Keresés

Részletes keresés

éjjelke Creative Commons License 2011.09.06 0 0 932

Azt nem írnám,hogy nagyon sok,de sárgul és puhul,tavaly ilyenkor sehol sem termett. Viszont az  a 2 szem amit nyáron szedtem szép nagy és isteni finom volt.Négyen ettük a két szemet.:) A 4 éves kislányom most evett először,kért volna még dehát.....  Nálam is rengeteg van és tudom,azok biztosan nem érnek már be,a hajtások is zöldek.Azért 1-2 áglehúzást idén mégis megkockáztatok.

Előzmény: lujzak (912)
ninovarga Creative Commons License 2011.09.06 0 0 931

A fügelekvár származási helye, képes magyarázattal a domborzati viszonyokat illetően.

Előzmény: Zotya71 (929)
ninovarga Creative Commons License 2011.09.06 0 0 930

A "fügetitok nyitja":

http://www.dmkert.hu/usda

Zotya71 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 929

Neked valami csodálatos fáid lehetnek, ha egyből fügelekvárt szedsz róla  üvegben csavaros kupakkal:)))

Félretéve a viccet, el kell ismernem igen bőtermésed volt, remélem pár év múlva én is hasonló mennyiségeket szüretelhetek.

Sok sikert a későbbiekben is.

Előzmény: Floo2 (926)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.06 0 0 928

Nahát, ez csodás! Irigykedek, pedig nálam nem igazán jó a hely. Szemezek a közelben egy lila nagygyümölcsű bokorral, de ha kérek is róla hajtást, nem tudom, hová tehetném, ahol védettebb lenne.

Elárulod a lekvárreceptedet? Bár lehet, hogy a színe azért más, mint az enyém, mert más fajta a füge.

Az a zöld füge már érett lenne? Én megvárnám, míg sárgul-barnul, az én fügém zölden még ehetetlen.

lujzak Creative Commons License 2011.09.06 0 0 927

Szia!

Ennyi fügét még külföldön se láttam a piacon, nagyon ügyes vagy. És a lekvár!!! Mindig hozok haza külföldről, csak a súlyhatár miatt kell aggódnom, de még nem kellett soha fizetnem, valahogy megúsztam.

Azt, hogy az eredeti gazdája takargatta-e, azt nem tudom, én viszont takarom.

Igen, jönnek a tőről új hajtások, de az eredeti átmérője már kb. 8-10 cm, és teljesen fás, nem lágy, és az is kihajt, termés is van rajta.

Téli takarásra hullámpapirt, tojástálcát, sokrétegú papírzsákot szoktam használni, és össze is kötöm az ágakat. A teteje néha kimarad, de idén húzok arra is valamit.

Mint korábban írtam, az ország közepén, a Duna mellett lakom, sík területen, de a Dunához képest magaslaton (löszpart). Városban lakom, de a közeli településen van a kert, oda jártunk ki hétvégente, meg szabi alatt. Most, hogy nyugdíjas vagyok, többet vagyok kint, így jobban tudtam figyelni és gondozni a kertet. Egész nyáron locsoltam, a nagy melegben reggel is és este is.

A háztól messze van a bokrom.

Azt hiszem, minden kérdésedre válaszoltam.

Floo2 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 926

Kedves Lujzak!

A Te fügéd elfagyott a télen, ott meredeznek a száraz ágak mellette, amik tele vannak levéllel és gyümölccsel, azok a tőről hajtó új vesszők, ezeken nem fog beérni a termés.

Rossz a takarásod, vagy a késői kibontás a baj.

És mivel a télen elfagyott zsenge vesszők is nagyon vékonyak, így egyértelmű, hogy 2 éve télen is elfagyott.

Írtad, hogy az ismerőseidnek mindig vödörnyi füge van az övéken.

Ők takarják?

Melyik településen laksz pontosan?

Dombon, domboldalban, sík területen vagy völgyben?

Városban vagy faluban?

Házfalhoz közel vagy távol van a fügéd?

Ezek fontos infók.

Ezeket ma szedtem a fáinkról.

