Keresés

Részletes keresés

cloaked Creative Commons License 2021.05.06 0 0 10489

Ilyen magabiztos színnel azért valszeg nem árt neki legalább 6 hónap, hogy kikerekedjen az íze :)

Előzmény: barbárállat (10486)
Tótikám Creative Commons License 2021.05.06 0 0 10488

Jól néz ki biztosan nagyon finom. Ha nem titkos recepted megoszthatnád esetleg, vagy felteheted a Kipróbált Receptekhez .Pecabubus és a te recepted közti közti eltérés érdekel.

Előzmény: barbárállat (10487)
barbárállat Creative Commons License 2021.05.04 0 2 10487

80 és 13 fokosan...

barbárállat Creative Commons License 2021.05.04 0 2 10486

Sziasztok! Mivel úgy látom, hogy az oldalon whiskey-n kívül nem nagyon foglalkoztok más égetett szesszel gondoltam, megosztom veletek, hogy elkészült az első abszintom. Finom, jól mutat, és könnyebben is elkészíthető mint a valódi whiskey. Erre nem kell 2-3 évet várni, hogy jó legyen.

barbárállat Creative Commons License 2021.05.03 0 0 10485

Malátázva kilónként kb. 1 liter 25%-os nyerhető. 9 kiló=225 egység alkohol. Neked 241 egységed lett, ami nagyon is jó.

Így tovább!

Előzmény: bdpetya34 (10483)
boltor Creative Commons License 2021.04.27 0 0 10484

Szerintetek az új hullámos (egylépcsős) whisky főzőknél van értelme és létjogosultsága a nagy felületű réz-sisakoknak az oszlop mellett?

bdpetya34 Creative Commons License 2021.03.10 0 0 10483

Sziasztok.

Első nekifutásra..

2kg zöld árpamaláta, 2kg búza, 5kg kukorica felhasználásával kisüsti főzéssel lett 3,6 liter 67 fokos szeszem.

elsőre szerintem nem rossz, de remélem a hozzáértő veteránok megmondják hogy ez jó-e.

falaki Creative Commons License 2021.03.01 0 0 10482

Köszönöm, megnézem a zsákos malátát!

Előzmény: Tótikám (10479)
bdpetya34 Creative Commons License 2021.02.27 0 0 10481

zöld malátaként.

Száraz árpa 5 kg volt. mérni akkor mértem mikor ledaráltam. 8kg lett a vége.

Előzmény: Tótikám (10480)
Tótikám Creative Commons License 2021.02.27 0 0 10480

Terved szerint zöld malátaként vagy aszalva fogod használni. Mérted esetleg hogy az áztatásnál mennyi vizet  vett fel ?

Előzmény: bdpetya34 (10477)
Tótikám Creative Commons License 2021.02.27 0 0 10479

Személyesen keresd a sörfőzők boltja 2 -őt . Stamag ausztriai  pilseni, bécsi 6000 alatt, müncheni, pale ale 6200. Weyermann 9200.

Előzmény: falaki (10478)
falaki Creative Commons License 2021.02.27 0 0 10478

Szia!

Hol lehet 25kg zsákos malátát 6000Ft alatt beszerezni?

Előzmény: Tótikám (10474)
bdpetya34 Creative Commons License 2021.02.24 0 0 10477

Sziasztok!

 

Pár napja sikerült szereznem pár kiló takarmány árpát. Látszatra teljesen jó lesz. 2 napig áztattam vízben. Közben kétszer cseréltem a vizet.

Azután átmostam miközben kiadagoltam. Láttam néhány külföldi videón, hogy nem tálcára teszik pár centi vastagon, hanem vödörbe, ezért én is kipróbáltam. Egy részét tálcára, egy részét nápolyis ( 1kg nápolyis) vödörbe raktam aminek az alját és az oldalát nagyon sok helyen kifúrtam. A vödröst kb 80 százalékáig töltöttem. 

látszatra eddíg úgy néz ki jó lesz. A gyökércsíra mindegyik megoldásnál szépen egységesen növekedik. tegnap délután óta a gyökércsíra a mag kb 3/4 hosszára nőtt. A vödrösé talán picit nagyobb. Tegnap este, ma reggel és este is átkevertem. Mindegyik megoldású malátát külön fogom cefrézni ugyanazzal a receptel. Ha érdekel titeket megosztom majd a végeredményt.

