Keresés

Részletes keresés

szicsu Creative Commons License 2004.07.13 0 0 1771

Hali Mindenki!

Nem jöttem még rá...

10 db kismegszakítóm van. Az egyiken lévő világítások pislognak. Kb. 2 másodpercenként úgy tesz, mintha egy erőteljes fogyasztó meghúzná ezt az ágat.

Bármelyik lámpát felgyújtom ezen a körön, ugyanúgy pislog. De ezen a körön (bár vannak üres aljzatok) nincs semmilyen másik fogyasztó (tehát egymaga a speiz lámpa is képes pislogni!)

Tud ilyet tenni egy romlásnak indult kismegszakító?. Párszor le-föl löktem a kismegszakítót, de a pislogás marad. Ja és ezek 60 wattos normál ízzók (négy ilyen pont van).

Van ötletetek?

PS

Csak ez az egyetlen kör pislog (fél Herzes ütemben)!

üdv

szicsu

MZ/Y Creative Commons License 2004.07.13 0 0 1770
Azzal a "megkeresem az itt dolgozó villanyszerelőt" elgondolással vigyázz. Gáz kütyük esetén már 5 évvel ezelőtt is az volt a módi, hogy kaptál egy füzetet, ahol fel voltak sorolva azok a szerelők, akikkel üzembehelyeztetheted. Ha mással teszed, nincs garancia.
A listán szereplőket meg érdemes felhívni szép sorban, nálunk 2x eltérés volt az áraik között.
Ha meg úgy gondolod, úgysem romlik el, csinálhatja bárki hozzáértő. A veszély az, hogy ha rögtön (gyári)hibás és látszik, hogy valaki beüzemelte, a garanciával már gondok lehetnek.
(Mi a gáztűzhelyünknél döntöttünk úgy, hogy 6e helyett beköttetjük 500-ért, mert az 5 év garanciához 2 év után át kellett volna nézetnünk (jó pénzért) meg kiderült, a garancia csak az olyan alkatrészekre nem vonatkozik, amik elromolhatnak...)
Még1szer: én konkrétan gázkütyünél találkoztam ezzel, de szerintem érdemes a villanyakármi garanciajegyét is megnézni.
Előzmény: big_mafa (1769)
big_mafa Creative Commons License 2004.07.13 0 0 1769
Koszonom a hozzaszolasokat. Akkor sajatkezuleg megsem kotom be - a jogi temat meg meg korbejarom....
Előzmény: kalman (1768)
kalman Creative Commons License 2004.07.13 0 0 1768
Át lehet adni működő konyha nélkül, a mi műszaki leírásunkban teljesen üres konyha szerepel. Én a helyedben megkeresném az építkezésen a villanyszerelőt (valószínűleg alvállalkozó) és szólnék neki, hogy mondjuk egy ezresért kösse be (nem tudom ez mennyi munka). Ne a generálkivitelezővel beszélj, ha az ilyen fafejű. Szerintem jobban jársz, ha nem veszel össze velük. Utólag fizess!
Előzmény: big_mafa (1764)
mtoma73 Creative Commons License 2004.07.12 0 0 1767
a garancia bitzos csak akkor érvényesithető villanytűzhelyre, ha szakember kötötte be. Mostanában olvasgattam villayntűzhelyek használati utasitását, és abban ez benne volt.
_lala_ Creative Commons License 2004.07.12 0 0 1766
A jogi resz baromira egyszeru: ha nem irtad meg ala, hogy elkeszult a lakas, es atveszed, akkor mondhatod azt, hogy ez szerinted a teljesiteshez szukseges, es az atveteli papirra rairod, hogy visszatartasz X Ft-ot, amig az alant reszletezett hianyossagokat nem potolja a kivitelezo. Tuti biztos, hogy lesznek meg gondjaid az ilyen mentalitasu kivitelezovel (pl. otromba burkolas, nem jol zarodo ajto, meg hasonlok); ilyenkor ezt kell veluk tenni. Ja, es ugy kell az X Ft-ot megvalasztani, hogy kb. abbol fedezni lehessen ezeket a utolagos koltsegeket, ha nem lesz kedve megcsinalni jol.
A masik resze meg az, hogy az elektromos tuzhely sok-sok ampert eszik, es ezt rendszeresen teszi. Eszembe nem jutna ilyennel jatszani: ha kilazul egy kotes, konnyen leeghet az egesz haz...
Lacivill Creative Commons License 2004.07.12 0 0 1765

Van olyan gyártmány amit be kell üzemelni csak akkor érvényes a garancia!