Előzmény: lujzak (917)
janijani Creative Commons License 2011.09.05 0 0 925

Nálam is egésznap süti a nap, de szélvédett helyen van. Északkelet felől egy hullámpala szerszámoskamra van mögötte, északnyugat felől pedig egy ezüstfenyő fogja el a szelet.

Előzmény: lujzak (922)
lujzak Creative Commons License 2011.09.05 0 0 924

Nekem nemcsak mutatóban van rajta évek óta, hanem roskadoznak az ágai a sok terméstől, most is. Sőt, még mindig jönnek rajta, most is több kilónyi borsószem nagyságú. Ez a bajom. Soha nem ettem még róla, lekvárról már ne is beszéljek.

Előzmény: janijani (923)
janijani Creative Commons License 2011.09.05 0 0 923

Ne légy türelmetlen! Az első 5-6 évben az enyém is csak mutatóba termett néhány szemet aztán jött egy enyhébb tél és meglepett hogy milyen sok finom termést hozott. Munka nincs vele, permetezni nem kell, ha nem terem elfér az udvarban, ha terem örülünk neki.

Előzmény: lujzak (922)
lujzak Creative Commons License 2011.09.05 0 0 922

Örülök minden ötletnek, tapasztalatnak. Nekem ez az első fügém, nem is hallottam korábban, hogy nálunk is megmarad, eddig csak külföldön láttam, hazai kiskertekben, faiskolában soha.

Még ez és a következő év lesz a kisérlet, és ha nem jön be, láncfürész és ásó lesz a vége.

Jövőre már 5, vagy 6 éves lesz, adtam neki bőven időt.

Nálam egész nap süti a nap, igaz, a szél a fújja. Talán még egy újabb esély, hogy szélárnyékos helyre telepitem. Ahhoz viszont már elég nagy.

Előzmény: Törölt nick (921)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.05 0 0 921

Nekem is ilyesmi a fügém. Nem tudom a fajtáját, vagy 40 évvel ezelőtt már a szüleim kertjében nőtt, ők is kapták valahonnan, onnan hoztunk ágat vagy 20 éve.

Ha van első termés, akkor az nagyobb. De ritkán van. Rossz helyen lakunk, városszéli utca, mérhetően fokokkal van hidegebb ősztől tavaszig, mint pár utcával beljebb. HA nálunk lefagy tavasszal a diófa, 100 méterrel beljevbb már semmi baja. Így aztán a füge legtöbbször a tövéről hajt tavasszal. Most is csak pár garázs melletti ág maradt meg, azon pedig 2 db nyári termés. Két olyan év volt a 18 alatt, mióta itt lakunk, hogy fügelekvárra is futotta.

A második termés kisebb, és nem mindig érik be addig, amíg jó idő van.

Előzmény: lujzak (920)
lujzak Creative Commons License 2011.09.05 0 0 920

Most kapcsoltam be a gépet, keresek még néhány képet és megpróbálom feltenni.

Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen, hogy még éjjel is kimentél megnézni és megpróbálni beazonosítani az én fügémet. Nekem csak ez az egy bokor van.

Most jön a szar idő, nem tudom, be fog-e érni valamennyi. Jó lenne a héten kimennem, de a jövő héten biztos kimegyek.

Egyébként locsolom rendesen, naponta kétszer, kivéve a múlt hetet és a mostanit.

A fajtáját nem tudod?

Előzmény: janijani (919)
janijani Creative Commons License 2011.09.05 0 0 919

Most hogy betetted a képet kimentem zseblámpával megnézni, az egyik fügefám pont ilyen a levele és a termése is. A fajtáját nem tudom, a tavaszi termése finom és nagyszemű volt, most a másodtermés  nekem is ilyen apró, talán öntözni kellene ebben a nagy szárazságban. Viszont találtam rajta néhány szemet ami már erősen sárgul, még 1 hét napsütés kellene és kezd érni.

