnyitásával, akkor pikkpakk lejön.

Előzmény: astorre1986 (118517)
gsmotoros Creative Commons License 2021.01.26 0 0 118518

Sziasztok!

Az ilyen 500 Ft körüli hagyományos csapba való kerámia belsős csapbetétek/szelepfelsők (pl a megathermben kapható) tudnak megbízhatóak lenni? Vagy inkább a drágábbak közül kell venni?

astorre1986 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 118517

Igen ezt tudom,de mire azon keresztül lejön az nem sok idő?

Előzmény: smith (118516)
smith Creative Commons License 2021.01.26 0 0 118516

Ha kombinált biztonsági szeleped van, akkor annak a megnyitásával a túlnyomás csövön át le tudod ereszteni szétszedés nélkül. Az MMG tudja ezt.

Előzmény: astorre1986 (118515)
astorre1986 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 118515

Sziasztok!

Bojler leeresztéséhez szeretnék egy T elágazással egy mofém golyós csapot berakni a biztonsági szelep és a bojler csonk közé,hogy a jövőben ne kelljen szétszedni a hideg ágat,hanem simán a csap nyitásával meg lehessen tenni.Járható út ez így?

Illetve egy Ariston velis evoról van szó,ami jelenleg a gyári biztonsági szelepével üzemel,de ha már szétszedem érdemesebb lenne egy magyar MMG szelepet rakni helyette?

ksanyi52 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118514
Előzmény: Szalab18 (118507)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118513

Megvan a mora titka, miért nem kellett abban soha semmilyen cserépbegányolással, meg tepsirakosgatással sohasem szórakozni, hanem mindig tökéletesen működött első perctől.

A zanussi alján a sütőégők fölött az a jól ismert zománcozott bililemez van, semmi más.
A moránál ellenben egy tálcaszerűség, abban valami cucc, majd a teteje, ez 4 csavarral összecsavarozva, hogy tudjon hőtágulni. Súlya is jócskán van. 2 cm vastag az egész. Ez tehát valóban lángoszlató, pont olyan szerepet tölt be mint a gázégők fölötti lángoszlató vaslap. Holnap szétszedem és megtudom pontosan mi van benne. Egy samottlapra gyanakszom, csúszkál benne.

A zanussiból meg az összes többiből ez a szekció egyszerűen ki lett spórolva, minek az ugyebár. Egyszerűen nincs tisztességes lángoszlatás az alján. Húsra tökéletes, annak tökmindegy, de piskótára használhatatlan, mert a hirtelen hőtől szénné ég az alján a cukor. De hát mi kell a marketingosztálynak? Az hogy gyorsan felmelegszik. És ez tény is, mert nagyon gyorsan felugrik a hő benne, sokkal gyorsabban mint a morában.

A könyve se ír semmi olyan hülyeséget, hogy a sütőtálca az nem sütőtálca, hanem hőterelő lap lenne. Nem is adtak hozzá csak 1 db zománcosat.

Egyébként az se mindegy, hogy alu vagy zománctálca. A fényes alu visszaveri az infrasugarat, ugye ismert a kipufogók-kémények melletti hőterelő lemez. De egy tök egyszerű sütőpapír is hőszigetelésként funkcionál a piskóta alján a cukor megégésének késletletésére, több rétegben még jobban.

Ha minden igaz, akkor egy békebeli Karancsot is meg tudok nézni, nagyon kíváncsi vagyok most már, hogy azon hogyan van megoldva, mivel felhoztad példának. Talán a könyve is meglesz.

Szóval meg lehetett ezt kulturáltan, gyárilag is oldani. De már az is sokat elmond, hogy a mora oldalfala eleve 2x olyan vastag mint a zanussi nyeklő-csukló oldalfal-bilivasa :)

Előzmény: smith (118510)
Monsterman13 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118512

Nem sikerült persze a képet beilleszteni

Monsterman13 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118511

Sziasztok

Ennek a kazánnak tudja valaki a típusát?

smith Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118510

Nem emlékszem. Talán Karancs.

Előzmény: Törölt nick (118509)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118509

Mi volt annak a neve? Valami közelebbi infót legalább tudnál írni?

Előzmény: smith (118508)
smith Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118508

Tizenéve villanysütőnk van, de előtte gáz volt. Annak tutira írta a kezelésije.

Előzmény: Törölt nick (118503)
Szalab18 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118507

Előzmény: Szalab18 (118506)
Szalab18 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 118506

Sziasztok! 
a képen látható csapról eltunt a ”kupak”. Tudja valaki milyen márka és hol lehet beszerezni? 

koszonom előre is.

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118505

https://www.zanussi.hu/kitchen/cooking/cookers/gas-cooker/zcg510h1wa/

Egyéb jellemzőknél sütőtálcát ír

• Sütő tálcák: 2 fekete zománcozott sütőtálca (Amikor vettük, 1 db zománcozott és 1 db alut adtak hozzá)
Előzmény: Törölt nick (118501)
kdano2 Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118504

Sziasztok!

Budapest belvárosi bérházban lévő lakásom teljes átépíttetését tervezem épp, de rossz helyen van a gázóra.

Igazából ha ugyanott egy méterrel följebbre tudnám rakatni, az teljesen jó lenne. Nem tudjátok véletlen mennyibe kerülne ez a meló?

a lakáson belül (a gázmérőn túl) teljesen ki lesz cserélve a gázvezeték, szóval csak az ezen felüli töbletköltség érdekelne.

Köszi előre is.

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118503

Már annyiszor írtad, de egyetlen egy használatit se linkeltél amiben olvasható lenne. Véletlenül nem ez az RTFM volt az ahonnan megvilágosodtál?
https://youtu.be/L9jvIp-YzNU?t=420

Előzmény: smith (118494)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118502

Az a pléhtrepni ami közvetlenül a gázégők fölött van, már rég behálósodott az égők felől oldalán. A sütőtér felőli oldala még sima.

Előzmény: Hooti (118498)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118501
Előzmény: smith (118500)
smith Creative Commons License 2021.01.24 0 1 118500

RTFM: azok a lemezek NEM tepsik, bár sokan gondolják ezt róluk! :-)

Előzmény: Törölt nick (118496)
Téli nap Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118499

A samott lap nehéz és drága. Kb. 15 x annyiba kerül mint egy cseréplap.

A zománc nem ég meg.    kb. 850 -  900  fok felett olvad !

Előzmény: Törölt nick (118496)
Hooti Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118498

Legfelül süss, ez az A terv.

B terv a cserép lentre. Megég a zománc? Anyumnál nem égett meg, kell neki vagy 600 Co ,ha annyi van lent a lemeznél, akkor fent 450 Co :) 

Előzmény: Törölt nick (118497)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118497

Megnéztem, nem írja a tepsik olyan funkcióját amit említettél, nem túl bőbeszédűek.
Viszont kiemelik, hogy: "Ne helyezzen semmilyen tárgyat közvetlenül a sütőtér aljára, és a készülék egységeit ne takarja le sütés közben alufóliával. Ez hatással lehet a sütés eredményére, és károsíthatja a sütő zománcozását."

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118496

A lemezek alatt a tepsikre gondolsz? A samott akkor hőszigetelő terelőlapként funkcionál.
(Továbbra se értem miért nem úgy gyártják, hogy ne kelljen így cigánykodni vele, vagy miért nincs hozzá gyárilag egy ilyen samottlap)

Megnézem azt a könyvet, (ha már be is linkeltem) pedig eskü elolvastam, de nem rémlik, dehát sokáig egyáltalán nem is volt ebből probléma mert csak halat látott szegényke. Nem is értettem, hogy miért van ehhez egy alu és egy zománcozott tepsi.

cucu Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118495

Élére!

Előzmény: Törölt nick (118493)
smith Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118494

Azok a lemezek valójában részei a hőelosztásnak, tehát ha nincs bent, a helyzet lényegesen lesz rosszabb. Amúgy ezt bele is írták a sütő kezelésijébe, csak azt senki nem olvassa. :-)
A samott/cserép eltompítja a gázégő által felhevített lemez hősugárzását. Főleg akkor hasznos, ha a középvonalban látványosan több a hő, mint a széleken.
Fogalmam sincs, hol mér hőmérsékletet a villanysütőnk, de szerintem lényegtelen is, mert ott a légkeverés gondoskodik az egyenletes hőeloszlásról.

Előzmény: Törölt nick (118493)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118493

Azt hiszem megvan mi a szar ezekben. Egy ótvar vékony a sütő aljában az a kiszedhető fémborítás ami alatt a gázégő van. 

Adtak a sütőhöz 2 tálcát. Egy aluminiumot és egy zomácozottat. Az alut beraktam legalsó helyre, alatta van úgy 5 centi levegő, és teljesen hátratoltam, koppanásig. Hátul egy nagyon keskeny rés van, viszont oldalt vannak rajta lyukak, mind a két oldalán, és elöl értelemszerűen nagyobb lett a légrés, könnyebben jön ott fel a meleg. Efölött van a rács, középen és azon a normális, sütőpor nélküli, tisztességes piskóta. Tökéletes lett mindenféle fordigatás nélkül, a piskótához egyébként előírt, 2 fokozatú sütést betartva. (megkelés után le kell venni a hőfokot)

A cserép egyébként mit csinál? És hova kellene azt a sötőben rakni? A gázégő fölötti területre? Oldalra? Hátulra, és keresztben? De miért nem gyártanak-gyártottak hozzájuk soha eleve belevaló "cserepet" mondjuk a cserépgyárban, vagy a sütőgyárban?

Árulgatnak "igazipizza" oldalon valami samottlapot. A marketinget lehámozva, ennek is gyakorlatilag az lenne a szerepe mint a sütő aljába rakott cserepeknek? http://www.igazipizza.hu/

Megnézem majd jobban a morát. Aztán ha több sütéspróbát követően igazolódik a dolog, vágatok egy vaslemezt úgy kialakítva, hogy a sütő eleje felé emelkedjen egy kicsit, így keresztbe fog áramlani a hő az elejétől, a hátsó kéményhez, nem pedig rögtön megszökve a hátulja mentén. Az alutálcával az a pici gond, hogy oldala túlságosan lyukacsos, de ezt egy grilles alufóliával próbára ki fogom takarni.

(Átalánygáz van.)

Az elektromos sütők hol mérik a hőfokot a sötőtérben? Elöl-hátul? fent-lent? középvonalban?

Az se volt épeszű aki a sütő hátuljába rakta a lámpát. Faszán vakít. Nehéz lett volna az ajtóhoz tenni, hogy onnan világítson befelé...

Előzmény: smith (118487)
einohyl Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118492

Megoldható !

Úgy hogy veszel egy zárt égésterű gázkazánt és akkor vezetheted akár a padlásról is a levegőt hozzá.

Csak akkor lesz gazdaságos ha a levegőt az égésterméktől melegszik fel.

Előzmény: Sw201inger (118485)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118491

Többféle lehetőség van ami energiatakarékosabb mint a

jelenlegi állandó hűtése a pincének.

Lehet szűkíteni ,lehet automatizálni, lehet a mennyezetét hőszigetelni……………….

Előzmény: Sw201inger (118489)
einohyl Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118490

Mindenben igazad van.

Mondjuk a cserép is bőven elég , ott 250 max 300  C0 -lehet.

De ha van  elfekvő samott, miért ne.

Előzmény: smith (118487)
Sw201inger Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118489

Kedves Kapocska,

Köszönöm gyors (és valószínűleg életmentő) válaszod!

Természetesen akkor ezzel így nem kísérletezek, viszont

ha valakinek van biztonságos ötlete ugyanerre, az ne tartsa magában :)

Pl. akkor csak dugaszoljam el az utólagos födémáttöréseket, függetlenítve így a pincét a többi helyiségtől, viszont nyitva hagyom a pinceablakot. Esetleg ott még tudok kicsit finomítani a dolgon, pl. csak egy 100-125 körüli rács lenne a 30x50 centis ablak helyett, az elég a 25-ös termotékának? A pince plafonja van egy szintben a kerttel (illetve még kicsit lejjebb). Tehát az ablak is ilyen "angol akna" jellegű.

Előzmény: Kapocska (118486)
itya Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118488

https://ventilatorom.hu/muanyag-szellozoracs-csocsonkkal-gravitacios-zsaluval-100-mm-1628

nekem ilyesmi van a pinceablakra belülre rakva, tökéletesen működik

smith Creative Commons License 2021.01.24 0 1 118487

Minden gázsütőben melegebb van hátul, mint elöl. Az üvegezett ajtajúakra talán még fokozottabban igaz, mert a teli ajtóba lehet hőszigetelést tenni. Erre régi bevált háziasszony praktika, hogy az erre érzékeny süteményeket a sütés közben meg kell fordítani, hogy a külső és a belső oldal ugyanannyi hőt kapjon. Jelentős javulást lehet elérni pl. a sütő alján cserép vagy samott lap elhelyezésével.

Előzmény: Törölt nick (118480)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.24 -1 1 118486

"padlás felől kapná a levegőt a kazán?"

Ebben a pillanatban el is felejtheted,minden magyarázat nélkül .

deflektor ( huzatmegszakító )

Sw201inger Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118485

Sziasztok! Először is nagyon köszönöm mindenkinek a sok segítséget! A fűtésem gázzal már gyönyörűen működik, kb. november eleje óta :)

Most vettem csak észre egy amúgy triviális dolgot, amikor a spejz padlóját burkoltam: a spejz pont a pince felett van, azon belül is a gázkazán felett. A pince födémjébe pedig betettem 2 db 125 pvc csődarabot, későbbi szellőzőcső átvezetése céljából, mivel fölötte a spejz födémjében is vannak ugyanígy átvezetések a padlás felé. És ezeken az átvezetéseken bizony szépen áramlik felfelé a jó kis langyos levegő a pincéből, nyilván a padlás felé, mivel a lakás ablakai csukva vannak. A pinceablak ugye nyitva van, hogy a gázkazán kapjon levegőt. Namost ezt nem tudnám úgy gazdaságosabbá tenni, hogy a pinceablakot becsukom és ez által ugyanezen szellőzőjáratokon keresztül inkább a padlás felől kapná a levegőt a kazán? Lenne ennek bármi emberi veszélye?

Kapocska Creative Commons License 2021.01.24 0 1 118484

Le tudod venni a medencét a pultról,mert úgy könnyebb volna.

Előzmény: Jóska Pityu (118479)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.24 0 0 118483

Földgáz mennyi nedvességtartalmat tud megkötni különböző hőmérséklet és nyomástartományokban, tud erről valaki infót szolgálni?

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118482

Meg lehet tuningolni termosztátos-hőfokszabályzósra?

Előzmény: Törölt nick (118481)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118481

Lemaradt. Az enyém ilyen.
https://www.zanussi.hu/kitchen/cooking/cookers/gas-cooker/zcg510h1wa/

ZCG510H1WA

Alul ki lehet venni a gázégő fölötti lapot, de körbe eleve "lyukak" vannak.

Ami még érthetetlen, hogy ez nem termosztátos, tehát örökké tekergethetem fel-le a tekerentyűt, különben megszalad a hő úgy, hogy a felcsúti gázszerelőt is elégeti.

Előzmény: Törölt nick (118480)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118480

Van itt olyan aki ért a gázsütőhöz, gáztűzhelyhez?
Zanussi csoda, a hátsó részén melegebb van mint az elején. Ennek mi lehet az oka? A belső hőáramlása? Kettőnél iss ezt tapasztaltuk, mondjuk az enyém inkább fagyasztott pizzát látott, de a másik csajos helyen van és süteményeznek.

Valahogy úgy érzem ezek valahol gyárilag nem stimmelnek, hozzátenném mindkettő teljesen gyári állapotú, tökéletesen tiszta papíron semmi baja, tökéletesen felfűt, minden ég ahol kell.

Merre induljak el? A korábbi mora nem csinált ilyet.
Létezhet, hogy túl nagy a zanussi sütő alján a hátsó szellőzőnyílás? Vagy az első régiójában nagy és ezért elviszi a huzat az ajtó felőli oldalról? Maga az ajtó tökéletesen zár, 2  üveges, hibátlan.

Jóska Pityu Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118479

Bocsi, a linket az anyáról készített fotóhoz, elfelejtettem mellékelni az előző posztomban:

http://pumi.org/geza/temp/orias-anya.jpg

Előzmény: Jóska Pityu (118478)
Jóska Pityu Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118478

Sziasztok!

Ma kiakartam cserélni a a régi Mofém mosogató csaptelepünket egy újra (szintén Mofém) de megvagyok lóve, mert a régit nem egy függőleges 8-as tőcsavar rögzíti a pulthoz, hanem egy óriási műanyag anya amihez lehetetlen hozzáférni akár csőfogóval vagy állítható villáskulccsal, mivel a két mosogató medence és a hátsó fal teljesen körbezárja. (lásd a mellékelt fotót). A kulcsnyílása 32-34 mm, vagy 1 1/4"-oz hasonló.

Szóval, valaki pontosan tudja, hogy mi ennek az anyának a mérete?

Kénytelen leszek venni egy passzoló villáskulcs krova "dugót", vagy valami sliccelt óriás dugót, talán árulnak ilyesmit pl. danamidból.

https://www.zoro.com/static/cms/product/large/Z_0NDvfo5oy.JPG

De ha valakinek lenne más javaslata, az se baj. :)

Gonzales01 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118477

Értem,köszöntem a választ!

Előzmény: Téli nap (118431)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118476

Így így... Garanciális beüzemelésről ennyit. 

Előzmény: Kapocska (118475)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118475

A népek csókoltassák a beüzemelőt! (meg Lőrincze)

Előzmény: Csaba0232 (118474)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118474

Köszönöm Nektek! 

Időközben megtaláltam a gyári könyvet és az alapbeállítást. 

Az utolsó előtti a gyári beállítás. Immergas Victrix Exa 28 

Az utolsóra volt beállítva és az már  a könyv szerint a 32 KW kazán gyári alapbeállítása lenne. 

Megszűnt a probléma. :) 

Köszi mégegyszer a gyors válaszokat!   

Kapocska Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118473

És most milyen beállításon van?

A kazánnak illene PWM jellel vezérelni.

Próbáld ki a

CONST. CURVE: CURVE 2

Előzmény: Csaba0232 (118471)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118472

Az állandó(cons) beállítást próbáld ki.

Előzmény: Csaba0232 (118471)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118471

A kazánba ez van beépítve. 

Az utolsó 3 radiátornál olyan mintha kevés lenne a nyomás és lökdösné a vizet ahogy már egyre jobban melegednek. 

Kettő helyen van termosztatikus szelep a 8-ból. 

Előzmény: Kapocska (118470)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118470

A kazánban nincs szivattyú?

A rendszeren vannak termosztatikus  rad.szelepek?

Előzmény: Csaba0232 (118467)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118469

Lazítsd meg a szár alatti kupakot + WD40 és 2db villáskulccsal próbáld.

Előzmény: andi.toth (118466)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118468

Bocsánat a kép lemaradt. 

Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118467

Sziasztok! 

Tudtok nekem segíteni,hogy nagy általánosságban ezek közül melyik a legjobb szivattyú beállítás egy 8 radiátoros rendszernél és kondenzációs kazánnál? 

andi.toth Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118466

Nincs sajnos, tavaly cserélték ki az összes lakásban a radiátorokat/szelepeket. Fogóval meg sem mozdult a szár. Tavaly a wc mögött futott ugyanilyen hideg, melegvizes szelep, azt lecseréltettem már, ezt szeretném elkerülni, mert teljes felháborodást váltott ki a többi lakóból, hogy egy-két órára el volt zárva a víz, amit amúgy már előtte egy héttel kiplakátoltam a lépcsőházba...

Előzmény: nixon70 (118465)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118465

Ez egy radiátorszelep.

Nincs ilyen kupakotok a lakásban radiátorokon?

Egy kombifogóval amúgy simán zárható a szelepszárnál fogva....

Előzmény: andi.toth (118464)
andi.toth Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118464

Sziasztok! Ki szerettem volna cserélni a mosogató csaptelepet, a melegvizes sarokszelepet sikerült is elzárnom, viszont a hideg vizest nem, hiába tekertem, semmi nem történt. A lakás hideg/melegvizes csöveinek az elzárója pedig a képen látható, gondolom az előző lakó leszedte a a csapok fordítókarját. Ilyen esetben mi a teendő, hogy tudom elzárni a meleg és hidegvizet? Van valami elzáró kar, amit utólag rá lehet tenni?

.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118463

Összetettem egy vastagabb gázhoz való gumi tomitessel, most nem képződik egyetlen buborék sem. Köszönöm a tippeket. 

A második összeszerelés után, mintha megváltozott volna a gyújtóláng képe, ahogy kilép a gáz a gyújtócsőből egy kicsi kis "gömb" keletkezik. Emlékeim szerint ez eddig nem volt, bár lehet, hogy tévedek:

Előzmény: .:NRW:. (118460)
topikolos Creative Commons License 2021.01.23 0 0 118462

Köszi neked is. Valóban csak az elem volt a baja. 

Előzmény: Sony Black (118437)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118461

Elég a 4-5 menet.

Előzmény: .:NRW:. (118460)
.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118460

Első körben elzárom a csapot éjjelre.

Próbálok majd húzni még rajta. Ha nem segít, ma kaptam végül 3mm vastag gumi tömítést gázra, kiprobalom avval. Ha avval sem lesz jó, akkor marad a loctite (viszont az elzárón kb 4-5 menet van összesen, nem tudom, hogy annyi elég lesz e neki)

Köszi 

Kapocska Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118459

A buborék pontos helyét nem tudjuk !!!! (loctite)

Bontsd meg és vizsgáld meg a "lenyomatot" ,hogy kell e korrigálni valamit.

A tömítés nem horror árú és az NBR jobban fölveszi az egyenetlenséget azonos nyomatékon.

