Keresés

Részletes keresés

Alex11 Creative Commons License 2003.08.04 0 0 931
4 könyököt nem szokás tenni... Valamelyik könyök helyére tegyél átmenő dobozt. (kötés nincs benne, csupán a behúzást segíti) Ha Mcu vezetéket használsz, a bojler közelébe tegyél egy leválasztó kapcsolót (Pl. KKMO sorozat) és onnan menj tovább Mbcu-val.
Előzmény: TEE (928)
Vastika Creative Commons License 2003.08.04 0 0 930

Hali!

Én a régi szép időkben jó sok koaxkábelt (ethernet hálózat) behúztam falba, mindenféle csövekbe. Nagyon jót tud tenni neki valami "kenőanyag", pl. mi valamilyen folyékony mosogatószert szoktunk (nagyon keveset) kenni rá: egy szivacsot vagy rongyot megitatni vele, és azon "áthúzni" a kábelt... Sok bosszúságtól megkímél ;-))

Üdv!

Előzmény: TEE (928)
jahno Creative Commons License 2003.08.04 0 0 929
Emberek! Anteris, társai! Szombat délután szükségem lenne egy villanyászra, forintban való megegyezéssel. Hagyok telszámot is, mert csütörtökön elhagyom az országot, de simerősnél horror módon van bekötve pár dolog a lakásban, többek közt egy 3 fázisú sütő, most meg jönne mellé plusz egy másik 3 fázisú főzőlap vagy mi, ezt kellene kiorganizálni. Budapest, szal légyszi valaki vállalja be, vagy ajánljon valakit, aki nem ver át, és nem szedi le a gatyánkat is. Keresni itten jobb, ha kell visszahívom: 30/914-2833
TEE Creative Commons License 2003.08.03 0 0 928
Sziasztok!

Ahogy januárban elterveztem, kölcsönöztem egy falhoronymarót (gyakorlatilag egy kéttárcsás flex), és azzal lett végigvágva a fal a lakásban. A porszívó nagyon hasznosnak bizonyult hozzá, mert a por 95%-át elnyelte.
Egy ismerős villanyszerelő segített elindítani az óradoboztól a csövezést, amit aztán a végpontokon én fejeztem be. A csőhajlító betét néha kifogott rajtam...
A bojlerhez külön vittünk 16-os csövet, de ezt csak 4 könyökkel tudtuk megoldani, így nem biztos, hogy bele tudok majd húzni egy vastag MBCU kábelt, hacsak meg nem bontom ideiglenesen valamelyik könyöknél a csövet. A napokban szemrevételezem ezt a kábelt, és eldöntöm, hogy van-e esélyem ezt behúzni. Érdemes (szabad-e egyáltalán) valami síkosítóval (pl. szilikonolaj) vékonyan bekenni a kábel, hogy ne tapadjon rá a könyökökben a védőcsőre?
Az ismerősöm azt mondta, hogy ő nem szórakozna ilyen kábellel, mivel a Démász a házon belül úgysem ellenőrzi a kábelezést, hanem MCU-t húzna bele! Szabályos lenne ez így? A falból kilépő pontra viszont ez esetben egy földelt konnektor aljzatot kellene tennem, hiszen a bojlerbe nem köthetek MCU kábelt. Jól gondolom?

Más. Az OEZ kismegszakítókról van valakinek gyakorlati tapasztalata? Nagyker áron hozzá tudnék jutni, de teljesen ismeretlen számomra ez a márka.

Torrente Creative Commons License 2003.07.25 0 0 927
Köszi, felhívtam, tényleg úgy néz ki, hogy tud segíteni...
Előzmény: ló2 (926)
ló2 Creative Commons License 2003.07.25 0 0 926
hívd fel ezt a számot: 70-333-0551
a srác segíteni fog!
Előzmény: Torrente (925)
Torrente Creative Commons License 2003.07.25 0 0 925
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek hol lehet a legjobb áron kapni MASSIVE (elsősorban fürdőszobai) lámpákat? Én a Bricóban láttam sok szépet, de talán van ennél olcsóbb hely Budapesten. Előre is köszi.
mamuth1 Creative Commons License 2003.07.23 0 0 924
Be szeretném köttetni az utcáról a villanyt a házba, ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim. A www.elmu.hu -ról leszedtem a listát az elfogadott bekötőkről és elkezdtem hívogatni a lakhelyemhez közelieket. Na a pofám már itt leszakadt, mert min. 1,5-2 honap múlva tudnák megcsinálni (ötöt hívtam eddig). Az ötödik 3 hetet mondott ő kijön szombaton megnézni és megbeszélni a dolgokat. Telefonba egyik sem hajlandó költségekről stb beszélni (mi ez atomtitok :-) ). Kérdésem ezek egységáron dolgozhatnak az elmünek vagy nekem, esetleg hívjak ki másikat is árajánlatra. Mire figyeljek illetve mit kérdezzek tőle a szombati "randin". Ha valaki mostanában köttetet be új házba villanyt+villanyórát és megosztaná velem tapasztalatait megköszönném.
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.23 0 0 923
néhány hasznos információ az áramvédő kapcsolóról (FI-relé):