Semmiképpen nem biztatnálak, hogy egy fázisceruzával felszerelkezve te kösd be!

hivj villanyszerelőt feltétlen!

big_mafa Creative Commons License 2004.07.12 0 0 1764

Udv!

Ujepitesu lakast veszunk, es az epitteto szerint az, hogy  keramialapos tuzhelyt/suto szerepel a muszaki leirasbana, nem jelenti azt, hogy nekik azt be is kell kotni... Tudtommal tuzhely nelkul nem is lehet lakast atadni...

NA mindegy, nem is ez a lenyeg. En vajon be tudok / szabad-e bekotnom ilyet? A faziscveruzaval jol megvagyok, konnektor bekotese nem okoz problemat...

Mondjatok valami okosat, mert erosen bantja a csorom ez az elbanas....Ha a jogi reszehez is hozza tudtok szolni, az lenne a tuti..:-)

Kosz!

Lacivill Creative Commons License 2004.07.11 0 0 1763

Létezik olyan műszer ami kimutatja a fázissorrendet ( R,S,T).

Előzmény: Amonra (1762)
Amonra Creative Commons License 2004.07.11 0 0 1762

Üdvözlet!

Egy hozzáértő segítségére lenne szükségem!

Egy műhelyben a villanyszerelők bekötöttek egy 3 fázisú kisszekrényt. 2 csatlakozó van a szerkezeten. Az az érdekes, hogy a "szakik" úgy kötötték be, hogy a fáziok sorrendje nem egyezik.  Tehát ha a csatlakozót aztdugom a gép a másik irányba forog egymáshoz képest. Szerintem ez nem jó, szerinte igen. Mert szerinte, a gép csatlakozójában kell csak a kábelt megcserélni. Szeritem a fázissorrendnek a műhelyben levő összes csatlakozónál a fázisiránynak stimmelnie kell.

Van műszerük a villanyszerelőknek amivel lehet mérni az irányt?

Mert én mondjuk az osszcilloszkópommal meg tudom mérni a sorrendet, de ők hogy dolgoznak? Egy primitív műszerrel egymáshoz képest ki lehet mérni a sorrendet, megy az L1,2,3 ugyannabba a sorrendbe legyen kötve.

Vagy az nem fontos, hogy az L1, L2, L3 párhuzamosan legyen kötve?

Jót veszkedtem vele elég bunkó volt. Az egyik kompresszorban a motor az ellenkező irányba forgott, mint ahogy jelőlve volt. Szeritem röhej, hogy a falicstlakozok így vannak bekötve.

szenyor Lopez Creative Commons License 2004.07.02 0 0 1761
Nem tudom sajna, mert régen volt, de szerintem az is 10-20W között volt. Lehet, hogy annak más volt a gyújtója? Nem volt benn sokáig, mert az asszony szerint nem mutatott szépen, gömböt kellett venni:)))
Előzmény: szicsu (1757)
Lacivill Creative Commons License 2004.07.02 0 0 1760
25-ös lépésálló gégecső 75 Ft bruttó behuzószállal.
Alex11 Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1759

Szia Lacivill! Megosztanád velünk ezt az elfogadható árat? Lépésálló vagy sima vékonyfalú? Az Industrián találtam gégecsövet, amiben vezeték is volt+ behúzószál. Tetszett a dolog, de nekem nem volt az ár versenyképes. Valami 145 Ft körül emlékszem 3x1,5 vezetékkel... MBCu 3x1,5 50 Ft körül+25-30 Ft gégecső jóval olcsóbb... Igaz minden relatív, mert nem mindegy mi az órabére a dolgozónak.... Na meg 100m alatt privát célra kibírható, de nekem több 10.000 m kellett volna.

Az UTP kábelt nagyon nem ajánlanám 70m távolságra kaputelefonnál! Feszültségesés!!!  A földbe ha nem akartok csövet, miért nem használtok földkábelt?! SZRMTKVM-J különböző érszámmal, már kis keresztmetszetektől kapható, és acélszalaggal páncélozott!  A KPE cső nagyon olcsó, kifejezetten földbe való és sima a belseje nem kell kínlódni a behúzásnál.

üdv. Alex11

Előzmény: Lacivill (1758)
Lacivill Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1758
Gégecső földbefektetés témájában megjegyezném, hogy legutóbb olyan gégecsővel dolgoztam amiben volt acél behuzószál gyárilag, és az ára is elfogadható volt.
szicsu Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1757

Szia Szenyor Lopez!

Arra azért kiváncsi vagyok, hogy amelyik NEM CSINÁLTA, az ugye nagyobb wattszámú, mint amelyik villogott(vagy halványan égett).

Megnéznéd?