Előzmény: .:NRW:. (118456)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118458

Az nem áll be. Akkor loctitle a menetre...

nixon70 Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118457

Húzni már nem lehet rajta?

Végső megoldásként tekerj a menetre loctite-ot.

.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118456

Köszi, 2 klingerit tömítést tettem végül.

A hab kb 3-4 perc elteltével, szemmel láthatatlan sebességgel egy ponton "fúj" egy darab buborékot. 

Ez beáll majd vagy illene újra tenni másfajta tömitessel? 

Előzmény: Sony Black (118455)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.22 -2 0 118455

Mindegy, hogy gumi, szilikon vagy klingerit. Az a lényeg hogy gázra való legyen ami pentán álló!

De klingeritből rakhatsz 2db tömítést is alá. Csak habbal ellenőrizd le utána!

Előzmény: .:NRW:. (118448)
_ZE Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118454

Szia,

én is abban bízok, hogy fatipli van berakva, amit azért egyszerűbb kiműteni - majd meglátom, mert azért deszkával alátámasztva kifejezetten nem tűnik biztonságosnak a dolog :-)

Előzmény: Atis57 (118453)
Atis57 Creative Commons License 2021.01.22 -1 0 118453

Szia!

A házgyáriak  először 3cm falvastagságúak voltak ,azután 2cm re "fejlődtek."

A régi csavart levésni egyenesre ,azután kifúrni-kivésni ? 

A miskolci meg a debreceni házgyárak fabetétet használtak tipli helyett........

Tehát nem lehetetlen újat befúrni,sok odafigyeléssel.

A vizes vállalkozók egy része vállalja igy is .

Felénk 2 nap 4 emberrel .70eFt/nap az átlag ............

Előzmény: _ZE (118452)
_ZE Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118452

Valakinek van ötlete, hogy elrohadt és letört mosdókagyló tartó csavart hogy lehet kiműteni a helyéről? Panelház, monolit beton vizesblokk, a wc-fürdő között a szokásos pár centis beton"fal", amiből ki kéne szedni. Félek ugyanis attól, hogyha másikat fúrok be, a túloldalon lemászik a csempe a falról, amit nem igazán szeretnék, legalábbis most, mert -és ez a másik kérdés- a komplett fürdőszoba rendberakására amúgy is keresek olyan vállalkozót, aki a törmelék/kád elszállításával együtt kvázi "kulcsrakészen" megcsinálja majd. (Sportszerű(tlen) nehezítés, hogy a fűtés (csőlíra) csak egyik ágon tartalmaz elzárót, ergo vagy fagyasztós, vagy szezonon kívüli leeresztős időszakban lehet dolgozni vele...)

Kapocska Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118451

Pentánálló gumit.

Előzmény: lapar (118450)
lapar Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118450

Az előírást én sem ismerem, de a gázmérő cserénél/ellenőrzésnél simán gumit tettek.

Igaz ott kicsi a nyomás, de a nyomáscsökentő előtt mi nem nagyon barkácsolunk.

Előzmény: .:NRW:. (118448)
.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118449

Pontosabban nem csak szilikon, de nem gumi.... 

.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118448

Eddig úgy tudtam, hogy gázra a gumitomites nem való, csak szilikon. 

Előzmény: lapar (118447)
lapar Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118447

Miért is kell szilikon? Lehet nem figyeltem korábban.

Előzmény: .:NRW:. (118445)
Téli nap Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118446

Ok. elnagyoltam.   Akkor vegyünk vissza ebből   százat, de  ez sok mindent takarhat :

"... ,a régi kémény jó de gondolom nem szabvány!! "

Kell 2 db. lépegető  és egy új tető kibuvó, mert nem jó helyen van.

1 db lépegető  20 eft körüli a többit nem részletezem.

Előzmény: nagykunsági (118438)
.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118445

Köszi, sajnos 1" vastag szilikon tömítést sehol sem találok... 3 boltot is hívtam. 

Előzmény: lapar (118444)
lapar Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118444

Már csináltam ilyet, műxik, de jobb egy vastag (gumibú':-)

Előzmény: .:NRW:. (118443)
.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118443

Köszi! 

Közben felmerult még egy kérdés: lehet egy egymáson két lapos tömítőgyűrűt alkalmazni? A KB - s elzáró csapon a külső menet szerintem nem elég hosszú. Ha a szűkítőt egy tömitessel kézzel rátekerem, csak kb 1mm marad, hogy alul ne ütközzön fel.

Előzmény: .:NRW:. (118425)
Székelyhidi Lacek Creative Commons License 2021.01.22 0 0 118442

Köszönöm szépen

Előzmény: nixon70 (118415)
Jellemmtelen Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118441

Mert a vízkő szigetel. Ezáltal a víz hamarabb felforr és a termosztát korábban kapcsol le. A forró víz felfele áramlik, de alul hidegebb marad. Emiatt a melegebb hamarabb elfogy. Ha tiszta minden akkor egységesen felfűti az egészet. Lényegében ez, persze nem sok közöm van a dologhoz így biztos nem szakszerű teljesen a leírás.

Előzmény: lapar (118440)
lapar Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118440

"egyre kevesebb lett a meleg víz"

Sajnos a választ nem tudom, de hasonló a problémám, (hogy kevés a víz)

Na, most ezt nem értem.

Az világos, hogy nehezebben fűti fel, de miért lesz kevesebb?

Elvileg max azzal a 10 l-rel lehet kevesebb, amennyi a vízkő benne. De annyi nincs is. 2018-ban volt tisztítva, meg anódcsere.

Előzmény: Jellemmtelen (118439)
Jellemmtelen Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118439

Sziasztok!

Van egy régi 120l Hajdú bojlerem. Mikor ide költöztünk 3 éve, már itt volt. 1,5 éve szétszedtem mikor egyre kevesebb lett a meleg víz és zúgott. Kipucoltam, a fűtőszálat, vezetékeket, szelepet, tömítést kicseréltem. Tökéletesen üzemelt, egészen egy hónappal ezelőttig. Akkor ismét szét és ezeket megint cseréltem. Jól is melegít de elkezdett pár nap után pattogni, mint ha popcornt sütnék benne. Utána olvastam de nem sok értelmeset találtam. Nehogy tágulási gond legyen, lecseréltem az új szelepet egy másik fajta szintén új szelepre. De ugyan úgy hangosan pattog a felfűtés első 4-5 percébe. Fűteni fűt jó forróra de ez a hangos pattogás biztos nem természetes. Valami tippetek lenne merre keressem a gondot? Videó a linken:

https://files.fm/u/77pppw66s

nagykunsági Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118438

Azért kéményre 400 ezer az irreális.

Előzmény: Téli nap (118431)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118437

Biztos hogy az a baja. Lehetőleg márkás elemet vegyél, ne a legolcsóbb szart!

Előzmény: topikolos (118436)
topikolos Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118436

Ok, de ami benne volt az 3 évig üzemelt folyamatosan. Megmérem majd holnap, azokba mennyi volt. De nyilván veszek akkor két újat és kipróbálom, bár kis esélyt látok arra, hogy az a baja. 

Köszi.

Előzmény: Sony Black (118435)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118435

A ceruza akksi nem jó bele, csak az alkáli elem! 1,5V az alja. Ha az alatt van akkor kuka. Egy zsír új ceruza multiméterrel 1,6V mutat.

Előzmény: topikolos (118433)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118434

Akkor gondolom a csap fix KB-s. Akkor a csap külmenet részét síkba húzod, és mehet oda a tömítés ahogy eredetileg gondoltad. A fél col részét is húzd síkra a szűkítőnek, amit most kérdezel! ;-) Utána mehet rá a gáz fexi hollandi tömítéssel...

Előzmény: .:NRW:. (118425)
topikolos Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118433

Mennyivel kellene még elmenni egy ilyen eszköznek? 2x1,5V-t meddig lehet csökkenteni? Csak mert vagy 15 elemet próbáltam, amikkel mennek a távirányítós kocsik (most épp nem jó a multiméterem, nem tudom hogy állnak), 2x1,2V-os akksikkal fullra feltöltve szintén semmi. Próbáltam kapcsolgatni így is, hátha csak a kijelző nem jó, de nem hallom a relét.

Amikor matattam délután a termosztátnál, villant a kijelző, nyomkodtam, talán villant még egyet azóta semmi...

Előzmény: cucu (118426)
Téli nap Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118432

Felett sőt jóval felette ha nem figyel !

Előzmény: nagykunsági (118430)
Téli nap Creative Commons License 2021.01.21 0 1 118431

Sok tényezője van a projektnek, de elsőnek is   1 millió felett lesz.

" gázóra visszakötése,engedély,terv,papírmunka... stb egy új gázkazán a ház méreteihez mérten 120 nm es családi ház,a régi kémény jó de gondolom nem szabvány!!"

Majd minden gázkazán  tud legalább 150 nm -ig kiszolgálni, ne ezen akadj ki !

Tervezés   60 eft,

gázkazán  300 eft,

gázszerelés   60 eft,

kémény 400 eft, 

elektromos  hozzáigazítás a gázos rendszerhez  50 eft,  Pl.    EPH, Fi relés áramkör

fűtésrendszer  igazítás,  50 eft,

üzembe helyezés 30 eft  és

még sok egyéb tétel.

Tervezővel és univerzális gázszerelővel vedd fel a kapcsolatot.

Előzmény: Gonzales01 (118429)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.21 0 1 118430

1 milla környékén az reális. 

Előzmény: Gonzales01 (118429)
Gonzales01 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118429

Sziasztok!

Biztos sokan kérdezik hogy mennyibe fáj a gáz bekötése manapság?!

Még nem jártam utána az ügynek,és gondoltam felteszem én is a kérdést lehet ti sűrűbben találkoztok vele!

A lényeg: pár éve levetettük a gázórát a gázosokkal(nem tudtuk fizetni)és nem akartuk adósságba vetni magunkat!

Szóval a gázóra visszakötése,engedély,terv,papírmunka... stb egy új gázkazán a ház méreteihez mérten 120 nm es családi ház,a régi kémény jó de gondolom nem szabvány!!

Maga a cső hálózat és a radiátorok persze megvannak mivel átálltunk vegyes tüzelésre,de most visszatérnénk a gázra!

Előre is köszöntem!   

topikolos Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118428

Az jó, de azért teszek egy próbát, már csak a fűtés miatt is...

Előzmény: nagykunsági (118424)
topikolos Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118427

Jogos, de próbáltam párat, meg se nyekkenek velük...

Előzmény: cucu (118426)
cucu Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118426

Honna tetted bele az elemet? :)

Jó az új elem?

Előzmény: topikolos (118423)
.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118425

Pontosan így van: 1" cső, 1" elzáró csap, 1"-1/2" szűkítő, 1/2" flexibilis bekötő cső, gázkészülék.

A szűkítő 1/2" felénél, ahova a flexi cső csatlakozik majd, ilyen a pereme. Érdemes ezt egy kicsit síkba reszelni vagy maradhat így? 

Előzmény: Sony Black (118420)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118424

Szivattyú max a relét teszi tönkre, de attól még a vezérlés részének működnie kellene. 

Előzmény: topikolos (118423)
topikolos Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118423

Sziasztok!

Van egy siemens rev24 vezetékes termosztátom. Most volt 3 éves, eddig működött, ma úgy néz ki megadta magát. 

Dél körül még manuálisan bekapcsoltam vele a fűtést, aztán 4 óra körül vettem észre ahogy matattam körülötte, hogy nem működik a kijelző. Elemcsere, de semmi reakció.

Mennyire jellemző az ilyen meghibásodás? Érdemes javíttatni, vagy az új árá miatt (kb. 22e ft) nem nagyon éri meg? Szétszedtem, én nem láttam semmi gyanúsat, de persze ez nem jelent semmit.

Egyébként egy grundfos alpha2 szivattyút kapcsolgat, elvileg túl nagy áram nem megy át rajta. Lehet olyan, hogy a szivattyú vágta gallyra? Azt még meg tudom tenni, hogy direktbe kötöm a szivattyút, hogy az működik-e.

Köszi.

Téli nap Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118422

" gázszünet esetén "    ??,

Városi legenda.

Előzmény: PETYUS (118419)
sjohn Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118421

Utóbbiak gázszünet esetén is működnek

..meg áramszünet esetén is:))

Előzmény: PETYUS (118419)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118420

Ha nagyon pontos akarunk lenni, közvetlenül a gázcsőre előbb az elzárónak kell kerülnie, utána lehet szűkítő. Aki 1"-ról 1/2"-ra akar szűkülni ott valami szar van a palacsintában :) Megvágtad a colos csövet?

A kérdésedre válaszolva: ha vascsőre menet van vágva, és arra tekered azt a szűkítőt, akkor mindenféleképp loctitle!

Előzmény: .:NRW:. (118416)
PETYUS Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118419

A hagyományos régifajta konvektor előnye, hogy áramszünet esetén is működik.

Én meghagynám a konvektort, és szereltetnék hűtőfűtő klímákat. Utóbbiak gázszünet esetén is működnek.

Előzmény: Székelyhidi Lacek (118413)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118418

Akkor mehet a tömítés, ha a menetvég is egyenes.

Habbal ellenőrízd mindenféleképpen!

Előzmény: .:NRW:. (118416)
Dunit2 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118417

Nem a szobák száma a mérvadó,  hanem az alapterület és más hőtechnikai paraméterek.

A Mika teljesítménye eléggé korlátolt.

Tehát alapterület, fekvés stb.  Pl. földszinti vagy emeletközi.

konvektorosban is  kettőféle van. A kéményes és a parapetes.

Az utóbbiba ajánlott.

Amúgy  40- 45  nm -ig a konvektoros fűtés is elmegy .

.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118416

Itt van a kezemben: az a felület megmunkált, sík és szemre merőleges. 

Előzmény: nixon70 (118414)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118415
nixon70 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118414

Ott belül kúpos, úgyhogy loctite a menetre.

Előzmény: .:NRW:. (118412)
Székelyhidi Lacek Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118413

Sziasztok! Információ gyűjtés céljából szeretnék tájékozódni.Jelenleg konvektoros fűtésünk van de gondolkozunk a cserén,mennyire lenne jobb lecserélni Mika6 kazánra?2 szoba,nappali+konyha,fürdő.Tehát 5 radiátor.Kérdezném ,hogy mennyire érné meg lecserélni esetleg pozitív negatív dolgok ami mellette vagy ellene szólnak.Mik a tapasztalatok?Köszönöm a válaszokat!

.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118412

Hello, a képen látható szűkítő idomnál (1" - 1/2") lehet használni lapos tömítőgyűrűt a jelzett helyen? Gázról van szó, klingerit tömítés. Vagy inkább menettömités loctite-tal az ajánlott?

Köszi

Dunit2 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118411

Nos nekem vannak és voltak  hősugárzóim.    Volt a vonal hősugárzó. Az  a melegedéskor nagyon zúgott, sőt néha annyira ,hogy a  a csavaros kötések kilazultak.

Az U lakra hajlított fűtőelemnél ez a jelenség kevésbé fordult elő.

Előzmény: lapar (118407)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118410

"elkezd zúgni, aztán fokozatosan elhallgat?"

Lehet ettől,mert az áram járta vezetőnek van mágneses tere és ha nagy az áram akkor nagyobb

és ez kihat a hősugárzóban lévő cekasztekercsre is,ha csökken az áram elmúlik (csökkenő mágneses térerősség).

sylvanus67 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118409

A zúgás más miatt van vagy legalábbis közvetett oka van.

lapar Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118408

"hőmérséklet növelésével csökken az ellenállás, és az áramfelvétel."

Nő az ellenállás, és csökken az áramfelvétel. Elírtam.

lapar Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118407

Ezt tudtam. Azt nem tudtam, hogy a hőmérséklet növelésével csökken az ellenállás, és az áramfelvétel.

Akkor az is emiatt van, hogy pl. egy hősugárzót, ha bekapcsolok, elkezd zúgni, aztán fokozatosan elhallgat?

Előzmény: Kapocska (118405)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118406

Látom nagyon firtatod ezeket a védő távolságokat... Az adott terület, (pl NKM vagy MVM Next mostmár, vagy Tigáz stb...) technológiai utasítását letöltöd a honlapról és elolvasod. Egyébiránt meg neked ezt nem kell tudni. Majd a gáztervező fog ezzel foglalkozni. Nem neked kell kiszaszerolni, hogy merre mehet a gázcső!

Előzmény: videkiatlag (118402)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.21 0 0 118405

"Tehát szerinted"

Nem csak szerintem    P=UxI

Előzmény: lapar (118404)
lapar Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118404

Tehát szerinted mivel melegebb a fűtőszál a vízkő miatt, nem is vesz fel annyi áramot, tehát a hosszabb idő alatt sem fog többet fogyasztani?

Előzmény: Kapocska (118401)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118403

A gázt 50cm-rel mélyebbre kell tenni,keresztezés lehet 20cm-es közelségben.

Előzmény: videkiatlag (118402)
videkiatlag Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118402

Köszönöm!

Az teljesen tiltott, hogy - jelenleg 1 méteren fut a földben az áram - s szintén 1 méterre a szomszéd telek kerítésétől fusson a gáz is, védőcsőben, stb, az áram mellett? (helygondok vannak, s így kivitelezhető lenne)

Előzmény: Kapocska (118395)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.20 0 1 118401

Egyszerűbb ha csak villamos oldalról közelítünk a  villanybojler felé.

A fűtőtest ellenállása a hőmérséklet növekedésével nő,de a

feszültség nem változik,ezért a teljesítménye csökken.

Egy 100-as égő hideg ellenállása legyen pl.100ohm akkor 230V-on

2.3A folyna rajta ,de akkor a teljesítménye nem 100  W lenne hanem 529.

Ezért trükközik a wolframszál és melegen nem enged át csak 0,43 ampert.

Előzmény: lapar (118400)
lapar Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118400

Nem gáz, nem fűtés, de érdekes.

Azon vitáztunk, hogy a villanybojler fogyasztása hogyan alakul a vízkőtől.

Namár most: amit a fűtőszál fűt, az a hő, mind a bojlerben szabadul fel, ha a vízkövet melegíti, az is átadódik a víznek, tehát elvileg nem veszhet el energia.

Viszont az is tény, hogy lassabban fog felmelegedni a víz, ergo hosszabb ideig van bekapcsolva, akkor meg több a fogyasztás.

Hogyan, milyen magyarázattal oldható fel ez az ellentmondás?

lapar Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118399

"A rendszerben sok fagyálló van,"

Ha már fagyálló: hány fokra állítottad be a folyadékot?

És hogy számoltad ki a mennyi a fűtő folyadék össz. mennyisége? Vagy próba leeresztés volt?

Előzmény: Andrastronaut (118389)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118398

Kijött a szolgáltató a panaszra, leásott pár helyen, rakott fel lefúvató csonkot és kész, ennyi. Most meleg van, nincs gond. Fagyban naponta leold a nyomáscsökkentő. 

Valaki látott már ügyfélhez kihelyezett gázkromatográfot? Vagy hogyan érdemes továbblépni? 

sylvanus67 Creative Commons License 2021.01.20 0 2 118397

Ingyen reklám? 

Előzmény: lujo2110 (118394)
PETYUS Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118396

Mi 2018-ban vettünk egy 60 éves házat, mi is klímákkal oldottuk meg a fűtést. Első télen még nem volt hőszigetelve a ház, akkor kicsit sovány volt a fűtés, de a tavalyi szezonban már bőven elég volt.

Előzmény: lujo2110 (118394)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118395

Kerítéstől 1m

Épülettől 2m

Előzmény: videkiatlag (118391)
Varek1 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118393

Köszönöm.

Előzmény: lapar (118378)
belgakongó Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118392

Igen, de most nem tudom pontosan. Azt hiszem 2 méter?

Előzmény: videkiatlag (118391)
videkiatlag Creative Commons License 2021.01.20 0 0 118391

sziasztok,

van arra megkötés, hogy gázcső földben, telekhatártól (gázcsonktól) a szomszédtól milyen távolságra hozható minimum?

Magyarul a szomszéd kerítéstől milyen távol mehet a földben a gázcső, erre létezik előírás?

köszi!

Kapocska Creative Commons License 2021.01.20 0 1 118390

Ha lehet vissza kell csökkenteni a fagyálló koncentrációját 30% alá.

A rendszer elmaradhatatlan része a hidraulikus beszabályozás.

A szivattyúhoz közeli radiátorokon a visszatérő torló szelepeken  fojtás.

(hidraulikus ellenállás növekedés okozása,hogy a víz eljusson a távolabbi pontokra is

a rendszerben a fogyasztók kb. egyforma ellenállást képviseljenek így a víz nem lesz válogatós

és eljut mindenhová)

Előzmény: Andrastronaut (118389)
Andrastronaut Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118389

Helló Mindenki, 

Van egy probléma, amire nem találunk megoldást - választ. A ház 120 nm2, új központi fűtés vegyestüzelésű kazánnal. Amikor készült a rendszer, a szerelő 40-45kw körüli kazánt mondott, hogy vegyek. Lett egy KAZI 48KW. Túl nagy, ezt már tudom. A gond az, hogy ha "kotyog" 30-40fok vízhőmérséklet körül, akkor a keringés az összes radiátorban tökéletes (így van 25 fok bent , amikor kint fagy). Ha a rendszer felmegy 60 fok köré, akkor a hátsó radiátorok közül pár nem kering. Elöl tűz forró, máshol van, hogy hidegek a radiátorok, próbáltam mindenféle légtelenítési módszert, nem segít. Ahol hideg a radiátor, ott a bejövő ág forró, a kimenő hideg. És ez nem az a helyzet, hogy a radiátor leadja a hőt és ezért hideg a visszamenő. Ha 30-40 fok körül van a víz akkor az összes radiátor meleg felül 100%, tehát nem levegős elvileg. A rendszerben sok fagyálló van, mert az utóbbi 2 évben nem laktunk itt, most költöztünk be pár hónapja. Ötlet?

