A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A mai nap én is megvettem életem első komolyabb kávéfőzőjét. Nohab Gaggia Babyje lett a kiválasztott, amit többen is ajánlottatok. Ezúton is köszönöm Nektek a segítséget!
Nagyon érdekes volt látni, hogy profibb szinten, hogy is készül a presszókávé. (Ezt Nohabnál tudtam megtekinteni.) Ezt viszont neki köszönöm, mert rengeteg olyam dolgot tapasztaltam, amit nem is gondoltam volna.
Persze én is próbáltam azóta itthon presszókávét csinálni, de még csak kisebb sikerrel. Mivel Nohab Ttchibo darálója még nem érkezett vissza a kölcsönadásból, így azt még nem tudtam tőle átvenni. Itthon csak egy késes Braun darálóm volt eddig, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom téglásból a kávéfőzést. A Tchibo Gustot vettem meg, mivel itt már többször felmerült a neve, mint viszonylag presszófőző barát darálmány.
Az első kávém, az minden lett csak nem innivaló. Híg lötty lett belőle, s a zacctartó tele volt híg lével. Másodikra 18 kg-ra próbáltam tamperolni, és megjelent valamiféle kávéhabnyom is a csészémben, de még mindig iszonyatosan nedves volt a zacc. A harmadikra 20 kg-ra tömörítettem, és eddig ez emlékeztetett leginkább a kávéra. Itt már a zacc is leginkább sárra emlékeztetett s nem a koszos vízre.
Így most már megtudtam azt is miért jeleztétek mindannyian, hogy nem fogom megúszni a kávédarálót.
Ezekben olyan huncutságok, mint 3utas szelep meg PID, s egyéb extra felszereltség nincs, gondolom. (Még nem volt időm a pdf-et áttanulmányozni).
Azért szúrtam ki régebben, mert tecccik, nem annyira retrós és kocka, mint némelyik társa:-). De azért az fontos lenne, hogy megbízható legyen, jól működjön (praktikusan, ne 30-40 percig kelljen melegíteni). Illetve nekem, ha csak leginkább esztétikailag is, szempont a tetején lévő csészemelegítő.
De azért a lényeg, hogy jó kávét készítsen.
Pillanatnyilag a Gaggia C, R. Silvia van nálam terítéken és ez a QM.
Azok a darabkák nem találkoznak a pumpával, hacsak nem az ivóvízzel kerültek be, amit kétlek. A pumpák egyszerűen csak bedöglenek természetes elhasználódástól vagy túlhajszolástól.
Nekem az rémlik, hogy Weinmaker kolléga azt említette, nyitnak egy mintaboltot, mert a cég székhelye eléggé kieső helyen van (mármint Bp perifériáján). Yeahhh kolléga meg dobott be telefonszámot, akivel kontaktolt.
A Babymet használtan 28ért vettem a Vaterán, aránylag szép állapotban, illetve ha a műanyagházat fölpolirozom. Első ránézésre ! Mire büszke tulaja lettem észrevettem, hogy a fekete kasztni itt ott eléggé matt, a savazás miatt, meghogy opsszetaperolták. a pumpa nem működött ! Gondoltam + 3200 nem a világ. A kazánt érdemes volt szétszedni mert bizony hiába citromsavaztam, külsőre penészgombára hasonlitó levált vízkődarabokkal volt tele. A levált darabok morzsáit lehetet megtalálni a szűrőben. Annyira azért még nem volt korrodált mint amit SID mutatott pár hete. Gondolom , hogy ezek a morzsák a pumpának sem tesznek jót?! A vízkőtelenitésről megélt tapasztalatoimat a későbbiek során szívesen megosztom veletek.
Tudom, keressek rá, de keresem, és a fórum nem akarja kiköpni: a Lucaffé boltja a Zsombolyai 1. alatt van, vagy az csak a cégközpont és a bolt másutt van? Nekem a második variáció rémlik, de nem emlékszem a konkrétumokra.
Szerintem ugyanaz mint a többi QM gép, ami termoblokkos, merthogy a blokk ugyanaz benne. Kinézetre más. www.espressoworld.ch/quick/bedienung/quick_0820_bis_2820_ba.pdf
Igen, ezek szép adatok... A termosztátokat nyilván ahhoz kellett igazítani, hogy máshol helyezkedik el a fűtőszál, meg a bojler anyagát is figyelembe kellett venni.
Szvsz az coffee (és akkor a classic is) olyan jól átforrósította a vékony fémburkolatot a tetején, hogy szintén forró volt. Tökéletesen lehet rajta csészét melegíteni.
en par napig figyeltem es leveleztem eladokkal es meg is lett a gepem 39 ezerbol angol ebay-rol : ebay.co.uk a szallitas is nagyon korrekt mindossze 19,99 font plusz afa mert van a parcel2go.com 10 kilos europai diszkont szallitasa :) szoval nekem 39 ezerbol lesz meg a 90 ezres gepem. (Miramax 89 ezres ajanlatot adott ra)
a gep nem rizikos hasznaltan : SiD mester pedig atnezi nekem, boljer szetszedese stb. az en gepem egy holgytol van es nem sokat volt hasznalva es allitolag a gaggia gyari vizkotelenitoje volt hasznalva hozza. meglassuk :)
andrew7 : koszi az infokat, en is erre gondoltam noha sztem tuti melegebbek lesznek a cseszek mint az Evo muanyag feluleten :)
Folyamatos csapolás: 450 ml (közel fél liter) vízzel mértük, a tartályban levő hidegvíz hőmérséklete 21,5 Celsius fok volt. Előmelegítési idő 24 perc volt a mérésekkor, időnként összesen háromszoros átöblítéssel.