A másik ilyen:http://www.oazis.hu/disznoveny/588-ficus-carica, a leveleken rövidebbek szélesebbek az ujjak, a növekedése erőteljesebb és megbízhatóbban terem. A másodtermések ezen sem túl nagyok (szárazság) és ez is kezd érni.

lujzak Creative Commons License 2011.09.04 0 0 918

Még van képem, próbálkozom azokkal is. Nekem sajnos nincs türelmem ezekhez a telepitésekhez, én egy sima felhasználó voltam, mig dolgoztam, itthon meg a gyerekek szórakoznak vele.

Nekem akkor szóljanak, ha készen vannak. Lehet, hogy túl kényelmes vagyok, de én nem vagyok fanatikus számtangépes. Teljesen hülye azért nem vagyok.

Köszönöm a segítségeteket, mert a fiam éppen külföldön dolgozik, igy kénytelen vagyok kicsit szórakozni a géppel.

Örültem, hogy ezt az egyet fel tudtam rakni.

lujzak Creative Commons License 2011.09.04 0 0 917

Ez alapján meg tudja valaki mondani a fajtáját? Ez a kép júliusban készült.

Előzmény: janijani (915)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.04 0 0 916

Köszönöm !

Lujzak az IrfanView program ingyenes és tökéletes a vágásra, tömörítésre. Érdemes hozzá letölteni az alapprogramot , a plugineket és a magyar nyelvi fájlt, mindegyikből célszerű a telepíthető verziót letölteni és feltelepíteni, úgy nem kell sokat barkácsolni.

Előzmény: Altamir (908)
janijani Creative Commons License 2011.09.04 0 0 915

Én a Paintban szoktam átméretezni: a képet megnyitom, Ctrl+W , a vizszintes és függőleges méretet leveszem 30%-ra és mentés Jpeg-ben. Utána már be lehet tenni a fórumra.

Előzmény: lujzak (914)
lujzak Creative Commons License 2011.09.04 0 0 914

Szia!

Én az egyik környékbeli faluból kaptam a hajtást. Ők minden nyáron több vödörnyit szüretelnek róla.

A fajtáját sajnos nem tudom, és még nem sikerült tömörítenem a képeket, amit a nyáron készitettem, ezért nem tudom felrakni.

Nemrég néztem időjárást, a héten biztos nem indul be az érés.

Előzmény: amadar (913)
amadar Creative Commons License 2011.09.04 0 0 913

Szia! A fugefad milyen forrasbol szarmazik? Mert nekem is volt hasonlo problemam amig meg nem tudtam, hogy az egyik hozzam kerult noveny (nem erett be sosem a fagyokig) fajtaja "di Natale" ami Olaszorszag deli reszen is csak November kozepe utan kezd erni, tehat a magyar eghajlati viszonyok kozt a termes beerese eselytelen. Hatha esetleg Nalad is ez lesz a baj..

Előzmény: lujzak (899)
lujzak Creative Commons License 2011.09.04 0 0 912

Igazán örülök, hogy Nálad érik. Én a múlt héten nem láttam a bokromat, a héten sem fogom, de abban bízok, hogy mire kimegyek, én is csipegethetek róla.

Előzmény: éjjelke (911)
éjjelke Creative Commons License 2011.09.04 0 0 911

Végre!:)) Nálam is sárgulnak puhulnak a fügék,idén lesz végre ehető.Rengeteg van rajta,sok a zöldebb,de ha ilyen szép idő maradna nem csak pár szemet eszegetnék.Takarni viszont nem fogom,ha elfagy ha nem. A lila óriás viszont valamiért csak most indult be,ez az a fajta amit tavaly ősszel ültettem,eddig vegetált.

lujzak Creative Commons License 2011.09.04 0 0 910

Az enyém meg az ország közepén, a Duna mellett. Itt azért szokott zord és hideg idő lenni.

Megfogadom a tamácsaitokat, és februárban már vetkőztetés!!

Kévéket nem tudok szerezni, szalmám sincs, igy marad a kartondoboz, tojástálca és hasonlók.

Előzmény: janijani (909)
janijani Creative Commons License 2011.09.04 0 0 909

Azért megjegyezném, hogy ha jól emlékszem Debrecen környékén van a fügéd, ott mindenképpen indokolt takarni mert keményebb telek vannak. Én itt a Mecsek déli oldalán vagyok ilyen bátor hogy nem takarom. Azért itt is jön néha meglepetés. 

