Keresés

Részletes keresés

paljoc Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38655

",......gondoltam,hogy sokkal jobb espresszót fog készíteni,de az eredmény minden várakozásomat felülmúlta."

 

 

Eddig mivel nyomtad? /lusta vagyok visszakeresni:-(, biztos, hogy már volt róla szó!/

Már csak azért, hogy mihez képest volt ilyen nagy minőségeli különbség?

Előzmény: cumpika (38652)
andrew7 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38654
Gratulálok!
Örömmel látom, hogy egyre jobban GAGGIÁSODUNK;-)) és hogy a Gaggia Classic tulajdonosok száma is növekvőben van.

Valóban - ahogy írod - a pumpa nem halkul el (egyébként nem is olyan hangos!) amikor felépül a nyomás, mert túl drasztikusan nem tud felépülni a nyomás, az OPV ugyanis elengedi a fölösleges vizet/túlnyomást, így KÍMÉLVE van a pumpa is..., sokkal kevesebbet kell OPV-vel dolgoznia, mintha lefullasztanák OPV nélkül egy talán túl finomra darált őrleménnyel... Az OPV jelentősen kíméli a tömítéseket, a pumpát is. Na meg a kávé is jobb, most már én is belátom, sokkal árnyaltabb az ízvilág.

Gaggiát vízkőteleníteni csak borkősav-oldattal (acidum tartaricum) szabad:
30 gr borkősavat kell alaposan feloldani 1,5 liter vízben. Ha megfigyelik az új Gaggia Classic tulajdonosok, ott van az User Manual-ban egy melléklet, amelynek német (!) nyelvű leírásában (operating instuction update - ENTKALKUNG) egyértelműen szerepel, hogy csak borkősavat használjunk, és semmi más, akár eszpresszógép vízkőmentesítéséhez forgalmazott egyéb szert sem...
Előzmény: cumpika (38652)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38653
welcome to the club !

Miramax-tol vetted meg az uccso darabot ?

Elsore sikerult jo kavet osszehozni? Vagy volt kuzdelem azert daralo beallitassal ?

Nalam is IBI van es mar varom nagyon az en Classic-omat...

Ha vannak fotok a geprol, kavekrol akkor johet > ne tartsd vissza !

Mennyi volt a gep? 89 K ?
Előzmény: cumpika (38652)
cumpika Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38652
Örömmel jelentem,hogy csatlakoztam a Gaggia Cassic táborhoz.

Rövid kisérletezés,összebarátkoztatás az Ibivel,......gondoltam,hogy sokkal jobb espresszót fog készíteni,de az eredmény minden várakozásomat felülmúlta.
És ez még úgy gondolom csak a kezdet.
Sok gyakorlás, kísérletezés meghozza a gyümölcsét.

Az viszont furcsa volt számomra,hogy nem halkul el a pumpa mikor felépül a nyomás.
Ez vajon normális?
blaze73 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38651
Okes, ertheto.

Addig is izletes, finom kavekat es jo kavezast :)
Előzmény: Sziszó78 (38650)
Sziszó78 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38650
Az világos, hogy kellene, mert az sokat javítana a minőségen. De "most" ez így elég nekem. A daráló meg majd lesz valamikor, de most nincs rá keret meg helye sem nagyon lenne :(

Cél az "iható" eszpresszó volt. Azt elértem (vagyis úgy gondolom), de majd fejlődik az ízlésem és lesznek újabb elvárásaim, akkor viszont daráló és majd gép csere is lesz.
Előzmény: blaze73 (38648)
H_G Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38649
Az igazán-nagyon-jóhoz igen, de azért már-egészen-elfogadható, minden-környékeli-kávéházat-lepipálót már igenis lehet csinálni 1-2 megfelelő téglából, nyomásfokozó nélkül.
Előzmény: blaze73 (38648)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38648
a jo kavehoz elengedhetetlen a megfelelo daralo.
Előzmény: Sziszó78 (38647)
Sziszó78 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38647
jól hangzik, csak sajnos még nincs darálóm.
Most csak kísérletezés képpen "beleztem" ki, mert elég finom örlésűnek találtam a Riobát, amúgy nyomásfokozóval használom. Egyenlőre megfelel, igazából azért vettem ilyen gépet, mert darálás nélkül sokak szerint ez az egyik legjobb megoldás (meg persze legolcsóbb is), de már kezdek rájönni hogy darálni kellene :)
Előzmény: SiD- (38645)
monyesz Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38646

Megnézem mennyi a kombigépé otthon az talán egyezik felfogásilag ezzel.

 

De ha itt bárkinek kell akkor vigye, ajánlom is a Venetosoknak, hogy cseréljék le a nyomásfokozós szűrőkart, meg ha most nincs is darálójuk, később jól jöhet ez !

Előzmény: SiD- (38645)
SiD- Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38645
300g egycsészés szűrővel.
Előzmény: monyesz (38643)
SiD- Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38644

Ezek még nincsenek nálam, mert meg kell hozzá nyernem a vaterás aukciót, de a géphez is ilyen kar van, amit meg akarok menteni a Jura bojlere segítségével (Saeco Chic), szóval azt meg tudom mérni.

Pár perc.......