 

UI: Kár hogy már nem olyan az élet a fórumon mint régen. Nagyon sok hasznos infó van itt amit máshonnét talán össze sem lehetne szedni. A wiskey főzéssel most kezdek ismerkedni, de bánom, hogy nem kezdtem korábban mert jó lett volna társalogni azokkal is akik már nincsenek igazán itt. Persze most is van sok olyan aki ahogy látom komolyan veszi, de régen több volt. Szóval köszönet a sok infóért és az önzetlen segítségekért. 

Old Salt Creative Commons License 2021.02.23 0 0 10476

Ö-M itt irja https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=107381399&t=9206163

hogy a konyak 72%-50% között, a wiskey 80%-65%. 

Én a gyakorlatban (17 liters kis főző) 10 liter (37-40%-os) alszeszből 1 deci rézelejét veszek el. 6 deci head, a szive 65%-ig. 30%-ig tails.

Feje, farka osszeöntve, ha összegyűllik 10 liter újra lepárolom de itt már feje, farka kiöntve. (illetve most a feje és a rézeleje kiváló alapanyag kézfertőtlenitő készítéséhez "by WHO").

 

Üdv:

o-s

Előzmény: imre2018 (10475)
imre2018 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 10475

Köszönöm a segitséget mindemkinek.Lenne még kérdésem.Ha kisüstivel fogom lefőzni a whiskeyt akkor azt brandy módszerrel kell?

Tótikám Creative Commons License 2021.02.21 0 0 10474

Az elmélet megértéséhez hasznosak lehetnek az alábbiak: Sorforum blog , Sernevelde , Sörfőzés otthon ,egyszerűen, ezek után jöhet Ludwig Narziss  A sörgyártás.Emlékeim szerint mind le tölthető . Ezekben meg találod a malátázásra cefrézésre válaszokat. Zsákos 25kg maláta 6000ft alatt be szerezhető, nem biztos hogy van értelme a házinak. De gugli és youtube a barátunk,rengeteg videót és írást találsz malátázásra.Saját malátának nem fogod ismerni az enzimatikus erejét (dastatic power DP ).

Előzmény: defi2020 (10472)
Old Salt Creative Commons License 2021.02.20 0 0 10473

1. Törölt Nick linkje válasz https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130746871&t=9206163 erre. Az alfa amiláz nem sok erjeszthető cukrot készít (az a glükoamiláz). A cokrosítást a maláta végzi.

2. Finomra.

3. A kukorica is gabona.

4. Mire felmelegszik.

5. Az enzim dobozán rajta van a használata. (legalább is úgy emléxem)

6. A kotyogó opcionális

 

üdv:

 

o-s

Előzmény: defi2020 (10472)
defi2020 Creative Commons License 2021.02.19 0 0 10472

Köszönöm a linkeket.Feltennék még pár kérdést a második linkel kapcsolatban.

 10 kg kukorica őrlemény+3 kg maláta, kevés enzimmel(1,milyen enzimet kell használni,mennyit kell belekeverni?)= 39, max. 43 liter víz, alágyújtasz, amikor 45-50 C-os bekevered a 10 kg kukoricadarát(2,teljesen finom állagura dara állagrra kell ledarálni?),200 gramm frissen őrölt malátával.Fűtést lezárod, csak bele öntöd a gabonát a kevés malátával(3,miért kell bele gabona is a kukoricához,menyi kell bele?) nem kevered még! 3-4 percet vársz, a gabona felszívja magát vízzel, lemegy az üst aljára, szép lassan.Ekkor kevered, csomó így nem lesz, szép homogén lesz, az egész. Alágyújtasz ismét. Felfőzöd 85 C-ig, elcsirizesedik(4,menyi idő amig elcsirizisedik?), 76 C után jó sűrű lesz, ez a cél. Fűtést lekapcsolod, vársz. Amikor visszahűl 63-65C-ra, (több nem lehet! )bekevered a többi őrölt malátát, kevergeted, Ph-t beállítod 5,1-5,7 közé, citromsavval. Fedőt ráteszed, vársz, legalább 1 órán át legyen 55-63,5 C között, ez simán meglesz, lassan hűl, mert sűrű.50 C-on teszel bele valamennyi(5, menyit?) enzimet, abból a nem éppen frankó enzimből.Megkevered. Fedőt vissza ráteszed, vársz. 36-max. 40 C-on 1 tasak szárított Dr. Oetker sütemény élesztővel megszórod, a tetejét, de nem kevered el.(ez az élesztő kibírja a 40 C-ot, azért nem keverjük el, mert a cefre teteje hidegebb, mint az alja, ha elkevered, kinyírhatod az élesztőt).