Köszi, 

Bandi

JAlakos Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118388

Eléggé ráhúztam már, de sajna továbbra is könnyezik. 

Holnap megpróbálom lekötni, mit látni. Van esély házilag, vagy fűtés szerelő kell hozzá mindenképpen? 

Előzmény: nixon70 (118340)
lapar Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118387

Félreértettél.

Nem alszik el, nem kell hozzá áram.

Előzmény: CicaSimi5 (118384)
Tothpeti76 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118386

Sziasztok! A kazánom elkezdett zúgni és nem melegíti fel a vizet 50 fok fölé. Mika 6 kondenzációs. Mi lehet az oka? Eddig nem csinálta, tavaly télen jó volt.

Dehogyne Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118385

Úgy tudom, hogy csak azért viszik a cső felett, hogy vezetékkeresővel könnyen megtalálják. Meg kell toldani, hogy folytonos legyen.

Előzmény: Csuklósbusz (118383)
CicaSimi5 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118384

S mennyi időnek kell eltelnie áram nélkül, hogy ezen a Junkers KW20-on kialudjon az őrláng?

Előzmény: lapar (118380)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118383

6 báros 110-es gázvezeték gerinc mellett közvetlen milyen egyeres vezetéket szoktak fektetni és mi van akkor ha elszakad?

Valami földelés lenne?

sylvanus67 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118382

Erre valaki? 

Előzmény: sylvanus67 (118338)
lapar Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118381

Persze a konkrét tipust nem ismerem, de a FÉG-ek így vannak.

Ha rosszat mondtam volna, akkor majd javít valami típust ismerő olvtárs.

Előzmény: CicaSimi5 (118379)
lapar Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118380

Nem alszik el a gyújtóláng, ahhoz nem kell áram. (legalábbis hálózati nem)

A termoelembe most ne mélyedjünk bele.

Előzmény: CicaSimi5 (118379)
CicaSimi5 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118379

Szia-sztok!

Nekünk is van egy Junkers ZW 20 KE "régi" nyíltlángos kombi gázkazánunk. Kérdésem: Ha elmegy az áram, az őrláng mikor szűnik meg létezni? Rögtön? Ha csak egy másodperces áramszünet van, akkor lekapcsol és nekem kell újra beindítanom?

Sehol sem találok erre a kérdésre választ.

Köszönöm!

Előzmény: haywood (118101)
lapar Creative Commons License 2021.01.19 0 1 118378

Megvan a kütyü rendeltetése, tegnap szét szedtem, mivel arra gondoltam, hogy visszacsapó szelep, és így nem tudtam a leüríteni a vizet.

Szóval a szerelvény egy szűrő, ez van a Te aknádban is, és ezért mindegy, hogy mérő előtt, vagy után van.

(belgkongónak ugyanez a válasz)

Előzmény: Varek1 (118304)
belgakongó Creative Commons License 2021.01.19 0 1 118377

Szerintem nyomáscsökkentő, de nem vagyok szaki :)

Előzmény: lapar (118326)
belgakongó Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118376

Köszönöm szépen!

Előzmény: Kapocska (118278)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118375

Ezekből a gumis-bilincses megoldásokból egyedül a gebo termékek érnek el valami eredményt, de azok sem tökéletesek mindig.

Előzmény: Kapocska (118374)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118374

Semmilyennel!

Előzmény: nixon70 (118373)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118373

Milyen ragaccsal?

Előzmény: Kapocska (118372)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118372

Ha egy bicikli belsőt felvágnál pl.3cm-es csíkra(hosszában) az is megfogná (5-6menet).

Előzmény: nixon70 (118363)
.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118371

A segítségeteket kérném: adott egy 3/4" régi mofem gázcsap, külső menettel, amire egy 90fokos könyököt szeretnék tenni. A fal és a gázcső középvonalának a távolsága, 45mm. Rá fogom tudni tekerni a könyököt? Esetleg van ilyen 90fokos könyökből hollandi kialakitasú? Netán direkt flexi cső, 90fokos könyökkel? 

Köszi 

stevemegane Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118370

Igazad van.

De a 4. Emeletről van szó

Előzmény: nixon70 (118368)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118369

Sajnos jól látod, alul nincs elzáró.

Előzmény: nixon70 (118366)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118368

1,5 bár a nyomás?

4 szintes ház nyitott rendszerrel?

Előzmény: stevemegane (118365)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118367

A széleknél.

Előzmény: stevemegane (118365)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118366

Mert nem üt el annyira....:-)

Amúgy ez fémes tömítésű hollandi, ha nem látsz rajta repedést, simán lehet húzni rajta.

Alul jól látom, hogy nincs elzáró?

Előzmény: stevemegane (118364)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118365

A szalag illesztései között csepegett vagyca a szélén a szalag és a cső találkozásánál?

Amúgy a fűtésrendszerben max 1.5 bar van.

Előzmény: nixon70 (118363)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118364

Miért pont fehér?

Valmi bajod van a feketével? :)

Előzmény: mitvisz1 (118362)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 118363

Próbáltuk víztelenített kilyukadt vezetéken, betartva a technológiai utasítást, nyomás alatt csepegett. 

Előzmény: stevemegane (118359)
mitvisz1 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118362

Egy két csepp ? Fehér szig-szalag nincs otthon ? Egy próbát megér.

Előzmény: stevemegane (118359)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118361

Nem nekiesni kell ,pusztán csak kérdezni,hogy mi a terv!

Előzmény: vadkanzombee (118360)
vadkanzombee Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118360

Üdv mindenkinek!

Lerágott csont, de muszáj megkérdeznem:

Hagyományos bekötésű, azaz 4 csonkos radiátor előremenő csöve kerülhet alulra, és a visszatérő felülre?

Háttér: kedves kolléga a lakásomon nekiállt a fűtést kiépíteni, kondenzációs kazánnal és 5 radiátorral. Ebből 3 hónap alatt egyedül a fűtéscsöveket sikerült összehoznia, de valószínűleg azt is elszúrta. Mivel a szerelővel ellentétben én elég ráérős vagyok, nekiállnék a fürdő lebetonozásának. Ehhez nyomáspróba kell amihez ledugóztam először a radiátorok helyén a felső, előremenő csőcsonkot. A 8 bar-os levegő ráeresztésekor jött a meglepetés: a nappali csőcsonkjainál fel van cserélve az előremenő és a visszatérő.

Mielőtt nekiesnék szegény elfoglalt szerelőnek, megkérdezném: Lehet-e bármilyen, védhető indok arra, hogy a legnagyobb helyiség előremenő csöve alulra került? Gondolok itt arra, hogy valamilyen speciális termoszelep-rendszer lesz ott a megszokott termo+torlószelep kombó helyett, esetleg a radiátor fajtája lehet olyan, hogy közel azonos teljesítményt ad le felcserélt bekötés mellett. Vagy tényleg csak hanyagság amit ha nem javít ki, akkor az a radiátor nem fog úgy működni ahogy a nagykönyvben meg van írva? Mellesleg, az a radiátor lesz a legmesszebb a kazántól...

stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118359

Azt mondjátok, hogy felesleges megvenni a vulkanizálódó szalagokat?

Előzmény: nixon70 (118357)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118358

Előzmény: nixon70 (118357)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118357

Nem csak hollanderen......

Előzmény: Sony Black (118355)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118356

Ennél szarabb képet nem is tudtál volna csinálni. Telibe az egész csapot nem tudnád lefényképezni? Ez egy mofém csap? Mert ha az akkor tényleg csak simán húzzál rá!

Előzmény: stevemegane (118348)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.18 -1 0 118355

Ez egy hollenderen szart se ér...

Előzmény: Kapocska (118352)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118354
Előzmény: stevemegane (118353)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118353

Köszönöm a tanácsokat.

Webáruházból rendelek szalagot és az egész hollandert megpróbálom szorosan betekerni.

A festék maradhat a csövön és a hollanderen?

Előzmény: Kapocska (118352)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118352

Persze fedéssel kell tekerni.

A csőhöz nem kell,hogy vulkanizálódjon elég a "szorítás". (megnyújtva szorosan)

Előzmény: stevemegane (118351)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118351

Erre a célra jó lehet ha szelen alaposan fedéssel tekerem?

Vagy simán ki fog találni a víz a cső és a szalag találkozásánál?

Én úgy értelmezem vulkanizálódik magához, de a csőhöz is?

Előzmény: Kapocska (118350)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118350

Az a 3m sok mindent betud fedni ott.

nixon70 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118349

Esetleg egy jobb kép alul-felül?

Mert csak egy fél valami látszik.....

Debrecenben tudtam volna segiteni.

stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118348

Erről lenne szó.

Nem szeretnék utánhúzni, mert minden össze van festve. Ha valami megmozdul tuti rosszabb lesz a helyzet.

Előzmény: stevemegane (118347)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118347
Előzmény: Kapocska (118342)
stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118346

Kecskemét.

Előzmény: nixon70 (118344)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118345

A csövet el kell fagyasztani, a szelepet ki kell cserélni a cafnival együtt.

Budapesten tudok segíteni. Írj privátot!

Előzmény: stevemegane (118341)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118344

Lassan lehet el fog állni.

Merre lax?

stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118343

Utánhúzással nem merek próbálkozni, nehogy valami eltörjön vagy még rosszabb legyen.

Az önvulkanizáló szalaggal tekerhem be az egész acél hollandert? Nem tud alóla kifokyni a víz?

Előzmény: Kapocska (118342)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118342

Hollander utánahúzás és/vagy önvulkanizáló szalag.

stevemegane Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118341

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Egy lakótelepi lakás távhős fűtésrendszerében az egyik radiátor előtti hollandernél csöpög a víz. Nem vészes, kb. 2-3 csepp/perc napok óta. Most lett kinyitva a radiátor, azóta csöpög (eddig fűtés nélkül is meleg volt.)

Repedés, stb egyáltalán nem látszik, a hollander menetes részénél jön a víz, látható egy kis rozsdafolt is.

Tettünk alá edényt, de hosszabb távon nem megoldás. Nehogy egyszer elszálljon valami, ameddig dolgozni vagyunk. Vagy elmegyünk egy napra és megtelik az edény.

A távhőszolgáltatóval beszéltem.

Amennyiben nem vészhelyzet van (ömlik a víz), akkor emiatt nem fogják a fűtés szezon végéig kizárni a rendszert, még úgy sem, hogy velük javíttatom meg.

Persze, ha erősödik a csöpögés vagy folyik folyamatosan, akkor kijönnek. Van 0-24 órás hibabejelentő vonaluk.

Szerintetek kell arra számítanom, hogy erősödni fog a folyás, vagy majd szép lassan elrakódik vízkővel, rozsdával és eláll? Mi szokott lenni a gyakorlati tapasztalat?

Nem létezik valamiféle tömítőanyag, amit kívülről rá lehet kenni akár az egész hollanderre és elzárja tavaszig ezt csöpögést?

(Utána úgyis kicseréltetek a radiátorokkal együtt minden szerelvényt).

Nagyon megköszönném, ha tapasztalattal rendelkező fűtésszerelők vagy ilyen dolgokban  jártas emberek válaszolnának.

Köszönöm szépen előre is a tanácsokat.

nixon70 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118340

Probálj utánhúzni kicsit, töröld szárazra, várj, ellenörízd le.

Előzmény: JAlakos (118337)
trakisbandi Creative Commons License 2021.01.18 0 1 118339

Köszi !

Ránéztem az adatlapjára, gyanús volt .

Két topicra is feltett hasonló nem idevaló mondatot.

Előzmény: Dehogyne (118336)
sylvanus67 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118338

Tapasztalt valaki olyat hogy a fűtési osztón lezárja az áramlásmérőt és mégis 4 l/perc átfolyást mutat?

A termokupakkal persze lezárható a kör.

Ez most már a második osztó egy-egy körén tapasztalom.

JAlakos Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118337

Sziasztok!

Beteszem ide is, hátha itt akad egy segítőkész fórumozó :) 

Köszi!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157108057&t=9214410

Dehogyne Creative Commons License 2021.01.18 0 1 118336

Reklámozó kattintásvadász vigyázat !

Előzmény: trakisbandi (118335)
trakisbandi Creative Commons License 2021.01.18 0 0 118335

Mekkora ház, szigetelés villanyszámla ?

Előzmény: Fruzsina00 (118334)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118333

Köszi, valószínűleg ez is jó eséllyel sima hideg zsíroldó lesz, ahogy a BBQ takarító is.

Előzmény: tAB (118328)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118332

Az van itthon, semmi szaga.

Előzmény: nixon70 (118330)
nyaxi00 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118331

Sziasztok.

Gebo megfurobilincset csak teljesen femtiszta acelcsore szabad helyezni? Olyan helyen van a cső hogy nehezen férni oda, főleg hátul.

Lépcsős furoszarral vagy sima vasra valo furoszarral erdemes fúrni a 3/4-es acelcsovet?

nixon70 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118330

Bocs, gyógyszertári.(sebbenzinként is ismertre gondoltam)

Előzmény: Törölt nick (118327)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118329

Lehet kapni a BBQ sütőkhöz zsíroldót, azzal fújd be!

tAB Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118328
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118327

Ha benzin alatt az E5-öset érted, azt nem és nem fogom, az üzemanyag, nem benzin. A gyógyszertári benzint ki fogom próbálni, van belőle, iszonyat illékony. A hideg zsíroldó eddig eszembe se jutott, majd jól felforrósítom és úgy rásprickolom, hátha összejön.

Előzmény: nixon70 (118322)
lapar Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118326

Lehet, hogy vasárnap lévén kevesebben lógunk a neten, erre várnék még választ, ha valaki tudja.

amivel a guglis keresgélés kapcsán előrébb jutottam, hogy valószínüleg szűrő, vagy visszacsapó szelep lehet. (vagy nem)

.:NRW:. Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118325

Sziasztok, 

FÉG V4 átfolyós vízmelegítő egy nyitást követően már csak langyos vizet ad. Idáig jól működött. A csap megnyitásakor egy pillanatra forró víz jön, majd azután már csak langyos. Ugyanez a jelenség, ha a csapot teljesen kinyitom, majd félig visszazárom, majd ismét teljesen kinyitom. Egy pillanatig forró, majd utána langyos. Látszatra és "fülre" szépen belobban a főégősor, megfelelő lánggal is ég. 

A csapok szűrőí tiszták és a membránt is kiszedtem, az hibátlan.

Mi lehet a hiba? 

Előre is köszönöm a segítséget! 

lapar Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118324

Köszönöm, már akkor kezelésim is van.

Előzmény: Kapocska (118321)
Infy80 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118323

Sziasztok!

Mofém Zenit karos csaptelep betétcserét akartam kivitelezni, de nem azt találtam benne, mint amire számítottam.
Ez van benne, valójában a fekete betét aljára rá van szorítva gyárilag a hideg/meleg vezeték. Ilyen betétre számítottam, ami egy az egyben kijön. Valaki tudna segíteni?
Köszönöm!

nixon70 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118322

Hideg zsíroldót vagy benzint próbáltad?

Előzmény: Törölt nick (118316)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118321

Beretta SUPER EXCLUSIVE MIX 28 C.S.I.

https://docplayer.hu/9136357-Super-exclusive-mix-c-s-i.html

Előzmény: lapar (118318)
hufnagel_steve Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118320

Ez annyira primitív, hogy lényegében egy NYÁK lapból meg egy kondenzátorból áll, igazából nem tud elromlani. Bár volt már sok éve szakinál, mert a gyári szivattyú elkezdett benne kolompolni, ki kellett cserélni a Grundfossal meg úgy maradt a láng kikapcsolt kazántermosztáttal is, akkor odaadtam valakinek, valamit csinált vele (gondolom kicserélte a kondit) azóta rendben van.

A láng megnyúlását nem úgy értettem, egyrészt mert a rendellenes lángképet észrevettem volna, másrészt meg nem is lehet elporosodva mert ki szoktam fúvatni, abban nem vagyok biztos, hogy a sok éve beszabályzott szelep még most is pont annyit enged át.  

A szétszerelés nem tűnik egy atomfizikának, láttam összesen asszem 4 csavart meg 2 hollandit, bár ettől még nem vagyok biztos a szétszerelés módjában, gondolom a hővédő dobozt kell levenni róla aztán már minden láthatóbb lesz. 

A beszabályzásra alighanem keresek valakit, talán akad még szaki.

Ami azt illeti, ez a Fég cirkó maradni fog, legfeljebb bekészletezek alkatrészekből. A helyszíni sajátosságok miatt (nem megoldható egy a falon kidugott darab csővel) a kondenzációs beépítése milliós tétel lenne, ami a jelenlegi fogyasztásomon (1500-1800 m3/év, gáztűzhellyel együtt) és árakon számolva olyan 25 év megtérülést feltételez. Aztán 25 év múlva meglehet már én se leszek sehol de a most beépítendő, elektronikákkal meg villanymotorokkal teli izé már biztosan a méh telepen lesz addigra. Ergo soha nem térül meg. 

Nem mellesleg azt meg se néztem, hogy a kondenzációs izé és a jelenleg leginkább tartalék, néha használt vegyestüzelésű összefér-e egyáltalán. 

Előzmény: Atis57 (118319)
Atis57 Creative Commons License 2021.01.17 -1 0 118319

Szia!

A "vér primitiv vezérlés"    tart igazán sokáig .....s 50 év múlva is javitható.

A "láng megnyúlt" eltömődött fúvókák miatt........porszivóval lehet gyógyitani.

A savazás  házilag ,ha szét tudod szerelni .onnan már csak a műanyag vödör , vizben feloldott sósav , utána mosóviz 2..3X 

A pirosan izzó rész a kosz /koksz .....

S valakivel újra beállitatni ? mérsékelt gázfogyasztásra......

Láttam már jól beállitott FéG-et;

-kevesebbet fogyasztott ,az állandóan ki/be kapcsolgatós turbóstól is.

Persze a szakmai korszerűség, megérhetne neked is  pár( 4.....5)plusz 100 000 Ft-t ??

Meg persze az automatizáltság,-villámok álltal tönkre téve ?

De kinek, hogyan ?,??

Előzmény: hufnagel_steve (118317)
lapar Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118318

Még egy kérdésem lenne.

Ez a Beretta cirkó milyen tipus, és kb. mikori lehet?

Guglival a képek alapján nem találok pont ilyet.

Egyébként valami turbós, zárt égésterű lehet, mert nincs kéménye, csak oldalfali kivezetése.

hufnagel_steve Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118317

De igen, azt már évek óta. Azt hittem a vérprimitív vezérlő (mindig a szobatermosztát kapcsol ki és ennél ilyenkor nincs utánkeringetés) miatt van, viszont most, hogy visszavettem a lángot az is megszűnt. Valamikor sok éve elvileg műszerrel lett beszabályozva a láng, az lehetséges, hogy az idők folyamán "megnyúlt"? 

Tegyük fel, hogy a szezon végéig így marad, meg lehet a savazást oldani házilag vagy keressek valami hozzáértőt?

Igazából azért kezdtem el cserében gondolkodni, mert amennyire látom (lényegében csak annyit látni amit a láng megvilágít) a lamellák sincsenek valami pipec állapotban, több helyen is pirosan világítanak. 30 szezon azért nem kevés, bár ezalatt "csak" olyan 50E köbmétert nyelt el, ami fogyasztási számokat hallok másoktól ez inkább kevés. 

Előzmény: nixon70 (118315)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118316

Talán valaki tud ezen a topicon segíteni.

Van egy tepsis forró(hal)füstölőm, biztos láttátok a fishing&hunting reklámozza örökké, olyan mint két tepsi összefordítva, denszeszégővel kell alulról melegíteni és a benne levő faszén szétizzik. Tökéletesen működik, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Van a forgács fölött egy csepptálca-szerűség, ennek az alja totálisan befeketedik. Ha jól sejtem kátrány keletkezik a bükkfaforgácstól. Mindenütt frankón el tudom mosni-takarítani az edényt, de ezt az egy részt lehetetlen. Pont úgy néz ki mint egy igazi hidegfüstölő pokolfekete belseje. Rozsdamentes acél, nyilván smirglivel-vésővel-kalapáccsal lejöhet, de inkább valami kulturált módján szeretném, ha lehetséges.

Létezik valami trükk amivel azt a fekete trutyit le tudnám takarítani? Tudom, legközelebb is olyan lesz, de nem számít, akkor is eltakarítanám, szeretem, ha tiszta edényben főzök. Azt is tudom, hogy egyébként semmi bajom nincs tőle - csak zavar.

nixon70 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118315

Hali!

Első körben hőcserélö savazást javasolnék.

Leállás után nem sistereg?

Előzmény: hufnagel_steve (118314)
hufnagel_steve Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118314

Hellótok, akad itt esetleg olyan szaki aki a régi Fég C-24-ek lelkivilágával tisztában van? 

Egy nem éppen mai darabról lenne szó, éppen a 30. szezonját tapossa és most elkezdett zúgni az előremenő cső. Lehet ennek a  háttere más mint a  hőcserélő? Ha igen mi? 

A problémát pillanatnyilag elfedtem, bejelöltem a gázmennyiség-szabályzó állását és visszább vettem a  lángból így pillanatnyilag nem hallható a zúgás. 

Szal ha lehet más is a zúgás oka mit nézzek meg? A szivattyú Grundfos UPS 25-80 típuskódú, ezen van egy háromállású teljesítmény-szabályzó, esetleg ez lehet problémás, kontaktos vagy mittomén? 

