Hűtő eszik 100-at, TV/video/számgép alapban 4 watt körül, ha nincs bekapcsolva, gyengébb számgép akár 30 W-ot is ehet. Mobiltöltő, egyebek? Meg tudják ezek is dobni, bár 500 watt azért sok. Kivéve, ha régi hűtő, annak már alapban az reális.
Oké, nem látom... De eddig sem láttam és harmad ennyit fogyasztottam.
Az óracsere óta sem életstílust nem váltottam, sem új fogyasztót nem vásároltam. Ráadásul mint mondtam 1 óra alatt 500W volt a fogyasztás, úgy hogy csak a hűtő ment. Ezek szerint egy 499 W-os valami eszi meg az áramot. Az meg nem lehet egy apró dolog, amit nem veszek észre.... Vagy rosszul gondolkozom?
A mosógépet kifelejtettem, (A energiaosztályú), de az még be sem lett kapcsolva az óracsere óta. :( Attól félek ezek után az élből már a vízszivattyúzásnál megadja magát. :(
3x 10A van. Anno mikor vettem a mosógépet megkérdeztem és elájultam amikor közölték mibe kerülne felbővíteni 16A-ra. A tulajt már fel sem idegesítettem ezzel. :)
A mikro nem az indításnál szállt el, már kb 2 perce dolgozott, amikor elsötétült minden. És csak 650W-on ment. Mi lesz ha felteszem 1000W-ra + grill??? Meg se próbáljam? Lehet, hogy az egész kerületben áramszünetet okoznék? :))))
Karakterisztika???? Engem az érdekel, hogy ugyanakkora bizti ugyanannyi terhelést bírjon ki, és ugyanakkora fogyasztást a két óra ugyanakkorának mérjen. :)
Ez baromi jó, akkor ezek szerint az új órák egyre többet mérnek, miközben a biztik meg egyre kevesebbet bírnak???? Ez pont olyan, mint ha vizeznék a benzint. :) Vagy lehet, hogy az elektronokat ritkították és ezáltal ugyanakkora teljesítményhez több áram folyik át az órán? :)))))
Nincsen semmilyen bojler, távfűtés van. :)
Az egész lakásban ez van, ami áramot fogyaszt:
- egy baromi kicsi hűtő, A energiaosztályú
- egy nagy mikro, grillel és crisppel
- számítógép
- HIFI, aminek stand by-on megy az órája
- rádiós óra, ami szintén folyamatosan mutatja az időt
- 37 cm-es TV
- ha az összes világítást felkapcsolom, akkor 3*60W + 1*40W + 2*100W
Ha jól számolok, akkor ha a mikrón kívül mindent egyidejűleg üzemeltetnék, akkor kéne óránként 500W-ot fogyasztania. :(((
"A biztosíték 10 Amperes, de eddig is ekkora volt, igaz abból is újat tettek fel. :(
Mindenesetre nagyon nagyon gyanús nekem, hogy jóváírás utén élből jönnek mindent lecserélni és hirtelen háromszorosára nő a fogyasztás."
Egyaltalan nem biztos am, hogy nem a mostani meroora mer jol!
Még nem csináltam meg, mert későn értem haza, így nem volt idő rá. Ráadásul már sötét is volt, az orromig nem láttam volna. :)
A biztosíték 10 Amperes, de eddig is ekkora volt, igaz abból is újat tettek fel. :(
Mindenesetre nagyon nagyon gyanús nekem, hogy jóváírás utén élből jönnek mindent lecserélni és hirtelen háromszorosára nő a fogyasztás.
Na majd a hétvégén megcsinálom a lépéseket, kihúzok, kikapcsolok mindent és ha a villanyórán lévő led pislogni merészel, leverem a falról az egészet. :))))
Főbérlő nem fogyaszt, a város másik felén lakik. :)
És eddig minden oké volt, az óracseréig.
Tegnap hazamentem, felírtam az óraállást. Mindent kikapcsoltam, kihúztam, csak a kis picike hűtőt nem, ami elvileg naponta 0,6 kWh-t fogyaszt. Egy óra múlva ismét megnéztem az óraállást. 0,5 kWh-t fogyasztottam 1 óra alatt. Ugye jól számolok, ez azt jelenti, hogy egy 500 W-os valamit kellett volna üzemeltessek 1 órán keresztül?
Utána eljött a vacsora ideje és olyan dolog történt, ami még eddig soha. Mikró 650 W kajamelegítés + TV + 2 db 100 W-os izzó, és mi történik? Na mi? Úgy le..... a biztosítékot, hogy csak na. Ilyenkor mi van? Eddig ha ment a mosógép, mikró, TV, számítógép együtt, akkor sem vágta le a biztit.
