4 könyököt nem szokás tenni... Valamelyik könyök helyére tegyél átmenő dobozt. (kötés nincs benne, csupán a behúzást segíti) Ha Mcu vezetéket használsz, a bojler közelébe tegyél egy leválasztó kapcsolót (Pl. KKMO sorozat) és onnan menj tovább Mbcu-val.
Én a régi szép időkben jó sok koaxkábelt (ethernet hálózat) behúztam falba, mindenféle csövekbe. Nagyon jót tud tenni neki valami "kenőanyag", pl. mi valamilyen folyékony mosogatószert szoktunk (nagyon keveset) kenni rá: egy szivacsot vagy rongyot megitatni vele, és azon "áthúzni" a kábelt... Sok bosszúságtól megkímél ;-))
Emberek! Anteris, társai! Szombat délután szükségem lenne egy villanyászra, forintban való megegyezéssel. Hagyok telszámot is, mert csütörtökön elhagyom az országot, de simerősnél horror módon van bekötve pár dolog a lakásban, többek közt egy 3 fázisú sütő, most meg jönne mellé plusz egy másik 3 fázisú főzőlap vagy mi, ezt kellene kiorganizálni. Budapest, szal légyszi valaki vállalja be, vagy ajánljon valakit, aki nem ver át, és nem szedi le a gatyánkat is. Keresni itten jobb, ha kell visszahívom: 30/914-2833
Ahogy januárban elterveztem, kölcsönöztem egy falhoronymarót (gyakorlatilag egy kéttárcsás flex), és azzal lett végigvágva a fal a lakásban. A porszívó nagyon hasznosnak bizonyult hozzá, mert a por 95%-át elnyelte.
Egy ismerős villanyszerelő segített elindítani az óradoboztól a csövezést, amit aztán a végpontokon én fejeztem be. A csőhajlító betét néha kifogott rajtam...
A bojlerhez külön vittünk 16-os csövet, de ezt csak 4 könyökkel tudtuk megoldani, így nem biztos, hogy bele tudok majd húzni egy vastag MBCU kábelt, hacsak meg nem bontom ideiglenesen valamelyik könyöknél a csövet. A napokban szemrevételezem ezt a kábelt, és eldöntöm, hogy van-e esélyem ezt behúzni. Érdemes (szabad-e egyáltalán) valami síkosítóval (pl. szilikonolaj) vékonyan bekenni a kábel, hogy ne tapadjon rá a könyökökben a védőcsőre?
Az ismerősöm azt mondta, hogy ő nem szórakozna ilyen kábellel, mivel a Démász a házon belül úgysem ellenőrzi a kábelezést, hanem MCU-t húzna bele! Szabályos lenne ez így? A falból kilépő pontra viszont ez esetben egy földelt konnektor aljzatot kellene tennem, hiszen a bojlerbe nem köthetek MCU kábelt. Jól gondolom?
Más. Az OEZ kismegszakítókról van valakinek gyakorlati tapasztalata? Nagyker áron hozzá tudnék jutni, de teljesen ismeretlen számomra ez a márka.
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek hol lehet a legjobb áron kapni MASSIVE (elsősorban fürdőszobai) lámpákat? Én a Bricóban láttam sok szépet, de talán van ennél olcsóbb hely Budapesten. Előre is köszi.
Be szeretném köttetni az utcáról a villanyt a házba, ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim. A www.elmu.hu -ról leszedtem a listát az elfogadott bekötőkről és elkezdtem hívogatni a lakhelyemhez közelieket. Na a pofám már itt leszakadt, mert min. 1,5-2 honap múlva tudnák megcsinálni (ötöt hívtam eddig). Az ötödik 3 hetet mondott ő kijön szombaton megnézni és megbeszélni a dolgokat. Telefonba egyik sem hajlandó költségekről stb beszélni (mi ez atomtitok :-) ). Kérdésem ezek egységáron dolgozhatnak az elmünek vagy nekem, esetleg hívjak ki másikat is árajánlatra. Mire figyeljek illetve mit kérdezzek tőle a szombati "randin". Ha valaki mostanában köttetet be új házba villanyt+villanyórát és megosztaná velem tapasztalatait megköszönném.
hát nem egy olyan dolgot kérsz, amit néhány szóval össze lehetne itt foglalni. A méretezésnél figyelembe kell venni a feszültségesést, a melegedést és a mechanikai szilárdságot, a vezető anyagát, rezisztivitását, konduktivitását, A/B/C csoport szerinti terhelését, a hőmérsékleti, az érszám és a "vezető közelség" szerinti módosító tényezőket,stb. Szóval nem két mondat. :(
majd körbe nézek, hátha van valami link, eeről is mag a vez. jelölésekről, bár eléggé szegényes eősáramú szenpontból a net.
Hú, ezen van mit emésztenem, köszi a részletes szaktanácsadást.
Amúgy hazamenvén -ígéretemhez híven- megvizslattam közelebbről a lakásomban előferdülő tyúkbeleket.
