Keresés

Részletes keresés

fortune Creative Commons License 2004.05.07 0 0 1503
Közben nézelődtem a Neten.
Laing (www.laing.hu) és Stiebel-Eltron elektromos kazánokat találtam. Előbbi olcsóbb (cca. 250), utóbbi drágább (400e). Ha jól értem, ez pont az amit keresek. Majd utánamegyek. Célszerű 3 fázis.

Miért nem engedi a bekötést az áramszolgáltató? (Mondjuk ezt könnyen kiderítem, mert ELMÜ-s ember szereli a rendszert.)

Egyelőre még csak barátkozom a gondolattal és mérlegelek, de nagyon felhúzott a monopolhelyzetben lévő gázszolgáltató a díjszabásával (óráig kiépítve 90e Ft alaphozzájárulás + 60e+ÁFa m3/h-ként ami nálunk 3,5-re van tervezve és akkor még csak az óránál vagyunk kint a kertben). De főleg a velünk használt hangnemmel+hozzáállással volt gond.
(8 kilométerre tőlünk már egy másik szolgáltató van, aki pont akciózik és 90 ezer lenne tutto kompletto - de hát nem 8 km-rel arrébb lakunk).
Úgyhogy még nem tudom elfelejteni... Lehet hétvégén majd lehiggadok.

Előzmény: HHapci (1502)
HHapci Creative Commons License 2004.05.07 0 0 1502
Szerintem felejtsd el. Átlagosan 4 év alatt elfogyasztja a gázbekötés költségét, meg nem biztos hogy az áramszolgáltató engedi a hálózatra kapcsolástát, amúgy szerintem nincs is ilyen, esetleg csak hőtárolós kályha.
Esetleg valami puffer tároló lenne jó.
Én is abban gondolkodom, de mé nem jutottam sokra.
Üdv
Előzmény: fortune (1498)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.07 0 0 1501
Nem egy komplikált dolog egy ilyen vezérlést készíteni, de lehet, hogy nem lenne olcsobb, mint 1 plusz szivattyú -ahogy egészségedre kollega irta-, ha mégis egy szivattyúval kellene megoldani akkor majd alkotok egy rajzot. Szerintem 2 db 230 -as relé kell hozzá,aminek 2 nyitó 2 záró érintkezője van, és egymást reteszelve müködnek.
HHapci Creative Commons License 2004.05.07 0 0 1500
Szerintem két szivattyu egyszerübb lenne meg jobb is.
Üdv
Előzmény: STEV11 (1497)
szürkesün Creative Commons License 2004.05.07 0 0 1499
OFF
Csak a rend kedvéért: 1500
fortune Creative Commons License 2004.05.07 0 0 1498
Elnézést előre is az esetlegesen túl amatőr kérdésért.

Létezik csak árammal működő kazán? Vagyis ami olyan, mint egy tárolós gázcirkó, csak gáz helyett áramot használ a melegítésre?

Lesz egy fatüzelésű kazánunk, ami a fűtés kb. 70%-át viszi majd. Szeretnénk viszont egy rásegítőt, ami éjszaka/távollétkor, vagyis amikor nem tudunk tüzelni vinné a fűtést. Tehát ugyanazon a rendszeren (csövek, radiátor, stb.) működne. Eddig gázban gondolkoz(t)unk, de most kaptuk meg a gázbekötés árát (400e), illetve a gázkazán, szerelés, kéménybélelés, stb. költségvetését. Van a gázcirkónak alternatívája? Ha van, tudtok kb. árat, típust, stb. mondani?
Köszönöm.

f.

STEV11 Creative Commons License 2004.05.07 0 0 1497
Sziasztok '

Segitség kéne adott két ház meg egy kút fúratva
a gond ott kezdődik hogy nem szeretnék használni egymás áramát . tehát a vezérlés ugy kéne megoldanom ha az egyik megnyom egy kapcsolot a másik oldalrol hiába a kapcsolgasson a vezérlés tőle addig nem kap fázist amig az első le nem kapcsolta a szivattyut
a viz elosztásra mágnesszelepre gondoltam
létezik belőle Válto tipusu is ez jo lenne a vezérléshez ha nem ugy müködne hogy az egyik lábára fix fázis kell és a maradék 2 re adod a nullát evvel szabályozva az átfolyó viz irányát .