Egy régebbi Hajdú villanybojlerem van,
amit éjszakai árammal használok.
Éppen nem voltam otthon mikor „elromlott”,
így az otthon levők hívtak egy villanyszerelőt,
aki megjavította: hőfokszabályzót cserélt.
(megnéztem az újat, teljesen olyan mint a kicserélt,
szemre semmi különbség, ua. feliratok vannak rajta)
Azóta viszont „kevés lett” a melegvizünk,
és (idejét tekintve) sokkal gyorsabban fűt fel.
Ha teljesen feltekerjük,
most akkor is kevés a családomnak a melegvíz,
pedig eddig ¾ állásnál is elég volt.
Valami nagyon „el lett állítva(?)” ,
vagy ekkora a szórása az új alkatrésznek?
Cseréljem egy másik, újra a hőfokszabályzót,
hátha az jobb lesz?
Mit tanácsoltok, mit kéne tennem?
Köszönöm a segítséget, kinyomtatom és soronként végigmegyek rajta otthon. :)
Fogyasztót bizti nem találok, ugyanis mivel albérlet, tényleg csak egy kis hűtőnk van, se bojler, se vízmelegítő.
És mindez az óracsere előtt nem volt gond. :)
Egyébként nehéz sajnos észrevenni, hogy pörög-e vagy sem, ugyanis ez már hyperszuper új mérő és nem forog semmi benne, csak egy led pislog, annak függvényében, hogy épp mennyi a fogyasztás. Vagyis ha lekapcsolok mindent és mégis mér, akkor akár fél órát is várhatok, mire pislog egyet. Bár akkor meg mi a fenétől mér 10 óra alatt 3 kwh-t? :)
A napi fogyaszásunk alapján kiszámoltam, ugyanannyit fogyasztunk, mint szüleim egy családi házban, ahol 2 bojler, 2 fagyasztó és cirkófűtés van, ami mind zabálja az áramot. :)
a) megoldas: lekapcsolod a megszakitot az ora alatt es
a1) porog tovabb -> kihivod a szolgaltatot, hogy vigyek a francba a szar merojuket, mert kikapcsolt halozaton is mer,
a2) nem porog tovabb -> ez nem nyert, megyunk tovabb ->
b) megoldas: ha vannak tovabbi megszakitok (tobb aramkorre van bontva), lekapcsolod oket mind es
b1) porog tovabb -> villanyszerelot hivsz, megcsinaltatod a vezeteket a falban a megszakitok kozott es/vagy a megszakitokat magukat,
b2) nem porog tovabb -> egyesevel visszakapcsolod oket, amelyiknel megindul az ora, azon a halozaton van valami gebasz ->
b22) megtalalod az eddig meg fel nem fedezett fogyasztot, lekapcsolod, es orulsz,
b23) villanyszerelot hivsz, aki megkeresi, hogy mi fogyaszt, lekapcsolod/kijavittatod es orulsz.
:)))
Egyebkent a legnagyobb fogyasztok ezek szoktak lenni: elektromos futes, elektromos hosugarzo, elektromos vizmelegito.
Egy rossz konyhai vizmelegito egy nap alatt lazan elhasznal 3kWh-t, ha pl. egyfolytaban folyik belole a melegviz!
Segítsetek nekem. A helyzet a következő: albérletünkben szépen fizetgettük a havi általányt, amit meghatároztak, és sokkal kevesebbet fogyasztottunk, tehát most az évi elszámolásnál visszatérítés járt. Persze élből küldték is a levelet, hogy villanyórát cserélnek, korszerűsítés, stb... miatt.
A villanyóra csere meg is történt, viszont azóta 2 nap alatt annyi a fogyasztásom, mint előtte egy hét alatt. Gondoltam rá, hogy esetleg a régi óra nem volt hiteles, de aztán számoltam kicsit...
Reggel 6-kor eljövök otthonról és délután 4-kor hazaérek, az 10 óra. Ezalatt 3 kWh a fogyasztás, holott mindössze egy picike hűtő üzemel, az is A energiaosztályú, és semmi más. És mivel ugye ez időben nem vagyok otthon, se lámpa, se számítógép nem megy, az óra mégis pörög, mint a vidámparki körhinta.
Mit tegyek? Ha kihívom az elektromos műveket, úgyis azt mondják, hogy az óra hiteles, pedig nagyon bűzlik ez az egész óracsere dolog.