A LEGNAGYOBB BIZTONSÁG A FI-RELÉ

Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.23 0 0 922
hát nem egy olyan dolgot kérsz, amit néhány szóval össze lehetne itt foglalni. A méretezésnél figyelembe kell venni a feszültségesést, a melegedést és a mechanikai szilárdságot, a vezető anyagát, rezisztivitását, konduktivitását, A/B/C csoport szerinti terhelését, a hőmérsékleti, az érszám és a "vezető közelség" szerinti módosító tényezőket,stb. Szóval nem két mondat. :(

majd körbe nézek, hátha van valami link, eeről is mag a vez. jelölésekről, bár eléggé szegényes eősáramú szenpontból a net.

Előzmény: Herr X (921)
Herr X Creative Commons License 2003.07.22 0 0 921
Tudnátok adni egy rövid leírást, vagy linket a vezetékek jelöléséről (M, MT, MTK, MM, MZS, stb.) és a méretezés elveiről, képleteiről? (mm2 vs. A)

Kösz: Herr X

abraxas Creative Commons License 2003.07.21 0 0 920
Hú, ezen van mit emésztenem, köszi a részletes szaktanácsadást.

Amúgy hazamenvén -ígéretemhez híven- megvizslattam közelebbről a lakásomban előferdülő tyúkbeleket.
Döbbenten konstatáltam, hogy ideje ráállnom a Cavinton rendszeres fogyasztására :o(
Ugyanis emlékezetem csalt egy kicsit. Valóban az általam leírt kábelek futnak a falakban, de csak a konnektor körön!
A lámpáknál és kapcsolóknál egy kivitelében hasonló, de sokkal vékonyabb madzag lóg ki a falból. Zömmel ezek amik pörkölődvek (kivéve a fürdőszobai). Nem annyira széles a borítás (inkább négyzetes, mint téglalap a keresztmetszete), és a drót is vékonyabb :o( Ahol még egyben van a három szál, a földkábelen halvány zöld csík is van.
Ha már a földkábelnél tartok. A konyhai lámpánál éppen a földkábel van megpörkölődve :-O

Sajna a fő gondom az, hogy ahol gond van, a megpörkölődött részek eltávolítása után már alig marad 1-2 cm szabad kábel. Gondolom a dobozban toldani már nem nagyon célszerű?!

A mosógépleállásnál azért gyanakodtam hálózati problémára, mert a másik falon lévő konnektorral simán elmegy a mosógép, még csak nem is melegszik. Más fogyasztó nem megy róla.

Nos, végigolvastam mindazt a zagyvaságot, amit az imént összehordtam. Úgy látom, nem úszom meg a dolgot, és előbb utóbb kénytelen leszek profit hívni :o(

Előzmény: Törőlt_nick (910)
hGege Creative Commons License 2003.07.20 0 0 919
Sziasztok!

Lenne egy kis problémám, vagyis nem nekem, hanem nagyszüleimnek. A házukban (mult század eleji, ki tudja mikor ujrakábelezett) sehol nincsen földelt konnektor. A probléma igazából ott kezd?dik, hogy ráz a pincében a h?t?. A h?t? nagy valószín?séggel jó, mert egy sima földelt hosszabbító földelésén is világít a fázisceruza, gondolom a vezetékben indukálódik az áram. Mit lehet esetleg ezzel kezdeni?

Gege

enginer Creative Commons License 2003.07.18 0 0 918
Ahhoz túl puha, hogy a hőtágulástól elrepedezzen, szerintem. A túl melegitett ón repedezik.
Előzmény: Degeczi (917)
Degeczi Creative Commons License 2003.07.18 0 0 917
látni nem láttam, de olvastam róla több helyen is
végülis teljesen logikus, ha nem egyforma az ón és a kábel tágulása
persze lehet, h ez csak vacak ón mellett történhet meg
Előzmény: enginer (916)
enginer Creative Commons License 2003.07.18 0 0 916
"mert így gyorsabb/egyszerűbb,"

Az autóban sincs semmi gond a forrasztással.
Sőt!
12V-on elöbb előjönnek a kontakthibák, mint a nagyfeszen.
Láttál te már összetekert forrasztott kötésen "elrepedzhet a forrasztás"-t?
Én még soha!

