Keresés

Részletes keresés

jahno Creative Commons License 2003.10.14 0 0 1011
Egy kismegszakítón lévő körhöz illik külön vinni a nullát, vagy pld, egy szobában egy körön van a villany, másik kör a konnektorok, de scak egy nullát húzok körbe? Úgyis ugyanoda megy alapon, ha meg valahol szakad, akkor legalább rendesen szívok :-)
szürkesün Creative Commons License 2003.10.14 0 0 1010
Kukonya, ne vedd szentírásnak mert "vak vezet világtalant" de :
Főmegszakító után "indul" fázis/nulla/védő - ha netán a befolyt áram nem tudna kijönni a nullán még mindég legyen lehetősége a védővezetéken távozni

"A mérőóra és a fő kismegszakító után járunk. fázis megy a FI-be." - eddig JÓ,
"Nulla megy a védővezetőbe, a konnektorok védőérintkezőjébe". NEEEM, a védő az védő(sárgazöld)még a FI előtt "szétválik/kiválik" és külön megy!De attól kezdve VÉDŐ a neve és a funkciója
"A nulla ezen kívül megy még a FI-be is. A FI másik oldalán kapom a fázist, meg a nullát, és ezután jöhetnek a kismegszakítóim". -és ott megy mindezzel párhuzamosan a védővezeték

"Ez így a nullázás, ugye? attól lesz földelés, hogy valahol hozzákötöm egy szondához, vagy valamihez.De én mihez kössem a harmadikon?" - a FI után ne földelj, mert akkor nem müködik az egész
"Írtam, hogy van egy drót a vízvezetékhez kötve" - és a szomszéd nénit rázza fürdés közben :)))

Előzmény: kukonya (1009)
kukonya Creative Commons License 2003.10.13 0 0 1009
OK, örülök, ha nem kell sokat vésnem. (a legutobbi összeütközésemet juttatja eszembe a fogorvosommal :-)
Nullázás, FI: Elolvastam. Kérlek, ellenőrizd, hogy jól értem-e:
A mérőóra és a fő kismegszakító után járunk. fázis megy a FI-be. Nulla megy a védővezetőbe, a konnektorok védőérintkezőjébe. A nulla ezen kívül megy még a FI-be is. A FI másik oldalán kapom a fázist, meg a nullát, és ezután jöhetnek a kismegszakítóim. Ez így a nullázás, ugye? attól lesz földelés, hogy valahol hozzákötöm egy szondához, vagy valamihez. De én mihez kössem a harmadikon? Írtam, hogy van egy drót a vízvezetékhez kötve. Azt használhatom? Ha azt nem, akkor mit? (Az egész szerelés után az áram alá helyezéshez mindenképpen hívni akarok villanyszerelőt, de azért szeretném tudni, hogy honnan lesz föld.)
Előzmény: Szecső (1006)
Szecső Creative Commons License 2003.10.13 0 0 1008
Kicserélni. Ha ez a leplombált kismegszakító az óra elött akkor a hely ármaszolgáltatótól kell kérni a cserét.

Szecső

Előzmény: em_laci (1007)
em_laci Creative Commons License 2003.10.13 0 0 1007
Sziasztok!
Segítsetek légyszi!
Lakásunkon belül van a villanyóra és ami mellette van 16 A-os megszakító borzalmasan melegszik már kis-közepes terhelésnél is. Ennél fogva aztán már ott tart a dolog, hogy fűtőventillátor (1100 W-on) plusz PC, plusz mikró (850 W) 1-2 perc után levágja olyan forró lesz.
Mit lehet tenni?
Szecső Creative Commons License 2003.10.13 0 0 1006
Szia

A csöveket teljessen felesleges kivésni. Lehet használni a régit. A csöbe sima egyszeres szigetelésű vezeték való. MM-et vagy MCu-t akkor kell használni, ha nincs csövezés vagy a kábel kijön a falból(pl. bojler, villanytűzhely).
A földeléshez keresd a következő kulcsszavakat: nulázásos védelem, FI-relé