a tápellátási gondnál mágneskapcsolóra gondoltam
ha valaki tudna segiteni tipus vagy bármilyen ügyben örömmel venném minden megoldás érdekelne

köszi előre is

üdv

Steve

Előzmény: szöszmösz (1496)
szöszmösz Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1496
Az első kötési pontig. Az meg a tetőtartó/falihorog. A méretlen gerincvezetéket is cserélheti a szerelő, ilyenkor csak a plombapótlást kell bejelenteni.
Előzmény: Lacivill (1495)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1495
A mérőig már nem a szolgáltató tulajdona, régebben így volt?
szöszmösz Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1494
A tulaj.
Előzmény: Lacivill (1493)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1493
De ki fizeti a szerelőt a tulaj, vagy az ELMŰ
szöszmösz Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1492
Oda nyilván elég.
A tetőtartónál jóformán elég a szerelő, ha nem kell toldani a vezetéket.
Előzmény: Lacivill (1491)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1491
Én arról a földkábeles megoldásról beszélek amikor már a telken belül van lakóparkoknál "gyárilag" kiépítve. Oda elég egy mezei reg.szerelő.

Mi van akkor ha régi háznál a tetőtartónál van gond a vezetékkel? ELMŰ feladata?

szöszmösz Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1490
Neked még szerencséd volt. :)
Előzmény: TOM (1488)
szöszmösz Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1489
Nem voltam annyira álmos. A 60+80ezret alapárként irtam, sima 1 fázisú bekötésre.
Direkt külön irtam, hogy csak a fődkábel milyen drága+3 fázis, egyebek.
De a fődkábel az már teljesen más tészta, mert vállalkozó nem csinálhatja. Kivéve fusiban, visszadátumolva. :)
Előzmény: Lacivill (1487)
TOM Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1488
Nekem 120 EFt volt tavaly ilyenkor. 3 fazis kialakitas Fi Rele, foldkabelel legkabelrol leallas.
Meg a hozzajarulas persze
Előzmény: Lacivill (1487)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1487
Szöszmösz tényleg álmos lehettel amikor 60-80 ezr ft anyag+díj költséget irtál.

Mondjuk ez igaz lehet egy kész családi házhoz falihorog+1 fázisú mérőhely kialakítással.

De mondjuk ha adott a telken a földkábel és kell egy 3fázisú földkábeles kialakítás+ firelé+1+3 fázisú csatlakozás kiépítése+betongyám+apróságok az egy kicsit csak az anyag többe kerül...

szöszmösz Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1486
Hát ha nem haragszol most hirtelen nem fogok külön minden kérdésre válaszolni, főképp, mert baromi álmos vagyok. :)
Az alap árakat azért benyomom. Jelenleg az elműnél:
-kiszállási, szerelési díj (bővítés/csökkentés, akármilyen mérőhelyi meló): 10863ft
-a plombapótlás "csak" 7800ft
-a föld kábeles bekötés év eleje óta megváltozott, csak az áramszolg. csinálhatja. Ez rohadt drága most. Ha a közhálózat légvezetékes, akkor a kábel tervezés minden esetben 60000ft+ méterenként 10000ft+áfa. Ha a közháló is fődkábel, akkor 15m ingyen van. A mérőhelyet továbbra is minősített villanyszerelő csinálja, ez 60-80 ezer körül mozog anyagköltséggel, mindennel együtt. A Hensel a leggyakoribb, de van vagy 10-12 típus, amit az elmű elfogad.
-a HFH (már csatlakozási díjnak hívják) költsége: 32A-ig ingyenes, efelett 3000ft+áfa amperenként.

Most hírtelen ennyi. Holnap folyt. :)
jóccakát!

Előzmény: jahno (1485)
jahno Creative Commons License 2004.05.05 0 0 1485
Az aktuális árakat szerintem már rakhatod is befelé, meg pár hozzászólással alább lévő szabályokre egyebekre szintén élből tolhatod a választ.
Előzmény: szöszmösz (1484)
szöszmösz Creative Commons License 2004.05.05 0 0 1484
Sziasztok!

