Hááát... További ötletem nincs nagyon a jelen lehetőségek között. Arra gondoltam még, hogy esetleg kórházba került (Kaposvár?) de hát az írtad, hogy otthon aludt el...
Köszi a választ ,de én már az összes létező oldalt , a környékbeli településekkel együtt többször is átnéztem de nem lelek rá ezért lenne jó egy névre keresési lehetőség mert akkor ki dobná . Gondolom olyan településen van be írva ami eddig eszembe se jutott....
Sajnos egyelőre csak Szabolcs (részei) kereshetők, a többi megyénél marad a lapozgatás... :o(
Kaposszentjakabot Toponáron anyakönyvezték, sajnos oldalanként át kell nézned a kérdéses éveket. Tulajdonképpen jól jártál, mert egy nagyobb városban ez azért nagy türelmet/időt igényel. Budapestről nem is beszélve.
Sziasztok ! Az FM 1895 ös polgári anyakönyvi oldalon van lehetőség konkrét személy adatai megadásával személyre keresni ?Keresem hónapok óta Horváth Lászlóné szül: 1865 09 23 Toponár /Somogy / Kernyák Rozália halotti anyakönyvét de sehol nem találom 1935 és 1945 között halt meg Kaposszentjakabon /Somogy/ othon halt meg ,és nem a háborus események következtében .Ebben tudna segíteni valaki? Köszönöm !
Ha szerencséd van, akkor vmilyen főnemesi család telepítette be az új lakókat a török idők után - mert az ő területe lett az adott település - s arról lehet feljegyzés, h mondjuk vmilyen délnémet államból vagy cseh területről jöttek az új családokat.
A családfa életre hívását illetően meg ajánlom a megyei levéltárat. Én kb 2 éve vagyok a Pest megyei Levéltárnak állandó látogatója, hasonló cipőben jártam, mint te. Érdemes kutakodni a különféle összeírásokban, települési közigazgatási anyagokban (lehet találni őst, aki esetleg bíró, esküdt volt, s aláírt egy-egy papírt), 1848/49-es és I. világháborús sorozási anyagokat, leventeösszeírásokat, a tanácsköztársaság irataiban is lehetnek találatok, iskolai évkönyvek, előmeneteli naplók, gyászjelentések, végrendeletek is megnézni. Én elmentem még az adott települések papjaihoz is - nagyon segítőkészek voltak - és kijegyzeteltem a Historia Domus-ból a családra vonatkozó feljegyzéseket (ez a települési egyházközség története, a pap írta általában). Itt találtam olyat, h kik mit adományoztak a templomnak, ki mennyivel járult hozzá az új orgonához/haranghoz, stb.
Visszavezettem a családfámat az 1700-as évek második feléig (korábbi adataim azért nincsenek, mert a környéken 1755-ben kezdték meg az anyakönyvezést). A törökök után erre mifelénk nem nagyon maradtak lakosok... az 1700-as években több hullámban is telepítettek ide embereket főként az északi megyékből, köztük valószínűleg egyik-másik ősömet is. Az kideríthető-e, hogy kik jöttek és honnan, vagy erről mondjak le?
Na és ha kész, vége, nem tudok tovább jutni (merthogy egyetlen felvidéki ágat leszámítva az összes ősöm idevalósi) - akkor szeretnék elkezdeni egy kis életet vinni a családfába. Kik voltak, mit csináltak, hogyan éltek... néhány tippet, hogy hogyan is kezdjek hozzá, megköszönnék.
Üdvözlet Mindenkinek. Első hozzászólásomban segítséget szeretnék kérni. Egyik ősömről ennyit tudok: szül. helye: Gömör megye Balogközség. A születési évét nem tudom, kb. 1860. (ezt abból gondolom, hogy a fia 1886-ban született). A levéltárban mely mikrofilmet lenne érdemes kikérnem? Ugyanezen rokonom feleségének szül. helye: Horváti. Kikértem a HONT59 és HONT 159-es mikrofilmeket, de azok 1700-as évekbeli összeírások. Ha valaki tudna segíteni. Előre is nagyon köszönöm.
Igaz, szerintem sem kellene, de ezt írták: „Együttműködés a felekezetekkel a felvételek digitális közzététele és még több indexelés engedélyezése céljából.” Ebből feltételeztem, hogy a másik két anyakönyvfajta indexeléséhez szeretnének engedélyt kapni. Ha viszont másra gondoltak, akkor a következő öt évben nem lesznek indexelve a házassági és a halotti anyakönyvek.
@ MCA-001 12300. hsz. Ha jól emlékszem a címjegyzékben (a kisebb településeknél biztosan) csak felsorolják a neveket, egyéb infót nem lehet megtudni belőle. Tehát maximum a keresztneve derülne ki, ha megnéznéd.
@ Bircu 12302. hsz. Úgy tűnik pontosan még ők sem tudják. A közelmúltban tartottak egy konferenciát. Eszerint tárgyalnak az egyházakkal, hogy engedélyezzék a további indexelést. De terveik közt szerepel még az 1857-es és 1869-es népszámlálási feljegyzések; 1725-ös és 1848-as zsidóösszeírások; 1828-as földösszeírás; az összes állami anyakönyv indexelése; az összes náluk lévő mikrofilm közzététele, ha rendelkeznek a digitális jogokkal, valamint partnerségi projektek magyar levéltárakkal és genealógiai társaságokkal, felvételek és indexek megosztása. Illetve nem kizárt, hogy a jövőben levéltárakban őrzött iskolai anyakönyveket dolgoznak fel, és talán a rosszabb minőségű egyházi anyakönyveket is újradigitalizálják.
Na igen ...az lenne a tökéletes ha mindent meg lehetne tekinteni itt a "szobában " és nem kellene a levéltárban böngészni ,de ne legyünk elégedetlenek az indexelt adatok megtekintése is több mint amire a kutatásom kezdetekor gondoltam . De bízom benne hogy eljön a nap amikor mindet el lehet könnyedén érni a az oldalakon !
Nekem alapvetően tetszik, minimális a csicsamicsa rajta, határozottan a funkcionalitáson van a hangsúly. Ami nekem pluszban fontos, az a multiplatform, u.i. Mac-en is használnám.
A fő kérdés, hogy mit szól majd ha netántán sok ezer rekordom lesz... :o)
Mifelénk a rövidítés volt a divat, a Fáni és Rozál stílusú nevekkel van tele az anyakönyv. Egy időben tömegével voltak Apolló nevű lányok. Lehet ez a Zóli is rövid alak. Ja, volt Emerencz is.