A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Gratulálok! Örömmel látom, hogy egyre jobban GAGGIÁSODUNK;-)) és hogy a Gaggia Classic tulajdonosok száma is növekvőben van.
Valóban - ahogy írod - a pumpa nem halkul el (egyébként nem is olyan hangos!) amikor felépül a nyomás, mert túl drasztikusan nem tud felépülni a nyomás, az OPV ugyanis elengedi a fölösleges vizet/túlnyomást, így KÍMÉLVE van a pumpa is..., sokkal kevesebbet kell OPV-vel dolgoznia, mintha lefullasztanák OPV nélkül egy talán túl finomra darált őrleménnyel... Az OPV jelentősen kíméli a tömítéseket, a pumpát is. Na meg a kávé is jobb, most már én is belátom, sokkal árnyaltabb az ízvilág.
Gaggiát vízkőteleníteni csak borkősav-oldattal (acidum tartaricum) szabad: 30 gr borkősavat kell alaposan feloldani 1,5 liter vízben. Ha megfigyelik az új Gaggia Classic tulajdonosok, ott van az User Manual-ban egy melléklet, amelynek német (!) nyelvű leírásában (operating instuction update - ENTKALKUNG) egyértelműen szerepel, hogy csak borkősavat használjunk, és semmi más, akár eszpresszógép vízkőmentesítéséhez forgalmazott egyéb szert sem...
Örömmel jelentem,hogy csatlakoztam a Gaggia Cassic táborhoz.
Rövid kisérletezés,összebarátkoztatás az Ibivel,......gondoltam,hogy sokkal jobb espresszót fog készíteni,de az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. És ez még úgy gondolom csak a kezdet. Sok gyakorlás, kísérletezés meghozza a gyümölcsét.
Az viszont furcsa volt számomra,hogy nem halkul el a pumpa mikor felépül a nyomás. Ez vajon normális?
Az világos, hogy kellene, mert az sokat javítana a minőségen. De "most" ez így elég nekem. A daráló meg majd lesz valamikor, de most nincs rá keret meg helye sem nagyon lenne :(
Cél az "iható" eszpresszó volt. Azt elértem (vagyis úgy gondolom), de majd fejlődik az ízlésem és lesznek újabb elvárásaim, akkor viszont daráló és majd gép csere is lesz.
Az igazán-nagyon-jóhoz igen, de azért már-egészen-elfogadható, minden-környékeli-kávéházat-lepipálót már igenis lehet csinálni 1-2 megfelelő téglából, nyomásfokozó nélkül.
jól hangzik, csak sajnos még nincs darálóm. Most csak kísérletezés képpen "beleztem" ki, mert elég finom örlésűnek találtam a Riobát, amúgy nyomásfokozóval használom. Egyenlőre megfelel, igazából azért vettem ilyen gépet, mert darálás nélkül sokak szerint ez az egyik legjobb megoldás (meg persze legolcsóbb is), de már kezdek rájönni hogy darálni kellene :)
Megnézem mennyi a kombigépé otthon az talán egyezik felfogásilag ezzel.
De ha itt bárkinek kell akkor vigye, ajánlom is a Venetosoknak, hogy cseréljék le a nyomásfokozós szűrőkart, meg ha most nincs is darálójuk, később jól jöhet ez !
Ezek még nincsenek nálam, mert meg kell hozzá nyernem a vaterás aukciót, de a géphez is ilyen kar van, amit meg akarok menteni a Jura bojlere segítségével (Saeco Chic), szóval azt meg tudom mérni.
Sokkal szebben folyik ki belőle a kávé, mint a kibelezett nyomásfokozósból, valamint lehet bele egycsészés szűrőt is tenni és a tisztántartása is könnyebb.
Belezés helyett ajánlanék 2db eredeti, nem nyomásfokozós, krómozott bronz Saeco kart szűrőkkel együtt 5000Ft-ért.
Nem érdekel valakit?
Ehhez meg kell vennem a vateráról azt az öreg Jura (Saeco) gépet. Nekem a bojler kéne belőle, a szűrőtartó karok pedig vihetők a fenti áron, ha összejön a biznisz.
Ha át zuhan a davidoff a via veneto nyomásfokozós karján az nagyon fura.... az előmelegítésnél a víznek is kell kb 15sec hogy lejöjjön a 2X35ml, kellemesen lenyomva az EGO hozza a 25sec körüli időt.
Én most Metros Riobat használok az kibelezett karral is 20-25sec körülit tud. A tömörítést nem tudom mennyi lehet csak érzetre csinálom. De ez olyan finom őrlés, hogy elsőre csak kanállal lenyomkodva megfojtotta a nyomásfokozós kart.
Viszont SID-nél néztem azt a fura küllemű króm gépet (nemtom a nevit, mert sajna ilyesmi nem marad meg sokáig a fejemben). Érdekes... viszont a kapcsoló tekergetőjét "kötelezővé" tenném a tekerőgobmosok között. Nemtudom elmondani pontosan, milyen érzés volt kapcsolni, de nagyjából mint egy Lexus, vagy RR ajtaja ahogy csukódik. Az a finom, de határozott.... Bejön. Meg maga a kapcsoló is... mint a Volvóban... bundáskesztyűben is könnyen kezelhető. ~ : D
Nem mondom, hogy átugrom, azt megnézem. ~ : D De ott mégis csak valami nem jó. Ha a Tchibo EGO-t megnyomod annyira, akkor az megkéne fullassza a gépet, de minimum ledadogjon. Azt eltudom képzelni, hogy "féregjáratos" lesz a KV, s azért pisili át... de az ilyen szinten nem jellemző.
Javítsatok ki, ha tévedek, de az őrlemény finomságán, a kávé mennyiségén, és a tamperolás erősségen kívül mást nem tudok változtatni. Mint már említettem, a daráló nem megoldott. Dupla adagos szűröm van, ennek megfelelően több és kevesebb kávéval is próbálkoztam már. A tamperolás erőssége a maxon van :), ha jobban nyomom, beszakad a pult. Eredmény: egy sötét lötty :(
Tudom, daráló kell, de addig nem is tudok vmi presszóhoz hasonlót készíteni? Komolyan mondom, másodpercek alatt lefolyik annyi, hogy ha a cirka 30 másodperces időt tartanám, egy lavór tellene meg. Vmi nagyon nem jó.
Én nem nevezném markánsnak az eltérést, de mindegy, a fő problémához ennek most nincs köze.
Igazából egy Saecónak az említettek mindegyikéből elfogadhatót kellett volna gyártania, szóval mégsem lehet ott rendben az adagolás, tamperolás vagy nem tudom, mi... Meg lehetne próbálni még a Cellinivel, ami mindkettőnél finomabb vagy a Hausbrandt hengerrel, ami az általam eddig látott legporszerűbb előredarált, de inkább azt a rejtett problémát kellene megoldani.