No, ezt a topicot is ideje betennem a kedvencek közé. :) Úgylátszik megfertőzött a melóm, mert érdeklődve olvasgattam a beszélgetéseket!(Elmű/Émász call centerben dolgozom) :)
Az aktuális árakról, folyamatokról mindig képben vagyok, úgyhogy aki meg akarja kímélni magát a telefonálgatástól, az kérdezhet tőlem is.
Meg akinek kell mérő, plomba, kábel, vezeték... őő najó, csak csöndben! :))

amator1 Creative Commons License 2004.05.04 0 0 1483
Nem tudom. Ismerve a munkamentalitásukat (az ő nyelvükben nincs erre megfelelő szó) szerintem a földfelszín alatt cca 25 cm-re lehet. Tehát vagy toldani (?) kell, vagy visszafejteni a kapcsoló szekrényig (ami hálistennek a telek sarkán van).

Amator

Előzmény: Lacivill (1482)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.04 0 0 1482
Viszont azt eléggé gázosnak tartom, hogy a kábelodból levágtak. most mennyire van bent a telkeden?
amator1 Creative Commons License 2004.05.04 0 0 1481
Mivel ehhez a területhez nem értek, csak tételes lista birtokában fogok majd vásárolni.

Természetesen nem várom el, hogy beszerzési áron számlázon, de cca 50 E Ft-nyi anyagköltségen 15 E Ft-ot keresni kicsit sok. Forrás: szétnéztem a helyi boltokban.

Amator

Előzmény: Lacivill (1480)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.04 0 0 1480
Szerintem te addig ne akarjál vásárolni amig nem tudod meg egy regisztrált szakitól, hogy helyileg mi az elvárás. Beszéld meg vele, hogy te akarod megvenni az anyagot, mert mondjuk van olcsó forrásod, irja össze az anyaglistát, ezután lépjél tovább. ELMŰ regisztrált szakikat neten is meg lehet találni. De az is lehet, hogy találsz olyan szakit aki nem az anyagon akar kereskedni, azért ilyen is van! Természetesen azt nem várhatod el, hogy bolti áron neked a helyszinre szállitsa, mert idő+benzin neki is pénzbe van. Esetleg kiinduló árként nézz körül a hensel honlapon a viszonteladók árlistáin. LACI:
amator1 Creative Commons License 2004.05.03 0 0 1479
Lacivill,

Új fejlemény. Ma hívtam a szerelőt, hogy írja össze, hogy mire van szükség. Szinte fel volt háborodva, hogy mit képzelek én, a munkadíj kevés csak anyaggal éri meg. (Ezt rögtön gondoltam.)

Ha adott volna az elején egy kedvező árat, a ház későbbi munkáinál neki állt volna a zászló. Ezt már elcseszte.

Szóval hol vannak azok a jó boltok. (Az adott linket nézegettem.)

Amator

Előzmény: Lacivill (1477)
amator1 Creative Commons License 2004.05.02 0 0 1478
Szerintem a betápkábel lógott ki a földből, ennek a látszó részét lopták el. (Ha ezt hívják betápkábelnek.)

Nem tragédia, szinte mindenkinek ellopták...

Amator

Előzmény: Lacivill (1477)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1477
Pesten ezeket fogadják el:Gondolom kell egy Hensel Mi 72444S, valamintMi 72121S ,sorkapcsok Firelé,kismegszakitók, 1-3 fázisú csatlakozók.
Ha jól értettem a kábelodat ellopták?
Szerelőd nem tud olcsón?
Ezenkivül majd betápkábel?

www.hensel.hu megnézhető

amator1 Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1476
Lacivill,

Ezt nehezen tudnám meghatározni, azt tudom, hogy mire kellene.

Építési telken szeretném a villanyt bekötni - a végleges helyre. Tehát kellene egy villanyóra szekrény, biztosítékok, fogadó szekrény, stb.

Te ezt jobban tudod, nekem azonban a típusok (és tipus jelzések sem) mondanak semmit.

3 fázist szeretnénk (éjszakai áram nem lesz), 3*16, de inkább 3*20 A.

Jelenleg még nincs áram a telken (előtte van, földkábelben, és van egy csatlakozó szekrény is a telekhatáron)

Amator

Előzmény: Lacivill (1475)
Lacivill Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1475
Konkrétan milyen jellegű anyagokról van szó?
Budapesten tudnék ajánlani egy-két helyet. LACI.
amator1 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1474
Sziasztok,

folyamatosan tárgyalunk az árakról. Tud valaki jó árakkal rendelkező helyet?

Amator

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!