Ha a hőcserélő a probléma érdemes még esetleg savazással próbálkozni vagy csere? Az alkatrészre rákeresve több helyen ad fel utángyártott alkatrészként ilyet, esetleg arról lehet valamit tudni, hogy melyik gyártmány megfelelő minőségű?

A gázrészt nem érinti a probléma ezért úgy gondolom kicserélhetem magam is. 

Előre is köszi ha valaki tud infót adni!

Sony Black Creative Commons License 2021.01.17 -1 0 118313

Ha tartályt kiszereled és abból víz folyik, akkor kuka! Csere! ;-)

Előzmény: Csaba0232 (118309)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118312

Mi a pont jó kapocs? :D

Abban egy gramm víznek nem szabad lennie, ha a lufi fel van fújva benne!

Előzmény: Kapocska (118310)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118311

"Kísérleteztem és most úgy lenne majdnem 100%-os hogy 0.8 bar előnyomás viszont a víznyomás kell neki a 1,6-1,7 hidegen.  Ez így normális? Sehogy se tudom elérni hogy zöld sávban 1,2 bar hideg nyomással induljon úgy hogy ne hallanám a levegőt/vizet több radiátornál akkor. "

Ez a lényeg, nem az hogy a vége mennyit ingadozik. Találkoztam már ilyennel, tágulási volt a ludas.

Én gyakorlati ember vagyok tudod, nem elméleti. :)

Előzmény: Kapocska (118308)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 -1 1 118310

pont jó.

Előzmény: Csaba0232 (118309)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118309

0.8 bar előnyomás esetén most 6 liter vizet engedtem ki a 25 literes tágulási tartályból mire kiürült.  1,2 bar vízoldali nyomással. 

Ez normális? 

Előzmény: Sony Black (118306)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118308

Azért változik csak 0,1-0,2 tizedet?

Hogy erre nem gondoltam!

Előzmény: Sony Black (118306)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118307
Előzmény: Kapocska (118305)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118306

De tudod ;-) Töltsél le hozzá egy kezelési utasítást!

Szerintem a Tágulásid megadta magát... Le kellene kötni hogy víz folyik e belőle, mert ha igen akkor kuka.

Előzmény: Csaba0232 (118303)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118305

Elvileg ez már okos szivattyú

De mi is okosak vagyunk és keresünk hozzá manuált (Te), mert legalább két típusú jelleggörbéje van.

Előzmény: Csaba0232 (118303)
Varek1 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118304

Üdv  . ! Hasonló szerelvényt találtam én, de nem a lakásban,  hanem  egy  vízmérő aknában.

Bejövő vezeték--- leágazás   Y idomról az egyik mérőhely felé --- elzáró gömbcsap---   az ismeretlen szerelvény ---  mérő ---- újabb elzáró/gömbcsap  ---- Y idom ledugózva---       irány a fogyasztási hely felé.

Az   Y leágazástól a másik víz mérőhely felé könyök fordulással ----- elzáró gömbcsap ---mérő  ----  az ismeretlen szerelvény -- újabb elzárógömbcsap----  Y   a locsoló mérő felé  és  irány  a másik fogyasztóhoz.

Ez egy  1 x 1,2 aknában, un. iker vízmérő hely kialakítása.

tehát van az aknában  2 mérő -  4 elzáró, pár fitting /talán közcsavart  stb. kihagytam.

ez a vízmérő hely egy ikerház telkén van, a pirossal jelölt számomra egy ismeretlen szerelvény... vajon mi lehet az amit a  lapar t. társ feltett ??

Különösebben nem érdekel  csupán azért mer nálam is készül egy ikresítési folyamat.... tehet  minden helyre szükségem van.

Még érdekesség hogy ez a szerelvény  hol a mérő előtt hol utána van.

Előzmény: lapar (118301)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118303

Azt sajnos nem tudom.  

Grundfos Upm3 Auto L szivattyú. Elvileg ez már okos szivattyú 

Előzmény: Kapocska (118302)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118302

hanem kevés lenne sokszor a víz. 

Csökkentsd a szivattyú teljesítményét,fordulatát,nyomását.

Előzmény: Kapocska (118300)
lapar Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118301

Jó reggelt az uraknak!

Egy lakásban találtam ezt a kütyüt, kérdés, mi ez , és milyen célt szolgál?

Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118300

Az előnyomás értéke két célt szolgál, tartalék víz a rendszerben és 0,8bar nyomás

biztosítása a legmagasabb ponton is a gázkiválások megakadályozására.

Tehát lehet 0,8-1bar légoldal 1,2 víz oldal.

Előzmény: Csaba0232 (118299)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118299

Igen, kazán előtt a visszatérő ágon az iszapleválasztó és utána jön a tágulási tartály. 

Kazánba a szivattyú automata légtelenítő már el lett zárva egyszer úgy se javul a helyzet. Olyan mintha nem is levegős lenne hanem kevés lenne sokszor a víz. 

Iszapleválasztó tiszta. Át is lett mosatva. Szinte új. 

Mekkora nyomásra állítsam be egyszer a tágulási tartályt?  Azt szeretném ha hidegen 1,2-ről indulna.  

Előzmény: Kapocska (118298)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118298

Nem ad lehetőséget valami (rendszer,szg......) a kép feltöltésre.

Az iszapleválasztó úgy van,hogy a kazán előtt,de a tágulási után van?

A kazán szivattyúnál is van aut légtelenítő?

Túlnyomásos rendszerbe nem mehet be légköri nyomású közeg a nyomásviszonyok miatt,

de mivel az aut légtelenítő nem nyomásra működik elsősorban,hanem szintre

ezért az iszapleválasztó "eltömődése" miatt lehet szintcsökkenés a szivattyúra épített aut légtelenítőben.

A töltögetések után fel kell melegíteni a vizet 70-80fokra a gáztalanítás érdekében,

majd légtelenítés és az aut légtelenítők zárása (időszakos légtelenítések kéziben).

Előzmény: Csaba0232 (118297)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118297

-Minimum nyomás 0.8 bár. 

-Zöld sáv 0.8-1.2 bar között. 

-25 literes tágulási tartály. 

- legmagasabb ponton kettő automata légtelenítő. ( Elzárva és kiszedve is változatlanul csinálja)

- iszapleválasztó  kazán alatt a visszatérőn 

Melegen max 0,1-0,2 bar az ingadozás. 

55 fokos víz. 

8 radiátor.  2 nagy DKEK 

22-es gerinc 18-as leágazásokkal. 

A vizet nem tudom megsaccolni. 120 liter kb. 

Előzmény: Kapocska (118296)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118296

Mennyi a kazán indulási nyomásigénye?

Hány literes a tágulási?

Melegen mennyi a nyomás?

Mennyi víz lehet a rendszerben?

Hány fokos a víz átlaghőmérséklete fűtéskor?

Ellenőrizted azt a nyomásmérőt (zöld sávban) ?

Mi van még a rendszerben és hol?

Előzmény: Csaba0232 (118294)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.17 0 0 118295

Kazán aljára, ahol az üledéktől úgyis el fog dugulni szerintetek is  pénzkidobás lefogatót rakni?

Az előremenő ágba is van szerencsére.

Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118294

Köszi, a kazán mellett van csak magasabban.

Nem jövök rá még mindig mitől lesz levegős. Sokszor olyan mintha kevés lenne a víz. 

Kísérleteztem és most úgy lenne majdnem 100%-os hogy 0.8 bar előnyomás viszont a víznyomás kell neki a 1,6-1,7 hidegen.  Ez így normális? 

Sehogy se tudom elérni hogy zöld sávban 1,2 bar hideg nyomással induljon úgy hogy ne hallanám a levegőt/vizet több radiátornál akkor. 

Előzmény: Sony Black (118291)
levi_ur Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118293

Sziasztok!

Most télen lett kész az új fűtési rendszerünk. Csak radiátoros fűtés és kondenzációs kazán lett beépítve.  Honeywell evohome rádiófrekvenciás zónamenedzser+ 4 db Honeywell Hr92 radiátorszelepvezérlő lett beszerelve. A tapasztalatok vegyesek. A lakásban a 2 szobában van cserépkályha is. Estére mindkettőben beszoktunk gyújtani, a komfortérzet miatt.

Néha azt veszem észre, hogy ha egy adott helyiségben megvan a kellő hőmérséklet, akkor nem mindig kapcsolja le a szelepet, hanem van, hogy túlfűti. Sokszor úgyis, hogy a szeleppoziciója 00-n van, a központon a fűtési igény 0% vagyis a elméletileg le kéne zárnia a szelepnek, gyakorlatilag ezt nem mindig teszi meg. Legújabban azzal próbálkozom, hogy ha gondot látok leveszem a szelepvezérlőt 20 fokra állítva visszateszem, hogy automatikusan kalibrálja be magát (valahol ezt olvastam, hogy így kell). Másnak nincs ilyen gondja? Megköszönném, ha olyanok írnának aki rendelkezik ezzel a vezérléssel. Jó lenne minnél több ilyen emerrel értekeznem a tapasztalat miatt.Előre is köszönöm a válaszokat!

m3k Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118292

Oh, világos! Próbálok csinálni képet. 50 éves régi szelepek ezek, nincs már hozzájuk semmi. A méretük sem szabvány már, ezért nem lehet csak úgy cserélni.

Előzmény: nixon70 (118289)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.16 0 1 118291

A kazán mellé kell rakni a tágtartályt mert az a rendszer 0 pontja!

szobahőmérsékletlen az előfeszített nyomás legyen 1 bár a tartályban. A víz oldali 1,2bár

Előzmény: Csaba0232 (118290)
Csaba0232 Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118290

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tágulási tartályt beállításával kapcsolatban.

Ha a rendszer legmagasabb pontja 2,5 méter és a tágulási tartály tőle nem messze 2,45 méter magasan van a visszatérő ágra kötve akkor mennyi az ideális előnyomás?

A két magasság között kb 1,7 méternél van a gázkazán.

nixon70 Creative Commons License 2021.01.16 -1 0 118289

A radiátorokat takard le, hogy ne nyomják a meleget.

A szelepek cseréjéhez kell hegeszteni?

Egy kép jó lenne a szelepről.

Előzmény: m3k (118288)
m3k Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118288

Köszönöm a tippet! Viszont, mit értesz az alatt hogy takarjam le? A boltok hiába lennének nyitva, heggeszteni nem tudok sajnos :)

Előzmény: Kapocska (118286)
m3k Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118287

Nagyon köszönöm a válaszokat! Egyáltalán nem szeretnék likvidálni semmit, de mindneki ezt ajánlotta. Laikusként a lenti szelepeket cserélném én is, főleg így hogy megerősítést is kaptam.

Kapocska Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118286

„nem merem őket eltekerni mert 40 éve nem voltak mozgatva.’

Ha meg sem próbálod sosem fog kiderülni, hogy mozognak e.

A boltok nyitva tartásánál próbáld, addig meg takard le.

A szelepekről lala jókat ír.

Előzmény: m3k (118282)
asdjö1 Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118285

Köszönöm. Nem vagyok fent facebookon, csak ezt a fórumot olvasom. Ránézek erre a Rems-re.

Előzmény: Sony Black (118281)
Dunit2 Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118284

" Tudom hogy kb az egész rendszert ki kell cserélni de ideiglenesen jó megoldás lehet ha tudom a lenti radiátorokar szabályozni?

A szerelvények cseréje, fent esetleg radiátor bővítés.

Minek kell likvidálni egy rendszert  több százezerért !!

lala1961 Creative Commons License 2021.01.16 0 1 118283

Üdv ! Én csak szelepeket cserélnék (fentre termofej,lenter torló szelepet)mivel szinte örök élet egy öntöttvas radiátor ! Ha esztétikailag neked megfelel semmiképp nem cserélném !:-)

m3k Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118282

Sziasztok!

Kérlek segítsetek fűtés ügyben. Adott egy kb 70 éves tégla családi ház, 25 éves utólagos tetőtérrel. A lenti részben a fűtés csövek még alkar vastagságúak és régi öntött vas radiátorokba futnak bele. A fenti rész ugyanakkor a valamivel újabb vékony csöves lapradiátoros rendszerrel működik. A kazán is régi, ezt a fajtát már nem lehet beszerelni ha cserélni kell. Kérdésem az lenne hogy ha a lenti régi radiátorok szelepét tudnám zárni, akkor el lehetne érni hogy nagyjából ugyanolyan meleg legyen lent mint fent? Most nem merem őket eltekerni mert 40 éve nem voltak mozgatva. Ha szeretném hogy fent jó idő legyen akkor lent meg lehet dögleni. Tudom hogy kb az egész rendszert ki kell cserélni de ideiglenesen jó megoldás lehet ha tudom a lenti radiátorokar szabályozni?

Köszi a válaszokat előre is!

Sony Black Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118281

Hát ezt a kérdést ne itt tedd fel szerintem. A facebook-on vannak szakmabéli csoportok, ott próbálkozz.

Nekem egy Roti van, de ez nem kompresszoros. Én meg vagyok vele elégedve. Ha most vennék, akkor Rems kompresszorosat vennék. Nem olcsó mulatság, de az a legjobb szerintem.

Előzmény: asdjö1 (118280)
asdjö1 Creative Commons License 2021.01.16 0 0 118280

Üdv. Érdeklődni szeretnék hogy van-e valakinek tapasztalata az Aquamax promax 30 rendszertisztító géppel? Esetleg tudnátok ajánlani jó ár/érték arányú gépet? Illetve érdemes-e olyan gépet venni ami nem tud légbuborékos tisztítást?

baby54 Creative Commons License 2021.01.15 0 0 118279

Köszönöm válaszod, fólia jó ötlet, megcsinálom. Szép napot!

Előzmény: lapar (118189)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.15 0 0 118278

Üreges, túl-nyomás nélküli közműtől, műtárgytól    1m

védőcsőben v. más műszaki megoldással                   0.5m

Előzmény: belgakongó (118277)
belgakongó Creative Commons License 2021.01.15 0 0 118277

Sziasztok, nálatok is megkérdezem, hátha tudjátok.

Azt szeretném megtudni valahonnan, hogy ásott kút gyűrűje mellett hány méterrel lehet gázcsövet vezetni?

köszönöm előre is!

Kapocska Creative Commons License 2021.01.15 0 0 118276

Szóval akkor csak a tűztérajtót látod.

Előzmény: Csuklósbusz (118275)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.15 0 0 118275

Új a kazán is, nincs korom, 60 felett azért nem nagyon rakódik szerencsére,  lerajzolni nem tudom mert a lakásba nincs bejárásom. Majd egyszer, addig elválik. 

Előzmény: ksanyi52 (118273)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118274

Sziasztok!

Egy kb 15 éves zárt égésterű Buderus cirkóm van, ami mostanában azt csinálja, hogy fűtés közben 1 másodpercre lekapcsol a láng, majd azonnal visszakapcsol. Naponta kb egyszer csinálja, ezt onnan tudom, hogy hallani, amikor kimarad majd amikor visszakapcsol, mert "belobban" a láng.

Kihívnék egy  szerelőt de mivel a hiba nem állandó jellegű, nem tudom, hogy be tudom-e neki mutatni majd. Mit mondjak ilyenkor a szerelőnek és mi alapján tud hibát keresni?

ksanyi52 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118273

Én azért megpróbálnám 80 fokossal,. Lehet azon a huzatszabályzón állítani. Valószínű hogy kevés a leadó felület, vagy vékonyak a csövek. Azt is nézd meg hogy a kazán oldalán nincs e korom lerakódás, mert az is sokat ront a teljesítményen. Nekem igaz vastag csövek vannak, de nekem nem sok különbség van az elmenő és a visszatérő között. Szivattyú baj is lehet. 

Előzmény: Csuklósbusz (118270)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118272

Amíg nem rajzolod le a rendszert és nem látod el adatokkal nem tudunk továbblépni.

Addig is két dolog van:

-mutassák meg hogy kell ezzel fűteni

-így marad ahogy van ,Te meg közelebb ülsz/fekszel a kazánhoz :-)

lala1961 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118271

Üdv ! Boccs hogy belekotyogok,de 60 c fokkal az utca hőfokán is lehetne  1,5 c fokot emelni  !:-)

Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118270

"De az,hogy 37kW rendelkezésre álló teljesítménnyel  1.5fokot emelkedik a levegő hőmérséklete egy éjszaka

az katasztrofális !"

Meg is adtad a választ amit sejtettem, nem a kazánból fogy ki a kraft azt észrevettem, leadni nem tudja a rendszer! 

Nekem mondták hogy szarul tüzelek, holott ha nem emelhetem meg az előremenőt akkor ezekszerint meleg sem lesz.

De ha 60 fokos vízzel 1,5 fok emelkedés, akkor a 70 fokossal sem lesz sokkal jobb sztem..?

Előzmény: Kapocska (118269)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.14 -1 0 118269

Már írtam neked,hogy a rendszerről szinte semmit nem tudok.

Ha ebből kiakarsz hozni valamit akkor ettől sokkal több infó kell.

De az,hogy 37kW rendelkezésre álló teljesítménnyel  1.5fokot emelkedik a levegő hőmérséklete egy éjszaka

az katasztrofális !

Előzmény: Csuklósbusz (118267)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118268

Mármint 37Kw-al nem is fűtök.

Előzmény: Csuklósbusz (118267)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118267

Nem is fűtök mert a huzatszabályzó becsuk, még vizes fával is. :-) 

Vastagcsöves rendszert újítottak fel vékonycsövesre, új kazánnal és radiátorokkal. Első szezon, szerintem valami nem stimm. Ha az előremenő 60 fok 12 órán keresztül vagy több és a visszatérő 40-45 fok akkor szerintem csak alulméretezett a radiátorteljesítmény...

Előzmény: Kapocska (118257)
prager Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118266

Üdvözletem,

van bárkinek is tapasztalata, véleménye a Hajdú HB 200C-vel (200l saját hőszivattyús HMV-tároló extra csőkígyóval)? Elég furcsa öszvérnek tűnik, de egyre csak az motoszkál a fejemben, hogy nekem ideális megoldás.

8 kW napelemkapacitásom kerül fel rövidesen, ami bőven több, mint a saját villamos igényem, viszont a gázról nagyon nem éri meg hőszivattyús fűtésre átállnom: nem túl nagy, de jól szigetelt ház, modern kazán, csak felületfűtés ->  fűtés + HMV alig 170e Ft / év, egy márkás hőszivattyús rendszernél ez 20 év feletti megtérülésű beruházás lenne még az "ingyen" árammal is.

Jelenleg egy 100l-es indirekt HMV-tárolóm van, de az nagyon kevésnek bizonyolt, legalább 200l-esre cserélni szeretném. A HB 200C csak kb. 300e Ft-tal kerül többe egy átlag 200l-es "normál" tárolónál, viszont ha évi 60e Ft-ot spórol (ennyi a gázból most kb. a HMV-melegítés része) az "ingyen" árammal, akkor 5 év alatt megtérül a beruházás; sőt, ha felújítási támogatásban elszámolják, akkor a megtérülés csupán 2,5 év. Eddig csak kibírja, nem?

És lenne még egy plusz extrája is a dolognak: mindig sok a feles hő a garázsban, nyáron a sötét cserepek miatt 26-30 fok is szokott lenni, de mivel ott van a komplett gépészet, a veszteséghő miatt télen sem megy 16-18 fok alá a hőmérséklet, gyümölcsöt, zöldséget sem tudunk tárolni; ha a hőszivattyú akár télen, akár nyáron 2-4 fokot le tudna nyomni ezen, máris használhatóbb lenne a garázs.

+ egy kérdés is ezzel kapcsolatban: a készülék csőkígyója kapcsán azt írják, hogy "szolár", de kapcsolható ez gázkazánhoz is? (backupnak + esetleg kapcsolva csúcsidőre, ha kevésnek bizonyulna a hőszivattyú + hőpatron).

nixon70 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118265

Sajnos már elkéstél....

Napi 2 a limit. :-)

Előzmény: Kapocska (118263)
Tibbs Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118264

Sziasztok!

Van egy adattábla szerint 88-as FÉG F8.13F konvektor, amit kicsit gyatyába kellene rázni - termosztátot, és a szikráztatás alkatrészeit cserélni. Nem találok hozzá sehol leírást (a beszabályzási paraméterekkel), illetve alkatrészt is csak az F8.50-hez látni, F8.13-hoz nem.

Mennyire kompatibilis egymással a két gépezet, illetve honnan lehetne egy leírást szerezni a 8.13-hoz?

Előre is köszi a segítséget.

Kapocska Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118263

Üdv!

Küldjek egy kávét? :-)

"kb 100 négyzetméteres ház az esti 19 fokról reggelre 20 és félre ment fel."

Azért ez már valami egy 37kW-os kazántól!(hogy a pufferbe ment e v. a varjak seggét fűtötte nem tudni)

Előzmény: nixon70 (118262)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118262

Előtte volt fűtve a ház?

Ha nem, nagy csodát ne várj, a falaknak át kell melegedni rendesen.

Előzmény: Csuklósbusz (118254)
dugasz11 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118261

Köszönöm a válaszokat Varek1 és Sony Black.

Hát az lesz akkor végülis ezek a nagy betétek se túl olcsók legalább így a kopott krómozás is megújul.

Lehet már én is így jártam mert az egyik sarok szelepet cserélni kellet, mert eresztett.

Előzmény: Varek1 (118239)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118260

Figyelj ide! HÍVJÁL KI EGY KÉMÉNYES KIVITELEZŐT! Ne akard már te megfejteni azt, ami más emberek szakmája!

Kimegy, és megmondja nálad ezt hogy lehet megvalósítani.

Előzmény: befekteto08 (118259)
befekteto08 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118259

Jogos az észrevételed, mea culpa!! :)

A képed alapján C53 lenne, de kérdés itt: 3 (!) könyökkel megvalósítható? (szabályozás, gyakorlat, gyártói támogatás tiltja esetleg?)