Előzmény: Degeczi (915)
Degeczi Creative Commons License 2003.07.17 0 0 915
á, nem, csak úgy eszembe jutott amikor a hőtágulásról írtál
bárhol, ha össze kell kötni két (ma már nyilván réz) madzagot, úgy láttam nem szoktak forrasztgatni, csak összetekerik
de vajon azért, mert így gyorsabb/egyszerűbb, vagy esetleg vmi miatt nem célszerű a forrasztás?

(mert egy autóban pl tényleg nem az: elég szélsőségesek a hőmérsékletviszonyok, és idővel elrepedzhet a forrasztás ha nem ugyanúgy tágul, mint a vezeték)

Előzmény: Törőlt_nick (913)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.17 0 0 914
...na de mivel ilyen fogó bizonyosan nincs a háztartásokban, még mindig jobb a szemmé forrasztott vég, mint az össze-vissza lógó szőrös "bekötés".
Előzmény: Törőlt_nick (913)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.17 0 0 913
a mosógép MT vezetékére gondolsz? Azt nem forrasztjuk, mert eltörik. Érvéghüvelyt, szemes- vagy villássarut kell rápréselni és úgy bekötni a dugvillába.
Előzmény: Degeczi (912)
Degeczi Creative Commons License 2003.07.17 0 0 912
és rézvezetéket szabad forrasztani, vagy csak összesodorni?
Előzmény: Törőlt_nick (911)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.17 0 0 911
ja azt még lefelejtettem, hogy a mosgógép dugvillája is bűnös lehet, mert ha letörtek szálak a fröccsöntött házban, akkor az is rendesen át tud melegedni és ilyenkor ő főzi meg a dugaljat. Meg kell fogni a vezetéket üzem közben - amikor vízet melegít a gép - ott ahol eltűnik a dugvillába, hogy meleg-e. Mer ha igen, akkkor nem kizárt, hogy megsérült a vezeték. Új gépeknék nem jellemző, inkább öregebbecskéknél jáccik ez.
Előzmény: Törőlt_nick (910)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.17 0 0 910
na akkor ott más van, ne gyanúsítgassuk szegény gagyi M-falravezetéket - a leírásod alapján az van - , amúgy is ölég hülye neve van neki. Ha kimondottan a mosógépkiállásnak készült, akkor biztos, hogy 2.5mm2-es, aminek elégnek kell lennie egy automata mosógéphez. Ha csak nincs más is onnan használna egyidőben (szárítógép, fűtés)
Nem tudom hogy a cserénél hogyan jártál el, de a veztékből - ha van rajta valamennyi ráhagyás - vágd le a tönkrement részt és csupaszítsd le újra és úgy kösd be, mert a régi vég elektromosan és machanikailag is teljesen megbízhatatlan (a rossz érintkezés miatt felmelegszik, kitágul, szétfeszíti a bekötőkapcsot, majd miután megszünt a terhelés összezsugorodik de a sorkapocs nem követi, mert alakváltozást szenvedett ami miatt lazul a kontaktus, melegszik a bekötés, átadódik a hő a bafogaló műanyagnak ami deformálódik utat engedve a villát befogadó szorítóérintkező tágulásának ami ismét csak hőt termel és így tovább). A bekötesek tisztességesen húzd meg, mert amikor gyömöszölöd vissza abba a kis nyomoronc 65-ös szerelvénydobozba, könnyen kilazulhat a bekötés ha csak immel-ámmal húztad meg.
Na ha új a szerelvény, 2.5-es a vezeték és újrapucoltak, jók a bekötések, akkor azzal nem lehet gond, bírnia kell - még ha figyelembe vesszük a módosító tényezőket is - 3-3.5kw-ot röhögve még az aluvezetéknek is, és egy hagyományos mosógép ennél nem fogyaszt többet - sőt még ennyit sem. A mosógép csatlakozójának fém érintkezővilláit törüld át alaposan alkohollal, várd meg míg elpárolog és utána dugd be az aljzatba! Ha így jársz el, jónak kell lennie.
Előzmény: abraxas (909)
abraxas Creative Commons License 2003.07.17 0 0 909
A burkolat színe piszkosfehér (ha jól emléxem) és csak egyszeres szigetelésűnek tűnik (mármint csak simán be van öntve a fémszál a műanyagba). Hogy lapos-e az alja, vesszek meg, ha emléxek, de majd megnézem. Ezek a dögök általában a vakolat alatt futnak. Csak a fő áramkör megy csőben, a leágazások simán a betonyba vannak öntve.
Az általános kép a következő:
A kábelvégek szigetelése olyan 2-2,5 cm-en rigiddé, töredezővé vállik, itt ott meg is sötétedik. A fürdőszobai konnektorban a villákat befogó fémhüvelyen (nem tom, mi a tisztes neve) hevülnek fel, és a műanyag burkolat ég meg körülötte. Lehet, hogy az érintkezőktől indul a gebasz, mert belül is megolvadnak a műanyag részek. Gyakorlatilag összesül az egész hóbelevanc :o( A múltkor eccerűen belesült a villásdugó.
Előzmény: Törőlt_nick (908)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.16 0 0 908
így rajz alapján MM-falvezeték, amiben 2.5mm2 volt a legkisebb. Nagyon régen előfordult 1.5mm2-es is de bízom benne, hogy nálad nem az van, mert az ritka gagyi szerkezet volt. Ha csak egyszeres szigetelése van - az előző duplaszigetelésű -, fehéres-sárgás színű és az egyik oldala lapos, akkor meg un. M-falravezték. Ezt pálmatex-szel kellett falragasztani a falra.
Kicsit körülírhatnád ezt az "elfüstölést"! mi? hol? a bekötések? az érintkezők? a valamelyik bevezető nyílás környéke feketedett el?
Előzmény: abraxas (906)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.16 0 0 907
csak egy alkalomra kell? na mer akkor elég venned egy egyszerűbb faját valamelyik barkácsboltban. Egy házat ki lehet vele furkálni. Ha többször kell, akkor BI-METAL marót vegyél, még a vasat is viszi, s ha jól emlékszem még a fele sincs az ára, mint a kájzer. Ha pesti vagy, akkor a soroksári úti nagyOBI-ban általában kapni. Fehér színe van. A piros csak puhafához jó. A peremsüllyesztést úgy tudod megoldani, hogy egy 115-ös sarokcsiszoló korongot lekoptatsz annyira, hogy ha a maró és a központosító adapter közé teszed, kb. akkora perem maradjon -illetve 1-2 mm-rel jó ha több - mint a süllyesztődoboz saját pereme, így nem tartja majd el a szerelvényt a faltól. Peremmarásnál vigyázz, hogy nehogy túlszaladj, mert akkor beesik a doboz és cumi van. Olcsó maró alá is be lehet szerkeszteni peremmarot, csak egy kicsit macerásabb.
Előzmény: krupiz (903)
abraxas Creative Commons License 2003.07.16 0 0 906
Kösz a gyors választ.
A kábel vastagsága egyébként legalább 2,5 mm-es, ha nem több. A vezetőtest iszonyú puha alumíniumból van, szinte olyan mint a forrasztóón. A kábel alakja is elég fura, valahogy így fest: [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Lapos szálakból áll, a szálak mintha tömegével lettek volna egymás mellé lennének öntve. Úgy tűnik, mintha tetszés szerinti vágtak volna belőle annyi szálat, amennyi egy bekötéshez épp kellett.
Előzmény: Szecső (905)
Szecső Creative Commons License 2003.07.16 0 0 905
Szia