Előzmény: monyesz (38643)
monyesz Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38643
Mennyi a tömege, lemérnéd nekem ?
Előzmény: SiD- (38642)
SiD- Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38642
Előzmény: SiD- (38641)
SiD- Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38641
Sokkal szebben folyik ki belőle a kávé, mint a kibelezett nyomásfokozósból, valamint lehet bele egycsészés szűrőt is tenni és a tisztántartása is könnyebb.
Előzmény: SiD- (38640)
SiD- Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38640

Apropó, kibelezett Saeco kar!

Belezés helyett ajánlanék 2db eredeti, nem nyomásfokozós, krómozott bronz Saeco kart szűrőkkel együtt 5000Ft-ért.

Nem érdekel valakit?

Ehhez meg kell vennem a vateráról azt az öreg Jura (Saeco) gépet. Nekem a bojler kéne belőle, a szűrőtartó karok pedig vihetők a fenti áron, ha összejön a biznisz.

Előzmény: Sziszó78 (38637)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38639
Köszi Sziszó, próbálkozom azzal is.
Akkor is rájövök, hogy hol a bibi! :)
De legalább most már azt tudom, hogy lehet ezzel is normálisat készíteni.
monyesz Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38638

Igen, az a Rioba jó áron van próbálkozás gyanánt, és ha jól sikerül még iható is !

 

DJG, nem lehetne a honlapon a listát bővíteni, hogy mely előre daráltakkal érdemes próbálkozni ?

Előzmény: Sziszó78 (38637)
Sziszó78 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38637
Szia,

Ha át zuhan a davidoff a via veneto nyomásfokozós karján az nagyon fura.... az előmelegítésnél a víznek is kell kb 15sec hogy lejöjjön a 2X35ml, kellemesen lenyomva az EGO hozza a 25sec körüli időt.

Én most Metros Riobat használok az kibelezett karral is 20-25sec körülit tud. A tömörítést nem tudom mennyi lehet csak érzetre csinálom. De ez olyan finom őrlés, hogy elsőre csak kanállal lenyomkodva megfojtotta a nyomásfokozós kart.
Előzmény: Törölt nick (38618)
_MrB_ Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38636
Igen.
Előzmény: H_G (38635)
H_G Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38635
Az Elektra Nivolát?
Előzmény: _MrB_ (38634)
_MrB_ Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38634
Viszont SID-nél néztem azt a fura küllemű króm gépet (nemtom a nevit, mert sajna ilyesmi nem marad meg sokáig a fejemben). Érdekes... viszont a kapcsoló tekergetőjét "kötelezővé" tenném a tekerőgobmosok között. Nemtudom elmondani pontosan, milyen érzés volt kapcsolni, de nagyjából mint egy Lexus, vagy RR ajtaja ahogy csukódik. Az a finom, de határozott.... Bejön. Meg maga a kapcsoló is... mint a Volvóban... bundáskesztyűben is könnyen kezelhető. ~ : D
_MrB_ Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38633
Nem kell. Annyihoz már nekem is rá kell készülni, viszont 14-16 kg-mal meggyilkolom szerintem. ~ : D
Előzmény: monyesz (38632)
monyesz Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38632
Javasoljuk a szobamérleg elővételét és a 15-20kg közötti tamperolást, mielőtt "átugrasz" megnézni ? :)
Előzmény: _MrB_ (38631)
_MrB_ Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38631
Nem mondom, hogy átugrom, azt megnézem. ~ : D
De ott mégis csak valami nem jó. Ha a Tchibo EGO-t megnyomod annyira, akkor az megkéne fullassza a gépet, de minimum ledadogjon. Azt eltudom képzelni, hogy "féregjáratos" lesz a KV, s azért pisili át... de az ilyen szinten nem jellemző.
Előzmény: Törölt nick (38627)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38630
Ja, már gondoltam arra, hogy kocsimosáshoz jó lesz gőzborotvának. :)
Előzmény: jobog (38628)
monyesz Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38629
Molinarinak van előredaráltja, és a Lucaffénak hengeres dobozban. Az utóbbi volt a kezemben és egy nyomásfokozós gépnek az már jó.
Előzmény: Törölt nick (38627)
jobog Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38628
Kifogtál egy ritka agilis Ulka pumpát:-)
Előzmény: Törölt nick (38627)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38627
Javítsatok ki, ha tévedek, de az őrlemény finomságán, a kávé mennyiségén, és a tamperolás erősségen kívül mást nem tudok változtatni.
Mint már említettem, a daráló nem megoldott.
Dupla adagos szűröm van, ennek megfelelően több és kevesebb kávéval is próbálkoztam már. A tamperolás erőssége a maxon van :), ha jobban nyomom, beszakad a pult. Eredmény: egy sötét lötty :(

Tudom, daráló kell, de addig nem is tudok vmi presszóhoz hasonlót készíteni?
Komolyan mondom, másodpercek alatt lefolyik annyi, hogy ha a cirka 30 másodperces időt tartanám, egy lavór tellene meg. Vmi nagyon nem jó.
Előzmény: _MrB_ (38625)
H_G Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38626
Én nem nevezném markánsnak az eltérést, de mindegy, a fő problémához ennek most nincs köze.

Igazából egy Saecónak az említettek mindegyikéből elfogadhatót kellett volna gyártania, szóval mégsem lehet ott rendben az adagolás, tamperolás vagy nem tudom, mi... Meg lehetne próbálni még a Cellinivel, ami mindkettőnél finomabb vagy a Hausbrandt hengerrel, ami az általam eddig látott legporszerűbb előredarált, de inkább azt a rejtett problémát kellene megoldani.
Előzmény: _MrB_ (38625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!