Előzmény: Altamir (906)
Altamir Creative Commons License 2011.09.04 0 0 908

Én megvártam amíg szépen bebarnul, bár ez is fajtakérdés, mert van ami zölden érik. Mindenesetre szépen elkezdett sárgulni, és ahogyan látom, szépen megnagyobbodott is. Tényleg nem sok idő kell már neki. Remélem finom lesz. Fogyaszdd egészséggel !

Előzmény: Törölt nick (907)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.04 0 0 907

Na, végre nálunk is érik valami ! Két nap múlva ehető lesz ezen az alsó termés? :

Ez meg ha megmarad lila hajú lesz:

Altamir Creative Commons License 2011.09.04 0 0 906

Azok, akik régóta foglalkoznak fügézéssel azt állítják, hogy a -15 C fokot kibírja. Egy többéves fa biztosan, de a be nem érett friss vesszők semmiképp sem. Én tavaly kettős takarást alkalmaztam, száraz növényi hulladékkal beraktam az egész bokrot, majd egy kúp kóróval körbeállogattam és lekötöttem, hogy a szél ne fújja szétl. A meteorológia szerint nálunk a leghidegebb -14 C fok volt, ami azt jelenti, hogy takarás nélkül is ki kellett volna bírni a fügének. Ennek ellenére a szárak felső 40-60 cm-re elfagyott, ami épp a termőrészt foglalja magában. Két kis alsó ágacska maradt sértetlen, amin volt 4-5 elsődleges termés volt, a  többin csak másodlagos. Várom én is a szép hosszú őszt, hátha beérik. Tavaly nem igazán volt szerencsém vele.

Előzmény: lujzak (905)
lujzak Creative Commons License 2011.09.04 0 0 905

Akkor jövőre hamarabb fogom kicsomagolni. Egyébként is már nehéz takargatni, meg bebugyolálni, mert az enyém is már elég nagy, és macerás a teleltetése. Egyenlőre szép idő van, remélem, hogy valamennyi beérik, és egyszer én is jól fogok lakni a termésből.

Én is próbáltam utánaolvasni, hogy mennyi minuszt bir ki, de olyan sokan, és sokféle módszerre esküdtek, hogy nem tudtam eldönteni.

Egyenlőre csak reménykedem, hogy idén még valamennyi be fog érni.

Köszönöm a segítséged.

Előzmény: janijani (904)
janijani Creative Commons License 2011.09.02 0 0 904

Nekem tavaly télen lefagytak az előző évi hajtások amik a termést hozták volna. Alatta a kétéves rész nem fagyott le, tavasszal kilombosodott és a lefagyott részek úgy meredeztek felfele kopaszon mint a lándzsák. Tavasszal nem is hozott termést csak nyáron másodtermést amiből néhány beérett ősszel, nagyrésze elfonnyadt ahogy jöttek a fagyok és télen is ott volt rajta. Most télen nem fagyott el és júliusban beérett az első termés, most a másodtermés van ami még zöld.

Nem vagyok szakértő, itt a fórumon tudtam meg hogy -15 fokot elvisel a füge, tehát ha február végén kibontod akkor már nem szokott ilyen hideg lenni. Áprilisig nem hagynám betakarva mert esetleg befülledhet. Én csak addig takargattam télen amíg kicsi volt, most már 2,5-3 m magas a fügém és terjedelmes, nem könnyű egy ekkora bokrot betakarni, csak a tövéhez szoktam 3-4 talicskányi hullott falevelet bekupacolni, ha lefagy legalább a tő megmaradjon.

Előzmény: lujzak (901)
lujzak Creative Commons License 2011.09.02 0 0 903

Köszönöm, majd próbálkozom. Sosem voltam nagy számtangépzseni, a gyerekeim intézik ezeket, de most egyik sincs kéznél, így nekem kellene.

Most töltőn vannak az akkuk, mert holnap buli lesz, de jövő héten nekiveselkedem.

Előzmény: lacy63 (902)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!