üdv

szicsu

Előzmény: szenyor Lopez (1745)
szenyor Lopez Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1756
OK, megpróbálok tenni ellene valamit. Köszi a segítséget. Megnéztem a Prodax honlapját, de ott nem írnak erről.
Előzmény: szicsu (1755)
szicsu Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1755

Szvsz a kapcsoló felett lehet egy kötődoboz, amiben van nulla (ha szerencséd van).

Az elmondottak alapján rájönni vélek, hogy miért VILLOG, amikor nem folytonosan világít (lekapcsolt állapotban).

Megfigyeltem, hogy bekapcsoláskor kb 1 másodpercig halványabban világít a takarékos, majd rázendít. Amikor rázendít, megnő a kiszívott áram, leesik a sarkain a feszültség, ettől kioltja önmagát, erre viszont lecsökken az áram, megnő rajta a feszültség és minden kezdődik előlről. Ennek a BELENGÉSnek a frekvenciája a begyújtási időtől függhet(?). Ez persze mind lekapcsolt állapotban zajlik!!!

Ja és persze azért kell áramtalanítani, mert a kapcsolóknál mindíg ott van a fázis.

Üdv

szicsu

PS

egy érdekes kísérlet: kössünk a kapcsoló után több takarékost párhuzamosan, hogy lecsökkenjen az ellenállása(suk). Szvsz nem fognak pislogni, ha összteljesítményük 60 watt fölé nő.

Előzmény: szenyor Lopez (1754)
szenyor Lopez Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1754
Köszi szicsu! Ez most azt jelenti, hogy a villanyórától kell vinni egy nullát mindenhova? Vagy egy konnektortól? Bár ezt úgysem én fogom csinálni, majd jön a szaki:)
Előzmény: szicsu (1750)
RTH41 Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1753

off

"...és erre itt egy szaki se jött rá:-)"

mármint ahol lakom nem jöttek rá.

Előzmény: RTH41 (1752)
RTH41 Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1752

Köszönöm!:-)

Valószínűleg ez lesz a megoldás, mert a régi és új lakásban is irányfényes kapcsolót használtunk és fenn állt a probléma. A szűleim pedig nem, hagyományos kapcsolóik vannak.

Hál' Istennek ezt is tudom és erre itt egy szaki se jött rá:-)

AzHofi Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1751

Abszolut jól mondtad, egy kiegészítés: az ,,energiatakarékos izzó'' nem izzik, az kompakt fénycső tulajdonképpen, minden kiszolgálóáramkörrel együtt (gyújtás, folytás), csak nem 50Hz-cel villog hanem magas(abb) frekvencián, ezt is a folytója állítja elő. Szóval nem izzik, hanem gázkisül (majdnem úgy mint az irányfénynek a glimm lámpája, ami olyan érzékeny, hogy a fáziskeresőkben is olyan van, és az ember testén átfolyó kis áramtól is begyújt). A megoldásod is működőképes egysarkú kapcsoló esetén. Kétsarkú esetén erre nincs szükség, ott nem is világít a fénycső halványan, a kapcsolásból eredően ott fázis, nulla szakítva van.

szicsu Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1750

Irányfény és energiatakarékos izzó..

Bár sejtelmem sincs, mitől világít az irányfény a sötétben, de pofátlanul most belekotyogok a témába:(((

Szvsz az irányfény a kapcsolóhoz érkező két drót közé van kötve (nem mi kötjük, ilyen a kapcsoló). Az egyik drót a bejövő fázis, a másik az izzóhoz menő kimenő fázis. Amikor a kapcsolót felkapcsoljuk, az irányfény rövidre záródik, elalszik (így képzelem, nekem nincs ilyen!!). Nem baj, hiszen most nincs rá szükség. Amikor a kapcsolót lekapcsoljuk, megszűnik a rövidzár az irányfény kapcsain, és kialakul egy zárt áramkör: fázis - irányfény - energiatakarékos izzó - nulla. Ha NORMÁL izzóról van szó, ami pl. 60 wattos, annak az ellenállása sokkal kisebb, mint az irányfényizzó ellenállása, tehát szinte a teljes 220 volt az irányfényre jut, az izzóra olyan kevés, hogy nem fog ízzani. De az energiatakarékos izzók általában kisebb teljesítményűek (én még 8 wattosat is használok egy átjáróban, egész este égetem!). Ennek sokkal nagyobb az ellenállása, így a ráeső feszültség képes őt felizzítani.

Egy brutális megoldás: a kapcsolóhoz oda kell vezetni egy nullvezetéket. Az irányfény egyik pólusát le kell szakítani a kimenő fázisról, és rákötni az odahozott nullára. Így mindig égni fog az irányfény, de szvsz az izzó el fog hallgatni!