Lehetséges, hogy kellene a 3. könyök, s plusz törés így, mert a tervezett kazán helyéről futtatva a csövet a nyílászáró s annak áthidalója közel lenne egyébként, így át kell vinni a csövet másik helyiségbe, majd onnan kivezetni falon.

Köszi a véleményed!

Előzmény: Sony Black (118158)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118258

"pufihoz lenne megépítve normálisan,"

Lehet,hogy így van csak Te nem tudsz róla. :-)

Rajz nélkül véleményt mondani egy rendszerről min. felelőtlenség.

Előzmény: Kapocska (118257)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118257

A helyzet az,hogy Te nem fűtöl 37kW teljesítménnyel, mert ha úgy lenne

akkor légköbméterenként az 134W lenne, ami 3szorosa min. egy szigetelt ház hőigényének.

A puffert általában nem biztonsági tartaléknak építik be.

Ha a rendszer a pufihoz lenne megépítve normálisan, akkor döngethetnéd a kazánt

37kW-al és a lakásban fel nem használt energia menne a pufiba (erre találták ki és nem arra,

hogy van egy fűtő és nem felügyeli a rendszert).

A 70fok nem egy túl magas hőmérséklet,ha félsz készítsd oda a tűzoltó készüléket,

mint végső védelmi lehetőség.

Vészhűtő kialakítható lenne ejtőtartállyal is , szünetmentes táppal kombinálva az egész.

Előzmény: Csuklósbusz (118254)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118256

"e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett"

Ez dátum szerint 2008.07.14. megelőzően használatba vett épület.

Vagy azt történt az ismerőseidnél, hogy feketén lett telepítve a kazán, vagy a tervező szemethunyt felette, és beírta a gáztervre hogy 2007-es építmény. A gázművek nem kéri le a földhivatali adatokat, egy tervköteles készülékcserénél.

Ha nem készülék csere, hanem új kiépítés (tehát most lesz bekötve a gáz és most kerülsz a szolgáltatóval a szerződésbe) Akkor ezt nem lehet ellőni, mert minden papírt kérnek. Tulajdoni lap stb...

Előzmény: allampapi (118244)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118255

A C6 nem gázszerelő/tervezői hatáskör, hanem a kémény törvényhatálya alá tartozik. Ez azt jelenti magyarul hogy nem gyári idomokból lesz kiépítve az égéstermék elvezető. Az elvezetés módja ettől még C33. Ha gyári idomokkal csinálják akkor nincs köze a kéményseprőnek hozzá, erre írtam hogy gázszerelő hatáskör. Azt hogy hova kell tenni tisztító nyílást rá, a gyári esetében, a gyártó által előírt helyekre. A szerelési dokumentum tartalmazza! (jellemzően 1db egyenes ellenőrző kell a készülék után egyből) A C6 esetében a kéményes szakember teszi oda ahova kell. Ezt majd megmondja a hő és áramlástechnikai méretezés. Ezt a kémény a kéményseprőknek át kell venni!

Előzmény: allampapi (118243)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118254

Még mielőtt nekem esnétek hogy megint vettem valami szart...  Hát sajnos most sem, éjjeli őrnek szegődtem ahol fűteni is kell. Új telepítésű csakis vegyestüzelésű rendszer, 37kw os kazán, vezetékes víz nincs így gondolom ezért lett a puffertároló vészhűtési megoldás. Áramszünetben ha minden szivattyú leáll gondolom kinyit az a visszacsapó szelep. Nade amíg mennek a szivattyúk akkor nem nagyon szokott kinyitni, megforralni gondolom akkor is meglehet.

Hatvan 65 fok közötti előremenővel amit egész éjszaka sikerült tartani a szigetelt kb 100 négyzetméteres ház az esti 19 fokról reggelre 20 és félre ment fel. 45 fokos volt a visszatérő, pufferbe nem ment. Én vagyok a béna vagy valami gáz van a rendszerrel? Fél colos csövekkel és új radiátorokkal szerelt, csak az osztóig vastagabbak a csövek. 

Egész éjszakai 60 fokos vízzel azért itt reggelre pokolnak kéne lenni nem? De ha meg 70 re állítom szerintem akkor meg kritikusan közel leszünk a védelmek megszólalásához vagy a felrobbanáshoz.

Előzmény: Kapocska (118253)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118253

Vannak beépített v. külső vészhűtők a biztiszelep az utolsó a sorban (szerkezeti épséget próbálja megvédeni , ami v. sikerül v. nem).

Előzmény: Csuklósbusz (118252)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118252

Biztonsági szelep ami a kazánház légterébe  enged, puffer felé  csak ez a pillangószelep van. Ergo el lehet robbantani? 

Előzmény: Kapocska (118251)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118251

Erre vannak védelmek és nem a lengőnyelves dolga.

Előzmény: Csuklósbusz (118248)
matthiasii Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118250

Akkor   te képben vagy.

Van ez tovább is.  2 m -e belül  nyílás záró sem lehet.

Ez is hozzá tartozik.

Előzmény: allampapi (118244)
Zsigmond2 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118249

Köszönöm a válaszokat! Még egy kérdésem lenne honnét tudom hogy milyen fajta pl th vagy u a fitting van valami jelölése? 

Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118248

Rájöttem, a keringetők utána vannak tehát pont rá szívnak arra az ágra ami menne a pufferbe így nem nyit ki a szelep. Áramszünet van akkor gravitációsan megy a puffer felé.

De nincs áramszünet mégis megforr a kazán akkor nem tudom hogyan vezetik el a túlmelegedett vizet.

Előzmény: Csuklósbusz (118247)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.14 0 0 118247

Pedig arra mondták hogy kinyit hogyha áramszünet van és nem megy a szivattyú. 

Egy ilyen tényleg elegendő áramszünet esetére, illetve mi van hogyha úgy forralódik meg hogy van áram? Átlag 35 40 fokos epuffer.

Előzmény: nagykunsági (118245)
nagykunsági Creative Commons License 2021.01.13 0 1 118246

Évekkel ezelőtt valaki talált egy olyan jogszabályt, amiben benne van, hogy csak 2008 előtti használatba véetli engedély esetén engedélyezik a homlokzati kivezetést. /Persze lehet tévedek az évszámban./

Gyakorlatilag ha itt megkérdezed, azt fogják válaszolni a "szakemberek" nem lehet, meg nagyon ritka. 

A valóság meg az, hogy elég sokat engedélyezik, csak egy jó tervező kell hozzá. 

nagykunsági Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118245

A jobbik fotón egy lengőnyelves visszacsapó van. 

Előzmény: Csuklósbusz (118242)
allampapi Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118244

Olvasom az OTÉK-et:

(2) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthető - ha a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület - e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett,

Namost van legalább két ismerős akiknek elmúlt 2 évben kötötték be, s 5-10 éves építésű házak. Ez akkor hogy? :) Magyar vircsaft? :)

allampapi Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118243

Köszönöm a szakszerű válaszod! Nagyra értékelem!

"3) vízszintesen homlokzati kivezetés

Melyik választható egyáltaltalán 2021-ben még?"

Szakmabelitől hallottam, hogy manapság ez már nem is engedélyezett csak ősrégi épületeknél. Valós lehet ez?

Illetve

"2) függőleges kétrétegű kondi gázcső a padlástér felé, tető kivezetéssel"

C6-os esetben ha az gázszerelő/tervező hatáskör, akkor kellhet bármilyen egyéb tisztítónyílás a tetőn?

Előzmény: Sony Black (118241)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118242

Üdv!

Ez elméletileg egy hőre nyitó szelep, de nem tudom hány foknál nyitna. Honnan lehetne ezt megtudni?

Egy két köbméteres puffertartályra nyitna rá túlhevülés esetén, A puffer csakis túlhevülésre van készenlétben, tárolásra nem szolgál, de így is 30 és 40 fok között ingadozik benne a víz. Nem tudom a kazán melegszik túl vagy a szelep nyit korán..

Sony Black Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118241

1. C6 (C93)Kémény bélelés, kéményseprői szakvélemény köteles.

2. C33 szerelt kémény. Ebből van C6-os, és készülékkel tanúsított gyári is. Előbbi kéményseprői szakvéleményhez kötöttöt, utóbbi gázszerelő/gáztervező hatáskör.

3. OTÉK 80§, kell megfelelni, és nincs köze a kéményseprőnek hozzá, szintén, gázszerelő/gáztervező hatáskör.

Előzmény: allampapi (118240)
allampapi Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118240

Családi házas (10 éves a ház) új gáz bekötés, új kondenzációs kazán.

Kémény kérdéskörben milyen lehetőségek vannak 2021-ben?

1) kémény, béleléssel

2) függőleges kétrétegű kondi gázcső a padlástér felé, tető kivezetéssel

3) vízszintesen homlokzati kivezetés

Melyikhez kell kéményseprőt bevonni (helyi szemle, szakvélemény,..)?

Melyik választható egyáltaltalán 2021-ben még?

Illetve melyik esetben kell a tetőn bármilyen plusz elem (kémlelő/tisztítónyílás, stb)?

Varek1 Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118239

Szereljél fel olyant ami  elterjedt a piacon.

Nálam   az un. mofém csaptelepeket szerelték fel... jó régen.

Általában    6 -7 évente cseréltem a csap ( szelep ) felsőket, de 20 év után  ez se segített-  Szórakoztam még az un. szelepülés maróval , az se volt jó.

Szóval 20 és 25 év között csere. Azaz teljesen új.

És ha már csapok - elzárók.

Vannak az un. sarok szelepek  és    a csempe szelepek.

Ezek idővel elvízkövesednek.... így évente  egyszer - kétszer legalább megmozgatni ezeket különben nem zárnak vagy fordítva nem jön rajtuk a víz.

Így jártam az egyik WC tartály töltővel.... a bérlő  5 évig nem nyúlt hozzá  és a végén csak a csere segített.

Előzmény: dugasz11 (118232)
v_attis Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118238

Szuper, köszönöm!

Előzmény: Sony Black (118237)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.13 -1 0 118237

Nekem is 0,1 fokon van itthon. Jobb a komfort. Semmit nem okoz... szerelő vagyok.

Előzmény: v_attis (118236)
v_attis Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118236

Sziasztok!

Egy radiátoros rendszerben kondenzációs kazánhoz mennyire ajánlott olyan szobatermosztát amelynek 0,1 fok a hiszterézise?

Jelenleg 0,2-es van, de ez tulajdonképpen sokkal több, mert akkor kapcsol amikor kilép a hiszterézisből, tehát ha 22-re van állítva akkor 21,8-nál még nem kapcsol be csak ha ebből kilép. Így tulajdonképpen 21,6-ra kapcsol be és 22,4-re kapcsol ki.

Okozhat-e bármi gondot a 0,1-es kapcsolgatási érzékenység? Okozhat-e kevésbé takarékos működést a kazánnál?

Sony Black Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118235

Sehogy. Ott a nyomaték a te kezed :D

De valóban, a nyomáspróba kötelező!

Előzmény: Zsigmond2 (118227)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.13 0 0 118234

"Egy elég régi csaptelepet" 

Ez a lényeg! Csere, ne is kínlódjál vele! Herz, vagy Grohe mehet a helyére. Anyagilag kicsit szarul fogod érzi magad tőle, és lehet rossz lesz a közérzeted is tőle, de aztán eszedbe jut, hogy ez majd jó eséllyel megint bírni fog min 15 évet ;-)

Előzmény: dugasz11 (118232)
programmmer85 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118233

A beton a lefolyó cső körül elég vékony volt a rosszul "zsaluzott" homok miatt. Mire kikerült a cső, ennyi maradt. Így is érdemes még megtartani a maradék betont?

Előzmény: nixon70 (118111)
dugasz11 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118232

Sziasztok!

Egy elég régi csaptelepet szeretnék megjavítani, viszont nem találok hozzá betétet.

Márka logójáról kép. Nem ismeri fel véletlen valaki ezt a márkát? Legalább tudjam merre induljak el?

Vagy ami mégjobb lenne ismer valaki egy üzletet ahol kapok egy ilyen betétet?

Kép1 Kép2  Rögzítő csavar

Egyszerű rajz méretekkel a mostaniról: Link a rajzhoz

nixon70 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118231

Nyomjál vele le egyet és nyomasd le a kötést  8-10 bárral, ha kibírja, akkor jó.

sylvanus67 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118230

Ha nem sikerül a kötés akkor rossz. 

Rendszer.hiba Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118229

Persze, hogy tök jó vételek vannak, például a németországi, vidéki parókián nyugdíjaséveit töltő tisztelendő úr második autóját is meg lehet venni 1000 euróért 90 ezer kilométerrel, 15 évesen, mert annyira megkímélt, hogy ha esett az eső vagy ha erősen sütött a nap, akkor eldugták a garázsba, ne kopjon a fényezése... :D Tele van ilyennel a használtautóponthu... :)))

Ha szerelő szereli be, akkor normális gyártmányt-típust, minőséget fog javasolni, azt szakszerűen s garanciával szereli fel, s rendesen beszabályozza, így a dob nem fog kiégni egyhamar... 

Félreértés ne essék. Azt csinálsz, amit jónak látsz, de ha rendszeresen átcsesznek szar készülékekkel, akkor ne csodálkozz. :)

Próbáltalak jószándékkal segíteni, hogy miért nem jó ötlet a használt hulladék készülékek beépítése, főleg szakember kihagyásával, pedig valószínűleg az én ügyfelem sohasem leszel, mert azok kifizetik az új konvektort, új kondenzációs kazánt, új bármit, és sok-sok évig jól érezhetik magukat az otthonukban... :)

Előzmény: Csuklósbusz (118228)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118228

De nagyon sokszor tényleg minimális üzemórával dobnak ki ilyen készülékeket, szóval akár ki is lehet fogni szerencsével.  Esztétikai dolgok, burkolat stb azért lenne rajta árrés sőt nagyon is van mert most mind elkapkodják.

Arról nem is beszélve hogy hiába veszek újjat, ha magam rakom be akkor gari sincs, aztán dobrepedés 2-3 éves korban is megesik azért. Aztán ha veszek egy kukás 30 éveset, lehet az is elmegy gond nélkül akár többet is mint egy új, csak nem 150 hanem 5 ezret adtam érte... :-)

Előzmény: Rendszer.hiba (118226)
Zsigmond2 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118227

Sziasztok kézi presselőt hogyan kell kalibrálni honnét tudom mikor jó?

Rendszer.hiba Creative Commons License 2021.01.12 -1 0 118226

Sajnos minden ilyen jellegű dologhoz kettő emberre van szükség.

Egy lelketlen gazfickóra, aki minden szart rásóz az emberekre, s egy olyan spórolni vágyó emberre, aki azt hiszi, olcsóért majdnem új akármit kaphat, ami örökké működni fog.

Csodák nincsenek.

Az új készülék a megbízható készülék. Oka van annak, ha valami okból leselejteznek, leszednek, kidobnak egy készüléket.

Régebben iszonyat mennyiségben hordták ki a leszerelt kvázi hulladék készülékeket például Romániába is. Ők mindent felvásároltak...

Hogy most miért fogynak el secperc alatt a jófogásra felrakott készülékek napjainkban? Van olyan cég, aki tucatjával-százával veszi meg a hulladékokat, s sózza rá gyanútlan kisnyugdíjasokra az új áránál jóval drágábban... A szakirányú végzettséggel bíró szerelője nem sok van, de hirdetésekre elköltött milliója jóval több... 

Magára valamit is adó szerelő nem fog nagy mennyiségben alkatrésznek konvektort venni, vagy használt konvektor-hegyeket beépíteni...

Előzmény: Csuklósbusz (118206)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118225
Előzmény: Kapocska (118224)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118224

Vízgőz tartalom legfeljebb                    2H esetén   0,17g/m3                            2S esetén legfeljebb 1g/m3

(24órás gáz kromatográf ?)

Bízzatok meg szakembereket (ügyvéd.......... polgármester(mondjuk az nem szaki,de segítheti a lakosságot) )

Előzmény: Csuklósbusz (118223)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118223

De ez olyan mint a pillanatáramszünet az áramszolgáltatónál kb..megfoghatatlan, hacsaknem beméretjük a gázt hogy telivan vízzel. Jó van benne és a fogyasztás alapján kiszámolják mekkora kár ért és na bumm.

Az hogy mindig hidegre mész haza és visszakapcsolni kell, vagy hajszárítózni, meleg vizezni is mellé mert nem marad úgy ez megint jogilag megfoghatatlan. 

Üzemszerűnek nem üzemszerű, de hogyan bizonyítsuk?  Hol van leírva mennyi a max víztartalom a gázban?

De ha beszerelek egy csőfűtést és elrobbanok akkor megint ki lesz a hibás? :-)

Előzmény: Kapocska (118221)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118222

De már nemjön csak vízpára a lefúvatás során. De a nyomáscsökkentőből folyik kifele ha megmelegítik. 

A gázátadó vagy nyomáscsökkentő állomáshoz ami a vezeték végén van valahogy ahhoz nem mernek menni, pedig az biztos alkalmas lefúvatásra és az a vezeték végén is van.

Ui: user manual gázátadó állomáshoz nincs valakinek? :-) :-)

Előzmény: Kapocska (118219)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118221

Ez a dolog nem itt fog eldőlni/megjavulni.

Ügyvéd + szakértő (ügyvédi vélemény,hogy az egésznek a költsége ráverhető e a szolgáltatóra),

mert lehet az egész országban csak nálatok van így és ez nem üzemszerű állapot.

Előzmény: Csuklósbusz (118220)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118220

Telefonos hívásra csak kijönnek lefúvatni, nyomáscsökkentőt cserélni stb.  Már ment egy írásos panasz, meg készíteni szeretnék mégegyet alaposan műszaki indokokkal alátámasztva.

Csak ugye itt is mint az ügyfélszolgálat, nem lehet víz a gázban...  :-) Aztán dehogynem!

Olvassátok el ezt:

https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2002/november/74-gazbekotesek-mult-es-jovo-viii-lefagyas-a-bekotesben

" Általában azonban a lezáratlan csővezeték munkaárokba való helyezése során, az építéskor kerül víz a vezetékbe, melynek nagysága hihetetlen méretű is lehet."

Ez utóbbi történt nálunk is, vezetéknyomvonal áthelyezés, nem zárták le a végét, aztán feljött a talajvíz és beáradt. 1 nagyfogyasztó és 16 kicsi van rajta a 7km végén, többi inaktív.  

A vezeték legvégén van ez a nyomásszabályozó állomás amit már posztoltam a  118208 hsz-ben, de arra azt mondják hogy csakis a régi terményszárítóé ami már nem üzemel, így senki nem is törődik vele. Közműtérkép szerint az van a vezeték végén, mi kisfogyasztók meg tőle párszáz méterre. 

A nagyfogyasztó megelégelte a dolgot és beszereltetett csőfűtést saját költségén, azóta neki nincs gondja. A lakossági fogyasztók meg:

" A nagyszámú, felügyelet nélküli vezeték és házi gáznyomásszabályozó sem pénzügyi, sem biztonságtechnikai okból nem fűthető, segédenergia nélküli megoldás alkalmazható csupán. Ez esetben a kondenzáció elkerülhetetlen. "

Ma is lefúvattak szerintem párszáz m3-ert, holnapra ugyanúgy elfagy. Ha bebugyolálom akkor később fagy be. De bezzeg a gázóra nem fagy be. Sőt ahogy kezd el befagyni csökken a nyomás, az óra meg térfogatot mérve egyre többet mér, az egyre kevesebb vizes gázért.

Előzmény: Kapocska (118214)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118219

Kifúvatást a kezdetben kiáramló szennyeződés mértékének függvényében,

szükség esetén meg kell ismételni.

Műveletet addig kell ismételni, míg kiáramló levegő teljesen tisztává válik.

Víz, föld, kődarabok előfordulásakor a tisztítást szivacsdugóval kell elvégezni,

és addig kell ismételni, amíg a vezeték szennyeződéstől teljesen mentessé válik.

Mr. e-on

A szívás nem őnáluk van. :-)

Előzmény: Sony Black (118218)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118218

Van az a kompresszor ;-)

Előbb fújni kell aztán szívni! :XD

Előzmény: Kapocska (118217)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118217

"7km-nyi vezeték megtelt belvízzel."

Forrald el ügyesen.

Előzmény: Sony Black (118216)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118216

Ezt nem fújatni kellene hanem szívatni:)

Egy megfelelő kapacitású vákumszivattyúra kell kötni, és elforralja a vizet belőle ;-)

A klímatechnikában is többek között, ezért is alkalmazzuk a vákumszivattyút.

Előzmény: Kapocska (118214)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118215

A gáztervnek egyik se. Tervező az teljesen más tészta.

Amiket felsoroltál ezek mind kivitelezői jogosultsági körök. Tehát a gázszerelő az 1.2.3. pont szerinti tevékenységeket láthatja el. Nem a cég! Hanem konkrétan a szerelő, mert ez egyéni jogosultság, ami az igazolványához kötött nem a cégéhez.

Tervező meg az lehet, akinek épületgépész mérnök a végzettsége, és élő kamarai tagsága van, meg felelősség biztosítása. Az engedélyét a kamara állítja ki.

Előzmény: videkiatlag (118210)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.12 0 1 118214

„De van víz a gázban, láttam a saját szememmel!”

Ha ez így van akkor smith olvtárs eljárását kell követni olyan formában,

hogy kerestek egy gazdasági dolgokkal foglalkozó ügyvédet

és pertársaságban (10-20-an,100-an……) kifogást emeltek az ügyvéden keresztül

és benyújtatjátok vele a szolgáltató felé a kárigényt (villanyfűtés, 5000Ft/q fa……….).

Ekkor a szolgáltató valószínű felemeli a seggét és megoldja a problémát.

