Van ennél kacifántosabb történetem is róluk, de nem fogom leírni, mert még azt sem hinnék el.
Tényleg mesébe illő sajnos.
Régen nem volt ilyen szokásuk, mármint hogy értesítsenek. A legutóbb már szabályosan csinálták, vagyis itthon voltunk, jegyzőkönyv a régiről, jegyzőkönyv az újról, meg a plombákról.
Annyira nem ismerem őket, mármint szakmailag.
Szerencsére a hálózatomat elég gyakran ellenőrzöm a helyi szaki segítségével, ezért "nagyon" nem félek.
Amikor vettem a házat sok kábelem a falba a szokásos alu-réz összetekerés volt kézzel. Volt amikor szikrázott a fali doboz. Ezeket már mind megszüntettük. Belső hálózati problémám azóta nem volt.
Az életvédelmi relé egyébként a fázishoz kötődik, vagy a nulla-föld-höz?
Mi az ördögöt válaszoljak amikor pl.: amikor a 3 fázisu Érintésvédelmi relét 3 db 1 fázisuból akarod összerakni. Nem lehet 15 nap alatt szakmát elsajátítani talán még Neked sem. Bocs, de mivel nem vagyunk azonos felkészültségben nem kívánok tovább vitatkozni. Üdv
Nem foglak elküldeni, de azon kívül, hogy kétségbe vontad a szavamat, nem kaptam segítséget sokat részedről sem. Lehet, hogy a szakma megcsúfolása, de láttam én már érdekes dolgokat olyanoktól, akiknek sokpecsétes papírjuk volt róla. Ezt itt többen el is ismerték.
A szakmádat elismerem, bár nem tudom megítélni, mert nem szóltál hozzá sokat.
Akinek a segítségét kértem, attól megkaptam, azon az úton elindultam.
Nem az volt az első dolgom, hogy kérdés nélkül bedugtam volna a falba oszt had szóljon.
Ha végig követted amiket írtam, volt egy folyamat. Elmondtam itt a problémámat, majd kerestem egy villanyszerelőt, akivel tüzetesen megbeszéltem, hogy mit akarok (ráadásul helyi szakember, aki még a házat is ismeri) ezekután előkészültem, és utána kipróbáltam.
Már ne haragudjatok, szerintem eléggé megfontolt voltam úgy gondolom. A topikban 10.11.-én jelentkeztem először a problémával. Végül 26.-án jutottam el oda, hogy ki mertem próbálni. Szerintetek el volt kapkodva?
A kérdés költői volt, szerintem nem.
De köszönöm mindenkinek a tanácsot.
Az életvédelmi relé engem is érdekel, de én amit a villanyász boltban láttam, az egy fázisú volt. Így meg 30 ezer sajna.
Az Áramszolgáltató - elvileg - értesíti a fogyasztót a mérő cseréről.
Mondom elvileg a leszerelt szerkentyű mérőállását rögzíteni illenék, hiszen fizetsz a fogyasztásért. A mérőhelyért Te felelsz -különben. Nem kell zárhatónak lenni, de valóban többet érdemelne..Így még könnyebben lekapcsolhatja bárki..
Lehet, hogy erőszakosabbnak kellett volna lenni...Volt már olyan, hogy trehány, figyelmetlen munkából tűz vagy érintésvédelmi gond volt. Egy rossz nulla vezeték kötés miatt a jó berendezésed (hűtő , mosógép és a többi nullázott rendszer) életveszélyes lesz. Távol álljon tőlem, hogy bántsam a "ottani" szakikat, de - főleg régebben- nem arról volt híres a cég, hogy ott vannak a legjobb szakemberek
de az nem 10 eFt lesz, hanem 30 eFt, mert ugye 3x 16 A van.
Ez mondjuk engem is érdekelne, mert nálam csak 1db FI relé van, viszont 3 fázisom van nekem is. De a villanyászom szerint elég egy is, mert valahogy úgy van bekötve, vagy háromfázisú eleve a relé, mittomén...:-)
Közben megnéztem, van abban a csőben egy fémcső is. Ez egy többrétegű cső, van 2-3 műanyag réteg kívül, egy szintén műanyag réteg legbelül, és a kettő között van egy fémcsőréteg is. Valószínűleg az viszi tovább a rézcsőre bilincselt földet. Vagy mittomén...