Szecső

Előzmény: kukonya (1005)
kukonya Creative Commons License 2003.10.13 0 0 1005
Sziasztok: Egy kb 80 eves belvarosi lakast ujitunk fel. Kicserelem a vezetekeket, kapcsolokat, konnektorokat.
1. Ahol belefér, ott a regi csobe (hagyomanyos berman cso) szeretnem az új drótokat behúzni. Szerintetek ez okos dolog, vagy inkabb csereljem ki muanyag vedocsore?
2. Csőbe ugye nem szoktak, illetve felesleges MM, vagy MCu kábelt tenni?
3. Kettő drót jön be a lakásba, illetve a saját kismegszakítókhoz is csak kettő jön :-( Találtam egy "földelt" konnektort, amibe be is volt kötve egy piros drót. Ezt követtem, és ha minden igaz, ez a fürdőszobában a vízvezetékhez van kötve. Honnan lesz nekem tisztességes védővezetőm?
Egyelőre ennyi. Végigolvastam a topicot, elnézést, ha mégis olyat kérdeztem, amiről már volt szó. Mentségemre legyen, hogy 1-2 hete olvastam, a lakást viszont most hétvégén kezdtük szétszedni. A válaszokat meg előre is köszönöm.
Herr X Creative Commons License 2003.10.09 0 0 1004
off:

csempézés/padlólapozás: a "mesterek" csak a lapok közepét szeretik megkenni, és ha az egyik sarka "beesett", nem szokták visszaszedni és újrarakni. Nálam időhiány miatt 3 helységet rakott le padlólappal a mester. Bízom a lap erősségében, mert pl. a mosógépes helységben a lapok szélei alatt nincsen ragasztó és kong, én meg bízom benne, hogy nem fogja megadni magát centrifugáláskor

glettelést én kihagytam, mert ritka poros, piszkos meló

ellenben a nyílászárók festését véletlenül sem hagytam másra, mert ott már vigyázni kell a falra, üvegre stb.

tapéta nálunk nincs, de azt sem engedném át másnak.

Amiket már leírtál szerintem bőven elég nektek megcsinálni. A glettelést+ festést 2 hétig csinálta 2 festő. (A falak+plafon ~450m2 és ez kb. 100m2 alapterületet jelent és nem mindenhol kértük padlóig a glett+festést a csempe miatt.)

A laminált padló (ragasztós) lerakása ~12-15nm/nap. A szegélyek beszabása, felragasztása is rohadt sok idő.

Anno a kültéri lámpáim felszerelése (kábelvég állt ki a falból, tehát fúrni, vágni, csupaszolni, lámpa összeszerel, felfúr, beköt, felcsavaroz, izzó belehelyez stb.) 2 embernek bő félnapi melója volt.

És vannak melók, melyek 2 embernek x ideig tartanak, 1 embernek meg min. 3x.

(Én is rendre alábecsültem a szükséges munkaidőt.)

Előzmény: TOM (1003)
TOM Creative Commons License 2003.10.09 0 0 1003
Sziasztok!
Konnyuszerkezetes epuletben a villanyszerelesrol kerdeznek:

1. hogy tortent a csovek elhelyezese nalatok? Lattam mar
A)kivagva a gipszrost a cso nyomvonalan
B)csak a szerelodoboz nyilas kivagva es azon behuzzak a rugalmas csovet
2. belehuzzak ezesetben a kabeleket a csovekbe mielott a csovet behuzzak?
3. padlason/fodemben kotik ossze a kabeleket esetenkent?

Ki szerelte maga a konnyuszerkezetes haz villamos halozatat?
KOsz,
TOM
HerX-nek: [offtopic] milyen draga/igenyesseget igenylo munkara gondolsz? Mmi fogjuk a fodemszigetelest a tapetazast, glettelest, festest elvegezni. Csempezni, vizet, futest nem akarunk magunk szerelni...esetleg az ajzatszigetelesbol valamit magunk fogunk elvegezni...