„hiába fúvatják nem megy ki a víz.”

Van olyan kompresszor amelyik 500l/h levegőt v. amelyik 20000l/h levegőt képes

kifújni.

Előzmény: Csuklósbusz (118211)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118213

Ezek általában gázszerelői  tevékenységek, ami nem takarja a tervezői tevékenységet  ,szerintem.

Így lehet gázszerelő kivitelező és lehet v. cég megbízásából szervizes is.

Az 1,2,3 pontokhoz meghatározott végzettségek,szakképesítések, és gyakorlati idők párosulhatnak.

Előzmény: videkiatlag (118210)
smith Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118212

Első körben hibás teljesítés okán kellene megtámadni a szolgáltatót.

Előzmény: Csuklósbusz (118211)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118211

De van víz a gázban, láttam a saját szememmel! 

Volt egy vezeték nyomvonal áthelyezés, a 7km-nyi vezeték megtelt belvízzel.   Azóta évek óta nem fogy ki, hiába fúvatják nem megy ki a víz.

Belülről fagy el a nyomáscsökkentő, leszerelte a szerelő, folyt belőle ki a víz.

Valahol megül a vezetékben a víz, zsompokban, onnan meg szépen belepárolog a földgázba. Nyáron csak többet fizetsz, télen meg belefagy a nyomáscsökkentődbe.

De valahogy nem akarok még ehhez áramszámlát is fizetni hogy elfogyaszthassam a vizes gázt,  ti mit tennétek a helyemben?

Azért alapból nem normális hogy 2 nap alatt jópár ml fagy bele a nyomáscsökkentőbe, az meg pláne nem hogy ezmiatt állandóan leold és fűtés nélkül marad a lakás..

Előzmény: Kapocska (118209)
videkiatlag Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118210

GÁZ (bejegyzett gázosok listájáról feladatkörök):

"

1)Csatlakozó- és fogyasztói vezetékek létesítése, üzembe helyezése,
karbantartása, üzemzavar elhárítása, felhagyása, gázfogyasztó készülékek és
gázfelhasználó technológiák, valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos
használatához szükséges tartozékok létesítése és felhagyása

2)Gázfogyasztó készülékek és gázfelhasználó technológiák, valamint az azok
rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok létesítése,
üzembe helyezése, karbantartása, üzemzavar elhárítása, felhagyása

3)Csatlakozóvezeték és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálata
(a felhasználói berendezés tartozékát képező gázfelhasználó technológia együttes
hőterhelése legfeljebb 70 kW)"

a) Gázterv

b) kivitelezés

c) szervíz

Magyarra fordítva 1-2-3 pontoknak melyik a-b-c pont felel meg? (mert ez így elsőre kínai)

Kapocska Creative Commons License 2021.01.12 -1 0 118209

„ha minden szomszédnál egyszerre megy el”

Elég egyértelműnek tűnik ,hogy központi a hiba.

A gázban nincs víz, a nyomáscsökkentő referencia pontja

elfagyhat mert az ki van téve az időjárás fizikájának is, a többi része zárt nyomás alatti .

Előzmény: Csuklósbusz (118208)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118208

Gáznyomásszabályzó állomáson nem kellene ilyenkor működnie a fűtésnek, illetve ha minden szomszédnál egyszerre megy el a gáz előfordulhat hogy nem nálunk van a hiba?

Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118207

Hát az égéstérben már nem okoz kárt a víz de a gázszelepekben ha nem lennék annyira biztos, csőből a víz miatt ami amúgy nem menne bele de mégis belemosódik.

Előzmény: smith (118202)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118206

Igazából az lenne a tuti a használt alkatrészt senki nem vinne ügyfélnek. Azért mindennek van élettartama, gázszelep is ki tud kopni. De mikor egy új gázszelep 30000, használt konvektor kompletten mindenestől 5000 ha jól kifogom... Persze hogy kelendőek a régiek. 

Csak mostanság gyanúsan nagyon elkapkodják őket, én is donornak akarok egyet de az olcsóbbat elviszik rögtön.

Szerelő meg minket is vert át, hozott felújított lampartokat. Aztán a dob forrasztott volt, 30 éves gázszeleppel de a szelepek vadi új műanyag burkolattal, moduláció úgy beállítva hogy a főégő be se gyullad a békaszelep nyitása után, termoelem szétégve stb.

És az eredeti lampart szelep helyére úgy rakták fel a szelepet hogy a piezzo pattogtatásakor kilazul és ereszt a főégő csöve is.

Van akinek direkt megéri használtakat  túlárazottan felrakni majd gyakorta visszajárni javítani... 

Azóta rájöttem hogy én is tudok kukázni.. 

Előzmény: Rendszer.hiba (118204)
Gyula20 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 118205

A gázkazán közelében felszereltem egy mérőműszert.

A készülék három szenzorral mér.

Ennél a működést 10 másodpercenként  egy fény és hangjelzés jelzi.

Rendszer.hiba Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118204

Normális szerelőnek nem éri meg megvenni alkatrésznek a többségükben lepukkant, fémtelepre való konvektotokat, hiszen szó szerint minden de minden alkatrész kapható újonnan, relatíve olcsón. Minden évben átlag 30-50 darabtól szabadulok meg. Van, aki ezeket még továbbadná átverhető vagy szerencsétlenebb sorsú embereknek, de nekem nem fér bele az, hogy olyan készülékekért egy fillért is elkérjek, amik repedtek, szétégett főégővel, hibás CR szeleppel bírnak. Vagy hogy ilyenek további műkődéséhez asszisztáljak... 

Előzmény: Csuklósbusz (118184)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118203

Ne szereld ki, azzal csak megnehezíted a mérést. Hiszen a készülékben adott minden a saját környezetében a pontos méréshez.

Több féle digitális multiméter létezik. Némelyik nem is mér milivoltokat, némelyiket be kell kattintani-állítani a megfelelő feszültségtartományba, s az újabbakat csupán bekapcsolod, egyenáramra állítod és ő már méri is a mérnivalót. 

Amúgy ha gond van, akkor ahogy egy kolléga leírta itt is, egyszerűbb megvásárolni új stemcót, termoelemet s egy termomágnest, így voltaképpen a készüléked termoelektromos égésvédelmét fel is újítottad... ⁵

Előzmény: lapar (118199)
smith Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118202

Mivel a gázkészülékben gőz/pára formájában van jelen a víz, némi teljesítményveszteségen túl különösebb bajt nem csinál. Amikor errefelé kötötték a gázt, sok cső ment teli vízzel, az első hidegbe sokan szívtak vele, de készülék nem ment tönkre tőle. Nem vackoltak szűrővel, nyomáscsökkentő le, be a kocsiba, cső kifúvatás, tiszta nyomáscsökkentő fel. Aztán a műhelyesek ganézták a jó melegben a szűrőket.

A térfogat alapú mérés miatt nyilván kifizeted a vízpárát is.
A magyarázat inkább fizika, mint kémia. A csőben a víz párolog, a pára pedig a felszín feletti részen fagypont alatt belefagy a szűrőbe. Plusz a nyomáscsökkentőben még expanzió is van, ami további lehűléssel jár.

Előzmény: Csuklósbusz (118195)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118201

Oké az oxigén elhasználásáról tudtam, azért is írtam hogy a levegő pótlás nem probléma. Azért egy 6 X 4 méteres lemez tetejű garázsnál ahol még ventilátor is van,( még ha az szigetelve van is)  nem hiszem hogy csak úgy elfogyna az oxigén. Másra gondoltam, valami veszélyes anyag kibocsájtás. ( kénsav, sósav, stb.)

Előzmény: Csuklósbusz (118193)
Atis57 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118200

Szia!

Igen  a 20miliVolt környéke  , ha áramot is tudnál mérni 0,5-1A  (de ezt már nem minden műszer tudja mutatni ,a magas mérőellenállás miatt!)

Előzmény: lapar (118199)
lapar Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118199

Köszönöm! 

Na erre vártam!

Én úgy gondoltam eccerűbben kiszerelve, hogy a gáztűzhely lángja fölé tartom az érzékelőt, és a tüsiket a testhez, és a végén levő "gombóchoz" (ahol a 10-es menetű hollandi van) tartom.

Úgy is jó?  

Meglepően kicsi ez a feszültség, ezt fontos volt tudni, mert enélkül hova állítanám a multimétert?

Előzmény: Rendszer.hiba (118198)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118198

Még valami. Természetesen feszültséget csak akkor tudsz mérni rajta, ha ég a gyújtóláng (őrzőláng).

Előzmény: Rendszer.hiba (118197)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118197

Szia Sporttárs!

Nagyon egyszerű. Kell hozzá egy digitális multiméter, azt egyenáramra kell állítani, s az egyik mérőtüskével a készüléken bármely fém részhez hozzáérinteni, a másik mérőtüskét meg a biztonsági forrásvédelem-kapcsoló (hőkioldó-termosztát, Stemco) egyik illetve másik pontjához. Minimum 5 milivolt kell ahhoz, hogy a termomágnes biztosan képes legyen bent tartani. Valamint így egy füst alatt azt is láthatod, hogy a forrásvédelem-kapcsoló jó-e.

Előzmény: lapar (118161)
smith Creative Commons License 2021.01.11 0 1 118196

Tudod mit? Neked igazad van. Még nem tudom, miben de biztosan.
De mielőtt a következő eposzt írod, áruld már el, ezek közül mi cáfolja azt, hogy a rosszul hőszigetelt és/vagy pocsék légzárású ablak alá tett radiátor komfortosabb, mint a szemközti falra rakott megoldás!?

Előzmény: Dunit2 (118190)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118195

Sok a víz a vezetékes gázunkban, hiába fúvatják ki napokon belül újra elfagy a nyomáscsökkentő. Az ilyen milyen hibákat okozhat a gázkészülékekben és mit lehet ellene tenni?

Mennyire növelheti meg a fogyasztást a vizes gáz? Illetve mi ennek a kémiája, vezetékben valahol víz van, párolog, esetleg oldja a gáz, majd a földfelszín feletti nyomáscsökkentőben meg kicsapódik?

Gázóra elvileg térfogatot mér, tehát mikor lecsökken a nyomás mert a gáznyomáscsökkentő szűrője berakódik jéggel akkor gondolom az óra is többet mér a kevesebb gázra..?

lapar Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118194

Ahol nem az ablak alatt van a fűtőtest, azok az ablakok sokkal jobban, könnyebben párásodnak.

Ugyebár az ablak hőszigetelő képessége sokkal rosszabb, mint a falé.

Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118193

Az újabb szieszták már olyan jól meg vannak oldva hogy a múltkor a szobámban kikapcsolt magától mert elfogyott a levegő de nekem mégsem lett semmi bajom. Az őrlángot figyeli precízen a termoelem, ha lecsökken a hőmérséklete mert nincs elég levegő az égéshez akkor letilt.  Régebbiek pláne a szivacsosak azok lehet halált is tudnak sugározni de az újabbak már le vannak védve. 

Előzmény: ksanyi52 (118191)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118192

Üdv ! Google a barát ,írd be szieszta kálya mérgezés ,és lesz találat bőven !:-) 

Előzmény: ksanyi52 (118191)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.01.11 0 1 118191

"a szieszta pedig halált sugároz." Kifejtenéd egy kissé bővebben? A fiamnál van betéve egy a műhelyében, s ha tényleg veszélyes ki dobatom vele. Ha csak a levegő pótlásról van szó, az nem gond.

Dunit2 Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118190

Nos kezdjük a hőtárolós kályhánál.. Ha bár ha nekem kellett volna elnevezni inkább hőtartályos  kályhának nevezném.

Igaz a tartályban lehet sok mindent tárolni  legfőképpen folyadékot  vagy folyós anyagot. meg egyebet.

Tehát a kérdés  .

És mennyiben tekinthető egy hőtárolós kályha konvektív hőleadónak?

Ez a kályha féleség  egy nagy fajlagos hőkapacitású anyag révén tárolja a hőt.

Hogy mennyit ?  Ez függ a kályha tömegétől, az anyag fajhőjétől  és a belső maghőmérséklettől.

Az Elekthermax gyártott 3 félét  320 kg,   160 kg és kb 100 kg tömegűt.   A   körítés  nagyjából   25 és 20 kg körüli /lemez burkolat, hőszigetelés, és elektromos kütyük.. cső fűtőtest stb. 

Tehát a 320 kg- os   295 kg  tűzálló anyagból készült un. maggal rendelkezik.

Ezt magot fűti fel  a  6 db. 1 kW-os cső fűtőtest.  8 óra alatt   48 kWórát táplálhatunk be.

A maghőmérséklet nagyjából 500  C 0. Lehetne több is ,de   akkor a fűtőszálak elégnek,  elolvadnak. Erre van egy hőmérséklet korlátozó szerkezet. Ez korlátozza a belső mag hőmérsékletet   és egyben  szabályozza a felvehető hőmennyiséget  is. Ha lejjebb vesszük kevesebb hőt tárolhat.

Hogy jön ki belőle a hő  ?

Kétféleképpen. Ha jól felfűtjük, akkor sugárzással. De van egy másik funkció is.  A magban vannak légcsatornák és abba belefúj egy    kétfokozatú ventilátor - egy gyors kifújás és egy lassú kifújás .

Tehát mint mondtam én inkább  hőtartályos kályhának nevezném. Olyan mint a puffertartály .

Sőt ez a hőtartály olyan  mint egy lukas tartály , igaz a luk csak kicsi.   3-4 nap alatt tökéletesen kihűl a kályha.

A hőt tökéletesen bezárni nem lehet, az mindig áramlik .Amíg egy nyomás akár egy éve alatt is  ugyan annyi lesz egy zárt tartályban, a hőt tökéletesen bezárni nem lehet Talán végtelen vastagságú szigeteléssel. de mindegy.

Tehát a levegő által  kifúj hő az konvektíve jut  a magból az áramló közegbe. Azzal a fűtendő térbe.

Tehát az én értelezésem szerint is is . Sugárzással és konvektíven.

A család majd 10 db. ilyen csoda    ( ?  igen 77 -ben annak számított ) kályhával rendelkezett.

Az egyik Tánti megkérdezte hogy hogyan használja, ha takarékoskodni akar ?  Hogy magyarázzam. Hát mondtam Stefi néni, ha állandóan otthont van akkor vegye magasabbra a fokozat szabályozót  és a jó meleg kályha állandóan sugározza a hőt. ha viszont elmegy  hosszabb időre akkor inkább  a ventilátorra fúvassa ki, viszonylag gyorsan felfűti a helyiséget (  persze ha van a tartályban elég szlufla akarom mondani hő ). Ha nincs, akkor nincs mit kifúvatni.

77 -től  92 -g volt 5db kályhám . Egyet eladtam, egy nálam tartalékban, egy egy  bérlők lakásaiban egy pedig a kamrában.

Mondjuk a 15 év üzemidő alatt szervizre javításra egy sem szorult.  2 évente a ventilátor tisztítás  (vessük össze a kondis kazánok állandó panel  és egyéb  javítani valóival., azok szervizköltségével ) Persze azért más is elromolhat. Az 5 kályhánál egy nél a töltésszabályzó ment tönkre a másikoknál a fűtőcsövek égtek ki. Sőt a környezetemben az egyik kályha annyira túlmelegedett, hogy a festék leéget róla.

Ennek ellenére ezek a kályhák  már a múlt. Az áram még a vezérelttel is súrolja majd  a 3x -ost a gázhoz képest.

Így vége a dicsősének.

És vissza az ablak alá nem ablak alá . Ismerem az elméletet, de állítom lényegesen  nem befolyásolja se a gazdaságosságot se a  komfortot. Mikor  ?  92 -ben amikor áttértem a gázra az egyik szerelő szintén kiselőadást tartott erről.

Ott volt a szeme előtt az ablakok előtt a böhöm nehéz  320 kg-os   hőtárolós (hőtartályos ) kályha ,de csak nyomta nyomta.

Mondtam mester oda teszi a radiátorokat ahová kérem.

Melyikkel folytathatom ? A cserépkályhával,  a kandallóval,  a konvektorral, az olaj radiátorral, a fali sugárzóval a sziesztával. ?

sajnos tömegkályhám és padlófűtésem nincs.l

Akkor : a cs.k sugároz,

a kandalló is is,

a konvektor  konvektiv,

az olajrad konvektiv,

a fali sugárzó sugároz,

a szieszta pedig halált sugároz.

Előzmény: smith (118186)
lapar Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118189

Magánvélemény:

szerintem az a cső a sütő mögötti meleget bírni fogja. Ha esetleg leég a műanyag, akkor sem fog ereszteni. Ha biztos akarsz lenni benne, nézz rá működés közben, de ha ég/olvad, úgyis érezni fogod nézés nélkül is. Nekem a tűzhely főzőrésze mellett megy, tettem rá alu fóliát (ott, ahol kijöhet a hő a nagy fazék alól) Eddig nincs vele gond (2 éve)

Előzmény: baby54 (118182)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118188

Üdv ! Tények/indoklás nélkül és Szerinted !:-)

Előzmény: Dunit2 (118172)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.11 0 4 118187

"Az elmélet fals !!   -nem bizonyítható."

Jól láthatóan a Te nick neved  alatt fut ez a vélemény,tehát a tiéd (meg még esetleg 0.1%-nak a véleménye lehet).

99.9%  + a fizika  nem ezen az oldalon áll.

Előzmény: Dunit2 (118185)
smith Creative Commons License 2021.01.11 0 2 118186

Esetleg megpróbálhatnád a működik fogalmát a komfortos fogalmával összevetni.
Bármilyen rosszul elhelyezett hőleadó képes komfortot adni, némi relatív túlfűtéssel.

cserépkályhák és a tömegkályhák.
A sugárző fűtést ugye nem keverjük a konvektív eszközökkel? Jó, hogy nem a padlófűtést sikerült ellenpéldának hoznod... :-D

Sőt a villanykályhák is működnek ha nem az ablak alatt vannak.
És mennyiben tekinthető egy hőtárolós kályha konvektív hőleadónak?

Az elmélet fals !!   -nem bizonyítható.

Sose késő tájékozódni...
https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2012/junius/2007

Előzmény: Dunit2 (118185)
Dunit2 Creative Commons License 2021.01.11 -5 0 118185

Ez az elmélet még talán igaz is lehet , némi megkötésekkel.

Nos rengeteg hőleadó készülék van, amik nem az ablakok alatt vannak és mégis jól működnek.

Kezdjük a  gázkészülékekkel. kéményes konvektor,   fali melegítők.

Aztán a kályhák és kandallók nagy családja, a cserépkályhák és a tömegkályhák.

Sőt a villanykályhák is működnek ha nem az ablak alatt vannak.

Nekem   a 18 radiátorból (  nagyjából a fele  nem ablak alatti  -  nem egy lakás) mégis jól működik minden fűtés.

Az elmélet fals !!   -nem bizonyítható.

Sőt korrigálnom kell.   A 3 lakásból 10 radiátor nem az ablakok alatt van.  8  viszont ott.

Előzmény: smith (118175)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118184

Ha olyan gazdag lennék nem itt a fórumokon keresgélném mit lehet és mit nem...

Inkább az utóbbi, ismerős szeretne egy ilyet vásárolni és mondtam majd megkérdem a fórumon..  mert erre én is kíváncsi vagyok.

Használt konvektorok vannak bőven a neten, de meg is veszik őket gyorsan, gondolom a szerelők összeszedik őket alkatrészbányának.

Előzmény: Kapocska (118164)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118183

Ha csak az a két külső szivattyú van akkor kb. így kéne kinézni a működésnek

Előzmény: Piros112 (118181)
baby54 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118182

Valaki segítsen nekem abban, hogy  Flexibilis sárga gázbekötő cső, mennyire bírja a hőt a tüzhely háta mögött, mivel a sütő használatakor ott van a leg-legmelegebb. Biztonságos ez így, nem éghet át a müa.borítás? Hány fokot bír elviselni?   Köszönöm a segítséget megnyugtatásomra.

Piros112 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118181

Sziasztok!

Köszönöm a sok hozzászólást.

A rendszer júliusban készült, azóta - illetve mióta hideg van - használjuk a rendszer fűtés részét.

Eleinte még jól működött, érezni lehetett, hogy forróak a radiátorok, azóta történhetett valami, de nagyságrendileg három hónapja szívok vele, igazából nagyon idegesít. Reggelenként klímával szoktam rásegíteni, ez így nem normális. Én nem nagyon látom át ezt a rendszert, teszek fel fényképeket. A radiátorokat légtelenítettem, azokban nincs levegő. A vezérlésért felelős termosztátot nem én választottam, a szerelő intézte. Nem jó ez hozzá?

Sony Black Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118180

"A fűtés ellátásáról egy Bosch Condens 7000 kazán gondoskodik. Computherm Q7-es termosztátokkal van vezérelve a rendszer külön az alsó és a felső szint"

Hát azért egy 7000-eshez illett volna már gyári Bosch szabályzó. Ez olyan, mintha az S mercidhez a tescoban vettél volna üléshuzatot. :) Hogy van leválasztva a rendszer egymástól? Hidrováltó van? Szekunder szivattyúk? Kazánkörnyezetet fotózd le, illetve a padó osztóját!

"Az lenne a kérdésem, hogy hol akadhat el a melegvíz, illetve miért nem jut el a radiátorokhoz. Mit kellene először leellenőrizni a rendszerben, hol kellene keresni a hibát?"

Ez egy új kiépítés, és most kezdtél el vele fűteni? Vagy régi, és most kezdte el ezt a jelenséget produkálni?

Előzmény: Piros112 (118173)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118179

"kihívtam a kazán beüzemelőjét is"

A Bosch cég helyében én nem lennék büszke rá!

