A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ahogy látom a nyomócsöveket látja az értékelő a legnagyobb hibának. Nem lehet azokat lecserélni valami nyomásálló élelmiszeripari csőre, és Awab bilincsre a préselt bilincseket?
Több okból sem ajánlanám a linkelt gépet. Termoblokk (thermocoil) rendszerű vízmelegítés bár gyors, de nem stabil, egyben van a daráló és a gép, így ha valamelyik bedöglik mindkettő kuka, ráadásul a darálót folyamatosan melegíti a bojler.
A Caffé35-nél felújított, újszerű, tuningolt gépek vannak, én inkább onnam vennék.
Hááát, nem tudom... nekem eszembe nem jutna bármelyiket is megvenni a ma kapható ipari hulladékok közül. És most nyilván nem egy Rocket R58 vagy társairól beszélek, hanem ilyen Sage és társairól.
Szerintem az új és a régi egyszerűen más kategória. Nem összemérhető. Mindegyiknek van előnye és hátránya, de nem lehet azt mondani, hogy ez vagy az jobb.
Ennyiért már lehet nézni valami oldschool cuccot, ami ugyan nem zsírúj, de jól megépített, megbízható egyed: tuningolt, PID-es GC-t, vagy Ranciliót (Nancy, Silvia), esetleg Faema Familyt + darálót. Érdemes nézelődni, tán a múlt héten volt (Jófogás) egy csudaszép, fekete, rézbojleres Faema Family + hozzá való, gyári daráló szett, valami megalázóan óccsóért (kb. 40E Ft).
Egy barátomnak szeretnék segíteni az igazi presszókávé irányába való elindulásban.
Nekem egy Ranchilio Silvia-m van egy Lux örlővel. Valami hasonló kategória kellene neki is. Most linkelte ezt a kombi gépet, én abszolúlt nem ismerem,hátha Ti!
A gép ok (ilyennel kezdtem én is), ha valóban megvolt a bojler csere akkor az ár sem vészes (a Classic-ok ugyanezzel a belsővel drágábban mennek de ott több a hely tuningnak). Egy pid ebbe is belefér később.
Graef 720 őrlés közben csattanás, mintha kavics került volna bele. Gyors szétszedtem, kavicsot nem találtam, az örlőmű élein nem találtam hibát nagyítóval sem. Megtisztítottam és azóta három fokozattal dúrvábbra kell állítsam a kívánt eredményért. Mi történhetett? És vajon most a szemcse méret egyforma-e? A kávé lefolyása nem egyértelműen rosszabb vagy jobb. Mi a véleményetek?
Meguntam nagyon a nespresso-t és szeretnék belecsapni az otthoni espresso készítésbe. Kérdésem, hogy szerintetek egy ilyen használt géppel érdemes-e belevágni, vagy inkább újat vegyek? Mire kell figyelnem a megvásárlásnál?
Nagyon jól összefoglaltad a lényeget. Nekem már egy román verzió jutott, ami a legtöbb elem kidolgozásán, pontosabban kidolgozatlanságán jól látszik, de nem gondolom, hogy ez a produktum ízét befolyásolná. Hozzáteszem, nálam (éppen) jól illeszkedik a felső rész az alsóhoz, nincs tömítetlenség, így csiszolgatásra sem volt szükség.
Üdv! Megtisztítottam a Graef 702-t és összerakásnál jön a probléma - a biztonsági kapcsoló+rugó konbót nem tudom a helyére rakni. Meglehetősen hülye ötlet, főleg, hogy alul a kapcsoló még mozog is, nem fix. Egyetlen videót láttam róla, ott azt mondja az ember, hogy nem szenvedett vele, alufóliával rövidre zárta a kapcsolót.
Egyszer írtam korábban, hogy érdemes próbálgatni a kávé mennyiségét, és kevesebbet tölteni a Brikkába.
Akár a félig töltésig is le lehet csökkenteni. (De teletömni tényleg tilos!)
Én ha "lazán" töltöttem meg, nekem új ízek jelentek meg! Különböző durvaságú őrleményekkel is lehet tesztegetni, de finomra őrléssel próbálkozni se érdemes, annyival rosszabb lesz.
Relatíve durvára kell hozzá darálni a kávét, az eszpresszógépekhez szükségesnél sokkal durvábbra. A jelig kell vízzel tölteni, nem tovább. A jel a felső részben van (legalábbis a régebbi modelleknél), szóval oda méri az ember a vizet és átönti alulra. Nem szabad tömöríteni a kávét, csak kicsit egyenesre seperni a tetejét. Amikor "kirobban" belőle az ital, akkor gyorsan le kell kapni a tűzhelyről, és a végét már jobb nem is meginni, az meg szokott égni. Ha mindez oké, akkor -- szerintem -- nagyon finom, selymes ital nyerhető belőle. Nem eszpresszó, közel sem, de finom ital. Kicsit habos is lesz a teteje, de nem úgy, mint egy presszókávé teteje. Ja és disclaimer: régen ezek a Brikkák jók voltak, később nagyon gyenge minőségben készültek, most még senki nem írta, hogy újra jó. Ezzel együtt, ha nekem kéne vennem most, én ezt venném.