Sziasztok, kérdésem lenne. Ebben a szélben bámultam ki az emeletről, az utca túloldalán, a mellettem lévő ház előtti villanyoszlopról (beton), ráadásul az utca túloldaláról jön a légkábel a házig, 3x16A, acélsodrony vagy mi körül a vezetékek. A ház sarkára érkezik a kábel, ahol egy kampós izére van kötve a sodrony, a kábel 40 centis kunkorral (ráhagyás, hőtágulás stb) be a házba.
Baromra hosszúnak tűnik ez a légkábel, szerintem mikor így leng a viharos szélben, tönkreteszi a ház sarkát a regzéssel (esélyes, mivel tömör tégla a ház). van is ott repedés bőven.
Vannak arra szabályok, hogy a villanyosművek erté milyen hosszú kábellel kötheti be maximum a házig a villanyt? Ugyanis én vagyok az utolsó ház, ezzel spórolhattak egy oszlopot.
Működési problémám egyszer sem volt a cuccal, viszont az első Firelét sikerült letörnöm a kalapsínről. Ez mondjuk könnyebben ment mint más nevesebb gyártó termékeinél. :-)
Sztem a legtöbb Firelén a N jobb oldalon van. Ezt sinezni csak úgy lehet,hogy a Fi jobbra kerül a védett áramkörök biztosítóitól. Ez nem szabálytalan, viszont szokatlan megoldás. A magasság eltérés valóban létezik, de valahol megkell jelennie a árkülönbségnek :-) 3-4e Ft árkülönbségnél beteszek 3 db vezetélket az átkötéshez. Inkább munkadij legyen belőle, mint anyagköltség.
Azért mert vmi olcsó, nembiztos hogy rossz is. Firelé, kismegszakító szerintem a túlmüködére inkább hajlamosak, mint a nemműkődésre. Mi használunk hárombetűs gyártotól eszközöket, sose volt semmi garanciális problémánk... MG és Legrand cuccokról ezt nem tudom elmondani, ellenben van néhány rémtörténetem. A hárombetűs cuccok ár/érték aránya gyakran igen jó értéket tud mutatni, de természetesen meggondolandó a felhasználás környezete. Gondolok itt arra, hogy ipari és irodai környezetbe nem szerelünk ilyeneket. Ahol a működés biztonsága nagyon fontos, ott csengessenek komolyabb árakat. Szerintem.
De nem kell ahhoz hatóságosdi, hogy valaki egy szerződés keretében megszabjon bizonyos feltételeket, és ez lehet szigorúbb mint a vonatkozó szabvány.
Mintahogy sokan teszünk olyan helyre is FI relét ahová nem előirás.
Gondolom azon a 15 ezres táblán nem lesz:)
Német ismerösöm mesélte, hogy kint 3 évente ellenörzik a lakás elektromos kiépitését, a Biztositók megbizásából, mert ha minden rendeben akkor kisebb a kockázat, és a fizetendő díj is. Néhány év és ez át fog hozzánk is jönni szerintem.
Elhiszem neked. Az ELMŰ még manapság is sokszor úgy viselkedik, mint ha hatóság lenne. Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot az
MSZ10900 szabvány szerint kell elvégezni, ami a következőt írja elő:
1.4. A felülvizsgálatot általában a vizsgálat idõpontjában érvényes szabványok elõírásai alapján kell elvégezni, szabad azonban a felülvizsgálatot a vizsgálat idején és a létesítés idején érvényben volt szabványelõírások közül az enyhébb elõírás alapján elvégezni, feltéve, hogy idõközben a helyiség jellege, illetve villamos
besorolása nem változott.
A villamos berendezésnek ugyanis a létesí tése idején érvényben volt szabványnak kell megfelelnie.
Ha azonban a berendezést késõbb lényegesen felújítják vagy lényegesen megváltoztatják, ezt a felújí tás idején érvényes szabvány szerint kell végezni.
Ezeknek a "vallalkozok"nak nem uzlet rabeszelni masra is a tulajt. Ahogy irod, a tabla anyagaron parezer. Vesznek egy csomot, keszre szerelik elore, aztan vegigmennek egy lakotelepen, es felszerelnek napi tizet. Es kod elottem kod utannam. Iszonyu jo uzlet. Vezetekcserevel mikor keresne napi 100eft-t? Olyan ez mint az ablakcsere, csopogocsap javitas, vagy a redony.
Szeretnék ellentmondani egy kicsit, néhány évvel ezelött ELMŰ szerződését - amit minden tulaj aláír- végigolvasva az volt leírva, hogy a fogyasztó KÖTELES 6 évente átvizsgáltatni a mért hálózatát, és az akkor érvényes szabványok szerint átszerelteni.(nem tudom, hogy most benne van-e)
A semminél több ha egy elavult rendszerben lecserélik a táblát. Nem rossz üzletpolitika, mert a csere közben könnyen rá lehet beszélni a tulajt, hogy a vezeték is gagyi........, végülis van olyan 3 betüs termék amiből egy 4 helyes tábla meg 3 kismegszakitó kijön nettó 2000-ből( mondjuk én messze kerülöm)
1980- óta a lakások túlterhelésvédelmére csak kismegszakítót szabad alkalmazni. Tehát elvileg nem mondanak hülyeséget akik azt mondják, hogy le kell cserélni.
Érintésvédelmi felülvizsgálatkor azt szoktam figyelni, hogy a létesítés időpontjában milyen szabvány volt érvényben. Tehát, ha 1980 előtt épült akkor csak javaslom, hogy a legközelebbi elektromos felújításkor cseréljék ki. Ha ez után létesítették akkor viszont kötelező kicserélni.
Az illeto nagytetelben vett olcson egy csomo kismegszakitot meg dobozt. Egy-ket segedmunkassal egy garazsban osszeszereltet beloluk 100-200db tokegyforma szerelvenyt. Vegigmegy, kiszorja a szorolapot, esetleg becsenget mindenhova. Aztan vegigmegy, es kicserel naponta 10-et legalabb. Az napi 150eft bevetel, es ebbol max 60 a kiadas.
Hát igen elavult de ahhoz hogy érjen az egész móka valamit a hálozatot is cserélni kellene . ezt neked kell eldöntened de magában a kapcsolótábla csere halottnak a puszit ér
tudom nálunk is dobáltak be ilyen szóróanyagot de csak röhögtem rajta
Ez így ebben a formában marhaság (szerintem). Kényelmi (és egyéb) szempontból persze jobb, de ha a vezetékeid másfeles alumíniumok a falban (a panel és a biztosítéktábla ezt valószínűsíti), akkor csak parasztvakításnak nevezhetjük ezt a szórólapos akciót. Szó se róla, érdemes lenne kicserélni a hálózatodat ez esetben, de az valahol 200-250e Ft körül lenne sacc/kb.
Ez egy másfél szobás panelban van. Még nem csináltak rajta semmit - bedobtak egy szórólapot hogy "a 20 évnél régebbi vagy porcelánbetétes készülékek baleset- és tűzveszélyesek" stb. ezért cseréljük ki 15.000-ért. Nem tudom csak ijesztgetnek-e.
Sziasztok, engedjetek meg egy rövid kérdést. Így ránézésre mi a véleményetek erről a biztosítéktábláról - elavult/cserére szorul? 15.000-ért csinálnák meg... Előre is kösz.