Lehetséges okok: nem megfelelő vezeték átmérő, oxidáció, nem megfelelő érintkezés a konnektor bekötésnél,
Au vezeték + réz csatlakozó +víz(pára)= galvánelem = gyorsam amortizálodó kötés.
Hömérséklet növekedés hatására csak romlik a kötés minősége -> mégjobban melegszik ->egyszer csak leég.
A végleges megoldás csak a vezeték kicserélése, de sajnos ez meglehetősen nehézkes panel esetén.

Szecső

Előzmény: abraxas (904)
abraxas Creative Commons License 2003.07.16 0 0 904
Üdv Mindenkinek!

Kedves szakértők. Egy kérdésem lenne:
panelházban lakok, még a régi randa aluvezetékek vannak a falban. A fürdőben ki kellett iktatnom a mosógéphez rendelt konnektorkiállást, mert egymás után két konnektort (prodax) is elfüstölt. Mitől lehet ez? Ha kicserélem a kábeleket, az segíthet?
A többi kapcsolónál és konnektornál is pörkölődnek a vezetékborítások a bekötéseknél, de nem ennyire. Némelyiknél csak rideggé vált a borítás, hajlításra reped vagy törik is.

Köszönettel:
Abraxas

Ui:Visszaolvastam egy jó darabon, de nem találtam ilyen jellegű kérdést, elnézést, ha a sokadik érdeklődő vagyok.

krupiz Creative Commons License 2003.07.16 0 0 903
Hello!

A szakembereket kérdezném, hogy gipszkarton falazathoz peremmarós dobozhely(átm.68) fúrót hol, és milyet vegyek?
Én a Kaiser cég termékét ismerem, ennél olcsóbbat(15635+áfa) keresnék. Létezik??

Üdv.: Zoli

Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 902
várjá, az előzmény az amit írtam?
Előzmény: murray (900)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!