A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Kávéfőzőben presszó és americano is pár percen belül készen van, még darálással együtt is.
A legtöbb a sokáig áztatott kávékban és a kotyogósban van.
Ezt megint nem értem, mit áztatnak sokáig és hol?
A kotyogós az gondolom az olcsó alumíniumos kivitel, amit rezsóra is lehet tenni, és pár percig hevíti alul a vizet, majd fél percen belül "kiköpi" a presszókávét.
Abban miért lesz több a koffein, mint az automata által készített presszó kávéban?
A cikk szerint az americano -ban kétszer annyi a koffein, mint a presszóban, ezt nem értem, ezt mire alapozzák.
Ez a cikk eléggé felületes szerintem. A táblázat meg csak szimplán hülyeség.
Az alap állításokkal nincsen baj, csak a kifejtéssel. Minden espresso alapú kávéban (espresso, americano, cortado, cappuccino, latte, stb.) pontosan annyi a koffein, ami az espressoban lefőtt. Ezeken kívül a főzés hossza, és a kávé típusa döntő. Egy 12 órás cold drip-ben pl sokkal több a koffein, mint az "erős" (= értsd intenzív) espressoban. A legtöbb a sokáig áztatott kávékban és a kotyogósban van.
Értelem szerűen ha ugyanezekben több a robuszta, akkor több a koffein is.
Azokon a kávékon megadott értékek közvetett módon inkább a pörkölési szintekre utalnak, amitől szintén nagy mértékben függ az elkészült ital ízvilága, ill. természetesen az adott fajtáktól is, amik a csomagban vannak, de a koffein tartalma azoktól az értékektől szerintem nem függ. Ha csak a gyártó nem veszi figyelembe a koffein tartalmat is. Egyébként kit tudja mi alapján adja meg a gyártó azokat az értékeket. Az egyes kávé fajtáktól is függ a koffein tartalom, de azokon a kávékon azt nem igazán szokták feltüntetni, így nehéz a választás, vagyis tapasztalati úton kell megközelíteni a dolgot! :)
elnézést kérek hogy újra felhozom, csak "eltünőben" van a kérdésem, válasz meg még hátha lesz:) elromlott Rancilio Silviát hova vinnétek Budapesten, melyik szervízbe? van esetleg megbízható, kipróbált helye valakinek? köszönöm előre is a választ!
Szívesen. Akkor lehet, hogy gyengélkedik a pumpája, esetleg valaki erősebbre cserélte a rugót, mondjuk elképzelni nem tudom hogy tudott egyáltalán főzni úgy, ha lefelé állt, az gyakorlatilag zárta a furatos csavart és a nyomás még segíti is ezt, sztem ez utóbbi kizárt.
Kösz szépen! Én nagyon régen láttam, most más kérdezte, mert kiszedte a szűrőt, kiugrott a rugó, és nem tudta, hogy rakja vissza. Azt írta, ha lefelé volt, nem jött a gőz (gondolom, víz az), ahogy Te is írod, ha felfelé, akkor meg túl gyengének találja a kávét.
A felső szűrő a gépben van, nem a karban. Biztos arra gondolsz? A kar szétszedéséről és összerakásáról emlékeim szerint vannak a youtube-on használható videók.
Azt kellene érezned, hogy túl feszes a tömítés vagy laza, ha túl feszes, akkor biztos nem nyomja le sztem, csak akkor, ha vékony a tömítés és túl laza.
Az igaz, hogy a gyári tömítés 8.5mm, de Te nem gyári szűrőtartót vettél hozzá.
Sage the Bambino nem tudom milyen, nekem Sage BES920, ez bitang jó.
Szerintem inkább vastag ami van. 9mm-es van benne és 8,5 mm-es a gyári. Megrendeltem a nyolcfelest, meglátjuk hétfőn. Most, hogy kicsit megbontottam, elléggé rozsdál már itt-ott, a zománc már lég lejött a túlfolyóról, hajlanék a cserére is ha nem javul meg. Sage the Bambino ajánlott?
Sziasztok! Régen írtam ide, de megint gondom van. Adott egy Gaggia Baby Class, (elvileg Gaggia Classic kompatibilis) amit jópár éve használok. 2020-ban felújítottam Explygonból vásárolt alkatrészekkel. Vízterítő blokk, gumitömítés, új kar és szűrők). Azóta többször előfordult egyre sűrűsödő gyakorisággal, most meg már szinte mindig, hogy főzéskor ledobja a kart, letekeredik. Ellen kell tartanom, de néha ez sem elég, akkor kikapcsolom. Most már ott tartok, hogy kukáznám az egészet, de ti hátha tudjátok mi lehet a baj. Ha netán kuka, akkor kéne tipp, hogy mi legyen helyette.( max 200k)
Felújítós alkatrész lista: 13-298 Gaggia szűrőtartó M10 (vendéglátós) 617940 karzárógomb 10-126 szűrőrögzítő rugó 1.2 mm 11-512 szűrőtartó kar M10 10-106 Vakszűrő általános 58 mm 700542 felsõszûrõtartó GAGGIA/G710/ 13-341 13-016 kartömítés 9mm Gaggia 9528022 Felsőszűrő tartó imbusz csavar M6x12 MZ.107 2 csészés szűrõ 14-18gr Marzocco 13-215 2 csészés szűrő 14 gr Gaggia MZ.106 Marzocco 1 csészés szűrő 7gr
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy Krups EA81 típusú kávéfőző. Tisztítás után megzakkant bár lefőzi a kv-t de elég gyenge és olyan mintha a főzés végén mikor dobná ki a zaccot vizes zaccot fúj szét. Olyan mintha nem engedné el a nyomást a főzési ciklus végén. Mi lehet a hiba? Eddig nem csinálta ezt kb 5 hónapot pihent előtte semmi gond nem volt. Zacc egyébként állagra jó csak nem marad pogiba mert vizes. Üresen indítva nyitás után még víz van a főző részben. Segítségeteket előre is köszönöm!
Ha valaki Rétságon jár, ugorjon be az R Coffee-ba, frankó újhullámos kávézó/pörkölő. Ha Jani felveszi velük a kapcsolatot, lesz Korzós teszt is... Addig is egy kis kedvcsináló:
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy Saeco Aroma géppel kapcsolatban.
Nemrégen vettem használtan a gépet, teljesen rendben működik, nagy elégedettségünkre.
Ami furcsa egy kicsit, az az, hogy a felhelyezett kar nem pontosan középen áll a megszorítás után, hanem kb. 20-25 fokkal jobbra. Nem tudom, hogy ez rendben van-e így, vagy esetleg valami rendellenességre utal? Olyasmire gondolok, hogy esetleg a kar feletti tömítés nincs rendben, esetleg maga a kar kopott már meg annyira, hogy túlfordul a középső álláson?
Egyébként (egyelőre még) a gyári nyomásfokozós kart használjuk.