Herr X Creative Commons License 2003.10.06 0 0 1002
"Ha villamosmérnök vagy, akkor miért nem te csinálod a tervet?"

Azért nem kell ennek bedőlni!
Az, hogy valaki ismeri az Ohm törvényt, a Laplace transzformációt, meg még sok marhaságot amit az egyetemen/főiskolán tanítanak az nem teszi őt villanyszerelővé.

Én sem azt mondom, hogy a villanykaron megtanítják a villanyszerelést, csak éppen egy szakkönyvet fogva "pillanatok" alatt elsajátíthatja, hiszen a háttérismeretek már megvannak.

Továbbra is azt mondom, hogy ha nem ráérős a ház építése, akkor ne a villanyszereléssel töltse az értékes idejét, hanem más, drágább/igényességet kívánó munkákkal.

Herr X, szintén villamosmérnök

Előzmény: tcs (999)
tcs Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1001
Egyébként van könyv (tankönyv?) ami erről szól, csak nem tudom kapni-e még (nincs kéznél; talán "A villanyszerelés alapműveletei" a címe). A Liszt Ferenc téri műszaki könyvesboltban érdemes kutatni...
Előzmény: TOM (1000)
TOM Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1000
Koszonom a valaszokat. Atolvastam mar topicot, de nem mely figyelemmel. De potolom! Egyebkent a festest azt mi fogjuk csinalni az tuti...
Ja sikerult az 1000 beirast eloroznom!
TOM
Előzmény: tcs (999)
tcs Creative Commons License 2003.10.02 0 0 999
"Ha villamosmérnök vagy, akkor miért nem te csinálod a tervet?"

Azért nem kell ennek bedőlni!
Az, hogy valaki ismeri az Ohm törvényt, a Laplace transzformációt, meg még sok marhaságot amit az egyetemen/főiskolán tanítanak az nem teszi őt villanyszerelővé.

Én is villamosmérnökként kezdtem a saját házam villanyszerelését, és rengeteg apró, de hasznos ismeretet kellett összegyűjtenem, amely egy villanyszerelő képzésnél egyébként tananyag.

Mert ugye honnan tudja egy villamosmérnök pl.:
- Milyen vastag kábelek vannak és melyiket mikor használjuk
- Egy 16-os csőbe hány 1.5-es vezeték mehet maximum
- Hány kanyar lehet a csőben?
- Hány kötés fér pl. egy 65-ös dobozba?
- Hova vigyük külön a nullát, és hol lehet közösen?
- Hol futhatnak vízszintesen a csövek, hol függőlegesen, és mehetnek-e ferdén?
- stb.

Ezekre egy villanyszerelő kapásból válaszol, a villamosmérnök nem ezt tanulta, hanem pl. azt, hogy miként számíthatja ki a mágneses térerőt körintegrállal. Persze áramköri rajzokat csinálhat, de a terv lényeges része, hogy a lakásban hova mit, hogyan szerelünk.

A behúzást én a feleségemmel csináltam (tipikusan két emberes munka, és megvan ennek is a trükkje), a behúzószál pedig nem veszélyesen drága az egyéb költségekhez képest. (de pl. a behúzószál hosszabb legyen mint a lakásban a leghosszabb cső!).

Tehát TOM:

Lehet itt nyugodtan kérdezni, és meglesznek a válaszok is, csak azt ne várd, hogy valaki ömlesztve ide ír minden tudnivalót. Esetleg meg lehet kísérelni végigolvasni a topikot, ami - úgy látom - ma már nem kis feladat...:(((

Előzmény: TOM (997)
Herr X Creative Commons License 2003.10.02 0 0 998
Ha villamosmérnök vagy, akkor miért nem te csinálod a tervet?

A kábelbehúzást én kihagynám a helyedben, mert kell néhány tisztességes kábelbehúzó, ami nem olcsó. (Jó nem is aranyáron van, de szerintem inkább legyél te a segéd és hozza a villanyász a szerszámokat.)

A kapcsolókat be tudod kötni, de ha valami gebasz van a vezetékezéssel, az gáz.