Szakikák!

Lehet, hogy ez mind ökörség!

Kérlek óvjátok meg a topiclakókat a kontároktól!!!

üdv

szicsu

Előzmény: szenyor Lopez (1749)
szenyor Lopez Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1749
Prodaxom van, kipróbálom. Köszi az ötletet. Viszont az irányfényre szükségem van, de a villogó lámpára nem. Mit tudok tenni, ha ő a bűnös?
Miért is kell áramtalanítani? :)))
Előzmény: Dörmike (1748)
Dörmike Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1748
Nem tuti, hogy az, de próbáld ki hogy egy olyanra sceréld le a kapcsolót, amiben nincs ilyen lámpa. Prodaxnál ez elég egyszerű (csak a billencset kell leszedni és a lámpácskát egy fogóval óvatosan lepattintani), másnál még nem láttam. Persze áramtalaníts elötte.
Előzmény: szenyor Lopez (1747)
szenyor Lopez Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1747
Nekem olyan kapcsolón vannak. Az a gond? Mi a megoldás?
Előzmény: Dörmike (1746)
Dörmike Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1746
Nekem ezt akkor csinálta a k.fénycső, amikor olyan kapcsolón volt, amin világít egy kis lámpa sötétben.
Előzmény: szenyor Lopez (1745)
szenyor Lopez Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1745
Pontosan ugyanez a problémám. Most nemrég vettem még egyet, az meg világít folyamatosan, de nagyon halványan. Engem is érdekelne a megoldás.
Az enyém egyébként nagy gömb izzó. Volt sima egyenes is, az nem csinált ilyent (vagy nem vettük észre).
Előzmény: RTH41 (1744)
RTH41 Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1744

Sziasztok!

Hátha már találkozott vele valaki.

A probléma a következő. Régen vettünk 10 db energiatakarékos égőt 220V-ost. Beszerelve sötétben látszik, hogy vibrálnak lekapcsolt állapotban. A szaki azt mondta biztos rosszak a vezetékek. Vettünk egy 20 éves családi házat és ott is uez a probléma. Lakásfelújításkor a teljes elektromos hálózatot lecseréltük a villanyórától kiindulva, a kapcsolókat, csillárokat, lámpákat. Minden esetben a fázis van megszakítva a lámpáknál... ...és a probléma csak megmaradt:-).

Végül az égőket odaadtuk a szűleimnek és nekik nem produkálja ezt a jelenséget egyik égő sem.

Mi lehet ez?

greenlak Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1743

Sziasztok!

Elnézést, hogy én is belepof. a kandelláber kapunyitó témába, de a saját tapasztalatomat had osszam meg.

Én anno McBu kábelt tettem le a világításhoz lépésálló gégecsőbe, minden kandellábernél fölhoztam megkötöttem és tovább küldtem és így tovább, így csak a kandelláberek közti távolságot kellett átfűzni az meg nem gond, feltettem egy alkonyatérzékelős mozgáskapcsolót és tökéletes.

Mivel a kandelláberek közül az első a kapulábon van így a kapuig megoldott az erősáram kérdése( 4 eres McBu-t használtam és értelem szerően egyik fazist nem vágtam meg)! Nálam a kaputelefon máshogy van megoldva, de itt én azt tennén, hogy a már kiásott nyomvonalra lefektettnék egy UTP v. STP káblet a kauptelefonnak szintén lépés álló gégecsőbe, belehuzás sem lehet gond, mert max 10-15m -enként megvágom és zsugor fóliával szigetelem a gégé-t és kész.

A 8 ér meg szerintem kell is, mert nemcsak a mágnes zárat kéne tudni működtetni, de jó lenne a kaput is bentről tudni zárni és nyitni, mert nem biztos, hogy mindig kéznél van a távírányító!

Greenlak

jakoa Creative Commons License 2004.07.01 0 0 1742

Sziasztok!

Köszönöm a segítségeteket a kábel földben vezetéséhez.

Ha jól értettem, akkor az UTP/STP kábel nem is kell. (A kis keresztmetszet miatt szerintem nagy lenne rajta a feszültségesés).

Tehát kaputelefon: 4 eres MTK.

A kandeláberek bekapcsolására én valamilyen távirányítható megoldásra gondoltam.

(Egyik volt kollégámtól hallottam róla.)

Van valakinek tapasztalata/információja erről??

Emiatt a házban nem is alakítottam ki kapcsolónak helyet (lehet, hogy hiba volt).

Abban bízom, hogy nem kerül sokba egy ilyen szerkezet.

Ha mégis sok, akkor marad az alternatív kapcsolós megoldás.

üdv,

Attila

Előzmény: Lacivill (1738)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!