Aki majd beköti a gőzkabinodat
Ebben az a szép, hogy kb. 2 hete nem találok rá embert :-( Nem hittem volna...
Ezért próbálok itt okosodni...
A földelést hogyan tudom megnézni, hogy jó-e? Villanyszerelő hogyan ellenőrzi?
Még annyit hozzátennék, hogy a képen látható kupiban középen van az én órám, egyedül nekem vannak a legújabb kismegszakítóim, a másik két család még arra sem vette a fáradságot, hogy a régi porcelán biztiket kicseréltessék.
Az életvédelmi relé meg engem is érdekel, mint írtam, de az nem 10 eFt lesz, hanem 30 eFt, mert ugye 3x 16 A van. A ház meg el van osztva közöttük.
Egyik fázison a lakás, másikon a garázs és a pince, a harmadikon a műhely. Mindenhova tervezek relét. Csak lehet, hogy nem egyszerre, hanem fontossági sorrandben.
Tisztelettel nem fogok mégeszer kimenni, de van rajta ajtó, csak meg kéne nézni a képet tüzetesen. Az, hogy éppen úgy állnak, hogy nem látható, az persze nem az én hibám. (de az enyém, mert nem csuktam be a fényképezés miatt.)
Még annyit, hogy ebben a szekrényben 3 család órája van. A helyi villanyász szövetkezet rakta fel. Már bocs de ki fizeti ki nekem, ha a legújabb szabvány szerinti dobozt elkészítem? Ugyanis egy közös udvarban, ahol 3 náció él, de ebből csak egy érdekelt benne, Ő fizessen mindent?
Egyébként a ház fekvése olyan, hogy az ajtók amik rajta vannak (de most csak részlegesen látszanak), elegendő védelmet adnak.
Őszintén mondom és hidd el, nem cikizni akarunk itt, de amit Te ebben a topikban nyilvánvaló jószándékkal teszel az egyrészt a szakma megcsúfolása, másrészt ha valaki naívan olvasgatja és utánad csinálja az általad leírtakat az meg gondatlan veszélyeztetés a részedről.
Még mielött elküldesz azt gondolom, hogy erősáramú villamosmérnökként és energetikai szakmérnökként kötelességem ezt megjegyezni.
Napok óta figyelem az írásaidat, de kissé hihetetlen történeteket írsz le. pl.: az óra cserédhez valakinek be kellett engedni a szolgáltatót, és aki otthon volt nálatok annak nem tünt fel, hogy nincs villany??? stb.
Így igaz. Hol ekkora Ah-s akkuk vannak, ott komoly diszcipált hő is van "központ " oldalról. Ilyenkor az áramellátásn túl még a klimatizálásra is gondolni kell. Aztán meg ha a "légtér" is kicsi olyan hőmegszaladás lesz, hogy csak na.
"Nagy" helyeken aut dízel áramfejlesztő elindul... de kisebb helyeken 3-4 órás áramszünet után -főleg nyáron nem csak a központ energiaellátása van veszélyben mert az akku kapacits is véges), hanem a terem hőmérséklete is. Kis légtér nagy belső-külső hőterhelés....és mindjárt 35-40 fok..Na ettől áll meg az érzékeny telefonkp. vagy az ott lévő egyéb elektronikus cifraság.
A lényeg, hogy be lett építve egy vegyeskazán a fűtés rendszerbe, ami ugyi zárt a meglévő cirkó miatt. Namost télen gyakran (annyira azért nem, de előfordul) van áramszünet. Több lehetőség adódik ilyenkor :
A 2,5 báros biztonsági szelepen keresztül a felforralt vizet kiengedni.
A rendszerbe beépíteni egy puffertartályt (kb 4 m3).
Egy ideiglenes áramforrással áthidalni ezt az időt.
Az utóbbit szerettem volna (anyagilag, biztonságtechnikailag, és a fűtés folyamatosságának biztosítása miatt), úgy, hogy a mélyhűtők is esetleg működjenek róla.
Ez volt az alap motiváció.
Természetesen tehettem volna, hogy a keringetőt rányomom egy az egyben az agregátra. De ha elbírta volna a házat is, az jó lett volna.
A szolgáltatónak meg mutogathatom, a szerződésüket, azzal kitörölhetem a.....