Előzmény: Kapocska (118178)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118178

A rendszerről kellene egy rajz,hogy hol keveredik esetleg a víz.

A szinteket külön fűtve is ez a jelenség?

„hogy hol tűnik el a 64 fok.”

Ha kevés a 64fokos víz mennyisége akkor a radiátorba érve keveredik a

benne lévő hideggel és az átlagot tapintod.

A szivattyú teljesítményén ,fordulatán lehetne állítani, nem tudni, hogy a kazán

teljesítménye mennyire van állítva.

Ha 64fok az előremenő és 30 a visszatérő akkor az nagy dT (különbség)

ami kevés mennyiségre utal.

15fok különbség jobban elfogadhatóbb lenne.

Emeld a sziv. fordulatot (fűtésgörbe meredekségét) és ha nem melegszik 64fokra

akkor a kazán teljesítményt is.

lapar Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118177

"a hidegebb miatt egész nap ment a kazán"

Ez fura, mert ha nem tud elmenni a meleg víz, akkor le kéne neki állni.

Biztos az a 64 ° ? az előremenő csövet meg tudod markolni tartósan a kazán közelében?

lapar Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118176

Vagy a szivattyú nem megy, vagy levegős.

Én nem tudok mást elképzelni. 

Ja, radiátorszelepek nyitva? alul a torló is?

smith Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118175

Egyrészt az ablak a legerősebben hűlő felület, másrészt a korábban jellemzően rossz légzárású ablakok résein ehhez további hideg levegő jött hozzá. Az így előállt hideg levegő "ráfolyik" a radiátorra, ahol keveredhet az abból kiáramló meleg levegővel. Mivel az így előállt keverék a mennyezet felé indul, nem okoz kellemetlenül hideg padló feletti hőmérsékletet, ami az ablaktól távoli hőleadóknál bizony előállhat.

Előzmény: videkiatlag (118171)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118174

A suszter maradhatna a kapufánál is,akár!

Előzmény: Sony Black (118170)
Piros112 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118173

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

Kétszintes csalási házat újítottunk fel, többek közt a teljes fűtésrendszert teljesen újjá építettük nulláról. Ez egy kétszintes /2x90m2/ családi ház + szuterén. A házban leginkább radiátorok vannak, a konyhában, illetve a fürdőben pedig padlófűtés. Az emeleten meg mindenhol egységesen radiátorok. A fűtés ellátásáról egy Bosch Condens 7000 kazán gondoskodik. Computherm Q7-es termosztátokkal van vezérelve a rendszer külön az alsó és a felső szint, mindenhol egységesen állandó 22,5 fokra állítva. A kazán 5-ös fokozatra van állítva, ami a kijelző szerint nagyságrendileg 64 fokos vizet termel. Külső időjárás érzékelő nincs bekötve, a radiátorokban nincs levegő.

A következő a hibajelenség:

A termosztát érzékeli, hogy 22,5 fok alá csökken a hőmérséklet, fűteni kezd, és meg is jelenik a termosztát kijelzőjén a fűtés piktogram, elindul a kazán. A kazán dolgozik, kijelző szerint 64 fokos a víz, de valamiért a radiátorok csak 33 fokosak, maximum esetleg 39. Nagyok a légterek, és így nem tudja felfűteni a levegőt, ma például a hidegebb miatt egész nap ment a kazán, és nem tudta felfűteni a levegőt. Én úgy érzem, mintha csak  takarékon menne a rendszer, nem sütnek a radiátorok, inkább csak langyosak, nem értem, hogy hol tűnik el a 64 fok.

Már kihívtam a kazán beüzemelőjét is, aki megvizsgálta a kazánt, és szerinte azzal minden rendben van.

Az lenne a kérdésem, hogy hol akadhat el a melegvíz, illetve miért nem jut el a radiátorokhoz. Mit kellene először leellenőrizni a rendszerben, hol kellene keresni a hibát?

Köszönettel várom válaszotokat.

István

Dunit2 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118172

Nem mindenütt és a fűtés kitűnően működik. 

Egy tévhit hogy a radiátorok csak az ablakok alatt lehetnek.

Előzmény: lala1961 (118168)
videkiatlag Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118171

Ez egyébként mindig is érdekes volt számomra, hogy miért az ablaknál van többnyire a radiátor?? Mi a mögöttes fizika? (lentről fel kering a meleg, plafonon át a túlsó falig, majd vissza lent)

Előzmény: lala1961 (118168)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118170

"Egyébként tud ez olyat, hogy hol jó. hol nem?"

Tud, ha a határon termel... ki kell cserélni. Kapásból meg nem mondom hogy pont a FÉG termoeleme mennyi milivoltot tud.

"Érdekes módon, ha hozzányúltam a hőkioldó csatlakozásához, akkor lekapcsolta a gyújtólángot."

Semmi érdekesség nincs benne :)

Előzmény: lapar (118165)
smith Creative Commons License 2021.01.10 0 1 118169

Ennek a magyarázata egyszerű.  A szerelés  csak így végezhető el.

Egyszerű, csak nem ez. :-)

Előzmény: Ofenbau (118166)
lala1961 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118168

Üdv ! Csak szőr mentén ,képzeld valamiért a radiátorok is az ablakok előtt vannak !:-)

Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118167

„ebből lázadás lesz.”

Biztos, mert  az íróasztalos nem építene azokban az emeletes házakban/ra

megfelelő számú és minőségű kéményeket.

Ofenbau Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118166

Hogy tilos nem tilos nem tudom.

De már 30 éve is olyan helyen dolgoztam ahol fontolóra vették a betiltását. Aztán valaki közbe szólt, hogy megállj van  2   millió feletti  működő készülék, ebből lázadás lesz.  Így ejtették az ügyet.

Nagyjából azért mert a készülékek  95 % a az ablak alatt van.

Ennek a magyarázata egyszerű.  A szerelés  csak így végezhető el.

Nem kell állvány  vagy autó daru.

Az új készülék telepítés viszont már 10 éve sem volt egyszerű.

Előzmény: Kapocska (118164)
lapar Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118165

Ja, itt is.

Azért ez a sztemkó jóval több. De azt néztem is átengedi a delejt.

A termoelem azért érdekelne mit kellene mutasson melegítésre, mert hol jó volt, hol nem.

Érdekes módon, ha hozzányúltam a hőkioldó csatlakozásához, akkor lekapcsolta a gyújtólángot.

Pedig a csatlakozóit meghúztam, megtisztítottam.

Nem vagyok a "cserés" hibafeltárás híve, az maradjon az autószervizeknek (ha bírja a gazda zsebe)

Ettől függetlenül veszek egy termoelemet, mert nagyon úgy néz ki, hogy az szarakodik.

Egyébként tud ez olyat, hogy hol jó. hol nem?

Előzmény: Sony Black (118163)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.10 -1 1 118164

Parapetes miért tilos? Az jobb és biztonságosabb mint a kéményes..

Nem tilos,ha találsz olyat ami az EU előírásnak megfelel (hatásfok,kibocsátás,gázterv meg minden elölről).

Biztonságosabb mert "zárt" rendszerű.

De mert már kíváncsivá tettél:

Te olyan gazdag vagy,hogy az összes ilyen szarságú házat felvásárolod és majd...............

Vagy az  ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának vagy a megbízottja?

:-)

Előzmény: Csuklósbusz (118160)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118163

Hát te? :D

Azt csak úgy tudod, hogy melegíted a végét, és közbe ráteszel egy multimétert. Ami rajta van az a sztemkó, jól tudod túlmelegedés ellen van, és szakítja a kört. A sztemkót úgy tudod kiszűrni, hogy lehúzod a sarut róla, a vezetéket összedugod, magyarul kizárod (ha nincs multimétered). Ha nélküle megy, akkor az volt a hiba. Egyébként meg ezek filléres alkatrészek. Ha nem marad úgy a gyújtóláng, vegyél egy új termoelemet, sztemkót, és cseréld ki! Bő 3000ft-ból megúszod. Minthogy nekiállsz méricskélni ;-)

Előzmény: lapar (118161)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118162

Kérdezd meg azt aki kitalálta! :D

Budapest területén biztos, hogy nem lehet. Vidéken lehet hogy még engedélyezik ezt nem tudom.

Előzmény: Csuklósbusz (118160)
lapar Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118161

Jó estét az uraknak! (is)

C18 (vagy 21, nem tudom) termoelemét hogy lehet kimérni, hogy jó-e?

Valamint erre a vezetékre van kötve egy túlmelegedés kapcsoló (ami a kazántest csövén van), azt szintén hogyan lehet? Nem tudom, hogy az megszakít-e túl magas hőre, vagy csak változtat valamit?

Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118160

6 éve is van hogy szünetel a szolgáltatás. De azt hittem semmi nem lehet már ami nyílt égésterű...

Parapetes miért tilos? Az jobb és biztonságosabb mint a kéményes..

Előzmény: Sony Black (118156)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118159

Vazelint gumira nem kenünk, mert az ásványi alapú zsírok megeszik a gumit! Szilikon zsír!

A gumikat kell cserélni ahogy írtam, és jó lesz.

Előzmény: Gyurco78 (118153)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118158

Huh apám veled aztán megküzd az ember...

Azt írtad: "az igaz, hogy a homlokzaton kivezetett cső felfele megy utána, én meg csak kivezetést terveznék"

Most akkor döntsd már el mit akarsz! Ez két különböző elvezetési mód!

Homlokzati kivezetés C13! A külső szerelt kémény meg C53.

Nem az a lényeg hol megy ki a falon, hanem hogy hol a vége!!! Előbbi OTÉK 80§, utóbbi a kémény törvény (2015. évi CCXI.) alá tartozik! Nagyon nem mindegy!

Amit te linkeltél csöveket az C33-as elvezetéshez van. Ezek nem alkalmasak kültérre!

A kültéri csövek szigeteltek, és kb 2x annyiba kerülnek mint ezek, és jellemzően inox, vagy alu a külső köpenyük. A tricox tudtommal nem is gyárt ilyen külső csöveket. (egyébként ezek is alu/pps koncentrikus csövek amit linkeltél)

Ennek a kiépítéséhez kéményes szakember kell, az el fog neked magyarázni töviről hegyire mindent!

Kérj ajánlatot!

Az alábbi képen be tudod azonosítani melyik elvezetés micsoda! A kék kis nyilak a levegő beszívást jelölik!

Előzmény: befekteto08 (118154)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118157

Egyébként, ha a konvektorok rosszak, lehet őket cserélni, az nem kizáró tényező. Viszont parapetesre áttérni nem engedélyezett már régóta! Tehát vagy marad a kéményes konvektor, ami megegyező teljesítményű kéményesre cserélhető, ha jó a kémény. Vagy ha nem jó a kémény, akkor béleltetni kell. Viszont ez már elgondolkodtató, mert ha több konvektor van ami kéményes, nem biztos hogy megéri a több kémény bélelését. Akkor inkább már kondis kazánba kell gondolkodni, mert annak csak egy kéményt kell bélelni. Osztani/szorozni kell sjanos...

Előzmény: Csuklósbusz (118155)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118156

Ha 6 hónapnál régebb óta szünetel a gáz szolgáltatás, akkor a szolgáltató műszaki biztonsági felülvizsgálatot rendel el. Ami azt jelenti a konvektorok maradhatnak (ha megfelelnek műszakilag) és a kémény amibe bele vannak kötve, szintén megfelelnek. Ehhez kéményseprői szakvéleményt kell csináltatni. Utána papírokat be kell adni a szolgáltatónak és kiküldi a meo-t. Ha az sikeres, visszakapod a gázt.

Előzmény: Csuklósbusz (118155)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.10 0 0 118155

Régi lakásban régóta le van véve a gázóra, kéményes konvektorok vannak. Ezekre még visszakapható a gázóra vagy csak parapetesekre?

befekteto08 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118154

Valami ilyenre gondolok. Kazánból ki-könyök-vízszint-könyök-függőleges-záróelemek, s az összes pps, nem alu. (mint itt, ilyen elemekből https://netkazan.hu/termekek/kondenzacios-gazkazanokhoz-pps-alu-kemeny/170)

Ez a megvalósítás is hasonlóan drágább mint a kéménybélelős? Illetve bármi probléma/kizáró ok, hogy nem alu a külső rész?

Gyurco78 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118153

Kiszereltem, bár O gyűrű is van benne, a váltást egy gumitányér intézi. Vízkőtelenítettem, meg megkentem egy kis vazelinnel, most jó, de szerintem nem fogja már sokáig húzni.

Előzmény: Sony Black (118150)
Gyurco78 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118152

Össze-vissza működik, múltkor meg felfelé sikerült kirántani belőle a "rudat", mondjuk nem szereltem még ki, hogy jobban megnézzem.

Előzmény: Sony Black (118150)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118151

"Magyarul falon vízszintesen kidug, majd 90 fokban felfele tetőn át kivezet....de a 2 ház között nincs 10m szerintem..."

Kicsit kevered a szezont a fazonnal :)

Ezt szerelt kéménynek hívják. Erre nem vonatkozik a 10m meg semmi ilyen... nincs köze a homlokzati kivezetéshez, mert ez rendes kéménynek minősül, csak nem falon belül megy, hanem kívül a tetőhéj szerkezet fölé. Ez egyébként drágább megoldás, mintha egy rendes/meglévő kéményt kibélelnél ;-)

A homlokzati kivezetés az amikor, ahogy te fogalmaztál, vízszintesen kidugod, és jóéccakát, ott a vége :)) Na erről beszéltem eddig!

Ha ilyet akarsz, akkor mint mondtam OTÉK 80§, és ha ennek meg is felelsz én a szomszéddal aláíratnék egy beleegyező nyilatkozatot, hogy hozzájárul és ezt 2 tanúval hitelesíteném ;-)

Előzmény: befekteto08 (118147)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118150

Mi a baja? Nem vált át? Ezen csak az O gyűrű a lényeg. 

Itt tuti kapsz hozzá méret alapján: http://www.oring.hu/

Előzmény: Gyurco78 (118149)
Gyurco78 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118149

Valakinek van ötlete, hogy lengyel KFA kádtöltőhöz honnan lehetne alkatrészt (zuhanyváltót) szerezni? Radeco néven forgalmazták, de már úgy tűnik, nem foglalkoznak vele.

https://www.kfa.pl/pl-PL/produkt/w-kategorii/przelaczniki-natrysku/przelacznik-natrysku-do-baterii-baryt-grupy-armatura/458/1376

Ez kellene, de csak lengyel webáruházban találtam, onnan meg egy sem szállít ide (bár ha szállítana se hiszem, hogy gazdaságos lenne a postaköltség).

kbhont Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118148

Sziasztok!

Segítségeteket kérném egy Renova Star F24E kazán kapcsán!

A kazán kb 15 éve hibátlanúl működik!

Többnyire csak kiegészítő fűtésként 7db radiátort lát el melegvízzel termosztát nélkül.(általában * temperáló üzemmódban 30-40C' -on tartotta a radiátorokat.)

A tavaji fűtési szezon végén vettem észre, hogy a kazán ki -be kapcsolgat...

Kb 1 percet megy, majd 1 percet áll.

Próbáltam 1 fokozatra állítani, hogy megnézzem mi fog történni. Úgyan az! Megy, megáll, megy megáll!

Így az utolsó radiátorokhoz már nem nagyon jut melegvíz.

Gondoltam, a szivattyú kezd behalni és nem tudja eltolni a vizet a kazánról. Kicseréltem a szivattyút, kitisztítottam a szenyfogót, de nem javult a helyzet.

Hőfok érzékelő lenne? Nem logikus, mert a kijelzőn kb megfelelően jelzi vissza...

Esetleg van valakinek valami ötlete merre keressem a hibát?

befekteto08 Creative Commons License 2021.01.09 0 1 118147

Falon kivezetett kémény.

Namost a szomszéddal majd nézzük egymást bambán.... :) mert ő 3 éve meglépte ugyanezt amit én most akarok. :D Magyarul falon vízszintesen kidug, majd 90 fokban felfele tetőn át kivezet....de a 2 ház között nincs 10m szerintem... :)

Namost neki lehetett, nekem majd nem?....érdekes lenne.

Értem a helyzetet, meg, hogy a törvény pontról pontra, de valahogy neki mégis ott van, s mered az ég felé. (az igaz, hogy a homlokzaton kivezetett cső felfele megy utána, én meg csak kivezetést terveznék.

Előzmény: Sony Black (118136)
sylvanus67 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118146

Ezek fehérek, a környéken nincs kisebbségi. 

Előzmény: Atis57 (118138)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.09 0 0 118145

Ja és azt ne gondold, hogy egy cégnél mindenkinek van víz, gáz, fűtésszerelési bizonyítványa! :) 

Felveszik segédmunkásnak, és hónapok vagy évek alatt megtanulja hogyan kell csinálni, jó esetben! ;-)

Rossz esetben meg, megmarad kókler kategóriában, mert az életében nem tanulta, és az elmélet hogy mit miért csinál az nincs meg.

Na így lesz a festőből, pékből, stb... épületgépész :D És azt látom a munkám során rengeteg ilyen van, mert ezek után kell helyrehoznom a dolgokat.

Előzmény: befekteto08 (118140)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.09 -1 0 118144

"És télen nem is élvezet a kert köd nélkül."

Felétek! Itt Pesten ez nem divat. :)))

Előzmény: Kapocska (118142)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.09 0 1 118143

"Jól gondolom, hogy a gáztervet 10-ből 8-szor nem egy gázkészülék szervizes, hanem inkább egy épületgépész készíti el?"

Csak egy épületgépész mérnök jogosult gáztervet készíteni (de ezen felül is megvannak a jogosultság feltételei, nem elég a bizonyítványa)

Az hogy a gázkészülék szervízes mérnök is, kicsi a valószínűsége, de ha az, akkor megcsinálhatja a tervet, nem kizáró ok. Lehet ugyan az az ember a tervező és a kivitelező is.

Nekem csak a tanárom volt ilyen végzettségű. :)

"Nézegettem már cégeket, egyéni vállalkozókat. Négy-ötöt megkeresek. Kérdés, hogy ti melyik opcióra szavaznátok?"

Egyéni vállalkozót, vagy 2-3fős vállalkozást keress, ahol a főszaki is velük dolgozik, akinek van referenciája, jogosultsága felétek, és van tervezői kapcsolta is. A nagyobb céggel az a baj, hogy ott alkalmazottak dolgoznak, akik jórészt leszarják a munka minőségét. du 5-kor kiesik a szerszám a kezéből és ott hagy mint a reptéri kutya a szarát. :) Őt nem érdekli semmi, csak az hogy teljen el valahogy a munkaidő.  Tisztelet a kivételnek! Illetve a papírmunka is tovább húzódik mint egy egyéni vállalkozó esetében, és igen valószínű drágábbak is.

Kapocska Creative Commons License 2021.01.09 0 1 118142

„az abban lévő vizes párakicsapódás (kondis kazán esetében) beteríti a kertedet, mint a szárazjég a disco-t.

Hidd el nekem te is mindent megtennél annak érdekében, hogy a kerted élvezni tudd, és ne a ködben járkálgass mint valami horror filmben ;-)”

Ez úgy van,hogy a kondis kicsapatja a vizet az fsg-ből,de attól még gőzgenerátor!!!

És télen nem is élvezet a kert köd nélkül.

Előzmény: Sony Black (118139)
befekteto08 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 118141

3) esetleg a 2) okosítása, amikor 1-2 kis szaki összefogva dolgozik

befekteto08 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 118140

Sony, Égető, Sylvanus, Köszönöm a válaszokat!

Jól gondolom, hogy a gáztervet 10-ből 8-szor nem egy gázkészülék szervizes, hanem inkább egy épületgépész készíti el?

Nézegettem már cégeket, egyéni vállalkozókat. Négy-ötöt megkeresek. Kérdés, hogy ti melyik opcióra szavaznátok?

1) olyan cég, ahol 10-20-an dolgoznak víz-gáz-fűtés területen, van nekik boltjuk is a szükséges dolgokhoz; s jó eséllyel csapatban lemanagelik (gáztervet is szállíthatják, van rá esély)

2) vagy amolyan kis Kovács János gázszerelő szakember, amolyan one-man-show, akinek van igazolványa, esetleg a tervet is képes összerakni, vagy "tud olyat aki tudja"

Hasból azt várnám, hogy 1) drágább, mert menőbb cég, míg 2) a "névtelenebb kisember kategória".

Milyen érveitek lennének 1) ill 2)-re?

Előzmény: Égető1 (118135)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.08 -2 0 118139

Az hogy egy függőleges elvezetésű kéményen, ami a tetőgerinc fölé van vezetve mi távozik, az más tészta! Nyilván azt is be lehet/kell jelenteni. Az kőkemény környezetszennyezés! Ellenben ha a szomszédod bő 2m magasságban oldal irányba, rád vezeti ki az égéstermékét, az abban lévő vizes párakicsapódás (kondis kazán esetében) beteríti a kertedet, mint a szárazjég a disco-t. Hidd el nekem te is mindent megtennél annak érdekében, hogy a kerted élvezni tudd, és ne a ködben járkálgass mint valami horror filmben ;-) Ebben az esetben az ipse ragaszkodott a homlokzati kivezetéshez (nyilván költséghatékonyságból), ami szabályszerűen, engedélyezve, meg is lett csinálva. Csak arra nem számított, hogy a szomszéd ennek nem fog örülni. :) Így eredetileg a kémény került volna 250e ft-ba, de mivel nem ezt választotta, hanem a homlokzati kivezetést ami kb 80e-ből kijött, most bukta és mégis csak rá kellett költenie 250e a kéményre, plusz az én munkadíjam, hogy homlokzatit megszüntettem, 30e ft

Tehát összes végül 360e ft-ba lett neki a kémény, mert ő spórolni akart. :D Pedig én mondtam neki, ne csináljuk az elején!