A szerelvényezést szerintem csináld te. Viszont rohadt sok idő!!!

Szerintem nem a villanyász munka a legdrágább meló a háznál, inkább fordítsd az idődet a festésre, burkolásra. Azok drága melók és ott számít, hogy szépen legyen megcsinálva!

Előzmény: TOM (997)
TOM Creative Commons License 2003.10.02 0 0 997
Hali!
Egy 100 nm-es has villanyszereleseben szeretnem a letezo legtobb dolgot magam csinalni. A haz konnyuszerkezetes, igy a veses stb nem gond. Villamosmernok vagyok plusz eredetileg muszeresz is..Mit ajanlotok mi az amihez ne kezdjek hozza es mi az amit nyogodt szivel is elvegezhetek - tapasztalat nelkul.
Tervet ugy gondoltam villanyszerelovel csinaltatok, meg esetleg beszalnek segiteni.
Tapasztalatok, otletek?
Kosz,
TOM
Ui:esetleg ajanlott irodalom?
kgy2316 Creative Commons License 2003.10.02 0 0 996
Na várjunk egy kicsit...
HHapci, még nincs áram a telken ? Ha nincs akkor Herr X által vázoltak nyomán indulj el. Ha van keress másik villanyszerelöt.
Előzmény: Herr X (995)
Herr X Creative Commons License 2003.10.02 0 0 995
Akkor kérdezz meg az áramszolgáltatónál egy kompetens személyt. Ki kell tölteni egy igénylőt (hány amper, hány fázis), kell villanyóra, meg kell egy bekötési tervet is mellékelni.

Szóval csapj az asztalra, hogy ne nézzenek bambán, mert nekik kell adni egy nyomtatványt.

Javaslom, hogy hívd fel az áramszolgáltató kék-számát.

A szekrény meg Hensel.

Előzmény: HHapci (994)
HHapci Creative Commons License 2003.10.02 0 0 994
Hello Herr X!

Villanyszerelőt nem szeretnék cserélni, mert ingyé van.
A helyi áramszolgáltatónál meg néznek rám bambán.

Előzmény: Herr X (982)
jahno Creative Commons License 2003.10.01 0 0 993
Van ott kapunyitó, telefonközpont, sima analóg, asztali telefon is.

Kolléga meg a túlvégen vette:

"Fehérvári út, a Művelődési Házzal szemben van egy kisebb üzlet (nem az épületgépészek, hanem mellette egy másik), ahol ilyesmikkel foglalkoznak."

Előzmény: gilice (992)
gilice Creative Commons License 2003.10.01 0 0 992
Bár ahogy néztem ezek inkább adathálózatok és tartozékaival foglalkoznak. Azért arra nézek.
Előzmény: jahno (990)
gilice Creative Commons License 2003.10.01 0 0 991
Na ez mégsirályabb. 2 sarokra lakok onnan:)
Köszi! Megnézem őket
Előzmény: jahno (990)
jahno Creative Commons License 2003.10.01 0 0 990
Mindjárt megírom, de esetleg ha ez útbaesik másik ismerős itt vett valamit: Cím: 1033 Budapest, Huszti út 52.
Telefon: +36 (1) 436 0870
Fax: +36 (1) 437 0960
E-mail: newnetwork@newnetwork.hu

Nyitvatartás:

Hétfő: 08:00 - 16:30
Kedd: 08:00 - 16:30
Szerda: 08:00 - 16:30
Csütörtök: 08:00 - 16:30
Péntek: 08:00 - 14:00

Aztán villanyászoknak is jó hely, most éppen Iboco kábelcsatorna akció vanik, vagy mi, egyszer érdemes feltérképezni a helyet.