 Fedőt leveszed róla, hogy minél gyorsabban hűljön le, 2 óra múlva alaposan megkevered, ekkor már erjedni fog. Kotyogót ne használj(6, mértnem?), végig lazán rátett fedő legyen a hordón. Így próbáld és lesz eredmény. 3 kg füstölt maláta elég a 10 kg.-hoz, csak az nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogy, meg miképpen.

    A cefrét lefőzés előtt vizezheted, kevés vízzel, közvetlenül az üstben, ha szükséges, de nem lesz rá szükség.

Előzmény: Old Salt (10467)
gombászok Creative Commons License 2021.02.18 0 0 10471

5. mégegyszer fussál neki, hogyan kell malátázni!

Előzmény: gombászok (10470)
gombászok Creative Commons License 2021.02.18 0 0 10470

1. elnézem

2. nem lehet

3. nem javasolom, hogy kínlódjál vele, sokkal egyszerűbb malátát venni, meg jobb is lesz a végeredmény

4. ha mégis szeretnél malátázni, akkor keressél sörárpa vetőmagot a neten, ne takarmányt, és NE LEGYEN CSÁVÁZOTT!

Előzmény: bdpetya34 (10469)
bdpetya34 Creative Commons License 2021.02.18 0 0 10469

Sziasztok.

Nézzétek el nekem hogy még nagyon kezdő vagyok ezen a téren, de lenne megint egy kérdésem ami sokaknak egyértelmű lehet.

A kérdésem az, hogy hántolt árpából is lehet malátát csinálni? Sehol sem tudok takarmány árpát venni. Takarmányboltokban mindenhol készlethiány.

Meg mindenhol máshol is. Azt tudom hogy lehet árpamalátát rendelni sörfőző webáruházból, de úgy nem tanulom meg a malátakészítést.

Köszi előre is.

obsitos3 Creative Commons License 2021.02.16 0 0 10468

Ha ez nem elég,keresd Robit!

Előzmény: Old Salt (10467)
Old Salt Creative Commons License 2021.02.16 0 0 10467
Előzmény: imre2018 (10466)
imre2018 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 10466

Üdv.Azt szeretném kérdezni,hogy tudtok-e nekem egy stabil linket vagy leirást a kukorica,árpa,buza becefrézéséről,valami ami kipróbált.Értem én ezalatt a különbözö hőfokokat,enzimeket az egész folyamatot.A vél whiskey készités.Köszi.

falaki Creative Commons License 2021.02.11 0 0 10465

Szia!

Érdeklődöm, hogy idén lesz-e lehetőség hőstabil alfa amiláz és glükoamiláz enzimre? Ha igen, akkor milyen áron? A választ előre is köszönöm! tamas.falaki@gmail.com 

Előzmény: Törölt nick (9781)
PaGyu Creative Commons License 2021.02.08 0 0 10464

Igazából 25%-al nem tévednél sokat.

Előzmény: bdpetya34 (10462)
Old Salt Creative Commons License 2021.02.07 -1 0 10463

A búzasör készítésénél 50-70%ig elmennek (a többi árpamaláta). Érdemes ellátogatni a sörös fórumokra, hiszen a sörfőzés és a whisky készítés első lépései nagyon hasonlóak.

 

Üdv

o-s 

Előzmény: bdpetya34 (10462)
bdpetya34 Creative Commons License 2021.02.07 0 0 10462

Köszönöm szépen a válaszaitokat.

Igazából arra gondoltam hogy búzából csinálok búzamalátát, és ez tenné ki a cefre kb 30-35 százalékát.

Old Salt Creative Commons License 2021.02.06 0 0 10461

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139334648&t=9213468

 

Öreg_muslica itt ír a klf gabonákról. E szerint a rozs kivételével nem megy malátázás (árpamaláta) nélkül. 

 

Üdv

o-s

Előzmény: bdpetya34 (10459)
PaGyu Creative Commons License 2021.02.06 0 0 10460

Az árpa képes a súlyának  6  szorosát elcukrositani, mig a többi  gabona csak 4 vagy 3 szorosát,  de talán ha nem sürgős, várd meg mig hozzá szol más is. 

Előzmény: bdpetya34 (10459)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!