Döbbenten konstatáltam, hogy ideje ráállnom a Cavinton rendszeres fogyasztására :o(
Ugyanis emlékezetem csalt egy kicsit. Valóban az általam leírt kábelek futnak a falakban, de csak a konnektor körön!
A lámpáknál és kapcsolóknál egy kivitelében hasonló, de sokkal vékonyabb madzag lóg ki a falból. Zömmel ezek amik pörkölődvek (kivéve a fürdőszobai). Nem annyira széles a borítás (inkább négyzetes, mint téglalap a keresztmetszete), és a drót is vékonyabb :o( Ahol még egyben van a három szál, a földkábelen halvány zöld csík is van.
Ha már a földkábelnél tartok. A konyhai lámpánál éppen a földkábel van megpörkölődve :-O
Sajna a fő gondom az, hogy ahol gond van, a megpörkölődött részek eltávolítása után már alig marad 1-2 cm szabad kábel. Gondolom a dobozban toldani már nem nagyon célszerű?!
A mosógépleállásnál azért gyanakodtam hálózati problémára, mert a másik falon lévő konnektorral simán elmegy a mosógép, még csak nem is melegszik. Más fogyasztó nem megy róla.
Nos, végigolvastam mindazt a zagyvaságot, amit az imént összehordtam. Úgy látom, nem úszom meg a dolgot, és előbb utóbb kénytelen leszek profit hívni :o(
Lenne egy kis problémám, vagyis nem nekem, hanem nagyszüleimnek. A házukban (mult század eleji, ki tudja mikor ujrakábelezett) sehol nincsen földelt konnektor. A probléma igazából ott kezd?dik, hogy ráz a pincében a h?t?. A h?t? nagy valószín?séggel jó, mert egy sima földelt hosszabbító földelésén is világít a fázisceruza, gondolom a vezetékben indukálódik az áram. Mit lehet esetleg ezzel kezdeni?
látni nem láttam, de olvastam róla több helyen is
végülis teljesen logikus, ha nem egyforma az ón és a kábel tágulása
persze lehet, h ez csak vacak ón mellett történhet meg
Az autóban sincs semmi gond a forrasztással.
Sőt!
12V-on elöbb előjönnek a kontakthibák, mint a nagyfeszen.
Láttál te már összetekert forrasztott kötésen "elrepedzhet a forrasztás"-t?
Én még soha!
á, nem, csak úgy eszembe jutott amikor a hőtágulásról írtál
bárhol, ha össze kell kötni két (ma már nyilván réz) madzagot, úgy láttam nem szoktak forrasztgatni, csak összetekerik
de vajon azért, mert így gyorsabb/egyszerűbb, vagy esetleg vmi miatt nem célszerű a forrasztás?
(mert egy autóban pl tényleg nem az: elég szélsőségesek a hőmérsékletviszonyok, és idővel elrepedzhet a forrasztás ha nem ugyanúgy tágul, mint a vezeték)
a mosógép MT vezetékére gondolsz? Azt nem forrasztjuk, mert eltörik. Érvéghüvelyt, szemes- vagy villássarut kell rápréselni és úgy bekötni a dugvillába.
ja azt még lefelejtettem, hogy a mosgógép dugvillája is bűnös lehet, mert ha letörtek szálak a fröccsöntött házban, akkor az is rendesen át tud melegedni és ilyenkor ő főzi meg a dugaljat. Meg kell fogni a vezetéket üzem közben - amikor vízet melegít a gép - ott ahol eltűnik a dugvillába, hogy meleg-e. Mer ha igen, akkkor nem kizárt, hogy megsérült a vezeték. Új gépeknék nem jellemző, inkább öregebbecskéknél jáccik ez.
na akkor ott más van, ne gyanúsítgassuk szegény gagyi M-falravezetéket - a leírásod alapján az van - , amúgy is ölég hülye neve van neki. Ha kimondottan a mosógépkiállásnak készült, akkor biztos, hogy 2.5mm2-es, aminek elégnek kell lennie egy automata mosógéphez. Ha csak nincs más is onnan használna egyidőben (szárítógép, fűtés)
Nem tudom hogy a cserénél hogyan jártál el, de a veztékből - ha van rajta valamennyi ráhagyás - vágd le a tönkrement részt és csupaszítsd le újra és úgy kösd be, mert a régi vég elektromosan és machanikailag is teljesen megbízhatatlan (a rossz érintkezés miatt felmelegszik, kitágul, szétfeszíti a bekötőkapcsot, majd miután megszünt a terhelés összezsugorodik de a sorkapocs nem követi, mert alakváltozást szenvedett ami miatt lazul a kontaktus, melegszik a bekötés, átadódik a hő a bafogaló műanyagnak ami deformálódik utat engedve a villát befogadó szorítóérintkező tágulásának ami ismét csak hőt termel és így tovább). A bekötesek tisztességesen húzd meg, mert amikor gyömöszölöd vissza abba a kis nyomoronc 65-ös szerelvénydobozba, könnyen kilazulhat a bekötés ha csak immel-ámmal húztad meg.