Csak példaként, egyszer kijöttek időszakos óracserére, ami után nem kapcsoltak vissza a kismegszakítómat. Szerencsétlenségemre éppen 24 órás szoliban voltam, utána még dolgoztam úgyhogy mire hazaértem ki kellett dobnom a 420 literes mélyhűtőm tartalmát. Megjegyzem semmit nem fizetett az akkor még ELMÜ. Természetesen az agregátor ezen nem segíthetett volna akkor. De pl most lesz egy előre bejelentett 9 órás áramszünetünk. Izgulok, hogy a hűtőim bírják ennyi ideig.
Ha egy mélyhűtőt telepakolsz mondjuk annak az ára jóval alatta van egy ilyen agregátornak.
Nem amatörként elmondhatom, a "mobil aggregátorok" és épületek konstellációjánál -vagy 3000 esetről is tudok, telefonközpontok, mobil állomások egyéb energia függő létesítményeknél más a "szokás".
Az a gyakorlat, hogy áramszünet esetén, odaviszik a gépet, egy kapcsolóval átkapcsolnak a Hálózati ellátásról -egy oda szerelt csatlakozóra. Így egy kapcsolás, egy dugás és visszatáplálás mentesen mehet az energia.
Talán a telefonkozpontokhoz tudok hozzászólni . Ott ugy 8000A/ó akkusorok dolgoznak es amikor áramszunetkor az invertereken esik a fesz vagy nagyon látható lesz a kimerulés akkor hoznak csak agregátort es persze kapcsolas at es kész. De ott a berendezések nem veszik eszre azt hogy most nem a halózati 220 380 van hanem motor adja.
Ilyenem van, valóban a cirkónál. Egy sárga-zöld vezeték rá van bilincselve a víz (vagy fűtés??) csőre, és egyenesen belemegy egy kötődobozba, ott pedig rá van kötve a földelésre.
De azt nem látom sehol, hogy a földelésem hol a fenében van leverve (vagy megcsinálva). :-)
További problémám, hogy a víz/fűtéscsövek azóta ki lettek cserélve műanyagra. Na ilyekor mi van? Újra kell minősíttetnem a rendszert? Vagy ez hogy van? A régi cső réz volt, de az a része megmaradt ahol az említett vezeték rá lett kötve. Pár méterrel arrább lettek elvágva, és onnan lettek az új, műanyag csövek betéve..
Mikor épült a ház?
Ez egy 80-ban épült ház, ami 2000-ben teljesen fel lett újítva. Ennek okán, szerintem az alapban lévő betonvasra még nem kötöttek anno földelést. Bár ezt nem tudom biztosan, de nem tartom valószínűnek...
Gázra készült EPH jegyzökönyv?
Jó kérdés. Volt itt egy villanyszerelő, aki bekötötte az említett vezetéket és ő adott valami papírt erről, de nem néztem mi az :-)) Akkor gondolom az lehetett...
Viszont nem mért semmit, csak rákötötte a drótot.
Már csak az a kérdésem, hogy a földelés megfelelősége miből látszik? Az órától bemennek a zöld-sárga vezetékek a házba, de azt nem látom, hogy az órához honnan "jön" a föld...
Most ez a műanyagcsöves dolog kissé aggaszt...
Bocs, ha nagyon lámákat kérdezek, ez a része nem tiszta számomra...
Sajnálom, hogy így összegabalyodtunk, mert a hozzászólásaidat olvasva nem az amatőr kategóriába tartozol. Igazából érdekelt volna a véleményed, csak úgy látszik nem értettük meg egymást. Amit tudtam, bármilyen zavarosnak is látszik megpróbáltam leírni érthetően. Hidd el, hogy szerettem volna a leghatározottabban a legbiztonságosabban megoldani a rendszert. Mivel még kipróbálás alatt van, nem is marad ebben a formában. Egyenlőre az érdekelt, hogy működik-e.
Azt hiszem, hogy visszafogok részletesebben olvasni, mert a Fi relé működése érdekelne az agregátoron kívül, csak az a baj, hogy aranyárban mérik, bár tudom, hogy az élet mégdrágább.
Gondolom ezzel a személyeskedést be is fejezhetjük. Senki nem tökéletes, mindenkinek vannak hibái.
De ne próbáljunk meg úgy fogást találni valakin, hogy van-e rajta sapka, vagy nincs.
Gondolom másnak is ez a véleménye. Ha valakit érdekelnek a tapasztalataim, akkor örömmel válaszolok neki magánban. Ha lesz még kérdésem, felteszem ide.