Szóval mindenkit óva intek a homlokzati kivezetéstől! Nagyon jól gondolja át az ember hogy cselekszik, mert rá lehet fázni...

Előzmény: sylvanus67 (118137)
Atis57 Creative Commons License 2021.01.08 0 2 118138

Szia!

Hát ez a birtokvedelem megkapas ez nagyon jó. 

Akkor én mit kapnék ha bejelentenem, amikor a szomszéd gumicsizmaval fűt és nem köd képződik, de nem ám. 

Természetesen birságot,mert rasszista módon feljelengeted a kisebbséget?

Nézel-olvasol elég hireket?  Mind erről szól....

Előzmény: sylvanus67 (118137)
sylvanus67 Creative Commons License 2021.01.08 -1 1 118137

Ezen felül számolj a köd képződéssel, mert ha a szomszéd telekre átszáll ez a köd, akkor a szomszéd annak ellenére hogy szabályos a kivezetésed, birtokvédelmet nyújthat be a megyei/kerületi jegyzőhöz, és meg is fogja kapni.

Hát ez a birtokvedelem megkapas ez nagyon jó. 

Akkor én mit kapnék ha bejelentenem, amikor a szomszéd gumicsizmaval fűt és nem köd képződik, de nem ám. 

Előzmény: Sony Black (118136)
Sony Black Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 118136

Én azt ajánlom neked, hogy egy olyan gázszerelőt keress, aki számla képes, gázszerelői igazolvánnyal rendelkezik, és gáztervezője is van, így párban dolgoznak.

Sokkal gördülékenyebb úgy ha egymás keze alá dolgoznak... Erre mindéképp figyelj! Árajánlatot csak helyszíni felméréssel kérj!

A homlokzati kivezetés feltétele OTÉK 80§: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700253.kor

Ha az itt leírtaknak nem felel meg, akárcsak egy pont is, akkor elfelejtheted. Ezen felül számolj a köd képződéssel, mert ha a szomszéd telekre átszáll ez a köd, akkor a szomszéd annak ellenére hogy szabályos a kivezetésed, birtokvédelmet nyújthat be a megyei/kerületi jegyzőhöz, és meg is fogja kapni. (volt már ilyen ügyem, vissza kellett bontanom és kéménybe kellett kötnöm a megrendelőnek a kazánt) Tehát ha egy mód van rá, inkább rendes kéménybe kell kötni a kazánt.

Előzmény: befekteto08 (118134)
Égető1 Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 118135

Első lépésként meg kell terveztetni. Majd a tervezővel készíttetni egy költségvetést (ha vállalja )  , aztán be is árazhatja.

Tehát lesz egy  árazott költségvetésed. De meg kell tartani az árazatlant is.

Az árazott neked kontrolra, az árazatlannal elkezdhetsz érdeklődni. 

Erre adnak egy árajánlatot.

Úgy 1 milla feletti költségre számíthatsz.  Sőt inkább a másfél milla felé tendál.

(csonk a kerítésnél, behozni az épületig, bent a kazánt felszerelni, rákötni a meglévő fűtési rendszerre, a gyári duplafalú műanyag kéményt vízszintesen  kivezetni, stb)

Lesz legalább egy  2 - 3 oldalas költségvetésed

A vastagon  jelölt részt nem  te fogod eldönteni.

Sokan fognak benne részt venni.

Természetesen adnak ajánlatot a leírtak nélkül is, de mivel ingyen senki se szeret dolgozni... az első ajánlat nagyvonalú.

Vagy  megbízol egy  kivitelezésben jártas   gázszerelőt és az mindent elvégez neked... mint fővállalkozó. Megfelelő díjért.

Vissza a költségekre.   Bő két éve... inkább 2,5  ... 18 nyarán  az egyik szomszéd  gázkazánját cserélték.  850 eft

Tehát kiépített gázrendszer és fűtés ,  mégis ennyi.   Aztán még  hetekkel később  egy muki ügyködött a kémény mellett mert lépegető nem volt.

Ha fővállalkozóra bízod, akkor sem árt ha ismered a munkafázisokat.

Előzmény: befekteto08 (118134)
befekteto08 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 118134

Egy teljesen kezdő kérdés az itteni profikhoz: gáz bekötés előtt állva ajánlatokat kérnénk pár helyről kivitelezésre. (csonk a kerítésnél, behozni az épületig, bent a kazánt felszerelni, rákötni a meglévő fűtési rendszerre, a gyári duplafalú műanyag kéményt vízszintesen kivezetni, stb)

Mikre érdemes rákérdezni? Ennél a pontnál van értelme egyáltalán árajánlatot is kérni? (vagy azt, mondják, hogy az nagyon sok mindentől függ kezitcsókolom)

Mert a végső ár lenne az, ami alapján dönt az ember...

lala1961 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 118133

Üdv ! Ha ott ég(ne),akkor nem tudom mi lenne a legjobb megoldás !:D

Előzmény: Csuklósbusz (118131)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 118132

Mehet direktbe és nem fog kiégni.

Előzmény: Csuklósbusz (118131)
Csuklósbusz Creative Commons License 2021.01.08 0 0 118131

Új gáztűzhely csatlakozójára direktben mehet a flexibilis gázcső vagy kellene hozzá valami közdarab? A műanyag tömítést nem fogja kiégetni?

http://keptarhely.eu/view.php?file=20210108v01u3v11s.jpeg

haywood Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118130

Nem biztos, hogy ezt a kifejezést használta, valszeg csak magamban fordítottam át. Azt mondta, sokat foglalkozott ennek a típusnak ezzzel a problémájával, mert már több ilyen hibás panelja is van, de nem tudta megoldani. Arra tippelt, hogy a vezérlő kontroller mehet tönkre, mert az egyszerűbb alkatrészek cseréje nem segített. Az meg nyilván fel van programozva, nem tudod megvenni a boltban.

Előzmény: Kapocska (118119)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118129

Ok.

Előzmény: tothjozsi96 (118128)
tothjozsi96 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118128

Köszönöm!

Mivel pontosan nem tudom hogy melyik alkatrész mennyi idős, ezért kicserélek mindent és meglátjuk.

Ami még régi az a hőfokszabályzó és a hőkorlátozó, nem tudom mennyi idősek, kicserélem mindkettőt és felírom hogy most lett cserélve.

A többi alkatrészt már kicseréltem, igazából mindent, azokat is felírtam hogy mikor lettek cserélve.

Hogyha megjön az új hőfokszabályzó akkor úgy csinálom hogy ismét a hőkorlátozót tolom feljebb, alatta lesz a hőfokszabályzó érzékelője.

Szerintem ez inkább a vízkő hibája lehet, mármint ~1 évig rendben működött minden és ezt a percenkénti ki-be kapcsolást most kezdte el.

Megírom majd hogy az új érzékelővel hogy fog működni, köszönöm a hasznos tanácsokat!

Előzmény: Kapocska (118118)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118127

Arra is.

Előzmény: Vakond85 (118126)
Vakond85 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118126

Ez az érzékelő nem arra szolgál, ha a tartályba a víz eléri a kívánt hőfokot akkor kapcsol le?!

Előzmény: Kapocska (118122)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118125

"nagyon gyorsan ugrál a kijelzőn a hőmérséklet 1 és kb. 20 fok között."

A baj itt kezdődik.

Az előremenő hőm. érzékelő v. a köre v. a feldolgozó egység hibás.( ErC)

Előzmény: Yolvan (118123)
Augies Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118124

Hahó,

Sürgősen kell vennem egy kombi gázkazánt, ez a kettő merült fel:

https://www.ventil.hu/bosch-condens-2300-w-gc2300i-w-24-30-c-23-fali-kondenzacios-kombi-gazkazan-eu-erp.71223.phtml

https://www.ventil.hu/ariston-genus-one-24-kombi-kondenzacios-fali-gazkazan-eu-erp.51662.phtml

Melyiket ajánlanátok? 

Általában melyik a megbízhatóbb, az Ariston vagy a Bosch?

Köszönöm szépen előre is a segítséget.

Yolvan Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118123

Sziasztok,

A következőben szereném segítségeteket kérni: van itthon egy FÉG C24-es gázkazán. Van, hogy sikerül felfűtenie a megadott hőfokra a rendszert, de mostanság többször is leállt már ErC hibával. Újraindítás után is van, hogy beindul, van pedig, hogy azonnal kiadja a hibakódot, előtte meg nagyon gyorsan ugrál a kijelzőn a hőmérséklet 1 és kb. 20 fok között. Van a körön egy tágulási tartály is, azzal lehet-e gond? Mennyire lehet súlyos a probléma? Gondolom szerelő kell hozzá, csak kíváncsi lennék, hogy mit tanácsoltok.

Köszönöm a segítséget!

Kapocska Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118122

TNK - Tartály érzékelő

Ezt és a körét kellene ellenőrizni, mert valószínű ez produkál változó bemenetet

ami alapján összevissza modulál a kazán.

Előzmény: Vakond85 (118121)
Vakond85 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118121

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni van egy ariston genus one system 24 fűtő kazánom, valamiért olyan dugulás lett az indirekt tároló körében, hogy nem tudta keringetni a vizet!

Szétszedtem átmostam, viszont most valamiért úgy fűti a tárolót, hogy elkezdi csutka lángon keringetni a vizet, pár perc elteltével pedig vagy a feléig veszi vissza a teljesítmény vagy pedig folyamatosan emeli és növeli egészen a felfűtés végéig!

(Korábban az elején pár mp-ig fűtött teljes gázon utána pedig a legkisebb teljesítményen ment a felfűtés végéig!)

Amikor a lakás fűtése megy azzal semmi gond!

Tudok ezzel kapcsolatban bármit állítani a szervíz menübe vagy szerelőt kell hívnom?

Előre is köszönöm!

Kapocska Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118120

Panelt kétféleképpen lehet javítani:

-a hozzáértő kiméri ,kiszámolja az áramkörök értékei és a hibás alkatrészt kicseréli

-a másik,hogy a nem kimért alkatrészeket (mindet) kicseréli (fillérek a panel árához képest)

Előzmény: Kapocska (118119)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118119

„- kb 23 éves lehet

Pár napja volt egy áramszünet és azóta 2-3 óránként jön elő ez a hiba.”

23év után típus hibának mondani enyhén szólva szakmaiatlanság!

Előzmény: haywood (118117)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.07 0 0 118118

Tegnap ennyi időt tudtam rászánni.

Kb. így kezdtem korábban:

„Amit szétszedés nélkül tudsz tenni az az,hogy a hőfokszabályzó……”

Most az derült ki, hogy a szabályzó valamennyire működőképes,

de a jelenség valódi oka még nem derült ki.

Normál esetben nem csinálhat ilyen percenkénti kapcsolást.

Ha feltételezzük ,hogy jó akkor 2 oka lehet

-olyan vízkő tömeg van, ami nem engedi szabadon hűteni a védőcsövet

-a fűtőtest hozzáér a védőcsőhöz

Tehát csak időt nyertél.

Az elhelyezésről:

Normál körülmények esetén a korlátozót célszerű először betenni koppig két okból:

A meleg víz fönt gyülekezik és mivel elég nagy a két érzékelő kapcsolási értéke között

(pl. 60 és 95fok) a különbség jobb ,ha korábban érzékeli a bajt a korlátozó.

A másik ,hogy a tartály átviteli tényezőjétől függően több meleg vized lesz ,ha lejjebb

van a szabályzó.

A vízkő kiválása kb, 55fok fölött kezd intenzívvé válni,ha szétszeded és a vízkő a ludas akkor

célszerű alacsonyabb hőfokra állítani .

Előzmény: Kapocska (118116)
haywood Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118117

Köszi a tippet, beszéltem az emberrel. Ennek a típusnak ez sajnos olyan típushibája, amivel nem tud mit kezdeni.

Előzmény: egonca (118106)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118116

Előzmény: tothjozsi96 (118115)
tothjozsi96 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118115

Nem mértem meg hogy mennyi a különbség távolságra köztük de így lényegesen feljebb van a hőfokszabályzó érzékelője hogy azt toltam fel felülre.

Előzmény: Kapocska (118114)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118114

A Te példád  mit mutatott?

Ha a vízkő fűti fel a korlátozót akkor legalább kikapcsol és

emberi beavatkozásra/gondolkodásra lesz szükség.

(mennyi a távolság köztük? )

Előzmény: tothjozsi96 (118112)
K gabi Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118113

Szia

igen a hőfok szabályzó van felül a korlátozó alul 

Előzmény: tothjozsi96 (118112)
tothjozsi96 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118112

Félreérthetően fogalmaztam.

Nem a villamos bekötésére gondolok, hanem arra amikor az alaplapba feltolod a hőfokszabályzó és hőkorlátozó rúdját, ott mi a helyes sorrend?

Mindig a hőfokszabályzó érzékelőjét szoktad feljebb tolni?

Előzmény: Kapocska (118110)
nixon70 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118111

Bejavíthatod és homokba ágyazás (a cső alatt is végig!)ma is divat.

Előzmény: programmmer85 (118100)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118110

Én nem vagyok sem kis sem nagyiparos bojlerjavító ! :-)

A véleményem:

ilyen védelmi eszköz mint a korlátozó a legelső legyen a betáp kapcsoló után,

mert,ha hiba van és ő működik  akkor a villanynak semmi keresnivalója nincs a

további körökben (a védelmi eszköz az áramkör betápját vegye el)

(a villamos működés szempontjából mindegy lenne,hogy egy soros kapcsolást

melyik végén táplálsz meg)

Nem jellemző az időhöz kötött csere,de vízkőtelenítéskor érdemes lepróbálni legalább

a korlátozót (fazék víz a gázon) a szabályzó szinte naponta ellenőrizhető ,mert

a bojlereken általában van hőmérő,visszajelző lámpa......

Előzmény: tothjozsi96 (118109)
tothjozsi96 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118109

Egy pár kérdésem lenne még feléd,

- Bojlernél létezik helyes bekötés? Tehát előbb a hőfokszabályzót utána a hőkorlátozót kell? Vagy mindegy a sorrend?

- Hőfokszabályzót és hőkorlátozót érdemes cserélni mondjuk 10 évente vagy felesleges?

Tudom hülye kérdések csak arra vagyok kíváncsi hogy egy tapasztaltabb aki már több bojlert javított, annak mi a véleménye.

Köszönöm!

Előzmény: Kapocska (118108)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118108

Ok.

Előzmény: tothjozsi96 (118107)
tothjozsi96 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118107

Igazából érdekes, mert feljebb tekertem a hőfokszabályzót, felfűtötte.

Egy 5 perc múlva bekapcsolt ismét, de nem úgy mint korábban hogy 1-2 percre, gondolom visszahűlt a víz vagy nem volt elég meleg.

Miután leállt vártam 15 percet és nem kapcsolgatta magát.

Ezt jónak tekintem, mivel eddig 1-2 percenként ki be kapcsolgatott, szóval ez ebben a formában megszűnt.

Szerintem rendben lesz!

Köszönöm a tanácsaidat!

Előzmény: Kapocska (118104)
egonca Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118106

"ha panelcserét kérek az kb 150"

Nem feltétlenül kell új, lehet javítani is. Vannak ilyen hirdetések

https://www.jofogas.hu/budapest/Junkers_Euroline_gazkazan_kazan_vezerlopanel_javitas_99960804.htm

Előzmény: haywood (118101)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118105

"vagy működnie kell a dolognak?"

nixon70 olvtárs már 2020.11.16-án megadta a választ!

(a szintkülönbség ellenállása sokkal kisebb mint a 10m csőé)

Előzmény: videkiatlag (118102)
Kapocska Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118104

"Várakozom."

Már egy órája, és?

"A kérdésem az hogy ez így is helyes vagy sem?"

A korlátozó így is az alja fölött van vagy 25-30cm-el ,ha ott is 100fok akkor kikapcs.

Előzmény: tothjozsi96 (118103)
tothjozsi96 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118103

Most szétszedtem, a hőfokszabályzó rúdja volt lejjebb és a hőkorlátozóé volt feljebb dugva az alaplap csövében.

A kérdésem az hogy ez így is helyes vagy sem?

Ahogy tanácsoltad, koppig feltoltam a hőfokszabályzó rúdját, ez alá toltam a hőkorlátozóét.

Átkötöttem nappali áramra, kicsit tekertem rajta, melegített most kapcsolt le.

Várakozom.

Előzmény: Kapocska (118096)
videkiatlag Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118102

sziasztok,

Bojlert tennék át új helyre. (ház végéből a wc-be).

A házvégi kimeneteket lezárom. A WCben van pont 1 meleg, 1 hideg ki-bemenő, amit felhasználnék.

A kérdés, számít az, hogy ezek a falból kiálló csonkok a régi helyen szemmagasságban voltak, az új helyen pedig lábnál lesznek? Magyarul a nyomásra gondolok (megfelelő lesz-e).

Tehát képes lesz a bojler az új helyen is ellátni feladatát?

Vagy ez egy zárt rendszernek tekinthető, így ha valahol melegvizet vételeznek, akkor bárhol ahol adni képes hely van a lakásban - legyen az a tőle legtávolabbi pont, vagy épp a plafon magasságában, vagy lábnál, de ez egyszerű fizika, s kutya kötelessége a melegvíznek nagy nyomással áramlani a vételező hely felé? Ez lenne az elméletem.

Bárki tud bármi cáfolatot erre vagy működnie kell a dolognak? (magyarul, hogy eltérő magasságban lesznek a mostanihoz képest a csonkok)

haywood Creative Commons License 2021.01.06 0 0 118101

Sziasztok!

Kazánnal kapcsolatos problémám van, ehhez kérnék tanácsot; van pár kissé szerteágazó kérdésem.

Van egy Junkers Novotherm (ZW 20 KE) kazánunk - kb 23 éves lehet - ami mostanáig teljesen jó volt, egy dolgot leszámítva: kb. havonta egyszer produkált egy 0,5Hz-es hibajelet (2mp világít - 2 mp nem világít). Ezt leszámítva mindig azt mondták az átvizsgálásokon, hogy teljesen jó állapotban van. Erre a hibára azt mondták, hogy vagy NTC- vagy vezérlőpanel-hiba; az NTC-t kicserélték pár éve, nem múlt el, de igazából nem volt zavaró.

Pár napja volt egy áramszünet és azóta 2-3 óránként jön elő ez a hiba. Lehet resetelni, de pár óra és újra ott van. Ilyenkor se fűtés, se meleg víz. Próbaképp visszatettem a régi NTC-t, de semmi javulás.

A szerelők, akikkel beszéltem, panelcserét javasolnak. Illetve az egyik felvetette, hogy ki is lehetne cserélni magát a kazánt.

Ahogy én látom a lehetőségeket:

- ha panelcserét kérek az kb 150 + munkadíj lenne. A probléma vagy megoldódik vagy nem (azért gondolom inkább igen), és ha nem, attól az új panel már az enyém marad. De ha most meg is javul, maga a kazán 23 éves, más drága dolog is elromolhat benne, bár elvileg jó állapotú.

-ha beszereltetek egy új kazánt, az mondjuk lenne summa 800-1M Ft. Idéntől van ez a felújítós támogatás, ha igénybe tudom rá venni, akkor jó esetben ez lemegy 4-500e Ft környékére. És akkor van egy új, garanciás, takarékosabb kazánom. Most kezdek efelé hajlani.

Kérdéseim:

- kihagytam valami fontos szempontot feljebb, vagy kb. jól látom?

- Új kazánból mik most a 'jó' típusok, melyik márka ajánlott vagy nem ajánlott? Annyi a cél, hogy ugyanazt a komfortot tudja, mint a mostani és ne romoljon el vagy 20 évig :)

- kéményt muszáj átalakítani vagy a bejövő levegő megoldható oldalról is (kb. 1,5 m-re van a konyhai szellőzőlyuk a falban)?

- időben mekkora meló egy ilyen kazáncsere kb? Télen a fűtés miatt nem mindegy.

Köszönöm előre is.

programmmer85 Creative Commons License 2021.01.05 0 0 118100

Sziasztok!

Fürdő felújítása során lefolyó és vízcsövek cseréje esedékes, ezeket ki is véstem ahogy a képen látható. A szerelőbetont ilyenkor elég betonjavítóval visszajavítani vagy szükséges az egész kidobása és újraöntése? A burkolat alá a vízszigetelés miatt eleve megy majd feszültségmentesítő lemez, tehát ha mégis megrepedne idővel a beton talán nem akkora baj.

A másik, a mostani lefolyó cső a 50-es és a 110-es a WC-nek is úgy volt lefektetve, hogy 1-2cm-re  a csőtől ki volt zsaluzva télával vagy EPS-el és fel volt öntve finom homokkal, gondolom a zajcsillapítás amitt. Így szokták ezt manapság is csinálni, vagy pld egy Pipelife Master 3 csillapított cső esetén már nem szükséges homokkal szórakozni. Vagy olyan helyeken ahol gipszkarton szerkezet mögött megy a cső, hogyan lehet zajcsillapítani? Üdv

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.05 0 0 118099

Sziasztok!

Van egy külső melegvíz tartályos gázcirkóm. A tartály 80 literes, kb 10 éves és még soha nem volt vele semmi csinálva. Ezt is kell vízkőteleníteni valahogy, mint a bojlereket?

Kapocska Creative Commons License 2021.01.05 0 0 118098

Tanulmányozd a SIT 630-as gázszelepet (vagy azt ami rá van írva)  amíg nem jön a szerelő. :-)

Előzmény: K gabi (118097)
K gabi Creative Commons License 2021.01.05 0 0 118097

Ez talán megoldódik ,na de az én gázbojlerem az még mindig nem akar megjavulni.

Előzmény: Kapocska (118096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!