Előzmény: gilice (989)
gilice Creative Commons License 2003.10.01 0 0 989
Na az sirály. Nekem villanyos bótban adtak rosszat, mondom próbálkozok Praktiker, Brico, de ott meg síkok voltak hozzá. Azt se tudták mi az, hogy 2 és 4 vezetékes.... Na mindegy. Nem tod hol az a sarki fűszeres:)
Előzmény: jahno (988)
jahno Creative Commons License 2003.10.01 0 0 988
Haver leugrott a sarki boltba, csak annyit kérdeztek, hogy "ugye folyamatosan kell nyomni a gombot". mondta, hogy igen, választott egy színt, és cserélgette a draútokat :-) Még a fenti ajtónál lévő csengő is abban szól, el nem romlott...
Előzmény: gilice (987)
gilice Creative Commons License 2003.10.01 0 0 987
Sziasztok!

Más topicban már kérdeztem, de nem sikerült választ kapni, hátha itt tud valaki valamit. Panelekben használt régi Tesla kaputelefont szeretnék lecserélni, de gőzöm sincs milyen tipusra lehetne. Elvileg 4 madzag jön ki a falból, de nincs kapcs. rajzom, nem tom mi micsoda. A kteló belsejében lévőröl sem tudok eligazodni, mert kissé már kopott. Van valakinek esetleg kapcs rajza errő a tipusról, esetleg ötlete, hogy milyen más tipusra lehet cserélni? (Amikkel eddig találkoztam az 3 v. 5 vezetékes volt:)
Köszi!

Corina17 Creative Commons License 2003.10.01 0 0 986
Üdvözlet Mindenkinek!
Én csak egy olyan boltra hívnám fel mindenki figyelmét, ahol NAGYON ÁTVERIK az embert!
Én nem értek a villanyszereléshez, bementem ebbe a boltba és kértem az eladó segítségét, 2neon csövet szerettem volna venni, vettem is, nem tudtam, hogy ilyenkor ki kell próbáltatni a csöveket, sajnos meg sem néztem őket, itthon egy villanyszerelő próbálta ki, az egyik már régóta használt volt, a másik meg nem igazán világít... Nem minősíteném az ilyen embert. A legszőrnyűbb az egészben, hogy a havi 5000.- zsebpénzemből tettem félre erre a csőre, ami 850.-/db volt (akvarisztikai cső)
------

A bolt neve és címe:

- Fluxus Trade Ex Kft. 1046 Bp. Erkel Gy. 30. <---

Elnézést, ha valakit zavartam az üzenetemmel, többet úgysem látogatok ide, ez nem az én szakterületem.

kuoni pasztor Creative Commons License 2003.10.01 0 0 985
raadasul rossz nicken :(
Előzmény: kuoni pasztor (984)
kuoni pasztor Creative Commons License 2003.10.01 0 0 984
elnezest, elirtam. helyesen:

A 10A-es kismegszakito elott csak a villanyora van, amit 25A-es ved. A laks tobbi resze egy masik fazisrol uzemel.

Előzmény: with (983)
with Creative Commons License 2003.10.01 0 0 983
Sziasztok!

Van vonalban valaki aki tudna valaszolni az alabbira?

Adott egy elektromos halozat, melyben egy 10A-es kismegszakitotol az elso sorkapocsig egy kb 3mm atmeroju aluvezetek megy. Azthiszem dupla szigetelesu, mert kivul szurke, alatta meg kek muanyag van. Sajnos a 10A keves, upgradelni szeretnem 16 vagy 25-re. A 10A-es kismegszakito elott csak a villanyora van, amit 16A-es ved. A laks tobbi resze egy masik fazisrol uzemel.

A sorkapocs utan (tudom nem szabalyos a rez-alu kapcsolat, de ez van, nem verhetem le az csempet hogy kicsereljem rezre :() 2.5-es (MCU?) rezvezetekkel megyek be a tuzhelybe. A tuzhely jelenleg 1 fazisrol uzemel.

Meg tudna mondani valaki, hogy ez az alu vezetek hany A-re van hitelesitve? Mekkora kismegszakitora cserelhetem maximum a 10A-est?

With

Herr X Creative Commons License 2003.10.01 0 0 982
1a. cserélj villanyszerelőt

1b. hívd fel a helyi áramszolgáltatót

Előzmény: HHapci (981)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!