Jól néz ki biztosan nagyon finom. Ha nem titkos recepted megoszthatnád esetleg, vagy felteheted a Kipróbált Receptekhez .Pecabubus és a te recepted közti közti eltérés érdekel.
Sziasztok! Mivel úgy látom, hogy az oldalon whiskey-n kívül nem nagyon foglalkoztok más égetett szesszel gondoltam, megosztom veletek, hogy elkészült az első abszintom. Finom, jól mutat, és könnyebben is elkészíthető mint a valódi whiskey. Erre nem kell 2-3 évet várni, hogy jó legyen.
Pár napja sikerült szereznem pár kiló takarmány árpát. Látszatra teljesen jó lesz. 2 napig áztattam vízben. Közben kétszer cseréltem a vizet.
Azután átmostam miközben kiadagoltam. Láttam néhány külföldi videón, hogy nem tálcára teszik pár centi vastagon, hanem vödörbe, ezért én is kipróbáltam. Egy részét tálcára, egy részét nápolyis ( 1kg nápolyis) vödörbe raktam aminek az alját és az oldalát nagyon sok helyen kifúrtam. A vödröst kb 80 százalékáig töltöttem.
látszatra eddíg úgy néz ki jó lesz. A gyökércsíra mindegyik megoldásnál szépen egységesen növekedik. tegnap délután óta a gyökércsíra a mag kb 3/4 hosszára nőtt. A vödrösé talán picit nagyobb. Tegnap este, ma reggel és este is átkevertem. Mindegyik megoldású malátát külön fogom cefrézni ugyanazzal a receptel. Ha érdekel titeket megosztom majd a végeredményt.
UI: Kár hogy már nem olyan az élet a fórumon mint régen. Nagyon sok hasznos infó van itt amit máshonnét talán össze sem lehetne szedni. A wiskey főzéssel most kezdek ismerkedni, de bánom, hogy nem kezdtem korábban mert jó lett volna társalogni azokkal is akik már nincsenek igazán itt. Persze most is van sok olyan aki ahogy látom komolyan veszi, de régen több volt. Szóval köszönet a sok infóért és az önzetlen segítségekért.
Én a gyakorlatban (17 liters kis főző) 10 liter (37-40%-os) alszeszből 1 deci rézelejét veszek el. 6 deci head, a szive 65%-ig. 30%-ig tails.
Feje, farka osszeöntve, ha összegyűllik 10 liter újra lepárolom de itt már feje, farka kiöntve. (illetve most a feje és a rézeleje kiváló alapanyag kézfertőtlenitő készítéséhez "by WHO").
Az elmélet megértéséhez hasznosak lehetnek az alábbiak: Sorforum blog , Sernevelde , Sörfőzés otthon ,egyszerűen, ezek után jöhet Ludwig Narziss A sörgyártás.Emlékeim szerint mind le tölthető . Ezekben meg találod a malátázásra cefrézésre válaszokat. Zsákos 25kg maláta 6000ft alatt be szerezhető, nem biztos hogy van értelme a házinak. De gugli és youtube a barátunk,rengeteg videót és írást találsz malátázásra.Saját malátának nem fogod ismerni az enzimatikus erejét (dastatic power DP ).
Köszönöm a linkeket.Feltennék még pár kérdést a második linkel kapcsolatban.
10 kg kukorica őrlemény+3 kg maláta, kevés enzimmel(1,milyen enzimet kell használni,mennyit kell belekeverni?)= 39, max. 43 liter víz, alágyújtasz, amikor 45-50 C-os bekevered a 10 kg kukoricadarát(2,teljesen finom állagura dara állagrra kell ledarálni?),200 gramm frissen őrölt malátával.Fűtést lezárod, csak bele öntöd a gabonát a kevés malátával(3,miért kell bele gabona is a kukoricához,menyi kell bele?) nem kevered még! 3-4 percet vársz, a gabona felszívja magát vízzel, lemegy az üst aljára, szép lassan.Ekkor kevered, csomó így nem lesz, szép homogén lesz, az egész. Alágyújtasz ismét. Felfőzöd 85 C-ig, elcsirizesedik(4,menyi idő amig elcsirizisedik?), 76 C után jó sűrű lesz, ez a cél. Fűtést lekapcsolod, vársz. Amikor visszahűl 63-65C-ra, (több nem lehet! )bekevered a többi őrölt malátát, kevergeted, Ph-t beállítod 5,1-5,7 közé, citromsavval. Fedőt ráteszed, vársz, legalább 1 órán át legyen 55-63,5 C között, ez simán meglesz, lassan hűl, mert sűrű.50 C-on teszel bele valamennyi(5, menyit?) enzimet, abból a nem éppen frankó enzimből.Megkevered. Fedőt vissza ráteszed, vársz. 36-max. 40 C-on 1 tasak szárított Dr. Oetker sütemény élesztővel megszórod, a tetejét, de nem kevered el.(ez az élesztő kibírja a 40 C-ot, azért nem keverjük el, mert a cefre teteje hidegebb, mint az alja, ha elkevered, kinyírhatod az élesztőt).
Fedőt leveszed róla, hogy minél gyorsabban hűljön le, 2 óra múlva alaposan megkevered, ekkor már erjedni fog. Kotyogót ne használj(6, mértnem?), végig lazán rátett fedő legyen a hordón. Így próbáld és lesz eredmény. 3 kg füstölt maláta elég a 10 kg.-hoz, csak az nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogy, meg miképpen.
A cefrét lefőzés előtt vizezheted, kevés vízzel, közvetlenül az üstben, ha szükséges, de nem lesz rá szükség.
Üdv.Azt szeretném kérdezni,hogy tudtok-e nekem egy stabil linket vagy leirást a kukorica,árpa,buza becefrézéséről,valami ami kipróbált.Értem én ezalatt a különbözö hőfokokat,enzimeket az egész folyamatot.A vél whiskey készités.Köszi.
Érdeklődöm, hogy idén lesz-e lehetőség hőstabil alfa amiláz és glükoamiláz enzimre? Ha igen, akkor milyen áron? A választ előre is köszönöm! tamas.falaki@gmail.com
A búzasör készítésénél 50-70%ig elmennek (a többi árpamaláta). Érdemes ellátogatni a sörös fórumokra, hiszen a sörfőzés és a whisky készítés első lépései nagyon hasonlóak.