Vélemény?
Az MSZ 2364 jelenleg érvényben lévő szabvány sem engedi meg a sodrással készült kötéseket. Azért két-három 1,5-ös réz vezeték összesodorva elég stabil, bírja az időt és a terhelést /áramot/ is, de szerintem felesleges incselkedni a szabvánnyal amikor ma már sokféle jó minőségű kötőelemeket lehet kapni. A réz és alumínium összesodrását tilosnak lehet tekinteni, az előbb utóbb megadja magát.
Elég régi MSZ 1600-at találtam ezzel kapcsolatban, és ott is felsorolja a lehetséges kötési módokat, és kiemelve írja, hogy TILOS a SODROTT KÖTÉS!
Lobby vagy nem lobby, én régebben forrasztottam mindig a vezetékeket.
Ma már W*go, és más hasonló bedugdosos eszközöket használom, mert az időm drágább mint az anyag.
21 év alatt találkoztam sok olyan sodrott kötessel aminek semmi baja nem volt nem olvadt, nem égett a kötés volt ebben villtüzhely alu/sodrott réz összesodorva is!
De sok-sok olyan kötéssel találkoztam ami szét volt égve a terhelés alatt.
Egy biztos ha szakértő nézi meg a kötést netán perre kerül a sor akkor tuti bukta van.
A Tüzoltók szeretnek mindent elektromos tűznek feltüntetni.
Tehát sz lopez a szerelőd nem szabvány szerint készítette a kötést.
Nem hiszem, hogy megér egy átlag családi házban 4-8 ezer Ft-ot, hogy bármilyen gond is legyen.
Ha én kapcsoló magasságról beszélek akkor mindig a doboz közepe.
Az, hogy milyen messze van a fal szélétől az azt dönti el, hogy milyen tipusú ajtó kerül oda, illetve amit a megrendelő szeretne.
Tervrajzon hogyan adják meg, hogy hová kell tenni a villamos szerelvényeket?
Gondolom a legközelebbi faltól és a burkolt alzattól kell számolni, de a szerelvény közepe vagy valamelyik sarka a 0-pont? Ha sorolunk akkor csak egy pontot kell megadni, ugye? Mire kell figyelni az ilyen terveknél, mert nemrég láttam olyat, hogy az ajtótoktól min 10 cm-re rakták a kapcsolót.
Milyen standard, bevált távolságok vannak? (Aljzattól, saroktól, ajtótól stb.)
Tudom hogy tiltja. Helyette megengedi az erhuvelyezest. Edekes viszont, hogy a forasztasrol nem ir. Vagy en nem talalom.
A szabvany tortenete vegig olvasva (egy ket resz) viszont pontosan kovetheto kiknek a lobbi erdeke volt akkor eppen erosebb. Alkalmazando technologiak egy ket esetben annyira lathato kinek a termekerol beszel. Ez magan velemeny termeszetesen.
A sodrott kotest tomor vezetoknel soha sem hasznaltam sot nem is szabad hasznalni szerintem. De sodrott vezeteknel miert nem lehet az szamomra eddigsem es ezutan sem lesz vilagos es ennek tiltasa esszeru. Ha erhuvelyezek azt is lehet "szarul" csinalni. A csavaros koteseket is lehet "ocskan" csinalni.
A szabvany viszont nem torodik a szigeteles oregedesevel. En szettem ki falbol 5 eves muanyag vezetekeket amirol toredezett a szigeteles. Olyan helyen volt kalyha mogott vezetve eppen csak besulyesztve a vedocso. A vegen az a szakasz hoallo szigetelesu vezetekkel lett elkeszitve (vesni nem lehetet sem hely sem statikailag nem volt esszeru).
Vagy vegyuk a merohely oraknak keszult dobozokat. Az ELMU egy bizonyos tipushoz ragaszkodik holott nem lehetne ami megfelel a szabvany eloirasainak azt elkellene fogadnia de nem teszi a tulaj sajat termeket koveteli meg. Egy felol igaza van szigoruan tokes szempontbol nezve, masik oldalrol nezve perelheto lenne mint azt megtettek a nemeteknel anno es azota kinosan ugyelnek, hogy nem sugaljanak egyetlen egy termeket sem mint elfogadott "egyetlen" alkalmazhato termek. Ezt szeretnem latni nalunk is, igaz nem csak ebben a temaban. De ehez szembe kene "pisilni" egy kicsit a szellel. Amit senki sem mer felvallalni, jogosan.