Na ha új a szerelvény, 2.5-es a vezeték és újrapucoltak, jók a bekötések, akkor azzal nem lehet gond, bírnia kell - még ha figyelembe vesszük a módosító tényezőket is - 3-3.5kw-ot röhögve még az aluvezetéknek is, és egy hagyományos mosógép ennél nem fogyaszt többet - sőt még ennyit sem. A mosógép csatlakozójának fém érintkezővilláit törüld át alaposan alkohollal, várd meg míg elpárolog és utána dugd be az aljzatba! Ha így jársz el, jónak kell lennie.
A burkolat színe piszkosfehér (ha jól emléxem) és csak egyszeres szigetelésűnek tűnik (mármint csak simán be van öntve a fémszál a műanyagba). Hogy lapos-e az alja, vesszek meg, ha emléxek, de majd megnézem. Ezek a dögök általában a vakolat alatt futnak. Csak a fő áramkör megy csőben, a leágazások simán a betonyba vannak öntve.
Az általános kép a következő:
A kábelvégek szigetelése olyan 2-2,5 cm-en rigiddé, töredezővé vállik, itt ott meg is sötétedik. A fürdőszobai konnektorban a villákat befogó fémhüvelyen (nem tom, mi a tisztes neve) hevülnek fel, és a műanyag burkolat ég meg körülötte. Lehet, hogy az érintkezőktől indul a gebasz, mert belül is megolvadnak a műanyag részek. Gyakorlatilag összesül az egész hóbelevanc :o( A múltkor eccerűen belesült a villásdugó.
így rajz alapján MM-falvezeték, amiben 2.5mm2 volt a legkisebb. Nagyon régen előfordult 1.5mm2-es is de bízom benne, hogy nálad nem az van, mert az ritka gagyi szerkezet volt. Ha csak egyszeres szigetelése van - az előző duplaszigetelésű -, fehéres-sárgás színű és az egyik oldala lapos, akkor meg un. M-falravezték. Ezt pálmatex-szel kellett falragasztani a falra.
Kicsit körülírhatnád ezt az "elfüstölést"! mi? hol? a bekötések? az érintkezők? a valamelyik bevezető nyílás környéke feketedett el?
csak egy alkalomra kell? na mer akkor elég venned egy egyszerűbb faját valamelyik barkácsboltban. Egy házat ki lehet vele furkálni. Ha többször kell, akkor BI-METAL marót vegyél, még a vasat is viszi, s ha jól emlékszem még a fele sincs az ára, mint a kájzer. Ha pesti vagy, akkor a soroksári úti nagyOBI-ban általában kapni. Fehér színe van. A piros csak puhafához jó. A peremsüllyesztést úgy tudod megoldani, hogy egy 115-ös sarokcsiszoló korongot lekoptatsz annyira, hogy ha a maró és a központosító adapter közé teszed, kb. akkora perem maradjon -illetve 1-2 mm-rel jó ha több - mint a süllyesztődoboz saját pereme, így nem tartja majd el a szerelvényt a faltól. Peremmarásnál vigyázz, hogy nehogy túlszaladj, mert akkor beesik a doboz és cumi van. Olcsó maró alá is be lehet szerkeszteni peremmarot, csak egy kicsit macerásabb.
Kösz a gyors választ.
A kábel vastagsága egyébként legalább 2,5 mm-es, ha nem több. A vezetőtest iszonyú puha alumíniumból van, szinte olyan mint a forrasztóón. A kábel alakja is elég fura, valahogy így fest: [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] Lapos szálakból áll, a szálak mintha tömegével lettek volna egymás mellé lennének öntve. Úgy tűnik, mintha tetszés szerinti vágtak volna belőle annyi szálat, amennyi egy bekötéshez épp kellett.
Lehetséges okok: nem megfelelő vezeték átmérő, oxidáció, nem megfelelő érintkezés a konnektor bekötésnél,
Au vezeték + réz csatlakozó +víz(pára)= galvánelem = gyorsam amortizálodó kötés.
Hömérséklet növekedés hatására csak romlik a kötés minősége -> mégjobban melegszik ->egyszer csak leég.
A végleges megoldás csak a vezeték kicserélése, de sajnos ez meglehetősen nehézkes panel esetén.
Kedves szakértők. Egy kérdésem lenne:
panelházban lakok, még a régi randa aluvezetékek vannak a falban. A fürdőben ki kellett iktatnom a mosógéphez rendelt konnektorkiállást, mert egymás után két konnektort (prodax) is elfüstölt. Mitől lehet ez? Ha kicserélem a kábeleket, az segíthet?
A többi kapcsolónál és konnektornál is pörkölődnek a vezetékborítások a bekötéseknél, de nem ennyire. Némelyiknél csak rideggé vált a borítás, hajlításra reped vagy törik is.
Köszönettel:
Abraxas
Ui:Visszaolvastam egy jó darabon, de nem találtam ilyen jellegű kérdést, elnézést, ha a sokadik érdeklődő vagyok.
A szakembereket kérdezném, hogy gipszkarton falazathoz peremmarós dobozhely(átm.68) fúrót hol, és milyet vegyek?
Én a Kaiser cég termékét ismerem, ennél olcsóbbat(15635+áfa) keresnék. Létezik??