Ami érdekes (és különbözik a Gaggia Puretól), hogy a Gaggia Classic más termosztáttal rendelkezik, nyilván ennek oka az is, hogy külső fűtőszálas, a fűtőszál a bojlert melegíti és nem közvetlenül a vizet, és sokkal fürgébben kapcsol, mint a Pure... Ami még szintén érdekes, hogy a termosztát kapcsolása szinte független a csapolástól: 5-8 másodpercenként kapcsol, és van úgy, hogy csak pár másodpercre, van úgy, hogy 20-30 másodpercre is... A Purenál szépen lehetett követni, hogy kb. mikor kapcsolhat be a termosztát a csapolás közben vagy után. A Classic jóval érzékenyebb, és mivel a teljes bojlert fűti, így gyakorlatilag egy hatalmas fűtőszálban melegszik a víz... Feltételezem, hogy ezért annyira hőstabil is, de ezért a hőstabilitásért igencsak dolgozik a termosztát... Ha meggondoljuk, a Classic bojlerje aluminuimból van, ezt azt jelenti, hogy gyorsan melegszik és gyorsan hűl ki, tehát az alubojler gyors kihűlését nagyon jól tudja követni a termosztát, és időben tud kapcsolni, a fűtés újrakapcsolása pedig szintén az alumínium nagyon gyors hővezetésének köszönhetően rendkívül hatékony...
Nagyon érdekes a két gép KÁVÉkészítő/hőmérsékletbeállító termosztátjának adata: Gaggia Classic: 107° Gaggia Pure Espresso: 95°
Tehát Classicban található külső fűtőszálas, alumínium bojlertestet melegítő termosztát 107°-ra van állítva, és így fűti a vizet teljes bojlerfelülettel (!), míg a belső fűtőszálas Pure Espresso 95°-ra van állítva, mindkét esetben a kávéfőzési érték/beállítás van megjelölve.
(Érdekességként megjegyzem, hogy GŐZÖLÉSHEZ, tejhabosításhoz egyébként a Classic 145°-ra állított termosztátot, míg a Pure 127°-ra állított termosztátot használ.)
Gondolom ez a SiD-nél sorbanálló gépek számától függ. De mit kéne helyrepofozni !? Itt a bojler szétszedése lehet max, ami játszik, hogy tökéletsen ki legyen tisztítva. Esetleg a tömítéseket kell cserélni, leginkább csak azért, hogy később ne kelljen kivenni a használatból esetleg.
Miért vásároltam új gépet és nem használtat? Mert jó áron van, és azért én egy új gépben jobban bízom..., én tudom, hogy miként vigyázok rá..., hogyan vízkőtelenítem, szelepek, tömítések, termosztátok állapota is így biztosabb, de szerintem ez teljesen érthető.
Az is igaz, hogy pont ilyen gépet érdemes használtan venni, egyetértek Veled, én is gondolkoztam rajta, de úgy voltam vele, hogy belátható időn belül leállnak a gyártásával, és lehetőségem van egy vadiúj ilyen típusú gép megvásárlására, akkor ne szalasszam el..., hiszen évtizedeket bizonyított ez a géptípus ("The Gaggia Classic is one of the oldest continually available espresso machines for consumers on the market today." http://coffeegeek.com/reviews/consumer/gaggia_classic ), ráadásul nagyon tetszik, és ez még masszív, jól átgondolt, gondosan megválogatott alkatrészekből megépített gép... A Gaggia Baby Class is nagyon hasonló, szinte azonos alkatrészekkel szerelt (csak a külső forma lekerekítettebb) gép, de mégis azt kell monadnom, hogy már nem a Gaggia Classic.
Általáb a reklámszövegek torzítanak, de a Gaggia Classic dobozán szereplő leírás fedi a valóságot, valóban ezek jellmezik ezt a gépet:
Gaggia Classic - A small daily luxury. Coffee-tasting is a small daily refinement and pleasure, a veritable little jewel. CLASSIC COFFEE fully expresses this flavour through advanced technology and a traditional form, enriched with materials born to guarantee an exceptional duration and a really refined presence suited also to the most demanding decor. The shiny satinized stainless steel body gives it a really classy touch. Also from the technological point of view, CLASSIC COFFEE is in the vanguard: the brass components keep the drink at a constant temperature; an internal mechanism, with a solenoid valve and an expansion valve, allows a rapid drying of the grounds; the "Panarello" quickly emulsifies the milk. Chrome brass brew group and filter holder, Special filter for ground or coffee pods, 38x23x24, 8 Kg, 2.1 L water tank, 120v/60Hz/1425W.....Polished, Brushed